Путинински шик – сьомга с арпаджик

          И все пак в едно отношение Путин не е прав по отношение на своите поданици, когато ги мери със съветския си аршин. Той може да разчита на приемствеността в рефлекса на имперската пропаганда със свирня на дебелата струна за величието на империята като най-голяма ценност за руснака, включително за окаяните пияници, които настояват да бъдат преди всичко „уважавани” на върха своето пиянство. Но за дреболиите във всекидневието, свързани с консумацията на т.н. обикновен човек, Путин определено греши и май взе да си дава сметка за това. А още повече греши по отношение на „необикновените” руснаци, онези с много пари, научени вече да си ги харчат за разни глезотии в близкия супермакет.
          Тъй нареченият съветски човек ( хомо совиетикус) беше приучен почти буквално да пасе трева, но не беше доведен все пак до това упражнение, както народеца в Северна Корея. От севернокорейските си другари трябваше да се учи Путин как се прилага руското управленско правило „так держать”, а не да отстъпва от някои принципи ( на здравословното всенародно гладуване). Севернокорейските другари нямат проблем с глезотиите. Там знаят, че открехването на вратата към западните блага е пагубно за апетита на нормалните човешки същества, които ще искат още и още…
          Ако мимикриращите вождове на СССР бяха наложили някакви консуматорски ограничения на дресираните си сънародници веднага след рухването на империята им, това нямаше да е никаква новина и нямаше да впечатли никого. Но днес СССР, т.н. Русия, е друго нещо. „Вълкът” похапна месо най-накрая и трудно ще бъде убеден да се върне към гнилите картофи на социалистическата действителност.
          Първото отстъпление на Кремъл пред осъзнаването на този факт настъпи вече.

Русия отмени забраната за внасяне на сьомги и пъстърви за развъждане, картофени семена, безлактозно мляко, арпаджик, биологически активни добавки и витамини, съобщи в. “Ведомости”. Желанието на Москва да наказва Запада по линия на арпаджика явно започва да се изпарява и то с доста бързи темпове. Защото колкото и да е малка тази стъпка, тя е крайно нехарактерна за „железния” Путин, който на всяка критична дума от чужбина отговаря обикновена с имперско перчене на квадрат.

 

Но с арпаджика претърпя поражение и косвено си го признава. Уникално!

 

Това отстъпление напомня началото на разпада на комунизма в СССР, когато вождовете решиха да добавят към „специалното обслужване” с дефицитни стоки, доставяни в затворени магазини само за пяната на обществото ( която трудно може да бъде окачествена като каймак, макар , че беше постигната именно с бой, както от млякото се прави масло), наречена „номенклатура”.

 

Това обаче не беше достатъчно за пълното щастие на привилигированата класа от издигнати по заслуги към „революцията” на върха на огромната държава работници и селяни, които се полакомиха да сменят сламените си лапти ( да не се бърка с лаптопи!) с югославски обувки, недостигащи за простолюдието от лекари, инженери, учители, учени и друга подобна подозрителна „сган” в пирамидата на соцобществото. За целта на важните другари и другарки им направиха и валутни магазини. В тях, в нарушение на официално проповядвания антизападен консуматорски аскетизъм, се продаваха истински, т.е. несъветски и несоциалистически стоки срещу западни пари ( или срещу техния еквивалент чрез хартийки, издавани от банката при наличието на валутна сметка в банката, с каквито разполагаха държавните служители по посолства и мисии в западните държави).

 

Ако имаше нещо, което сриваше повече от всичко друго топящият се по още много причини авторитет на управляващата каста в СССР и НРБ ( тук пък имахме „Кореком”- валутната „корекция” да вечния комунистически дефицит), това беше именно крещящото разминаване върху теоретизирането по въпроса за аскетизма и обратната практика в реалния живот, демонстрирана в живота от тази каста. Лицемерието доведе до омраза към върхушката. Съответно нито един комунист, включително и от най-вярващите, не скочи да защитава рухналия „строй” защото всички мразеха вождовете- явно или тайно заради двойнствения им начин на живот. А мнозина комунистически староверци, търсещи спасение на вярата си, продължиха да се кръстят пред портрета на Сталин заради легендите за неговия аскетизъм…

 

Путин днес прави точно това- отваря наново нишата за привилигированите си съграждани, които след около 15 години на газово-петролно замогване на страната се поохраниха д деликатеси и свикнаха с вкусния начин на живот.

 

Привилигированите новоруснаци, в голямата си част, са днешната путлеристка номенклатура. Както е известно, за чиновниците в Русия, лоялни към Кремъл, е обичайно да забогатяват. В една официална статистика например беше съобщено, че повечето от половината руски граждани, купувачи на имоти в България, са служители в държавната и местната администрация. Има данни дори, че са неофициално поощрявани чрез изгодни кредити ( т.е. , че навлизането им в България върви по план, а не е спонтанна проява на любов към „братушките”, от които се очаква да бъдат лоялни сервитьори, камериерки и друг обслужващ персонал ). Но дори и да не е така, явно е, че тези хора забогатяват на позиции, които им дават достъп до „чекмеджето” ( за което би трябвало редовно и профилактично да ги разстрелват, според една от управленските „мъдрости” на Сталин).

 

Путин не разстрелва лоялните лапачи. Той ги котка и то по принуда. Каква ли ще е следващата им прищявка, която ще удовлетвори?

 

Засега в менюто се вижда новата манджа за новите руснаци, нещо като предястие на трапезата на постепенното отстъпление ( което вече започна по-рано чрез даването на лиценз на западна компания за проучване на нефтено находище): сьомга с арпаджик. Адски шик!

 

To be continued.

 

 

22 мнения за “Путинински шик – сьомга с арпаджик”

 1. “Великия” Путкин не е по-велик дори от една малка лукова глава арпаджик!

  До къде ли ще стигне Хомо совиетикус в еволюционната си деградация…

  Яка статия ! 🙂

 2. Когато си се докоснал до свободния свят и си видял, как живеят белите хора,много трудно можеш да живееш в името на имперските амбиции на едно дребно човеч.
  Освен това,като знаем,че целия соцлагер работеше да изхранва т.н.”освободители” на човечеството от фашизма,сега да са в състояние да се самоизхранят е лъжа с опашка.
  Имаше един виц,за влака,който пътува към М-ва едва-едва пъшка и колелетата пеят протяжната песен: Брежнев,брежнев…,а като се връща много леко и бързо -тоши,тоши,тоши тоши…….
  Чакам продължението,защото картината за строя на глупавите решения и мизерията сте предали много образно и точно.

 3. БИ-ПРАВОСЛАВНИЯТ ВОВА ВУЛВИН
  Той с Бог се утешава,
  но се с дявола сношава.

 4. Хунтаратор Путин-Кагебист си позволява да не следва “светлият” пример и “опит” на своят предшественик и вечен(евъргрийн) ,макар и задочен начальник, БАЩицАТА на КГБ, великият Сталин.
  А има какво да научи от своят задочен господар – ето например той успя през Голодомора да приучи “хомо сталиникус” НЕ само да пропасе трева, както в КНДР, но и да достигне НЕвиждани висоти в мършоядството и канибализма!
  КНДР отново пасти яде пред сталинското СеСеСеРе!
  ХунтараторЪт НЕ трябваше да глези своята путиКЛАТурА , а трябваше да им отвори някои архиви от 1936-37-38г. , за да се запознаят с величайшият сталински почин за отглезване от “вредното”, направо шпионското “капиталистическо” влияние! А , ако и това не помогне, хунтаратор Путин директо може повтори сталинските чистки, като “путински чистки”!
  Защо трябва да отваря “валутните” Берьозки? Та те са от късната епоха на СССР и СИВ! С разните му дребни сталинКЛАТурчИци , като Хрушчов и Брежнев……
  Защо не отвори направо кАлхозите на своят отвъден гАспАдАр Сталин, ЗАЩО?
  Вместо сталинските кАлхози, той следва “вредният” път на неговите шутове! ЗАЩО?
  Що за НЕподчинение! Само да научи Сталин, тогава Путин много ще се озори , за да оправдае своето предательство спрямо НЕГО!
  Та той дължи всичко на НЕГО! И СССР, и КГБ, и ….., и целият большевишки “строй”!
  Що за НЕблагодарност путинска?…..

 5. Руската пропагандна машина има една предна и пет задни скорости.
  Тема табу е защо не канят Китай в Евразийския съюз.
  Някой може ли да даде логично обяснение?

 6. “… явно е, че тези хора забогатяват на позиции, които им дават достъп до „чекмеджето” ( за което би трябвало редовно и профилактично да ги разстрелват, според една от управленските „мъдрости” на Сталин).” (Инджев)

  Въпросните “мъдрости” имат и по-сериозен контекст: По времето на НЕПа Русия е успяла да излезе от разрухата на гражданската война с цената на огромни валутни “течове” към чуждестранни банки на името на “пламенни революционери”. Заради тези “чуждестранни чекмеджета”, по-късно са били проведени многобройни репресии във вид на “пытки”, при които е бил задаван редовния въпрос “Где деньги?”. Но това е друга история, която едва ли ще се хареса на дясномислещите, така че да спрем до тук.

 7. Сетих се за онзи виц дето един от правонямащите прескочил тезгяха на корекома и поискал политическо убежище…

  Ето един добър материал по темата от в. Стършел.
  http://www.starshel.bg/?pos=8&artid=1587

 8. И на фона на тази веселба, в раSSийската столица набира популярност нов увлекателен реалити жанр – изненадващо разкрасяване на всевъзможни обекти в красив жълто-светлосин десен. Тръпката е в това, че масковските власти имат необяснима нетърпимост към тази декорационна самоинициатива на народните маси, поради което арт-инсталацията трябва задължително да бъде сътворена в отсъствие на униформени или цивилни изкуствоведи:
  http://www.gazeta.ru/social/news/2014/08/21/n_6413953.shtml?utm_source=google&utm_medium=banner&utm_campaign=all

  Весело и вълнуващо си живеят “братушките”…

 9. Аз преди няколко седмици попитах за адаптираните млека и тогава никой не обърна внимание… Безлактозните млека обикновено са адаптирани млека за кърмачета и деца с алергия към лактозата. Гледам има и такива течни в кутии за пиене… но друга ми е мисълта… Ако посягаш на пеленачетата що за животно трябва да си? Освен това безлактозните млека от по-гоплемите деца се използват при разстройство (понеже действат разхлабващо) но по-интересни са другите специализирани млека. Например всички са профилактика на алергии при деца до 1 година (и малко след това), които са с разграден кравешки белтък (напр. Аптамил АДЦ, Фризопеп и всички варианти на ХА млека). Първите две дори в България се отпускат от НЗОК! За тях нищо не се споменава, а LF млеката (Lactose free) са песен за производство в сравнение с хидролизираните с разгр. белтък. Та какво правят руските пеленачета като нямат достъп до специалните и медицински млека? Що за животно трябва да си да ги удариш още от първия месец за да ги свикнеш на тормоз. А да забравих, може би понеже те също нямат лактоза ще ги минат за безлактозни…ама дали? Може би е по-лесно да тръгне черна борса за майчина кърма – хем руска стока, хем висококачествена…

 10. VALPET, айде сега кат много сведущ НИ обясни следното – “По времето на НЕПа Русия е успяла да излезе от разрухата на гражданската война с цената на огромни валутни “течове” към чуждестранни банки на името на “пламенни революционери””.
  КАК може да се “излезе от разрухата на гражданската война”, като се доограбва всичко , което не е унищожено и ограбено през самата гражданската война???
  И какъв трябва да е тоя НЕП, че да възстанови Русия, а освен това дори се ограбвало валутата ,и благодарение на валутният грбеж и “чудодейният” НЕП се е стигнало да “възстановяване”???
  Това го няма дори във комиксите за Супермен , Батман ……..
  И след такова “възстановяване” ЗАЩО Сталин е решил да прави кАлхози???
  Да “инустриализира” СеСеСеРе чрез ПЕТОЛъч…..,пардон с “петилетки”?
  Пачему ,”тавариш” VALPET? пАчему?
  Явно нещо си загубил кондиция и “логиката” ти куца, разсеян си!
  Да не си отишъл да “ваканцУваш” в Сибирь? Тавариш Путин “много ще ти се зарадва”!

 11. П.П. “извинявай” VALPET, явно съм прихванал от твоето “ваканцУващо” настроение и съм направил Ашибка!
  Тя е в едно от последните изречения – Да “инДустриализира” СеСеСеРе чрез ПЕТОЛъч…..,пардон с “петилетки”?
  Не “инустриализира”, а “инДустриализира” , изпуснал съм буквата Д.
  Понял?!?!?

 12. @Valpet, напротив не спирай пиши. Но колкото и да си смучеш пръстите нищо хубаво за царска, съветска или путинова Русия няма да можеш да напишеш (особено ако е от гледната точка на поробените народи). Е и какво излиза тогава че се борите да съхраните тези злокобни руски империи. Знаем каква е вашата изгода от това. Но вие дори и не разбирате че колкото е по-силна пропагандата ви толкова по-лоши стават нещата за вас.

 13. По времето на раннозреещият соц се случи, каква изненада драги читатели, абсолютно безплодна година откъм арпаджика. Имаше обаче щастливци успели да опазят реколтата си. На частното, разбира се. Легенди се носеха за техните печалби. 2-3 хиляди лева. Боже, в какви времена живеехме, Боже.
  Когато онзи ден падна от забранителният списък тази култура не знам защо ме обзе същото приповдигнато чувство на неотвратимост което изпитах на 21 януари 1981г. когато в програмната реч на току що встъпилият в длъжност Президент на САЩ Роналд Рейгън срещнах фразата: “Ще доживея да видя края на империята на злото”.
  За мен сега изключването точно на арпаджика означава само едно. Започна обратното броене на ерата Путлер.

 14. Дясномислещ до Valpet

  Valpet, това, което казваш, е вярно в един момент-за огромния трансфер от съветската гладория към чуждите банки, но това започва още от първите дни след “великого октября”. Има един лигав ченгеджийски сесесерски филм “Брилянти за диктатурата на пролетариата”. Скоро ми попаднаха и спомени на една музейна служителка от това време-как каскетите идват в музея- и грабят картините за износ към тоя лош Запад. Така е-социализмът свършва, когато свършат готовите пари и заемите. А иначе идеализацията на НЕП-а е скучна и безсмислена тема- ну, таварищи, не може ли хем социализъм, хем малко пазар, че народът огладня през военния комунизъм. Хватить, довольно!- изръмжава тов. Сталин през 1929 г.- и – хайде на опашките по километри в градовете- пък по селата-ГОЛОДОМОР!

 15. Я вижте сега рецепта за оправяне на България. Със голямо О 🙂

  http://obedinenabulgaria.com/pp-obedinena-bulgaria.html

  Защо предлагам да назовем нашата партия „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ”?! Защото считам, че вече е време настало да се обединим, за да оцелеем, за да я има България за децата, за внуците ни… Винаги! Силна е думата обединение, началната буква е „О”. Кръгът е символ на цялост, на общност и на вечност. Ако на сградата на Народното събрание беше изписано „Обединението прави силата”, по друг начин би се развила историческата ни съдба. Защото „съединението” е механично свързване, а ОБЕДИНЕНИЕТО Е ОСЪЗНАТО ЕДИНСТВО!

 16. Ето и постиженията на путиновите марионетки по същата линия. Като казах преди 2 години, че и бананите ще изчезнат във Венецуела, звучеше пресилено. Но ето- там “се появил остър недостиг на стоки от първа необходимост”- брей, че изненада!- това чудо май сефте се случва при комунизма!

  Венецуела ще въведе система за пазаруване чрез взимане на пръстови отпечатъци, за да се пресече злоупотребите в магазините, предаде Ройтерс.

  Биометричната система ще бъде създадена в момент, в който страната страда от недостиг на много стоки.

  Нововъведението има за цел

  да попречи на клиентите да купуват по няколко пъти и в големи количества едни и същи продукти,

  за да ги изнасят после контрабандно в съседните страни.

  Новината за създаването на биометричната система съобщи лично в реч по телевизията президентът на Николас Мадуро.

 17. Нямаше ли някакви руски езотерични учения за лечебен глад??
  Вероятно имат връзка с патогенезата на принудителния глад.

 18. Гледам снимките в maxpark.com и ми се гади. И една аналогия: Тито се давеше с американски филми в личния си киносалон, гладните нямаха достъп до тази продукция.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.