Руското колониално “мачле” в туземната ни енергетика продължава

„България се разбърза за газовата връзка с Турция”, се казва в заглавието на статия, публикувана днес в Медиапул.

Доколко това „бързане” е продължение на играта на правителството на Орешарски ( което имитираше опити за търсене на алтернативи на руския газов и изобщо енергиен монопол в България)?

В книгата си „Течна дружба 2” застъпвам тезата, че сделката за турския интерконектор, който от всички възможни алтернативи на диктата на „Газпром” в снабдяването на България е най-значимата връзка с потенциал да разбие поне малко монопола на Русия в газоснабдяването за нашата страна, е бил на ръба на подписа през пролетта на 2012 г. И „изведнъж” министър Трайчо Трайков, който е трябвало да подпише на вече договорена среща в Турция, беше уволнен „скандално”, „сензационно”, „загадъчно”.

 

Ако се върнете към онова време, ще видите, че медиите ( включително и в чужбина) се чудят каква е истинската причина за уволнението. Защото никой не вярва на глупостите на премиера Борисов. Самият той „обосновава” уволнението с измислена вина на Трайков за гаф около организирането на българската презентация за инвеститори в Катар през същия онзи март 2012 г. В този отвличащ вниманието огън газ налива и „изтеклата информация”, споделена от бизнесмена Младен Мутафчийски, според когото Борисов просто се ядосал на Трайков, че не му вдига телефона- Борисов го видял лично да се пече на плажа в хотела в Катар и да му отхвърля позвъняването. Съответно, в типичния си стил, Борисов саркастично взе да съветва низвергнатия внезапно Трайков друг път да внимава като се маже с крем по плажовете…

„ Трайков беше сред малцината в правителството, които дръзваха да спорят с Борисов”, написаха тогава германските медии.

Докато един лъже, друг маже за основанията за уволнението ( оповестено от самия Трайков по Нова телевизия! На 18 март 2012 г.) (не) се случи следното: Борисов, също лично, пое топката по преговорите с Турция, замина за там буквално дни след отстраняването на Трайков и се върна победоносно със лаконичното съобщение, че интерконекторът с Турция няма да се строи. Гол за „Газпром”!

 

Фразата на Трайков по Нова телевизия, че истината за неговата оставка не е заровена в пясъците на Катар, а в сибирските снегове, така и не получи отзвук. Когато стане дума за дебелата тояга на „Газпром” доста усти биват запушвани моментално с газовия морков.

 

А истината е, че на практика Трайков е уволнен наказателно от водещият руски инструмент за налагане на кремълската стратегия в България „Газпром” ( както написах в „Течна дружба 2” ) заради „престараване” в усилията за разнообразяване на източниците за доставка на газ за България.

 

И сега, в навечерието на очакваното завръщане на Борисов на власт, България се била разбързала ( въпреки волята на „Газпром”) да възстанови поне на масата на преговорите прекъсната връзка по въпроса за турската връзка? И не друг, а правителството на Орешарски през януари дало признаци за подобно желание?

 

„Детайли по проектантските и инвестиционните дейности по строежа на бъдещата междусистемна газова връзка между България и Турция в опит да се ускори изграждането й са обсъдени в петък в Министерството на икономиката по време на второ заседание на работната група от експерти от двете страни за реализацията на коментирания години наред проект.

“Днешната среща е важен елемент от усилията на правителството за диверсификация на газовите доставки на страната“, каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов, цитиран от пресцентъра на ведомството”, цитиран от Медиапул.

 

И кой е този, който така се бил разбързал на административно ниво ( защото отново става дума за имитация на дейност)?

 

Това е главният енергетик на „Лукойл” Антон Павлов, който е толкова близък да олигарх № 1 на Русия в България Валентин Златев, колкото до Златев е близък и Бойко Борисов.

В тази имитация на усилия за диверсификация на Борисов отново му подават топката с баснята за „приемственост” от стартирани преговори с Турция (задушени на финалната им фаза преди повече от две години пак от Борисов).

„Изпълнителният директор на държавната “Булгартрансгаз”, която трябва да строи българския участък от връзката – Кирил Темелков, обясни, че са обсъждани детайли по предварителните изчисления за параметрите на газовата връзка, като напредъкът по осъществяването на проекта се очакват до края на годината.

„Засега идеята е “Булгартрансгаз” да изгради 75-километровия участък на връзката на наша територия от Лозенец зо Малкочлар за 75 млн. евро. При срещата на турския енергиен министър Танер Йълдъз с българския му колега Драгомир Стойнев в София през януари тази година Йълдъз каза, че в момента се прави проучване колко ще струва строежът на тяхното трасе от над 100 км.”, се казва в цитираното от Медиапул изявление.

 

Колко „трогателно” се получава в отбора на селекционера Златев: Драгомир Стойнев подава на Антон Павлов, Антон Павлов извежда на голова позиция Бойко Борисов и отново можем да очакваме в това „мачле” (авто)гооол от център нападателя, който през февруари 2013 г. падна за дузпа, когато нещо му се объркаха сметките в енергетиката.

 

Следващото заседание на работната група за изграждане на интерконектора Турция – България се предвижда да се проведе в края на месец септември в Турция, съобщава Медиапул.

 

А следващите избори, на които резервните играчи и титулярите отново ще си сменят местата, са броени дни след следващото заседание на въпросната работна група в Турция…

 

Играта ( на Златев и отбора му) продължава!

 

 

17 мнения за “Руското колониално “мачле” в туземната ни енергетика продължава”

 1. Боя се, че нещо не разбрах от публикацията. Ако сделката е била за подпис “на ръба” през 2012 логично е да се предполага. че Турция знае колко ще бъде стойността на нейния участък. Защо сега Йълдаз заявява, че се прави проучване колко ще струва? Не се ли е знаело от преди?

 2. Извинявам се че не е по темата но искам да споделя една мисъл.Mutual tolerance and sympathetic attention to each other`s arguments are vital to the general welfare.Това ясно показва ние като общество до къде сме стигнали и колко още път има да изминем

 3. Иво, извън темата е, но побеснях, като прочетох, че и днес нашенските путински подлоги , пардон!-“евросоциалисти”, са цъфнали да славят “подвига” на шумкарските изверги-избиването на ранените германски войници в болницата в Жабокрек (нещо премълчават и другия си подвиг-обстрела на пътнически автобус, изнасилването на дъщерята, убийството и ограбването на австрийския инж.Томас, който електрифицира района).
  Сетих се, че имаше чудесен текст на тази тема. И каква символика-точно днес, в Деня на почит към жертвите на комунизма мутантите на едновремешните мандраджии пак са тук и пак са същите! Позор за тези мерзавци! Апропо, след всички цивилизовани помирителни и хуманни жестове към този вид жертви и гробове на Втората световна война от всички страни, трябва да се информира и посолството на Гермяния за сбирщината червени мародери край Жабокрек! (Като не може да стане от гроба ген. Кочо Стоянов…)

 4. То Emil Todorov

  Точно поради изродената природа на жабокрекащите е невъзможно у нас да се осъществи хубавата мисъл, която цитираш: Mutual tolerance and sympathetic attention to each other`s arguments are vital to the general welfare.

 5. На всички съветофили – Честита 75-та годишнина от подписването на пакта Сталин-Хитлер, известен като Молотов -Рибентроп !

 6. Защо имам чувството ,че в това васалско кралство на простаците понятието”общество” е някаква химера.

 7. Междувременно докато нашите си човъркат в носа ,Литва вече сключи договор с Норвегия за доставка на втечнен газ и изградиха воден терминал ! Така се правят нещата ,когато в правителството баща една държава няма русофили!

 8. Мачлетата на Тиквата, винаги зъвършват във вреда, както на противника, така и във вреда на отбора за който “играе” (но винаги в негова полза), докато му се дава такава възможност.

 9. Само на мен ли ми се струва, че колкото по остър е един материал срещу Борисов, толкова повече са офтопик коментарите…

 10. Ето и още една показателна закономерност за страни, управлявани от путински марионетки с бекграунд на (бивши?)комунисти и (бивши?)наркотрафиканти:

  Каракас. Нивото на опасност за гражданите на Венецуела е най-високо в света, според публикувано изследване за индекса на гражданска безопасност, предаде телевизия Univision.
  Индексът отчита доверието към полицията, възприятието за нивото на безопасност от гражданите и регистрираните случаи на грабежи. Във Венецуела 74% от отговорилите на анкетата не вярват на полицията, само 19% не се боят да излизат на улицата през нощта, а 22% са заявили, че или те или техни близки са станали жертва на грабеж през последната година.
  Освен това, по данни на комисията към ООН по наркотиците и престъпността, за убийствата Венецуела отстъпва единствено на Хондурас, където се извършват 90,4 убийства на 100 хиляди души население. Във Венецуела този показател е 53,7 убийства на 100 хиляди, а на трето място е Белиз (44,7)

 11. Фактът , че толкова години няма изградени алтернативни газови връзки само по себе си е показателен , кой в какво мачле играе…и кой е спонсора на отбора..

 12. Г-н Фрунзе, правилно забелязахте, че съм написал нещо “оф топик”. За съжаление никой не пожела да ми отговори, въпреки, че новината е интересна. Доколкото ми е известно Ротшилд притежава и Лукойл. Извинете за оф-топика!!
  Просто не коментирам клоуна ББ. Не само ми е омръзнало ами ми напомня и за една неприятна случка, която претърпях с неговата безобразна милиционерщина. ГЕРБ е поредния клонинг на БКП, напълнен с червени тъпоумни клоуни от школата в Симеоново. Нека всеки, които има афинитет към демократично поведение да го има в пред вид, за да не остане излъган като Трайков.

 13. SHUMAHER , по мои “сведения” от КГБ, ФСБ, ГРУх……, Путин също е “притежание” на Ротшилд!!!
  Правилно ще забележиш, че съм написал нещо “оф топик”. Надявам се няКОЙ(КОЙ???) да ми отговори, въпреки, че “новината” е интересна!

 14. Добре бе! На мен ми е интересна тази новина! Така доволен ли си??
  Ако не знаеш на кой е собственост Лукойл, просто провери… Иначе Аз ще проверя и няма да ти хареса.

  Аз мисля, че е интересна новина, когато Президента на Украйна си продава бизнесите! А пък, че ги продава на Ротшилд … ОК всеки да си тълкува, Нали така Мистер ?? Все пак тук сте събрани все експерти на анализа пък тази новина като че ли не се коментира. Ако Путин си беше продал Бизнеса (да те успокоя не знам дали има такъв), сигурно 5 статии щяхте да изпишете. Нали така ??? Честно казано не намерих никакъв смисъл в коментара ти но ти отговорих. Може би за последно …

 15. Защото виждаш ли какво се получава. Порошенко щом си продава Бизнеса, който е разработвал толкова години, значи или някой много го иска и му е направил неустоимо предложение или Президента на Украйна няма виждане за държавата си, че ще просперира. Остава още един вариант. Постъпва супер, честно като истински герой и го продава, за да няма конфликт на интереси. Ако е така му свалям шапка и му се прекланям за достойнството. Ето един Президент от който трябва да се учим.

  От това обяснение доволен ли си ?
  На мен ума толкова ми стига да си мисля.

 16. SHUMAHER, нали Лукойл, казваш, е собственост на Ротшилд, това само по себе си говори ,че Путин е ПРОДАЛ “бизнеса” СИ на Ротшилд, както казваш!
  А Порошенко може само така да си говори , без да го продава!
  Понял?
  Единият(ПУТИН) вече е ПРОДАЛ бизнеса си, а другият(Порошенко) все още НЕ е, и е вероятно никога да не го продаде!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.