Българското министерство на отбраната най-после оказа съпротива на путинофилията

България, чрез своето министерство на отбраната, най-после дава признаци за принадлежност към своите официално поeти международни съюзнически ангажименти.

Това е видно ( ако ми е позволена авторската самоирония) от присъединяването на министерството към дългогодишната позиция на ivo.bg.

Военното министерство: България е обект на руска информационна война

Това пише в в публикуваната на ведомствения сайт “Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”

България е в информационна война с Русия, пише в публикувания на сайта на военното министерство документ “Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”.

С него министърът на отбраната Велизар Шаламанов и президентът Росен Плевнелиев възнамеряват да отидат на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември и да представят предстоящата реформа в армията, провокирана от забележки на алианса, съобщи dariknews.bg, позовавайки се на статия във в.”Сега”.
Във “Визия 2020” пише, че “… активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”. Информационната война е окачествена като една от заплахите за сигурността на страната във връзка с кризата в Украйна и като дългосрочна амбиция на Русия да възстанови влиянието си в постсъветското пространство. ( Faktor.bg)

А ето и разширеният вариант.

Русия води явна информационна война в България

Медиапул

Това е част от новата “хибридна война” на Москва, която заплашва България и съюзниците й

Хибридни войни, енергийна зависимост, провалени държави, тероризъм и миграция. Това са рисковете и заплахите за сигурността на България, посочени в документа “Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”.

Проектът, в който е залегнала визия на реформата на българската армия, е публикуван на сайта на Министерството на отбраната и предстои да бъде представен от президента Росен Плевнелиев и военния министър Велизар Шаламанов на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

“България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност. Тенденциите за тяхното развитие не предполагат подобряване на ситуацията, нито в средносрочен, нито в дългосрочен аспект”, пише в документа.

Кризата в Украйна е окачествена като “продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила”. Бързото и драстично нарастване на бюджета й за отбрана създава дилеми и заплахи пред сигурността за останалите държави в света, но особено за тези от региона.

В тази връзка сред основните рискове за България е “новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война”, се посочва в документа.

“Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

“Изострянето на отношенията между Москва, от една страна и Киев, ЕС, САЩ и НАТО, от друга, постави на огромно изпитание икономическата и енергийната сигурност на страната ни, което допълнително влошава отбранителните ни способности”, продължава документът.

“Допълнителна заплаха произтича от огромната вероятност за разпалване на съществуващите в постсъветското пространство замразени конфликти и иницииране на нови”.

Рисковете и заплахите, които дебнат България от югоизток и юг са кризите в Близкия Изток и Северна Африка. Конфликтът в Сирия, рисковете от гражданска война в Ирак, в т.ч. активизиране на действията на групировката “Ислямска държава”, въоръжената конфронтация между Израел и ”Хамас”, обстановката в Ливан, Либия, Египет и Алжир; амбициите на Иран да развива ядрена и ракетна програма; стремежът на кюрдите в Ирак, Сирия, Турция и Иран към по-голяма автономия и самостоятелна държавност създават условия за трайна нестабилност в региона.

Рисковете за България се от “международният тероризъм, като следствие от дейността на ислямистки структури в някои държави от кризисните региони. Съществува реална опасност лица от криминалния контингент или членове на терористични организации да се възползват от регионалната нестабилност и миграционните потоци и да достигнат на територията на страната ни”.

“Миграционният поток е предизвикателство към системите за защита на границите и способностите за интеграция на компактни маси хора с различна култура. Той налага и необходимост от преразпределение на национален доход за подпомагане на търсещите закрила, както и носи рискове от здравен характер”.

“Провалената държавност и неспособността на централните власти в някои от страните от региона” е друг риск за България.

В документа са очертани още потенциалните рискове, идващи от Западните Балкани, произтичащи предимно от етническа и религиозна нетърпимост и от дълбоко вкоренените, включително и у нас, националистически идеологии.

В проекта се казва, че българското гражданско общество демонстрира своята все по-сериозна и непримирима подкрепа за съзряващата либерална демокрация. “Въпреки това, все още e недостатъчна съпротивителната сила на обществените механизми и организации срещу рисковете от хибриден характер”.

По отношение на икономическите аспекти на отбраната “Визия 2020” предвижда растеж и заетост чрез иновации и технологии, съвместни многонационални проекти.

Изготвянето на визията започна преди три седмици под ръководството на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, който доскоро работеше в една от агенциите на НАТО.

Неговата амбиция е до 2020 г. за отбрана да се заделят до 2% от БВП. Около 10-15% от парите за отбраната да се отделят за превъоръжаване.

НАТО обаче настоява процентът за отбрана в страните членки да бъде минимум 1.5%, като такъв ангажимент пое и президентът Росен Плевнелиев.

Според “Визия 2020” трябва да се купят нови изтребители, а при по-добри икономически показатели – и система за противовъздушна отбрана.

Планира се модернизацията и на три фрегати.

Сухопътните войски пък трябва да бъдат оборудвани със 100-120 нови бойни машини. Ускорено ще бъде придобит терминал по програмата на НАТО за съюзно земно наблюдение (AGS) в рамките на съвместен проект с още 14 държави, членки на НАТО, се посочва още в документа. Предвижда се още и покупката на 4-6 радара с възможности за откриване и проследяване на цели в системата на ПВО на НАТО.

15 мнения за “Българското министерство на отбраната най-после оказа съпротива на путинофилията”

 1. Доживяхме да видим това, БРАВО! За сведение-на сайтовете на службите на ВСИЧКИ посткомунистически държави Русия е посочена откровено като ВРАГ! Дори, мисля, че и от американската й оценка като friendly enemy (за нюанс спрямо Северна Корея, да речем) вече е отпаднало “френдли”-то.

  Използувам повода-до ПАВЕЛ ТИНКОВ- ПАВЛЕ, липсваш на блога, дано си жив и здрав и да нямаш кахъри, но драсни ред!

 2. tv HISTORY като бесни, без да се задъхват, излъчват на омразния за мен руски цялата си денонощна програма… Този език ме преследва, трови ме, не ми дава мир…!!! Собственикът и журналистите на тази РУСКА ТЕЛЕВИЗИЯ получават за предателствата си пари от МОСКОВСКИЯ департамент за България, чрез ФСБ ШЛАНГА НЕФТОХИМ.
  Г-н Инджев, мечтая тази тв ХИСТОРИ да бъде осъдена за предателство, защото
  предаванията им се излъчват на руски – езика на поробителите на България.
  Моля да прегърнете тази тема…
  Направете я Ваша тема !!!

 3. Да, само че след Шаламанов, който ще е още само месец и половина министър, идва мафията Исаков (на Путин) + Борисов (Буда) + Доган (Сава), която ще е на власт през следващите доста повече от четири години. И чиято цел е именно да не сме нито в НАТО, нито в ЕС, а от “единствено правилната” страна във войната…

 4. И много правилно от руска гледна точка води подобна информационна пропаганада в България,Тя е силно мотивирана и е силно насочена.

  Само в България има паметници на съветско-руските агресори,които всеки ден морално дават основание на руските власти да разчитат на бългаските комунисти.

  Само в България има сдружение на олигофрени наречени “русофили”,които са си оргинални комунисти.Разликата между рисифил и комунист е нулева.

  Само на България Русия все още не връща държавните архиви до 1944г.

  Така че където КГБ-истите инвестират,там имат силно лоби.Това лоби някои го наричат,кон,други-колона,трети- рубладжии,други -социалисти,пети -червени,русофили,а всъщност това са си нашите комунета “мили”.

 5. Тази мисъл показва защо нещата не вървят в България според мен.”A nation cannot be free in its relationsship to its government unless it consists of people who feel free.”

 6. Да се бориш срещу пропагандната война чрез закупуване на въоръжение ми се струва късогледо.

 7. С какво можем да сравним г-н Путин?
  Най-много би му отивало да бъде сравнен с една хилядите реклами на цигари. В гория й край пише хвалебствие за рекамирания продукт а от долу: “Пушенето вреди сериозно на Вас и другите около Вас”. Това противоречие, битуващо на едно и също място показва, че Злото има претенция за узаконено “лично просранство”, дори с цената на компромиса. Като казва Радой Ралин: “Правда нямаше от векове! Изведнъш станаха правди-две…”
  Хибридът Путин използва “луфтовете”
  на модерния свят за да прокарва стародавните си закваски и щения. В този смисъл можем да го оприличим и на “старото вино” /носещо отровните сталиниско-националистичи, имперски бактерии и мухали/ попаднало в “новия мех” на световната културна рамка на 21 век.Така персоната на Путин се причислява към всички световни угрози: глад, диктатури, зарази, тероризъм, ислямска инвазия и прочие.Най-голяма грешка е да бъде свързван с Православието, дори и като негов редови обитател.

 8. Само да не стане като случая с КТБ.Служебното правителство на М Райков предупреди за проблема с концентрацията на държавни /и не само/пари в една, обслужваща политиците и олигарсите банка/което като симбиоз е определение за мафия/.Правителството на същите тези олигарси и машите им, задълбочиха проблема и после окрадоха парите, а сега ще откраднат сериозни активи , най-вече в енергетиката.Борисов си е маша на Путин-КГБ, с водещ офицер Златев.Имам чувството, че тези служебни правителства са глътката въздух, която да поемеш, преди да ти натиснат за дълго главата под водата.

 9. Наскоро ми подариха книжката “Путин” от Светослав Белковски. Мисля, че ще е интересна на всеки, който се интересува от темата – представя личността на Путин в доста подробна светлина що за човек е – най-вече като човек и по-малко като лидер.
  Честно казано някои пасажи ги прескачам – като започне една канонада от имена, организации, събития, за които не съм и чувал, понеже те си ги знаят (а може би и част от читателите на този блог) и не мога да хвана нишката, пък и не ми е целта да ставам специалист по Путин и съвременна Русия. Но пък има доста интересни пасажи за отношенията на руските политици и олигарси, за влиянието на фамилията Елцин и изненадващото за мен монголско влияние в Кремъл – като начин на мислене и поведение.

 10. В България кражбите на културно-историческото минало, изкривения образ на реалната общественна деиствителност и подмяната на критериите за оценка на обективия социален живот водят началото си от “9 Септемврйиската революция”.С кратки затихвания в края на 20 век и продължаващи днес и дори с отлично бъдеще, практиките за насаждане на робска примиримост, атакуват иначе коравата глава на българина от всеки ъгъл на разградената обществена колиба.

  Ха, не е новост за тук списващите че, “врагът не спи” и ползва всички мурафети за промиване на веч и без това оскъден остатък от Вяра в доброто бъдеще на България. Едино много показателно изригване на “образувателят” достигна до сетивата ми и немога да не го споделя и подмина – http://www.burgas.utre.bg/2014/08/26/253377-uchebnik_za_3_klas_vasil_levski_e_zaloven_ot_politsiata_tsar_simeon_veliki_ne_ostavil_nikakvi_sledi_v_istoriata_a_sasht_protestirat_sled_aprilskoto_vustanie

 11. “Янукович и обкръжението му се намират в България”, съобщи радио “Русская служба новостей”, позовавайки се на Олег Митвол – лидер на извънпарламентарната формация “Алианс на зелените-Народна партия”.

  Пред радиото той заявил, че не вижда основание бившият украински президент да е в Москва. “Той се намира най-вероятно на юг, на благодатни места”, допълнил Митвол.
  Ето пример и от днес. Така е- за вярното русофилско овчарче и лъжа да се чуе, всички вярват:

  Лидерът на зелената партия разказал в ефир, че е видял на български курорт хора от обкръжението на Янукович. Това били бившият министър на търговията и експредседателят на украинския Върховен съд.

  Съратниците на Янукович “скоро щели да станат българи”, допълва още Митвол.

 12. Визия 2020: България в НАТО и в еврОПейската отбрана”.

 13. Г-н Инджев,това е само тактиката,задачата на момента.Още по-важна е стратегията-прочистване на гилдията на историците и най-вече на пишещите учебниците по история.Без това,сред народа ще продължава да се възпроизвежда убеждението,че някой е дошъл да ни освобождава за права бога,от любов към братята славяни и православни християни.Напишете нещо как образователната система да ни възпитава в патриотизъм а не в любов към “освободителката”

 14. Г-н Луков , не можах да разбера какво толкова е раздразнило сетивата Ви , че да не можете да го подминете .
  Мен ме впечатли , понеже съм изключително гнуслив , лакейската готовност за саможертва (с палене на диплома , но колкото-толкова) на регионалния охлюв , очакващ потупване по рамото и обещание за запазване на поста от националния си директор .

  Аз също не знам за румънци на Шипка , но това не означава че е нямало .
  И “протестите” в САЩ като че ли са малко преувеличени . Но Макгахан все пак е американец , нали така .(Почва да ме човърка въпросът дали щяха да фърчат дипломи , ако в учебника пишеше , че в Русия е имало протести…)

  И Левски е заловен от турските полицаи , които тогава са се наричали заптиета . След това съден и осъден за противодържавна дейност на смърт – тогава смъртното наказание още не е било отменено . А подробности около изпълнението на присъдата , на учениците от трети клас не са им нужни .

  А може би Ви допадат повече руските разказвачи . Колене , изнасилване – изнасилване , колене – по два пъти на ден .

  И накрая – Асвабадителите . Ехааа .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.