Могерини там и немогерините тук

Ако си спомняте, италианската социалистка Могерини дълго време се натъкваше на съпротивата на доста европейски партньори на Италия като кандидат за външен министър на ЕС и трябваше да се направят трудни компромиси, родили председателството на поляка Доналд Туск ( като форма твърдо послание срещу Путин), за може 41 годишната италианка в крайна сметка да заеме този пост. Съпротива срещу Могерини имаше една основна ( и основателна ) причина: твърде подозрително търпима е позицията й спрямо Русия, казваха критиците й!

 

Ето, че тя проговори вече в новото си качество и го направи на ясен евроатлантически език. За да не преразказвам интервюто й за „Кориере дела сера”, ще цитирам само най-главното от него- включително за сведение на българските т.н. социалисти, които са просто един туземен филиал на дивия кремълски капитализъм на българска земя и повтарят опорните точки на Путин без да влагат грам своя мисъл:

” В момента Кремъл действа срещу
интереса на своя народ”, каза Могерини и в това изричение се съдържа дългосрочната присъда над Путин., която някой ден ще му бъде прочетена от самия руски народ.
За сведение на българските путлеристи също е полезно да цитирам още нещо, казано от нея:
“Путин никога не е спазвал ангажиментите, които пое неколкократно в Женева, Нормандия, Берлин. Пропиля шанса да обърне развоя на нещата, като окаже влияние на сепаратистите след свалянето на малайзийския самолет. Разликата между обещания и конкретни действия е огромна”.

 

Друг италиански вестник, „Република”, съобщава, че в събота Барозу е преразказал пред свои европейски колеги в Брюксел телефонен разговор с Путин, който избухнал при упрека за намесата на руски военни в Украйна и се „аргументирал” с това, че ако иска (!) може за две седмици да превземе Киев!

Толкова за фактите, които дори заподозряната в мекота спрямо Путин и политиката му европейска социалистка не може да премълчи или изопачи.

 

Българският обслужващ персонал на путлеристката пропаганда обаче, който се беше притаил цяла седмица в очакване на опорните точки от Москва ( но не ги дочака в публичния им вид поради военната хитрост на Кремъл да не дава поводи за упреци , че публично инструктира петата си колона), най-после се обади чрез доста тъпа реакция на едно от своите набедени остриета.

 

Кандидатът за власт от в. „Дума” Александър Симов, чиито „20 причини да обичаш Америка”, публикувани от него през март 2006 г., вече съм споменавал, се е изказал в обичайния за него комплексарски еротомански стил ( този неудовлетворен човечец има нужда от медицинска помощ), като обвинява в „оргазъм” поддръжниците на оригиналната версия на документа „Визия 2020”. Също така обичайно за него е посочил моя милост като единица мярка за съизмерване…

Ето каква глупост ми е посветил, в която най-смешната част е свързана с вменяването на реципрочна на русофилската му любов някакво мое преклонение пред американските ценности ( в които лично той се кълне в онази статия за 20-те причини, но не може да цитира нито ред подобно прехласване, под който да съм се подписал):

„Опитах се да прочета малко текстове по темата от представителите на истеричната русофобия. Няма да ви преразказвам драматургията на Иво Инджев, който се изживява като натовски опълченец, който пише задъхани сводки от своята луксозна землянка, докато в далечината му се привиждат руските сили, които искат да го хранят с хайвер и водка, за да задушат натовското му сърце и удавят американските му ценности.”

Между глупотевините, които сипе, Симов се опитва да замаже факта, че на Близнашки му бяха дръпнати конците по русофилска линия и че нито военният министър Шаламанов нито президентът Плевнелиев са се отказали от мнението си за руската агресия срещу Украйна и информационната война на Русия в България. За целта Симов лъже, че авторите на доклада се били стреснали и го били оттеглили, макар да е известно, че ( повтарям за някои превъзбудени мозъци, които отказват да припознаят фактите) нито Шаламанов, нито Плевнелиев се отметнаха от подкрепата си за него в оригиналния му вид. Но на Симов му се ще да са се „стреснали” от такива, като него.

 

Да, знам- не бива да се занимавам с тази новоизлюпена звезда ( по-скоро петолъчка) на путлеристката пропаганда у нас. Но този път освен презрение му дължа и …признание ( не бързайте с изводите обаче).

Без да иска Симов този път е казал истината в частта за луксозната ми землянка. Точно така, писах въпросните статии, които го вбесяват, в семейната си землянка ( каква друга метафора да очакваш от Симов, освен партизанска?!). Макар да е скромно бунгало, сглобено от готови етернитови панели, тя наистина е моето луксозно семейно убежище. Свободата, включително по отношение на продължителността, с която си позволявам да пребивавам в тази землянка, действително е лукс, който ми осигури сблъсъкът с Георги Първанов, бившия кумир на партийния драскач Симов, наплют после от него, когато Първанов се оказа враг с партиен билет. Разбира се, примитивите не си представят, че човек, за разлика от тях ( защото Симов има постоянна работа, а се бори в момента за депутатска заплата) може да заема позиция ( особено , когато е противоположна на неговата) безплатно и съответно приписва своята платена поръчковост на врага. Това е един от начините им да кажат: враговете са гадове ( като мен)!

 

Да беше само този екземпляр- с мед да го мажеш ( че да му хрумнат нови сексуални фантазии в неудовлетворения мозък). Но тази сутрин БНР излъчи дълго интервю с преподавателя по философия от СУ Тодор Тодоров, който декламираше опорните точки на Путин като на изпит пред някой руски господар. Удивително беше да се чуе как е уловил във въздуха заплахата на Путин, че може да окупира Киев за две седмици със следната интерпретация: „ Русия не е навлизала в Украйна ( и това го казва в деня, когато Путин вече сменя тактиката на отрицанието за намесата си и напълно официално се заканва да въоръжи своите хора в Източна Украйна с бойни самолети!)- ако беше навлязла, досега войната щеше да е свършила”, гордее се с бруталността на руския побойник този философ.

 

Няколкото примера от този текст и сравнението с европейските социалисти водят до следното заключение: в България няма социалисти, има само слуги на Путин, някои от които се наричат социалисти, но са готови да направят и най-капиталистическото аутодафе на социдеите, ако от Кремъл им пратят кибрит със съответната заповед.

 

И в Русия е така. За подкрепящите Путин руснаци руският писател Войнович казва следното ( по един израелски телевизионен канал, цитиран тук от Клуб „Z”):

 

“Той ( Путин-бел. ivo.bg) се опира на най-безмозъчната част от населението. Казват, че искал да влезе в историята. Но сега вече е по-добре да не влиза. Досега удивително му вървеше. Когато дойде на власт, цената на барел петрол беше 7 долара. После стана 150 долара, потекоха нефтодоларите, можеше и да се краде, и да остане малко за народа. И Олимпиада направиха, и Крим взеха без съпротива. Но Донбас – това вече е падане в капана.”

 

Безпощадната оценка на писателя, който е носител на международни и руски награди ( включително връчени от самия Путин) окачествява агресията срещу Украйна като „закъсняла гражданска война”, прогнозира, че Украйна ще я спечели и определя мотивацията на Путин като опит за възстановяване на СССР и като комунистически реванш.

Безмозъчните безмозъчно подкрепят всичко това- в Русия и в средите на нейната пета колона в България.

 

 
 

20 мнения за “Могерини там и немогерините тук”

 1. КАКВО СТАВА ПО НАШЕТО МОРЕ?

  На 15 август минах през Несебър. Точно на този ден беше празника на града и реших да остана за честването. Какво беше моето изумление (имам и запис!), когато вечерта конферансието започна и води празничната програма CAMO на руски език “С празником НАШЕГО города Несебр…” Към края дадоха думата и на кмета на града Николай Димитров да поздрави гражданите с няколко изречения, които отново бяха преведени на руски, сякаш той е чужденец и мнозинството от гражданите се нуждаят от превод на думите му. Но странното е, че кметът въобще не се засегна от унизителното място, което му беше
  отредено в това честване. Явно за него тази ситуация беше съвсем обичайна и нормална. Нали след „успешния мандат” и него като предишния кмет ще го изпратят или консул, или посланик в pАЗИЯта, докато предателството му тук се позабрави. В края на тържеството (от кумова срама) с три изречения резюмираха и на английски език за какво ставало въпрос. Дни след това се проведе някакъв „международен” детски фестивал. По този повод цялата вечер граждани и гости на града бяха принудени да слушат многократните оглушителни повторения на руския химн, който се носеше над целия град и затрудняваше
  хората на открито да разговарят. Други химни така и не се чуха…

  В Несебър ми направи впечатление ( освен факта, че в града се чува САМО руска реч) огромния брой офиси на руски агенции с руски служители за продажба на “Недвижимость в Болгарии – от застройшчика и вторички”. Точният брой със сигурност знае само кмета, но видях поне около 30! И една новост – тази година (може би във връзка с окупацията на Украйна) повечето агенции бяха заболи по едно българско знаме в офисите си, с което ми е трудно да разбера какво всъщност искаха да внушат – че тези офиси са български, че са законни, или че просто “братушките” необезпокоявани от никого разпродават нашата България.

  На много публични места се развява руското знаме. По входовете на плажовете то е задължително! Най–голямото е пред хотел „Виго” откъм морето. Българското
  и европейското са смотани някъде назад, в навалицата.

  Бургаският кмет Димитър Николов, руски възпитаник и любимец на Путин, който лично го награди за грижите към руските туристи, вече няколко години настойчиво се опитва да получи разрешение от държавата да отвори руско училище с парите на българските данъкоплатци, за да не плащали такси от 600 евро децата на русkите мафиоти, защото така се нарушавали човешките им права. Чувствали се дискриминирани. (За компенсация кметът е дал на руснаците да си построят огромен аквариум в Бургас. Както и много други привилегии…) Навсякъде по света чужденците в дадена държава (включително и българите) плащат такси за обучение на децата си. И никой не му идва на ум да се чувства дискриминиран.

  Тези дни пък прочетох в един вестник, че певицата Грета Ганчева, като аниматорка в руските детски лагери на Камчия, възторжено предположила, че може да позволят и български деца да почиват на Камчия, но ПРЕЗ ЗИМАТА.

  КАКВО СТАВА ПО НАШЕТО МОРЕ?

 2. Направих си труда да прочета част от коментарите в сайта на Сега.
  Такава дивна радост отдавна не съм виждал как славните “опълченци” обърнали армиата на Киев и как Кремъл натрил носа на запада, без да участва във военни действия.
  Разбира се, че има и добре платени тролове, но по- страшното е че обикновенни бъкгарски граждани с право на глас вярват, че Путин е господ и раят на Земята е в Русия.

  За тези заблудени души само да напомня статистиката. Емигрирали българи в Русия за последните године – НУЛА. Дошли Руснаци в България – в пъти повече от бежанците от Сирия.

 3. След разговора по телефона с Барозу, Путин вече премина онази тънка линия, след която връщане назад няма.Той ще стигне и по-далече, като обяви новоизмислената „Новорусия“. Искрено се надявам всички Европейски страни и членки на Нато да преустановят дипломатически отношения с Русия и да изгонят всички руснаци от страните си.

 4. Ох, Войнович. “Иван Чонкин” е чудесен роман. Направо го сравнявам с “Параграф 22” и “Швейк”.
  А ЛилиПутин е опасен. Не е първият, но има ядрени ракети.

 5. Бях голям скептик при номинацията на Могерини. Изпуснах и някои некавалерски думи за нея. След изказването й скептицизмът ми се поразколеба, дано напълно да изчезне. Не съм чугун и знам като какви млади просъветски левичари са започвали някои по-късни емблеми на десницата и антисъветизма-има французи, британци,американци, стига да напомня, че РОНАЛД РЕЙГЪН и ПОЛ ДЖОНСЪН са сред тях.Но аз ви моля,колеги, хвърлете поглед върху биографията на Франс Тимерманс- холандският външен министър, номиниран за еврокомисар. Стигнете до езиците,минете през докторатите, постовете…вледеняващо! ЧУЙТЕ РЕЧТА МУ В ООН ЗА КАТАСТРОФАТА В УКРАЙНА! НЕПРЕМЕННО!И сравнете това с нашенската лакома номенклатурна тьотка,дето за всичко ставала, безсрамницата! Представете си ги седнали един до друг да си говорят! Полагал й се “силен ресор”?! Цяла България тръпне! Ах, какъв ли? Пред кандидатури като тази на Тимерманс й се полага завеждащ сектор “МЕТЛИ, КОФИ И МОКРИ ПАРЦАЛИ” в сградата на ЕК с шеф на асистентския екип и”МИСТЪР ПРОПЕР”!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Frans_Timmermans

 6. г-н Борисов е готов да направи и “невъзможното”(Ако имаме над 110-115 депутати, дори да не са 121, ще опитаме с правителство на малцинството.”) само и само първи да стисне ръката на г-н Путин(докато същия все още е на власт).

 7. В балтийските държави са силно разтревожени от поведението на Русия в Украйна, и не само там.Гледат с надежда на предстоящето посещение на Обама в Талин.Вярно,в тези държави има доста голяма руска диаспора,но при необходимост,тя може доста добре да бъде локализирана и неутрализирана.Не така,обаче ,стои въпроса с руската диаспора в БГ,представлявана от многобройни 5-то колонници ,които като нищо могат да подпомогнат едно безкръвно превземане / в буквалния смисъл/ на БГ от Русия…..Питам се,слепи ли са политицете в САЩ и ЕС за този факт,и имат ли превантивна стратегия за реакция при подобен сценарии.Чудесно е че този блог дава информация и коментарии по актуалните събития,но какво се случва,да речем в Несебър/и не само там/,за каквото съобщава посетител на този блог?Къде е СЕМ да внесе ред в БНТ с неговата рубрика”Най-хубавите години” или на предаването по БНР всякя събота на Волгин?Според мен,случилото се с Доктрина 2020 на МО е индикация за тревога от І степен за ръководителите на ЕС и НАТО!!

 8. ” В момента Кремъл действа срещу
  интереса на своя народ”, каза Могерини и в това изричение се съдържа дългосрочната присъда над Путин – а също така и моментна присъда – Рублата се понижи до нов исторически минимум спрямо долара за втори пореден ден заради опасенията за нови санкции срещу Русия от страна на Запада.
  Проруските бунтовници атакуваха рано днес две украински лодки на бреговата охрана, напредвайки към Черно море.
  Атаките станаха реалност няколко часа, след като стана ясно, че ЕС обмисля допълнителни санкции за Русия. Така рублата поевтиня за пети пореден ден, продължавайки спада си от миналия месец и е най-поевтиняващата валута на развиваща се страна.Предстои и изключване на Русия от Г-20.
  А вече има и обвинения на Газпром /каква добра новина/, че ЕК спъва ЮП ,казва представителят на компанията Сергей Куприянов в писмо до редакцията на вестник „Файненшъл Таймс“.
  И как го мислят този ЮП , на фона на войната в Украйна и на липсата на финансиране на руските компании в сферата на енергетиката? И това ако не е шизофренията на Путин?Хем ще завладяваме Киев, хем ще строим нов газопровод.Не позна.
  Имам предложение за русофилите ни като този симов – по една тръба от 8000-те да си я вземат от “руското” пристанище Бургас, за спомен, а на по-заслужилите – като кмета на Бургас/лична креатура на златев/ по две.

 9. БКП не е “партия”, БКП е диагноза за болшевишка продажност към Кремъл!
  Това важи особено за сегашните й членове, които поне формално имат ПРАВО на избор след 1989г. на друга политическа партия освен коминтерновската им “партия”.
  “Всеки” от тях е ТОТАЛно копие на всеки комплекс и всеки недъг на КРЕМълските гАсудари. И това особено си личи , когато НАЙ-великият , т.е ВЕЛИКИЯТ болшевишки гАсудар е с физическата и психическа “кондиция” на Путя-човек, лакът брада.
  Ленинградският ПИГМЕЙ НЕ може да надскочи своите природни “дадености”, особено когато са “творчески” “развити” от КГБ , който е основният наследник Коминтерна!
  И ако някой иска да намери разлика между него и неговите копия в НРБ, едва ли ще успее да открие някаква.
  Копието е пълно повторение на “оригинала”!
  И колкото по-доброволно е станало “откопирването”, толкова копието е по-точно. Копията не говорят от свое име , те са само НЕодушевени копия на своя “оригинал” и неговите “дадености”. Няма значение от “титлите” и “званията” на копията, те са само и ЕДИНСТВЕНО копия!

  Колкото за алфа-“оригиналът”, той взе че си повярва много на глупостите, и сега време да погледне ИСТИНАТА право в очите! И едва ли ще му хареса!

 10. Здравей, СТАМБО! Притеснението ти ме ласкае. Жив и здрав съм /за сега/ на пук на комунягите.
  Колкото до избора на общоевропейски външен министър, без да съм сигурен в оптималността на взетото решение, склонен съм да си тананикам в стила на нашумялото хип-хоп парче:
  “Западният ля-яв
  е мно-о по-добъ-ър
  от нашенската “дясна”…”
  Най-големият майтап е, че пожарникарят-генерал я пробутвал за сектор “Енергетика”. Най-вероятно, за да ускори реализацията на ЮП и Белене.
  Тези тъпунгери като че ли наистина си вярват. Ето до къде води лигавенето на Запада!

 11. В русия най-безмозъчната част от населението е само 90%, останалите са гении… като путин.

 12. И сегашното управление на България е също проруско.Премиерът е болшевишки възпитаник,потичат му лигите,щом чуе за Русия,руска литература или руска наука.По-горе бе отбелязано и за бургаския кмет-едно невзрачно,послушно момченце,което е усвоило добре тодорживковата врътливост.Неговите ментори от партията на милицията-и те са ясни.Трудно ще се отървем от сибирската мечка-руснаците са пуснали пипала навсякъде-бизнес,политика(най-много),смесени бракове,собственост,медии и пр.Шами(воевнният министър) каза една истина и всички ревнаха срещу него,даже и тия,които се готвят да управляват след един месец.А уж били членове на ЕНП-вятър и мъгла…

 13. Обичаме да казваме България е малка страна. Това оправдание ли е или въпрос на ниско самочувствие?
  Може би и двете, оправдаваме ниското си самочувствие. За Европа България не е малка страна. По територия тя е по-голяма от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети заедно дори в този компресиран вид, който е в момента.
  Веднъж пътувах с влака в Дания от Копенхаген за Одензе. Исках да посетя родното място на Андерсен. Гледах през прозореца. През цялото време пейзажа беше еднообразен. Нямаше нещо, което да ми направи впечатление. Заговорих се с човека, който стоеше до мен. “Природата не е много щедра към тази страна, кое е нейното богатство?” Попитах аз. Той ми отговори, “това са хората”.

  Boby

 14. До др. Сашко Симов. Убеден съм, че внимателно следите блога на г-н Инджев и коментарите касателно вашата персона. Убеден съм, че с “култовата” статия “20 причини да обичаш Америка” спокойно може да спечелите световен конкурс за инфатилни американофили. Стига да се намери някой идиот да го организира и финансира. В тази връзка тежко на партия която има за “остриета” Мая общата и ренегатката КУрнелия и за “надежди” Сашко и Достена. Последен валс и няма да ни липсвате дори и като шутове.

 15. Борис,не е проблем,че България е малка страна,истинския проблем,че е комунистическа,което означава,че е сбъркана,ненормална държава.На това основание за никакво самочувствие не може да става въпрос.А и самочувствитео е отнесена работа,живота и политиката не се вляят от самочувствия…

 16. “в момента Кремъл действа против интересите на народа си” ли?!
  Че този МОМЕНТ трае откакто Кремълът е построен. Кога изобщо дворците са действали В ИНТЕРЕС на нечий народ? Или като казваме “народ”, имаме предвид само тясната прослойка по днешному казано мутри?

 17. Още две подмятания, аман от подменени понятия:
  1) това което често наричат КОМУНИСТИЧЕСКО е чисто и просто държавнокапиталистическо, естествено следствие от мерака на марксизма да усъвършенства капитализма в тоталитарен модел, срещу което остро е възразявал Бакунин, за когото май малцина знаят, че е автор на програмата-устав на БРЦК, допригодена за наште условия от Каравелов и Левски;
  2) властта в България, а и не само у нас, е преди всичко промутренска; а дали мутрите са от конкретна държава, това за голямото мнозинство от населението няма особено значение, например прозападните чешки ЕРПта също успешно ограбват потребителите на ток. Филофобските страсти в крайна сметка и да говорят за покровителите на даден олигарх, никак не влияят на нормата му на разбойничество спрямо народа.

 18. “Моля ти се д-р Сава, недей да колиш прасето САШ…”, както удачно го беше написал
  ОГНЯН ГЕОРГИЕВ

 19. Не се чу от българските медии, че в първите дни на Федерика Могерини като шеф на Европейската дипломация, тя посети Кишинев преди два дни, заедно с френския и други външни министри да помогнат за приемането на Молдова в Европейския Съюз. Акт бламиран от руската пета колона, както в Молдова, така и у нас, разбира се все по заповед от Русия. Как може да бъде друго, когато по Черноморието се говори почти на руски и скоро ще има руски училища, за тези които още не говорят този език. Да не говорим за очакваните руски танкове да “пазят и освободят” газопровода и земята ни от българите и други “чужди агенти”. Молдова ще я приемат в Европа, а България ще излезе, за да влезе в Евразия или Путинистия или Нова Русия. Мрачно бъдаще за едни, наречено щастие от други “фашистки-антифашистки борци”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.