Руски опозиционер поставя на изпитание европейския избор на България

          Президентът на САЩ Барак Обама е на посещение в Естония, която настоява за постоянни бази на НАТО на нейна територия.
          Естонските съседи Швеция и Финландия изявиха желание за по-тясно сътрудничество с НАТО- също като отговор на руската заплаха.
          Австрия, която е третата от традиционната четворка на класически неутралните след Втората световна война богати европейски държави ( Швеция, Финландия, Австрия и Швейцария) и е смятана по десетилетна традиция за „много предпазлива” в тона към Москва по исторически причини, днес втвърди този тон- вероятно за първи път от изтеглянето на съветските окупационни войски от тази благоденстваща в наши дни земя.
          Към тези заслуги на политиката на Путин трябва да се добави и оповестеното вече предстоящо формиране на обединени специални части на НАТО за бързо реагиране срещу руска агресия.
          Нещо повече, Путин предизвика рязко ускорение на процеса по интегриране на самата Украйна в НАТО- не „някога” ( ако изобщо това е възможно, както се смяташе преди Кремъл да предизвика украинското въстание срещу опита да бъде изнасилена украинската воля за европейска интеграция), а може би още тази гадина. Очакват се първи стъпки в рамките на присъединителния процес. На територията на Украйна само след десетина дни ще бъде осъществено учение на новосформираните натовски специални части.
          Къде сме ние?
          Няма ни в тези части, поне според информацията на Ройтерс, в която се изброява дълъг списък от държавите участнички в този проект, предложен от британския премиер Дейвид Камерън. Няма ни и на публичната информационна карта също по отношение на разговора за базите, като ни нямаше и на преговорите за противоракетната отбранителна система, предлагана от САЩ на своите съюзници.
          Тук властва прословутото руско забранително „нельзя”- не може! Произнесе го премиерът Близнашки, заявявайки, че не може Русия да бъде определяна като враг, защото била велика сила.
          Великите глупости на политическите ни пигмеи минават тук без последици. Тук това се вижда ясно, както се вижда отвсякъде българската преклонена глава пред демонстративната съветска въоръжена монументалност, която се перчи арогантно над главите ни в центъра на българската столица.
          Като не можем да разчитаме на слабите сили на българските интелектуалци, май ще се наложи да обърнем за освобождение в морално-интелектуален план към руснаци, дръзнали да се опълчат срещу кремълската тирания.
          Днес това направи руският опозиционер Николай Кобляков, който от години живее и развива бурна публична дейност във Франция, пътува свободно по света, но беше арестуван по желание на Москва за „мошеничество” на 29 юли тъкмо в България. Отявленият противник на режима на Путин, който на първа инстанция бе освободен от Софийския градски съд, междувременно бе оставен под домашен арест след нов натиск от руските власти.
          Кобляков вече иска българско политическо убежище. За България това е или би трябвало на бъде водещата новина на деня. Защото един руснак поставя на изпитание избора на България между евразийското мракобесие и европейската просветеност, която набляга на човешките права и свободи.
Ще го предаде ли България ( него и въпросните европейски ценности), при положение че животът и свободата на френско-руският дисидент ще бъдат сериозно застрашени в царството на Путин, както смятат едни от най-големите правозащитни френски и международни неправителствени организации – Amnesty International, ACAT и Russie-Libertés, чийто активист е Кобляков?
В помощ на българските фактори, които ще решават съдбата му и ще определят облика на България пред света чрез решаването на този казус, припомням между какво избираме: между Русия на войнолюбеца Путин и Русия на Борис Акунин, Людмила Улицка, Андрей Кончаловски, Виктор Ерофеев…
Клуб Z

“На трезвия му е неуютно в една стая с пияни. Ще ви навестявам периодично – да видя дали не е свършил най-сетне запоят.”

Това написа в блога си знаменитият руски писател Борис Акунин и обяви решението си да се махне от “путинска Русия”.

“С путинска Русия аз вече нямам допирни точки, на мен ми е чуждо всичко в нея. И да стоя тук в период на всеобща загуба на разсъдък ми стана тежко. Да емигрирам, разбира се, нямам намерение, но повечето от времето си ще прекарвам зад граница. Ще остана част от това, което се нарича Русия. И Русия, която е част от мен, също няма къде да се дене”, каза писателят, чието рождено име е Григорий Чхартишвили.

“Ходя днес по московските улици, гледам хората, чувам парчета от разговори (за дачата, за първия учебен ден на децата), и ме обхваща ужас. Не виждат, не искат да знаят, не се замислят. Хората не са виновни. Те си имат своя живот, своите обичайни грижи. Но слепотата, безсмислието и равнодушието в такива моменти от историята се плащат скъпо. Моята страна я чакат тежки изпитания. Навярно по-тежки от тези, които сега се случват в Украйна. И не можете да си представите как ми се иска да греша”, пише Акунин.

Наскоро 58-годишният Борис Акунин заяви, че Русия я чака преврат. Според него властта се е лишила от възможността да промени страната по мирен път.

За протокола: Борис Акунин е роден в Тбилиси по времето на СССР, но живее и пише в Русия и на руски. Наричат десетките му произведения „масова литература за интелектуалци” и „интелектуални бестселъри”. Тиражите на книгите му в Русия надхвърлят десетки милиони. Преведени са на български, английски, немски, френски, италиански, японски и други езици. По творби на Акунин са създадени филмите „Азазел“ и „Статски съветник“, както и “Турски гамбит”, чието действие се развива в България през Руско-турската война.”

 

HUMANUS Дневникът на Ангел Грънчаров

Страшната война

 

Аркадий Бабченко, руски журналист

 

Мисля, че в момента сме свидетели на най-страшната за Русия война за ХХ и ХХІ век. Не като брой загинали, а заради това, което се случва с обществото. Досега нито една нация в нито една война не е стигала дотам за пари да се отказваш от името на загиналия си мъж. Заради компенсация или апартамент да свалиш името на мъжа си от неговия гроб. Да се откажеш от името на убития баща на твоите деца. Да представяш убития за жив. Да се съгласиш уж несъществуващите тела да бъдат заровени в безименни гробове в уж не съществува война в уж несъществуваща страна.

 

Как може да си десантчик, който ежедневно минава на плаца край плакатите “чест, смелост, доблест”, а след това да се подчиниш на дребния обезумял кагебист и по негова заповед да отидеш да умираш, ДОБРОВОЛНО отказвайки се от своето име, заличавайки спомена за себе си – аз това не го разбирам?!

 

В Чечения ние правехме опознавателните жетони от стоманени лъжици, защото ако изгориш в бетеера, служебният жетон се разтопява – и това беше главният призив в тази война: да бъдеш разпознат. Да имаш възможността да бъдеш погребан. Да имаш право на собственото си име, ако си загубил правото си на живот. И нашите командири ни помагаха в това.

Посланието на тази война е да бъдеш неразпознат. Да умреш без собствено име.

 

Аз не разбирам как може да изкупуваш собствените си загинали граждани, които ти си изпратил на война.

 

Аз не разбирам как може да продадеш загиналия си мъж, син, брат за едната компенсация.

 

Аз не разбирам това.

 

Това е наистина страшно.

 

Твърдя, че това ще бъде последната война за Русия, не заради недостиг на сили или слаба икономика. Това ще бъде последната война за Русия, защото процесът на разпад на етноса е почти завършен. Няма никакви общности, които могат да кажат за всеки свой член: “ние”.

 

Тази територия е населена с отделни групички от агресивни озлобени хора, случайно обединени от външни обстоятелства, които ненавиждат всички други, които не влизат в тяхната глутница – и никаква нация вече не съществува.

 

Мисля, че когато потомците ще изучават това време, в което сега с вас живеем, няма да могат да го опишат. Защото за да разбереш какво е “путинизъм”, трябва да живееш в него.

 

Даже нашите най-близки съседи не разбират това. Украинците ми пишат: “Русия, събуди се!”. Та ние не спим, мамка му…

 

Когато се опитват да убият човек, за да не им пречи да ровят безименните номерирани трупове от необявената война със замазаните номера на колите и свалените пагони под табелки с номера… Аз не знам, какво още да си говорим.

 

Превод: Даниела Горчева

 

Още от Аркадий Бабченко с неговата реакция на официално оповестената от Путин на 18 март тази година анексия на Крим

 

Добре дошъл, Крим!

22 Март 2014

Аркадий Бабченко*

Сноб, e-vestnik

Ами, здравейте, скъпи кримчани! Радваме се да ви видим. И в първите редове на нашето писмо да ви поздравим с това, че сте участвали в последния референдум в живота си. Повече такива „волеизявления” няма да имате. Повече няма да избирате – нищо и никога. Нищо и никога. Даже цвета на бордюрите в родния си двор. Запомнете това веднага.

Второ, можете да се сбогувате с телевизията си.

Довиждане, преки предавания, ток шоу и обсъждания. Здравей, мръсотия, трупове, дебили и урино-полови шеги. Само Кисельов (проправителствен руски журналист и ТВ водещ, директор на руската държавна информационна агенция „Русия днес” („Россия сегодня”), който на 17 март 2014 г. заяви в ефир, че „Русия може да превърне САЩ в радиоактивна пепел” – б. р.), само хардкор!  Хайде на преките линии с Путин.

Трето, наборната армия. Това е изцяло отделна тема. За 23 години окупация вие разбира се вече сте забравили какво значи да взимат децата ви войници. Няма нищо. Ще си припомните. А особено ще си припомните, когато децата ви в нашата – сори, сега вече във вашата – армия започнат да умират от болести, от които никой в света не е умирал през последните 100 години. От пневмония например. След кримския климат да служиш чак в Кунашир (най-южният остров от Курилските острови, които са във владение на Русия, но се принадлежността им се оспорва от Япония – б. р.). А, да, и надписът „Кавказ-сила” изглежда добре на обръсната глава.

Между другото, запишете си веднага това адресче: http://mright.hro.org/

Това е Фонд „Право на майката”, който вече 20 г. се занимава с помощ за семействата на загинали военнослужещи. За мината година Фондът е помогнал на семействата на 2 465 загинали военнослужещи. От тях между другото 20% са самоубийства, 20% довеждане до самоубийство, 15% от заболяване и 5% от побой. Като цяло – „не плачи, моми-и-иченце!”

А, да, инвалидните пенсии на войнишките майки, отпускани като компенсация за загубата на главата на семейството, в Русия се равняват на 40 долара. Правилно чухте. И ще ви трябват години, за да ви я отпуснат. Добре дошли в нашата съдебна система.

Въобще, разговорът за съдебната система е дълъг, затова само ще ви напомня: разпалването на омраза, оскърблението на чувствата на вярващите, оправданието на тероризма, екстремистките изказвания, клеветата – всичко това са углавни престъпления.

Отричането на историята, блокирането на пътя на гражданите, несанкционираното събиране на повече от петима души, аморалното поведение – всичко това и още много, много други! – са административни престъпления.

Е, с нашите казаци вече сте се запознали, доколкото разбирам. Красавци са, нали? Е, нищо, нищо. Ама вие не сте видели поповете ни.

При нас, впрочем, понастоящем тече федерална програма за повишаване на духовността и за скрепяването на духовните връзки. Под лозунга „Да вмъкнем черква във всяка празнина”. Така че там, където сте си мислили, че до вас ще има детска градина или транспортен възел – ще си имате черква. Точно, както е сега при мен – под прозореца ми на празното място около Московското околовръстно шосе тъкмо вкарват една вместо пътен възел. Тук всяка сутрин има задръствания и хич не ни трябва пътен възел, трябва ни именно църква. Нищо, с времето и това ще разберете.

Р.S. Междувременно на световните медийни радари се появи и България като участник в предстоящите маневри на НАТО в Украйна:

България ще участва във военни учения в Западна Украйна

17:56 | 03.09.2014

В Западна Украйна от 13 до 26 септември ще се състоят военни учения с участието на десетина страни, включително Съединените щати и България. Това става ясно от съобщение на полското министерство на националната отбрана, цитирано от Франс прес.

Маневрите “Бърз тризъбец 14”, които са планирани отдавна, ще се състоят на фона на въоръжения конфликт между украинската армия и проруските бунтовници в източната част на Украйна.

Ученията ще се проведат на полигон в западната Лвовска област. Освен украински, в тях ще участват американски, полски, румънски, молдовски, български, испански, естонски, британски, германски, литовски и норвежки части. ( Медиапул)

И да – отделният ред в квитанция при заплащането за храма – това вече е като пито-платено. Общината на Електростал (град в Русия, Московска област, с население ок. 150 000 д. – б.р.), автор на тази духовна иновация, ще ви научи.

Между другото, като заговорихме за квитанции – при нас върви реформа на жилищно-комуналното стопанство. Вече около 10 г. И току-толку започна нов етап. Така квитанцията за жилището ви скоро ще е около 5 000 рубли примерно.
Да, а облекченията! Монетизираха ли ви ги вече? Не са? Е… вече направо ви завиждам. Колко още чудни открития Ви очакват.
Освен това нашата дивизия „Дзержински” вече проведе учения на тема „разгонване на тълпи недоволни пенсионери” преди около пет години. Струва ми се, че те с радост ще предадат опита си на вашия „Беркут”.

Е, за такива дреболии като отнемането на най-апетитните парчета земя под дворците и извънградските домове, промяна на бизнеса – край! – събарянето и изгарянето на жилищни блокове при строителството на търговски центрове и пр. и пр., няма да говоря.

За данъчните, санитарно-епидемиологичната инспекция, пожарникарите, прокуратурата, следствения комитет, ФСБ-ейците, администрация и пр., също. Казват, че там се изхранвате от туризъм, нали? Е, нищо, нищо. При нас това се казва „да мачкаш бизнеса”. Нищо. Ще се приспособите.

По отношение на туризма. Там си имате частни хотелчета, нали? На първа линия на плажа, нали? В Крим? Е, не е беда, не е беда.

Като се замислиш – няма да имате вече частни хотелчета на първа линия. Но каква само ще бъде дачата на Ткачов (губернатор на Краснодарския край в Югозападна Русия, с малки прекъсвания от 2000 г. насам, кара пети мандат – б.р.)! Дачата на Шойгу (дългогодишен министър на извънредните ситуации, сега министър на отбраната – б.р.)! Дачите на всичките сенатори! Дачите на всичките депутати! Дачите на всичките ФСБ-ейци! След тях на цялото следствие и на цялата прокуратура! Какви яхти ще се паркират там при вас на частни кейове!

С какви огради ще затворят вашето море! Всички проклети бандеровци ще ви завидят. А на вас ви стига и градският плаж в Севастопол.

Между другото, препоръчвам ви също така да научите фразата „Много сте, а аз съм сама” за „Пощата на Русия”, обслужване на едно гише, Сбербанк, Пенсионен фонд, социално осигуряване  – всичко това вече е ваше. Поздравявам ви.

А, да. По отношение на Сбербанк. Отново сериозно ви провървя – при нас върви поредният кръг пенсионна реформа. Как се изчисляваха тези пенсии преди – така и никой не разбираше, а сега вече съвсем никой не разбира – поне ще ги има ли, или няма да ги има.

Впрочем, научете още два термина. КТО – това е контратерористична операция, и „хексоген”. Това е важно. Това е наистина важно. И се постарайте отдалеч да избягвате места със струпвания на хора, гари, летища – особено гари и летища – автогари, пазари, концерти и т.н. На летището вече идвайте около три часа по-рано. С милицията по-добре не се шегувайте. Постарайте се да не носите брада. Изсветлете си косите. Джобовете си обръщайте и давайте да ви пребарват при поискване. От вкъщи никога, никога без документи не излизайте.

Е, не забравяйте и за санкциите от нашите международни приятели, т.е. сега вече врагове. Вие сега сте – Русия.

Това е за дреболиите. Накуп:

Митингите в Русия са забранени.
Съпротивата при незаконните арести и незаконното задържане е забранена.
Самоопределението на нациите е забранено. Излизането от състава на Русия е забранено. Сепаратизмът е забранен.
Осиновяването на деца от чужденци е забранено.
Пропагандата на хомосексуализма е забранена.
Концертите на Мадона и „Океан Эльзы” (украинска рок група – б.р.) са забранени.
Несанкционираните плакати са забранени.
ТВ каналът „Дъжд” (големите руски ТВ оператори „по нареждане отгоре” спряха да го излъчват след анкета със зрителите дали не е било по-разумно да се предаде Ленинград на немците – б.р.) е забранен.
Онлайн парите ще бъда забранени до дни.
Цените в Москва са точно два пъти по-високи, отколкото в Киев. За всичко.
А, да. Най-после. Алкохолът у нас (а сега и у вас) – също е забранен от 11 вечерта до 8 сутринта. Знаете, сух закон.

*Авторът е независим руски журналист, създател на проекта „Журналистика без посредници”. Работил е за редица издания като „Московски комсомолец” и „Новая газета”. В качеството си и на донаборник, и на професионален военнослужеш е участвал и в двете войни в Чечения. Като военен кореспондент е отразявал войната между Русия и Грузия през август 2008 г. Арестуван е при протести както в Москва, така и на площад „Таксим” в Истанбул с при това с еднакви обвинения, че е „чуждестранен шпионин”.

 

Портал Култура:

 

Людмила Улицка

25.08.2014

Сбогом, Европа!

(Залцбургски бележки)

Не се занимавам с политика, но казвам това, което мисля, когато ме попитат. Именно поради тази причина ме определят като “пета колона”, обвиняват ме, че ненавиждам своята страна и се оправдават с мен глупаво и неплодотворно. Не изпитвам никаква ненавист, изпитвам срам и безсилие. Руската политика днес е самоубийствена и опасна, тя представлява заплаха най-вече за самата Русия, но може да се окаже причина за нова Трета световна война. Всъщност тази война вече започна. Локалните войни в Чечения, Грузия, а сега и в Украйна са нейният пролог. А епилогът едва ли ще има кой да напише.

 

Накрая бих искала да кажа още нещо: аз живея в Русия, аз съм руска писателка от еврейски произход и с християнско възпитание. Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата й история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания. Срам ме е за нашия парламент – невеж и агресивен, срам ме е за правителството – агресивно и некомпетентно, за ръководителите на страната, поклонници на силата и хитростта, представящи се за супермен, срамувам се за всички нас, за народа, изгубил нравствените си ориентири.

В Русия културата претърпя жестоко поражение и ние, хората на културата, не можем да променим самоубийствената политика на нашата държава. В интелектуалното съобщество на нашата страна бе извършен разкол: отново, както в началото на века, срещу войната застана малцинството. Моята страна всеки ден приближава света към нова война, нашият милитаризъм вече е изострил нокти в Чечения и Грузия, а сега тренира в Крим и Украйна. Сбогом, Европа, боя се, че никога няма да ни се удаде да влезем в европейското семейство на народите. Нашата велика култура, нашите Толстой и Чехов, Чайковски и Шостакович, нашите художници, артисти, философи, учени не успяха да обърнат политиката на религиозните фанатици на комунистическата идея в миналото, нито на алчните безумци днес.

Триста години ние, хората на културата, черпим от едни и същи извори – нашия Бах и нашия Данте, нашия Бетховен и нашия Шекспир, – и не сме губили надежда. Но днес на нас, хората на руската култура, на тази малка нейна част, към която принадлежа и аз, ни остава да кажем само едно: “Сбогом, Европа!”.

*         *         *

В края на юли тази година известната руска писателка Людмила Улицка получи Австрийската държавна премия за европейска литература, а немският седмичник “Шпигел” публикува есето й “Сбогом, Европа!”, пълно с горчиви размисли за агресивната и самоубийствена руска политика. Последва незабавната реакция на руските власти, които отмениха планирата в ИТАР-ТАСС пресконференция на писателката във връзка с присъдената награда. Людмила Улицка е родена в Башкирия през 1943 г. Първите й публикации датират от края на 80-те години, но името й нашумява след излизането на повестта “Сонечка” (1992), за която е отличена с престижни литературни награди в Италия и Франция. Романът й “Казусът Кукоцки” е награден през 2001 г. с най-престижната руска литературна премия “Букър”. Книгите й са преведени на повече от 20 езика. Критиката определя творбите й като “проза на нюансите” и я сравнява с Чехов. Предложеният по-горе текст на есето е превод от неговата оригинална версия на руски език. ( Със съкращения- есето на Людмила Улицка обиколи света на интересуващите се от алтернативния глас на Путин, тук цитирам само есенцията на политическата й оценка-бел. ivo.bg)

 

Путин се сърди на Запада и наказва…Украйна

Иво Инджев ⋅ април 26, 2014 ⋅

Авторът на международно известните романи „Добрият Сталин”, „Руска красавица” и др. бестселъри Виктор Ерофеев обясни снощи на една вечеря в София, на която авторът на тези редове присъства, поведението на руския президент Путин спрямо Украйна като реакция на това, че се е обидил на Запада за подкрепата, която е оказал на протестите срещу собственото му управление в Русия през 2011-2012 г.

Световно известният руснак, дисидент от съветско време и открит противник на Путин, наскоро добави нова сол в раната на официално подклажданата омраза на руските националисти към него. Писателят  не само подписа писмо на руски интелектуалци, в което предизвиква Путин с остра критика на политиката му по украинския въпрос, но и с участието си телевизионно предаване на телевизия „Дождь” на практика даде повод на властите да я закрият, защото си позволи да предположи от нейния екран, че е могло да бъдат спасени милион и половина жертви на германската блокада на Ленинград през втората световна война, ако Сталин беше предпочел да остави града в ръцете на немците.

В резултат на това днес Виктор Ерофеев е прогонен от руските телевизии и радиостанции, казвайки за себе си: „изморих се да бъда дисидент, но се налага”. А по отношение на прогнозирането си признава едновременно няколко неща: че не може да предвиди развитието на кризата с украинските събития, макар, че „ в Русия е лесно да си скептик”, но вярва, че както Германия и Франция са се помирили, така и Русия ще намери общ език с Украйна.

Обяснението на Виктор Ерофеев за мотивацията на Путин се доближава до твърдението, което споделям не веднъж, че всъщност най-големият кошмар на Путин е да не се повтори украинската продемократична т.н. оранжева революция от 2004 г. и в Русия. Разминаването между „обидата” и „превенцията” срещу революционната искра  не е голямо, но и в двата случая се предполага преднамереност на руската намеса в Украйна, а не спонтанна реакция на украинските вълнения.

Обидата, както и страхът от пренасяне на оранжевата зараза в Русия, датират много преди онзи 21 ноември 2013 г., когато под натиска на Москва Янукович се отметна от собствените си обещания пред украинците да подпише в края на месеца споразумението с ЕС за началото на преговорите за асоцииране.

Общото в двата случая е също така, че преднамереността изобличава лъжата за вината. Според трактовката на Кремъл виновни за ескалацията са си самите украинци, докато Москва едва ли не реагирала на пожар. Обаче е видно отвсякъде, че руската власт действа по план, който очевидно е разработен отдавна и е задействан демонстративно с онзи особено голям подкуп от 15 милиарда евро под формата на заем, който Путин предложи на украинския президент Виктор Янукович, за да не положи началото на преговорите с ЕС.

Но нека вземем обидата като отправна точка. Какво излиза? Че Путин се ръководи от ирационални чувства в една толкова голяма геополитическа игра? Ако това е вярно, проблемът, с който светът се е сдобил в лицето на Путин, е още по-стряскащ отколкото, ако властелинът на ядрена Русия изповядваше предсказуема идеология.

Малко по-различна, а може би просто допълваща, гледна точка за Путин има друг нашумял познавач на кремълските потайности. В книгата си „Путин: цялата истина за стопанина на Кремъл”, политологът Станислав Белковски смята, че Путин не се интересува от самата власт, а от нейните атрибути, ката злато, камъни, лимузини, яхти, почетна гвардия…

Така или иначе „загадъчната душа” на руснака, персонализиран от Владимир Путин, поставя в момента на изпитание относителния уют на постигнатия след Втората световна война баланс между развития Запад и догонващия, но развит върху една шеста от планетата съветско-руски Изток. На този баланс се крепи небивало дългия в човешката история период на мир между основните конкуренти за световно господство. Това се наричаше „политика на взаимното сдържане”.

След всичко написано дотук е важно да се разбере, какво означава фактът, че лидерите на седемте най-мощни държави в света се споразумяха за санкции срещу Русия. Каквито и да са те, колкото и в Москва да се правят, че плюят на тези списъци с ограничения за пътувания на Запад, истината е доста по-болезнена за Кремъл.

Истината е, че в неофициалната класация на Москва приобщаването на Русия към Г-7 преди 17 години се оценява като най-голямата придобивка за руската имперска гордост.

Западът покани Русия да членува в клуба на най-богатите и влиятелни нации в момент, когато тя беше на колене. Подаде й ръка да стане, да изтупа прахта на унижението от разпада на Съветския съюз „без бой” и да седне като равен сътрапезник в решаването на световните дела в рамките на най-престижния клуб на планетата.

Путин проигра хазартно жеста на силните, които показаха , че не искат да държат пред прага си оклюмалата по онова време Русия. Но силните му показаха снощи, че едностранната му демонстрация на сила няма да бъде толерирана. Направиха го сега, когато Путин е заел позата на покорител, който може да си позволи да не се съобразява с никого, щом това му носи възторга на масите в Русия.

Посланието е, че щом Путин иска да реставрира СССР под нова форма, ще трябва да се сблъска със съответната враждебност, на която се „радваше” съветската империя на Запад. Но този път новият „съюз” ( в който след безцеремонното посегателство срещу Украйна не желаят да участват дори подплашените Беларус и Казахстан) ще трябва да оцелява без съюзниците си от дресираната компания на държавите от  „световната социалистическа система”.

 

 

 

 

28 мнения за “Руски опозиционер поставя на изпитание европейския избор на България”

 1. ББ:

  – Щото аз като бех у Лондон да се видиме и да поговориме с Дейвид требваше да му кажа, че некои са цопнали да се пишат врагове на Русия, ама не мое така, значи, ние щото й бехме на Русия обявили война на 5 септември, там коя године, сеа треба по-кротко…

 2. Евразийците си имат вече и нова религия – метафизически путинизъм! Не се шегувам, вижте сами:

  “Лекция: Ще стане ли Путин бог по благодат?

  На 7 септември, неделя, от 17 часа каним всички желаещи на уникална лекция и кръгла маса на тема взаимовръзките на връзките между Бога и Президента на Руската федерация.

  Ще разберете дали нашият президент Владимир Путин ще стане бог по благодат, тоест дали той ще се сдобие с всичко онова, което е характерно за Твореца на вселената освен общуването в Неговата непостижима същност. Ще постигне ли умът на Владимир Путин безкрайна наслада от съвършеното знание, дадено му от Бог? Ще мисли ли той с великите мисли на Ума, създал Вселената, ще бъдат ли преизпълнени чувствата му с безкрайната радост на богопознанието, а любовта му ще нараства ли безпределно отвъд силата на Светия Дух? Ще бъде ли съединена волята на Владимир Владимирович с волята на Бога и ще бъде ли тя непоколебима в доброто? Ще постигне ли националният лидер на Русия безконечно познание за безкрайното съвършенство на Бога, прониквайки в дълбините на Божеството?

  Дали Владимир Путин е бог по природа

  или може да стане такъв само по благодат? Можем ли да се покланяме на Владимир Владимирович като бог на земята? Каква е тайната на личните взаимоотношения на Владимир Путин и Трансцендентния Творец на света? Правилно ли учи за Бога Владимир Путин? Ще научите отговорите на тези и много други въпроси, като посетите нашата лекция, която ще изнесе основателят на общественото движение “Божия воля” и експерт в областта на метафизическия путинизъм – Дмитрий Ентео. След беседата ще има кръгла маса на тема – ролята на Владимир Путин за укрепване на духовните основи на Руската федерация, на която всеки ще може да изкаже своето мнение. След края на мероприятието всеки желаещ ще може да се фотографира с лектора и да получи незабравими подаръци.

  Входът е свободен за първите 300 души, разрешено е снимането с фотоапарати и камери.

  Място на събитието: Международния фонд за славянска писменост и култура, гр. Москва, м. Третяковска, ул. Черниговска №9/13, вх. 2, ет. 2.

  Очакваме всички, които се интересуват! 8(985)1746937″

  БЕЗ КОМЕНТАР!

 3. (продължение)
  ББ

  … па му редим на Дейвид, и те, когато им беше крал Де Гол, пък вицепрезидент му беше Рузвелт, а генерал-фелдмаршал Чърчил отиде на Източния фронт да се бие срещу Сталин, беа обявили война на Русия, но се срещнаха в ЯЛТА- онаа сладкарница в София, дето беше на времето и уредиха раотите, че и сега не требват некви СТРАТЕГИИ 20…

 4. В родната партия БГ.ПРОДАЖНИ_МУТРИ.КОМ се усещат първите пориви на обръщане на задника в друга посока.
  Казвам задника, защото представителите на тази партия имат задници наместо глави.
  А дали няма да видим тяхното пълно преобразяване ??? Току Виж вестник “дума” и той написал няколко причини да обичаш Америката.

 5. Стамбо, ти си много прав. Едно време моите колеги ме критикуваха, че не излизам да посрещам Брежнев и Горбачов, а сега ме ругаят, че не съм бил против Русия. По-точно, трябвало да бъде против Путинова Русия, която била заплаха за България. Като знам кои ми го казват, хич не вярвам да е така.

 6. DEMIREV, защо си мислиш ,че “бащицата” ти Путин , заслужава твоето преклонение повече от неговите прдшественици на кремълският престол?
  Няма никаква база дори за сравнение между един провинциален кагебист , докопал се случайно до трона и “елитарните” престолонаследници, които са директно от партийният “елит”.
  И КОИ са били тези колеги , които преди са те упреквали за Брежнев и Горбачов, а сега те упрекват за Путин?
  Имената?
  Бъди конкретен , а не голословен, за да ти повярваме!

 7. @ 1 НAYМ

  Izglejda v tozi geopoliticheski, prostete, georeligiozen uchastak ot sveta, horata sa sposobni da sakralizirat i laino.

 8. Драги бай demirev, поздравления за позицията- и аз бях току-шо заработил, като пукна онзи веждестия сесесерски главатар НЕОЛИТ Илич Брежнев, и казах на лазомазневците, че хич няма да се натъжа…
  Ама от името демир,вероятно, много желязно чувство за хумор си прихванал, бе, човек!
  Джюмбуш олсун, майтап да става, мъча се да ви развеселявам с моите пародии на повсеместния идиотизъм край нас.Ето защо, извинявай, аз не разбрах за кое съм прав в 2-та ми предишни постинга?
  Ето и третия запис с ББ:

  …седиме и си редиме с Дейвид, викам му,виж сеа, требва да се ангажира НАТО у Украйна, аз бех написал вчера у Фейса, че случая е съшия като у Косово, ама България че изгуби от туризъм, значи, че падне потока, не мое с рогата срещу Русия, е, значи треба Аржентина да прати войски, голема държава, НАТОвска държава, малко фалира, ама знам, че вие с тех мноо се обичате, имате некъв курорт на морето Фолклендски, кви беа, острови некви, дето ходите заедно, навий техната кралица, нали, ква беше Кристина, тя треа да е на вашта неква, да прати малко аскер…

 9. Демирев,Демирев,
  Явно не си разбрал иронията на Стамбо.Разбираемо защо не вярваш че путинова Русия е заплаха за България.

 10. Русия е просто погрешна,ненормална,неправилна,нечовешка държава.Тя унищожава совето население по много критерии. Както Съветския Съюз,така и неговата дъщеря Русия просто не знаят какво правят.Техния комунистическо-имперски манталитет е непобедим.
  Малка България не мажа да се излекува от комунизма,та тази огромна държава Русия. Не ченс!Но уей!

  Няма никакви белези,че в двете държави комунистите ще бъдат отстранени от властта.Поне за нас съм абсолютно сигурен.

  И премиера и миналия премиер ББ се възхищават на Русия и я издигат на педестал-на пиедестала на позора обаче!

 11. На фона на войната в Украйна и навръх Съединението на България предстои “Ден на Русия в Жеравна”.

  И както дословно обявяват самите организатори:
  “На 6-ти Септември 2014 г. от 12.00 часа, инициативен комитет организира ден на Русия в местността “Добромерица” край Жеравна под надслов “Жеравна обича Русия”. Каним всички, които обичат руската кутура, руското изкуство и руския народ да ни гостуват в Жеравна. В програмата са включени прожекции на руски филми, изпълнения на руски песни и много истории от Русия, разказани от очевидци в първо лице.”

  На един от най-българските дни, когато имаме безспорно основание да повярваме в себе си и да намерим опора в миналото, ние предпочитаме да обичаме Русия. Бланкетно и по принцип.
  Дали това е случайно или не, всеки може да прецени, но за мен това е символично.

  Източник:
  http://www.jeravna.com/news_details.php?language=bg&news_id=42

 12. Има ли връзка между т.н. “морска част на Южен поток” и проучванията за газ и нефт в български териториални води (блок “Хан Аспарух”, където 3D сеизмичните проучвания доказаха наличието на около 100 милиарда куб. м. газ и, както се твърди, още през 2017 г. може да започне неговият добив)

  По повод истеричното бързане за започването на строежа на т.н. “морска част” на Южен поток в български териториални води, който според публикуваните по медиите карти, пресича блок “Хан Аспарух”, имам следния въпрос:

  Дали след прекарването на газпромовските тръби по дъното на нашата част от Черно море руснаците няма да блокират по-нататъшните проучвания и евентуален добив в блок “Хан Аспарух” под предлог, че тези проучвания и добив ще създадат непосредствена опасност за подводните съоръжения на потока им, да пратят бойните си кораби и подводници да го охраняват и така да блокират проучвателните и производствени дейности в български териториални води.

  Целта е да се запази пълният енергиен монопол, 100% енергийна зависимост на България от Русия?

  А защо не и да се краде от новото находище?

 13. “може би още тази гАдина” – ако не е печатна грешка, а умишлено търсен ефект, много ме изкефи – нещо като “гАдина 15 от царстването на Вулвин В.В.” или нещо подобно.

  Иначе в духа на горната публикация иде новината, че в порт Бургас днес акостирал плаващ завод-монтажна платформа, дето щяла да монтира тръбите на пАтока.

  На оня, дето уж е спрян.

  Та се питам, какво точно дири тази платформа заедно с няколко стотин тона тръби в българските териториални води. И защо не се намери държавен ръководител на независимата държава България, който дипломатично или пък недипломатично да им рече “МАРШ ОТТУК”!

  Някой служебен премиер.

  Или служебен вице такъв.

  Или служебен ресорен министер.

  БЛИЗНАШКИ????

  ЗАХАРИЕВА?????

  ЩОНОВ?????

  E SU MAMA TAMBIEN!!! Но млъкни, сэрце!

  И, г-н Инджев, респект!

 14. Драги’Антикомунист’, защо не публикувате своите апологии за ‘непобедимостта на комунизма’ някъде другаде? Например Плутон е подобаващо замръзнало място! Тъкмо и бирата ви няма как да се стопли 🙂

 15. Свилене,точно с твоя материал потвърждаваш думите ми.

  Комунистите са пълни психопати,каквито винаги са били,но след като падна комунизма станаха и нагли.
  И не само Жеравна,почти целия народ е обзет от тази жар…

 16. До 1НАУМ:
  Убеден бях, че т.н. руски народ е изперкал, но чак до там не очаквах!
  Зомбирането очевидно ги тласка към атмосферата на Северна Корея. Сгромолясването ще бъде чудовищно! Проблемът е какви бели ще натворят?! Доколко ще съсипят планетата?!
  Западът в своята инфантилна позиция по отношение на СССР/ОНД/Русия непростимо проигра момента! Както междувпрочем при войната на Израел-1965 и първата война срещу Ирак. Алтруистите-пацифисти не проумяха, че в крайна сметка “дипломацията” взема повече човешки жертви. Разтягането на събитията във времето също се заплаща с кръв.Че като режат опашката на котката по малко на няколко пъти, котката не я боли по-малко.

 17. Случаят Кобляков е едно добро попадение за България.Да видим до колко нашето общество и управници са демократични,човеколюбиви,независими,неподкупни и т.н.и т.н. На като гледам позицията на журналистите-никакъв интерес,политиците-непричьом,готвещите се да управляват по скоро са на обратната страна в угода на Путин.Направо започвам да мразя себе си че не съм в състояние нищ о да направя за да се събуди това унило и заспало българско съзнание останала в миналият век и доближаващо се до разпада на руснаците.А разпада на руското общество се вижда най ясно от светлите умове в Русия,които стават все по малко.
  Добре правите г-н Инджев ,че цитирате оргинално руските сайтове,защото не всики има време и възможност да чете блоговете на Кончаловски,Бабченко и др.
  Стамбо да си жив и здрав.Такава свежест лъха от твоите коментари,че направо ми дигат настроението за деня.Продължаваи в същият дух да ни радваш защото това не всеки го може.Иронията и пародията е само за талантливите.А Вие имате този талант.Той се дава от Бога.

 18. А Франсетата прежалиха 1 милиард в името на Свободна Европа!!!
  http://www.dnes.bg/world/2014/09/03/franciia-spria-dostavkata-na-pyrviia-korab-mistral-na-rusiia.237787

  Близнашки, ЗАСРАМИ СЕ И ПОУЧИ СЕ !!! България има премного Душмани! Не влизай в техните редици Измамнико!!!

  България никога няма да се оправи с тези идиотски напъни за “балансирана” политика подплатени под масата с много Кървави Рубли !!!

 19. СВИЛЕН, всичко това се дължи на пропаБАНДнАта историография ,която се “изучава” в училищата след 1944г..
  Самите КРЕМълски гАсудари на БКП, НЕ дават да се изучава ИСТИНСКАТА история на имперска Русия, и особено на СССР. Това го твърди Виктор Суворов, който е написал огромен брой книги за ИСТОРИЯТА на “великата” ИМ “Атечествена” ВОЙНА, която болшевишките главатари КРИЯТ, като я заменят с ФАЛШИВА историоГРАФИЯ, която ги величае СКРИВА престъпленията ИМ!
  И , след като в самата рАЗЗЗИЯ НЕ изучават тяхната ИСТИНСКА ИСТОРИЯ, а са я заменили с ФАЛШИВА историоГРАФИЯ, та в НРБ ли ще позволят да се изучава БЪЛГАРСКАТА???

 20. Гледах по Тв че във Венецуела казват молитвата “Отчи Наш”, како заместват името на БОГ със Уго Чавес…. 100% и в Русия така ще направят…. Боже, какви олигофрени има по света…. ! Дано цирея на злото да избие и да се свърши тая гадория с комунистите.

 21. ОБЪРНАХТЕ ЛИ ВНИМАНИЕ НА ЛИЦАТА на организаторите на новите екопротести в Добруджа срещу проучванията за наличито на конвенционален газ и нефт? Едни такива русички, с азиатски черти и мек говор. И как нахъсано , “компетентно” се изказват срещу интереса на България! Не трябвало дори да се знае има или няма български газ и нефт! НЕЛЬЗЯ!!!

  Защо ли не протестират със същия апломб тези “еколози.ru” срещу много по-опасното замърсяване от урановите мини в България и не проучват КОЙ е виновен за това най-голямо еко бедствие в родината ни?

  Би било много интересно поне за организаторите да се разбере кои точно са родителите им, къде точно са учили и други интересни подробности, за да лъсне истината за същността и финансирането на добруджанските протести.

 22. Everyone Else,моите апологети за непобедимостта на комунистическата сган не са мои ,а на реалния,обективния всекидневния живот. Само този сайт всеки ден публикува факти,които пряко и косвено валидизират моята теза.

  Вие колко пъти сте обърнал внимание на фотографията горе вдясно за 70 годишния комунистически позор и продължаващата историческа и съвременна лъжа.

  Победата срещу комунистическата пасмина задължително започва с демонтирането на този позор.

  За каква европейска,демократичн,либерална и не знам каква си България говорят някои а на най-видните места в най-големите градове стърчат блестящите монументи на позора.Ами комунистите живеят с този позор и го подържат всекидневно. Знаете ли сако колко пари на народа се харчат да се подържа този позор.

  Напред в Европа с комунистическия заряд на бетона и гранита.Абе това е смешно бе приятел,трагично ,убийствено.За какви протести срещу руската агресия днес претендират някои,след като България е единствената страна с подобни паметници-сурогати.Комунистите само ни се надсмисват над глупостта.

  И кой е апологета на тези паметници?Я кажете?

 23. Питат Близнашки,
  -Кое е по-лошо,
  Голямо Магаре да те … яхне
  Или да ти удари един голям къч

  Близнашки пита поясняващо
  Магарето червено ли е…

 24. До 1 нayм: Истинското име на основателят на общественото движение “Божия воля” и експерт в областта на метафизическия путинизъм не ще да е Дмитрий Ентео, а Остап Мария Бендер бей. Ако аз бях руснак, името можеше да бъде и Георгий Георгиевич, както не ми достигат наличните…
  Защо човек да не си понапълни джоба от пиянството на един народ (условно казано)? Още повече, че изтрезняването ще настъпи скоро и изведнъж! И бизнесът пропада, като “син на лейтенант Шмид”!

 25. България е единствената страна с 10000 емигрирали компютърни специалиста,5000 лекаря и нито един катаджия … 🙂

 26. Руският патриарх не пропуска да освети което и да е съ-битие, но не толкова с Божия благословия, колкото с фанатична нео-славянофилщина. Десекуларизацията в Русия е истерична, след десетилетия насилствен атеизъм.
  Вчера попаднах на видео материал с Юлия Кръстева, където в
  42.51 минута имаше въпрос към нея, относно засилване на политическото влияние на религията в Русия. Ето и линка, ако имате свободно време: https://www.youtube.com/watch?v=b-AzikJn_uc

 27. ДСБ призовават Плевнелиев да даде политическо убежище на Николай Кобляков: Демократи за силна България (ДСБ) от столичния район “Средец” подкрепят молбата на руснака Николай Кобляков към президента Росен Плевнелиев за политическо убежище в България. Това се казва в разпратена до медиите декларация на партията.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.