Пети септември-14 петилетки таен празник на петата колона в България

Можете ли да си представите в САЩ да забравят и да не отбележат японското нападение над Пърл Харбър, както в Полша или в Русия да пропуснат покрай (д)ушите си 1 септември или 22 юни като дати, на които се отбелязва годишнината от нахлуването на германските националсоциалисти на тяхна територия?

 

Не е възможно.

 

В България обаче точно това е утвърдено правило.

 

Имаме кръгла годишнина: 70 години от обявената на 5 септември война на България от СССР и тя със сигурност ще си остане в сянката на мълчанието, което е следствие на наложения през тези десетилетия забранителен съветски печат върху събитието.

 

Пиша тази прогноза в свободното виртуално медийно пространство нарочно под формата на „предсказание”, за да подсиля ефекта от абсурда, който НЕИЗБЕЖНО пак ще се състои и може да бъде предвиден с абсолютна увереност. Повечето от читателите ще я прочетат, когато тя ще е вече сбъднат факт.

 

България вероятно е единствена държава в света, която си забранява споменаването на толкова скорошна рана, нанесена й от чужда окупационна сабя над преклонената глава с последвали от това огромни негативи за бъдещето на собствения народ, подкаран на заколение под стой от Европа към Евразия.

 

България не беше изключение от останалите съветски колонии, в които беше наложено васалното задължение да се празнува съветската окупация. Съответно за национален празник на продукта на тази окупация у нас беше определен 9 септември- военен преврат на съветската агентура в армията, осъществен на територията на окупираната вече от чуждата армия страна, провъзгласен с много по-късна дата за „социалистическа революция”.

 

България обаче е изключение в Европа, получавайки 45 години по-късно правото да гради демокрация отново по волята на Москва и петата колона не пропусна да се подмаже като актуализира националния празник с друга дата, в която доминира московската роля. Така се оказахме отново световно изключение, празнувайки като най-важното събитие за българите акт, в който не е взел участие нито един българин, защото по волята на руския окупационен корпус българите просто не са били поканени при подписването на примирието край Сан Стефано на 3 март 1878 г.

 

Ако се намери медия или социологическа агенция да измери българското невежество по отношение на 5 септември, резултатите-гарантирам- ще бъдат шокиращи ( за онези от нас, за които загубата на българската свобода не е празник).

 

При свободно зададен въпрос какво се е случило на този ден вероятността да получите отговора „СССР обявява война на България и я окупира за цели три години, подготвяйки почвата за съветската колонизация чрез насилствена съветизация” е нищожна- ще клони към нулата.

 

При конкретно зададен въпрос „ Знаете ли, че на тази дата Сталин скъсва дипломатическите отношения, които поддържа с България през цялата война ( обстоятелство, което опровергава цялата митология за антифашистката мотивация на окупацията- защото др. Сталин не би си общувал приятелски с фашистка държава, нали така)”, е вероятно да си изядете боя.

 

Съветофилите, мимикриращи у нас като русофили, често са агресивни и също така често ( да ме прощават онези с академичните титли между тях) са прости в своето незнание или незачитане на истината. Авторът на тези редове е изпитал не веднъж червендалестата агресия ( включително от страна на непознати екземпляри, ходещи на свобода по улиците на София) на тези подобия на българи, които не само не знаят за скъсаните дипломатически отношения, но и войнствено отказват да повярват, че това е исторически и лесно проверим факт.

 

Тук просто „нема такова животно”, както е казал невярващият шоп за жирафа- понеже не го е виждал преди и не вярва дори на собствените очи.

 

Тук има друго животно: късокрака, обрасла с рунтави лъжи еманация на правилото „ на лъжата краката са къси” с преклонена през съветския окупатор главичка, отказваща да мисли самостоятелно и свободолюбиво, но завиждащо хищно за благата, произведени от самостоятелните и свободолюбивите народи.

 

Щото в клетката какво можеш да произведеш, освен злоба към онези отвън, които от съжаление ти подхвърлят в нарушение на природните правила по някой къшей инвестиция въпреки благоразумния надпис върху решетките „ изчезващ вид, моля, не го хранете, той се самоизяжда”?

 

Това ( за щастие, все пак) не е обобщение, а наблюдение за едно уникално явление да си живуркаме в неведение.

 

Туземното ни нехайство към първопричините за нашата изостаналост трябва да бъде преодоляно, ако искаме някога да минем от другата страна клетката, в която сме се самозаключили.

 

Трябва да махнем поставения от руската мечка обяснителен за посетителите надпис върху клетката: „Кротък южноевропейски дребен добитък без рога, храни се корупционно с руски газ, нефт и мирен атом. Вирее най-добре без свобода. Продава се на части. За преговори и контакти, звънете в Москва”.

 

Извинявам се за причинените на оптимистите неудобства от този песимистичен текст, но ако една държава и един народ не искат дори да знаят коя е датата, която стои в дъното на факта, че продължава да е на европейското дъно, оптимизмът ми би прозвучал като подстрекаване към самоубийството от страната на преговарящ, опитващ се да посочи на самоубиеца крачката назад от пропастта.

31 мнения за “Пети септември-14 петилетки таен празник на петата колона в България”

 1. Не е по темата за 5-ти Септември, а за един друг абсурд на 6-ти Септември в Жеравна.

  Просто не повярвах, като разбрах за тематичния избор на поредния фестивал – „Жеравна обича Русия”. А като прочетох и избраната дата – 6-ти Септември, направо онемях.
  Наистина, трудно ще намеря думи, за да изразя своето възмущение. Тези, които го организират и обявяват, наред ли са?

  Точно в този момент, когато Путин вилнее и погазва святи неща и цивилизационни ценности. И целият свят е настръхнал и го смята за заплаха.

  Точно в това кътче на българщината, в родния балкан на Раковски и Захари Стоянов, които много ясно, категорично и сурово, с железни аргументи осъждат и предупреждават за Русия като наш вечен враг…

  И точно в един много силен български ден, да се вричаме в любов на чужда държава!

  Нямам нищо против жеравненци да харесват приноса на Русия в световната култура. Но като им си ще още един фестивал, и то точно на 6-ти Септември, да го бяха направили за Съединението!!!

  Считам този жеравненски абсурд като явна провокация на петата колона.

 2. Г-н Инджев,с уважение и благодарност за истинските исторически факти,които винаги изнасяте!

 3. Срутване на паметниците на окупанта – от там започва деолигофренизацията, десъветизацията, дерусификацията на БГ обществото и отблъскването от дъното в което е страната!

 4. Браво, г-н Инджев! Точно в десятката! Приветствам!

 5. Истинските национални празници на Р България са 18 юли, 6 и 22 септември, а също и 10 ноември до някъде! 3 март е дата на която е подписано споразумение България от османско робство да премине в Руска окупация, а и да не забравя на 3 март е рождения ден на Александър II “освободителя”

 6. Не виждам основания за чудене. След като за национален празник е избрана датата на края на едната от многото руско-турски войни, чийто СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ е обещаването на санстефанска България, по договор беззащитна пред въвеждане на султански войски, очевидно с намерението населеието на санстефанския проект да се замоли на руския цар да го присъедини към своята ТЮРЬМА НАРОДОВ.
  След като другият национален празник е окичването на стария Кобург с царска корона.
  А защо не е празник денят на отчаяното Априлско въстание?! Провалено между другото и от действията на руската имперска полиция, която пресича каналите за снбдяване на тайните рев.комитети с оръжие и динамит, осигурени от Армения.
  Защо да не е празник отбраната на Шипка, където опълченците спасяват цялата руска военна кампания от ужасен погром?!
  Изобщо, къде са НАРОДНИТЕ постижения, не изблиците на амбиции на всякакви изедници народни за празнуване?
  Съединението пак е по-народна инициатива, но се празнува без споменаване на ролята на Русия и нерештелността на княза?

  Просто да погледнем кои празници у нас не са свързани с Русия, независимо от политическото й въплъщение? Или кои са събития, случили се въпреки амбициите на управниците, за които е плащано с бадева пролята народна кръв?
  Даже и денят на писмеността, хъм, странно пишем на кирилица, разработена от Климент, а самата азбука е част от проекта на Симеон I да се изкара достоен за цариградския престол…

  Колкото за “дъното на Европа”, бих разбрал кахърите, ако ЕС беше наистина федерация на европейските народи, докато всъщност започна като тръст за стомана и въглища, а сега е съзаклятие на европейските правителства и банки, корпорация на евробюрократите, недоволството от които печели привърженици на крайнодесни партии във Франция, Германия,Италия.

  Трагедията ни не е само в руски пети колони, те са само симптом на друго: освободителната борба от XIXвек е вдъхновена от принципи, които са погазени при освобождението, погазвани и след това, погазени и днес. Просто сравнете мечтите на Ботев, Левски, Каравелов, с чиито портрети се украсява кой ли не, и държавно-социално-стопанското устройство на страната ни от век насам. НЯМА НИЩО ОБЩО.
  И след като идеалите са потъпкани, в този вакуум са се настанили “ценности”, които са сред съществените фактори да изчезваме физически, да живуркаме и оцеляваме, вместо да живеем и да имаме перспективи за бъдеще.

 7. Прав сте!Лично съм спорил с хора(и те не са чалко)които
  до ден днешен вярват ,че Сталин “ни е освободил от фашизма”.
  Няма извинение за отделният индивид,че е непросветен.Никой не им забранява поне да четат книги,има и интернет-той е безплатен.

 8. Маааалко встрани от темата: впечатлих се от прокламацията на украинската организация Автономний Опiр, тутакси оклеветена като “фашистска”.
  Та опирците, много говорейки за интересите на украинската нация, подчертават, че РУСКИЯТ НАРОД е техен съюзник в борба против всякакви олигархии, били те киевски (Янукович още не беше паднал) или московски.

  Мисля, че и ние не бива да забравяме, че “търсим братство с всекиго без разлика на род и вяра” срещу тиранията. Султан, цар, генсек или еврочиновник – каква е разликата? Само в обноските им?

 9. Друг такъв изкуствено създаден мит, разпространяван и повтарян и до днес е митът, че САЩ и Англия не желаели да съществува самостоятелна България като държава, а само Русия, видите ли желаела това. Ако се опълчим срещу Росия и прегърнем Запада, автоматично щяла да ни последва участта на Косово и прочие. Е тва е което разпространяват тия жалки пенсии. Едно момче тука във Флорида ми разказа, как баща му в България на смъртния си одър му казал, че след неговото заминаване да живее в щатите, комшията му – стар партиец идвал редовно при стария човек да му чете “конско” и да обвинява за това, че синът му е “гласувал с краката си”.

 10. Позволявам си да цитирам Г-н Инджев:
  “Тук властва прословутото руско забранително „нельзя”- не може! Произнесе го премиерът Близнашки, заявявайки, че не може Русия да бъде определяна като враг, защото била велика сила.”

  Независимо, че все още, при дипломатическите отношения между страните няма въведен официален статут “велика сила”, който да дава на дадена страна някакви особени привилегии или това са неписани закони за някои мижитурки, които имат първостепенно значение когато се отнася до един “велик” народ.

  Народ освободен от крепостничество едва през 1862, избивайки своите комплекси с грандоманщина и геополитически амбиции.

  Народ, който се задъхва в обкръжението на цивилизования свят, търсейки някакъв друг, съвсем различен, в който да всевластва със своя примитивизъм.

  Народ с велики постижения в космоса без нито веднъж да благодари на трите хиляди немски специалисти, които са дали основата на космическата му програма, понеже са останали като военнопленници.

  Да, с право може да се каже, че такъв народ наистина е “велик”

 11. На пръв поглед не е по темата, но в нета попаднах не нещо интересно. Съветските другари са си внасяли от Холандия екологично чист оборски тор, защото руската земя се оказала замърсена с радиоактивни отпадъци и тежки метали…. повече прочетете тук http://ipvnews.net/?p=342

  Иво, както винаги си брилянтен в анализа. За съжаление окупацията на България продължава и до ден днешен. Дори и член на НАТО и ЕС още сме под ботуша на Альошата. Но това е друга тема, както се казва.

 12. Интересно защо мълчат за тия неща нашите “патриото-националисти”, да не би да са им запушени иначе гръмогласните усти с пачки руски рублички?!

 13. Черен ден за България.ОКУПАЦИЯ от чужда държава С последващо подчинение от което не можем да се освободим до днес 70 год. по късно.
  Спомням си през 50-те години на миналият век на 19 или 28 ноември/не си спомням точната дата/ след обяда църквите в Трънска околия/откъдето са моите корени/биеха траурно *на умрело*,както казваше баба ми за поробените Западни покрайнини според Ньоиският договор.25 години по късно.Знеполе ехтеше тъжно и зловещо.А днес.Няма кой да удари камбаната.
  Към Антиком
  Вместо да пишеш глупотевини за *динозаврите*,които никой не ги чете,иди до Светия синод и поискай да ударят камбаните на Патриаршеските храмове за този трагичен за България ден.Ако ти откажат напиши в този блог кой ти отказа за .
  да го понесем на *крилете на народната любов*
  Връщам се към вчерашната статия за убитото в Украйна Руско момче.В оргинала има още снимки.И аз като *Рада* плаках за това анемично ,недохранено момче,неговата майка и неговото момиче.Като какъв ще го положат в земята?Като герой загинал за отбрана на Родината,като зашитник на потиснати и застрашени?Като какъв?Очите ми отново се пълнят със сълзи.
  Питам нашите Путкофили/Путенофили*Миков Първанов,Борисов Н.Маринов Симов ще напишат ли нещо за тези клети хора които*толкова много обичат*И ще ги почетат на яз.Копринка.Препоръчвам им да прочетат блога на Кончаловски за положението в Русия.
  Сещам са за едно предаване в Нова телевизия,когато г-н Инджев попита Путкофила Андрей Райчев,защо клевети Българиа в Руският филм *България тихо гасне*,а той му смутолеви,че не си спомня.Но аз си спомням как неговата жена Виза Недялкаво през 90- год.плюеше по нова България.А после заваляха милионите за Голф игрище,соц.агенции,хотели и др.Всичко помним за Мерзавците.

 14. СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ:
  ДСБ община Средец София /общината в която живея/ и Българският Хелзен.Комитет отправиха молба до Президента за освобождаване/помилване/ на руският дисидент Кобляков.Медиите естествено не го публикуваха ,а само Медиапул откъдето го научих.
  Гордея се с Вас!

 15. Очаквам още тази сутрин, ако не го е направил вече, тресящият се от очакване за нов премиерски мандат бб да се изцепи по някоя тАлАвизия, че докато него треска го тресе как да спасява България след 5 октомври, “идиота” Иво Инджев отвлича Фниманието на матРияла с това, че днес се навършват 70 години откак България обяви война на СССР.
  Боже, кога ще си събереш вересиите, Боже!

 16. Поздравления,г-н Инджев,с искрено уважение.
  Ерозията в ума,морала,взаимоотношенията,паметта на хората съзнателно,последователно е търсена и предизвиквана в годините на ” светлото настояще и бъдеще ” е вече неудържима,като пороите,които ни сполетяха.Не мога да намеря “сламка” за оптимизъм и надежда като гледам как “стокхолмският синдром” е обсебил умовете и душите на огромна част от българите.Ослепели са за истините

 17. ШАРКАН, ДЕНЯТ в който е “окичването на стария Кобург с царска корона” е ДЕНЯТ на БЪЛГАРСКАТА НЕзависимост от Османската империя, и НАИСТИНА Е национален празник!
  Това е важното , НЕзависимостта, а НЕ “е окичването на стария Кобург с царска корона”!
  Вие имате много нихилистични възгледи, да не сте анархист?
  Точно анархистите стават най-лесна плячка на най-ТОТАЛитарните идеологии и доктрини.

 18. Браво г-н Инджев, чудесна статия. Много малко останаха хората в България, които с толкова малко, могат да кажат толкова много. Този блог е един малък оазис в пустинята от простаци.

 19. Г-н Инджев, приемете моите поздравления, за прецизно нанесения удар, по петата колона. Извинете ме за любопитството, но Вие с лазерен прицел ли работите? Както винаги, отново “в десятката”.
  До г-н Грънчаров – че са им запушени устите, с пачки от чужди банкноти, това е вън от всякакво съмнение, но едва ли са рубли, по-вероятно е да са долари или евро.
  До г-жа Савова – Декларацията на ДСБ е публикувана и на официалния сайт на ПП “Демократи за Силна България”.

 20. Радо
  за сайта на ДСБ е ясно,АЗ ПИТАМ ЗАЩО МЕДИИТЕ НЕ ГО СОБЩИХА ОСВЕН МЕДИАПУЛ.

 21. Шарки,
  Ботев , Левски и т.н. са блеснали на фона на липсата на държава. Тоест ако имаше Българска Държава те щяха да са едни бедни и мизерстващи форумци като нас.

 22. На фона на всичко написано дотук,не трябва в никакъв случай да забравяме,че не друг а бишия премиер, с претенции за нов, на РъБъ,ген.майор,к.т.н.,инж Бойко Борисов АРТИКУЛИРА ПУБЛИЧНО,ЧЕ бЪЛГАРИЯ Е НАПАДНАЛА ссср!!!!!А че датата 5 септември 1944г.не фигурира почти никъде ,дава обяснение защо БГ народа е зомбиран на тема дядо Иван и изначално е готов да бъде “Троянският Кон” на Русия в ЕС.Ето,предстои сборищато на “Приятелите на Русия”,на 13 т.м на яз Копринка!!!!

 23. Г-н Инджев, за огромно съжаление на пишещите тук и за кеф на съфетофилите-путиноиди на път е почти на 100% да се сбъдне прогнозата ви. Само в Дневник от популярните сайтове намерих статия посветена на обяването на войната. Отдолу, засега, 100-тина коментари.Най-интересното е, че има нейна препратка във форума на … Гонг. Там отдавна мишкуват няколко поклонници на “спасителя на християнството” лилипут.ин. Техен опонент се мъчи да им отвори очите.
  Какъв страх от историческата истина. Толкова много платени и тип полезни идиоти русофили сигурно и в Беларус няма.

 24. Към Георги Николов:

  За съжаление моите приятели от “Дневник” май са попреписали някаква справка от някакъв източник на английски. Издава ги думичката “съветите”, която никога не е била част от българската политическа лексика- нито при комунизма, нито при посткомунизма с днешна дата.
  Има едно смайващо просъветско твърдение в тази справка: според “съветите” на българска територия имало 30 000 германски войници и това им дало основание да нападнат ( и да окупират, нали така!) България.
  Те “съветите” твърдят още какво ли не, но германците са напуснали България към датата на съветското нахлуване и има само един регистриран сблъсък с техен ариегард край Кула, Видинска околия.
  Но ако за тази “подробност” мога да бъда упрекнат в невежество ( знам ли, може пък някъде да е имало скрити 30 000 хиляди германци- невидими за всички историци, писали по темата- за да услужат на Сталин да получи причина за обявяване на войната срещу България!), то “пропускът” да се спомене, че Москва е скъсала дипломатическите отношения с България, поддържани между СССР и България през цялата война преди, си е направо заблуда за публиката.
  Жалко!

 25. Иво, знам че от скромност не би написал сам нещо от рода на “Ето ви мойто слово – разпространявайте го”.
  Но силно желая да окуража читателите ти да излязат от позата на “ползватели” на блога и да станат активни в борбата с лъжите, с продажниците, с платените пропагандатори.
  Не знам дали написаното по-долу от мен е достоен пример, но аз поне се опитвам да не бъда само и единствено читател на ivo.bg.

  Затова искам да попитам другите във блога, правите ли лично нещо, щото да се намали лъжата за “освобождението” на България от СССР?
  Изпозвате ли наученото от Иво?
  Или само “плзвате” написаното в блога за себе си?

  Вчера аз направих две неща.
  Пуснах кратко съобщение – “бип” в Дневник с текст:” На 5/9/1944 Сталин обявява война на България, за 4 дена е свалено правителството. Избити са над 20 000 – започва социлистическата диктатура.” и публикувах следното мнение по повод началото на изборната кампания:

  “Случи се много интересно съвпадение.
  НА днешната дата преди точно 70 години Сталин скъсва дипломатически отношения с България, обявява война и след 4 дена окупира страната ни под прдлог че я “освобождава” от “фашизма”.
  На 05/09/1944 в България НЯМА чужди войски, евреите са спасени, а страната не участва в никакви бойни действия.
  След 3 години на действителна окупаци ( до 1947) и над 20 000 избити бележити българи Сталин предава властта в ръцете на петата си колкона – БКП и започва тоталитаризмът.

  Днес, когато путин напада Украйна ни забраняват да наричаме Русия враг, макар БКП и производните и да се опитва да продадат отново Родината ни ( не тяхната – те са путлеристи) на Русия.
  И днес БКП и клонинги се засилват за парламента – Д(п)С, Атака, ГЕРБ, ББЦ, АБВ.

  В България няма знаение “леви”-“десни”. Има значение, кой се бори срещу истинската заплаха за България.
  Гореизброените не смятат путин за заплаха!!!

  ГЕРБ = БСП, само че “десни”.Стига ГЕРБ и БКП/Д(п)С ! Борисов разбира привържениците си: “Вие сте прости и аз съм прост – ще се разберем.””

  След около 5 часа Дневник публикуваха статията си за 70 годишнината.

  Не си въобразявам, че Дневник са публикивали това заради мен. Те са БЪЛГАРСКА медия – не продажни рублоблизци.
  Но съм удоволетворен, че съм учасвал ЛИЧНО, с това микроскопично действие, в опита за рабиване на лъжата на “освободителката”, “братска” Русия.

  Не се вайкайте, колко много заблудени има в България!
  Правете нещо, щото те да намаляват!

 26. Една дата заслужава да бъде празник, ако в резултат на случилите се на тази дата събития са подобрили положението на народа, а не начесали самочувствието на един човек и кликата около него.

 27. Винаги съм мислел, че 5-ти септември е датата, на която през 1939г. САЩ обявяват неутралитет във войната 🙂

 28. Към читателя с дългия ник.

  Никой нищо не може да направи срещу комунистическите лъжи,защото на никого ,който може да каже истината,комунистите не му дават микрофаон,камера и печат.

  Второ,голяма грешка допускате,че казвате,че Съветския Съюз е казал,че ни освобождава.
  Нищо подобно,Нотата на съветското правителство категорично отвхвъря това твърдение-болшевиките обявяват война на България по съвсем други причини.Първо се запознайте с текста й и после изразявайте позиция.

  Това се потвърждава и от Обръщение то на Командвашия Трети Украински фронт на “Червената армия”,армейски генерал Фьодор Иванович Толбухин,което е към българския народ.

  За никакво освобождение не се говори. Българските комунисти никога не публикуваха Нотата и вместо нея пуснаха лъжата за освобождението от “фашизма”.

  Трета грешка,вменявате на ГЕРБ нещо “дясно”,като по този начин заблуждавате по-наивните хора. ГЕРБ си е рожба на комунистическата партия и нееднократно е доказвал това.

 29. Не е вярно, че нищо не можело да се направи срещу комунистическите лъжи. Може, и още как! На трима познати, които поради факта, че са следвали в СССР, са русофили (да не се бърка с рубладжии!), успях да отворя очите за ролята на Путин в България днес. Ако не беше блогът на Иво Инджев, сам/а аз нямаше да знам фактите, които убедиха дори такива хора, затова използвам повода да му благодаря, че ме светна за българската история от последните век и половина.

  И още нещо: все едно е дали ГЕРБ са се титулували десни, леви или средни. Същественото е, че и те продават българските интереси на Русия. Достатъчно е да си припомним шизофреничното им поведение преди референдума за АЕЦ “Белене” или забраната на ББ да се търси шистов газ у нас и картинката е ясна. Не по думите, а по делата им ще ги познаете.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.