Руската информационна война в българския радиоефир

В деня на обобщенията за срещата на върха на НАТО, която всички наричат историческа, проруската българска програма на БНР посвети цели 30 минути на тази тема между 13 и 13.30 днес. С това държавното ни радио решително подкрепи първоначалния вариант на документа „Визия 2020” на Министерството на отбраната, в което се говореше за руска информационна война в ( срещу) България, т.е. на територията на НАТО. Чу се ясно как звучи тя.

 

Не съм привърженик на удобната теза на презастраховащите се да не сбъркат нещо, според която плурализъм и баланс на мненията се постига като задължително в рамките на едно предаване се „вкарат” всички гледни точки. Една медия, особено с огромен ресурс от време, излъчваща денонощно и дългогодишно, може да намери и други начини. Ако ги търси обаче. Защото впечатлението за „Хоризонт” като част от руската информационна война срещу България и НАТО е резултат от също така дългогодишната окраска на тази медия.

 

`В този смисъл въпросните 30 минути бяха много представителни не само за тази доминираща нагласа от микрофоните на „Хоризонт”, но и за ретроспективната равносметка как се стигна до положението една формално членуваща в клуба на богатите западни държави страна да бъде до такава степен производна величина на руската пропаганда.

 

Обиграните водещи формално не взимат страната на Русия, но пък канят „когото трябва” и постигат по този начин много по-голям ефект от колегата си Волгин, който е оставен да си ползва собствено крайно левичарско-путинофилско кътче в националния радиоефир без конкуренция и опониране.

 

Изборът на събеседници, както знаем, е от решаващо значение. „Хоризонт” избра да ни осветли за значението на срещата на НАТО в Уелс чрез коментарите на бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров и бившия министър на отбраната Димитър Луджев, който успя да изпревари решително очевидно русофилстващия Киров в острите приказки срещу западните ни съюзници. Тях Луджев нападна като „лицемери” в политиката им спрямо Русия, докато Киров се задоволи „само” да се възмути, че може да се говори за „сдържане на Русия” от НАТО, защото конфликтът в Украйна бил двустранен ( ще рече едва ли не, че и Украйна праща войски на руска територия?!).

 

Това „благородно” постсоциалистическо съревнование по реверанси към Русия ( завоалирани от страна на Киров и абсолютно откровени в случая с Луджев) в националния ни радиоефир освен всичко друго показа, защо и как се стигна до това председателят на Европейската Комисия Жозе Барозу да възкликне от сърце тази пролет, че по върховете на българската политика има руски агенти.

 

Щом може Киров да е бил натовски генерал начело на българското разузнаване години наред, а Луджев да е бил министър на отбраната в синьото правителство на Филип Димитров, то какво остава за генералите и министрите, които дори ни си правят труда да се прикриват с някакви западни камуфлажни мрежи!

 

Русофилският 30 минутен коментарен блок на държавното радио напълно логично приключи с реклама на русофилския събор, който се свиква на 13 септември край разположения край Казанлък язовир „Копринка”.

 

Платена реклама, ще кажат, какво толкова! Така е, платена е. Тя поне е видимо, демонстративно платена, а за невидимите траншове на путинофилията ни е позволено само да подозираме, но не и да опонираме- какво остава да изискваме да бъдат разконспирирани.

 

Но да се върна към началото на този текст с едно предложение: Министерството на отбраната определено може на края на годината да спази, ако желае, глупавата традиция българските ведомства да награждават журналисти и медии за най-добро отразяване на тяхната тематика, т.е. на тяхната министерска правда. Защото „Хоризонт” наистина подкрепя с думи на дело твърденията за руската информационна атака, която според визията на военното ведомство се води като част от стратегията на Русия в рамките на нейната хибридна война.

 

Р.S. Реших да си направя експеримент- да не би пък ако си поискам също собствена коментарна рубрика в националния ефир, няма да ми се „отвори парашута”? Не че много ми липсва подобна изява, но понеже бяха поканен за разговор с предложение за завръщане в националния ефир ( което не приех поради формата на евентуалното ми участие) проверих докъде е „позволено” да стигнат в свободното говорене на такива журналисти, като моя милост, които си позволяват дързостта да застават на проатлантически позиции в българската публицистика. Любезно ми беше отговорено, че контрапредложението ми е интересно и ще ми се обадят „скоро”.

 

Както по-скоро можеше да се очаква, не се обадиха…

 

Така че, когато говоря за руската информационна война в България, срещу която воювам от години ( включително чрез книгите си „Течна дружба” ( 2011 г.) и „Течна дружба 2” ( 2014 г.)., за разлика от военното ведомство не съм голословен, а мога да дам много конкретни примери от личен опит.

24 мнения за “Руската информационна война в българския радиоефир”

 1. съгласен съм с мнението че русия не преставлява заплаха за БГ дотолкова доколкото от 1944 до ден днешен русия не е преставала да бъде де факто окупант на България. Ние не сме независими, затова и реално БГ не е държава. Началото на освобождаването от руските ВАРВАРИ ще бъде отбелязано от премахването на съветските паметници в БГ. Апропо, може ли някой колега от този форум да каже дали в програмните документи на някоя партия или коалициа е записано премахването на тези паметници като политически приоритет. За такава партия/коалиция бих гласувал. Всичко друго е прах в очите и волно или неволно подкрепяне на руската окупация!

 2. БНР е боклук покровителстван от държавния бюджет. Докога?!?

 3. Извинете, че се повтарям.

  09.9.2014 г. (противен избор на дата) – краен срок за подаване на заявления в дипломатическите/ консулските представителства или чрез сайта на ЦИК за гласуване в чужбина:

  https://www.cik.bg/foreign_register_pi2014?

  Моля, напомнете само на тези, които биха гласували с разум.

 4. Този непресъхващ извор на комунистическата пропаганда – БНР, не е преставал да бълва и да ни души със своите миязми още от времето на Виза Недялкова.

 5. до ULIAN:

  Съгласен съм с теб. Уви, прав си.
  Но все пак: ДСБ призовават Плевнелиев да даде политическо убежище на Николай Кобляков: Демократи за силна България (ДСБ) от столичния район “Средец” подкрепят молбата на руснака Николай Кобляков към президента Росен Плевнелиев за политическо убежище в България. Това се казва в разпратена до медиите декларация на партията.

 6. Do Ivan Kostadinov:

  Призивът за политическо убежище е на мясно, но нищо не може да измести фокуса от паметниците. Разрушаването на паметниците на съветската армия е само първата стъпка към истинска промяна. Не може да има стъпки преди първата. Много още път ще ни чака да извървим докато се десъветизираме и след премахването на паметниците, но без това последното да се случи ще си тъпчем на едно место. Ето например, при все това че сега БГ да е в НАТО и ЕС русия диктува, русия кадрува, русия мърсува необезпокоявано по нашите земи. В коя още организация да се запишем където можем да избягаме от злото? Източникът на злото трябва да се пресече и това започва с разрушаването на паметниците които безмълвно ТРъБЯТ кой е господарят! Един от основните ефекти който се постига с това е така нареченият приминг – тихото но силно облъчване, подобно на реклама само дето в рекламите не те заплашват с автомати в ръка а ти предлагат да си купиш нещо. Ефекта е доказан и е доказано силен, особено когато става дума за паметници. Злото е проникнало в душите и сърцата ни като ни е накарало като народ да възприемем много от моделите на поведение на руските варвари. Затова и нямаме покой като нация, минаваме от едно зло към друго и все търсим по-малкото такова което в последствие се оказва че било всъщност по-голямото. Помислете, за руснаците най-великият човек в историята е Сталин – някой който е избил милиони руснаци само защото са мислили различно от него. Това говори за откровенна национална ненормалност/кръвожадност/жестокост – тази която така добре е описана от класиците на руската литература, при това в съвсем пряк текст. Още едно доказателство за жестокостта на тези не хора каквито са руснаците е и отношението им днес в 21 век към собствените си войници. Знаем вече за не една история, но тези дни излиза все повече информация за използването от руснаците на подвижни крематориуми където се изгарят телата на техните войници за да бъдат заличени следите от тяхната непризната/необявена агресия в Украйна. Помислете сега, такива изроди към собственият си народ ще имат ли милост към други? Да не споменаваме за зверствата на руснаците по немските земи през последната година на 2та Световна Война. А ми зверствата им в БГ след 9ти септември. Зверствата се причиняват от зверове – тези които толкова българи припознават за братя и тези които имат паметници от благодарния български народ на българска земя. Сега може би е ясно защо ще гласувам само за партия която ясно е обявила позицията си спрямо русия и отношението си към ужасните и паметници в БГ.

 7. След две предавания по темите : 1.Руски окупационен фонд за създаване на заддунавска област на Якобсон.
  2. Превратът на офицерите русофили.
  Петнадесет годишното предаване “ЧАСЪТ НА ИНФОХОЛИЦИТЕ” бе свалено от ефира на радио София и прекратен…

 8. Имах един луд шеф.
  Кара ми се често.
  Казват, че Димитър Луджев
  бил от шесто…

 9. В момента /21.43часа/ от 1 час Тома Спространов води своята “Музикална стълница” изцяло на руски език.

 10. Проруската (просъветската)насоченост и слугинаж на българския национален радиоефир (също и телеефир), уж наличието и на “частни” медии, никога не е напускла нашата територия през 25 годишният ни т.н. преход! А това означава, че антибългарските елементи, здраво са се окопали, както в управлението на държавата ни, така и в различните Средства за Масова Манипулация (ССМ). И за съжаление, отърваване от тях няма!

 11. @ULIAN
  Де да беше толкова просто и толкова лесно, както си го представяш. Тогава идеята ти ще бъде възприета веднага като “жокер”, как поредния “месия” или “спасител”, с “празни” обещания ще спечели изборите (а изпълнението на обещанията, не само, че не е задължително, то е и непрепоръчително). Тогава и ГЕРБ, ББЦ, БСП, Атака и други “патриотични” партии, ще обещаят разрушаването на тези паметници и даже построяването на нови, в чест на окончателната победа на “зрелия” капитализъм!

 12. P.S
  Пропуснах да отбележа, че и “Господарите на Ефира”, ще го обещаят! Нали и те са някаква “политическа” медия!

 13. Тепърва в БГ действителност ще има перформънс на руския анклав Бургас. Немога да обхвана нито с думи нито с образ последиците за поколенията ни от моментната лакомия на безкруплни предприемачи и техните политически чадъри в София. Визирайки относително леката инфлоентност на руски граждани в славяноговорящи общности от една страна и крупното собственическо дублиране на проруски капитали в основни отрасли на БГ икономика от друга страна, неминуемо довежда до въпросът – Е ли, България обект на реализиран проект, съгласно новата формулировка на Алианса и ЕС за хибридност на методите за придобиване на територии от страна на Русия?
  Имах голямо желание да получа капка надежда чрез “Визия 2020” че, отговорът на горния въпрос стой на дневен и единствен ред пред политиката на държавата за икономически напредък чрез механизмите на ЕС и Алианса.
  За съжаление отново трябваше да преглътнем срамът в Уелс и да влезем в графата “посткомунистически” заради бозата която “надгради” кабинетът в оргиналния документ. Въпреки геройските усилия на Президента и Министърът на отбраната да представят тези “надграждания” като предпоследни, така и остана в пространството неприятната миризма на руски ботуш.
  @ ULIAN – от първи постинг:
  Да, има такава формация – Движение 22 Септември.
  “Петата колона и съветският паметник: най-после във фокуса на български политически проект”
  BY ИВО ИНДЖЕВ ⋅ ЯНУАРИ 5, 2014

 14. @Ulian | септември 5, 2014, 20:56
  Респект!

 15. Гласът на Иво Инджев по темата е далеч по-истински и справедлив от тригласното припяване на Волгин, Киров и Луджев по БНР. Наистина е жалко, че националното радио е превърнато в пропагандна радиоточка на пропутиновската руска пропаганда. Мислех си в началото на мандата на Р.Янкулов като ген.директор, че ще има промяна в политиката на радиото, но това не се получава. И не става дума само за предавания като това на Волгин. В почти всички дирекции цари някакво самовластие, борба за самоопазване заради липса на средства, а в същото време не се търсят партньорства с външни организации и с бизнеса за разработване на съвместни проекти по оперативните програми. Има предавания на нивото на общинска радиоточка, като разликата е в покриване на различни територии в страната. Точно такива примери на самоизява в националния ефир говорят за липса на ясна политика и стратегия за управление на процесите в него и оттук произтичат определени рискове. А нали работата на медиите е да спомагат за предотвратяване на подобни явления?

 16. Много е лесно е технически да се махнат монументите на позора. Ако държавата няма пари, ромите с удоволствие ще ги махнат без пари за да предадат метала им за скрап (ако не ги е гнус разбира се в който случай ние ще съберем пари за махането им). Невъзможно е обаче да бъде направено от българските политици от ГЕРБ, БСП, АТАКА, ДПС, АБВ които са свързани с масква така какато бебето е сврързано с майката в корема й. За КГБ е ужасно важно да ги има тези паметници. Затова е такова и настървението на безродниците срещу всяка инициатива да се оспори продължението на тяхното съществуване. КГБ има традиций в психологията и е спечелила много битки от умелото й използване – днес във века на интернета както виждате руснаците са изцяло зомбирани от една чиста лъжа (че в Do: инж.Симеонов

  Киев упрвляват човекоядци) която КГБ е успяла да превърне в истина с методите за ефективно влияние върху съзнанието. Затова паметниците на лъжата в БГ са страшно важни за окупатора и затова бездействието по отношение на тези паметници е не само национален позор но и крещящо престъпление към българския народ от страна на всеки който се припознава като български политик.

  И накрая, просто е където има воля. Една малка и бедна Грузия не само се опълчи на арогантността на русия но и в същото време направи чудеса от реформи във всички сектори. Именно реформите, прозрачността в делата на държавата, реформираните основни системи – правораздаване и МВР, реформи в социалната сфера и премахването на корупцията са най-страшното за русия защото в такива условия нейните методи за влияние умират. У нас обаче няма държавници като в Грузия които да мислят за съдбата на идните поколения, у нас има само политици които мислят единствено как да спечелят следващите избори за да останат по-дълго на хранилката. Затова и независимостта на БГ която започва с разрушаването на паметниците на позора не им е приоритет. Просто е!

 17. @Ulian

  Вече и в Молдова започнаха да сриват гранитните чучела на монголоидите с шмайзерите… Мрачен и достоверен пророк съм- остава и Беларус да ни изпревари в това благородно и национално оздравително дело.

 18. Тома Спространов е символ на плътна служба на комунистическата сган. В Пловдив доста хора от неговото обкръжение позгоряха от него.В качеството си на агент на ДС,той стриктно докаладваше на своя ОР. Имал е доклади и за своята съпруга-англичанката,която се разведе с него и си купи къща в Карлово,или наоколо.Децата му избягаха в Англия.
  Пловдивските майни не допускаха,че такъв човек с “прозападна” ориентация и жена -англианка може да е агент.И се чудеха кой може да ги е отковал в ДС-то. А този кръгъл лигльо ги е подреждал съвсем методично.

  И комунетата си го държат в държаваното радио и ще го държат,не на 70 години да стане,а на сто и седемдесет.

 19. Да си руски агент на влияние в БНР и да носиш фамилията Волгин е твърде злощастна комбинация.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.