Изпреварващото кукуригане на българските путинофили

Когато на 9 август написах за българските русофили, че мразят американци да бомбардират ислямски главорези ( по повод статия в русофилския вестник „Сега”, в която се изказва възмущение от началото на американските въздушни удари срещу набезите на въпросните главорези в Ирак), не съм предполагал, че този път съм уцелил не в десетката , а в 11-та ( доколкото тук е намесена символиката на 11 септември като най-черната дата в новата история на цивилизацията, свързана с тероризма).

 

Нещо повече, българските русофили се оказаха лакмус за реакцията на самата путинска Русия. Не че са били упълномощени да дадат сигнал какво мислят техните началници в Кремъл, но пък явно така са се сраснали с начина на мисленето им, че направо са ги изпреварили в изразяването на предсказуемата позиция на Путин.

 

До момента нямаше реакция на Москва на американските въздушни удари в Ирак, но изразеното вчера от президента на САЩ Барак Обама намерение ударите да се разпрострат и над Сирия, която Путин смята за своя полагаема колониална плячка, предизвика имперската ревност на Кремъл.

 

„Не, може, това е нарушение на международните правила”, застъпи се за джихадистите официална Русия, която същевременно гази украинската земя с необозначени руски войници от близо половин година насам.

 

Руският васал Башар Асад мълчи в Дамаск по въпроса, но опекуните му в Москва проговориха от негово име. Така те само подчертаха до каква степен мнението на бааситския режим в Сирия няма значение за Путин- самодържец на Русия, Новорусия ( в Украйна) и на Сирия, където Асад едвам удържа сам положението на руско-ирански инструмент за регионално влияние.

 

Апропо, от Техеран, където иначе нямат проблем с бързите гневни реакции срещу неверниците, също мълчат засега.

 

Изпреварващата руска реакция ( изпреварена само от българските путинофили още преди месец) вероятно поставя режима на аятоласите в особената ситуация да избират между крехката тенденция на принудително сътрудничество със САЩ срещу заплашителния и за Техеран тумор на Ислямска държава в съседен, доминиран от проиранските шиити Ирак- това от еднастрана, и от друга- да се присъединят към имперската ревност на Москва, съюзник на Иран по линия на подкрепата за режима на Асад в Сирия, за чието оцеляване през десетилетията иранските заслуги са по-големи от руските.

 

 

Същевременно 10 арабски държави изявиха желание да участват в обявената от Вашингтон стратегия за война ( в пълния смисъл на думата) срещу джихадистите без оглед на това, дали са на заграбена от фанатиците иракска или сирийска територия.

 

Откога Путин стана повече арабин от арабите, та му почерня пу…стия заник?

 

Или заникът на Путин, който и без това вече превърна Русия в омразна държава пред лицето на демократичния свят, вече се смята за неизбежен и в арабския свят? Поради което той се е вкопчил в сирийската си колония като последна възможност за удържане на градените от СССР позиции в този стратегически регион?

 

Ако описаната по-горе картина ви се струва малко объркана и сложна с преплитането на интереси, съюзи и „дипломатически шпаги” на терена на подвижните близкоизточни пясъци, не се колебайте да си изясните положението: просто трябва да следите българските путинофили, за които нещата са ясни по силата на антиамериканизма като единица мярка за оценка и всичко ще ви изясни.

 

Приоритетът за путинофилите ( и у нас) е да не се посяга на една руска колония, макар тя на практика да съществува вече само на старите карти от преди 2011 година, когато бруталността на режима в Дамаск предизвика въстание и гражданска война в страната. То отдавна можеше да бъде доведено до победен край от опозицията, вместо сирийската рана да бъде оставена да кърви – включително чрез ексодуса на повече от 2 милиона бежанци, ако не беше пряката намеса на пледиращата днес да няма външна Русия.

 

Путин обаче се намеси в тандем с аятоласите от Иран на страната на Асад чрез инструментариума на дипломацията си по линия на блокиращата си квота в ООН и чрез пряката си интервенция.

 

Тази интервенция беше изразена в поток от оръжия, съпътствани от боравещи с тях съветници как да бъдат смазвани анклавите на съпротива без оглед на цивилните жертви- патент от времето на войната на Путин срещу чеченските опити за независимост. За целта той използва военноморската си база в Латакия на сирийското крайбрежие- единствената подобна руска опорна точка в света, оцеляла под руините на СССР.

 

После във войната в Сирия (включително срещу умерените от ислямистка гледна точка противници на Асад) се намесиха джихадистките наемници, в чиято подкрепа де факто днес се произнесе Москва. Поради което главорезите от самопровъзгласилия се халифат сигурно пият шампан…пардон- някакъв кървав безалкохолен коктейл за здравето на Путин, когото иначе също заплашиха неотдавна.

 

Истината е, че за Путин оцеляването на режима на Асад е предмет на особена гордост, с която се кичи като победител в разиграването на ходовете си по световната шахматна дъска- почти като с кражбата на Крим. И сега някакви си 10 арабски държави искат да му отнемат този трофей в сътрудничество със САЩ, които уж беше победил (грос)майсторски на сирийския терен ( за което българските путинофили се скъсаха от ръкопляскане, преминало в разтревожено кудкудякане да не би победителят да се окаже победен в самохвалството си).

Първите петли на кремълската склонност да бъдат поощрени главорезите от Ислямска държава ( само и само САЩ да не се месят в руския близкоизточен заден двор) се оказаха качените на руския стобор у нас български путинофили. Руската информационна война в България измъти своите яйца.

Поуката за българските слуги на Кремъл ( ако са в състояние да я извлекат) е, че никога не е късно да покажеш, че си изкукуригал.

17 мнения за “Изпреварващото кукуригане на българските путинофили”

 1. Иво, май нещо си назад с информацията в случая с Иран. От Техеран далеч не мълчат по въпроса за ИДИЛ, даже имаха призиви към САЩ за помощ за справяне с тях. Техеран последните месеци стават все по-активни срещу ИДИЛ, дори има съобщения за техни войски на територията на Ирак, които се бият срещу ИДИЛ. Няколко източника за горната информация, като първия е още от края на Юни.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iraq/10933934/Iraq-crisis-Iran-pledges-military-help-against-Isis-as-battle-for-Tikrit-escalates.html

  http://time.com/3196580/iran-kurds-isis-erbil-iraq/

  http://www.businessinsider.com/iran-us-not-serious-in-fight-against-isis-2014-9

  http://www.theguardian.com/world/2014/jun/14/iran-iraq-isis-fight-militants-nouri-maliki

  http://www.thedailybeast.com/articles/2014/08/26/u-s-and-iran-hit-isis-ignore-each-other.html

 2. Към Гео:

  Гео, май нещо си назад с четенето- не съм писал, че Иран са “за” ИДИЛ, тъкмо напротив ( пиша го ясно, за онези, които могат да четат без замъглен от желанието си да затапят автора поглед).
  И макар да нямам навика да обяснявам на неспособните да четат втори път, отново заявявам: Иран не възразява ( обратното нямаше да е новина и повод за коментар изобщо, ако можеш да схванеш намека ми) срещу намерението на САЩ за въздушни удари в Сирия.Това мълчание е голяма новина, за онези, които могат да четат.
  Иран, който има най-голяма заслуга за оцеляването на баасистки режим в Сирия от десетилетия, МЪЛЧИ, не се обажда, не критикува, не истеризира за американското решение, докато Москва се репчи. Този път разбра ли?
  Всъщност ти казваш същото, но четеш мен както си искаш и ми вменяваш обратното на онова, което съм написал.
  Гео, който ми пишеш на “ти”,намеквайки за някаква (неизвестна за мен) близост: друг път, когато искаш да блеснеш, като ми се караш, вземи се подпиши, поне да знаем кой си. Или се срамуваш от себе си?

 3. Г-н Инджев, не се гневете на такива като Гео. Той просто се е припознал в заглавието на статията – и съответно изпреварващо кукурига.

  Путинофили, какво да ги правиш…

 4. Запитали Радио Ереван:”Каква е разликата между България и Ислямска държава на Ирак и Леванта /ИДИЛ/?
  Радиото отговорило:Няма разлика по следните причини:
  И двете наричат себе си държави,но всъщност са бандитски формирования.
  И двете опустошават териториите,на които стъпят.
  И в двете режат глави: в ИДИЛ – на заложници;в България отрязаха главата на една банка и сега се канят да отрежат главите на вложителите и.
  Казват,че като научила, че я сравняват с България ИДИЛ завела дало за обида пред Международния шериатски съд в Риад,Саудитска Арабия.

 5. В очите на нормалните хора руският джихадизъм е отдавна ясно различим.

  Кривославният руски поход срещу Запада не се различава много (да не кажа почти никак) от този на “правоверните” ислямисти. А общият знаменател е, разбира се, омразата към САЩ, ЕС, Канада, Япония, Република Корея и другите проспериращи в съвременния свят държави.

  Причината? Това е “развращаващият” ефект, който Западът със своите свобода, благополучие, човешки права, социален и технологически напредък и оказва върху индивидите (особено върху младежите) в поробените общества.

  Това е смъртоносната заплаха за авторитарните режими, от аятоласите в Иран до аятоласите в Кремъл.

 6. Ако ще търсим изкукуригали в България… Вярно е не са малко 🙂
  Включително и там където не им е работата. Включително и сред модерните тълкуватели на Българската История. Сякаш България ги е поканила, за да я поучават. И защо “Господари на Ефира” раздават само скунксове. Раздавайте и Изкукуригали Захарни Петли ! Може и сини на звездички 🙂 Ку-ку-ригуууууууу

 7. Вижте тази новина. Наистина странно-руснак да иска да е депутат в българския парламент, след като върлите защитници на руските интереси там с лопата и булдозер да ги ринеш… Но, както и да е-засега искат само депутати, има време да поискат и повече. А всъщност какво съм се разтревожил-че колко руснаци вече бяха премиери на България!

  http://pik.bg/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82—%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B5-%D0%B3%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-news224710.html

 8. Вчера имаше интервю на Кристиан Аманпур с някаква пиарка на Асад.Госпожата беше твърдо против действия на САЩ срещу главорезите от т.нар. ислямска държава,като аргументът й (повторен няколко кратно)беше ,че тя е против бомбардирането на собствения им народ! Няма да се учудя ,ако се окаже,че джихадистите са пуснати на терена от самия режим на Асад или от господарите му от Москва.След като се знае,че наемниците са от арабския свят и от европейци защо госпожата ги нарича собствения народ?

 9. Вчера като прочетох как Путин се е загрижил за международното право, наистина зяпнах. Наглост без граници.
  Ето тук пише за друга проява на путинистите в България – в сравнение с тях кукуригащите по форумите са бял кахър – http://idvassilev.blogspot.ca/2014/09/blog-post_11.html.
  Според мен на терена има още едни кокуригащи путинофили, които вероятно ще да са тежката артилерия. Може и да не съм разбрала добре – аз като човек, който не живее в България се опитвам да си сглобя картинката от различни източници на информация – но по телевизия СКАТ при Велизар Енчев се изявяват двама анализатори – доц. Иво Христов и Петър Клисаров. Обръщам се към форума – ако имате време, моля внимателно прослушайте какво казват тия двамата и ми кажете дали имат основания моите опасения, че на терена излизат нови, високо квалифицирани путинифили. Може и да не са нови, но аз сега ги забелязах.
  Иво, извинявам се и чувствам, че не е много редно да пиша това в твоя форум, но не знам с кого да го обсъдя. Опитах да обсъдя впечатлението си със съпруга си, но той тегли една майна и истински разговор по темата “Новите Путинофили” не се получи. Ако можете, помогнете да се ориентирам в обстановката. Няма да е проблем ако коментара ми не се публикува.
  Много ми харесва идеята за хепанинга “Баща ми, бояджията”. Намирам дори, че има символика = да се измият пластовете стара, напукана вече боя, която скрива истината за нашия живот.
  Бъдете здрави.

 10. На путинофилите им препоръчвам да потърсят в Google:
  “ISIS Releases Map of 5-Year Plan to Spread”.
  Между другото, Асад е диктатор, но е за предпочитане пред Абу Бакр ал Багдади. Както се видя в Ирак, Афганистан и Египет, за предпочитане са предвидимите диктатори, пред псевдо праведните фанатици и терористи, които експлоатират религиозни догми, за да осигурят властта си.
  Във всеки случай културната, образователната и икономическата инвазия дават много по-трайни и стабилни резултати от военната. Обществото трябва да е готово за демокрация преди да заживее в нея, защото доста диктатори са взели властта, след като са били демократично избрани според историята.

 11. Лютви Местан на тайна среща с Ердоган
  =====================================

  Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие лидера на ДПС Лютви Местан в резиденцията Чанкая, информираха местни медии.

  Няма официално съобщение за предмета на водените разговори.

  На срещата с турския президент, освен председателя на ДПС Лютви Местан са присъствали заместник-председателят на партията Рушен Риза и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед.

  В кратка информация се отбелязва само, че разговорите са били закрити за медиите.

  Това е първата среща на новоизбрания турски президент с лидера на ДПС,
  отбелязват местни медии.

  Изселнически активисти изказаха предположения,че вероятно ситуацията около предстоящите предсрочни парламентарни избори в България на 5 октомври е била предмет на разговора между Ердоган и Местан.

  “ДПС и Анкара затоплиха отношенията”, коментира по повод срещата активист на изселническа организация в Истанбул. В Турция също ще се гласува.

  По данни на български официални източници на територията на страната ще бъдат разкрити около 100 избирателни секции, значително повече в сравнение с предишните избори.

  “ДПС е най-важният мост на дружбата между България и Турция.

  Взаимното сътрудничество и диалог с Председателството на турските и роднински общности в чужбина е от особена важност за ДПС и за общността на българските турци.

  Защото имаме много общи теми и въпроси за разрешаване. Вярвам, че от това сътрудничество ще спечели нашият народ, нашите избиратели”.

  Това е заявил лидерът на представяното в болшинството си от турците в България Движение за права и свободи Лютви Местан.

  Лютви Местан и делегация от отговорни представители на ДПС са разговаряли на работна закуска с ръководството на Председателството на турските и родствените общности в чужбина.

  В срещата е участвал и посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче.

  По време на разговора е било подчертано, че в България съществува забрана за предизборна пропаганда на майчиния език на различните етнически общности начело с българските турци. Българските закони забраняват пропаганда на друг език освен българския.

  “На миналите избори бяхме наказани за това, че сме говорили на турски език на митингите. Ние подготвихме законопроект срещу този закон, но не получихме подкрепа от другите партии.

  В България, която от 7 години е член на ЕС, се упражнява дискриминация, и това е в нарушение на основните права и свободи на гражданите”, е заявил Лютви Местан.

  Ръководителят на Председателството на турските и роднински общности в чужбина Кудрет Бюлбюл е подчертал, че срещата с делегацията на ДПС е била изключително ползотворна.

  “Обсъдихме възможностите за по-близко сътрудничество и оказване на помощ.

  Смятам, че оттук нататък ще продължим да работим още по-активно.

  В Турция ние успяхме да решим проблемите във връзка с предизборната пропаганда на майчините езици, проблем, който от дълго време притесняваше обществеността и чието решаване беше назряло.

  Надяваме се, че България, която е европейска държава, ще успее да преодолее проблемите с налагането на подобни забрани и всеки ще има правото да разговаря с гражданите и да пропагандира на техния майчин език”, е заявил Кудрет Бюлбюл.

  ========================================

 12. Как ще клюмнат всички, когато бъде елиминиран “Волант”-/П/, като роботите от филма “Междузвездни войни”

 13. Думи на Д.Благоев „Дядото”: “Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”. И на Г.Кирков „Майстора”: “Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи – създаването на независима държава Украина, която да бъде буфер между Руската империя и европейските държави”.

 14. За нищо!
  Намерих тези думи изречени от хората поставили началото на социалистическата идея в България, явно тогава социалдемократите още не са станали агенти на Москва, а са били патриоти, макар и с леви убеждения.
  А думите на Кирков направо ме поразиха с проницателността си!!!

 15. Bravo Ivo; Chudesna sententzia. I ne obiasniavay na cherveni IZRODI nishto . Prosto niama smisal ; poslednite niamat ot sivata materia. Privet ot svoboden Sedesar

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.