Рублата пропада, да му мислят рубладжиите

Старото вестникарско правило не е изгубило силата си в нашата електронна медийна действителност ( там, където има истинска журналистика):

Една снимка може да бъде много по-ценна от безброй публикации по темата.

 

Това се вижда от снимката на Ройтерс ( препечатана в сайта на в. “Дневник”), на която банкнота от 10 евро грее над 11 000 засенчени рубли. Такова е ( вече) съотношението в курса между двете валути, който за рублата става все по-злощастен с всеки изминал ден.

 

Не в същите проценти, но съизмеримо по своята несъизмеримост е и съотношението между западните икономики и руската псевдоикономика. А че е сбъркана, това се вижда от все повече разтварящата се ножица на руските претенции за световно величие и зависимостта на този колос на газови крака от износа на природен ресурс, което е характерно за монокултурните икономики на слабо развитите държави, добиващи суровини за продан в чужбина.

 

Хулиганското поведение на Путин, който смята, че може да рекетира най-развитата част на света с газово-нефтената тояга, явно е на път да превърне тази сопа в бумеранг.

 

Цената на барел петрол на световния пазар падна дотам, че в момента Русия добива на загуба. Ако тенденцията се задържи достатъчно дълго, руският бюджет, зависим напълно от износа на нефт и газ, ще се срине и без галопиращите разходи по обслужването на кремълския милитаризъм срещу Украйна и без плащанията по заявените цели за непрестанен рекорден ръст на руските разходи за въоръжаване.

 

Цените на природния газ пък се определят от цената на нефта. Най-големият производител на петрол на света Саудитска арабия, която явно не се страхува да обеднее толкова бързо, не показва признаци да безпокойство, че нейните конкуренти Иран и Русия са на ръба на паниката.

 

Никой не знае как ще се развие този сюжет, но пък помнещите могат да цитират факта, че Путин се възкачи по труповете на чеченците на власт преди 14 години при цена на руското течно злато от 7 долара за барел. После тя рязко скочи и късметлията Вова започна да осъществява на воля скъпите си планове за руски реванш след претърпения позор, когато Русия се беше сринала до евтина суровинна база на развития запад и до клиент- да не кажа просяк- на световния кредитен пазар.

 

Ами ако историята се повтори по този кошмарен за Русия сценарий на естествения срив на фалшивата руска икономика (хермафродит между капиталистическото предприемачество и автократичната намеса на Кремъл) и полковник Путин бъде разжалван в очите на руската народна любов, подбудена от тестостерона на световното му перчене?

 

Нещо повече, какво би станало, ако осъществилата вече своята газова и петролна шистова революция Северна Америка ( защото става дума и за Канада) реши да отвърне на Путин с неговото оръжие и се намеси в полза на низходящата тенденция в цените на двете основни пера на прихода за руския фиск?

 

Във всички случаи руската икономика започва да се тресе вече от западните санкции. От Русия бягат инвеститорите. Рублата пропада.

Да му мислят рубладжиите у нас, които отдавна са се ориентирали битово на запад, но се препитават от подаянията от изток. Когато Русия беше зле финансово, гласът им тук не се чуваше. Но после загладиха продажния си косъм и започнаха открито да се боричкат кой да се хареса най-много на бащицата от Кремъл.

 

Излиза, че лошите новини за Русия, която сама си дроби попарата, могат да се окажат добри за България. Ако имаме късмет това да се случи, може един ден да вдигнем паметник на Владимир Путин Първи, качен на троянски кон като цар Освободител на България от руско робство.

 

 

 

 

32 мнения за “Рублата пропада, да му мислят рубладжиите”

 1. Много правилно казано. От известно време работя в Русия. Тази страна не произвежда нищо и хората са коне с капаци. Ако по някакъв начин се спрат големите приходи от газ и нефт до 10 години “Великата Руска Империя” няма да съществува. Да се надяваме, че хората тук ще си отворят очите и ще намерят правилния път.

 2. Рубладжиите в Заддунайската ни губерния едва ли позучават взятките си в руска валута – защо ли!?? Но да се надяваме, че руския фюрер няма да има с какво да плати на рукашните лакомници и да му се наложи да ги отбие от валутното си виме!
  Що се отнася до цените на петрола – да си припомним, че по този начин преди 30-ина години Рейгън затри от лицето на Земята Империята на злото! Тя – империята се сгромоляса малко по-късно през 1991г., но тогава се наляха основите за това добро дело. И се чудя защо свободния свят изобщо допусна това прекомерно нарастване на цените на петрола, защото е ясно, че са спекулативни. А и “помогнаха” на империята на злото да си замечтае отново за имперските времена.
  Хубавото на свободния пазар е, че цеинте се определят от предлагането и търсенето! И колкото по-малко се търси петролът и газът на фашистка Русия на пазара, толкова е по-голям шанса тази територия да се демократизира! Това трябваше да стане още в далечната 2006г. когато днешния “цар” на Русия, фащиста Путин направи първите проблеми в доставките на газ за Европа! Още тогава беше ясно, че този дребосък иска да надскочи сянката си…

 3. Амин,дай Боже.Дано този наглец си получи заслуженото и спре своята имперска политика

 4. Е, това е новина,дай Боже финала да се случи!

 5. Амин, дай Боже! Сринатият червонец (купюр, купон и пр. ха-ха-ха!)от спада на цените на петрола беше един от елементите на сриването на сесесер през 80-те. Това беше ясна стратегия на великия РОНАЛД РЕЙГЪН, координирана фино със Саудитска Арабия и някои изразено антисъветски страни от ОПЕК. На такива ходове Барак Хусеин не е майстор, така че дължим добрата новина на конюнктура, но пак е много добра новина. Стига да се допълва с други твърди действия. Кремълските психопати разбират само от бой, мариз, кютек и тупаник!

 6. Г-н Инджев,frognews Ви цитира,но индиректно.Всички знаем кой пръв пусна сигнала за мезонета на Гоце на ул. Гоце Д.За що ли не се учудвам?!
  “Съмненията, че на Първанови им е “помогнато” с някое и друго жилище така и не са разсеяни до ден днешен. Той отрича и нарича публикациите в тази посока “жълти”, но все по-често хора от неговия кръг споделят, че писанията не са лишени от истина.”

  http://frognews.bg/news_76418/Parvanov-i-Barekov-ovtsata-Doli-i-politicheskiiat-vibrator/

  Поздрави.

 7. Защо “Газпром” попадна в санкционния списък на САЩ ?
  Защото спонсорира кампания против шистовия газ в Америка .
  “Gasprom” ,go home !

 8. Самият Путин работи с чуждестранна валута още с постъпването си в КГБ. Защо ли трябва да се тревожи за някаква си рубла? Та ТОЙ от над 40 гАдини не я използва особено.
  Що ли му трябва да се тревожи за денгите на крепостните? Та ТОЙ е гАсудар.
  Като няма рубли, да използват валута. Толкова е просто и логично.

 9. Украинско-Канадският конгрес призовава наскоро канадското правителство да либерализира визовите рестрикции за Украйна. Украйнските канадци наброяват 1.3 милиона. И без промяна в имиграционната политика, броят ще нараства, само ще е по-бавно. Класическото обвинение към Харпър е, че с помощта от $200 милиона, която обсъжда с Порошенко тази седмица, си набира гласоподаватели. А троловете се спукват от работа във форумите… направо да се умилиш!

 10. Всичко което е зле за русия е добре за България!

 11. БСП и ДПС са в бясна надпревара за спечелване на наградата
  “НАЙ-ГОЛЕМИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ”
  Русия е генерален спонсор и играещ треньор на БСП, а
  Турция е генерален спонсор и играещ треньор на ДПС !

 12. Raikov, и как се погаждат Русия и Турция за да разделят баницата, наречена България? Като си казал А, трябва да кажеш и Б .

 13. “Това се вижда от снимката на Ройтерс ( препечатана в сайта на в. “Дневник”), на която банкнота от 10 евро грее над 11 000 засенчени рубли.”

  В момента 1 евро се разменя за малко повече от 47 рубли. Това означава че 10 рубли се разменят за малко повече от 470 рубли. За какви 11 000 засенчени рубли става въпрос? Хайде, бъдете така добри да бъдете малко по-коректни!

 14. Въпрос на време е… дано болният от 70-годишен болшевизъм народ на Русия се опомни навреме и да прозре виновния! Русия заема твърде голяма част от сушата на Земята, за да може човечеството да си позволи продължителното и замразяване заради някой си властолюбец Путин!

 15. Покойната ПОЛИТКОВСКАЯ предсказа този ИЗХОД и определи Путин като
  ЗЛИЯТ ГЕНИЙ НА РУСИЯ!
  Страшното и грозното е, че най-вероятно всичко ще завърши с кървава баня и /не дай Боже!/ с ядрен апокалипсис!

 16. Немска поговорка: “Който не разбира, трябва да се усети”.
  Така ще го усетят “великите” руснаци и “руското джудже (Путин) най-голямото джудже”.
  Най-голямото удоволетворение за Бьлгария е да го усетят русофилистиците.

 17. P.S. А санкциите в момента са само “намигване”. Главния филм още не е започнал

 18. Въпроса е ще има ли пак “руски пазари” от където да си вземеш две камери зенит за левче?

 19. Колко добър анализ. Винаги съм казвала, че Иво Инджев е единственият български журналист, подготвен и способен да направи добър международен политически анализ. Анализът е чудесен, а новините – също.

 20. Бас ловя, че рубладжиите се продават в долари/евро/швейцарски франкове.

  Дори самият Янукович приемаше големите си подкупи в долари (един от първите документи, намерени в къщата му, който беше публикуван беше молба от неговата фондация към руска банка за дарение в размер на три милиона долара, именно долара, не примерно техният еквивалент в рубли).

 21. Детайл е, но все пак. С уважение към домакина на този форум, виждаме една неточност. Споменава се в материала Путин като полковник. Дано не грешим, но той го е докарал само до подполковник, такъв е бил поне по време на Дрезденския период преди 1989 г. Не е важно, но защо да го повишаваме незаслужено ?

 22. Пари няма. Системата започва да се самоизяжда – първо ще изяде тези, които не са в “Озеро”, после ще продължи с тези от Озеро, които не са достатъчно близки до “тялото”. (коментар от руски форум)

 23. Както днес много комнтиращи отбелязват – Русия няма нужда от врагове.Путин и е достатъчен. Дай Боже Империята на злото по-бързо да се сгромоляса, та и нашата България да си поеме глътка въздух.

 24. И на мен ми се иска санкциите на ЕС да са свършили нещо , ама надали.
  Каква страшна инфлация на рублата са предизвикали се вижда от курса лев рубла на 17.09 през последните три години
  17.09.2014 г. за 1 лев 25 рубли курс на БНБ
  17.09.2013 г. за 1 лев 22 рубли
  17.09.2012 г. за 1 лев 20,5 рубли.
  Курс съгласно статията – 20 лева 11000 рубли или 1 лев 550 рубли. За съжаление имам усещането, че този курс ще бъде действителен през първия ден от световната победа на комунизма.

 25. Които чете само текста на статията греши. Банкнотата на снимката е от 1000 рубли не от 11000 както е написано в статията. Курса рубла лев съгласно статията е само два пъти по-висок от курса на БНБ.

 26. Путинистите съвсем не се страхуват от курса на рублата. Още от първите си дни Ленин дава куфари с крадено злато и бижута на своите “полезни глупаци” по света. Ако прочетете “спомените” на “борците” сами казват, че Димитров когато е ходил по улиците на Берлин и Белград джобовете му са били пълни с долари и е считал справедливо, че наетите от него би трябвало да имат по високи заплати от редовните офицериа, а за децата им гарантирани бъдаще от богато платената “помощна организация”. Сега Путин по същия начин краде златото, петрола и газта на своето население, за да плаща на наемниците си. Те никога не са “работили” за рубли и колкото да се бият в гърдите, ако няма аванта, забравете всяка “благодарност” и “братски чувства.

 27. Винаги съм твърдял, че Путин е тъпо ченге. Оказах прав. Най-хубавото е, че ще закопае Русия.

 28. Източването на благата на руснаците са започнали след 1917г. Първо Коминтарна.После-Световните революции.Следват братските партии,където не малко пари наляхме и ние -българите.Къде са сега *Юманите* и*Унита*.Да не забравим и терористичните режими по всички континенти,където дадохме и ние *братска помощ* под формата на оръжеини доставки.Пооблажиха се и нашите първенци комунисти от ембарговите режими*Храни срещу петрол* Югославската криза..Списъкът е дълъг и мъчителен.Даже не искам да си спомням.То бяха чилиици,виетвамци,анголци и т.н и т.н.Цялата световна измет и ние я подпомагахме.От малко не останахме последните бедняци и глупци.
  Сега времената са други.Русия на Путин действа по перфидно.По единично или групово подкупва продажници национални предатели за да разлага държавността на такива като нас.С Украйна не успяха.Няма да успеят и с нас.Просто сами се срутват.

 29. към АНГЕЛ – удобното на “Банкнота от 11000”, за каквато пишеш е, че винаги могат да ти я развалят на две банкноти от 5,500 рубли.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.