Украинският бунт срещу външния враг и вътрешните врагове на България в о(т)бора на Путин

Продължава украинският кошмар на Путин, започнал с оранжевата революция през 2004 г., преминал през опита му да подкупи своето протеже Янукович в Киев с 15 милиарда евро през ноември миналата година и доразвит вчера с подписа на Украйна за асоцииране на най-голямата бивша съветска колония в Европа към ЕС, най-мощната икономическа общност в света ( разглеждана от Кремъл като враг до степен, че се наложи Русия да отговори с необявена война чрез анексиране на Крим и чрез опити да направи нещо подобно с източните територии от своята съседка).

 

Нещастията за носталгиците по СССР с украински адрес обаче не свършват с това. В Киев беше нанесен удар на съветското наследство , за какъвто тук, в асоциираната в ЕС и НАТО България, можем само да си въобразяваме аналогии, сънувайки декомунизацията.

 

Украинският парламент прие закон за лустрацията, който се очертава като реално приложим в страната, където има осъзнат и спомен за масовото убийството на 9 милиона души чрез изкуствено предизвикан глад от страна на чужда власт, какъвто е случаят с геноцида на руския болшевизъм срещу народа на Украйна при така наречената „масова колективизация”.

 

Законът предвижда проверка на лица на държавни и областни постове като президент, председател на парламент, премиер, вицепремиер, шеф на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), управител на националната банка, депутат, както и военни, съдии и членове на ЦИК.

На лустрация подлежат и кандидатите за тези постове.

Ще се проверява верността на декларациите за имотно състояние и доходи, както и за финансови задължения и факти за евентуално участие в корупционни практики.

Според закона през лустрацията няма да преминат успешно ръководните дейци от периода от 25 февруари 2012 до 22 февруари 2014 г. (тоест периода на управление на Виктор Янукович) – президент, премиер, вицепремиер, министри, шефове на ССУ, прокурори в Киев и областните центрове.

Под ударите на лустрационния закон са служителите от правоохранителни органи, нанесли “вреди върху живота, здравето и имуществото” на участниците от протестното движение на Майдана, както и ръководни дейци от КПСС и комсомола до 1991 г., политофицари от Съветската армия и войските на съветското МВР, както и агентите на бившите спецслужби и лицата, преследвали участници в националноосвободителното движение през Втората световна война и след нея. ( Vesti.bg|).

 

Някои от елементите на този лустрационен закон са ни познати на теория, но на практика елементарното сравнение говори за съвсем друг размах и решителност в желанието на украинците за раздяла с комунизма. Основната причина за това, освен в споменатия вече по-горе спомен за болшевишкия геноцид , сравним и дори по-голям според броя на жертвите с националсоциалистическия холокост срещу евреите, е една: украинците ясно виждат обозначения външен враг, изпращащ войски с необозначени униформи да разпокъсват страната им. Това е в очите на украинците същият враг, който е причинил ужасите в миналото и който отново се опитва да доминира над страната им.

 

Външният враг е разпознаваем днес в Украйна като рецидивист в продължаващите опити да се натрапи (над)национално отново с помощта на рецидивите на същата онази, внесена от Русия идеология, чиито атрибути виждаме да развяват терористично въоръжените до зъби сепаратисти в Източна Украйна.

 

България, която много прилича на Украйна по своето разделение между гледащите назад и на изток от една страна и уповаващите се на развитието ни с поглед на запад – от друга, е не просто различна, а направо уникална в едно: тук фанатичната любов към бившата ни колониална владетелка не се изповядва от руско говорещи , а от българи. Някои от тях имат проблем с членоразделното говорене дори и на български, какво остава да могат да се изразят на сложния за необразования българин руски, напомнящ подвеждащо на майчиното ни говорене.

 

Трябваше ми известно време и упорито повтаряне, за да обясня този детайл на трима чужденци преди около седмица. Когато споменах пред тях абсурда в България да се отглежда национализъм, който се кланя на чужда държава и тримата отказваха първоначално да се впечатлят. „А, нищо ново- и в Судетите е било така по времето на Хитлер”, каза един от тях, известен руски правозащитник. Другите двама- бивш руски политически затворник, също заклет противник на режима на Путин и американски журналист, прогонен от Москва заради неугодни на Кремъл книги, кимаха в съгласие с тази (ана)логика.

 

Неее, настоявах аз: в Судтската област в Чехия прогерманските националисти, поклонници на Хитлер, са били германци. У нас проруските националисти, поклонници на Путлер, са българи, огромната част от които едва ли биха могли да се изразят сносно на руски език и си обясняват понятието „Русия” само чрез пропагандните клишета за величието, освобождението и културата, набивани съзнателно от съветската пропаганда тук с десетилетия.

 

Моите иначе високо образовани събеседници буквално зяпнаха и почти отказаха да повярват, че това е възможно. Явно не бяха забелязали тази „подробност”, защото тя ( с основание) просто им се вижда абсурдна.

 

Обаче не само е възможно, а направо ни се случва тук, днес, сега, в реално време да гледаме, слушаме и търпим подигравателния марш на петата колона, отгледана по съветско време и реставрирана като инструмент на днешната путлеристка пропаганда в и срещу България.

 

Впрочем, не откритата наглост на путлеристите да бранят огромната Русия от някакви си българчета, които искат еманципация от постколониалната ни зависимост, комплекси, корупционна обвързаност и преплетеност на ниво организирана престъпност е най-опасната част от северния айсберг на пътя на балканския ни титаник. Подводната част на айсберга е най-тревожната спънка пред гражданите за европейско развитие.

Интересна случка ми разказа един много известен и абсолютно доказан български антикомунист ( със сертификат за произход и капиталистическа биография на запад). На опита да бъде привлечен за каузата на ГЕРБ като „дясна” партия той веднага проверил лакмуса чрез въпроса дали това означава, че ще действат заедно за отстраняване на руската заплаха за България. Без да се замисли Цветан Цветанов, строителят на партията, отговорил на чист рус…пардон, български език: „ ааа, това няма да стане”.

 

Понятно?

 

Понятно и още как! Така че, докато клоуните разиграват театъра с руските и съветските знамена за отвличане на вниманието- не зад кулисите, а на най-видно място- пред очите ни се готви да се върне отпочиналият резервен екип ездачи на Путин. Той загрява вече, за да яхне пак московския троянски кон и да препусне към изпълнението на задачата да построи „Южен поток” възможно най-бързо, както лично се похвали, че иска да направи Бойко Борисов.

 

Междувременно завистливите другари от конкуренцията за милостта и милостинята на Путин от сърце освиркват очертаващите се победители в това прокремълско състезание. Наивниците от отсрещните трибуни си въобразяват, че това освиркване било от страх- една вече проверена провалена хипотеза на хиподрума на антикомунизма, който уж трябваше да бъде построен магистрално при управлението на ГЕРБ.

 

Че е страх, страх е. Но е страх да не останат гладни в боричкането за корупционния кокал, поради което състезателите за руската милостиня се ритат по кокалчетата!

 

Хитреците, мимикриращи като „прозападни”, просто печелят по-широка подкрепа сред наивно вярващите им нашенци, които отказват да забележат скритата зад гърба им кирка, готова да отприщи руския потоп по заповед от Москва.

 

Както отбелязах вече, за тази ловкост на конкуренцията в залагането на „прозападната” наивност на избирателите, намигайки едновременно на носталгиците по изтока, другарите неприкрити путлеристи дивно завиждат. Те платиха цената за прекалената си откровеност в любовта към източния полюс със загубата на евроизборите и са на път да подсмърчат в о(т)бора на Путин още доста време. Той си ги харесва и обгрижва, но като един истински строг господар избира онези, които му вършат работата по-ефективно.

В о(т)бора на Путин никога на залагат само на един троянски кон. На 5 октомври ще пуснат изгладнелите да се докажат в тегленето на българската каруца в корупционното блато резервни състезатели на Кремъл в България. От заблудената публика се очаква да цвили от радост за предстоящата предсказуема победа на гражданите за евразийско развитие на България.

10 мнения за “Украинският бунт срещу външния враг и вътрешните врагове на България в о(т)бора на Путин”

 1. Вярно и за съжаление безнадеждно…

 2. Попаднах на някакъв нов сайт. Чрез линк от друга медия. Това което се пише в него е все едно руски проправителствен сайт, списван на български. Затова преди време казах/писах, че в момента ни трябва активна контраразузнавателна дейност, не толкова пари за оръжия. Абсолютно убеден съм, че на нашата територия се изсипват пари от Русия за пропаганда.

 3. Страшното е, че в един момент човек се отврашава от либералната демокрация- либерална и толерантна само за политическите патологии и уродите, които ги въплъщават! Изкушението е “няма ли някой като проф. АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ и ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ да прочисти страната от комунистическата зараза и сесесерската агентура!…” Е, няма, няма да има и най-добре е да се замислим върху реални неща! Приказките- как ….еди кой си изтрепа комунистите са само кафеджийски и кръчмарски лакърдии- комунисти са трепали и Хитлер, и Садам, и Кадафи, и Сомоса, и Стреснер, а абсолютният рекордьор е тов. Й.В. Сталин- толкова много милиони и толкова разновидности, и породи-леви,десни, центристи, троцкисти, бухаринци, каменевци, зиновиевци…да се задъха човек от кеф през 1937-39 г. Всъщност, много и достоверни са сведенията, че само смъртта попречва на Сталин изобщо да свърши с интернационализма на комуната и вече официално декларирано да установи великоруски фашизъм (това още Мусолини го констатира, писали сме за това, а сега Путин го прави!).Въпросът е да бъдат изолирани от най-важните за сигурността на страната сфери. Има естонско, има чешко, има полско, че и румънско законодателно и управленско ноу -хау по десъветизация. Само че там има и политици, които да го реализират.А тук…ето още един прегледен анализ по темата.

  http://www.dw.de/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D1%81-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/a-17922009?maca=bul-rss-bul-pol-1477-rdf

 4. Аз пък Цвиля от Кеф като чета статията Ви г-н Инджев . Мерси за този сладкиш за ума!

  Четейки вашия блог се усещам сякаш отпивам чашка марково уиски. Хем те стопля , хем ти размърдва сивото вещество, схванато от грубото ежедневие.

  Жалко за жалките душици, които не искат да разберат, защо и какво пишете. Те са просто парализирани от страх и ужас. Душите им са свряни в задника и не могат да полетят.

  Не, това не е моята България !

  Отечество любезно, как хубаво си ти!
  Как чудно се синее небето ти безкрайно!
  Как твоите картини меняват се омайно!
  При всеки поглед нови, по-нови красоти
  тук весели долини, там планини гиганти,
  земята пълна с цвете, небето със брилянти…
  Отечество любезно, как хубаво си ти!

  Коя земя от теб е по-пъстра, по-богата
  Ти сбираш в едно всички блага и дарове
  хляб, свила, рози, нектар, цветя и плодове,
  на Изтокът светлика, на Югът аромата;
  горите ти са пълни с хармония и хлад,
  долините с трендафил, гърдите с благодат.
  Коя земя от теб е по-пъстра, по-богата

  Отечество, не си ли достойно за любов
  Кой странник без въздишка можб да те остави
  Кой има сила твоите картини да забрави
  Що нямаш ти Що липсва под синий ти покров
  в случай, че бог би искал Едемът да премести
  и своя рай прекрасен при Емус да намести
  Отечество, не си ли достойно за любов

  Ти рай си, да; но кой те прилично оценява
  Не те познават даже децата ти сами
  и твойто име свято не рядко ги срами!
  Какъв ли свят прекрасен в теб йоще скрит остава
  Какви ли тайни дремят, богатства, красоти
  по твоите долини, поля и висоти
  Ти рай си, да; но кой те прилично оценява

  Ах, ний живейме в тебе, кат същи чужденци,
  и твоят дивен вид ни не стряска, не привлича.
  Рогачът в планините по-много те обича,
  по-харно те познават крилатите певци,
  но ний не видим нищо, нам нищо не ни тряба,
  доволно е, че даваш покривката и хляба,
  и ние в тебе, майко, ще умрем чужденци!

  Иван Вазов , Хисар, 1882

 5. Абсолютно вярно г-н Инджев!
  Народът ни не може да излезе от дълбокото си пиянство и спи робският си сън. Дано не спи още 500 години!!!

 6. Че ГЕРБ-ерите са болшевики е очеизвадно от структурата на бандата им и от натурата на главатаряТ им.
  Но че са резервния отбор на главния фашист на Русия не съм съгласен – именно ГЕРБ е първия му отбор, защото заблуждава лековерните, че е прозападен в “идеологията” си. Както виждаме пристанаха му видни антикомунисти като Сугарев, Евгений Михайлов, Методи Андреев… Освен това с поведението си, с “политиката” си докато властваше башгербаджията ясно доказа не само на думи, че Путин и Русия са му на сърцето и ще направи всичко, което може и не може за да изпълни каквото са му заръчали!
  Докато народонаселението по тези географски ширини трае подобни “десни” “политици”!

 7. Nie posledni shte se opravim, ako vuobshte se opravim de. U nas mazohizma da obichame porobitelite si e nai-razvit. Pitam onzi den predstavitel na silovite strukturi zashto obicha rusia. A toi mi kazva zashtoto pri tiah e oshte komunizum i zashtoto taka bil nauchen ot roditelite si. Tova e to…

 8. Благодаря за хубавото стихотворение, помнех само първата строфа за мой срам!
  Иначе завиждам на украинците за закона за лустрация. Сега какво май само ние останахме??

 9. България ще тръгне по пътя на декомунизирането си и демократизацията едва след като
  Украина,
  Грузия,
  Молдова,
  Армения и
  Беларус
  станат пълноправни членове на ЕС и НАТО.
  И то при условие, че тази тенденция не бъде изпреварена от гражданска война в Русия или друг глобален геополитически катаклизъм.
  Все по-склонен съм да приема отдавна известната теза /намекната от СТАМБО/ – освобождението от комунистическата зараза неизбежно минава през някаква форма на диктатура!

 10. Много добра новина!
  Между другото: лустрацията всяка година ми звучи като подходящо новогодишно пожелание. От все сърце!!!

  Колкото до щекотливия опит на чужденци да проумеят ритуалното поведение на България към Русия. Дано да могат… щото национализъм, (де)центриран, тоест, ‘центриран’ извън собствената си национална идентичност, представлява парадокс и предизвикателство за разума. Подобен феномен не е описван от която и да е теория за национализма (поправете ме, ако греша).
  В крайна сметка чужденците разбират, че понятието ‘русия’ е митологическа конструкция на политическа воля; служи на руски интерес и на благото на всички ‘покръстени’ в родоотстъпничество. После разбираемо питат: Защо така се е случило само в България? И повечето приемат отговори единствено извън парадигмите на националния нихилизъм.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.