Страстно леви и десни страстно обичат Путин и в Страсбург, и в София

Препубликувам от Клуб Z коментарната кореспонденция на Веселин Желев по няколко причини: в нея се съдържа информация от първа ръка, придружена от анализ, който отговаря на високото изискване истинската публицистика да заема собствена ясна позиция, а не да се прави на “неутрален” извънземен наблюдател, който се пази да не обиди някого, за да си е добре с всички.

Не на последно място тъкмо последното изречение, за разделителната линия на нашето време по остта Русия-Запад , което от доста време се е превърнало в първо по значение изречение за автора на тези редове тук в ivo.bg ( и там, където му се позволява да говори), е допълнителна причина да се види,че този начин на аналитично мислене води до вярното заключение за алтернативите на съвремието извън традиционното делене на ляво и дясно. Той все повече си пробива път и все по-малко може да бъде пренебрегван като някаква солова “екзотика”.

Клуб Z

Крайнодесни и крайнолеви в ЕС – рамо до рамо за Путин

Какво казват на България два дебата в Европейския парламент

Веселин Желев

СТРАСБУРГ–Два дебата в Европейския парламент от понеделник и вторник са особено актуални за предизборна България. Те показаха кой къде стои в Европа спрямо санкциите на ЕС срещу Русия, ответната й забрана за внос на земеделски продукти и храни от съюза и спрямо споразумението му за асоцииране и свободна търговия с Украйна, от което тръгна сегашната криза.

Пленарният дебат показа кристално ясно: Против това споразумение и против санкциите са евроскептичните и еврофобските партии. Те обвиняват ЕС в “безотговорна” външна политика, която ненужно е подложила гражданите му на търговското отмъщение на руския президент Владимир Путин.

Проевропейските партии вляво и вдясно критикуваха начина, по който ЕС компенсира земеделците си за загубите от руската забрана, но никоя от тях не осъди политиката му на съседство към Украйна, нито санкциите срещу Русия.

Най-гласовитите техни критици бяха Партията за независимост на Обединеното кралство (ПНОК – която е ядрото на новата националистическа група в Европейския парламент на име Европа на свободата и пряката демокрация – ЕСПД), ултрадесният френски Национален фронт, италианското популистко движение “Пет звезди”, крайната левица.

Това е важно да се знае в България, за да е ясно на избирателя, къде се подреждат тези политици у нас, които се обявяват против европейските санкции, против подкрепата на Украйна, и “за” Путин и за неговия проект за Евразийски съюз. Те се подреждат в широката гама от антиевропейски сили в Европа, които варират от крайноляво до крайно дясно и често граничат с расизма, ксенофобията и откровения фашизъм.

Лидерът на ПНОК и ЕСПД Найджъл Фараж заяви на дебата във вторник, че политиката на ЕС на съседство спрямо Украйна “е ненужна провокация” спрямо Русия и че тя се приближава до “териториална претенция“. Повтаряйки аргументите на Путин, Фараж обвини ЕС, че е подкрепил “държавен преврат, който свали украинския президент Виктор Янукович”.

“Ако ръчкате руската мечка с пръчка, не се изненадвайте, че тя реагира,” каза Фараж.

Той добави, че “във войната с ислямския екстремизъм президентът Путин, каквото и да мислим за него, е на наша страна.”

 “Нека да не продължаваме да провокираме Путин, независимо какво мислим за него,” каза Фараж.

Крайните евроскептици като Фараж са изолационисти. Тяхната външнополитическа теза е: Свободата и демокрацията и всичките произтичащи от тях блага са си за нас. Разните източноевропейци са в сферата на влияние на Русия. Те не ни трябват, оставете й ги и не я дразнете, за да не си разваляме западния рахат. По същия начин те се отнасят към новоприетите държави в ЕС, включително – България. Ако зависеше от мистър Фараж, той веднага би ни върнал на Путин, за да не го дразни.

Помислете си, кои са съмишлениците на Фараж у нас. Те искат същото – Евразийски вместо Европейски съюз.

Що се отнася до борбата с ислямския екстремизъм, и сирийският президент Башар Асад се намира между противниците му, но това прави ли го естествен съюзник на Европа? По това г-н Фараж мълчи.

“Приказките за подкрепа на свободата и демокрацията в Украйна са празни приказки. Всичко това е геополитика”, каза по време на споменатия дебат крайнолевият испански евродепутат Пабло Иглесиас.  “Нямам симпатии към г-н Путин, но мисля, че външната политика не може да се обръща на хазарт с интересите на земеделците в ЕС. Те заслужават мирни и отговорни връзки в Русия”.

Прилича ли ви на нещо нашенско? Същите крайнолеви освен за “мирни и отговорни” отношения с Путин са и против еврото, частната собственост, финансовата дисциплина. И как изведнъж позициите им съвпадат с тези на крайнодесните!

Третият урок за България от тези дебати е съотношението на силите в гласуването за ратифициране на споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна в Европейския парламент във вторник – 535 “за”, 127 “против” и 35 “въздържали се”.

Четвъртият урок е, че ЕС не запушва устата на тези, които са против него и за Путин. Това е едно от големите превъзходства на Европейския пред Евразийския съюз и пред рухналия Съветски съюз, който Путин се опитва да възстанови в нова форма. Можете ли да си представите такъв дебат в руската Дума?

Петият урок от двата дебата е, че ляво-дясно понякога е фалшиф избор, който ни сервират, за да прикрият реалната алтернатива: Напред към Европа или назад към Русия.

 

 

17 мнения за “Страстно леви и десни страстно обичат Путин и в Страсбург, и в София”

 1. Много навременна статия.Нека всеки от нас се замисли като посегне към бюлетината.Разделителната линия е ясна.Напред към цивилизацията или назад към азиатщината.Стига с двуличието.Моето поколение израстна и живя с него.Да защитаваме Русия,ама да живеем като западните граждани.Е не може.Аз не мога да разбера защо партия например като Атака ,която призовава за Евразия,участва в избори за Европарламент.Щом не иска такъв съюз да не участвува в избори за неиният Парламент.Другото е медицински случай-*шизофрения*.Добре,че има префенциален вот.Отделните личности в листите трябва да бъдат наблюдавани под лупа.Няма среден път.Украйна ни показа това.Дано сме с акъла си.

 2. Английският философ Р. СКРЪТЪН отдавна е разобличил политическата дихотомия “ляво-дясно”. Очевидно тази плитка хватка не е нищо повече от опит на лявоизкушените /заразените/ да изклинчат от истината!
  „Тъкмо успешните усилия на комунистите станаха причина нашите родители да си служат с елементарни дихотомии от рода на „левица-десница”, „комунизъм-фашизъм”, „социализъм-капитализъм” и т. н. Според тези наследени категории ако някой не е от „левицата”, трябва да е от „десницата”, ако не е комунист, трябва да е почти фашист, ако не се смята за социалист, той сто на сто е защитник на капитализма като политическа и капиталистическа система.
  А всъщност истинската, основната дихотомия – това е конфликтът между наследниците на западната цивилизация и на западната политическа мисъл от една страна и търговците на дихотомии от друга страна. Всъщност изобщо не съществуват такива противопоставяния като левица-десница или пък комунизъм-фашизъм. Съзнание, което живее с дихотомиите , се нуждае от система, стреми се към теоретично виждане на общественото и политическото положение на човека, което да залегне в основата на доктрина, обясняваща всички материални факти.”
  Колкото до политическия спекулант Фараж – опитът му да наложи образа на Русия като огромна и страшна сибирска мечка, с която всички безусловно трябва да се съобразяват е безнадежден и жалък!
  Много по-точен е Бжежински – “пиян, луд, с атомна бомба в джоба”. Ако все пак трябва да се придържаме към сравнения от животинския свят, по мое мнение много по-сполучлив за случая е образът на гладна и мръсна хиена.

 3. “Аз ще гласувам за този, който е твърдо срещу руската инвазия в Украйна. България сред страните от ЕС е най-близо до два горящи военни конфликта – Русия и Украйна и Сирия и Ирак. Те са подпалили границите на нашите съседи. Никога не бих приел политик, който защитава Путин, че вкара войски в Украйна, както направи Бойко Борисов”, допълни Иван Костов.
  http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/17/2382811_kostov_tezi_izbori_triabva_da_vdignat_prokliatieto_dps/

 4. В Европа има евроскептици , които не са съвсем убедени(по различни причини, най-често от незнание и провинциализъм) във възможностите ЕС да разшири многократно способностите на отделните национални правителства от общността.
  Това е разбираемо, но трябва ли тези евроскептици да се водят от платените с рубли примитивни популисти , като фараж , льо пен……?
  Не е ли логично тези путински лакеи да са членове на Евразийският “парламент” на Путин???
  След като си ги е финансирал , е нормално да си ги приеме , като “европейскаТА квота” в Евразийската дума.
  А ,ако приеме и “българската” СИ “квота”, НРБ ще изпадне в пълен “партиен” неутралитет, защото почти всички “партийци” ще са в Евразия, за да “коват” путинските “закони” и “директиви”.
  Не се съмнявам , че “бащицата” им ще е доволен от тяхната усърдна путиноугодна “затворотворческа” “дейност”.

 5. Затворотворец 🙂 Яко !

  Аз бих ги нарекъл още Мизернотворци но то е синоним на Затворотворец 🙂

  В съзнанието на тези Мизерници , Българите , трябва да са татуирани със Затворнически Номер и да си го казват при всяко питане. Най-добре даже, да им се махнат имената и да бъдат Слуга Номер …
  След това, следва обучение по:
  1. Навеждане пред Члена
  2. Духане на загорели части на Члена
  3. Поемане на Благословия от Члена
  4. Благославяне на Члена

  Наградата Слуга Номер … ще се издава само след успешен изпит от ВиП Членове до пълното им задоволяване.

  Не-успелите да издържат Изпита се връщат на Поправителен с Бой и много повторения на точки от 1-4 до усвояването им на ниво Подсъзнателен Рефлекс.

  Най-добрите ще бъдат удостоени с Путе-Шествие до Масква и изпит от най отбрани ВиП Членове.

 6. Вчевра в паспортния отдел, зад общинската администрация на кв. Слатина се виеше огромна опашка /както винаги/ за издаване на български паспорти. На опашката имаше голяма група русняци, много приличащи на “зелени човечета”. Кръгли, глуповати физиономии с плуващ поглед, обгоряло лице и поникнала коса, като три-четири месеца след “О номер”, с не високи набити тела на самбисти. Един от тях каза, на развален български: “Един да влизает и да се снимает за цйелата група…”
  В последния месец три пъти ходя и винаги има русняци. Нещо се мъти…

 7. Съвременните коминтерновци на световната политика са:
  Рон Пол и сънът му Ренд Пол
  Найджъл Фараш
  Марин ль Пен
  Виктор Орбан
  Роберт Фицо
  Збиг Бжежински
  Бохуслав Соботка
  Франк-Валтер Щайнмая
  списъкът е почти безкраен и можете с удоволствие да добавяте имената на почти всички политици от ЕС…

 8. Извинявам се,че не е по темата,но искам да споделя-“…Путин:Аз мога да вляза в Варшава,Рига,Букурещ…”http://forbes.ua/news/1379284-putin-perechislil-evropejskie-stolicy-v-kotorye-mozhet-vvesti-vojska?utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=putin-perechislil-evropejskie-stolicy-v-kotorye-mozhet-vvesti-vojska Страшно е какво може да причини на света един диктатор!!!

 9. Доколкото си спомням от историята и Хитлер е имал горещи поддръжници в САЩ и европейските държави. Изтрезняването е било доста болезнено. Да се надяваме, че разумът ще надделее.

 10. Русняците са навсякъде!!! Не са само по морето – какво става тук? Възможно ли е скоро и ние да осъмнем с зелени човечета?

 11. @ Викарий

  Брилянтно! описание на огромната част руснаци, подвизаващи у нас, а и навън. Само учудващо е, че са чакали на опашка. Обикновено минават през теб все едно си дух и нахално зяпат в далечината.

 12. Такива другарят им ленин ги е наричал “полезни идиоти”. И с право.

 13. Украинците публикуваха имената на депутатите, които са гласували против асоцииране на Украйна към ЕС. Няма нито един български евродепутат сред тях. Стана ми някак хубаво – може пък да има надежда за нас…
  … Ама надали…
  Ние всички сме като миньорите – Задкулисието ни държи на границата на оцеляването, посредством тоягата и морковчето и ние отговаряме с “три и петнадесет следобед”…

 14. Искам само да обърна внимание на понятието “крайно десен”. На практика, всички тези, набедени за “крайно десени” партии, всъщност са леви. В програмите им прозира засилената държавна намеса и ограничаване на индивидуалните свободи. Те искат държавата да ограничи емиграцията, да забрани работата на чужденци, да субсидира и осигури пазар за селскостопанските продукти и др. под., определено леви искания. Какво им е дясното, не мога да разбера. Това, че са против комунистите, не ги прави десни. По същия начин и националсоциалистическата германска работническа партия е била обябявана за крайно дясна, а всъщност е по-дясна само от комунистическите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.