” за реформаторите- амин и аман!

после

 

Ето хронологията на типичните за Борисов обръщания на палачинката по една и съща тема в рамките на броени месеци, когато най-напред се закани да има „реваншизъм до дупка”, после официално отмени реваншизма, а днес уточни, че всъщност реваншизмът му ще бъде канализиран само за реформаторите.

 

18.06.2014 г, по време на дебатите по закона за МВР, Борисов заяви:

 

„Оттук нататък – война! Щом искат така, така ще бъде. Реваншизъм до дупка, защото …”

 

Има ли значение защо?

 

На 7 септември в зала „Армеец” в София, при откриване на предизборната кампанията на ГЕРБ, Борисов намигна на ортаците си в имитацията на война с тях, което предизвика по-късно Лютви Местан да го похвали покровителствено, че проявява напоследък „рационалност”:

 

“Изключително важно е, ако сме първи, от висотата на победата да не се подадем на реваншизма, макар че БСП и ДПС толкова го заслужават”.

 

Нещо повече, от същата трибуна, напълно в стила си от учредителния конгрес на ГЕРБ от 3 декември 2006 г., когато забрани на поданиците си в ГЕРБ да говорят за съзаклятника му Георги Първанов, този път автократичният Борисов, в пристъп на нетипично миролюбие, измисли нова забрана:

ГЕРБ забранява компроматите. Дори и да ни донесат компромати, хвърлете ги и им обяснете как ще санираме блокове, ще строим магистрали…”

 

Днес в Стара Загора, при откриване на детска градина „Камбанка”, ББ уточни за кого ще има реваншизъм – ексклузивно за реформаторите:

 

“До тук бях с мълчанието по техен адрес. Но им казвам, ние последни с тях ще говорим, а с БСП и ДПС няма да говорим”.

 

И се закани да не спестява вече на никого нищо.

 

Чуват ли онези, за които бие „камбанката” или после ще кажат, че са били предизборно глухи, преди да се сдобием отново с едноличен началник на държавата, който си прави каквото ще и пет пари не дава за взаимно изключващите се обещания, закани и ласкателства, които пръска в името на самоцелната власт?

33 мнения за “” за реформаторите- амин и аман!”

 1. Г-н Инджев,
  Иво,

  Не чуват.
  Вече толкова десетилетия не чуват.
  Не чуват и не разбират.

  Затова и животът ни, общият ни живот, в който те участват (и то не само на избори, но и във входа на блока, в парка, в магазина, в трамвая или в киното) стана такъв – омерзителен за всички.
  И неизлечимо болен.

  А на предстоящите избори само ще бъде потвърдена официално леталната прогноза за пациента.

  Защото в демокрацията трябва да има работещи демократични институции, за да не зависи произволно общият живот от чисто техническия елемент 50%+1. А в БГ е само последното. И затова сме така, вече 25 години, под мъдрия и благ поглед на чичковците Ленин, Сталин и Путин, които кротко и демократично се подсмихват.

 2. Предизборната кофа с мнения на Бойко Борисов съдържа (досега) следното разнообразно (но само на пръв поглед!) съдържание:

  1. “Ако не получа пълно мнозинство връщам мандата” (разбирай: ще има правителство на БСП/АБВ/ББЦ с благословията на ДПС в стил “златното пръстче на Волен”).

  2. “Ако не получа пълно мнозинство, правя правителство на малцинството” (разбирай: правителството ще е на ГЕРБ, a ще управлява с благословията на ДПС).

  3. “Ако не получа пълно мнозинство, ще управляваме всички, които влезем в 43.НС” [разбирай: правителството де юре ще е на “националното съгласие” (или спасение), а де факто на колективната безотговорност].

  Извод: Каквото и да върти и суче Борисов, все клони към харизване на спечелената от него власт на БСП/АБВ и/или ДПС. Pазбирай: Гласуването за ГЕРБ вече е напълно несъвместимо със здравия разум.

 3. http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2012/11/552140_4172411001699_2115837947_n.jpg
  Полицията почна своята роля… “Шашки вън!”… Зазвънтяха шашките, заплющяха камшици. Зачуха се протести, заглушиха ги псувни. Полицията, спомогната от бай Ганьовата армия, задигна Никола Търновалията, задигна по-видните му другари; разфучаха се конните жандарми и изметоха двора.

  И Граматиков, увлечен от течението на масата, намери се на улицата. Той беше като поразен от молния! В ушите му звънтяха думите на бай Ганя, който от върха на стълбите викаше: “И ний сме били малко-много в Европа и знаем тия пущини, изборите. Аз в Белгия съм бил… ”

  В ушите му звънтяха и думите на дяда Добри. Бедният дядо Добри! Изтласкан на улицата, ударен силно в главата, просълзен от болест ли, от гняв ли, от жалост ли, той току се обаждаше, горкият, с пресечен глас: “А бе, господин началник… ами че нали уж… туйнака, нали щяха да бъдат уж свободни… таквозинка… ” Бедният дядо Добри!…

  След няколко дена Граматиков прочете в един от столичните вестници следующата телеграма: “София. Министър-президенту. Изборите се извършиха при абсолютна тишина и порядък. Избрани: Ганьо Балкански, Фильо Гочоолу и Танас Дочоолу, всички наши. Опозиционните кандидати се провалиха позорно. Щом се появиха избирателите с музика начело, шайката им се разбяга. Целият град тържествува. Да живее Негово Царско Височество.

  Ганю Балкански”

  Писмото до Граматиков., за което по-горе споменахме, се свършваше с тези думи: “А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти ? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.

  Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре – музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй “практичен” и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена…

  Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? – Идеали? – Суета, вятър!…”

 4. Г-н Инджев,
  Моля Ви, не се превръщайте в прошенописеца ТЕМИДАН !
  …над 1,300,000 българи, които ще гласуваме за ГЕРБ, защото ПОЖАРНИКАРЯ
  е най-склонен да рита ДС-КОМУНЯГИТЕ !

  ДРУГ ПОЖАРНИКАР НЯМАМЕ Г-Н ИНДЖЕВ, НЕ НИ СЕ КАРАЙТЕ !
  ————————————-

  препис 292

  ДЕСНИ ХОРА,

  Като гледам и слушам първия словоблудец на “Реформаторски Блок” по телевизиите, с каква сатанинска злоба
  неспирно ХРАЧИ по нас,
  над 1,300,000 българи, които ще гласуваме за ГЕРБ и които сме изпъдени от СДС – 1989 от шефа му от село … как се казваше селото…?, ТОЗИ който е театър майстор, испициент, сценограф, костюмограф, суфльор, осветител, музикален режисьор, реквизитор, гардеробиер, гримьор, сценарист и режисьор на кукленото театро, което разиграва днес…онзи същият, който продаде (подари) Нефтохима на своите московски работодатели за наблюдателница на кремълската 5 колона…)

  1,400,000 здрави и читави бивши СЕДЕСАРИ, които на 5 Октомври ще гласуваме за ГЕРБ, заради “Мъдрата” сянка, започваме да съжаляваме, че СерГейчо Станишев си отиде. За него поне се знаеше, че не е марионетка на “Мъдрата” сянка…

  * СерГейчо, дебелей спокойно излегнат върху ръбестите форми на майката героиня М………., защото вече ТОЙ, просбописеца ТЕМИДАН – НАЙ- УМНИЯ от “Реформаторски Блок” с поведението си заслужи да го мразим повече от теб !

  ———————-
  ДЕСНИ ХОРА,
  Изритайте ВЕСТОВОЯ на “Мъдрата” сянка от Реформаторски Блок !
  * ОТЪРВЕТЕ НИ ОТ “УДИВИТЕЛНИЯ РЕЗОНАТОР”, ТОЙ Е ВЕСТОВОЙ НА “Мъдрата” сянка!
  * “КОЛОСАЛНОТО ДУХАЛО” е дясната ръка на рушителя на дясното – “Мъдрата” сянка…
  * ПРИЗОВКАРЯТ е по-вреден за дясната идея от вдъхновителя си “Мъдрата” сянка.
  * Злобата в погледа на малкия на ръст, ниския на бой, невисокия, дребния, дребосъка, нискостебления – УРОЧАСВА !
  НЕ ГЛЕДАЙТЕ ПРОСБОПИСЕЦА В ОЧИТЕ, САКЪН…!
  * ТЕМИДАН е избран от “Мъдрата” сянка за шеф, защото любимият му цвят е ЧЕРВЕНИЯТ.
  * Изхвърлете, премахнете, изгонете, повърнете, избълвайте Големия келеш от Реформаторски Блок !
  * Реформаторски Блок начело с ТЕМИДАН ще понижи изборния резултат на РБ.
  * Хората виждат в лицето на “ГолЯМАТА РАБОТА” внедрен провокатор на БКП-БСП и няма да гласуват за формацията РБ !…
  След като изритате “БЪРЗОПИШЕЩИЯТ ПРОШЕНОПИСЕЦ” и онова другото нещо – “Мъдрата” сянка, искаме, изискваме, настояваме да
  поканите и други десни партии в РБ и НИЕ, заклетите подръжници на ДЯСНОТО, ЩЕ ГЛАСУВАМЕ МАСОВО ЗА ДЕСНИТЕ ПАРТИИ…!!!

  ОТЪРВЕТЕ НИ ОТ “УДИВИТЕЛНИЯ РЕЗОНАТОР”, ТОЙ Е ВЕСТОВОЙ НА ТЪМНА СИЛА – “Мъдрата” сянка !

  ПОМНИТЕ КОЙ Е “МЪДРАТА” СЯНКА, НАЛИ ?

  ТОЙ Е ВЕЗДЕСЪЩИЯТ – “Мъдрата” сянка, КОЙТО УНИЩОЖИ, ЗАТРИ, ПОГУБИ, ЛИКВИДИРА, УБИ, ОТНЕ ЖИВОТА НА
  СДС – 1989.
  ДНЕС, СЪЩИЯ ТОЗИ – “МЪДРАТА” СЯНКА, СЕ ГОТВИ ДА ПРЕТОПИ И “РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК”, ЧРЕЗ СВОЯ “ХРАНЕН ЧОВЕК” – ТЕМИДАН, ПО МИЛОТО НАСТОЯВАНЕ НА сеВЕРНИТЕ СИ… ДРУГАРИ !

  —————————————-
  Речник:
  Вестовой = лакей
  С думата “Вестовой” са наричали слугата на офицер от Българската царска армия.

  =======================================

 5. Или реформаторите или молитва за упокой на България..няма друг изход. Или една много студена война да ни се изсипе на главите та белким тоя заспал народ изтрезнее…но не би.

 6. Бета версията на Тодор Живков – Бойко Борисов усеща, че много от гласувалите (му) през 2009 г. сега ще прехвърлят доверието си към Реформаторския блок и, като “истински мъж”, изпада в истерия.

  На 5 октомври вечерта ни очаква наистина голямо забавление – пресконференцията на ГЕРБ. В президиума – ББ, до дясното му коляно “алтуиста” Цв. Цв. и, по протежение, неговия щаб.

  Ще обясняват как с току-що избраните 80-90 (семпли по ум, но корумпирани в душите си) депутати “бие” за n-ти път БСП и как ГЕРБ отново е най-голямата парламентарна сила и…

 7. Господи,можеш ли да простиш на човек,който просто не знае какво говори?!А ти народе,можеш ли изобщо да мислиш????

 8. ГЕРБ имат едно знаме – турскосиньо на цвят.
  На едната му страна под надписа ГЕРБ е изписан цитатът на Борисов: “Вие сте прости и аз съм прост, разбираме се!”, а на другата под сърп и чук има два цитата: “Доган е най-успашният политик” и “Русия не е заплаха”.

  Тях турскосиньото знаме роди ги,
  тях не ще ги уплашиш с ума,
  те са на всеки километър
  и така до смъртта на България.

 9. Някой от простите привърженици на Борисов твърди, че: “над 1,300,000 българи, които ще гласуваме за ГЕРБ, защото ПОЖАРНИКАРЯ
  е най-склонен да рита ДС-КОМУНЯГИТЕ !”

  Да се твърди, че Борисов щял да “рита ДС-КОМУНЯГИТЕ” е все едно да се каже, че Станишев ще се бори с петоколонниците на Русия.
  Но какво друго може да се очаква от прост привърженик на Борисов освен … безсмислици.

  И как разбра колко щели да гласуват за разбиращият се с прости?
  Вериоятно Ванга му е казала!
  Я да се отказваме от изборите и направо Борисов да си прави “правителство”, а?

  Ще видите как вожда Борисов ще гледа като Т. Живков на последния “пленум” като се окаже с 80 депутата.

 10. До Petar Raikov: Господине, видам че четете доста. Четете и пишете в блога на г-н Инджев. До 5 октомври има малко време но може да прочетете “Премиер на РЪ БЪ”, а след това да преосмислите това “защото ПОЖАРНИКАРЯ
  е най-склонен да рита ДС-КОМУНЯГИТЕ !”. Ако след това имате интерес ще ви препоръчам четиво и за другите ви заблуди.

 11. Господин Радан Кънев преди време заяви че влиза в политиката, за да не дойде Бойко Борисов пак на власт! От тогава единствената тема на Реформаторския блок е колко е виновен Борисов и ГЕРБ. А греховете не ДПС, БСП И Атака щяха да бъдат ако влязат в коалиция с ГЕРБ.

 12. Не е чудно, че тотално изтрещелият БГ народ се е втурнал към лицето Бойко Борисов, олицетворяващо собствения му инфантилизъм, недоученост, посредственост, простотия и хитрост. Освен това смятам, че тази любов е всъщност скритият и вечен копнеж на напълно малоумният български народ към комунизЪма. Същият този хитър, но много прост народ ще си /ни/ натресе поредната нова тройна – Боко, Бюреков и Метан. Оказа се, че РБ е под въпрос. Твърди го Алфа Рисърч на Боряна Димитрова, на която може да се вярва. Очертава се поредният кошмар. Някой каза, че на този народ не му е останал капчица ум, талант и въображение. Прав е бил.

 13. Да припомним на лидерите на РБ чудесната българска поговорка която е валидна повече отвсякога днес спрямо лицето Император Тиквоний Банкянски.
  “Не ти искаме ни меда, ни жилото”. Всякаква заигравка с него означава, че реформаторите са политически труп за нула време. Нека се коалира с “проклятието на България”-ДПС. Нали нейният създател бил “най-големият български политик” и бб искрено публично многократно мУ се възхищава. Да го удушат и него в “братската” прегръдка” на балансьора.

 14. А бе хора,не че да ви отчайвам ама само да ви напомня кого вкарахме наскоро в европарламента!
  Как кого,ами Барекадата от Филибето майна!
  Гледам го по телевизора,току застанал до некой окаян нашенец от бедстващ район и бащински преметнал ръка през рамото му.Т’ва да ви напомня нещо!?
  Да правилно,имитира доскорошния си бивш кумир.Ама не само т’ва,а обещава един милион работни места и размахва едни ключенца дето били наши и ние сме си ги изгубили,ама той щял да ни ги върне.
  Батя ви Бойко ряпа да яде,ей така са прави,а не да обещаваш,че ще асвалтираш полето със слънчогледа!
  Е ми т’ва е въртим се в един затворен цикъл и няма оттърване.
  Поникват нови и нови звезди.
  Ама ние сме си виновни.
  Не става дума конкретно за този,а по принцип.
  Щом можем да повярваме,че с една журналистическа заплата всеки дето му скимне може да направи партия и като сложи една блузка с образа на Левски значи може да ни спаси-господ да ни е на помощ!

 15. Надявам се, че Реформаторският Блок проумя, че фуражките от ГЕРБ са Проблемът на Дясното и успешен проект на комунистите. БСП, ДПС, ГЕРБ, ББЦ, АБВ, АТАКА са една партия-Граждани за ЕВРАЗИЙСКО развитие на България. “Интелигентният” електорат, гласуващ за ГЕРБ, не знае, че Доган направи Тиквата генерал-лейтенант и главен секретар на Милицията.

 16. Някой си пише, че Пожарникарят е единствения дето сритва комунягите.
  Съгласен, с две забележки:
  – Той не сритва “комунягите”, а бесепарите. Комунягите слави, тачи и обича, и най вече ДС-подобните;
  – Той обича да сритва на избори, защото изборите са за него игра, мачле. Не напразно преди повече от 10 год. въведе думата “играем” в политиката, използвана вече от доста политици (напр. – играем за 121 депутата). Но след изборите избягва да ги сритва, след това Той реже лентички, май започна вече с рязането всъщност.
  Бог да пази България!

 17. ББ се отнася към държавата като към бащиния. Гледам го в момента на митинг в Хасково как обяснява че той бил дал 6 милиона да се направи площада в града. Сякаш си ги е извадил от джоба – дал е държавни пари а не негови, но с простотий се печелят избори тъй като бг населението си обича да гласува за простотията.

 18. Поредният перфектен очерк на г-н Инджев. Поздравления!

  Този път съм съгласен и с неговите политически оценки. Но и очеркът на г-н А. Симов за явлението Борисов си го бива. Трябва, все пак, да бъдем справедливи.

 19. Тъй като БСП и ДПС са изключени, то Последните с които ще говори, всъщност са първите(други няма).

  Големия проблем е призива на Кънев за негласуване????

 20. Към Петър Райков/необяснимо ми е защо името и фамилията са изписани на латиница,след като целия текст е написан на кирилица/.Отделен въпрос,а това е съшността на репликата ми ,е защо този объркан човек не назовава имената скрити зад :ТЕМИДАН,МЪДРАТА СЯНКА,ВЕСТОВОЯ.Освен това,кой го е изритал от СДС ,чиито член бях от основаването му,а в последствие,ПО МОЕ ЖЕЛАНИЕ И МОТИВИРАНА УБЕДЕНОСТ,,СТАНАХ И СЪМ ЧЛЕН НА ДСБ.Кой Ви дава право да говорите от името на 1300000 българи/ох,какви мечти за броя на 5.10.14/,дали гласа си за ГЕРБ.Разбира се ,сещам се за името на ПОЖАРНИКАРЯ.Райков,Райков,очевидно си от онези които ПАЖАРНИКАРЯ нарече ПРОСТИ,отождествявайки ги със себе си,качество с което НИКОЙ министър председател не би се гордяр!!!

 21. Наблюдавам предизборната кампания и забелязах, че основната опорна точка на кънчовци, райчевци, валерийки, че дори и на нашия форумен “антикомунист” е: “българи, обречени сте на комунизъм, няма изход, не гласувайте!”. И вече дори в този блог опорната точка се повтаря като мантра, което обаче няма смисъл, защото поведението на Борисов издава само неговата изнервеност от факта, че е много далече от пълното мнозинство, докато самите негови симпатизанти този път не искат той да управлява сам, а с Реформаторския блок.
  Това той никак не го иска, но сам знае отлично, че ако се заиграе с други партии, yйдe и ПП Герб, и собствената му политическа кариера.

  Така че нека се пържи в собствен сос, нищо не е изгубено. Най-хубавото на една правителствена коалиция в ЕНП-формат е, че бидейки последната надежда за нормализиране на България, ще е наясно, че трябва да започне с изпълнението на предизборните си обещания още с поемането на властта. В противен случай я чака по-срамна участ и от тази на Орешарски.

 22. След изборите за кой ли път отново ще установим, че не сме народ а мърша. Като че ли и на господ му писна от нас и реши или да ни вразуми или да ни потопи. Най вероятно обаче ще е второто, защото и той вече разбира, че ПРОСТАКЪТ е непобедим. Простакът не го плаши нито високата цена на тока,нито газова криза и температури от -40 градуса, нито ИД /та нали правим дюнери/ и т.н. и т.н. Оказа се обаче, че има едно нещо което много плаши простака и това е ДСБ и сянката на Иван Костов. Тази сянка явно ги кара да се чувстват много дребни и нищожни, кара ги да се чувстват като голи охлюви, които ще се задушат от собствената си слуз, но те още не го знаят.

 23. Едно време в университетите ни учеха за диктатурата на болшевизма и как единствено болшевиците са прави. Защо единствено ДСБ и симпатизантите им се определят за умни и прави, а останалите, най-паче герберите са прости, нискообразовани или слабо интелигентни? Аз искам максимален резултат за ГЕРБ за да се минимизират щетите от “интелигентните” десни.

 24. @Бонев
  Познай от три пъти кой каза “аз съм прост и вие сте прости…”;-)

 25. @Бонев
  Най-напред отговори си на въпроса: Защо правителството на ГЕРБ начело с Тиквата не изкара пълният си мандат при тяхното управление?? И като подвъпрос: Какво направи Тиквата (тъй като това бе еднолично управление) през трите и половина години управление, за да не случи това???

 26. Какво да очакваме от един СПОРТАК? Да прави СПОРТАШКИ работи! /Думичките са на Радой Ралин/

 27. Г-н Инджев, Вас често Ви печатат в е-Вестник. Ето нещо, което може би си струва да препечатате и Вие?

  http://e-vestnik.bg/21132

  – Има преувеличено чувство за собствена важност (например преувеличени постижения и таланти, очаква да бъдат признат като по-висш без съизмерими постижения).
  – Обзет е с фантазии за неограничен успех, власт, блясък, красота, или идеална любов.
  – Счита, че е “специален” и може да бъде разбран само от, или трябва да бъде свързван само с хора или институции, имащи специален или висок статус.
  – Изисква прекомерно възхищение.
  – Има чувство за вродена правота.
  – Егоистично се възползва от другите, за да постигне целите си.
  – Липсва му емпатия (съчувствие към останалите).
  – Често завижда на другите или вярва, че другите му завиждат.
  – Държи се арогантно, надменно, снизходително, или презрително.

  Изброените по-горе точки са деветте симптома, според Световната здравна организация, на нарцистичното разстройство на личността (Narcissistic Personality Disorder). За да бъде определен някой като клиничен нарцисист, е нужно да притежава поне пет от от тях.

  Ако откривате много от тях в личността на Бойко Борисов, значи и вие като мен смятате, че бившият ни министър председател и настоящ най-известен политик в България е всъщност човек със сериозно разклатена психика, чието поведение не се определя от рационално мислене, а от импулсите, на нарцистичното му разстройство.

  Кой е нарцисистът?

  Той е чаровникът, който Ви съблазнява, за да ви използва. Той е харизматичният лидер, който си проправя път с лакти. Той е диктаторът, който унищожава народа си, за да угоди на егото си или на страховете си. Нарцисистът е лошия герой във филма. Той е емоционалният вампир, който се “храни” със страховете и болките на другите.

  Тъй като нарцисизмът не е психично заболяване, а само психично разстройство, за него не се пише много. Нарцисистът, за разлика от психично болния, не извършва девиантните си постъпки несъзнателно, напротив той напълно ги осъзнава и те му харесват. Защото неговото, ирационално за останалите поведение, е източник на нарцистично удовлетворение (narcissistic supply).

  Удоволствие, изглеждащо понякога налудничаво, друг път смешно, а често и героично, но никога разбираемо за другите, защото неговите мотиви са единствено в главата на нарцисиста. Един от популярните изследователи на нарцисизма, Сам Вакнин, нарича нарцисизма “форма на изкуствен интелект”, защото всичко, което в нарцисиста прилича на нормално човешко поведение, всъщност е мимикрия, усвоена от наблюдение на останалите, психично здрави хора.

  Уви за разлика от психичните заболявания, нарцисизмът е много по-упорит и труден за лечение, защото неговата основа – чувството за превъзходство на засегнатия, често му пречи да се довери на психотерапевт, смятайки го за нещо по-низше от себе си.

  Ако нарцисизмът е достигнал фаза, при която дори и квалифициран лекар не е в състояние да помогне, той често се нарича “злокачествен нарцисизъм” (malignant narcissism), защото пациента си е купил еднопосочен билет към лудостта – път, от който връщане няма.

  При такъв случай, нарцистичното разстройство често се допълва от безпардонна арогантност, агресивност, садизъм и антисоциално поведение. Самият баща на психоанализата, Зигмунд Фройд, е приемал да лекува всякакви пациенти, с изключение на такива, при които лудостта има нарцистични корени.

  Ако всичко в техните характеристики се ограничаваше само в нереалистична самооценка, нарцисистите нямаше да бъдат никакъв проблем за обществото. Уви тяхното поведение, свързано с набавянето на още и още нарцистично удовлетворение оставя само руини след себе си. Дали това ще са разбитите нерви на жертвите му, разрушени семейства, кариери или цели държави – това са нормалните резултати от поведението на нарцисиста.

  Склонен е да разрушава организациите, от които е част, за да удовлетвори нарцистичния си нагон. Рационален спор с него е невъзможен, заради моралния му релативизъм и склонността му да изопачава фактите. Не понася критика, заради чувството му за превъзходство.

  Приема дори случайни реплики или действия за персонални атаки срещу себе си и реагира на тях с нарцистичен гняв (narcissistic rage) и дълго планирани отмъщения. Често е замесен в нелегални деяния, защото за нарцисиста не съществуват други правила, освен неговите собствени.

  Какво ще последва за България от лидерството на Бойко Борисов?

  И заради невежество, а и защото българското общество е авторитарно, и силно почита мачовци като него, едва ли много хора си дават сметка, какво ще последва, ако Бойко Борисов се завърне на власт. Също така съвсем малко хора, с изключение на пряко засегнатите, си дават сметка, какво той вече свърши, докато беше министър-председател.

  Унищожаването на рехавата средна класа и опустошаването на обществените фондове, значат твърде малко за хората, които вярват, че той е Спасител, и за онези, които кроят планове да управляват в бъдеще заедно с него. Онези, които намират в него един забавен чичко, едва ли знаят, че при нарцисиста животът е театър в буквалния смисъл на думата.

  Нищо в неговото забавно поведение не е случайно, а резултат от някакъв негов план да получи това, от което най-силно има нужда – нарцистично удовлетворение. Забавна е единствено грандиозността на неговия план, защото въпреки, че намира себе си за най-умен сред останалите, нарцисистът почти винаги има само посредствен интелект.

  А евентуално завръщане на Бойко Борисов във властта ще е много по-тежко за страната дори от предходното му управление. Както отбелязах по-горе, нарцисистът има много тънко чувство за обидчивост и е склонен да планира и извършва грозни отмъщения за всичко, за което вярва, че е бил нагрубен.

  Дори хора, които никога не са имали предвид да го обиждат или вършат нещо против волята му, могат да станат обект на негови девиантни постъпки, когато той е в позиция на власт. Няма никакво значение дали са били негови върли почитатели, дали са спали с портрета му под възглавницата си.

  Достатъчно е да са член на някаква обществена група, която той е намразил, да са родени в град, който той ненавижда или просто да са част от професионална гилдия, която той е преценил, че не му отдава нужното почитание. Тогава гневът на Зевс ще се стовари върху тях.

  Единствено хората, които са налучкали как да се отнасят с него, могат да очакват, че ще бъдат облагодетелствани. Тези, които го ласкаят, които угаждат на прищявките му, които гласно одобряват налудничавите му идеи, ще спечелят от това, че той ще се върне на власт. Нарцисистът обича ласкатели и би направил всичко, за да получава тяхното одобрение. За другите ще останат, в най-добрия случай, само разбити нерви, а при по-неблагоприятен сценарий – разрушен бизнес, живот и здраве.

  Бойко Борисов не е единственият нарцисист в България, който се е добрал до власт. Сергей Станишев и Ахмед Доган не са нищо по-различно от него, просто техните разстройства не са в толкова остра форма. Има и десетки хиляди други психопати, в парламента, на държавни служби, в бизнеса, в медиите или просто обикновени хора.

  Те всички вършат това, което нарцисистите обичайно вършат – да мачкат останалите, за да получат нарцистично удоволствие, като използват всяка предоставена им власт за това и всеки удобен случай. Няма по-деструктивна сила в нашето общество от нарцистичните импулси на една значителна част от членовете му. Те разрушават всичко, което другите градят, те остават ненаказани, дори често са възхвалявани, и това допълнително изостря лудостта им.

  Повечето общества, на които искаме да приличаме, са преминали през подобни “нарцистични” периоди в историята си, водени от харизматични психопати. Хитлер и нацизмът често се сочат като пример за масов нарцисизъм. Някои не са успели да излязат от него и да получат катарзис за масовата си лудост и до днес се лутат между кратки периоди на просперитет и дълги на разруха и депресия.

  Аз съм оптимист за България. Нейните приятели от Западна Европа, разполагат с всички тояги и моркови, за да я накарат да затвори тази луда страница в историята си. Един от малкото начини да бъдат принудени нарцисистите да действат според правилата, е когато те са наложени от някой, който наистина има власт над тях и не пропуска да им я демонстрира.

  Но след тези налудничави години българите ще се чувстват като след дълъг семеен живот с психопат, който се е хранил с емоциите им – с разбита психика, обезверени и убедени нихилисти. Такъв национален “махмурлук” пък може да се окаже, че ни е от полза. Ние сме нация, която обича да се хвали, че издържа на много алкохол.

 28. Аз не харесвам ГЕРБ , те макар и да имат някакви десни заемки , като природа , като начин на мислене и действие са си комунисти. Но …до колко една конфронтация м/у тях и РБ ще е полезна и за кого ?
  При всичките им недостатъци -все пак сходства във вижданията по някои въпроси има.Те са единствения възможен коалиционен партньор за РБ-но и обратното също важи с пълна сила.

 29. @ИВАН ПЕТРОВ
  Поздравления за препечатката на тази статия и на автора и Атанас Долушев, който много точно, научно и напълно обосновано показва образа на “нарцисиста” и кандидат за следващ министър-председател, както и последствията, които може да има това, към бъдещото развитие на страната ни! Дано пожвечето от разумните и мислещи избиратели, да вникнат в дълбочината на написаното и когато дават гласа си, да направят правилният избор! А той е РБ и никой друг (всичко друго е менте)!

 30. Положението е както винаги, затова не очаквам нищо ново под слънцето на 5 октомври. Ще си позволя малко по-остър език и ще кажа, че като чета свирепите изказвания на българи срещу българи, разбирам, че нито на йота не се повишило както културното ни ниво, така също и националното ни самосъзнание. И разбирам /за кой ли път/ защо Исус Христос е избрал за свои ученици рибари вместо книжници, и разбирам също така, защо в Европа продължават да ни гледат така, както ние гледаме сирийските бежанци.

 31. БиБето явно отново ще стигне до самозаблуждение, както през втората половина от предишният си мандат ,след началото на 2011г..
  Но тоя път няма да бъде трагедия,както при първия, тоя път ще е фарс.
  Защото докато при па(ъ)рвенютата са възможни отклонения и грешки , при повтарачите вече става въпрос за диагноза!
  Г-н ИВАН ПЕТРОВ ни е предоставил даже цяла статия на тази тема.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.