ББЦ – “Безобразието Бареков” – цензурирано

Какво е ББЦ? Не е каквото си мислите. Разшифрова се като „Безобразието Бареков” –цензурирано.

Спиращо дъхът нахалство е „борбата” за миньорската правда тъкмо на Бареков. По пътя към политическата слава и спекула с нещастието на объркания от много лъжепророци избирател той загуби банкерския си спонсор ( и веднага обърна срещу него палачинковата си реторика), но си намери нов спътник с несъмнено съмнителна репутация в лицето на едрия властелин на мини и миньорски съдби Ковачки.

И за да докаже, че наглостта му не се бои от цензура, Бареков дори отиде в предприятие на Ковачки пред строени за целта работници, за да снима рекламен клип насред драмата на миньорите, които отделно започна да обгрижва с популистиките си ухажвания.

От интервю по Нова телевизия се виждя пристигащият във въпросното предприятие Бареков. Той не само не отрече нагласената работа, но и в типичния му стил предизвиква телевизионния екип да снима, за да каже как работниците на Ковачки му се водят под строй ( с други думи- „не ми пука”). Това е същият тип нахалство, като онова, когато крещеше в студиото си на своя гербаджийски високопоставен събеседник ( пред когото преди се мазнеше), обръщайки палачинката: „искате ли да обърна палачинката”!

Вместо да съдейства проблемът да бъде решен от политическия му съдружник в предизборната спекула Ковачки, чиято партия „Лидер” се вля в ББЦ като донор, опитващ се да компенсира обезкървяването на залинелия банкерски проект на Бареков, новият политик изигра главната роля в притчата „крадецът вика „дръжте крадеца” . И в днешния неделен ден, както се заканиха от партията му, той продължава да обикаля минираното нещастие на миньорите.

 

Но не е луд който яде обърната палачинка, а онзи, който му позволява. За голямо съжаление, в тази роля влязоха българските медии, които дружно отказаха да „забележат” връзката между Ковачки, Бареков и миньорската драма, а оставиха в националния телевизионен ефир безалтернативно да доминират воплите на основателно афектираните миньори, но само срещу държавата и …президента.

Как пък един репортер не се осмели да попита ядосаните мъжаги за техния бос Ковачки? Или пък някой ще повярва, че репортерите са толкова боси, че не са знаели кой стана напоследък лидер на Бареков във финансово-политическото му ново съдружие?

 

Както при всяко изключение, правилото се потвърждава и поради това е хубаво да бъде видяно. В случая става дума за една статия във в. „Сега”, която обаче няма как да компенсира „пропуснатата полза” от липсата на желание от страна на електронните медии да разобличат спекулантите с мощното си оръжие на бързата реакция пред милионната аудитория.

 

Чудя се само какво означава фактът, че платените репортажи за предизборните клипове по всички телевизионни канали ( може и да има също някакво изключение, да ми е простено, ако не го долавям), дни наред започват именно с това къде е отишъл и какво е казал големият борец срещу статуквото Николай Бареков. Може би си е платил да бъде показван първо той и след това отвратените зрители да сменят канала? Ако е така, колко му е да си плати да не го споменават в стандартните репортажи с лошо ( т.е. с истината за отвратителното му заиграване с миньорското нещастие и връзката му с неговия политически побратим Ковачки)!

 

Да ме прощават колегите от телевизиите, които мога да ядосам (пак) с подобни разсъждения, но истината за тяхното безобразие в този случай ми е по-скъпа от сръднята, която може някак да ми се отрази. И как да не ги подозира човек за тяхната мотивация, при положение че тя направо си проси да бъде интерпретирана именно по този начин?

 

Критичната статия в един вестник, който никога по никакъв повод не е дал повод се обичаме взаимно, все пак удовлетворява с факта, че заеманата в ivo.bg позиция на автора ( в частта за връзката на ББЦ с миньорския протест- защото в. „Сега” премълчава солидарно мълчанието на медиите) не е някаква екзотика на отделно хрумване на отделен журналист, а третира факт, скандално пренебрегнат от българските медии като цяло.

в. Сега

Държавата потуши бунта на миньорите с 500 000 лв.

САМУИЛ ДИМИТРОВ, ИВЕТ МИТКОВА

Николай Бареков веднага употреби протеста за предизборни цели, въпреки че точно неговият коалиционен партньор Христо Ковачки е свързан с неизрядните фирми

САМУИЛ ДИМИТРОВ, ИВЕТ МИТКОВА

Държавната Национална електрическа компания (НЕК) потуши бунта на миньорите, който заплашваше да придобие застрашителни размери точно преди изборите, като спешно преведе 500 хиляди лева на “Топлофикация-Сливен”. Оттам сумата бе прехвърлена към мини “Черно море”, които се разплатиха с работниците. “Топлофикация-Сливен” и мините официално са собственост на офшорни компании, но се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Неговата партия ЛИДЕР е коалиционен партньор на “България без цензура” на Николай Бареков, който вчера не пропусна да употреби миньорите за политически цели.

Решението на НЕК дойде, след като към протеста на миньорите от “Черно море” се присъединиха и колегите им от “Бобов дол” и “Мини открит въгледобив” в Перник, също част от бизнеса на Ковачки. Работниците от открития въгледобив блокираха за кратко главния път Е-79 край Драгичево. След превода на парите за заплати стачката в мини “Черно море” бе прекратена. 60 миньори останаха близо две денонощия на 300 метра под земята. Някои от тях получиха здравословни усложнения и бяха изведени принудително от лекарските екипи. През цялото време миньорите обясняваха, че виновникът за техните проблеми е НЕК, макар че собственикът на фирмата е този, който редовно не се разплаща с тях.

В късния следобед вчера, след като от НЕК преведоха 450 000 лв., бяха пуснати заплатите на миньорите от “Черно море”, съобщи изпълнителният директор на ТЕЦ-Сливен Стефан Кондузов пред “Сега”.

От Министерството на икономиката обясниха, че държавата не може да предоставя директно средства за заплати на служители на трета фирма, каквито са мини “Черно море”. Затова НЕК е превела на “Топлофикация-Сливен” 2.5 пъти по-голяма сума от необходимата за заплатите на миньорите от “Черно море”. След транша сливенската ТЕЦ е получила около 80% от дължимото. Дружествата на Ковачки са сред любимците на НЕК, която поради тежкото си финансово състояние редовно бави плащанията си към фирмите. Например за първите 7 месеца НЕК е превела на ТЕЦ “Бобов дол” и “Брикел” съответно 90% и 81% от дължимите суми. Единствено финансовите потоци към държавната “Марица-изток 2” са по-големи – 91%. Останалите фирми, които не са приближени на властта, получават средно 58% от парите си.

Както и преди евроизборите през май миналата година, проблемите на миньорите бяха използвани предизборно. За техен защитник се обяви Николай Бареков, който ги призова да не рискуват здравето си, а да преместят протеста си пред Министерския съвет. Той обяви, че работниците са жертва на политиците. “Знаете ли кой назначи Орешарски, кой назначи Пеевски? Ами този, който го изгони народът с камъни, защото ако не беше изпъден с камъни ГЕРБ през февруари 2013-та от народа заради високата цена на тока, останалите политици нямаше и през ум да им мине да назначават Пеевски за шеф на ДАНС и да правят такава невъобразима коалиция между “Атака”, БСП, ДПС”, обясни той.

Николай Бареков не остави съмнение, че протестът се превръща в част от предизборната му кампания. “Нашата кампания приема по-други измерения. Днес сме в Бобов дол, в неделя ще слезем и в мини “Черно море”, обяви той. И допълни, че “от НЕК и останалите компании, които си вдигнаха заплатите драстично, са замислили да изтощят миньорите с трите идващи почивни дни и така да прекратят стачката”.

Мините в Бобов дол влязоха в полезрението на медиите покрай евроизборите през май. Скрита камера на Нова телевизия засне как работниците са принуждавани да гласуват за БСП, за да не останат без пари. Ръководството на рудника раздаде купони за храна, които важеха само в магазин “Европа” в Бобов дол, който е собственост на фирма, свързана с Христо Ковачки. Заради липсата на стоки в супермаркета хората бяха принуждавани да се редят на километрични опашки, на които често се стигаше до размяна на удари. Тогава политологът Мария Пиргова, бивш зам.-председател на ЛИДЕР и майка на петата в листата на БСП за евроизборите Достена Лаврен, обясни, че не става дума за купени гласове, а за корпоративен вот, който бил съвсем нормално явление. Соцпартията спечели двойно повече гласове от ГЕРБ в региона. След евроизборите държавата се съгласи да разсрочи 41 млн. лв. социални осигуровки и още 44 млн. лв. дълг за данъци на фирми на Ковачки за срок до 15 години. След като в медиите се вдигна шум обаче, окончателното одобрение на споразумението за разсрочването бе стопирано в НАП.

Въпреки грандиозния скандал наказани за изнудването на миньорите преди евроизборите няма. От прокуратурата съобщиха пред “Сега”, че разследването за купуване на гласове в Бобов дол все още се води срещу неизвестен извършител. Обвинения не са повдигнати на никого и вероятно досъдебното производство ще бъде прекратено. Прокуратурата е разпитала над 150 свидетели, но нито един от тях не е потвърдил данните от записа.

 

12 мнения за “ББЦ – “Безобразието Бареков” – цензурирано”

 1. 100% комунистическо дебелоочие и безсрамие!

 2. Целта на тази и други подобни”операции”е не толкова да се спечелят избиратели на Дудука,колкото да отблъснат с отврата не малка част от БГ избирателите с повече от 3 гънки от мозъка,които си дават сметка,че избори се печелят с пари,но мнооого пари/не става дума толкова за предплатените гласове/.Това е алгоритъм добре направен за “софтуера” на БГ избирателите.Мадридският мошеник го нарече “чип”,който му поднесе на тепсия властта през 2001 г.Както и на Генерала преди 8 години и вероятно ,и през настоящето Божие лето 2014- то.

 3. най-правилната оценка за Бареков даде Кеворкян,”Той винаги ще си остане слугинчето в народна носия,наведено,протегнало ръка за бакшиш…”цитирам по памет.

 4. Потъна на Бареков КаПеДе-то,
  отиде си с КаТеБе-то.

 5. Баречко е демонче. Вижте му ушите какви са остри. Не се шегувам

 6. защо не помислите,че инициатор и подбудител на стачката е”наведеното слугинче с народна носия”?

 7. Не мога да разбера, как на телевизиоинните екрани, на която и да е “частна” телевизия да превключеш, се появява образа на “спасителя на нацията” Дудуков и “асистентката” му Нешка (потвърждавайки, че “никога не е късно да станеш за резил”)! А кой плаща всичко това, води ли се някъде отчет за това и не се ли страхуват въпросните медии, че с тези “реклами” ще предизвикат “отлив” на зрители от предаванията им (в такива случай, аз винаги превключвям канала)?

 8. Вижте му и носа! И все пак ми е невъзможно да определя кой е по-по най- нагъл, нахален и противен – дали новият политик или старите червени акули? Просто отврат. И никакаква светлина в тунела.

 9. Тоя бареков КОЛКО господари смени само за 1 година?!? “Талант” от “класа”!
  НяКОЙ има ли отговор?!?
  Първо беше “журналист” на повикване от “спонсорите” си. После стана “партиец” от КТБ1, сега е “партиец” от ДпС2, след обръчната подкрепа от ДпС1.
  При толкова господари сигурно и бареков НЕ знае на КОГО лакейства в момента, а може и на няколко едновременно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.