Празник на лъжата за българската независимост

106 години независимо от какво я има България? Питам по повод днешния празник на независимостта, рекламиран масово в масмедиите като „106 години независима България”.

Годините на окупация водят ли са за независими?

Хайде, днес не броим първата руска окупация, наложена автоматично с победата на Русия над Турция през 1878 г. уж в името на свободата на православните славяни. Българите никога не са споменавани преди от официална Русия като народ, не и като отделно племе дори. Те винаги са били обект на руския имперски интерес като повод за война и имперски инструмент за налагане на руските интереси на правата на закрилник на част от православието и славянството, което да бъде прибавено териториално под скиптъра на императора.

 

А следващата окупация, този път съветска, чието монументално наследство в България днешна Русия брани с такава агресивна гордост? Тази окупация продължава де юре близо 3 години и де факто преминава в статут на ограничен суверенитет на НРБ под скиптъра на няколко съветски императори общо още 42 години.

 

Колко независима е кръвоносната система на българската икономика по отношение на поддържането й с петрол, газ и обогатен уран? Има ли поне десетина процента независимост в захранването на България с тези основни енергоносители от монополния доставчик на енергийна зависимост Русия или зависимостта ни клони към 100 процента?

 

Може ли днес България да консумира статута си на член на НАТО и ЕС независимо от Москва и да се съгласи с евроатлантическата констатация за руската хибридна война?

 

Не може. Опитът за евроатлантическо говорене по въпроса беше прекъснат категорично от премиера Близнашки с обобщението, че Русия е велика сила и България ( като енергиен васал) не може да й противоречи. Защото, както се подразбира, България днес не е онова, което е била по времето на Стамболов, когато е дръзнала на скъса дипломатическите си отношения със северния колос и е тръгнала рязко нагоре в развитието си без сибирския воденичен камък на шията.

 

Може ли българският премиер ( Орешарски) и дори президентът ( Плевнелив) да откажат да участват в самохвалния сценарий на Путин на зимната олимпиада в Сочи? Не, не можаха да направят това, както гонаправиха лидерите на доста независими държави. Орешарски направо си призна, че е премиер на твърде малка ( т.е. твърде зависима от Русия)
страна, за да си позволи подобно нещо.

 

Рефренът с признанието за нашата зависимост звучи практически във всяко публично изказване в България, в което се защитава правото ни да не сме съгласни да има санкции върху Русия от която сме много зависими.

 

Колко независими от въпросната велика величина в очите на руските васали у нас са местните партии, управлявали през последните 14 години след едно независимо правителство, дръзнало да се държи независимо спрямо Кремъл до степен, че дори прогони трима руски дипломати?

 

Колко независими са българските медии, за които темата за руската зависимост – огромна в енергетиката и не по-малка в създаваните с десетилетия зависимости в политиката- е сведена до желания от Кремъл безопасен за руското влияние минимум от техните екрани, микрофони и печатни страници?

 

Колко независима е българската образователна система, която продължава да налива колониално зависимите клишета за „вечната дружба” с Русия?

 

Ами ако вземем въоръжението на натовската ни армия- то да не би да е независимо по отношение на зависимостите си в снабдяването с резервни части и боеприпаси за произведеното в СССР и Русия доминиращо във въоръжените ни сили оръжие?

 

Надпреварата между васалите да заявят готовността си да работят за българската зависимост от Русия кипи в България с пълна сила в целия спектър от крайно лявото на Сидеров до крайно съмнителното дясно на Борисов. Разликата между тях е в нюансите: единият се кълне пряко във вярност на Москва насред самата Москва, а другият се е внедрил в Брюксел и борави с подобни реверанси, наметнат с европейска камуфлажна реторика срещу санкциите на запада спрямо Русия.

 

Има ли друга държава в Европа, която в своята 136 годишна история, производна на волята на своя външен ментор, да е имало толкова много министър-председатели и министри от чужд произход, какъвто е случаят с десетките руско-съветски по рождение, паспорт и гражданство управници на страната ни?

 

Има ли друга държава в света, която да има за национален празник деня на коронацията на чужд император ( пък бил той и освободител), какъвто е случаят с 3 март 1878 г., избран за сключването на прелиминарния договор от Сан Стефано, подписан без участието на нито един българин ( независимо от саможертвата на хиляди българи в тази война)?

 

Има ли друга държава в света, в която е възможно да съществуват „националисти”, организирани при това в парламентарно представена партия, които прокламират шовинистичната любов към чужда държава за свое „патриотично” кредо, какъвто е случаят с Атака и нейната путлеристка истерия?

 

Колкото до евроатлантическата противотежест на споменатите по-горе зависимости, то опитите тя да бъде отъждествена с вековното ни робуването на митовете и реалните обвързаности с Русия олекват от самия факт, че да сме в НАТО и ЕС стана възможно след наше изрично желание да бъдем приети сред заможните и успелите народи. Докато задържането ни в орбитата на Москва е резултат от добре финансираното, корупционно подклажданото статукво на свършените факти, стъпили на наклонената плоскост на постколониалната инерция.

 

 

29 мнения за “Празник на лъжата за българската независимост”

 1. Ами не може…

  Ето още едно доказателство с днешна дата, 22.09.2014 г. (как пък путлеристите, съветофилите и пр. анти-българи не се посвениха точно на този ден на ни натрапят отново факта, че сме задунайска губерния?!):

  “Руското МВнР [министерство на външните работи] съобщи за предстоящ ремонт на Паметника на съветската армия”
  http://www.segabg.com/article.php?id=718145

  Хубав подарък-гавра за празника са ни направили мужиците…

 2. Да не забравяме и Патриаршеската катедрала – най-големият храм в България, който по първоначалния замисъл е трябвало да се казва “Св. св. Кирил и Методий”.

  Какво общо има Ал. Невски с България никой не може да обясни…

 3. Толкова вярно и толкова отвратително! Хиляди руснаци протестираха срещу Путин и войната в Украйна, а ние не се събрахме на протест срещу зависимостта ни от Русия. Къде са опозиционните партии и има ли такива? Палачинката Бареков яхва протести (и даже ги организира за медиите), а нашите блеят и “чакат Годо”.

 4. БСП, АБВ и Атака, и ДПС са в бясна надпревара за спечелване на наградата –
  “НАЙ-ГОЛЕМИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ”
  Русия плаща заплатите на играчите и треньора на БСП, АБВ и Атака !
  Турция плаща заплатите на играчите и треньора на ДПС !

 5. Допълнение:
  Липсата на независимост е възможна, защото винаги (без изключение) малка и слаба България е била харизвана от т.нар. “Велики сили” на Москва, заради което и винаги е била малка и слаба.

  Поредното харизване от днес: ЕС е готов на отстъпки от европейското законодателство за Южен поток на разговорите с евразийците тази седмица. Позицията е на Марлене Холцнер – говорителка на Йотингер:

  http://www.mediapool.bg/bryuksel-gotov-da-obsadi-otstapki-za-yuzhen-potok-news225107.html

  Е как после да отстояваш независимост, когато всички са ти врагове – и своите, и чуждите?!

 6. “106 години независимо от какво я има България?” – чудесен въпрос! За мен лично отговора е – 106 години независимо от от усилените опити на Москва, България да я няма. Честит празник на нашия обичан домакин и мислещата част от блогерите, която тук слава богу преобладава. Да сте живи и здрави!

 7. Независими от Глупостта , Робството , Безчестието , Тиранията , Алчността , Лъжата и Измамата!

  Нашите Управници
  се съвокупляват със Сатана !
  Няма за България Свобода !

  Плачете Роби или се изправете като Мъже и си поискайте това, което Хан Аспарух ни даде преди 13 века !!! Изборът е за всеки от Нас!

 8. Изключително добро обобщение.
  Благодаря, г-н Инджев!

 9. Абсолютно вярно казано г-н Инджев, но колко от тези национални празници са автентични?:
  Армения — 28 май (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
  Естония — 24 февруари (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г., същият ден се празнува и като Ден на републиката)
  Киргизстан — 31 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
  Латвия — 18 ноември (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г.)
  Литва — 16 февруари (Ден на независимостта — от Русия, 1918 г.)
  Молдова — 27 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.
  Полша — 3 май (Ден на конституцията) и 11 ноември (Ден на независимостта от Австро-Унгария, Германия и Русия, 1918 г.)
  Приднестровие (Русия) — 2 септември (Ден на независимостта — от СССР, обявена през 1990 г., не е международно призната държава)
  Таджикистан — 9 септември (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
  Татарстан — 30 август (Ден на суверенитета — от СССР, обявена независимост през 1990 г., непризната спрямо Руска федерация на референдум през 1992 г., има статут на автономия)
  Туркменистан — 27 октомври (Ден на независимостта — от СССР, 1991 .
  Украйна — 24 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
  Унгария — 15 март (Ден на революцията, 1848 г.), 20 август (Ден на Свети Ищван I — първи крал и основател на държавата) и 23 октомври (Ден на републиката и революцията, 1956 г.)
  Узбекистан — 1 септември (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
  Финландия — 6 декември (Ден на независимостта — от Русия, 1917 г.)

 10. Иво, в сайта на Каспаров има статия за България, предполагам, че ще ти е интересно да я видиш (извинявам се ако вече си я прочел). Заглавието и подзаглавието на статията са красноречиви – Колко е зле в България? Въпреки мнението на руските пропагандони, икономическа катастрофа в България не се наблюдава.

  Връзка – http://www.kasparov.ru/material.php?id=541D22EBDA226

 11. Към Половин бакалавър:

  За някои от тези аналогии съм писал, но никога не съм попадал на подобно подробно обобщение. Не знам дали е Ваше лично проучване, но дори и да не е, приемете моите адмирации за Вашия принос към темата, която съм засегнал. Понеже отсега нататък ще цитирам тези факти, готов съм да Ви цитирам и поименно като източник- стига да пожелаете, пишете ми за установяване на връзка по този повод и ще се съобразя с желанието Ви за запазите все пак анонимност, ако имате такова.

 12. Рубладжиите обаче не мирясват и в свободния свят. Там, където никога не е тровила живота вонята на руския ботуш. Този свят в лицето на ВЕЛИКИЯ РОНАЛД РЕЙГЪН накрая ни изтръгна от съветския ботуш, но и там бъка от политически негодници и морални уроди.”Полезните идиоти”-писали сме много за тях тук. Но ето прясна новина. Другарят олывэр стоун (с малки букви, естествено, тази комунистическа куртизана на Кастро!) след отвратителната гавра с благородната мисия и паметта на американските войници във Виетнам (днес пак българският зрител беше ощастливен с тази целулоидна помия) вече обезсмъртява предателя, плямпалото и кремълския хрантутник эдуард сноудын. Има си хас! Подсказвам на др. стоун сценарий за сведващата му пропагандна помия-със сюжета съм наясно, но заглавие, заглавие?…. Вот и получилось! “Волята на Владимир”.Это хорошо! Или “Чекистът и човечеството” Это лучше!

 13. Свободата е пред нас. Дедите ни изминаха дълъг,тежък, но славен път, за да ни присъединят към Западната цивилизация. Много са крачките показващи това, но една от по Новата ни история е достатъчно да спомена: СЪЕДИНЕНИЕТО. Целият Западен свят го разбра, прие го единодушно, както прие единодушно и решението на Великия ни СЮБИГИ КАН ТЕРВЕЛ и го нарече СПАСИТЕЛЯ, както го нарече и незабавно Светата католическа църква за разлика от православната.
  Мисля си за 05.09.14г. и вярвам, че нито един БЪЛГАРИН няма да гласува за това ЗЛОВОННО БЛАТО герб. Нито един БЪЛГАРИН няма да гласува за русия чрез бюлетините на бкп-бсп, атака, дсп, ббц, нфсб, вмро…Тогава защо е толкова труден пътят към свободата? Убеден съм отговора е, защото ти БЪЛГАРИНО поради една или друга причина забрави корените си и не познаваш рода си. Върни се при корените си БЪЛГАРИНО и знай кой причини всички тези злини и нещастия на народа ти и спря естественото ти развитие със стотици години. И помни “Всеки народ, докогато не се самоубие, НЯМА ДА УМРЕ”!
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ и нека БОГ да подкрепи десницата ни!

 14. Да добавя още нещо – коя друга държава, членка на ЕС запази научните степени и звания от времето на Съветския съюз, като например званието “АКАДЕМИК”? Коя точно история преподават академиците и какво точно олицетворява храма на академиците – БАН?
  Позор, позор, позор!

 15. Как може да говорим за независимост. Половин век не можем да мръднем въоръжените войници – плашила на окупатора, на всякакви най челни места в България. В същото време с най дебело подмазване разрушавахме паметниците за българските войници или отказвахме да строим такива. И това от хора, които и днес се наричат българи, за да има какво да подарят на своите господари заради трохите, които им подхвърлят.

 16. Г-н Инджев, тява е най-обикновенна справка от Гугъл и няма никакви авторски усилия. Важното е друго, че тези хора непрекъснато рушат българското, а Вие с тяхното разконспириране – ГРАДИТЕ!

 17. До Иванов:

  Така е господине. Мавзолеят и мумията прежалиха, чинията на Бузлуджа също, дори мавзолеят Шипка прежалиха(!?), но МОЧА – нее! Там им е завързан пъпът! Зад тях е Москва, нито крачка към Европа!

 18. @иконом,
  сега чакаме милиционерите начело с БиБи да сбъднат прогнозите на путлеристите.
  Дойде времето и милиционерина да покаже как се управлява държава. Няма само да я пази я …

  Чета това, което сте пратили…
  “Болгария занимает второе место в мире по экспорту золотоносной руды.”
  Това са Челопеч-Майнинг и Дънди Прешъс.
  Някой ще ми каже ли къде отива Българското Злато! Това влиза ли в идеята за независимост??

  Не зная кои от власт-имащите четат този блог но искам да им кажа, че техните Свинщини няма да останат невъзнаградени! Този на който служите е само Изкусител и Прелъстител на низката ви душица !!!

 19. Ивинявам се за грешката си. Да се чете 05.10.14 – Денят на изборите.

 20. Към Половин Бакалавър:

  Оценявам най-обикновената Ви скромност, но като един нескромен автор по засегнатата от Вас тема няма да ми “падне реномето” да призная, че с малко усилия сте свършил голяма работа по онагледяване на контраста между нашия злощастен случай с националния ни празник и нормалността на другите, освободени от руско робство народи.

 21. Тази статистика, бе част от предговора на книгата “Радой” с въпроса: “Къде е България в този списък?” Уви, доста неща бяха извадени…

 22. До “диване”.
  И къде отива златоносната руда/или концентрат/ от Челопеч Майнинг и Дънди прешъс?.. Кой е реалният собственик на тези “западни” компании?
  – …регистрирани в Канада с преобладаващо руски капитали”..
  Това дори подлогата Сидеров вече не го ползва в русоподложните си излияния.
  Златото на България отдавна е в Русия, а златоносния концентрат заминава в джобовете на притежавани от Путинската банда подставени лица.
  И евросубсидиите пълнят гушите на путиновата банда,удобно изпирани от българските му перачки. Сиромашията,глупостта и простотията ни идват от русията..!

 23. Г-н ЛЮБО, доста е голяма вероятността тези “западни” “инвеститори” да са КаГеБистки.
  В НРБ реални западни инвеститори почти няма, от повече от 70 години. Или ако има, те са обвързани в корупционните офшорни схеми на КаГеБистите и ДеСарите.
  Но с абсолютната си наглост те ги представят за “западни” “инвеститори”, като ги използват за пропаГАДНИ цели в “предизборните” кампании на техните подлоги – БКП,Атака, ББЦ…., безчет путинтернаШионалсоЧиалисти, купени с рублите на “бащицата”.
  “Бизнесът” в НРБ се свежда основно до равнището на рублобащицобаджинащина.

 24. @Любо
  OK. Не съм наясно затова питах. Просто прибавих още една точка към въпросите за Българската независимост.

  Аз съм човек, който пита, като не знае нещо и обича да не вярва на всеки. Сидеров не ме интересува. Аз лично съм участвувал в търговете на Челопеч и зная, че документацията за търговете са изцяло на английски и български и се работи с Канадски и Австралийски специалисти. А дали Канада и Австралия дават подслон на Путински Капитали, това не зная!
  А вие как мислите?

 25. Хайде да не се изхвърляме чак с такива твърдения, че в БГ от 70 години не е влизал западен инвеститор. Например Бош, Сименс и Нестле влязоха отдавна, но не знам дали вече не са излезли, подплашени от бизнесклимата в Болхарии.

 26. До “диване”
  Фармацевтичните заводи в Дупница ги “купи” ирландец,нали? Фалирал,предложили му едни хора една схема и човекът внезапно пак забогатял и взел че си накупувал няколко завода за лекарства в източна Европа..После пък му се случило нещо. Така стоят нещата и с ЧЕЗ и другите елоператори, и с банка ДСК, и с “австрийската” ОМV…само че никой не казва, че Чешката държава притежава само десетина процента от ЧЕЗ, а останалите дялоа са руски. Кой знае,че OMV e собственост на руснаси? А, че унгарците, които купиха ДСК, са подставени лица пак от службите? А кой е Вили Бец, дето купи дуржавната ни фирма за международен автотранспорт? – Германец от ГДР/Щази/. Менкаха си бисерчетата…и т.н. до “голямата” Ангела Меркел..
  – КГБ имплант в политиката, а и икономиката на Германия..
  На Западния свят ще му се завие свят, когато осъзнае с кого си има работа. Дано не е късно.

 27. До Любо

  Това, което казвате е ужасяващо!
  Тоест 90% от ЧЕЗ и ЕВН са Руски ??

  А за Лукойл, какво ще кажете? Уж Руска пък май не е…

  Последното, което казвате обаче ми звучи странно.
  “На Западния свят ще му се завие свят, когато осъзнае с кого си има работа.”

  Западния свят разби СССР и империята му. Би трябвало вече да е наясно с кого си има работа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.