Истината за съветското робство се познава в срамнението

Изобщо няма да влизам в поименен задочен спор ( с изказалите се по темата в българските медии) по отношение на безспорния факт по повод Деня на независимостта: истината е , че днес българите са по свободни от всеки период, когато са били под пряката или косвена окупация на Русия и СССР. Но свободата не е сред ценностите, които адептите на руско-съветското робство ценят. С хора, заразени от робски манталитет, умеят да разговарят на техния език само надзирателите им.

 

Какво от това, че днес сме имали някаква си свобода да говорим и пътуваме свободно, казват робите. За тях е важно, че по време на съветското робство сме имали индустриализация- същата която изсмука населението от селата, запрати го в крайградските коптори за чест и слава на тоталитарната държава в борбата за повече бетон за бункери и метал за бодлива тел, докато комините и мините унищожиха уникални природни пространство по метода на т.н. „екстензивно развитие” – т.е. безогледна експлоатация на човешки и природни ресурси. А когато експлоатацията достигна точката на прекършване, другарите вандали просто смениха идеологическата дрешка с банкерски и мениджърски костюми, от които лъха на див капиталистически цинизъм.

 

(Почти) всички, дори и доста демократично мислещи българи, кълнат пустата емиграция ( на Запад) в годините на прехода, която лишава България от нейната млада смяна. Защо обаче българите търсят щастието си другаде, а не в проруския анклав тук или в самата Русия с нейните простори или пък не желаят да мият чинии точно в баровските ресторанти на Москва, най-скъпарския град на света?

 

И още един въпрос: стига да имаха свободата на пътуват и избират, колко българи щяха да останат в България, ако шлюзовете на охраняваната като огромен концлагер НРБ бяха отворени по времето, когато не само свободолюбивите, но и робските души мечтаеха за западен стандарт на живот?

 

Критиците на прозападната ориентация на България правят всичко (не)възможно да сложат знак на равенство между пълната загуба на българския суверенитет при руската окупация след 1878 г. и съветската пряка и непряка окупация за цели 45 години.

 

Ето обаче какво празнуват други народи, освободили се от съветско робство, докато ние получихме от петата си колона като национален празник втори пореден руски подарък- преди беше 9 септември във връзка с победилата съветска окупация, а след като той беше отменен поради изхабяването на съветската пропагандна плоча, от руската рулетка ни се „падна” 3 март , началото на руската окупация през 1878 г., която сърцатите българи успяват да отхвърлят с упоритостта на истински патриоти след дългогодишни упорити битки за независимост, довели до 22 март септември 1908 г. под формата на обявяването на Царство България.

 

Като казвам, че сме уникални в приемането на руското заробване на България, това не са празни приказки, а факт, виден от следното сравнение с други страни и народи, откъснали се от руската имперска зависимост и съответно избрали да обявят освобождението си от СССР и Русия за национални празници.

 

Армения — 28 май (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
Естония — 24 февруари (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г., същият ден се празнува и като Ден на републиката)
Киргизстан — 31 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
Латвия — 18 ноември (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г.)
Литва — 16 февруари (Ден на независимостта — от Русия, 1918 г.)
Молдова — 27 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.
Полша — 3 май (Ден на конституцията) и 11 ноември (Ден на независимостта от Австро-Унгария, Германия и Русия, 1918 г.)
Приднестровие (Русия) — 2 септември (Ден на независимостта — от СССР, обявена през 1990 г., не е международно призната държава)
Таджикистан — 9 септември (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
Татарстан — 30 август (Ден на суверенитета — от СССР, обявена независимост през 1990 г., непризната спрямо Руска федерация на референдум през 1992 г., има статут на автономия)
Туркменистан — 27 октомври (Ден на независимостта — от СССР, 1991 .
Украйна — 24 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
Унгария — 15 март (Ден на революцията, 1848 г.), 20 август (Ден на Свети Ищван I — първи крал и основател на държавата) и 23 октомври (Ден на републиката и революцията, 1956 г.)
Узбекистан — 1 септември (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
Финландия — 6 декември (Ден на независимостта — от Русия, 1917 г.)

Грузия — 26 май (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г.)

 

Само в Булгаристан съветската пета колона успя да наложи доминиращо руска дата в историята ни като най-важното събитие за нас под претекст, че без него нямаше да я има България. Нима? Откога в историята условното наклонение в минало време е легитимен инструмент за строене на хипотези какво не би се случило, ако не се беше случило нещо друго?

 

Във всеки случай водачите на българското национално осъзнаване, като Раковски, отлично са си давали сметка какво се крие зад руската политика на „закрила” на православните славяни и гръмко са предупреждавали сънародниците си. Само че великите манипулатори от Великото народно събрание, вместо да послушат великите българи, ни дариха със спешно изкована конституция, с която изпреварихме всички останали еманципирани вече от СССР сълагерници от соцлагера. Оказахме се първите с нова конституция и първите с легитимирана чрез изборна победа на преименуваната компартия.

 

Плодовете на това съветско Генно модифицирано овластяване (ГМО) берем днес като държава, в която неформалната власт е в ръцете на борещи се да се харесат на Путин политически спекуланти.

36 мнения за “Истината за съветското робство се познава в срамнението”

 1. Снощи писах за холивудския рублояд и рублосер тов. оливэр стоун. Снощи! А ето днес какво пише в една от особено кресливите рубладжийски трибуни у нас:

  http://pik.bg/%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%83%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-news228846.html

 2. Да добавим и
  Грузия — 26 май (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г.)

 3. Към списъка с държавите, които имат за национален празник независимостта им от СССР може да се добави даже и… самата Русия! Националният празник на Руската Федерация, който се празнува на 12 Юни, се нарича официално “Ден на Русия”, но неофициално е известен като “independence day” (аз лично съм го чувал от мой приятел руснак, който така и не можа да ми обясни за каква независимост става дума). Формално поводът е Декларацията за суверенитета на Русия от 12.06.1990 г. Това сякаш Оруел го е измислил…

 4. Припомням ,че Русия е била бясна при обявяването на независимостта през 1908 г. и не я е признавала.Турция също по финансови причини (Хиршовата железница).Вижте сега как безкористно урежда Русия проблема:
  “С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са три протокола, а според тях:
  – Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 1877–1878 г.,
  – Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България,
  – България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка.
  Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България чак през месец април 1909 г. ”
  България е била поставена във финансова зависимост от Русия и е трябвало да плаща до 1983 г. 82 млн. франка на безкористната “освободителка”.След болшевишкия преврат тези задължения отпадат , но сега примката е затегната
  яко около врата ни (пълна енергийна зависимост,подписани предателски договори и т.н.)

 5. Толкова ли трудно да се разбере, че до 22 Септември 1908 година българският княз само формално е била васал на своя сюзерен – турския султан? Де факто, България е придобила независимост много преди това.

 6. По повод на небивалото бягство на българите от държавата си след падането на комунизма, русолюбците удобно забравят, че това бягство беше умело дирижирано от самите тях. Лозунга ” комуто не му харесва/комункапитализма/ – да се маха”, само преди месеци един комунпрофесор призова недоволните студенти към същото. Но не това е основното.
  По данни потвърдени ми от вътрешни на руската колониална администрация, наричана само от кумова срама “българска държава”, 90% от т.н. бивша общонародна/държавна или одържавена/ собственост в момента е в ръцете на руски и или поставени от тях юридически лица. 90 %…!!За сравнение, собствеността на западни юридически лица в България се измерва с някакви си 1.5 – 2.0 %..!
  Дори “любимата” на евромомикриците Германия НЕ притежава НИТО една 100% германска инвестиция!
  Та, мисълта ми е за следното. Ако една нива/България/ е буренясала, кой е виновен за това? Този който притежава 90% от дяловете в нивата или този който има мижавите 2%? И ако нивата в продължение на 25 години не ражда нищо, а хората и я отбягват, бягат или заобикалят, кой е виновен за дереджето ни? – Тези които са, де факто, собственици на държавата ни – руската окупационна власт, скрита зад послушни и безмилостни към българите местни лакеи “русофили”. Руската политика в България има за своя главна цел обезбългаряването. Тя го постига с умишлена мизерия, унижение и безпардонна несправедливост, която прогонва българите от България. На освободеното жизнено пространство Руската държава заселва руснаци.
  Не хамериканците, евреите, соросоидите, еврогейовете и прочие руско-лакейски лъжи, а Русия прогони 2 милиона свестни българи от земята им.
  Това за тази им опорна точка.

 7. “Голям възход” няма що застроиха всички плодородни полета с огромни губещи циреи в които хората отвикнаха да се трудят ,защото виждаха ,че работиш не работиш ти се плаща стига да си мълчиш,а големите панелни квартали и тях ги построиха върху плодородни ниви ,лозя и градини.

 8. Изключителни силни и верни истини, които всички са изпитали на гърба си. Какво по голямо потвърждение от въоръжените воиници на окупатора, които никой не може да мръдне, въпреки “свободата” която имаме. Докато жалоните на окупатора пазят нашите пазачи, и докато имаме тези плашила, останките от робовладелците от Москва ще ни управляват. Ако ги има, не можем да говорим за истинска незвисимост. Дано хилядите, които уж мечтаят за робството, да успеят да превъзмогнат страховете си от окупатора и да гласуват за тези, които са способни да доставят една реална независимост.

 9. Вестник (руско)ПИКоло прави цензура на коментарите, което показва, че е част от Руската информационна война срещу България.

 10. 861 000 фантома в избирателните списъци за 05.10.2014г!

 11. Нормална ситуация, за безкръвната ни “революция” По-лошото е,че взеха икономическата власт и дали са управляващи или не, все тая.
  Всъщност управляват 24 години – явно или задкулисно / защото не си правя илюзии с Костовото правителство- то си беше сделка / Само Филип Димитров се опита, но при тези структури, които и до днес се мотаят във властта – нямаше шанс.
  Дойдоха внуците им.Всички с образование от USA and EU. Няма отърване от тях.
  През 1976 г., когато САЩ празнуваше 200 г., ми надуха ушите колко сме велики с нашата 1300г. история а Америка – какво е направила за 200 – нищо.Рекох тогава едно нещо- “че тая държава за 1300г. не се е оправила и за още толкоз няма да се оправи”
  Дано да не съм прав.
  Дано, ама…

 12. Ето историята за „освобождението„ донесено на източна Европа от РККА .
  Стиховете са на руският дисидент Борис Стомахин ,излежаващ втора присъда , осъден на 6 години и половина от режима за възгледи различни от тези на НКВД .

  „Советским “ветеранам”

  Вы не “освободители”, о нет!
  Вы оккупанты хуже, чем нацисты!
  И 60 мильонов на тот свет
  (Всем выкопанным в Виннице – привет!)
  Отправил Сталин ваш легко и быстро.

  Каратели из банд НКВД,
  Заградотрядов горе-“ветераны”,
  Подонки и рабы – всегда, везде,
  Будь то на суше, в воздухе, в воде, –
  Парадом тупо прущие бараны,

  Европе не свободу вы несли,
  А геноцид и рабство в 45-м
  (А что другое вы нести могли?),
  Насильники и до чужой земли
  Охотники… “Победою” проклятой

  Своею до сих пор гордитесь вы,
  Не стоящие званья человека,
  Рабы от Сахалина до Невы,
  И тем, что навязали власть Москвы
  Европы половине на полвека.

  Когда на Запад бешеной ордой
  Пошла лавина орков краснозвездных,
  Свой Мордор на штыках неся с собой,
  И одного захватчика другой
  Сменил – уже спасаться было поздно.

  И Венгрия, и Польша, и Литва,
  Кавказ и Украина – все хлебнули…
  Будь прокляты Россия и Москва!
  И лишь “лесные братья” и УПА –
  Герои, чей ответ чекистам – пули!

  И по сей день расстрелами смердят
  Медальки ваши все с усатой харей.
  И путинский лизать вы рады зад,
  И Крыма одобряете захват…
  Плюю вам в морды, сталинские твари!

  4-15.4.2014

 13. Отново брилянтна статия!Поздравления!

 14. И на Иво, и на Любен, и на всички коментатори – благодаря за брилянтно поднесените мисли днес.

 15. @ КОЛЕВ
  И КАКВА и с КОГО беше сделката?? А сделката беше след това (с Мадридския мошеник и КГБ), за да не се допусне втори мандат на правителството на ОДС с министър-председател ИВАН КОСТОВ.

 16. За мен най-подходящият ден за Национален празник на България е 24-ти май. Ето аргументите ми:

  1. Това не е политически празник, а празник на духа и на културата;

  2. Този празник е уникален в световен мащаб, защото почти всички държави имат за национален празник или рождения ден на владетеля/републиката си, или датата на освобождаването/ независимостта си;

  3. Това е изцяло български празник, който обаче се чества и в други страни, свързани с делото на Кирил и Методий, включително и във Ватикана;

  4. Освен светски, този ден е и църковен празник;

  5. По отношение на Русия този празник не само не дава никакво основание на руснаците да претендират за заслуги и покровителстване спрямо България, а точно обратното – задължава ги единствено да благодарят покорно за писмеността, която сме им дали;

  6. Едва ли има друга дата за национален празник, която да обединява в такава степен всички българи.

  Към ALAN:

  Не забравяйте, че за кампанията през 1877-1878 год. едва прохождащата (като държава) България е изплатила на “безкористната си освободителка” Русия 10 млн. златни франка.

 17. ЛЮБЕН, как искам да не бяхте, мразя че сте… ПРАВ!!! Надявам се само на късмет, заради самозабривилият се…

 18. Благодаря на автора,
  благодаря на всички коментатори!

 19. @Милославов | септември 24, 2014, 1:28
  Ау, каква чест! Някой друг си служи с името ми! Да не е този, който ме беше именувал Мирославов?!

 20. 24 май е най българският *БЕЗСПОРНО ПОДХОДЯЩ ЗА ПРАЗНИК*на българския дух и просвещение.Можем да се гордеем с този ден.А не да ни го заграбват други народи и манипулират света и поколенията.Още повече,че веднага храмът Ал.Невски трябва да стане *Св.Св. Кирил и Методи*.Моля ви, осмислете това предложение.

 21. …..храмът Ал.Невски трябва да стане *Св.Св. Кирил и Методий*-за едно такова предложение ме блокнаха от един форум… -и едни провокатори-плювачи имаше… 100% много им бърка в задника тази идея.

 22. Всъшност дали сме независими? И дали смяната на едно робство с друго е отъждесвимост на заигравката с безкрайно изтощената България след 1978г? Преди падането на България под робства ние сме давали независимост и това не е забравено и дори думата “вулгари” живурка все още из всички европейски енциклопедии. Например Обединеното Кралство успешно преживяват и без ден на независимоста. Мисля че, денят в който един служебен министър нарисува с думи прости истината за окупаторът, този ден има повече смисъл на независимост от колкото безкрайните други след 1978г. Българинът не е готов за този ден в който ще прекрачи в другия свят. Той живее в паралелна реалност подържана за съжаление от окупаторът и вплатените в гръдта на България потомствени предатели. Болно е когато гледам тези ученици на улицата, весели ,радостни и млади и неусъзнаващи че, участа им е предрешена и веч са част от матрицата на окупаторът. Би трябвало с един Шотландкси рефередум да им покажем истинския господар, поне това им дължим.

 23. На зависимите е разрешено да “празнуват” само датите на своята зависимост.
  За тях , зависимостта им е единствения Апорен жалон за тяхното “съществуване” от повече от 100 години. Издигнали са я в единствен “сакрален” култ на който се кланят неуморно, и на който “празнуват” вековният му “юбилей”.
  Тази зависимост се титулува “филство” с огромна гордост от самите “фили”. Те са така проникнати от зависимостта си , че НЕ забелязват , че са само “горди” зависимофили, изпълняващи прищевките на своят зависимодател.
  За тях не съществува НЕзависима реалност, те не могат да я разберат, те са зависимофилни сюрреалисти.
  Които никога няма да празнуват нито един ден на НЕзависимостта си, най-малко пък един ден на НЕзависимостта НИ.
  А болшевишката зависимост е доказано най-тотална от всички.Следователно болшевишката зависимофилия е диагностицирано доживотна, с никакви признаци за подобрение.
  Потвърждава го самият им кремълски гасудар.

 24. @sardanapal
  24 май е ден на българската писменост и култура и на славянската писменост и е светски празник.
  свети равноапостолни методий и кирил се честват от бпц на 11 май (разминаването ако не се лъжа е заради преминавантео то юлианския към григорианския календар).
  http://www.bg-patriarshia.bg/calendar.php?month=4
  иначе напълно подкрепям предложението ви както и това за връщане оригиналното име на храмът ал. невски.

 25. Някой направи ли си труда да провери в интернет верността на списъка.
  Половината дати са грешни, а другата половина причината за празника въобще не е СССР или Русия.
  В Литва няма такъв празник, а в Латвия денят е 4 май.
  В Армения е 21 септември и т.н.

  Сигурно има и още тенденции.

  “СМЕНИХА СИ ИДЕИТЕ АДРЕСИТЕ – НА СЛУЖБА СА ПРИ ИНТЕРЕСИТЕ”
  Р.РАЛИН

 26. Сделката, @Колев, бе Костов да оздрави банките, икономиката, лева и то от състояние на пълен разпад, фалит и хиперинфлация. Да захване реформи, които НИКОЙ дотогава не бе започнал. Да погне руската агентура, след няколкодесетилетно прекъсване и в крайна сметка да обърне посоката на България на Запад, което бе увенчано с членството ни в НАТО и ЕС. Все неща, които комунистите силно желаят и имат интерес. Да живее международното положение и конспирация!

 27. все пак е добре да се види кой кой е

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8

  Александър Невски провежда политика на сближаване със Златната орда и фаворизиране на Източноправославната църква в противовес на европейското влияние. Той нанася две тежки поражения на католическите сили – на 15 юли 1240 срещу шведите в битката при река Нева и на 5 април 1242 срещу тевтонците в битката на Чудското езеро.

  Руската историография традиционно придава голямо значение на двете победи на Александър Невски. Въпреки че военният ефект от тях е спорен, те се превръщат в символ на противопоставянето на Русия на Западна Европа и трябва да балансират въздействието върху националното самочувствие на катастрофалните поражения от Монголската империя няколко години по-рано.

  Като негови успехи са сочени освобождаването на Православната църква от данъци към монголите и издействането на неучастие на руски войски във водените от тях войни. Други автори твърдят, че той смята заплахата от католицизма за по-силна и предпочита религиозната толерантност на монголите. Според по-критичните изследователи той поддържа васалните отношения като гаранция за собствената си власт в страната.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%28%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%29

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%82%D1%83_%D1%85%D0%B0%D0%BD

 28. някои беше писал преди време: ‘трудно е да се каже какво ще празнува русия през 21-ви век… вероятно всенародната радост ще празнува оттеглянето на президент, който не възнамерява да се оттегли.’

 29. по-горе да се чете ‘някой’

  @ ratofer

  направих си труда, но не за да сверявам датите, а за да видя какво друго празнува Молдова в момента. Понеже там имаше някакви безумни руски експерименти, изглежда рунаците четат Бахтин по техния си начин, та приложиха върху Молдова идеологическите си заклинания, предрешени във фестивална култура – празници на виното и т.н. Ако някой знае нещо повече по въпроса, моля споделете.

 30. @Любен | септември 23, 2014, 19:42
  По въпроса за буренясалата нива и това, всъщност на кого се дължи описаното от Вас положение ще прибавя Чернобил и кой го създаде. Лично присъствах през 1986 г. на лекция на сесесере “учен”, който, описвайки сравнително достоверно (бяха излезли вече международните доклади по случая) последствията в близост до авариралата АЕЦ разви тезата, че катастрофалните последствия за сесесере-то поради огромната му територия са незначителни. Тук не издържах и отбелязах хилядите жертви на онко- и др. заболявания и това, че това е всъщност катастрофа за засегнатите територии, вкл. България; която ще ги обезлюди. За момент лекторът като че ли се смути, но отговори бързо:
  – Заселим!

 31. България толкова дълго е била под чужди владичества, че наистина е редно националният й празник да е денят на независимостта. Това обаче означава, че докато дойде този ден (на действитлното ни освобождение от Русия), заслужаваме да караме без национален празник. Докато дойде този ден, за мен националният ни празник ще е този на езика и писмеността ни. Поне тях братушките на Пиуе-със-Зеуе Миков и Эго каманда БКП/ДС още не са успели да ни отнемат. Този празник е и единственият, на който всеки българин знае какво се празнува. А това никак не е малко за народ като нашия, който поколения наред систематично e лъган относно собствената си нова и най-нова история и ролята на руския поробител в нея.

 32. @ratofer
  Списъкът е от Уикипедия. Следи я!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.