Цвилизационният избор на туземния троянски кон на Кремъл

БСП се опитва да оправдава ( пред съветофилския си електорат и пред Москва) предишния и предизвестения си следващ изборен провал с грешката да допусне прекалена близост със западната позиция в подкрепа на Украйна. Защото мрънкането при изразяване на половинчато съгласие със санкциите срещу Русия се таксува като „предателство” към Русия от троянски галопиращата пета колона на Путин в България.

 

Но тази позиция на разни говорители на партията, включително и на бившия външен министър Вигенин, който се самобичува за посещението си в окървавения Киев тази пролет, вече не е достатъчна за паникьосаната традиционна опора на Кремъл в България.

 

В изпълнение на предизборната задача да се демонстрира възможно най-голяма твърдост срещу мъждукащите острови на прозападна ориентация в управлението на България, партийният в. „Дума” разпространява днес пълзящата вече и в други присъдружни медии глупава лъжа, че президентът Плевнелиев и не по-малко омразният на путлеристите у нас военен министър Шаламанов, обещали на американците България да изпрати цяла сухопътна бригада срещу Ислямска държава в Близкия изток.

 

От една страна говорителите на петата колона се подиграват, че националната ни сигурност е разбита в услуга на американските господари, които ни желаят злото и поради тази причина си нямаме боеспособна армия. От друга сега съзират цяла бригада боеспособни български войници, готови за изпращане там, където самите САЩ, нито която и да е друга западна държава, не са готови да пращат войски. Съответно българският президент обещал тази несъществуваща бригада да извърши световна сензация, отивайки да се бие на терена на терористите, смятани в момента за най-страховитата подобна военна сила, съставена от десетки хиляди отчаяни главорези.

 

Направих си труда, за разлика от в. „Дума”, да се поинтересувам от мнението на набедените и неофициалният им отговор за ivo.bg, изпреварващ спрямо очакваното официално изявление по въпроса, беше очакван и кратък: „глупости”!

 

Очакван е, пак да обясня, поради простата причина, че България действително не разполага с въпросната бригада, готова да свърши работата на възмутената от безчинствата на Ислямска държава част от човечеството.

 

Човечетата, които съчиняват въпросните глупости, нямат нищо против „зелените човечета” на Путин, които с необозначени униформи и тежки оръжия окупираха цял украински полуостров. Тукашните човечета няма ли да се запитат защо храбреците от путлеристката армия не проявят същата доблест срещу терористите, потресли с жестокостите си целия свят, а пращат хипотетично там нищо неподозиращи български войници.

 

Докато тукашната му пропагандна банда разпространява тъпизми, самият Путин навъсено мълчи. Нали искаше да го уважават в целия свят заради военната му сила? Или е готов да я хвърля само в акции, които му гарантират с вероломството си безнаказан успех, както окупацията на Крим в момент, когато централната власт в Киев беше парализирана?

 

Същевременно със зле прикрито злорадство дежурните коментатори на американските главоболия философстват за невъзможността с въздушни удари да се победи Ислямска държава.

 

Това са същите коментатори, които твърдяха, че не е възможно Хизбуллах да е извършила атентата в Бургас и че позоваването на американското, израелското и британското становище за обратното било подмазване. Същите бяха принудени да млъкнат, когато разследването потвърди правдоподобността на данните на съответните три разузнавания и тяхната мълниеносна оценка стана две години по-късно официална позиция на Европейския съюз.

 

Това са също така говорителите, които до прегракване предричаха провал на НАТО в усмиряването на Милошевич през 1999 г. в бивша Югославия и на коалицията срещу Сааддам Хюсеин през 2003г. И в двата случаи тези говорители се басираха, че двете военни кампания ще завършат с военен провал след като към САЩ и други държави потекат конвейрите с ковчези.

 

Югославската кампания на НАТО обаче приключи без нито една жертва от американска страна. А в Залива американските военни смазаха за броени дни една от най-напомпаните с жива сила и техника армии в света с цената на жертви от страна на САЩ, които се оказаха по-малко от убитите в някоя квартална престрелка в американски град ( каквито, за ужас на самите американци, се случват често).

 

Войната срещу Милошевич не само беше спечелена от НАТО, въпреки черните руско-български прогнози за „балкански Виетнам”, но и беше спечелена именно с удари от въздуха.

 

Ако това беше възможно да бъде постигнато в гористия планински терен на Балканите със средствата на тогавашната американска авиация и ракетите от онова поколение, срещу които стоеше редовна войска, въоръжена с всичко най-съвременно за противодействие ( предимно от съветско-руски произход, включително чрез градени с десетилетия подземни летища и хангари), то какви ли са 15 години по-късно възможностите на същата тази авиация и ракети да се справят с главорезите в пустинния Близък изток?

 

Намекът ми не е прогноза, макар да не бягам от обосновани предположения. Правил съм ги и по трите споменати по-горе примера с Ирак, Югославия и Хизбуллах – и в трите случая се оказах прав срещу армията от пропагандни наемници.

 

Онова, на което искам преди всичко да обърна внимание, е как троянските коне на Кремъл тук за пореден път цвилят изпреварващо пред руските си господари. Още след първите въздушни удари на американската авиация, извършени през август на територията на Ирак срещу настъплението на Ислямска държава, тук се обадиха от пропагандния троянски коневръз възмутените от американската намеса гласове.

 

Оказа се, че българските путлеристи застават в позата на защитници на ислямските терористи. Чак месец по-късно дочухме Москва, изпаднала в неудобното положение да закриля с мълчанието си Ислямска държава, да ръмжи антиамерикански по познатия мечешки начин.

 

Правоверният обслужващ персонал на путлеристката пропаганда в България се бори да се хареса не само навън и на изток, но и сред бетонираните мозъци на избирателите в България, които ухажват на примитивно ниво с антиамерикански примитивизъм, изпадайки в противоречие с със собственото си плашило на антиислямското говорене, експлоатирано ту под формата на смътния спомен за турското робство, ту с подклаждане на носталгията по „възродителния процес”, а напоследък и с осъзната спешна необходимост от разграничаване от досегашното дългогодишно дружене с Ахмед Доган и неговата ДПС.

Това е техният цвилизационен избор!

21 мнения за “Цвилизационният избор на туземния троянски кон на Кремъл”

 1. Повече от 50 държави в международната коалиция срещу джихадистите! А Русия, като “най-православната”, държава с “най-мощната” армия, защо не е в коалицията. Защото Русия не е държава, а територия и защото Путин е фашист – сам си отговарям.

 2. БСП, АБВ и Атака, и ДПС от друга страна, са в бясна надпревара за спечелване на наградата –

  “НАЙ-ГОЛЕМИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ”

  – Русия плаща заплатите на играчите и треньора на БСП, АБВ и Атака !
  – Турция плаща заплатите на играчите и треньора на ДПС !

 3. Никога до сега руската пета колона не е била толкова нагла , явна и руско патриотична .Предлагам на русофилите да изтеглят чедата си от така мразения запад, където се обучават с парите на бащите си ,получени за вярна служба към Русия и да ги изпратят в “миролюбива и демократична Русия”

 4. Преди време гледах интервю на нашият външен министър Митов, който се изказа, че Русия не е заплаха за България, но ИД е огромна заплаха и там трябва да се насочат усилията. За да разсея страховете му, ще му припомня една мъдрост на наш голям политик:“ Страна, която прави дюнери, джихадисти не я нападат“. Но българите не ядат борш и това може да е проблем. Също така ,за да отдалечим ИД от границата на България не е ли добре да посъветваме нашите аркадаши по дюнери да не седят по откритите чукари на Ирак и Сирия, като живи мишени, а да се скрият в горите на Чечения. И за да не си помислите, че съм фен на ИД, ще кажа, че не ги уважавам, защото не си държат на думата. Казаха, че ще ликвидират Путин с неговите оръжия, а нищо не правят по въпроса.

 5. Прекрасна статия.Много точно написана, трябва да се чете от повече хора! Съгласен съм със всичко!
  Много съм мислил по темата защо хора иначе родом Българи, се прехласват по чужда държава, причинила ни толкова злини(сравними с тези от Османската империя), като Русия(“бивш” СССР). И отговора ми за тези хора (на базата на психо-социално-физическият им профил), е:
  -некадърни и тъпи(затова са комунисти-а да преразпределят от чуждото).
  -от комунистическо потекло(отрасли са с “любовта” към всичко руско-затова са русофили и следователно Българомразци!).
  -несемейни и без деца(след мен и потоп…).
  -без морал,без ценности, мижитурки и нагаждачи(затова прегръщат всички теории на конспирцията за еврей(хазари),банкери,ГМО,кемтрейлс,рептили,световен заговор срещу човечеството(но най-вече срещу православието и последния стожер на доброто Русия),папи, масони и илюминати, ваксини, отричат всяка храна която не е “био”,…и т.н.).
  -на последно място, може и да са платени или “обработени” от тайните служби обикновенни бандити, педофили и наркомани.Които са накарани да се правят на отявлени русофили защото иначе ги чака съд за прегрешенията им…

  Така си мисля. Гласовити са, прости са, нагли са, ….-майната им! Вярвам че доброто ще победи!

 6. Здравейте , господин Инджев .
  От няколко години следя редовно и с огромен интерес Вашият блог .
  Понякога си позволявам да коментирам под статиите.
  Моите възгледи напълно съвпадат с Вашите .
  Следя с интерес и независимите (малкото останали )руски медии и коментатори .
  Силно впечатление ми правят коментарите и анализите на Юлия Латинина .
  С нейно лично одобрение и разрешение си позволих да преведа и публикувам в български медии последната и статия във вестник “Новая газета” .

  http://www.novayagazeta.ru/columns/65359.html

  Мога да Ви я изпратя като текстов doc файл.

  Предлагам Ви в следваща Ваша статия свързана с темата на статията , да използвате материала като пример за нашите рубладжии , как независимите руски анализатори виждат страната си .

  Не желая авторство , просто предлагам помощ въз основа на възможността ми да следя и превеждам статии и материали от руски медии.
  А и предполагам ,че Ви е трудно да следите всички сайтове свързани с интересни за Вашата дейност теми.

  С искрено Уважение !
  Васил Костадинов

 7. “Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България”
  Захари Стоянов

  —————————————-http://www.extremecentrepoint.com/?p=335
  —————————————-
  БЪЛГАРИ, ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСИЯ КАТО ЗЕНИЦАТА НА ОЧИТЕ СИ !

  РУСИЯ Е ВЕЧНА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ !

  Проекта “Южен поток” е имперска стратегия на окървавения звяр – Русия, която цели да зароби УКРАЙНА с наказателно спиране на газа да не минава през украинска територия…

  БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНЯГИ – АГЕНТИ НА МОСКВА ОТ ПЪРВАНОВАТА БАНДА – АБВ и МАФИЯТА БСП НА МИХАИЪ МИОВ, МЕЧТАЯТ ДА НАПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ПРЕДАТЕЛ НА ЕВРОПА. КОМУНЯГИТЕ ИСКАТ ТРЪБИТЕ НА КЪРВАВИЯ УЗОРПАТОР путин ДА БЪДАТ ПРЕКАРАНИ ПРЕЗ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ, …НО ТЯХНАТА НЯМА ДА СТАНЕ, ЗАЩОТО НИЕ, НАРОДЪТ, СМЕ ТУК, В БЪЛГАРИЯ СМЕ… И СМЕ МНОГО !

  НА 5 ОКТОМВРИ КОМУНЯГИТЕ ЩЕ РАЗБЕРАТ КОЛКО МНОГО СМЕ !!!

  НИЕ, МНОЗИНСТВОТО ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, ЩЕ ИЗХВЪРЛИМ ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ НА БУНИЩЕТО НА НОВАТА ФАБРИКА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ОТПАДЪЦИ. (ЩЕ ГИ БАЛИРАМЕ ДОКАТО ФАБРИКАТА ЗАРАБОТИ)

 8. А.ТОЛСТОЙ.«Есть две Руси. Первая – Киевская имеет свои корни в мировой, а по крайней мере в европейской культуре. Идеи добра, чести, свободы, справедливости понимала эта Русь так, как понимал их весь западный мир. А есть еще другая Русь – Московская. Это – Русь Тайги, монгольская, дикая, звериная. Эта Русь сделала своим национальным идеалом кровавую деспотию и дикую жестокость. Эта московская Русь издревле была, есть и будет полнейшим отрицанием всего европейского и яростным врагом Европы». ТЪЖЕН ЦИТАТ !!!

 9. Българската армия може и да няма експедиционни бригади, даже и един единствен такъв полк едва ли има, НО пък Путиншвили има цяла АРМИЯ от зеленоЧОРАПИ екпедиционни диверсанти на троянскаТА натовска територия в НРБ.
  В Крим Путиншвили ЗеленоЧОРАПин имаше огромна армия , НО реши да я трансформира по свой образ и подобие в банда от НЕидентифицирани зеленоЧОРАПи “човечета”, само за да окупира НЕзаконно Севастопол, макар и без това да го ползваше БЕЗплатно от 23 години за основна ВМС база на рАЗЗЗИЯ.
  Путиншвили се “изяви” , като “северизточен” “полюс” в световната политика и в диктаторска Сирия, и резИлтатът е , че е ЕДНОВРЕМЕННО и на страната и на шиитските главорези от Хизбуллах, и на страната на “противниците” им – сунитските главорези от Ислямска държава, в една изкуствено утежнена от него гражданска война.
  Едва ли скоро е имало такъв световен “успех” в политиката?!? Едновременно да си на страната на воюващите помежду си противникови религиозни групировки, за които единственият общ знаменател е , че и двете са терористични.
  Но какво друго може да предложи Путиншвили освен “хибридната” си ОМРАЗА. В КГБ друго няма, освен омразни зеленоЧОРАПи хибриди. И “българските” му хибридни подобия го следват по “цивилизационниЯТ” път на хибридната МУ болшевишка омраза.

 10. Александър Невски в мъгла

  Щом тя се спусне, отначало горе
  на куполите златото помръква,
  а най-подир и на самата църква
  потъва бавно каменния кораб.

  Угасват стъпките и гласовете,
  със багрите – и линията трезва,
  и на мъглата във небитието
  несетно всичко видимо изчезва.

  В това безмълвно корабокрушение
  напразно бий голямата камбана:
  дохождат звуците й приглушени
  като от дъното на океана.

  Затуй и после в висината синя
  лъщят на Невски куполите мокри
  и виждаш по зеления му покрив
  да съхне сякаш още пласт от тиня.
  1972 г.

 11. Искам да отворя скоби за “кварталните престрелки в американските градове” за да не се създаде впечатление, че останалите по случайност живи живеят за да дочакат края на живота си в някоя квартална престрелка. Колкото и да е странно това е нормално за Америка където бизнеса независимо за оръжие или електронни игри където всеки може да стане герой има първостепенно значение пред всякакви измислени диктаторски режими подобни на този в България преди 1989, когато без никакви квартални престрелки изчезваха далеч повече хора на фона на “светлото бъдеще”.

 12. Към г-н Сотиров:
  Русия не е в коалицията срещу ИД защото изповядва радикално православие. Самият Путин твърди, че счита исляма и православието за много по-близки от православието и католицизма. Според мен няма голяма разлика между радикалния ислям и радикалното християнство. Това, което ме тревожи, е че православието в България все повече се влияе от православието в Русия.

 13. http://nashi.bg/bg/index/static/4

  Тия другари скоро и партия ще станат, и зелени човечета ще ни докарат.
  Опорни точки:

  “Обществено-политическо сдружение „НАШИ” постига целите си чрез:

  1. формите на парламентарната демокрация и гражданското общество, предвидени в Конституцията и законите;
  2. върховенството на Закона;
  3. взаимодействие с органите на държавно управление;
  4. УВЕЛИЧАВАНЕ НА РОЛЯТА НА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ;
  5. взаимодействие с български и чуждестранни организации, изповядващи демократичните и общочовешките ценности, и защитаващи правата и основните свободи на гражданите, гарантиращи глобалната сигурност и стабилност.

  Обществено-политическо сдружение “НАШИ” ще работи за:

  1. поддържане на добрите и ползотворни отношения между България и Русия във всички сфери

  2. ЗАЩИТАВАНЕ ИТЕРЕСИТЕ НА РУСКОЕЗИЧНАТА ДИАСПОРА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ;

  3. ИНТЕГРИРАНЕ В БЪЛГАРСКИЯ И ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА НЕЙНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ;

  4. търсене на симпатизанти на Сдружението в различни държави.

  Обществено-политическо сдружение „НАШИ” ще прокламира и отстоява:

  1. граждански свободи за всички хора;
  2. европеизация, но без загърбване на значението и ролята на Русия за България;
  3. РАВНИ ПРАВА ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА РУСИЯ И ОНД С БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА РАБОТА И ПОСТЪПВАНЕ ВЪВ ВУЗ, ЗА УЛЕСНЯВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО, ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО И ПР.

  Печат и медии

  В обединяващата и просветителска мисия на Обществено-политическо сдружение „НАШИ” активно се включват и средствата за масова информация. В качеството си на медийни партньори ще бъдат вестниците “Русская газета в Болгарии”, “Комсомольская правда в Болгарии” и „Русская Болгария”, както и телевизия “Наши ТВ”.”

  И изобщо – “Болгария не заграница”…

 14. И още малко наглост:

  http://nashi.bg/bg/news/view/38

  “…
  – Игор Анатолиевич, защо за име на партията беше избрано именно «НАШИ»?

  Обществено-политическо сдружение «НАШИ» – именно така се нарича партията, е създадено изключително в интерес на обединяването и интегрирането на рускоезичната диаспора в България в Европейския Руски Алианс, за защита правата и интересите на НАШИТЕ. Нашите – това са хората, напуснали СССР, страната, която за нас винаги ще остане като единно и неделимо понятие за Родина. Ние всички сме родом от нашето детство, от нашето Отечество… Ние и нашите деца. Ние не се делим един друг на руснаци, украинци, казахи, латвийци, грузинци, белоруси, българи. Според мен, думата «наши» определя конкретна категория хора в различни страни… Ние дълго мислехме над името, още повече, че то вече е опорочено от «новите руски комсомолци»… Уви, така и не можахме да измислим друго, защото самото название изначално определя тази категория хора, които са обединенни от едно – общуването на родния език, независимо от националност, традиции, вероизповедание…

  – А каква е идеята, вложена в логото на партията?

  По принцип, идеята е да бъде изобразено рускоезичното население на територията на Европа. А идеята за обединението е концентрирана в този неголям знак. Фонът и основният цвят са сини, като знамето на Евросъюза. По кръга има бели или жълти звезди, обозначаващи страната – членка на ЕС. Рамката е направена, за да изпъкне фона на логото на белия фон на страницата, това е нещо като фрагмент. Фонът представлява едва забележим орнамент – радостни хора с вдигнати ликуващи ръце, които, ако се вгледате, са много… Самият кръг изпъква като своеобразна лупа, сякаш казвайки, забелязаха ни, видяха ни, най-накрая, тези хора в своето синьо европейско пространство…

  Интервю на Мария Василева”

 15. ALLEKO, тоя тавариш явно е забравил , че родината му СеСеСеРе НЕ съществува от 23(ДВАЙСЕТ и ТРИ!!!) години???
  Какъв “общ” език имат , след като в СеСеСеРе-то имаше 15 реСпублики ,и огромен брой автономни области….
  Имаше и 16 реСпублика(не е НРБ) – Карелската “автономна” ССР, “основана” от “бащицата на “народите”” след Втората световна война. Но финландците препочетоха да се изселят доброволно, за да си спестят “благоденствието” в сталинският райХ.
  Предлагам по същият наШИСТКИ почин да възстановим и “братството” с покойните Византийска и Османска империи, “сътрудничеството” с Аварският хаганат, с Златната орда и Чингис хан.
  Да основем сдружение “възродени съюзници” с Австро-Унгария , Вторият и ТРЕТИЯТ райх………..
  Да си спомним за латинската, древногръцката ……. азбуки, и йероглифи. Да си припомним звученето на тракийският, старобългарският ….. езици.
  П.П. ЗеленораШИСТКИЯТ хунтаратор Джугапут отново е пратил зеленоЧОРАПите си същества, които незнайно ЗАЩО са кръстени “зелени човечета”, след като самите те не се смятат за такива, а за някакви неиндетифицирани и невиждани свръхРАСОВИ същества облечени в камуфлажни чорапи.

 16. Испански фирми строят модерни слънчеви електроцентрали без скъпите фотоволтаици в Сахара. Ето, съвсем наскоро американски изобретатели направиха лек и евтин електродвигател от алуминий.
  Света не чака Путин да си продава газа. В момента шистовия газ е няколко пъти по-евтин от Природния и се ползва за направа на пластмаси. Путин не може да спре Човечеството и да го зароби. Никой не може !!!
  Простотията на Путин ще превърне Русия в земя от третия свят. Да му мислят наще Гей-ши с Розичките.
  А Киев и София ще бъдат Приятели.

 17. След етническата ДПС ето как са го намислили сибирските павиани да влязат във властта у нас без избори (да получат представителство в българските институции), да държат под контрол информацията “от извора” и да дирижират решенията на българската държава. И да имат присъствие и в Европейския парламент.Предупреждавам, че не е за слабонервни и гнусливи (nashi.bg):

  Интервю с инициатора на създаването на партия “НАШИ” – И.А. Березовский

  – Игор Анатолиевич, защо решихте, че именно сега е назряло времето за създаването на Сдружение «НАШИ»?
  Създаването на подобни обществено-политически сдружения е достатъчно разпространено явление в съвременния свят. Например, във Финландия се създава руска партия, подобна на нашата, за защита правата на рускоезичното население, в Прибалтика вече съществува “ЗаПЧЕЛ” (За Правата на Човека в Единна Латвия).
  Що се отнася до Сдружение «НАШИ», то неговото създаване е назряло не сега, а малко по-рано. Известно е, че един от интересите на диаспората се явява уреждането и укрепването на отношенията между държавата, в която живеят нейните представители, и родината им. Информационният вакуум, създаден през последните години по отношение на Русия, не способстваше много за този процес. Днес вече се забелязва подобряване на отношенията между нашите страни, но газовата криза показа тяхната уязвимост. Получаването на легитимност сега ще позволи на Обществено-политическо сдружение «НАШИ» активно да участва в укрепването на руско-българските отношения.
  – Какво представлява рускоезичната диаспора в България?
  Рускоезичната диаспора в България е втората по численост в Европа след германската. Според различни източници, общо в Европа се наброяват от 10 до 20 милиона рускоговорящи граждани, пристигнали от бившия СССР, а по-късно от страните на ОНД и Русия в частност. Аз публикувах на форума във http://www.rusforum.bg в раздела «Русские в Болгарии» («Руснаците в България») историята на руската емиграция в България. Тя е достатъчно ярка, макар и трагична. Руснаците започват да се заселват в България по различни причини още след края на Руско-турската Освободителна война 1877-78 г. Може да се каже, че историята на руснаците в страната е над 130-годишна. Особено драматични и трагични са годините след Октомврийската революция, когато в резултат на гражданската война милиони са били принудени да напуснат Родината. Част от тях са се заселили в България. През 20-те години от Съветска Русия тук се преместват да живеят много от учените, дали своя принос в развитието на българската наука и образование. Следващата вълна емигранти е била свързана с установяването на комунистическия режим в България. Специалисти в различни отрасли на науката и техниката са били командировани в България и са останали тук завинаги. От друга страна, в годините на социализма много българи работят и учат в Съветския Съюз, създават там свои семейства, които след това довеждат тук. През 90-те години в България идват хиляди наши съотечественици в търсене на по-добър живот. Може да се каже, че днес в България има много НАШИ.
  – А много ли са, според Вас, българите почитатели на Русия?
  Да, в България не е малък броя на тези, които помнят и почитат паметта на руските воини, освободили България от 500-годишното турско иго; тези, които помнят и почитат подвига на нашия народ, освободил Европа от фашизма; които почитат и обичат А. Пушкин, С. Есенин, И. Бунин, нашата култура, история, традиции… Това са тези, които са учили във ВУЗ-овете на СССР, работили са в Съветския Съюз на международните бригади в строителството, тези, които някога като ученици да си писали с русначета, почивали са в съветски пионерски лагери. А също така тези, които и днес помнят и все още говорят на руски език… Вярно е, че с всяка изминала година все по-трудно и по-трудно… Впрочем, по данни на статистиката на 01.03.2001 г. рускоезичните граждани на България са над 15% (около 1,2 млн. души.).
  Съгласете се, че за седеммилионна България – това е доста значителна част от населението… Именно тях аз наричам почитатели на Русия на територията на една държава, станала част от Европейския съюз.
  – Всяка партия, преди всичко, поставя пред себе си политическа задача – взимането на властта. Каква задачи си поставя партия «НАШИ»?
  Ние не поставяме пред себе си такава задача, нашата цел е обединението и сътрудничеството на всички патриоти и почитатели на Русия и взаимодействието с органите на държавното и местното самоуправление. Абсурдно е да се предполага, че такава малка част от населението, създала своя собственна партия, може да се окаже в болшинство, а нейните представители биха участвали в управлението на страната с ранг на чиновници или градоначалници… Но, за да лансираме нашите идеи, за да отстояваме интересите на рускоезичната общност и да участваме в приемането и промяната на законите, засягащи живота, работата, социалната защита на рускоезичното население в България – за тази цел, естествено, е необходим представител на партията в Парламента на страната, а в перспектива и в Европарламента. Нашата задача е да способстваме за откриването на руски училища и руски университети, за защита или поне за спазването на равни с европейците права в областта на бизнеса за рускоезичните му представители.
  Партията преди всичко представлява определен брой участващи в нея членове, което само по себе си вече придава определена сила на структурата. Партията дава възможност за избор на свой кандидат в държавния орган на властта, където ще бъдат длъжни да го чуят, тъй като това е представител на част от населението на конкретната държава…
  Напълно е ясно, че България се явява една от най-добронамерените страни в Европейския съюз по отношение на Русия, въпреки членството й в блока на НАТО. Обединението на партии от типа на тази, над чието създаване ние сега работим, ще даде възможност на рускоезичната диаспора на територията на България и Европа като цяло, да стане пълноправно малцинство с право на глас в Европарламента…
  – Игор Анатолиевич, смятате ли, че е необходимо рускоезично представителство в Европейския парламент?
  Несъмнено. Днес в Европейския парламент има един единствен представител на рускоезичното население на стария континент – това е евродепутатът Татяна Жданок, защитаваща и отстояваща правата на рускоезичното население в Прибалтика, ръководител на партия “ЗаПЧЕЛ” (За Правата на Човека в Единна Латвия). В задачите на такъв депутат влизат лобиране за интересите на тази група от населението, а също така провеждането на различни образователни реформи, облегчаване на процедурата за получаване на гражданство, оказване на помощ в социалната адаптация и трудоустройството, пенсионната и образователна програма по сближаване на страната в насока на признаване на дипломите и социалното осигуряване… А къде са тези депутати от Германия, където живеят и работят над 4 млн. руснаци, от България, Сърбия? И само една партия може да делегира свой кандидат в българския и Европейския парламент и чрез своя представител да участва в приемането на законите и поправките към тях…
  – Освен членовете на партията съществуват и хора, които просто Ви симпатизират, каква е тяхната роля?
  В българския език има непривична за нашето възприятие дума – симпатизант. Симпатизантите – това са съмишлениците, които по някакви причини не могат да станат членове на партията, но споделят нейните цели, задачи и интереси. Симпатизант на партията може да бъде всеки гражданин, от всякаква националност и всякаква възраст, желателно достигналите 18 години. Уверен съм, че има много поддръжници на нашата идея, и ние ще работим за привличането на съмишленици в България и извън нея.
  – Игор Анатолиевич, защо за име на партията беше избрано именно «НАШИ»?
  Обществено-политическо сдружение «НАШИ» – именно така се нарича партията, е създадено изключително в интерес на обединяването и интегрирането на рускоезичната диаспора в България в Европейския Руски Алианс, за защита правата и интересите на НАШИТЕ. Нашите – това са хората, напуснали СССР, страната, която за нас винаги ще остане като единно и неделимо понятие за Родина. Ние всички сме родом от нашето детство, от нашето Отечество… Ние и нашите деца. Ние не се делим един друг на руснаци, украинци, казахи, латвийци, грузинци, белоруси, българи. Според мен, думата «наши» определя конкретна категория хора в различни страни… Ние дълго мислехме над името, още повече, че то вече е опорочено от «новите руски комсомолци»… Уви, така и не можахме да измислим друго, защото самото название изначално определя тази категория хора, които са обединенни от едно – общуването на родния език, независимо от националност, традиции, вероизповедание…
  – А каква е идеята, вложена в логото на партията?
  По принцип, идеята е да бъде изобразено рускоезичното население на територията на Европа. А идеята за обединението е концентрирана в този неголям знак. Фонът и основният цвят са сини, като знамето на Евросъюза. По кръга има бели или жълти звезди, обозначаващи страната – членка на ЕС. Рамката е направена, за да изпъкне фона на логото на белия фон на страницата, това е нещо като фрагмент. Фонът представлява едва забележим орнамент – радостни хора с вдигнати ликуващи ръце, които, ако се вгледате, са много… Самият кръг изпъква като своеобразна лупа, сякаш казвайки, забелязаха ни, видяха ни, най-накрая, тези хора в своето синьо европейско пространство.

  интервю на Мария Василева

 18. Великолепна статия, браво, Иво! Не искам да се повтарям-бях писал преди време, че каквото Ал Кайда прави, това Русия си го мисли. Сега обаче-след “мирните инициативи” на Кремъл по отношение на ИД казвам направо, че Русия трябва да бъде третирана от цивилизованата световна общност ПО ЕДНАКЪВ НАЧИН с Ал Кайда и Ислямска държава.

 19. Днес в България има много НАШИ!
  Това изречение най- отчетливо ми се запечата в паметта след като прочетох трогателното с наглостта си интервю с Игор Анатолиевич Березовский, инициатор за създаването на руската партия в България ”НАШИ”.
  „Според статистичеките данни от 2001 г. НАШИТЕ в България са 15% или 1 .2 милиона!” -хвали се наглецът. Питам се колко ли са сега, в 2014 г., „НАШИТЕ”, след имотната инвазия по Черноморието и в Банско?
  И къде точно е концентрирана тази руска диаспора? Това може да се разбере от трите адреса в сайта nashi.bg на политическата партия „Обществено-политическо сдружение -НАШИ” : София, ул.”Раковски”-92, тел.02 9898768 ; 02 9898728, факс: 02 9898728 ; Бургас, ул.”Александровска”-17, тел. 056 828686, 828366, факс :056 82363 и Варна, бул.”Приморски”-93, тел. : 052 605 40.
  От интервюто се разбира и какво точно искат, какви са конкретните цели на политическата пратия „НАШИ”: „ да обединява руската диаспора в България и да защитава правата на рускоезичното население, да подпомага институционалното укрепване на държавните органи у нас; създаване на контакти между национални и международни организации на основата на европейската интеграция на България „ ( цитати от уставните документи на партията)
  Разбираме, че руската диаспора в България била втората по численст след тази в Германия и че руснаците се заселвали в България вече повече от 130 години на няколко вълни – след руско-турската война, след октомврийската революция, по време на комунизма и сега по време на демокрацията. И добре че у нас са се заселили много учени- руснаци, които да положат началото и да развиват науката в България . Сиреч, ако не са били те, у нас нямаше да има никаква наука. Щяхме да си отстанем прости като останалите европейски държави, които руснаците не са облагородили с присъствието си и ей ги сега колко са изостанали… Но ТЕ ще дойдат и в Европа и ще я оправят. Това е другата важна цел на Обществено- политическото сдружение -„НАШИ”. Затова искат да „ участват в приемането и промяната на закони, засягащи устройването, живота, работата и защитата (от Иво Инджев )на рускоезичното население в България.”
  Трябвало да имат представители на партията в Парламента на Р. България и в Европарламента! Сдружението ще способствало за откриването на руски училища , руски университети, възраждаането на руските традиции в България, спазване на равни с тези на останалите европейски граждани права в бизнеса и социалната защита, трябвало задължително да имат представители в държавните органи на властта, които да са длъжни да ги чуят. „ Руската диаспора в България и Европа да стане пълноправно малцинство с право на глас в Европарламента.” Трябвало да има руски представител в Европарламента с цел лобиране за интересите на руснаците- улесняване получаването на гражданство, помощ при социалната адаптация на новопристигналите, пенсиониране, образование, признаване на дипломи и социално осигуряване. (Те нали са евроазиатци и агитират за евроазиатщината, защо са им са европейски права?)

 20. @MAM
  “Те нали са евроазиатци и агитират за евроазиатщината, защо са им европейски права?” – Много уместен въпрос!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.