Грешка в прeвода или си е направо “конграчулейшънс”

Тълкувателите на отразената светлина, с която българският политически великан Борисов мъждука на световната сцена, се занимават от два дни с факта, че той е споменат с няколко думи в мемоарната книга на Хилари Клинтън „Трудни времена”.

 

Някои медийни комплексари, като жълтият сайт ПИК, се забавляват заклеймяващо с погрешния превод. Госпожа Клинтън споменава нашия левент от Банкя като оплешивяващ в оригиналния текст , а грешният превод във в. „24 часа” вкарва в устата й комплимента, че е смел (вместо плешив).

 

Забележително е, че това е изключително редкият случай, когато в. „Труд” , който от няколко петилетки не се отличава съществено по нищо от писания под индиго свой сиамски близнак „24 часа”,(препечатват си едни и същи дописки от години наред), този път се включва в тържествуването срещу злощастния превод на „24 часа” ( където „плешив” е преведено като „смел”).

 

Освен това звучи напълно правдоподобно упрекът, че часовият вестник на Венелина Гочева се опива да разкраси в полза на Борисов закачката на Хилари Клинтън чрез угодническа цензура ( правила е нещо подобно включително и по отношение на критични статии на пишещия тези редове). С подобни слугински финтифлюшки Гочева отдавна се прочу по отношение на нейни кумири, като Георги Първанов и Бойко Борисов.

 

И днес обаче продължават несгодите в тълкуванията на написаното за Борисов от авторитетни западни медии. Наред е недоразумението какво точно е споделил Борисов пред агенция Ройтерс. Май е казал, че е готов за голяма коалиция след изборите.

 

Ако е вярно, значи е готов да управлява с БСП. Би било неуважително към осведомената аудитория на ivo.bg да обяснявам какво означава „голяма коалиция” по аналогия със съществуващите модели, сред които е любимият пример на Борисов за голямата коалиция на социалдемократите с християндемократите в Германия.

В суматохата обаче има и друг превод на казаното от Борисов пред световната агенция: „широка коалиция” е нещото, на което той (вече) бил готов. Май това бил казал? Доста е различно.

Ошыбка, грешка в привода ( т.е. в препредаването, в трансмисията )?

Задава се „конграчулейшънс” от страна на Борисов, ако ме разбирате  (превеждате) правилно.

Дано да се отблагодари на гласоподавателите този път, без да търти да бяга, когато стане напечено.

15 мнения за “Грешка в прeвода или си е направо “конграчулейшънс””

 1. “Голяма” или “широка ” коалиция означава на апашки следното – ” Голем газ – Големи лайна”, и “Широк газ – Голема дрисня”…Но по-важното е, че с “големия” си или с “широкия” си газ, Борисов ще се осере тотално.

 2. Така е бягал от среща на турнир по карате във Варна, под предлог че на другия ден бил наработа и го е страх да не се контузи…

 3. В България няма русофили и русофоби!
  Има русомоли и русоноли /от глагола KNOW – зная/ Представете си само един Учебник по Русонолия съдържащ всичките руски подлости срещу младата българска държава, та до наши дни.
  Ето една от тях /от Уйкипедия/:
  /Отвличането на наш свещенник, застрашаващ монопола на влияние на руското Православие/
  На 15 март 1861 г. Йосиф Соколски, заедно с дякон Рафаил поп Добрев (бъдещия епископ Рафаил Попов), Драган Цанков и д-р Георги Миркович заминават с параход за Италия. На 22 март пристигат в Рим, а на 26 март са приети на аудиенция при папата. На 2 април 1861 г. в Сикстинската капела в Рим той е ръкоположен от папа Пий IX в архиепископски чин и апостолски наместник на съединените българи.

  Руската дипломация е силно обезпокоена от унията, като вижда в нея заплаха за влиянието на Русия върху българската православна църква и върху българското население в Османската империя. Руският посланик в Цариград княз Лобанов решава да отвлече архиепископ Йосиф Соколски от Цариград. Това става със съдействието на Найден Геров и Петко Р. Славейков.[8]

  Според общественика и изследовател на Габровския край д-р П. Цончев скоро след това Йосиф Соколски се разкайва за отстъплението си от православието и напуска Цариград, отпътувайки за Одеса с руския параход “Елбрус” на 6 юни 1861 г., заедно с П. Р. Славейков[9]. Католическата църква в България поддържа различна версия за това събитие: архиепископ Йосиф не бил напуснал доброволно Цариград, а бил отвлечен с помощта на П. Р. Славейков, който го “подмамил” да разгледат парахода “Елбрус”, докато чакали за среща с български владици, поддръжници на унията. След което параходът отплувал за Одеса заедно с тези двама пътници на борда[10].

  До края на живота си Йосиф Соколски се подписва като „архиепископ“.

 4. Упадък на Униатството[редактиране | edit source]Много скоро на нововъздигнатата църква бил нанесен силен удар с отвличането на нейния духовен предводител, архиепископ Соколски, в Русия. Руската дипломация е силно обезпокоена от унията, като вижда в нея заплаха за влиянието на Русия върху върху българското население в Османската империя. Руският посланик в Цариград княз Лобанов решава да отвлече архиепископ Йосиф Соколски от Цариград. Това става със съдействието на Найден Геров и Петко Р. Славейков. Той е подмамен на руски кораб, с който е откаран в Одеса (6 юни 1861 г.).

 5. Борисов не знае какво мисли сутрин и вечер, а какво остава да го преведеш.Сега и Ройтерс се натресе на малоумието , което се кани да ни управлява.Само рашите доволно потриват ръце, че пак ще натискат копчето.Путин си има дистанционно за България.Копчетата му са с имена -Първанав, Станишев, Доган,Симеон, Атака и вся остальная. Задава се коалицията на широко затворени очи.И резултата е на лице.Румъния се отлепя от нас и ще влезе в Шенген – ние в Евразия.

 6. Господарите на Борисов: синовете на генералите от ДС и КГБ да не ги споменавам по именно въпреки,че ги зная,Бриго Аспарухов,В.Златев,Първанов,русофилските организации на Гестапото,Шаренкова ,Райчеви и всички онези ,които го довлякоха до властта ще го накарат неявно да изпълнява заповедите на Путин.Няма никакво значение дали ще бъде в явна коалиция с БСП,ДПС или други проруски партии.Даже явните коалиции са за предпочитане за да се зне *кой кой е в управлението.*Той е сложен на това място от горепосочените лица защото трудно се намира *гьонсурат*,който едно да говори друго да лъже и маже и да бъде все в услуга на господстващата класа-бившите комунисти и Кремълската сган.Добре го прави.Успя да заблуди основна част от българският народ,че е най смелият антикомунист.Направо е *Народен артист*,-.Не знам дали сега го има това звание.А честните и наивни Западни политици не могат да поберат в *ума си* двуличието на нашето чудовище наречено Бойко Борисов.Но най страшното е неговата простотия и некомпентост.Няма понятие от Държавност.Прост играч на *мачлета*.

 7. Неграмотните преводачи на вестника за новините такива, каквито (не)са, поназубрили английски в някой ускорен курс за милиционери, този път са в десятката на излагацията.

  Защото пожарникарят-слънце е всичко друго, но не и “смел”. Скромно мога да заявя, че бях свидетел как в кръчмата “БИАД” покойният бандит Жоро Илиев му удари 5-6 шамара, а Банкя само мигаше. Макар че е 2 глави по-висок и поне 30 кила по-тежък и можеше да го смачка с един удар. Но когато душичката ти е на страхливо слугинче, никакви техники, физика или тренировки не помагат.

  Понеже от запознати съм чувал, че в комплект с това Банкя е и силно злопаметен, ще ми се да вярвам, че липсата на анти-путлерска реторика е разумния ход на страхливеца, целещ се отново в премиерското кресло (в смисъл, “Веднъж да седна, ще видите вие всички”). Представям си братя станышеви да върнат Карадере и всичко друго награбено и да останат на официалните си доходи – единия на даскалската заплата от ВИАС, а другия на издръжка от Моника. Или Румен Гечев – 100-те млн. от “реформирането” на енергетиката. За Доган, Пеевски и Цв. Василев даже не споменавам – бюджетът ще се препълни за години напред. А сем. Кадиеви и “Дългият инкасатор Овчаров” да им вземат 79-те млр. евро от гръцко-швейцарската фирма, която източи НЕК и “Козлодуй” – как ще има да падат социално цените на тока. Ех, живот, здравей… Ама аз пак се размечтах…

  Респект, г-н Инджев!

 8. Най-добре изобщо да не му се налага да се чуди с кого да управлява. Време е електората да му покаже пътя към забвението, където му е мястото – и към затвора, ако главната Цаца бъде сменена с човек, който иска да свърши работата на главния прокурор в РБ-то.

 9. Император Тиквоний банкянски се държи, предполагам по-скоро интуитивно отколкото преднамерено на кандидат за американски президент. В зависимост от трибуната обещава на всички това на което съответната публика най-много се надява. Но има една “малка” но съществена и непреодолима “подробност”. Липсва на ресурс за изпълнение на обещаното. Прилича на циганин удостоен да присъства на българска сватба. “Пишете тогава от мен една крава за младоженците”. Та, думите му пред Ройтерс са абсолютна заявка и то на всичкото отгоре след като е похвалил и пожелал успех на 5.10. на БСП за “голяма коалиция”. Още повече, че отново е сключен пакт за ненападение с ДПС и негласната им подпрепа поне за една година.
  Колкото до влизането му в мемоарите на Хилъри Клинтън на мен ми направи впечатление употребената чуждица “брифиране”. Сиреч, освен конграчулейшънс-а налице е удвояване на езиковият запас на “владенето” на английския на бб.
  По-горе се споменават някои особености на характера и манталитета на гласеният за нов мандат експремиер. Имам непосредствени и опосредени впечатления на хора принудени поради служебното си положение да контактуват с мутро-тиквата. Наистина е страхлив, злопаметен, мързелив и “чудовищно некомпетентен”. Умира и да се прави на “добряк”. Никога няма да забравя как на една приятелска вечеря обсъждахме негова изява. Дружно се възмущавахме от пропито с откровена простащина изявление. Тогава един от нас не издържа и сопнато ни прикани да спрем “да ядем кокалите” на бб, образно казано. “На вас ви е лесно, гледате и го слушате главно по телевизията където той си налага някакви ограничения в изказа. Питате ли ме мен, че ми е писнало от долнопробните му цинизми и откровени псувни. И с всички, искаш не искаш е на “ти”.”
  “Вългарио, за тебе те умряха”.

 10. “Борисов не знае какво мисли сутрин и вечер,а какво остава да го преведеш”…от Дари,по-горе.От една страна е така,но от другааа?Дали г-жа Меркел не му е прошепнала нещо,за да направи такова изявление/ако е верен превода/?Знае ли човек какви сделки се правят с Путин за да се осигури газ на Европа,и най-паче-на Германия!….Изключва ли се възможността Борисов да е двоен агент,след като най-вероятно и Запада и Путин имат доста материали с които да го манипулират ?…..

 11. Ами айде герберите да ни кажат и как да “тълкуваме” коментара му относно Визия 2020:

  “Русия е стратегически партньор за България, тя е огромен излаз на нашите стоки като пазар. Неслучайно канцлерът Меркел ми каза, че е абсурдно военно решение на кризата в Украйна. Не бива и да си помисляме да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война, защото нещото, от което най-малко ги е страх в Русия, това е да воюват“…

 12. Ако Иосиф Соколски не е отвлечен, а е заминал доброволно, защо не му разрешават до края на живота му да се върне в България, а все е заточеник в Киевската лавра? Егати глупостта! Според изказалия това мнение, нямало истина, а тя била по-средата между русофилията и русофобията, което озачава само едно. Изказалият мнението е русофил, но се опитва да се представи за независимо мислещ – стар пропаганден трик на агитпропа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.