Путин превръща руската мечка в суровинно мезе за китайския дракон

В западните медии, особено в специализираните, вече се появиха анализи за това как инатът на Путин да се противопоставя на Запада на всяка цена води Русия в устата на китайския дракон, който налапва руския газов и петролен бизнес със смъртоносна хватка, поглъщайки го бавно, но сигурно.

Китай, който има най-големият валутен резерв в света, е винаги на линия за нови и нови кредите за боледуващия руски бизнес в добива на петрол, а напоследък- и на газ. При условия, диктувани от Пекин, разбира се. Така Китай вече необратимо е подчинил двете основни пера на руската суровинна индустрия, която все още се бори да задържи руската икономика над водата в бурния световен икономически океан.

Още по-интересно за любознателните читатели, включително за путлеристите в България, запленени в „гениалността” на своя вожд в Кремъл и евразийската му авантюра в геополитиката, е да се запознаят по този въпрос с оценката на руски независими експерти, като Юлия Латинина. Тя дава нагледни примери за безнадеждното изоставане на Русия от шеметното технологично развитие на кипящата сред младите американци бизнесенергия и стига до извода, че Русия няма какво да продава, освен природни изкопаеми ( и в частност- газ). Поради което Русия е “потъващ Титаник” по думите й.

Статията на Юлия Латинина е публикувана в „Новая газета” в Москва със заглавие:

„За това как се отнася Китай към Русия, е лесно разбираемо като сравним две церемонии” и с поясняващо подзаглавие за увеличаващата се дистанция в изоставащата Русия спрямо САЩ в областта на космическите технологии  „Космическа разлика”.

 

22/09/2014

 

„Миналата седмица в Душанбе имаше церемония за началото на строителството на таджикският участък от централнозиатския газопровод, който води до Китай. Строителството бе открито от таджикския президент Емомали Рахмон и президента на Китай Си Цзинпин.

 

Не ви ли смущава нещо в абзаца по-горе ? И аз бях объркана, ето за какво. Когато преди две седмици на 1 септември, се проведе церемонията за строителството на “Силата на Сибир” (същия газопровод, който ще доставя газ на Китай на цена, както експерти смятат, под себестойността), на събитието присъстваха президентът Владимир Путин и първият заместник-премиер на Държавния съвет на Китай, Джан Гаоли .

 

Китайците не правят нищо случайно. Церемониите са в кръвта им. И ако държавният глава на Китай ходи на гости на Рахмонов , а при Путин изпраща заместник, това показва, че Централна Азия, от гледна точка на китайската геополитика, е по-важна за Китай, отколкото “бавно потъващия кораб”, наречен Русия.

 

Между другото – по време на церемонията, където Си Цзинпин отсъстваше , Путин обяви продажбата на дялове на китайците от находището Ванкор принадлежащо на “Роснефт”. Откъсната от западните кредити, с огромна задлъжнялост, с намаляваща продукция, “Роснефт” тихо се предава на Китай.

 

И тук една двойна новина.

 

Русия: мястото на уволненият Павел Дуров (основател и CEO) на социалната мрежа “ВКонтакте” ще заеме Борис Добродеев , син на шефа ВГТРК ( националната радио-телевизионна компания ) Олег Добродеев.

 

САЩ: основателят на Amazon Джеф Безос ще се конкурира с основателя на PayPal Алън Маск в космическата надпревара: компанията на Безос Blue Origin е сключила сделка с United Launch Alliance и ще произвежда двигатели за техните ракети.

 

Blue Origin е много по-малко известна от SpaceX на Алън Маск. SpaceX, основана през юни 2002 г., вече е създала и изстреляла ракетите Falcon 1, Falson 9, и е извелас тях свои спътници в орбита, създаде космическия кораб за многократна употреба Dragon и го скачи с МКС, създаде и двигатели Merlin, Kestrel и Draco. Нещо повече – развитието на всичко това към днешна дата е струвало na SpaceX 400 милиона щатски долара (за сравнение – работа по руската ракета “Ангара”, която беше разработена през 1995 г., и трябваше да полети през 2005 г. и накрая полетя през 2014 г., струва повече $

3 милиарда).

 

Не е същото с Blue Origin. Тя е създадена две години преди SpaceX, но все още не може да се похвали с големи постижения. До днес компанията е глътнала вече 500 милиона щатски долара лични пари на Джеф Безос (Алън Маск инвестирани само 100 милиона за неговия проект ) . Безос заяви, че ще започне през 2010 г. да извършва ежеседмични суборбиталните космически полети. През 2008 г. началната дата на редовния космическия туризъм е разсрочена за 2012 г., а сега всичко вече изчезна от хоризонта. Тестовете на суборбиталния космически апарат New Shepard през 2012 г. бяха неуспешни и сътрудничество с United Launch Alliance при тези условия изглежда като капитулация.

 

Но техническите проблемина Blue Origin в този случай не са важни.

Какво е по-важно ? В Съединените щати се образува една цяла прослойка от млади, фантастично успешни предприемачи, свързани с Интернет. Тези предприемачи още в ранна възраст са натрупали огромно лично състояние. Тези предприемачи в детството си са чели научна фантастика и са наблюдавали звездите. И тези предприемачи инвестират стотици милиони долари в частни космически компании.

 

Джеф Безос и Алън Маск не са сами. Има и четиридесет и четири годишният Джон Чермак (John D.Carmac), създател на известните Doom и Quake. Едновременно с Безос, през 2000 г., той създава компанията Armadillo Aerospace.

 

Дейвид Мастън (David Мастън) също е създател на компютърни игри. Участвал е в разработването на Air Warrior II (1997 г.), im1A2 Abrams, HIND: The Russian Combat Helicopter simulation, Apache, и т.н. През 2004 г. той създава своята Masten Space Systems.

 

Родерик Милерън (Roderic Milleron), основател (1996) на Orbital Space Systems, преди това е бил основател на IТ корпорации Cyberplex Systems и е писал софтуер за General Dynamics.

 

Тенденцията е ясна. Отделно от общата експлозия на частните космически компании в САЩ, които растат като гъби от 2000 г. насам, има и подексплозия: талантливи млади учени, които са станали милиардери благодарение на техните технически способности, от деца мечтаещи за космоса и изстрелвали ракетни модели , инвестират спечелените милиарди в своята и на човечеството Мечта.

 

И това е, в действителност, въпросът за Павел Дуров. Аз не знам дали Павел Дуров е мечтал за космоса, но сега точно няма да инвестира пари в него. Защото в Русия всяка успешна технология за проект, който изисква от неговия създател мозък, рано или късно се поглъща от приятели на Кремъл под прикритието на националната сигурност, а мястото за управител е запазено за най-видните синове на обслужващите режима.

 

В крайна сметка това води до факта, че нямаме какво да продаваме, освен газ. И то на загуба. Да, и дори китайския президент не благоволи да посетите откриването на тръбопровода, където началникът на Новия Китайски Суровинен Придатък обяви началото на разпродажбата на “Роснефт” в полза на Китай.

 

Юлия.Латинина

 

Превод от руски за ivo.bg – Васил Костадинов

 

 

 

34 мнения за “Путин превръща руската мечка в суровинно мезе за китайския дракон”

 1. Едно е да си националист, друго алчен за територии. Руснаците са точно това. Алчни Копелета но алчността им ще ги завлече в дупката на Простотията.

 2. Така е.
  Но това не прави режимът на Путин по-безопасен.
  Напротив.

 3. От сайта на Google:

  http://www.google.com/green/energy/investments/

  За инвестиция от 1.5 милиарда долара получават 2.5 GW зелена енергия.

  Колко са изхарчени пари в БГ и колко мощност генерират ?

  Ако се сравнят като ефективност сигурно ще е около 10 пъти разликата в полза на Google.

 4. Лошото е, че както е тръгнало май ще завлекат и нас. Защото са си отгледали пета колона, да си ги обслужва.

 5. Китайската цивилизция е една от най-древните. Тя е устояла на много превратности в хилядолетната си история. Надживяла е и на много варварски нашествия, дори на най-дивашкото от всички -болшевишката колонизация.
  Само хилядолетна цивилизована страна може да построи едно от световните чудеса – Китайската стена, чиято единствена цел е да огради цивилизацията от диващината.
  Перспективата Китай да цивилизова огромната КаГеБистката империя , чрез завладяването й ,е доста по-приемлива дори за местното й население , подложено на дивашкият произвол на КаГеБистките варвари от Зелената ОРДА.

 6. Стара руска традиция – да подаряват суровини на врага си.Сталин също е снабдявал Германия със руди и други суровини, а германците си направиха от тях танкове и самолети и ги насочиха срещу бившия си съюзник.Сега ги подаряват на Китай , пък искат да ги уважават.Китайците не са глупаци и разбират безизходицата, ж която сам се вкара Путин и използват.И докато се лакоми за украински територии, Китай му прибира Сибир със суровините барабар.

 7. Две са големите заблуди в статията.

  Първо, Русия не е бавно потъващ кораб. Както е тръгнало, изобщо няма да е бавно, а ще е бързо. Няма да потъне, а ще се взриви още на повърхността. И не е кораб, поне доколкото не се движи от пристанище към пристанище. Прилича повече на гъзарска яхта, която се управлява от пиян капитан и безразличен към съдбата си екипаж.
  Тоест, парчета от разпадащата се държават Русия ще останат, газ ще продължи да извира и половината природни богатства на планетата ще са си все още там. И това не го знаем само аз и китайците – това го знае целият свят. Апетити за властване по тези богати земи ще има винаги.

  Второ, Китай не е кой знае колко добре застрахован в близко бъдеще от икономически катаклизъм. Да, пари имат, но парите са само математически отношения, изразяващи покупателна способност в определен момент. Парите притежават, внимание – ВРЕМЕННА покупателна способност. Те не са реален продукт със стойност във времето, нито са показател за стабилност на икономиката в средни и дълги периоди. Парите на Китай са чужди валути, които просто плачат да бъдат девалвирани. Всичките производители на тези валути са потънали в дългове и от това Китай изобщо не изглежда в изгодна позиция – дълговете най-лесно се погасяват с девалвация… После – Китай натрупва резерв, защото няма в какво реално да вложи пари. В изкуствено надуване на БВП и в ПР са вложени и без това в пъти повече от разумното. В технологии не може, защото Китай няма технологии. В развойна дейност също не може, защото Китай не притежава права върху почти нито един продукт, който произвежда. Фактически Китай трупа резерв, което не е изгодно за бъдещето на страната. Много по-изгодно би било да трупа технологии, запазени марки и търговска репутация, но това засега не се случва. Или поне не се случва в размери, отговарящи на китайските мащаби. Вътрешното потребление е срамно за държава с такива претенции, а само от износ на работна сила срещу пари (без покритие, без покритие!!!) не може да се претендира за кой знае какво могъщество. Наистина Китай правят чудеса, за да привлекат иновативни компании да работят с китайските университети, за да могат да създадат иновативно мислене сред студентите, но само това не е достатъчно. Партията не може да си позволи пълна пазарна свобода, която е естесвената среда за развитието на иновациите, а без това всичко останало е само ПиАр.
  Пак повтарям – парите са фикция без стойност сама по себе си. Колкото повече пари виждате, толкова по-зле е положението. В Панама парите се въргаляха по улиците, докато държавата фалираше, а у нас се разнасяха в чували и кашони пак по време на фалита. По едно време харчехме милиони, помните ли? Е, това са парите… Не си мислете, че като са долари, това не може да се случи. То вече се случва.

  На практика, както Русия изнася ресурси (горива), така и Китай изнася ресурси (работна сила). Но в Русия парите от износа се концентрират, докато в Китай това не е чак толкова лесно – все пак работната сила трябва да се заплати, пък дори и минимално. Концентрацията на пари в Китай също е факт (те постоянно се хвалят с този резерв, сякаш е нещо хубаво), но за пред хората парите под държавен контрол. Всъщност са под контрола на няколко висши партийни функционери, което на практика означава “държавен контрол”. А при Путин са у няколко олигарси, които са под лично негов контрол.

  Доколското Русия е богата на природни ресурси, перспективата пред нея е по-добра. В Китай ресурсите са многото евтини работници, които обаче трябва да ядат всеки ден. В дългосрочен план това е трагедия от невиждан досега мащаб. Затова не мога да се съглася, че Китай ще придобие нещо от руските богатства просто така. Нито ще може да контролира придобитото, нито ще има какво да прави с него сле двайсетина години.

 8. @ К. Ганев
  добавете и това, че населението на Китай застарява, такава е и демографската справка за повечето брикс страни.’тухлите’ се ронят, a икономиките все още не са в състояние да се погрижат за тях.

 9. Поздравявам Ви господин Ганев! Винаги се възхищавам от хора със здрав разум, бих добавил – здрав десен разум. Разбира се, в блога на господин Инджев, това често се среща, умен човек да коментира с разумни факти по въпросите.

 10. Благодаря за въведението към статията на Латинина, за прекрасния превод на Васил Костадинов и за коментарите по темата. Коментарът на К. Ганев бих отличила, защото изразява в голяма степен моето разбиране по въпроса първо за бавното потъване. Потъването, както движението по наклонена повърхност (по надолнището както казваме в България) и свободното падане отначоло са много бавни, незабележими, общо взето започват от състояние на застой. След което – гледай какво става. Величествено сгромолясване, както би се изразил Зорба Гърка и ми позволите да използвам тази метафора със законите на физиката. Най-трагичното е, че тези процеси не могат да бъдат спрени, или поне аз не знам за такъв случай.
  Второто нещо, което много споделям, е анализа за могъществото не Китай. Нещата с Китай ще приключат подобно на японското чудо, ако ми е позволено да се направя на анализатор. Основание за това ми дава личния опит който имам да работя с китайци. Независимо че тези които познавам работят квалифицирана и добре платена работа, няма случай да съм забелязала не отстояване, а просто изразяване на собсвено мнение; не подлежат на интеграция и живеят с мания за величие, досущ като руснаците. Могат да ви докажат, че всичко започва от Китай. Мисля, че напоследък има промяна в отношението на американците към Китай. Например в магазините има цели секции със залежали китайски стоки и наоколо се чува нещо от рода ” изглежда добре, но е произведено в Китай” Аз лично вече не купувам китайски стоки, колкото и да изглеждат добре. Китай дръпна напред благодарение на американските технологии. Но се направиха на много хитри и започнаха да крадатинт интелектуална собственост. Например имам вътрешна информация, че Интел изтеглят производства от Китай, заради проблемите, които китай създава и уронва престижа на търговската марка. Общо взето не си изпълняват договорните задължения, като Русия. Стана малко дълго, но просто исках да поясня защо споделям мнението на К. Ганев, имам още примери по въпроса. Същият процес за преосмисляне отношенията с Китай се наблюдава и в Канада. Така, че Латинина е права, че прогресът се движи от свободната инициатива.
  Статията на Латинина четох в оригинал и коментарите под нея също бяха много интересни. Но това е друга тема.
  Истинско удоволствие е да чета този блог и пожелавам на всички здраве. На Иво специално пожелавам яка клавиатура, защото вървят много процеси, които плачат за анализ. Разбирам, че се повтарям, но не ми стига въображението да измисля нещо друго.

 11. k.ганев биле ли сте в китай работили ли сте с китайски фирми студенти по писаното разбирам не сега за иновациите 10 патента притежава само един биснесмен професор преподавател собственик на леново бивша ибм само в сащ чиповете който произвежда мтк са в пъти по бързи и мощни от всички аналози майкрософ отдела е най мощния в света и се намира в китай мога още много да пиша но не е тук мястото а между другото никой не приема сериозно комунистите в китай всичко е бизнес и който го може го може ако някой пречи му стъжняват живота съкращават по ваше му г-н инджев не е очарован от китай но правилно е описал какво очаква путин и мафията му тотално обяздване на руската мечка доброволно и то което е напълно заслужено прекалено са тъпи за хилядолетен китай

 12. Илайн Мъск- запомнете това име! Ако Газпром и Лукойл са най-новите оръжия на Кремъл, този човек е един войн, който определено ще ги победи. Въпрос на време.

  Гледайте този филм на NatGeo
  http://vbox7.com/play:mc4a136234

  И едно интервю.
  http://vbox7.com/play:fa2bf22353

 13. Научих много от статията и коментариите. И си мисля, че планетата се тресе отвсякъде- както икономически, така и военно, така и климатично, така и психологически. Близо е момента на ИЗПУШВАНЕТО. ПУФ!!! И внуците ни ги няма!!!! Кой го е мислил по времето на ДДТ-то.

 14. Днес четох много интересен анализ в Finencial times за това каво се случва с ологархията в Русия и как КГБ/ФСБ е превзело властта. как Роснефт купува за без пари Башнефт или по – точно краде.
  За разлика от нашите сляпо вярващи в Русия като велика сила и освободител, хората виждат, че руския балон се пука. Проблема е тези Чекисти да не вкарат Русия във война за да останат на върха, а не изгонени с тояги и камъни от собствения им народ.
  Наскоро чух определение за Путин, чекист който иска да има всичко независимо от това каква цена ще плащат другите, тоест народа.
  За нашите рубладжии, един малко известен факт, голяма част от руските компании базиранив чужбина, вече нямат държавно финансиране, а трябва да се спасяват света, тоест парите свършват другари.

 15. И съвременен Китай и Роисся са две отвратителни автократични империи, които трябва да прекратят съществуването си като такива. Китай няма нищо общо с древната си цивилизация, която незаслужено “новите” автократи наследиха след преврата си. Роисся пък не заслужава да съществува заради своята хищническа и агресивна природа. Москалите трябва да останат без държава и да се лутат по света нежелани и мразени.

 16. Не случайно военното учение Восток 2014 проведено току що на полуостров Камчатка, с над 100 000 военнослужещи и тонове военна техника, е най-мащабното от времето на съветския съюз насам.

  Просто се прави демонстрация на сила и напомняне, че воденето на война на западния фронт, не означава че източният е оставен незащитен.

 17. Другарю К.Ганев, нима се опитвате да внушавате, че доларът губи стойността си, защото китайците държат предимно резерви от долари И американски ценни книжа, чиято стойност се плаща отново в долари?
  Ползвате пропагандните методи на Гьобелс, поднасяйки 99% истина със само 1% лъжа с цел да пласирате фалшивата теза за факт (девалвация на долара).

 18. #Другарю Демократор 🙂

  Не се опитвам да внушавам каквото и да е. Споделям лично мнение, което може да е напълно погрешно. Никъде не претендирам за академичност. Размишлявам единствено на базата на личните ми познания по икономика (като дипломиран икономист) и способността ми да тълкувам математически отношения (като незавършил математик). Не познавам в детайли пропагандните методи на Гьобелс, нито други методи за заблуда. На всичкото отгоре не твърдя, че Китай имат пряко отношение към стойността на американския долар.

  Личното ми мнение е, че:

  Девалвацията на американския долар зависи единствено от паричната политика на американските власти. Нито един собственик на дълг не може да влияе върху процесите на девалвация, освен за кратки периоди, свързани със спекулативни опити за печалба (хипотетично). Иначе би било самоубийство. Защо му е на инвеститора да купува дълг в долари, ако смята да намали стойността му? А дълг се купува единствено с инвестиционна цел, откакто СИВ не съществува.
  Политически натиск чрез дълг също е невъзможен по отношение на САЩ. Потенциалът на американската икономика не може да бъде измерен от гледна точка на количеството долари, които притежава Китай. Двете държави могат да си сътрудничат още известно време, включително и по отношение на паричното предлагане, но единствено от САЩ зависи докога това сътрудничество ще е изгодно за Китай. В никакъв случай Китай не може да си позволи да показва мускули на американските инвеститори, които осигуряват поръчките за гигантското ишлеме. В Китай и мравките знаят, че този гювеч няма да е вечен и силно се съмнявам на някой китаец животът му да стане по-добър, когато САЩ си пренесат поръчките в Индия или някъде другаде. Или пък измислят начин да си правят анцузите и лаптопите евтино в Аризона, например… Да не се заблуждават онези от в. “Дума” – в света почти всичко е по един или друг начин американско. Затова и американският долар е световна валута, но това е друга тема.

  В този смисъл, не – не твърдя, че Китай имат пряко отношение към девалвацията на долара. Според мен стойността на американския долар – висока или ниска, според нашите разбирания, – е чисто пазарна величина, от което печели единствено американската икономика.

 19. До Демократор: не мисля, че К. Ганев внушава, че доларът губи стойност заради китайците. Загуби стойност заради лудото печатане на пари, което Федералният резерв направи по времето на имам обама. К. Ганев просто казва, че в един момент китайците може да се окажат с много книжки в ръцете, които не стават и за тоалетна хартия. има им други начини за това, не само девалвация. Китай държат много американски външен дълг, но само ще ви припомня максимата, че ако дължа на банката $50 хиляди, аз имам проблем. Ако й дължа $50 милярда, тогава банката има проблем.
  И аз не купувам китайски неща.
  Антони, препинателните знаци са ваши приятели. Ако ги употребявате, хората ще прочетат написаното от вас.

 20. Г-н ДЕМОКРАТОР, К.Ганев е прав. Можеш да бъдеш сигурен, че когато дойде времето американците да си приберат доларите от Китай, стойността им ще бъде много ниска, а стоките/технологиите или каквото там купят/ ще бъдат много, мноого скъпи.

 21. Към Lubo:

  Да, както знаем, на герба на НРБ пишеше 681-1944. Така се датира началото и краят ( на една държава). Но никой не смееше да го определи по този начин…
  Ами съкращението ВОСР за болшевишкия преврат? Това е концентрат от лъжи- Велика Октомврийски ( която празнувахме през ноември) Социалистическа Революция. Всъщност ставаше дума за разпалена от шепа болшевики гражданска война по време ,когато никакъв социализъм не е имало, но думата “социалистическа” в това съкращение беше нужна, за да не прозвучи съкращението като на ВОР , т.е. “крадец” на руски.
  В днешно време Монументът на окупационната червена армия МОЧА( обявена за съветска, каквато към септември 1944 г. не е съществувала като название) е изразител и заместител на всички терминологични злоупотреби с историческата истина в монументален вид, доминиращ над България.
  Мнозинството на ГЕРБ в Софийската община, което най-после се реши след толкова години на власт, да премахне паметника пред НДК, продължава да мълчи съучастнически с петата колона за МОЧА, съветския символ на българското подчинение, съветски еквивалент ( и водещ по старшинство) на онзи чисто български комунистически монумент пред НДК.
  И както също всички знаем, въпросният герб на НРБ , заедно с още каква ли не партийно-държавна символика на комунизма отиде в небитието по инициатива- или поне с мълчаливото съгласие ( в защита на мавзолея на Г. Димитров не се състоя нито една сериозна демонстрация) предимно на самата мимикрираща Партия. Но за МОЧА петата колона и съучастниците й воюват агресивно с всички сили, демонстрирайки за пореден път коя е главната опорна точка на посткомунизма и връзката й с колониализма.

 22. “Москва забрани чужденци да контролират и основават медии”
  Русия се “отваря” все повече към света. И пак сме един ход пред Путин, всичките ни медии отдавна са про-руско настроени.
  Мисля си че и първи ще изобретим “копчето” с което да изключваме интернета в страната/последния бастион на свободното слово тук/, за да сме отново едни гърди пред “братушките”.

 23. Защо войната в Украйна е по-опасна от “Ислямска държава”
  26 Септември 2014

  « назад коментари Изпечатай Изпрати на приятел
  ПОЛ РОДЕРИК ГРЕГЪРИ, Клуб Z

  Рядко се случва глава на държава, срещу която, по думите на Мит Ромни, води война с “геополитическият враг номер 1 на Америка”, да бъде поканен на съвместно заседание на Конгреса.

  Украинският президент Петро Порошенко се обърна на 18 септември към американците с настоятелен призив да предоставят на Украйна военна помощ в борбата срещу руското нахлуване. Емоционалната му реч предизвика овации на крак от двете страни на залата.

  Но за пресата речта на Порошенко изобщо не е била произнесена въпреки запомнящата се реплика към президента Обама: “Само с одеяла войни не се печелят.” В. “Ню Йорк таймс” пусна кратка дописка за Порошенко. На новинарския сайт “Дръдж рипорт” нямаше и дума за тази реч, а в. “Уолстрийт джърнъл” пусна кратка публикация под заглавието “Украйна ще получи повече помощ, но никакво оръжие”, като осмя на страницата с редакционните коментари опасенията на Обама, че “истинското оръжие (за Украйна) ще предизвика Владимир Путин, сякаш му трябва оправдание за нахлуване”.

  Струва си да отбележим също така, че в края на август в Белия дом вместо фразата “нахлуването на Русия в Украйна” бе използван друг, по-удобен термин – “внедряване”.

  Убийството на над 3000 цивилни мирни жители и украински войници и нарастващият брой жертви сред руските наемници и наборни войници в Югоизточна Украйна едва ли могат да бъдат сравнени с ужасяващите клипове в YouTube, в които бойците от “Ислямска държава” (ИД) режат глави, но потенциалните рискове, които крие войната на Русия в Югоизточна Украйна, са много по-опасни от заплахите на ИД.

  Ако не ми вярвайте, изслушайте ме

  Малко преди речта на Порошенко пенсиониран генерал, бивш посланик и експерт по разузнаването говориха пред Камарата на представителите как да бъдат победени наброяващите 30 000 души (и още увеличаващи се) сили на ИД. Ние трябва да разчитаме на всички варианти и “да не казваме предварително на нашите противници никакъв срок… или до кой от вариантите си няма да прибегнем”.

  Победата над ИД ще бъде трудна работа. Набирането в нейните редове на европейски и американски симпатизанти затруднява войната срещу терора, която, за съжаление, ще ни се наложи да водим през предстоящите десетилетия, независимо дали ИД я има или не.

  На същите тези експерти би било трудно да се обясни как куцата украинска армия да победи без военна помощ подкрепяните от Русия сепаратисти и редовна руска войска особено сега, когато Москва показа, че е готова да изпрати редовни войски. Санкциите наистина удрят по руската икономика, но това е цена, която Путин е готов да плати.

  Във всеки случай, Европа и САЩ, изглежда, одобряват военната слабост на Украйна. Ангела Меркел отказа да предостави военна помощ, за да не смята Украйна, че е възможно военно решение. Барак Обама изрази опасения, че военната помощ може да въвлече САЩ още по-дълбоко в този конфликт. Нито Меркел, нито Обама като че ли разбират, че можеш да получиш стабилен мир само като победиш, а не като загубиш.

  Нова Карибска криза?

  Макар фразата на Порошенко “Само с одеяла войни не се печелят” да привлече най-голямо внимание, неговият вледеняващ кръвта паралел с Кубинската ракетна криза в значителна степен остана незабелязан:

  “Вън от всякакво съмнение е, че международната система за сдържане и противостоене бе разрушена (от действията на Русия). Светът бе въвлечен в най-ужасната криза на сигурността след Кубинската ракетна криза през 1962 г.”

  Със своето рязко сравнение Порошенко даде да се разбере, че териториалните амбиции на Владимир Путин, очевидното му намерение да възстанови Руската империя и ненавистта му към НАТО е онази искра, от която може отново да се разгори противостоене, подобно на това, което през октомври 1962 г. предизвика САЩ и СССР да се гледат един друг втренчено. Напълно е възможно след няколко седмици или месеца Америка отново да се сблъска с Русия, само че вече не в Карибско море, а в малка страна на брега на Балтийско море.

  Нима двете най-големи ядрени сили се приближават към конфронтация, подобна на ракетната криза, защото Русия постига или защото не успява да постигне целите си в Югоизточна Украйна? Нима Европа и САЩ наистина се надяват, че мирният договор, сключен с отслабената Украйна, ще сложи край на мечтите на Путин за възстановяване на империята?

  Или може би само ефективната съпротива на Украйна, отказът й да признае Новорусия на Путин ще предотвратят тази катастрофа? Меркел и Обама, изглежда, за съжаление, тласкат Киев съм неизгоден мир, който ще даде на Путин възможност постоянно да дестабилизира страната и да прегражда пътя й към ЕС и НАТО. И единствената цена, която досега му се наложи да плати, са санкциите, които, както той очаква, ще бъдат отменени след известно време.

  От Украйна към Прибалтика

  Известният руски коментатор и критик на Путин Андрей Пионтковски твърди, че “ако Путин успее и напълно подчини политиката на Украйна, като блокира нейния европейски избор, той ще продължи кампанията си. И следващата му цел ще бъде Прибалтика.” Ако той претърпи поражение в Украйна, той няма да може да премине към следващата си цел, а режимът му може да се окаже заплашен. И това не са празни приказки.

  На този етап нахлуването на руските войски в края на август сложи край на успешната антитерористична операция в Украйна и разгроми украинките сили на югоизток. Украинската армия и Националната гвардия се оттеглиха с надеждата да се прегрупират. Путин е близо до постигането на своята цел – автономия на украинския Югоизток, благодарение на която ще може да манипулира цяла Украйна, а още не е платил реалната, както той смята, цена.

  Путин смята, че тази игра на практика е приключила. Трябва да се готви за следващата игра.

  Пионтковски твърди, че фактът, че прибалтийските страни са членки на НАТО, няма да спре Путин. По-скоро дори ще го стимулира. Хибридни войни, подобни на украинската, срещу Естония, Латвия и Литва, “биха поставили под въпрос съществуването на Алианса като цяло и биха донесли на Путин огромна победа.”

  Путин вижда пред себе си главната награда – де факто унищожаването на главния му враг НАТО, онази същата организация, която разруши СССР и обкръжи Русия. Рисковете от такава авантюра са много високи, но наградата ще бъде астрономическа.

  Скептиците биха спорили: Путин, естествено, разбира, че при нападение срещу която и да било прибалтийска държава ще бъде задействан член 5 на договора на НАТО за взаимна отбрана. Не заяви ли президентът на Съединените щати в Талин на 3 септември, че “Член 5 е кристално ясен? Нападението срещу една страна е нападение срещу всички… Така че ако в такъв момент някога пак попитате кой ще дойде на помощ, ще знаете отговора – НАТО, включително въоръжените сили на Съединените американски щати, тук, сега, веднага”.

  Путин няма да посмее да го направи, казват скептиците. Обама тегли червената линия и този път той наистина има предвид това.

  Не бързайте толкова!

  Ние си мислехме, че Путин няма да посмее да нахлуе и да анексира Крим и да преобърне следвоенния ред, но той го направи. Мислехме си, че той няма да използва редовни войски в Югоизточна Украйна, но той го направи. И винаги на практика се измъкваше сух. Реакцията на Путин ще бъде следната: “Аз вече минах през това, направих това в Украйна. Мога да продължа да го правя и в прибалтийските страни. Знам как да го направя.” Думите му са абсолютно правдиви.

  Русия има шестгодишен опит във воденето на хибридни войни, нито една от които тя не е загубила. Една от тези войни беше срещу Грузия, участваща в програмата на НАТО “Партньорство за мир”. Путин анексира части от Грузия, а НАТО направи съвсем малко или нищо.

  Както пише Томас Лифсън в сп. “Америкън тинкър”, “ние се намираме сега на много опасна територия. Русия все по-охотно ще прави провокации, като види, че заплахите на Обама са празна работа. Путин вече каза, че Русия е ядрена сила, и това е абсолютно неприкрита заплаха за начало на Трета световна война, ако изведнъж той получи отговор на своя бъдеща агресия. Рискът е в това, че като вижда, че може да бъде заплашван, Обама ще отговори твърде късно… и така ще сложи началото на Армагедон.”

  Вече можем да опишем плана на играта на Путин за унищожаването на НАТО с помощта на новия вид война, чиито методи той усъвършенства в Грузия, Молдова и Украйна. Това може да започне в която и да било от трите прибалтийски страни. Русия вече започна провокации в Естония, но по-скоро това е за отвличане на вниманието. Първата цел вероятно е Латвия – страна с население от 2 милиона души, една четвърт от които са руснаци, а 150 000 от тях не са граждани на Латвия.

  Започва се с телевизия RT, свършва се с Народна република Свободна Латвия

  Първата крачка в хибридната война на Русия, изглежда, вече е направена под формата на тайни проучвания сред етническите руснаци в Латвия. Пропагандното оръдие на Путин – телевизия RT (Russia Today), вече съобщава за дискриминация на руснаците в Латвия. Понеже темповете на подготовката за противостоене с Латвия са ускорени, RT и други руски телевизии, които са главен източник на информация за мнозинството от руснаците в Латвия, ще разказват все повече и повече зловещи приказки за убийства, изтезания и изнасилвания на руснаци, живеещи в Латвия, за които са виновни националистите и неонацистите, които “престъпната” държава подкрепя.

  Агентите на руското военно разузнаване (ГРУ) и ФСБ (приемник на КГБ) ще проникват в Латвия заедно с наемници, като получат пари и списъци на вероятните симпатизанти. Ще бъдат организирани безредици в малките източни градове, където живеят много руснаци. Протестиращите/окупаторите ще настояват за равни права и автономен статут.

  Въоръжени тълпи ще се стоварят върху местната полиция и ще завземат общинските сгради. След това окупаторите ще обявят създаването на Народна република Свободна Латвия. Те ще оградят завзетите сгради с бодлива тел, ще палят гуми и ще сложат охрана от бандити с автомати “Калашников”.

  Същевременно руската армия ще започне “отдавна планирани” учения на границата с Латвия. Кремъл може да признае, че руски “доброволци” са преминали границата, но никой не може да забрани на руснаците да помагат на своите братя зад граница, а Кремъл няма никакво отношение към това. Русия единствено иска мир край границите си. Латвийското правителство възмутено ще протестира срещу действията на Кремъл, който ще доказва своята невинност, докато руските войски ще извършват фалшиви атаки по границата.

  Почват престрелки и Русия може да се намеси

  Обединените латвийски, литовски и естонски войски ще тръгнат да гонят новите самообявили се “кметове” и “губернатори” от окупираните сгради и градове. Ще започнат престрелки между военните и силите на самопровъзгласилата се Народна република Свободна Латвия. Броят на жертвите ще расте. Латвия ще заяви, че Русия я е нападнала, и ще поиска активиране на Член 5 от договора на НАТО. Русия ще настоява за своята невинност, като твърди, че е обезпокоена от избухването на гражданска война край своите граници. Можело обаче да й се наложи да се намеси, ако съотечествениците й се окажат заплашени, и Русия ще може да използва всички видове оръжия, които притежава.

  Русия и Съединените щати отново “ще се гледат втренчено в очите”. И ние не знаем, както би казал Дийн Ръск (държавен секретар на САЩ по време на Карибската криза – б.р.), “кой от противниците ще мигне пръв”. Какво ще направят НАТО и Съединените щати в този момент? Отговорът далече не е ясен.

  Миротворецът Путин

  Радиоефирът, пресата и блогосферата ще бъдат изпълнени с плашещи съобщения за Трета световна война. Путин вече официално ще заявява, че той може да спечели войната с НАТО с помощта на тактическо ядрено оръжие. Защитниците на Путин в Германия, Франция, Италия и САЩ ще питат: “Наистина ли сме готови да умрем за Латвия или Естония?” В този момент Путин ще предложи доброволно да влезе в ролята на миротворец. Разбира се, той може да измисли нещо. Безредиците в Латвия не са никак по-сериозни от неуспешния референдум в Шотландия. Защо да обръщаме света с главата надолу заради гражданска война в малка незначителна страна, която малцина могат да открият на картата?

  На извънредно заседание на НАТО в Брюксел прибалтийските страни ще призовават за прилагане на Член 5. След сражения с променлив успех НАТО решава да изчака да види какво ще стане. Възможно е всичко да бъде разрешено по абсолютно нормален път. Още повече на брой наемници и техника преминават границата, за да защитят Народна република Свободна Латвия. Латвия затъва в замразен конфликт, който няма да бъде разрешен скоро. Руските войски остават край границата.

  Няма вече НАТО, има само Путин

  Путин ще покаже колко е заблудена НАТО и светът ще види, че Алиансът не представлява абсолютно нищо. Няма вече НАТО. Сега командва Путин. Именно той решава кого да наказва и кого не.

  “Ислямска държава” и Путин изнасят един и същи урок. Ако Западът иска да спечели, той трябва да се съпротивлява, докато не е станало твърде късно. ИД би могла лесно да бъде победена, докато силите й представляваха сбирщина от няколко хиляди души. Путин лесно би могъл да бъде спрян, ако Западът бе прехвърлил противотанкови оръдия, средства за транспортиране и войски на НАТО в Полша или в Киев още когато Русия направи първата крачка към анексирането на Крим.

  Неконвенционалните атаки на Путин в Югоизточна Украйна биха могли да бъдат спрени с масови санкции преди (а не след) извършването им, чрез пряко отричане на твърденията на Русия за нейната невинност, а също така чрез предоставяне на Украйна на реална военна помощ от самото начало. Сега вече е твърде късно да се прави това, което трябваше да направим, но си помислете за описания от мен по-горе сценарий. Много скоро може да настъпи мигът, когато наистина ще бъде твърде късно.

  Обама като Чембърлейн

  Украйна се бори със собствени сили, на практика без помощта на безотговорните си съюзници. Тези, които заедно с нея са в редицата на жертвите, разбират че този проблем трябва да се реши много спешно. Другите не го виждат, ако е вярна неотдавнашната реплика на Обама на мероприятие за набиране на финансови средства за партията му: „Геополитически… това, което се случва в Украйна, не представлява заплаха за нас.”

  Това изказване може да влезе в историята редом до думите на Чембърлейн за “мира в нашето време”. (Британският премиер Невил Чембърлейн произнася тази фраза, когато се съгласява Судетската област да бъде предадена от Чехословакия на нацистка Германия – б.р.).
  —————————————————
  Авторът е американски журналист, работещ за сп. “Форбс”. Той е специалист по националната и международна политика и икономика.

 24. В съгласие със Сия.
  Северна Aмерика се отнася все по- подозрително към стоки, произведени в Китай. Много големи компании отдавна биха се лишили от етикета’made in china’, но законът изисква такова посочване. Помагаха си с патерици като: ‘designed by Apple in California, assembled in China’. Това вече не помага особено, защото ако един вярва, че американскате фирми контролират производствата си в Китай, стотици американци се съмняват във възможността за ефективен контрол върху китайците. Усещането е, че с техните способности за мошенгии трябва да се занимава Министерството на варварските работи.

 25. Тази статия пропуска само една малка, но съществена подробност: фактът, че “хибридната война” се реализира на политическо и дипломатическо ниво. На бойното поле нищо хибридно няма. Там си е класическо унищожаване на техника и жива сила. В Украйна, както и по-рано в Молдова и Грузия лошо въоръжени, лошо обучени и лошо командвани “сепаратисти” воюват с лошо въоръжени, лошо обучени и лошо командвани национални сили. В такива условия на бойното поле подкрепата на Русия е решаваща. В Прибалтика “хибридна война” на Русия не би проработила просто защото не би могла да постигне успех на бойното поле…

 26. До Everyone Else, напълно съгласен. За съжаление в областта на компютрите е много трудно да се намери нещо, което не е направено в Китай. Същото е и с самобръсначките. Аз можах да намеря едни от BIC, които са направени в Гърция, всичко друго е от Китай.
  Изхитрили са се на пастите за зъби да пишат разпространено от еди-кой си, сама на Aquafresh пише madi in USA, и това е тази която купувам. И все повече хора правят като мен. Даже понякога казвам на продавачите, това щях да го купя, ако не беше направено в Китай.

 27. Да бе, да, доларът е толкова “обезценен”, та за това рушняците купуват долари и дъмпват рубли като обезумяли.
  Докато някои тролове тук тръпнете в очакване за девалвация на долара, руската тайга ще бъде изсечена за да се напечатат рубли, които ще имат стойността на зимбабвийските долари от времената на хиперинфлацията 🙂 Иска им се на някои тук доларът да го нямаше ама го има, и даже Вашите господари от Нигерия в сняг Ви плащат в същата валута.

 28. @.500S&W
  Да, така е с компютрите и с компонентите за тях. Поне аз не знам за нещо друго. Гърмят и ги заменяте. Не че Китай не може да произвежда добре, имаше и такива моменти.
  Колкото до пастите за зъби – ‘Tom’s of Maine’ сa произведени в Kennebunk, Maine. Вероятно има и други, в нишата на еко производствата.
  Gilette произвеждаха някои от сериите си в Германия и в Китай, сега за Европейския пазар произвеждат в Полша. С тях болката е, че колкото повече маркетинг толкова повече безумие.
  Колкото до Китай, те са възкръсвали и преди в историята; някое нео-конфуцианство може да ги спаси отново.
  (моля, да ме извините за битовото писане)

 29. Г-н Ганев и всички постващи от USA, верно е че Китай влага много в долари, но той ги използва за инвестиции в много африкански и латиноамерикански държави. Ето сега си купува и Сибир. Официално.
  Китай НЕ разчита само на доларите.
  И той има огромни проблеми. Все пак последиците от 30-годишният чист болшевизъм (маоизъм) трудно се преодоляват, дори за 30 години.
  В НРБ чистият болшевизъм продължи 45 години, с 15 повече от китайският.
  След 25 години “преход”, виждате какви са резИлтатите, дори и спрямо китайските.

 30. @ зелен ордьоварвар

  Китай действително има проблеми; ето един съвсем пресен:
  http://www.reuters.com/article/2014/09/30/us-hongkong-china-idUSKCN0HN03Q20140930

  http://www.bbc.com/news/world-asia-29422233

  А министерството на външните работи на Сингапур изведнъж се загрижи, че някой може да пострада в лошия протест и призова сингапурците, които ще пътуват, да избягват местата на протеста.
  ха. че защо тогава да пътуват 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.