Парламентарният о(т)бор на Путин в България

Не вярвам в Йейл да са повлияни от някакъв си български блогър, но с професора по история от един от най-престижните американски университети Тимъти Снайдър ставаме ( поне ) двама в твърдението, че българският парламент е проекция на волята на Путин. Или както съвсем директно се изразява историкът, давайки пример именно с България- Путин си го купува.

 

В Русия просто заявяват, че западните ценности са невалидни, смята историкът, който изследва темата отблизо

Едно от средствата на Кремъл да разедини европейците е като купува цели парламенти. Пример за такава практика е България. Това твърди американският журналист Тимъти Снайдър, цитиран от Дойче Веле.

Според специалистът Европа не може да защитава собствените си интереси и остава пасивна, докато официалната руска пропаганда ѝ приписва какви ли не грехове, включително и съучастие в свалянето на бившия украински президент Янукович. „Европа не бива да отстъпва пред претенциите на Кремъл, че Украйна е руска сфера на влияние, Европа е длъжна да покаже морална устойчивост и да защитава своите либерални ценности, свободата, върховенството на закона и правото на самоопределение, твърди историкът. Украинската криза поставя целия Запад на голямо изпитание”, убеден е Снайдър, който в последните месеци се занимава с изследване на тази тематика.

Историкът Тимъти Снайдър, който преподава в Йейлския университет, защитава правото на украинците сами да решават съдбата си и критикува политиката на Путин, който, според него, просто отказва да признае, че Украйна съществува. Историкът изтъква и много грешки на така наречения „Западен свят”.

„В продължение на 40 години Евросъюзът получаваше удовлетворението, че много страни искат да се присъединят към него. И тъкмо разширяването се превърна в негов единствен, голям политически проект. Сега обаче ЕС е изненадан от цели три съвсем нови тенденции. Първо – САЩ станаха доста по-непредвидими. Второ – една голяма страна, каквато е Украйна, в труден за нея момент иска да се приобщи към ЕС. И трето, всъщност най-важното: Русия иска да разруши ЕС”. Снайдър прави тази неочаквано остра констатация в интервю за германския седмичник „Ди Цайт”. Историкът е убеден, че за сегашното руско ръководство тъкмо Европа е най-опасният враг – най-вече заради общите ценности на европейците, но и заради икономическата мощ на ЕС.

„В Русия просто заявяват, че западните ценности са невалидни. Сегашното ръководство е убедено, че всеки, който се позовава на тези ценности, е или лицемер, или идиот. Но тези ценности са факт. Украйна не е получавала покана за членство в НАТО. Преди руската агресия повечето украинци бяха против такова членство. Именно руското нахлуване промени тази нагласа. Нека да го кажа пак: Русия смята за свой главен враг не другиго, а ЕС. Но руското ръководство предпочита да сочи с пръст именно НАТО и по този начин да прехвърля върху САЩ отговорността за случилото се в Украйна. По ирония на съдбата тъкмо във времето, когато САЩ се оттеглят от Европа, Русия ги обвинява, че дърпат конците.” обобщава Снайдър.

 

Предизборната кампания за нов български парламент, която вече е към своя край, е най-доброто доказателство за констатацията за путлеристката инвестиция в българската политика. От всички 7 или 8 политически формации с шанс да се настанят в законодателния о(т)бор на Путин в София, само една, при това предимно чрез позицията на ДСБ, единствена от партиите в Реформаторския блок, опровергава ясно очакванията за квалифицирано, пълно мнозинство на троянските коне на Русия на жълтите павета в българската столица.

Понеже на Путин му беше малко руска четворка да тегли неговата колесница в предишния местен парламент- четворна коалиция, която не оправда напълно инвестирането му в руско влияние в европейския парламент, той я разпрегна и сега вкара в състезанието и путлеристки понита, като АБВ, за да се подсигури, че отдолу няма да избие още някоя издънка на омразната му европейската демокрация. Така, както и да погледнете класацията на вероятните коне, които се очаква да прескочат парламентарната бариера- дали отзад напред или обратното, Путин се е подсигурил!

Ако на украинския президент Янукович Путин предложи публично 15 милиарда евро подкуп,за да спъне Украйна по обещавания години наред от самия Янукович европейски път, дали се е поскъпил, за да си подсигури по подобен щедър начин навалицата от нюансирано проруски партии на входа на българския си парламентарен троянски о(т)бор?

В рамките на предизборната кампания можете да чуете всякакъв въпроси и отговори, но с едно изключение: темата за купуването и продаването на българския парламент. Защото това не е престъпление в държавата, в която дори назначения от проатлантическия президент Плевнелиев служебен премиер Близнашки се чувства длъжен да се обозначи ясно със забрана за Русия да се говори като противник, макар точно това да е позицията на НАТО, в която все пак официално членува България.

И после кой ще смее да твърди, че човечетата на Путин превземат територии в чужбина без обозначителни знаци!

 

Дори и реформаторите, които са отлично осведомени за факта, че тъкмо Бойко Борисов е наредил на Близнашки да цензурира проатлантическата констатация в документа „Визия 2020” с угодна на Путин редакция, не желаят да изгорят мостовете с ГЕРБ. Те знаят, че руската тема е рубик(л)онът, забранен за пресичане и който го премине, обявява война на империята на Путин с всички последици от нея. За себе си част от реформаторите са поели този риск, но са наясно, че ако изобличат Борисов като резервен троянски кон на Путин, ще настъпи за тях т(р)айно обезвластяване.

 

На любознателните избиратели не остава друго, освен внимателно да следят дали Борисов или който и да било от обкръжението му ще отронят поне една кри(п)тична дума за руския натиск върху България или за руската агресия в Украйна. Усилията им да намерят подобно изключение от правилото на ГЕРБ да не се обаждат с критики към Кремъл обаче са обречени на провал, предизвестен от доказаната предистория на гербаджийския путлеризъм.

 

Какво ни остава ли? Остава ни да залагаме на „международното положение” и да се надяваме, че този път българите няма да бъдат подведени, както в края на 40-те и началото на 50-те години, когато антисъветски настроените български патриоти са се надявали изостреното западно противопоставяне на СССР да донесе глътка свобода и за България.

 

Дано във Вашингтон и Брюксел да чуят казаното от американския професор от Йейлския университет Тимъти Снайдър. Все пак това е Yale University.

Българският Yell ( т.е. вик, изкрещяване) засега се натъква на глухота в самата България, чиито тъпанчета явно са спукани от светските шамари, шумкари, шмайзери, шмекери и шушумиги, шестаци и мултаци- все отбор съветски “юнаци”.

 

25 мнения за “Парламентарният о(т)бор на Путин в България”

 1. Г-н Инджев
  Статията Ви е прекрасна.Много точна.И все пак добре,че се появи мнението на американският професор Снайдър за да не се сметне становището ,което изразявате за обикновена изборна агитация.Въпреки,че Вашето мнение както и моето а и на хиляди българи /да не кажа милиони/политически необременени,анализатори и интелигентни хора и не служещи на ничии чужди интереси се изразява вече години наред.Всеки български патриот,който мисли за бъдещето на децата си и Родината е наясно със зловещата роля на Русия в унищожаването на България.Това трябва да се повтаря НЕПРЕКЪСНАТО.Статията на американнскит професор е препечатана и в други медии /*24 ЧАСА*/мНОГО Е ВАЖНО ГОВОРЕНЕТО.Волен Сидоров вече се срина,но остана Първанов,Бареков,Борисов.Ще възникнат и нови денголюбци.Борбата трябва да се води поимено по всеки повод,които обрича България на заробване от Русия.Смятам,че Москва има пръст в унищожаването на БАНКА КТБ

 2. Реформаторите рискуват война с Путин разчитайки, че някой ще дойде на помощ. Ама историята помни, че САЩ и Англия вече ни продададоха на СССР. В момента Обединеното кралство не му дреме за никой освен за себе си (според последното интервю на Камерън), а външната политика на Белият дом е съсредоточена на съвсем друго място. От руската Баба Меца в момента никой не може да ни спаси освен самите ние… А след Крим на тях им дойде апетит. Русия обезателно трябва да се озапти, но момента е крайно неподходящ точно ние да се правиме на герои.

 3. Остава ни и да се надяваме, че тъй като нормалните хора не са кресльовци като фашистите, те все още са преобладаващ брой по тези географски ширини, така петимни за руската империя от векове (и за векове).

 4. Защо мнението на професора по история Тимъти Снайдер от Йелският университет заслужава изключително внимание. Защото в него университет цедилката е толкова голяма, че дори ако приемем, че гласещият се за втори премиерски мандат бб по някакъв чудодеен начин се научи да “владее” английския няма никакъв шанс да се цани за портиер.
  За останалото по статията, поне пишещите тук не само се досещаме отдавна но благодарение и на г-н Инджев имаме достатъчно знания. Въпросът е, дали не сме поставени единствено в ситуация при която единствено ни остава да ревнем гороломно: “Да живее международното положение”.

 5. Г-н Инджев, не знам за Брюксел, но за Вашингтон знам. Не очаквайте помощ поне още 2 години, докато оща са на власт тези дилетанти, марксисти и по-тъмнокожи расисти, която единствена цел е да дръпнат Америка надолу и да си отмъстят на белите човеци и християните за някакви измислени прегрешения. А Путлер си купува цели о(т)бори политици не само в България, а изглежда и из цяла Европа.

 6. Бат’ Иво разбирам ти болката,ама с Обамата нема шанс за промяна по нашите ширини.
  Не може кварталния побойник-хулиган да го пребориш с кварталния отличник по математика,примерно!
  Тука требе един Маккейн(Джони имам предвид),с едно квадратно чене дето мери със същия аршин като нашия регионален,геополитически цар,примерно,и тогава може би да се случат некои случки случайно,които в нашия(българския)случай вече 25 лазарника не се случват в никой от случаите,които преживяхме.
  С меки китки и морални ценности нема да стане!

 7. Господин Инджев,
  бихте ли коментирали появилата се информация (Григор Лилов), че обезпечението на новия предстоящ заем е газопреносната система на България?

 8. Имах удоволствието да слушам лекция на проф.Тимъти Снайдър в Червената къща.Завидях на студентите му и съжалих българските студенти политология,които се обучават от доц.Буруджиева и подобни на нея персони,известно как попаднали в СУ.Факти и анализи,всяка негово дума беше казана на място.Защо “академиците” от СУ не го поканят за гост лектор?Поне веднъж,за да добият представа студентите какво значи професор в Йейл,какво значи обективен политически анализ?Извинявам се на достойните български учени,които правят изключение от академичната общност,която слугува на политици и бизнесмени.

 9. Ако Тодор Живков беше глупак, кумир на Бойко Борисов, който не му отстъпва по качества, а БСП,ДПС,ББ,АБВ прост инструмент за впрягане на народа, всичко щеше да бъде ясно, и просто нямаше да гласуваме за тях. Но това няма как да знаем, затова избора остава твой!

 10. Върви Народе Заблудени
  Върви след твоите Паши.
  Те първи са в говоренето Смело,
  И първи в краденето на Пари!

  Върви не бой се, те са там,
  Борисов, Гоце и Местан.
  До тях на втората редичка
  наредили са се още
  Бареков, Волен, Селската Кметичка…

  Подкрепяни от цял отбор Банкери!
  Сите Крепки Милионери.
  От твойта Цицка те са яли
  и Мамата са ти Ебали!

 11. Чета с изумление и нарастващ гняв как тук има хора, които едва ли не се тръшкат, че нямало помощ от “Велика”британия и / или САЩ и /или ЕС.

  Хора, такава помощ НЕ НИ Е НУЖНА!
  Не САЩ, Англия, Гренмания или Русия са осъществили Съединението, или са дали Независимостта на България!

  Нужно е мнозинството от българите да осъзнаят, че Рисия е ЗАПЛАХА, защото ЦЕЛАНАСОЧЕНО се стерми да унищожи Родината.
  След това осъзнаване, по силата на инстинкта за самосъхранение ще дойде и освобожадването от путлеристите и путлеризма.

  Да не би САЩ и ЕС да ни казаха, че Пеевски и парителството са заплаха, та да изригнат протестите срещу назначаването му?

  Всичко започна със “словото”! Ние знем какво са Пеевски и комбината Д(п)С/БКП.
  От словото ги е страх най-много БКП и клонингите й, включително ГЕРБ, АБВ, ББЦ…
  Затова най-големата ‘инвестиция” на КТБ бе машината за манипулации на ДПС – т.н. “медии на Пеевски”.

  Затова Борисов (ГЕРБ) дъжра парите в КТБ.

  За да задушат СЛОВОТО с платените си драскачи!
  Не ги е старх ни от САЩ, ни от ЕС!

  От НАС ги е страх!

  И в борбата си срещу словото са наели дори и разни ‘брадати блогъри’, ‘демократи” и “анти-путлеристи”, да ни убеждават как Борисов ще ни отърве от тях… от себеподобните си.

  Затова, АКО уважавате словото на Иво, АКО уважавате истината в неговите думи и АКО ви е мила Родината – разпространявайте СЛОВОТО!

  НЕ СЕ ВАЙКАЙТЕ КАТО БАБИ, НЯКАКВИ, СЕНИЛНИ!!

  Стига с глупости, като това “Иво, колко си прав, ама кой ли ще го прочете…’
  “Иво, така е, ама САЩ няма да ни помогнат понеже президентът им е черен..”.

  Нашите предци са го казали – помогни си сам и Бог да ти помогне!

  ПРАВЕТЕ НЕЩО!
  Помагайте истината да достига до повече хора!

 12. Ivo; mnogo si dobar . Putili ima i shte ima ; no i mnogo MIJITURKI v BG. To biva strah i podlost; no tova e bez PRESEDENT . Narod ot PREDATELI .

 13. BRAVO ARTHUR

  TO4NO TAKA ISKAH DO NAPICHA I AZ

  SAMI SAMI TRIABVA DA SVARCHIM RABOTATA

  KAKVI SA TEZI PORAGEN4ESKI VOPLI

 14. Епиграма на Радой Ралин
  “Народите все повече общуват-
  стремят се, да се закупуват.
  http://business.actualno.com/Kabinetyt-Oresharski-podgotvil-prodajba-na-bylgarska-zemja-za-Ujen-potok-predvaritelno-news_52619.html
  П.П. Утре в 11.00 часа в пресцентъра на НДК ще се проведе пресконференция с екипа на сваленото от ефир радио предаване “Часът на инфохолиците”
  Заповядайте да ги подкрепим!

 15. Господин Инджев, в сайта на Ехото на Москва е публикувана много силна статия на Лев Шлосберг – депутата, който беше пребит, когато опита да разследва тайните погребения на руски войници, убити в Украйна. Ако има възможност някой да я преведе на български ще бъде чудесно – ето оригинала, чието заглавие на български е “Заповядано е да се лъже”

  http://echo.msk.ru/blog/schlosberg_lev/1409822-echo/

 16. Г-н Инджев, уважавам Вашето отношение към г-н Костов. Не мога да знам защо е такова, но мога да заявя категорично моето мнение: този, който е заявил, че е негов враг, че той е виновник за бедите на България или е отправил без каквато и да е връзка- просто да се каже някакво обвинение към него Е НЕСЪМНЕН ВРАГ НА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ.
  Не ме наричайте “костовистка”. Това определение е обидно, измислено от комунистите – бившите “живковисти”, които по подобие на себе си искат да принизят своите противници, бих казала дори врагове, правейки ги подобни на себе си мижитурки, ласкаещи вожда.
  И ето в последния момент на предизборната агитация Бойко Борисов гръмко обявява: “Иван Костов е овладял Реформаторския блок и работи с БСП”
  http://www.mediapool.bg/borisov-obyavi-che-ivan-kostov-e-ovladyal-reformatorskiya-blok-i-raboti-s-bsp-news225469.html
  “Нерде Ямбол, нерде Стамбул” – както казва народа. Като няма какво да кажеш сам, защо да не пробваш това, което толкова години върши работа.
  А няма друг управляващ, върху главата на който са изсипани толкова много грехове и лъжи повтаряни по Гьобелски (една лъжа, повторена хиляди пъти става истина), а много малко се говори за това, че само за 4 (четири) години от всичките 25 ( двадесет и пет) България успя да се откъсне от черната дупка в която потъваше и аз, а и много други хора видяхме “свтлилината в тунела”, че има надежда, че има и начин за нещо различно, за нещо което искаш да направиш сам, дори и да не успееш, поне да си опитал и видял наистина колко струваш и какво можеш.
  Колко къса е човешката памет, колко бързо хората забравят, как не правят разлика добро – зло (но не само през собствената призма, а малко с по т. н. глаобално мислене), как не мерят с еднаква мярка това, което става през всичките тези години.
  Затова мислете, преди да гласувате, а не на следващия ден след изборите. Мислете и непременно гласувайте.

 17. Господин Инджев, много се извинявам, че коментарът ми не е свързан със статията Ви, която е силна и точна, но ми се иска да постна изказване на местен човек от 2010 год. за завода в Горни Лом и собственика му:
  “Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д „Миджур” е фирмата „Видекс – АД” с генерален директор Валери Митков – близък приятел на президента Георги Първанов. Твърди се, че една от любимите президентски винарни е „Лопушката”, мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. Местните хора говорят, че президентът е истинският собственик на “Видекс”, а може би и на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса. Нека споменем за още някой „геройства” на “Видекс”, които определено са доказана истина: През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод “Миджур”.
  През април 2006 г. избухна пожар в з-д „Миджур’, при който загина инж. Илия Симов. В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит произведен от Видекс, се взривява до открития рудник “Република” близо до Перник и нанася много материални щети.При направения анализ в „Минпроект” е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България. 18 май 2007 г. експлозия в цех на завод „Миджур” отне живота на 28-годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 39 г. До кога? ”

  Съболезнования за жестоката загуба на близките.

 18. За сега само Реформаторският блок изразява моето мниние за отношението на Русия към България.И то с преферециално гласуване за ДСБ.С желанието на Русия да ограби България с ненужни и в нъти по скъпи проекти.Да продава най скъпата газ.Да се меси във вътрешните работи като диктува закони.да плете интриги и прави опити да съсипе банковата система на страната.
  Спомняте ли си *Сестрите в Либия*.
  Целият свят се застъпи само Русия мълчеше,въпреки ,че бяха близки с Кадафи.
  Защо?Защото искаше да накаже *лошият Костов,който изгони руските шпиони и не пусна руски самолети в Косово.Искаше да внуши в нашето общество ,че едва ли не Костов ги е предал на Либиа.Всъщност това бяха направили руските тайни служби.
  Костов остава вторият ВЕЛИК Български държавник след Стамболов,който не предаде България на Русия.За сега други няма.Другото е продажно,умилкващо се .Като се почне от БКП през лидерите на БСП та се стигне до Първанов,Сидеров,Бареков,Борисов.Според мен най посветен от руснаците в момента е Бареков/КТБ,Ц.Василев/

 19. ИВАН КОСТАДИНОВ е прав-НЕЗАБАВНО ЗАСИПВАНЕ НА МЕДИИТЕ С ФАКТИ ОКОЛО НЕЗНАЧИТЕЛНАТА ПОДРОБНОСТ, ЧЕ СОБСТВЕНИК НА ПОРЕДНАТА МИНА ИЛИ ФАБРИКА-КАСАПНИЦА Е ПАК подгъзник, ибрикчия и спонсор на гоцэ сырыщныка!!! (ЗАПЛЮЙ ТОЗИ ГНУСЕН МЕРЗАВЕЦ, НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ, КРЕМЪЛСКИ КЛОЗЕТОЛИЗЕЦ И 3ПЕРЛИВ ЧАЛГАР!)

 20. Прозрачност,непрекъснато повтаряше Първанов!Собственици на завода-Валери Митков,Ирина Виталиевна Миткова и Емил Митков.Кои са тези хора?Какво имущество имат?Как го стопанисват?Видях информация,че госпожата е получила земеделска субсидия от ЕС.Какви данъци плащат?Кога в България ще знаем,кой,кой е?Кога ще има прозрачност не само на думи?Услужливи журналисти пак питат как държавата ще подпомогне семействата на пострадалите?В цивилизованите държави има правила и съд,който определя обезщетенията.Заводът е частна собственост.Съболезнования за роднините на жертвите.

 21. Дали и ние вече не сме така: http://www.bbc.com/news/world-europe-29450930
  Още едно доказателство колко е опасна пропагандата и лъжата. Борбата на този фронт е по-нужна от всичко останало. В противен случай моралния и стопански упадък са най-лекото което може да се случи.

 22. TENKO,моралния упадък е най-страшното което може да се случи ,а то вече почти се е случило.Комунистите НЯМАТ морал и не искат и да чуват тази дума, а липсата на морал води до много тежки проблеми, каквито има в България , а и не само там.

 23. R.Winford, така е но убийствата и войната са по-тежки. Написах веднъж в този блог че пътят към тях е много хлъзгав и започва именно от лъжата или престъпното мълчание (и то най-вече заради материални облаги).

 24. Проф. Снайдър като историк е един от малкото хора на света, информирани, че рАЗИЯ си купува полити, партии и цели парламенти не от вчера.

  Между второто и третото разделяне на Полша (1792-1794), преди въстанието на Костюшко, рАЗИЯ си купува целия Сейм на Полша, а тогавашния маршал (не помня името, но който иска, може да си го намери) получава 1,000,000 (милион) златни рубли (около 2 МИЛИАРДА днешни долара). Ясно е защо с този Сейм и този маршал третата подялба на Полша и изчезването й от картата са предопределени.

  Що се отнася до мненията, че Западът ни е продал и в Ялта, и в Малта, и днес, че всички българи са само робове и пр., и пр., само няколко исторически фактове. През 1885 г., когато прави Съединението, Княжество България е току-що възкръснало от 500 г. робия. Същата година младата българска армия, в която “капитан” е най-високият чин, помлява от бой опитната сръбска армия и нейните австро-унгарски инструктори. А в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни същата армия, все така съставена от новоосвободени “роби”, попилява от бой превъзхождащи я като опит, въоръжение, традиции, че и численост армии на Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Русия (Добруджанската операция), Великобритания (само за 1 ден при Добро поле 40,000 убити британци и изритване на Уинстън Чърчил от политиката за 23 години).

  Въпросът е “в навивката”.

  И в словото, както казва по-горе уважаваният колега “ARTHUR”. Не случайно в един от обявените за “неканонични” преводи на Библията първият стих на Битие започва така,
  “В началото бе слово…”

  Словото е онова, което кара нашите прадеди да удържат Шипка на 23 август между 16:00 и 22:00. Несправедливо приписвано от поета Иван Вазон на ген. Столетов, това слово (“Млади опълченци, венчайте България с лаврови венци”) е произнесено от д-р Константин Везенков, старшият лекар на Българското опълчение, който сам, по свой почин организира контраатака с всичките ранени, които още могат да се движат и да стрелят.

  Просто ни трябва “навивка”, и тогава жална й майка на русофилистичната и милиционерска паплач.

  И, г-н Инджев, респект!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.