Чадърът на(д) Първанов

Преди повече от три години:
Четирима ранени при взрив в завода за експлозиви край Горни Лом
Медиапул
2011.04.02.
Никола Лалов

Четирима души пострадаха при експлозия в завода за боеприпаси ”Миджур” в монтанското село Горни Лом в сряда привечер. Хората, които работят в завода, са били изведени на безопасно място, но четирима мъже са пострадали от ударната вълна.

Двама от пострадалите са освободени след преглед в болницата. Мъж на 62 години е със счупена бедрена кост и колянна става. Най-тежко е пострадал мъж на 44 години, който е с разкъсна рана на главата и със засегнати очи. Той е откаран в болница ”Царица Йоанна”.

Точните причини за инцидента, станал в цех за производство на амонит, тепърва ще се изясняват. Ще се изчака да изминат 24 часа от последните взривове, за да могат експертите да влязат в завода.

Два цеха от завода за взривни вещества “Миджур” са напълно унищожени. На територията на фабриката има разпръснати взривни изделия и предстои теренът да бъде почистен от сапьори.

Сигналът за пожара е бил подаден около 18:30 часа в сряда. Заводът е частен и в него основно се унищожават боеприпаси. От Министерството на отбраната казаха, че там не са унищожавани боеприпаси на българската армия. Според предварителните данни в складовите помещения на предприятието са се съхранявали около 10 тона амонит, говори се, че имало противопехотни мини и други боеприпаси.

Най-вероятната причина за първия взрив снощи е запалване на ремъчна предавка на пълнител от машина в завода, съобщи Искра Маринова – директор на Областната инспекция по труда във Видин.

Две лаборатории измерват през 15 минути вредните емисии във въздуха. Засега няма установени замърсявания.

По заповед на вицепремиера Цветан Цветанов е създаден кризисен щаб. Има готовност за евакуация на населението на село Горни Лом. В самото село, което е на 4 километра от завода, от взривовете има счупени стъкла в отделни постройки. Няколко семейства още вечерта са напуснали домовете си и са пренощували при близки в съседни села.

Сформира се група от експерти за оценка на риска и за изясняване на обстоятелствата след взривовете, съобщиха от областната администрация във Видин. Решението е взето на заседание на Кризисния щаб, който заседава в кметството на с. Горни Лом. Групата от експерти ще включва служители на противопожарната служба, на “Контрол на общоопасните средства” и на ДОТИ.

Завод “Миджур” е собственост на съдружник на Христо Ковачки

Завод “Миджур” е част от бившото военно предприятие “Пима” – Монтана, което бе обявено в ликвидация през 2000 г. и обособени части от него бяха обявени за продажба. Заводът за взривни вещества в с. Горни Лом бе продадено на фирма “Миджур 99”, мажоритарен собственик в което е инж. Валери Митков, който е съдружник на Христо Ковачки в мини “Чукурово”.

Говори се, че инж. Митков има приятелски отношения и с президента Георги Първанов. През 2004 г. Първанов прерязва лентата на нов цех за сглобяване на система за взривяване. Според публикации президентът харесвал и виното от винарна “Лопушката”, в която мажоритарен собственик отново е Митков.

Освен производството на експлозиви за минната промишленост, завод “Миджур” има и капацитета за унищожаване на боеприпаси и през 2008 г. обявява, че е спечелил поръчка за унищожаване на гръцки боеприпаси с отпаднала необходимост.

В предприятието работят 150 души, като 90 процента от тях са от с. Горни Лом. Останалите са от Монтана и Чипровци.

Инцидентът в сряда не е първият в “Миджур”. През 2007 г. взрив в цех уби млад мъж и рани жена.

А на 3 юли 2008 година около 1400 тона боеприпаси, складирани в поделението край софийското село Челопечене се взривиха. Експлозиите не взеха жертви, но предизвикаха паника сред столичани, тъй като обясненията на институциите какво се случва закъсняха.

Инцидентът принуди правителството спешно да отпусне 30 млн. лева за утилизация (унищожаване) на излишните боеприпаси. Четири фирми (две, от които в консорциум) взеха общо 28 млн. лева за утилизацията на 14 945 тона боеприпаси, излишни за Българската армия.

В хода на процедурата по избор на изпълнителите кандидатстващите чужди компании отпаднаха, тъй като предложиха утилизацията да се извършва на работни площадки извън територията на страната. МО прие, че това противоречи на нормативни актове, според които боеприпаси, собственост на Българската армия, не могат да бъдат изнасяни зад граница. Унищожаването на останалите излишни боеприпаси обаче спря поради липса на средства.”

 

Това е информация от 2011 г., която не е нито анонимна, нито безадресна. В нея се казва, че за действащия по онова време президент Георги Първанов се говори като за близък със собственика на бомбардираната отвътре фабрика на смъртта, погубила три години по-късно в мирно време с противопехотни мини цял взвод български жени ( и двама мъже). И не само се говори: вижда се от факта, че Първанов е освещавал дейността на предприятието с личното си внимание към него.

 

И още нещо се вижда от тази подгизнала с прясната кръв на поробените работници в „Миджур”- отново изплува името на съдружника на Бареков в „България без цензура” Христо Ковачки. Но както и в случая с неизплатените заплати на миньорите от неговите мини- златна мина за пропагандата на Бареков, така и с гръмналите противопехотни мини, вината се приписва на някой, който ги ковал с чук, но Ковачки не се споменава.

 

И как реагират Първанов и Бареков?

 

Партията на Първанов АБВ публикува днес декларация, в която с възмущение се задават въпроси за виновниците за трагедията. В документа не се споменава каквото и да било за връзката на Първанов с „Миджур”- дори и като намек за опровержение от рода на „злонамерени хора разпространяват клевети” или нещо подобно, познато на автора на тези редове от 8 октомври 2006 г., когато от името на президента Първанов беше обвинен със специална декларация, че от екрана на БТВ е разпространил слух за имотното му състояние.

Бареков пък мълниеносно е сътворил предизборен клип с траурно съдържание, в който, разбира се, не можем да очакваме от един толкова нов и чисторък политик да се цапа с размисли за съпричастността на неговия коалиционен партньор към предисторията на трагедията в Горни Лом.

 

Да, ние всички скърбим, но не само за буквално изпарените при чудовищния взрив 15 закрепостени срещу жълти стотинки сънародници. Скърбим за погребаната истина, за заровените живи пориви тя да бъде разровена още по горещите следи, каквито има, но биват тъпкани с години от височайшите ботуши на властта.

 

Не питам за чадъра на Първанов, а за чадъра над Първанов. Какво го прави толкова самоуверено недосегаем толкова време?

 

При това въпросът ми е адресиран само към фактори от противоположния на Първанов политически спектър- останалите не се и крият, те са му явни съратници и съзаклятници ( като Бойко Борисов).

 

Защо президентът Петър Стоянов така и не пое инициативата, след като няма и кой да го попита за потвърждение, да разобличи Първанов, че е преобърнал БСП в полза на НАТО заради едни пари? Това се е случило в неговия кабинет на държавен глава. Там Първанов е нахокан като лидер на БСП от германския депутат Гернот Ерлер за позицията му в подкрепа на Милошевич и след заплаха за спиране на субсидията от Германия българският соцлидер сменя курса, но никога това не достига до съзнанието на избирателите на БСП, оставени в неведение за мотивите БСП изведнъж да приеме приемането в НАТО.

Ако червените другари и другарки знаеха истината, историята на България щеше да протече иначе. Щеше да бъде подкопан потенциалът на Първанов като дългогодишен партиен авторитет сред най-голямата българска партия и съотношението на силите в българската политика- преди на върха й да бъде изтикан Бойко Борисов, щеше да се формира по друг начин.

 

Защо Росен Плевнелиев, когото авторът на този текст цени иначе заради проатлантическата му позиция, не изпълни обещанието си да проветри институцията, която оглави през януари 2012 г. след 10 години безконтролно царуване на Първанов? Дали топлата на връзка на Първанов с Борисов не е причината за това?

 

Защо тази сутрин вътрешният министър Йордан Бакалов повиши тон на водещия в Нова телевизия, който се опита да го попита дали знае нещо за „приятелствата” на собственика на фабриката на смъртта в Горни Лом Валери Митков? Защо Бакалов рязко прекъсна темата и свъсено заяви, че това било като „една жена каза” ( макар името на Първанов дори да не беше споменато?

 

„Една жена ли е” бившият шеф на контраразузнаването и настоящ кандидат за депутат Атанас Атанасов, който ден по-рано каза пред друга телевизия, че демонстративната близост на Първанов с Валери Митков е равносилна на чадър за проверяващите и контролиращите органи по отношение на опасната фабрика „Миджур”?

 

Камбаната на „Медиапул” от 2 февруари 2011 г. при предишния тежък инцидент в цех на предприятието довел до взрив, поразително напомнящ като прелюдия към последвалия ужас и смъртта на 15 души, също ли е „една жена каза”?

 

За нечии скромни солови блогърски и писателски усилия да разобличат одържавената на най-високо ниво мафия в България дори не питам- то е ясно, че попадат в графата на запушените усти в царството на организираната българска престъпна мълчаливост.

 

А мълчанието, няма как да не напомня, е злото.

 

Още какви експлозии и колко смърт трябва да понесе България, за да се събуди и да стане ясна тази очевидност, от която да произтекат някакви последици за виновните?

 

13 мнения за “Чадърът на(д) Първанов”

 1. Бог да прости нещастните хора!
  След текста на Иво си помислих, че ако такива долни и цинични мерзавци като ныкалай барэкав и гоцэ сырыщныка бяха високопоставени нацисти- коменданти на Аушвиц и Треблинка, те не биха имали никакви морални проблеми, с молитвени шапчици на главите, под знамена с Давидови звезди и в ритъма на “Шалом алейхем” да се кандидатират за депутати в Кнесета, ако от това се очертаваше власт и далавера за тях.
  ЗАПЛЮЙ ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ!

 2. Mир на праха (защото след този взрив те буквално са станали на прах и пара) на поредната група наши сънародници, загинали, за да се пълнят сметките на алчната червено-кафява комун-милицейска номенклатура, която продължава да “коли и беси” в проваления опит за държава Милиционеристан.

  Въпросите ви, г-н Инджев, са съвсем риторични, а отговорът е съвсеем прост. Не, не е заради закона за омертата.

  А защото ТЯХ “червеното знаме роди” ги.

  Всичките ТЯХ.

  Без никакво изключение.

  Дори когато някой по грешка или в пристъп на срам постъпи човешки, правилно или принципно.

 3. Иво, Първанов преди Евро Изборите обикаляше заводи, които изнасят продукти за Русия.
  Това стига ли за обяснението, откъде иде чадъра му !

 4. Петър Стоянов е един от хилядите “антикомунисти” помогнали да бъде прекратено управлението на ОДС през 2001г., а Гоце е нагъл селяндур намерил благодатна почва за просперитет.
  Работил съм повече от 15 год. в НЕК и почти всяка година там загиваха хора, но информационното затъмнение е пълно.
  Поради това, че електроенергетиката е разделена на много отделни фирми е трудно да се каже точния им брой, но разследващата журналистика би могла да осветли този въпрос. Например между 2008 и 2010г { не си спомням точно} загинаха 4 млади релейчика на възраст между 25 и 35г. в подстанция “Арена” ж.к. “Младост” София, преди това други 4 релейчика от София-област загинаха в автомобилна катастрофа и т. н.
  През есента на 1996г работих с колеги от националната ел. компания на Франция EDF и ми направи много силно впечатление тяхното изключително внимание и старание по отношение спазване на правилата за безопасност. Те ми казаха, че стойността на тяхната застраховка за живота им е такава, че би осигурила живота на няколко техни поколения, в същото време моята беше на стойност колкото 10 годишна среден клас кола. През 2010г. моята застраховка беше около 100000 лв.
  Ето я разликата в цената на човешкия живот в България и нормалния свят!
  Само при висока цена на застраховка за живота и здравето на на работещите във фирмите, което трябва да е задължително условие за издаване на лиценз, може да принуди работодатели и работещи да спазват условията на охраната на труда, защото ще трябва някой да плаща големи пари при нещастен случай.
  Сутринта чувам, че ще стартира кампания за набиране на средства за подпомагане на семействата на загиналите от взрива в Горни Лом и се чудя тези хора как са работили тази високо рискова работа без застраховка живот от техния работодател и кой е разрешил!
  В САЩ често се случва малка или средна фирма да фалира при смъртен случай на работник заради големите обезщетения. Затова работодателите са истински заинтересовани от спазването на правилата и безкомпромисни.

 5. Освен че можем да помогнем на близките на загиналите /който с каквото може/, съвсем скоро ще имаме рядката възможност да НЕ изберем злото/АБВ(Първанов), ГЕРБ(Бойко), ББ(Бареков), ДПС(Доган=Местан=Пеевски), БСП(Станишев=Миков), или който както вижда нещата по своему! Ако не се учим от грешките си, сме осъдени да ги повтаряме неизбежно!

  “Лукойл разследван за пране на пари в Румъния” /този сериал в Бг няма да го дават скоро, у нас главната роля е дадена на Лукойл, а не на Държавата както е в по-нормалните страни/.

 6. Направих го.
  Бог да прости клетниците!

 7. Погледнете форумите под цитатите от интервюто на президента Плевнелиев пред в. “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, където той-БРАВО НА НЕГО!- ясно казва, че “Русия е една националистическа и агресивна държава” и,че “Русия трябва да се научи да има партньори, а не васали и поданици”!
  Рубладжийските плазмодии вият от истерия!

 8. От днес следва поредната гавра със семйствата на пострадалите, прелагат им да подписват “безследно изчезнал” за загиналите при аварията!!!! като при Сталин, за да не се изплаща пособие на семейството!!!
  Излиза че за Близниюнашки и неговите протежета, взрив от 100 килотона и яма 100 метра диаметър е “безследно”.

 9. Отвратителна симбиоза на политици , олигарси , държавна машина.Мафията ряпа да яде.Тройната коалиция си е отдавна готова и като триглава ламя е зина ла да ни налапа.”Огромен събор с конни надбягвания и народни борби за обрязването на двамата си внуци Берту и Симар организира общинският лидер на ДПС във Венец и председател на местния парламент в община Венец Бейзат Яхя. Специален личен гост на Яхя за събитието беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.Освен него на трибуната можеше да се видят още областният председател на ДПС Нуредин Исмаил, водачът на листата на ГЕРБ Любомир Христов и шефът на “Лукойл” Валентин Златев.Точно Златев кумува преди години на сватбата на родителите на Берту и Симар, а дядо им Бейзат Яхя е заместник-директор на стопанисваното от бизнесмена ловно стопанство “Паламара”. На тържеството бил поканен и бившият президент Георги Първанов – датата е Освен него на трибуната можеше да се видят още областният председател на ДПС Нуредин Исмаил, водачът на листата на ГЕРБ Любомир Христов и шефът на “Лукойл” Валентин Златев.
  Точно Златев кумува преди години на сватбата на родителите на Берту
  и Симар, а дядо им Бейзат Яхя е заместник-директор на стопанисваното от бизнесмена ловно стопанство “Паламара”. На тържеството бил поканен и бившият президент Георги Първанов”- датата е 13 09 2014.Дали на тези срещи на ГЕРБ БСП и ДПС не се коментират прогнозите за изборите или направо да диктуват на социологическите си агенции какви проценти да пишат.

 10. Такава мерзост няма никъде другаде по света.Дали ще дочакаме след поредни избори да кажем: Не мърша, а Народ Истински.

 11. Как да не се настроиш оптимистично за резултата от разследването на престъплението в завод Миджур след като разследващият прокурор се казва МАРУСЯ Илиева, а пък третият собственик на семейния завод (според форумите) е ИРИНА ВИТАЛИЕВНА?

  МАМ

 12. Иво,
  на въпроса “Защо Росен Плевнелиев, когото авторът на този текст цени иначе заради проатлантическата му позиция, не изпълни обещанието си да проветри институцията, която оглави през януари 2012 г. след 10 години безконтролно царуване на Първанов? Дали топлата на връзка на Първанов с Борисов не е причината за това?” отговорът не е труден.

  Защото президентът се оказа в положениe на кръгова отбрана, на последната, но обсадена твърдина на евро-атлантическото в българската публична власт.

  И на мен много ми се иска да бъдат изринати, съдени, затворени, изгонени петоколонните боклуци от всички възможни позиции, но както добре знаем дори “гражданите” за “европейско” и за “развитие” на вожда Борисов (“Русия не е заплаха”) не подкрепят президента.
  Може ли той да води война на всички фронтове?
  Срещу машината на ДПС, но и срещу “своите” на “не-мутрата”.
  Та путлеристите бяха на крачка да поискат отстраняването му! Та “независимата”, т.н. “прокуратура”, дори започна разследване!!
  А зад тила на президента е и ‘вицето” – не по-малко опасен червен …там, както ги наричат.

  В нашата съсипана родина поне президентът е българин!
  Разбирам смисъла на подканването – да, трябва да започне най-сетне ‘проветряването”, но бих призовал и за малко търпение.

  П.П. Очаква се днес много силно про-европейско ( т.е. анти-путинско) интревю на президента.
  Моля те, коментирай го!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.