Взривоопасният рецидивизъм на смъртоносната търговия с политическо влияние

Вестник „Капитал” беше единствената българска медия, която през октомври 2006 г. реагира професионално с разследване на скандала с информацията за получени като подарък мезонети от президента Георги Първанов.

 

Резултатът от разследването им обаче видя свят едва 4 години по-късно в книгата ми „Президент на РъБъ”. Както е известно, разследването остана без последици въпреки очевидната, доказана в книгата близост между сем. Първанови и подставеното лице Владимир Лазов, фигуриращо като собственик на въпросните корупционни подаръци- лице, което след публикуването на книгата се скри вдън земя, за да изплува по-късно тихомълком в други начинания, свързани с Първанови ( като луксозния хотел в Белчин баня).

 

Сега от „Капитал” се явяват на „поправителен изпит” ( казано без злонамерена ирония), разобличавайки документално връзката на Георги Първанов с Валери Митков, собственика на фирма „Видекс” и на фабриката на смъртта за 15 българи „Миджур” в Горни Лом.

 

Ето какво пишат колегите Момчил Милев и Росен Босев в статията си „Взривоопасна немарливост” от 3 октомври 2014 г.” :

 

 

„”Видекс” АД е собственост на софийския бизнесмен Валери Митков, който натрупа солидни политически връзки именно през годините, когато заводът е получил първите си големи поръчки за утилизация. По времето на управлението на тройната коалиция името му се свързва с президента Георги Първанов. От едно решение на съда в Монтана разбираме повече за тази сюжетна линия.

 

 

През 2009 г. бизнесменът завежда дело срещу собственик на местни радиостанция и вестник заради финансови неустойки. От съдебното решение става ясно, че Валери Митков го е ангажирал да проведе две рекламни кампании: първата – в полза на президента Георги Първанов като кандидат за президентските избори през лятото на 2006 година, а втората – отново чрез притежаваните от ответника медии, включително и ново специално за целта издание, вестник “Реплика”, чиято цел е да популяризира и наложи упоменатия Валери Емилов Митков като “крупен бизнесмен, поддръжник на лявата (социалистическа) идея и представител на едрия капитал в Българската социалистическа партия”, с цел да бъде избран за делегат на предстоящия тогава конгрес на БСП, а по-късно и за народен представител от БСП, което обаче не се случило”.

 

Ето и цитата от делото от 4.01.2013 г (гражданско дело № 70 401 по описа за 2010 година), което в. Капитал преразказва по-горе:

 

„По силата на тези правоотношения ответникът твърди, че е бил ангажиран от Валери Емилов Митков (представляващ ищцовото дружество) да организира и проведе две рекламни кампании. Първата – в полза на президента Георги Първанов като кандидат за президентските избори през лятото на 2006 година. Втората кампания била проведена отново чрез притежаваните от ответника медии, включително и ново специално за целта издание в-к “Реплика” да популяризира и наложи упоменатия Валери Емилов Митков като “крупен бизнесмен, поддръжник на лявата (социалистическа) идея и представител на едрия капитал в Българската социалистическа партия”, с цел да бъде избран за делегат на предстоящия тогава конгрес на БСП, а по-късно и за народен представител от БСП, което обаче не се случило…”

 

Приликите между октомври 2006 г. и октомври 2014 г. са поразителни.

Отново става дума за спонсор на Първанов, какъвто беше случаят с Петър Манджуков.

 

Отново става дума за предизборната кампания на Първанов- същата през 2006 г.

 

Отново става дума за крупен бизнесмен, поддръжник на лявата ( социалистическа) идея и представител на едрия капитал в Българската социалистическа партия – Манджуков никога не е крил тази своя принадлежност.

 

Отново става дума за „инвестиране” в пропаганда в полза на Първанов ( Манджуков дори за известно време беше издател на в. „Дума” и собственик на телевизия т.е. пряк участник в медийния бизнес).

Разликите обаче в пораженията от тези поразителни прилики вече са фатални.

През октомври 2006 г. беше „отстрелян” само авторът на този текст при опит да разгласи връзката между спонсора Манджуков (награден междувременно с орден от Първанов).

През октомври 2014 г. безнаказаността по веригата на причинно-следствената връзка в търговията с политическо влияние доведе вече до истински жертви. Тозипът не някакъв си журналист е принуден да напусне работата си.Напуснаха този свят по ужасяващ начин 13 мъже и две жени, превърнати в роби от крупния представител на капитала с леви убеждения и връзки, покровителстван във варварското изнудване на евтиния човешки живот от „социалния” Първанов.

 

И още една разлика: през октомври 2006 г., на върха на държавата и на могъществото си на главен задкулисен играч в българската политика, бизнес и медии, президентът Първанов, уверен в силата на несправедливостта от позицията на властта, не просто реагира бурно на изобличаващите стрели на един журналист, но и безцеремонно ехидничеше по негов адрес чрез наложена на БТВ заклеймяваща поименно журналиста декларация и в две поредни вестникарски интервюта на слугинските вестници „24 часа” и „Стандарт”.

 

През октомври 2014 г. Първанов обаче мълчи. Липсата на реакция от негова страна е не по-малко арогантно поведение. Издайнически гузно е мълчанието му за връзката му с човека, с когото е демонстрирал близост не толкова отдавна, преди да се взриви фабриката на смъртта в Горни Лом и цяла България да се погнуси от разкритията за робските условия на труд в нея.

И накрая,  в контекста на този сравнителен анализ, към днешна дата се забелязва още една прилика между октомври 2006 и октомври 2014 г. : отново първи в. „Капитал” стига до покровителстването на злото, което останалите все така се задоволяват само да констатират като факт.

 

Уж са много скарани помежду си, но в средите на левицата ( с всичките й метастази, плъзнали да завоюват политическо пространство) не само щадят своя другар Първанов, но направо изключиха трагедията в Горни Лом от предизборното си говорене с пълното съзнание, че тя ги изобличава вкупом. А когато става дума за изобличаване на червените корени на злото, млъкват и най-буйстващите му елементи- от веещите знамената на Че Гевара, до разроилите се бекапета.

 

Няма го на този терен дори най-буйстващия напоследък партиен пропагандатор Александър Симов. Дезертирал е удобно от предизборната кампания тук. Взел си шапката и отишъл да се възхищава на „опълчениците” ( кой ли го спонсорира и него?) в Източна Украйна, както става ясно от негов текст в интернет.

От репортажа му, описващ украинските изчадия, някой извънземен може да остане с впечатление, че гадните украински бандеровци и фашисти са анексирали руски полуостров и водят на друга руска земя боеве срещу миролюбивите руснаци, които нямат никаква вина за нищо и не са предизвикали бойните действия нито с танкове, нито с бронетранспортьори, нито с ракети, нито с каквото и да било друго средство срещу украинските нашественици в Русия, след което, почти без да искат, „опълченците” бележат големи военни победи ( в скоби казано, Симов много обича да се възхищава на руските победи и да се подиграва на украинците, които употребява като пример за човешка страхливост дори в текстове, които нямат нищо общо с Украйна).

 

Те така разбират солидарността, основния постулат на социализма- солидарност с престъпленията на своите другари по соцрелигия, която оправдава всякакви средства в името на властта!

 

Разобличаването на търговията с влияние, която стои в дъното на безнаказаността на една престъпна робовладелска дейност в днешна европейска България, не е някакво самоцелно реваншистко усилие. Нали всички- кой повече, кой по-малко лицемерно, въздишат възмутено по загубената вяра на хората в справедливостта и възмездието! Това загубено доверие се отразява пагубно на самото желание на гражданите да участват с гласа си в управлението на собствената си съдба. Ето случай и начин да си го върнат поне малко.

 

Впрочем, това е задача и за политиците, а не само за правосъдието. Че солидарните в престъпното си мълчание левичари няма да посегнат на своя соцбаджанак, е ясно. Но ще се разграничи ли от дългогодишния си сътрапезник в деленето на ляво-дясната баница в България самият Бойко Борисов, претендиращ да е вожд и учител на дясното пространство в България?

11 мнения за “Взривоопасният рецидивизъм на смъртоносната търговия с политическо влияние”

 1. Ако в България има правосъдие, гоцэ сырыщныка НЕЗАБАВНО трябва да бъде осъден и натикан в пандиза ДОЖИВОТНО за:
  1. Национално предателство като агент на враждебна на България страна.
  2. Корупция
  3. Търговия с влияние
  4. Погазване на международното екологично право
  5. Съучастник на престъпници (живите още, де, те повечето негови съветници, сътрапезници и авери вече са изтрепани като чикагски гангстери от 20-те години)

 2. СТАМБО, а петрол срещу храни, що го забрави?

 3. Благодаря за напомнянето, драги СОТИРОВ, трябваше да го обособя като отделен параграф, минах го към корупция! Жив и здрав бъди!

 4. Г-н Инджев,
  загиналите са 13 мъже и 2 жени. Уточнение в интерес на фактите. Мир на праха им.

 5. Необяснимо явление е лявомислещият българин! Шайка от няколко хиляди комуняги /Остап-Бендеровци/ са обсебили съзнанието на стотици хиляди неграмотници,сбъркани извратеняци /”защото са социалисти”/, наивници, неудачници, мързеливци и “вся остальная”, успешно внушавайки им своята загриженост и съпричастност към съдбините на всички бедни, гладни, онеправдани и нещастни и сляпата вяра в “величавата историческа роля на пролетариата”.
  И ето, че въпросният зомбиран ляв електорат, изпаднал в тежка ментална недостатъчност и неизлечим шизофреничен транс, не се впечатлява дори от словосъчетания като:
  “крупен бизнесмен, поддръжник на лявата (социалистическа) идея и представител на едрия капитал в Българската социалистическа партия”.
  Феноменално! И ето, че поддръжниците на лявата идея и /в същото време/ представители на едрия капитал, обещават на изтрещялия си електорат битка на живот и смърт с олигархията?!
  И той, им вярва… и развява червени байрячета по площади,”Бузлуджи” и “Копринки”, и пуска лявата/?/ бюлетина!

 6. Гоце слава Богу няма да влезе, но не ми стига логиката да проумея как РБ=ББЦ=Атака=ПФ~ 6-7 %

 7. Гоце в парламента би бил най-възмутителният факт от тези избори. Разследването на Гоце и ролята му в криминалния български преход е наложително.

 8. Euronimous и Мария,

  Прави сте напълно и ми е неудобно с даскалското ми напомняне за правилното изписване на името на въпросния негодник: гоцэ сырыщныка!

  ИВО, ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА КОМЕНТАРА В ТВ ЕВРОПА!

 9. Седя , гледам Нова ТВ и си викам ебаси комедията. Някви човечета истерично призовават някви Крадци и Мошеници с Маски на политици да се разберяли! Ха Ха !
  Карбовски, що не се гръмнеш за по-голям ефект или поне да се самозапалиш. Ще бъде яко. А Гарелов може да те гаси с пожарогасителя. Ха Ха…
  Кво щяло да стане ако Крадците и Предателите не се разберяли … Ха Ха.
  Карбовски, ти Куку ли си или Откачено Куку ?! Ха Ха. За какви български Царе говориш???
  Ти Български Цар виждал ли си бе КукУуууУууУуууУу??? И добре, че не си виждал.
  Гарелов пък беше супер смешен, когато проплака за БСП.
  Аххх… какво ще правим без БСП! ХаХа.

  На БСП им препоръчвам за утеха да направят още един Як Купон на Бузлуджа със много Кебапчета, Руски Песнички и много мъжка любов. Ха Ха.

  Местанчо и той с мазно гаден глас си намекна , че трябва да е по-напред в министерските кресла иначе ще ни нападне с манговците. Да Местанчо, един ден за вас и не само за вас ще гласуват само купени роми-манговци. Добре, че ги има. ХаХа.
  Вие всички сте едни гадни , мръсни, въшливи , крадливи и лъжливи Манговци!!!
  Бългаския Народ има Достойнство и ще го усещате все по-тежко!
  За всички вас идва час на разплата!!!

 10. кога,кога ще дойде този прословут ден на разплата??? или ще трябва като еврейския народ да се скитаме 40 години докато не се затрие и последният живял през комунизма и да чакаме поредния месия.

 11. Я, “тавариш” Шашка бил на “посещение” на “опълченските” БАНДИ в Украйна?!?
  Дали е имал “пряк контакт” със “страхливите” украинци?!? Или и той, както неговите “колеги” от Тв7 , които през 2012г. бяха в Сирия, “посещава” “най-горещите” точки , където го водят под строй “опълченците”?!?
  Сигурно е отишъл в Украйна само, за да вдъхне още малко кураж на и без това “храбрите” путински БАНДИ, които само до преди месец бяха стигнали до границата с “матушката” в “преследването” на “страхливите” украинци?!?
  Което така “възхити” бащицата им Путин, че той беше принуден да прати от редовните си БАНДИ, които да спрат “победния поход” на “опълченците” към руско-украинската граница.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.