Борисов и БСП ще спасяват България с изкуствено душене

„Забраних на моите да ръкопляскат” е според мен открояващата се фраза след вчерашните парламентарни избори.

 

Един е Борисов и Борисов е неговият пророк. И само той може да си позволи подобна унизителна за (верно)поданиците си заповед.

 

Борисов по традиция забранява или позволява на своите какво да говорят, а те по традиция се съгласяват. Така бе учредена ГЕРБ, партията на съгласието между заповядващия вожд и съгласяващите се да му се подчиняват безпрекословно негови поданици. Учредена бе на 3 декември 2006 г. в режим на изрична забрана от страна на Борисов към хилядите учредители в най-голямата ( по онова време) зала в България да говорят ( т.е. да „злословят”) за президента Георги Първанов. И нито един от онези няколко хиляди учредители не се обиди и не си тръгна.

 

Какво още забранява днес човекът, който може да си позволи да води като стадо толкова много съгласни да го следват послушно граждани за европейско развитие на България?

 

Отговорът е очевиден: той ги „тества” ( „обичам” тази дума в този контекст заради близостта й с названието на една част от човешкото тяло, свързана с възпроизводството ни). Тества ги често и установява винаги, че са му все така послушни. Поради което може да си позволи ВСИЧКО!

 

Борисов обича всичко да зависи от него и онези, които му оспорват това мутренско право на грубата сила не виреят в неговата периферия. Въоръжен с послушанието на своите, Борисов иска всичко или нищо.

 

Борисов „тества” правилото си „всичко или нищо”, бягайки от властта на 21 февруари 2013 г. . Тогава изненада дори най-близките си хора в партията.

 

Проверката му за всепозволеност продължи след това, когато избяга и от отговорността за съставяне на кабинет, преценявайки, че така му е по-изгодно. И отново нямаше бунт на неговия кораб, на който капитанът не търпи възражения и чужди мнения, поради което на палубата и в трюма се возят само съгласните с вожда.

 

Обикновено на това му се казва „лоялност”- чудя се дали не идва от думата лой, т.е. от мазненето като основна ценност в задържането на един плавателен съд на вълните на целесъобразността в политиката, схващана като трапеза, на която порциите се разпределят от господаря.

 

Борисов се е убедил, че може да си позволи буквално всичко и това да не се отрази на подкрепата на т.н. твърдо ядро избиратели досега. Може да бяга от пленарната зала, от предизборен дебат, от пресконференциите след изборите, но не може да избяга от своето его, което му диктува следващия ход.

 

Какъв ли ще е той, тръпне в догадки България и онази част от света, на която по служебна линия й е нужно да се занимава с положението в България?

 

Кое му е най-изгодно днес?

 

Авторът на тези редове, който не веднъж си е навличал истеричния гняв на Борисов заради непослушанието си като коментатор, дръзнал да го критикува, не е написал 479 страници в книгата „Премиер на РъБъ” ( 2013 г.), за да се откаже толкова лесно от опит за продължаваща диагноза на „явлението Борисов”.

 

Развитието на диагнозата всъщност показва чрез готовността на достатъчно много хора да следват егоцентрика Борисов, че всъщност става дума за диагноза на българското общество, болно от липса на самочувствие, делегиращо комплекса си за малоценност като депозит в банката „Борисов”, с чиито лихви той се разпорежда еднолично.

 

Истината е, че като изпечен лицемер Борисов не се отличава много в този смисъл от повечето други лицемери в политиката у нас. Но е напипал печелившото махленско поведение на непукист ( спрямо последиците от собствените си действия и бездействия), който успешно внушава лъжата колко много му пука за другите- включително за същите, на които обича да забранява каквото му хрумне. Дори и долнопробните му копия, като Бареков и Сидеров, не си позволяват толкова безпардонно да унижават собствените си следовници с демонстративни забрани какво да говорят и какво да премълчават. Но Борисов го прави отново и отново точно като алфа куче в глутницата, препотвърждавайки постоянно вождизма си.

 

С такъв успешно работещ инструмент на вътрешно властване над раята, Борисов наистина може да си позволи всичко без да рискува нищо. Ето защо очаквайте от него „немислимото”- стига да му е изгодно.

 

Ако сте забелязали, Борисов вече няколко пъти „намигна” на БСП от позицията на предизвестен победител. Стига да му пристанат, той ще се смили и ще ги покани да спасяват заедно България, за чието бъдеще не случайно упорито чертае апокалиптични прогнози в случай, че не бъде съставено правителство след изборите от 5 октомври. Колкото повече хора повярват в ужасите на близкото бъдеще без ново правителство, толкова повече той ще изглежда като герой, съставяйки правителство ( по свой вкус, каквото и да е, но само да го има).

 

В коалиция с реформаторите на Борисов би му се наложило да споделя властта, което той не иска, не умее и доказано мрази. А с БСП направо би „спасявал България” на правата на победителя, признат за велик от поваления противник.

 

За „спасяването” на България Борисов би получил онези ръкопляскания (от изисканата публика в чужбина), които той забрани на подчинените си. За егото на Борисов, който владее положението във вътрешния си двор, тази похвала е от решаващо значение.

 

На западните съюзници е нужна стабилна България,    която да не създава проблеми, а на Русия прякото участие на нейната пета соцколона във властта ще й спести необходимостта да изхабява ГЕРБ като свой втори отбор в България за целите на руската политика, ползваща своя троянски кон в Европа. Борисов ще обяснява на Запад „отличните си отношения” с Путин ( с каквито сам се похвали тази пролет по повод „Южен поток”) с необходимостта да се съобразява с коалиционните си другари, а БСП ще се оправдава с ГЕРБ пред червените симпатизанти за необходимостта да се придържаме към инструкциите от Брюксел.

 

 

Западните съюзници не са ни виновни, че тук мнозина подкрепят политик, като Борисов. Самите те биха пуснали такъв, като него, не до премиерското, а най-много до от портиерското място на входа на именията си. Но преценяват, че за България охранителят на Живков и Сакскобургготски е подходящ пазач и на техния интерес българите да бъдат вкарани в някакви рамки на подчинението. Борисов го може, демонстрира го чрез дресурата на собствената си партия. Не е случайно, че лозунгът му гласеше „за стабилна България”- това е ясно обещание да контролира евентуален бунт.

 

Кой би му помогнал повече в това усмирително полицейско начинание от самата БСП?

 

БСП пък, начумерена като за пред публиката, но с тайна въздишка на облекчение, ще приеме следовникът на Живков да им стане водещ офицер във вербуването им за властта на правата на победения, но „достоен противник”- та нали тъкмо др. Първанов го направи генерал! Пък и в самата столетница Борисов е харесван доста като свой, казват социолозите.

 

В този смисъл, парадоксално на пръв поглед, но именно от БСП зависи „чудото” да се случи. Нужно е само едно: да Му, целунат ръка! Дон Борисов е добър и щедър с онези, които го признават за Дон.

 

За реформаторите, изпитали най-сетне на тези избори усещането за възход, би било самоубийствено да се закопаят чрез един невъзможен брак в ролята на съпругата, която по дефиниция да се подпише под правото на съпруга да я бие сутрин, обед и вечер.

 

Ако този анализ се окаже верен, очаквайте Борисов да състави далеч по-изгодната за него коалиция с БСП от позицията на великодушен победител и спасител на България, отколкото да се „мъчи” да подчинява онази част от опърничавите реформатори, които с основание се дърпат от гарантираното изнасилване, каквото не им мърда в харема на Борисов още преди дори да са съзрели за самостоятелна роля в живота на страната.

 

Борисов вероятно си мечтае и за още по-голям успех от голяма коалиция с БСП, за която ще бъде похвален от чужбина и за което явно няма да бъде наказан в България поне в близко време. Най-добре би се чувствал, ако успее да привлече също и готови да му слугуват реформатори, за да смачка кълновете на дясната конкуренция, украсявайки ореола си на победител със синята брошка, към която отдавна се домогва. Отцепничеството от РБ изглежда много позорно като хипотеза, но подобни неща вече са се случвали и преди.

 

Спомнете си т.н. „сини мравки”, които през 1992 г. предадоха СДС и участваха лакомо в прекрояването на политическото пространство в угода на организираната престъпност чрез кабинета на Мултигруп под названието „Кабинета Беров”. Спомнете си и сините, които бяха много близо до присламчването към Борисов малко преди той да избяга от властта. Те са се прегрупирали сега, но не са се отказали да похапнат от неговата ръка ( видях тази нагласа с очите си вчера в Международния пресцентър за изборите в НДК в София- демонстрира ми го една физиономия, с която моя милост се размина безмълвно).

 

Да обобщим ясно за финал: съставянето на коалиция с БСП е най-апетитната възможност за Борисов, но зависи от това колко унижение може да понесе ръководството на столетницата. То е доказало, че не се гнуси от монархисти и фашизоиди, загърбвайки десетилетната си реторика срещу „монархофашизма”, та един Борисов ли няма да понесе върху себе си!

 

А какво би спечелила върхушката на „Позитано” ли?

 

Ще си отмъсти на ДПС ( в очите на собствените симпатизанти) за досегашното вероломно партньорство.

 

Ще получи поздрави от ПЕС и от противниците на ПЕС в Брюксел.

 

Ще бъде отново победител от позицията на губеща партия и ще докаже ( пак на своите следовници), че е непобедима в своя опортюнизъм.

 

Никак не е малко срещу едно целуване на ръка, която не толкова отдавна е козирувала на общата им петолъчка!

 

 

 

 

 

 

 

73 мнения за “Борисов и БСП ще спасяват България с изкуствено душене”

 1. Г-н Инджев, анализът ви е съвършен. Както обикновено. И все пак- и е така и не е така. Не може да сте пропуснали знаковото изказване на Император Тиквоний бамнкянски след като е дал гласа си “за моята партия”.
  “Аз си гласувам за моята партия, за стабилно управление, да си продължим да си изграждаме държавата, да си оправяме инфраструктурата, да направим енергийно ефективни сградите, да станем уважавани в Европа и в света, да възстановим добрите си отношения с Русия, да спрат да ги лъжат и тях и всичко останало, което сме правили”, каза Бойко Борисов.
  Няма ли кой да го попита какво съдържание влага в “да възстановим добрите си отношения с Русия”.
  Да заемем още по-категорично поза партер, щото путиновите комисиони хич не за пренебегване. Или да сбъдне направо мечтата на кумира му Тодор Живков за 16-ти евроазийски сателит.
  Нямам думи. И аз имам нещо като “имение” и не само не бих му се доверил да го пази но и съвет при никакви обстоятелства не бих потърсил от бб. А той пак се гласи, с цената на всичко да “натиска бутоните до министрите си”.
  Българио, за тебе те умряха.

 2. Иво, този анализ на пред/следизборната ситуация в страната, е изключително точен и безпристрастен. Пожелавам на всички почитатели на Борисов да преживеят “голЕмата банкянска коалиция”! Тя ще бъде награда за безсънието и неуморния труд на “десни икони”, като Сугарев и Михайлов, дали всичко от себе си, за да дадат шанс на това невероятно изродливо сношение, ГЕРБ/БСП. Няма да се изненадам, ако тези “културтрегери” бъдат възнаградени от едноличния търговец ББ, за тяхната ЛОЙалност към неговата фирма. Апропо, сравненията с немската Große Koalition между CDU и SPD са абсолютно неуместни, защото тази коалиция от две стари, Демократични партии е направена на основата на обширно и конкретно коалиционно споразумение в интерес на страната и не предполага подчинение и раболепие на която и да е от тях, спрямо другата или към г-жа Меркел.
  Банкянска голяма, ще бъде между екс-комунисти и дон Бойко(останалите от ГЕРБ, ще бъдат само статисти). Удобна формировка, за установяване на путинизация в най-бедната и корумпирана европейска страна.

 3. Обикновено само чета материалите Ви, но този път не мога да се стърпя и да не Ви поздравя за отново перфектния анализ. Но, все пак не мислите ли, че има и по-малко драматичен вариант: например официална подкрепа от АБВ за герберско правителство на малцинството, с неофициалната му подкрепа от ДПС. Разбира се, червената кукувица също ще долети до скута на ББ.

 4. Г-н Инджев, как бихте коментирали натискането на спирачката от страна на ДПС?

 5. Борисов явно никога няма да се научи , че в политиката почти винаги 2 + 2 НЕ е равно на четири.
  Ако смята , че е за дълго в политиката, а не мимолетно , и не е само наемник, както “експерта” Обръчшарски миналата година, е време да научи поне малко от политическата “математика”.
  Защото и предишният му мандат, а и “мандата” на Обръчгархски завършиха късомандатно, заради криви “политически сметки” !
  Сгреши ли пак , няма да има лоялни слушатели, защото те ще си намерят нов вожд.
  А и самата БКП и другите и клонинги, също ще извлече полза от това. Безплатно за нея.

 6. Повечето симпатизанти на ГЕРБ са ми ясни, но какво се случи с хора като Едвин Сугарев, че специално за него нямам никакво обяснение (или поне не ми се иска да повярвам, че обяснението е материално).

 7. П.П. Защото миналата година Обръчгархски “управляваше” само един “златен пръст” , но сега гасудрят от Кремъл му е клонирал цели 5 “златни пръсти”, за да го контролира напълно с “пълноценна” си “златна ръка”!

 8. Гадно! от този анализ ти става просто гадно. Резултата от тази Гадост ще бъде национална мизерия.
  От вчера ми се набива една фраза изричана от Робите с наведена главичка.
  Гласувахме ама Файда Няма.

  Олекна ли ви Поданици ? Изпълнихте ли Послушно задължението си!
  Айде сега навеждайте се и сваляйте гащите, за да си получите Наградата – ексКУРзия за Децата ви в Чужбина а за вас Гол Хуй, пардон … Бай Бойко! Честито!!!

 9. Не мога да се отърва от чувството , че тези резултати бяха нагласени, за да се получи патовата ситуация, необходима на банкянския пожарникарополитик и да се стигне до коалиция ГЕРБ§БСП.Жалко ако до тях се прибавят и отцепници от РБ.А после не бил казал пред Ройтерс за широка коалиция след изборите.И зад всичко това стои Златев- водещия офицер на Борисов и Първанов и на важни персони в ДПС.
  Но без реформи и озаптяване на грабежа на България – няма да изкарат много.Само КТБ и енергетиката им стига.За социалната система и здравеопазването не говоря.

 10. Комунизмът продължава,спете спокойно деца….

 11. Прочетах тази статия и докато търашувах по други сайтове ,разсъждавах по нея.Ето,отново се връщам тук.Почти безупречен е г-н Инджев в анализа си.Казвам почти,защото не съм убеден,че след зрелищното и поредно издънване на БСП ,дори в името “да натрият носа на ДПС”,толкова скоро биха приели една оферта на Борисов за голяма коалиция.При това добре познавайки нрава му да “изритва”съгласилите се да го обслужват,нещо свързано с “апетита идва с яденето”…Във връзка с нрава на Борисов,заслужава внимание и днешната статия в Електронен вестник от г-н Бакалов,според която,Борисов е нежелан за партньор от никого в БГ парламента.Колкото до нашепванията които биха дошли от Брюксел в посока “голяма коалиция /разбирам-с БСП/,вероятно би имало/а вероятно вече има/.До каква степен създаването на такава оглавявана от Борисов коалиция би гарантирала спокойствие в БГ,за мене това също е съмнително,защото въпреки наблюденията ми че за западните партньори максимата”интереса клати феса/,би била валидна при друга геополитическа обстановка,а не в настоящата, свързана с поведението на Русия…Така че след днешното заявление ,че ГЕРБ ще се опита да състави правителство на малцинството предстои да видим кой ще се съгласи да се хване на това хоро ,освен ако не се разчита на тайната подкрепа на ДПС.Заявка за такава направи и Местан.

 12. Точно в десятката. По добре не може да се напише.

 13. Аз ще си позволя лукса, да изкажа ПО-ОСОБЕНО МНЕНИЕ, защото не вярвам г-н Инджев да е дал възможност за коментари тук, за да му се пеят само дитирамби. Да, анализът на недостатъците на ББ и ГЕРБ в общи линии е правдив. Да, и аз гласувах заради тези недостатъци за РБ, въпреки, че ако г-н Инджев може и за тях да напише една голяма статия, описваща недостатъците им. Но те, като че ли не са така принципни. ОК, съгласен съм. И съм го доказал с вота си. Но “политиката е изкуство на реалностите”, т.е. на компромисите. Когато отблъсваш ръката на ГЕРБ, трябва да помислиш до какво ще доведе това. И то не само твоята партия (партийки), но главното – България. Да, ББ е типичен опортионист и единствения му изход ще е да се коалира (вероятно задкулисно) с БСП или, дори по-вероятно с ДПС. Това по-добре ли е за България от Правителство с Премиер ББ, с коректив от РБ? Според мен КАТЕГОРИЧНО НЕ! И това е ясно за всеки непредубеден десен човек. А те са, според мен, доста повече от твърдото ядро на СДС, обединени от непоколебимата вяра в непогрешимостта на Командира. Независлимо, че сред коментаторите в този сайт, болшинството е на страната на тези, които смятат, че Костов е прав, “когато съгреши дори”. А в момента той “съгрешава” за пореден път, тласкайки РБ по твърде опасен път, оправдавайки го като борба за чистота на принципи и идеология. Да, би трябвало идеологията и чистотата да са водещи, но и разумния компромис е не по-малко важен. Нали иначе, например, нямаше да има нито една неразведена брачна двойка с пове4е от 3 години съвместен живот. Чудно ми е и че г-н Инджев продължава, дори след като суверена даде своя вот, да заема крайна и непримирима позиция, водеща вероятно към скорошни нови избори. НО ТОГАВА, ВСИЧКИ КАТО МЕН, А ПОВЯРВАЙТЕ МИ – НИЕ СМЕ БОЛШИНСТВОТО “ДЕСНИ”, ЩЕ СЕ ВЪЗДЪРЖИМ ДА ПОДКРЕПИМ ОТНОВО РБ, ЗАЩОТО ПРОСТО НЯМА КАК ТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ САМИ БЪЛГАРИЯ. И резултатът ще върне отново на власт някакъв вид тройна коалиция, нищо чудно с участието на ГЕРБ. Е господа радикални костовисти, това ли е желанието ви?

 14. Според мен ще има правителство на Герб с премиер Боко Тиквата, подкрепено от бургаските “патриоти” и МВРо на агента на ДС Каракачанов, както и на втория отбор на ДПС – Бюреков. Общо имат 118 депутата по последни данни. Това ще е официалната подкрепа и за това ще е “правителство на малцинството”, но ще има още доста гласове над тези, които, под булото на “спасението на България” ще им бъдат дадени от Гоцето, от Кунева и Лукавски…

  Убеден съм в това и се надявам, че съвсем скоро ще получим потвърждение на заявките в подобна посока, направени в последните часове. Така отново разнообразни мутации на БКП ще ни “управляват”…

  А една от целите на Боко Тиквата е изхабяване до последно на настоящия политически модел, за да се появи той като спасител-президент през 2016 г. с претенции за промяна на Конституцията (по модела на Ердоган) в посока президентска република (която ще реши всички проблеми на партизираната и разпокъсана политическа сцена).

  А това е най-важната цел на Масква, според мен – не да има един парламент с много играчи, труден за прогнозиране и купуване, а един вожд, с когото Путин да се договаря пряко и на тъмно (имат си опит и двамцата в това). Един от основните говорите на руския интерес у нас – Андрей Райчев – снощи и днес навсякъде подпъхваше тезата, че Боко Тиквата е за президент. А това е много симптоматично за настроенията на Масковските слуги.

 15. Напълно съм съгласен с Вас – на българите им трябва управник точно като Борисов. За съжаление до там сме стигнали в развитието си. Дано доживеем и други времена, но дълбоко се съмнявам гледайки в историята, ни че такива времена могат да дойдат вече…

 16. Все се надявах повече хора от селата и малките градове да изхвърлят наплютите от мухи календари на ББ и да гласуват за реформаторите… но не 🙁
  Отново само София град е в час.

 17. При положение, че малко над 46 % от матряла са благоволили да гласуват, всичко е възможно. Колегата KIROV правилно отбелязва, че сравненията с Große Koalition между CDU и SPD е нещо напълно напразно – става дума за европейци, немци, при това договорили всеки детайл на над 180 страници. ПИСМЕНО и пред очите на избирателите. Има го в Интернет за всеки, който иска да погледне отново. За “десните” икони въобще не искам да отварям дума – същият С(л)угарев нали работи в ОК на БКП – София окръг, а пролетта на знаковата 1989 публикува позорния пасквил-възпяване на ВОСР (за по-младите – октомврийският болшевишки метеж от 1917 г. начело с немския шпионин, каторжник и сифилитик В. И. Улянов-Бланк, по-известен с каторжническия ник Ленин, и с финансовата подкрепа на банка Ротшилд и Лоуб & Co).

  Оттук насетне всякакви изумления са възможни, стига едни хора да могат отново да се подредят до копанята с цвик. Дали ще го сипва ГАЗПРОМ, ЕК или друг, вече ще е без значение. Май отиваме към закриване на проваления комун-милицейски опит за държава България. Рестарт може и да има след 30-40 години. Ние няма да го видим обаче.

  И, г-н Инджев, респект!

 18. Поздравления,г-н Инджев,за блестящото Ви представяне току-що по НТВ.И както винаги-забълбочените Ви точни анализи и прогнози.Пророчески!Жална ни майка!!

 19. @ZUKERMAN

  Бихте ли дали малко повече информация за Едвин Сугарев около 89-та, а и преди това. Каква е тази статия, някакъв линк?

 20. 1НАУМ, в турция султан Ердоган ще развали една работеща парламентарна система, в която разпачетосването на малки фракции е ограничено, защото прага за парламента е висок – 10 процента. Ако и в НРБ се въведе праг от 5-6.. процента, това ще е алтернатива на президентската република, и донякъде на задължителното гласуване и платеният “вот”, защото ще ограничи много от клонинги на БКП.
  Вие какъв праг за влизане в парламента предпочитате?
  Може би някъде около 10 процента , както е в турция?!?

 21. “Най-добре би се чувствал, ако успее да привлече също и готови да му слугуват реформатори, за да смачка кълновете на дясната конкуренция, украсявайки ореола си на победител със синята брошка, към която отдавна се домогва. Отцепничеството от РБ изглежда много позорно като хипотеза, но подобни неща вече са се случвали и преди.”
  Условното наклонение е излишно, г-н Инджев. Той вече ги е привлякъл: Кунева – външен министър, Лукарски – министър на правосъдието. Това е договореното. Ще се украси с тези две сини лекета.Позорно е според Вас, според тях е “национално отговорно” – това беше споменато поне 10 пъти от Лукарски по време на пресконференцията.

 22. Замирисва ми на следваща книга:
  “Тестът за РБ”

 23. Чудесен текст – поздравления! (Congratulations)

 24. Честито!

  Сдобихме се с нещо като кремълска стоножка. Ако избегнем лекото хиперболизиране – с кремълска седмоножка.

 25. @ Аз
  Написаното от Вас изразява позицията на много хора, които само декларират, че са десни. Не харесвам тази дума “десни” – много е мъглява за българските условия. Бих я заменила с про-европейски ориентираните българи. Наистина искам да разбеара с кое точно не сте съгласни с РБ. С това, че Бойко Борисов не е компетентен, че е безотговорен, че няма ясно изразени принципи, че има криминално минало, че … вие продължете списъка. Ама вие наистина ли искате да имате такъв министър-председател?
  @ Аз
  Написаното от Вас изразява позицията на много хора, които само декларират, че са десни. Не харесвам тази дума “десни” – много е мъглява за българските условия. Бих я заменила с про-европейски ориентираните българи. Наистина искам да разбеара с кое точно не сте съгласни с РБ. С това, че Бойко Борисов не е компетентен, че е безотговорен, че няма ясно изразени принципи, че има криминално минало, че … вие продължете списъка. Ама вие наистина ли искате да имате такъв министър-председател?
  Искам да разбера с какво точно от позицията на РБ не сте съгласен .
  Защо намесвате тук Костов? Не съм адвокат на Костов, но дори и най-свирепите му критици не отричат, че е компетентен. Бихте ли изясняли отношението си към Костов, след като ще го намесватетук и ще обвинявате РБ в разни грехове.
  Ако ще го месим Костов, защо да не кажем нещо и за намесата на Русия – – ами в новия парламент единствено РБ е с проевропейска ориентация, всички останали са скрити уж (ГЕРБ и ДПС) и явни (БСП, ББЦ, ПФ и Атака) лимонки на Русия. С две думи Путин си направи парламент в България.
  И последен въпрос – казахте, че следвадващият пън няма да гласувате за РБ. Бихте ли казали за коя партия бихте гласували, на коя партия програмата ви допада най-много; или пък не ви допада.
  Благодаря Ви и наистина искам да се получи дискусия.
  Бъдете здрави!

 26. До “Аз”: ха-ха-ха, че кой “десен” има в речника си чуждицата “болшинство” 🙂 Ще ти кажа нещо под секрет, ама да не го споделяш с никто – я инопланетянин 🙂

 27. Единствената разлика м/у ГЕРБ и БСП е броят на буквите и броят на рублите: получени и за получаване.

 28. Изборният резултат е трепач! Колкото повече руски циркови изпълнения има в НС, толкова повече ще се се държат мобилизирани нормалните хора срещу руската смрадлива паплач. Точно сега обществото не бива да се приспива и да се успокоява, защото лилипутин дебне и потрива ръчички. Добре е народът да държи приятелите си близо до себе си в парламента, а враговете си – още по-близо. А кратуната ако може да се коалира с БСП ще е отлично, защото така ще оредее не само неговия електорат, но и този на БСП, а освен това така ще се загубят напълно всякакви шансове тиквоча да го изберат за (п)резидент 🙂

 29. Прочетох коментарите и долавям голямо униние.

  Да, народът ни е такъв, но е доста глупаво да му се сърдим.

  Редно е да признаем, че след множеството неуспешни опити (Ж. Ганчев и т.н.), политическите инженери успяха да създадат сполучлив (за българските условия) продукт. ББ е находка. Квинтесенция на типичния българин.
  “Борисов не идва от дясно, той идва от долу.” (Ив. Кръстев)
  “Борисов е под кожата на българина.” (д-р Н. Михайлов)

  Въпросът е какво да правим в тази ситуация. Да се жалваме и окайваме ми се струва глупаво и непродуктивно. Но, виж, можем да говорим с този народ. Приятелски, ако трябва на чашка. Да обясняваме защо сме бедни, защо България е най-изостаналата държава в ЕС (и не само), защо нещата не вървят, кои забогатяха през последните 25 год., защо е хубаво да имаме разделение на властите и независим съд…

  Да опиаме, а? Вярно, трудно, бавно и страшно уморително е, но не подценявайте думите, особено когато са казани доброжелателно и от сърце.

  А за 2016-та не се притеснявам – Борисов няма да бъде следващият президент.

 30. От коментарите се вижда,че доктрината на комунистическата централа да не се говори за комунистите е напълно успяла.
  Анализират се разни недостатъци да РБ,БР,ПП,ДД,но за комунистическата партия никой не говори.Нея я няма.

  Зукерман пък се занимава с Ленин и болшевипкия праврат,наричайки го Окт. революция,други с Ердоган,терти с Едвин Сугарев,Боко,Райчев,Местан,Първанов,отново десни,леви,колони,бонбони и какво ли не.

  За комунистическата сган никой не обелва дума.Ами ще си стоят паметниците на Альоша още много време,даже завинаги.

 31. Г-н Инджев, до колкото си спомням един друг бивш премиер се ползваше с прозвището “Командира”! За пореден път съм разочарован от това, че религията наречена костовизъм, замъглява реалността и води по пътя към тъмната страна.. жалко… Писал съм Ви и друг път по темата и държа отново да кажа, че не робувам на персони, а на политики.
  Имам няколко въпроса, Вие сте интелигентен и мислещ човек, който уважавам и чета редовно, но не мога да разбера защо до сега не съм прочел един критичен ред за Иван Костов(гласувал съм за СДС винаги!)..?
  Защо г-н Иван Костов продаде Нефтохим Бургас(основен лост в икономиката) на Лукойл… всички ние знаем – руска компания?
  Само този въпрос е достоен за статия и коментар…

 32. От всички тези лидери, само Радан Кънев е минал на изпит пред Иван Костов. Всички останали по едно или друго време са получили оценка Слаб (2) пред най-успешният български политик за всички времена, който накара червената армия да виси като прани гащи на границата защото й отказа преминаване през въздушното пространство на България и осуети опита й да спаси терминирането на бивша Югославия.

 33. До

  Извинявам се, да се чете “Градския комитет на БКП”.

  Книгата на Едвин се казва “Българският експресионизъм”, изд. Народна просвета, 1988 г., стр 13-16. Основно венцехвали Левчев старши и други придворни стихоплетци, но тези страници са посветени предимно на “Великия Октомври”.

  Още може да се види и тук: youtu.be/1kmxbQ5tQS0

  Също и в следните две преинтересни книги,
  Aнгел Димов, “Власт на всяка цена”, изд. “Нова зора”, София, 2007 г.;

  о.з.ген. Кирил Косев, “Не пипайте досиетата на предано служилите на България родолюбци”, в. “Нова зора”, бр. 30, вторник, 1 авг. 2006 г., стр. 5-6, Сф.

  Освен това съм виждал с очите си служебния телефонен указател на ГК на БКП (в архива на Николай Босия), където “Еди” е вписан в раздела “Пропаганда и агитация”, вът. 218.

  Не са за подминаване книгите на разследващия журналист Григор Лилов и на бившия номенклатур Константин Чакъров.

  Не ме разбирайте криво, не злословя и не съдя никого, имаше едно извинение “такива бяха времената”, а и човекът има 6 деца да храни. Само маркирам детайлите от пейзажа, които май обясняват защо от аростен антибойковист “Еди” стигна дотам да открие предизборната кампания на ГЕРБ заедно Георги “дантелата” Евдокиев Марков, или агент “Николай” и “Стефан”. Такъв е животът.

 34. Исках да кажа до колегата “Ив.Терзийски”

 35. Когато Путин-Вероломний падне всички негови проекции, включително и в България ще клюмнат завинаги, като армията от роботи във филма “Междузвездни войни”…

 36. Ама тук днес прелива от мурзилки на банкянския Путин/Орбан/Ердоян, които се пържат в собствен сос. Колкото повече гледам безпомощни писъци от страна на БСП и ГЕРБ-мурзилки – толкова повече обиквам изборния резултат. Оказва се, че предният парламент не е бил достатъчен цирк и ни предстои да станем свидетели на още по-извергливи изпълнения в настоящия 🙂 🙂 Предстои всеки да чакали всеки в засада. Предния път влизаха с пистолетчета в НС, а сега можем да станем свидетели на първото убийство на депутат от негов колега.

 37. @ZUKERMAN

  Благодаря за изчерпателния отговор. Някои неща знаех, но други не.
  Впрочем видеото в youtube е вече забранено?!

 38. Вчера бях оптимистка за България заради успеха на Реф. блок,днес вече съм песимистка,
  Проруските партии ще си изберат *цар*,лидер,който не само ще се ръкува с Путин,но и ше му целува ръка,намигвайки на Брюксел-колко е *печен* и велик.
  *Който иска да говори с мен трябва да мълчи*-това е посланието на Борисов към своите и другите партии.Проруските партии знаят за какво иде реч и лукаво се подмихват.

 39. П.П
  Вярвам само на Кънев,Москов,Караджов,Атанасов.Те са по последователни и твърди от Костов например.Спомням си в миналия кабинет на Борисов как Костов го молеше от трибуната на на Народното събрание да има коалиция,в името на реформите а Борисов го обиждаше и си правеше каквото иска.
  За Кунева
  Съратниците: Вълчев,Минеков,Биков,Грозев почти я напуснаха,а тези дошли от ДСБ се маргинализираха.Тези които я избраха за нар.преставител са избиратели от ДСБ.
  Тя има два пътя
  1,Да подкрепи Кънев и остане на Европ. позиции и политик с лице.
  2.Да подкрепи Борисов и получи послан.постове и да покаже ,че е кукувица,която не може да снесе яице.
  За Лукарски и Зеленогорски няма кАкво да се каже.
  България влиза в зоната на здрача.

 40. Споделям позицията на ДЕМОКРАТОР.
  Очевидно българското природонаселение все още не е изживяло полагащото се и необходимо му инферно. От тази гледна точка в сила е принципа “колкото по-зле, толкова по-добре”. Прегръдката на ГЕРБ и БСП ще развенчае митовете и ще постави началото на края. Този път ще наблюдаваме “любов” между “богомолки”-лесбийки…
  Колкото до последствията за племето – “гласът божи” си го заслужава!

 41. Върви ми разправяй, че ГЕРБ не е клонинг на червената номенклатура, т.е. ДС! Сутринта след интервюто в Нова ТВ на Иво Инджев цъфна Ц.Цачева и по тертип на Гестапото започна да хвърля кал и екстременти по адрес на г-н Инджев, че видите ли отново били изпълзяли стари кадри на службите на Държавна сигурност, които обърквали народеца с глупавите си анализи – за сговора на герб с бсп, германския модел на управление и т.н.! Явно гербаджиите много са ядосани, че такива като г-н Инджев превеждат на достъпен език политическите маневри по високите етажи на политическата върхушка! Дерзайте г-н Инджев и нито крачка назад!

 42. Убедих няколко човека да гласуват за РБ заради позицията на Радан Кънев.Ако Кунева и Лукарски се подложат на Борисов в правителство водено от него веднага се извинявам на моите приятели и оттеглям подкрепата си за РБ.Апропо: Много ми се иска да видя някъде разбивка кой от коя формация е избран за депутат от РБ.Допуснат ли реформаторите да станат брошката на ревера на Борисов ще ги сполети същата участ като синята коалиция когато реши да го подкрепи,ще бъдат аут от следващото народно събрание.

 43. Русия и почти всичко създадено от нея съществува само за да предупреждава света да не прави така. И когато човечеството придобие естествен имунитет спрямо русия и дериватите и,необходимостта от нейното същесвуване се изчерпва. Така е и с герб. Ще съществувт дотогава, докато повечето български граждани придобият естествен имунитет срещу герб. Новото 43НС има отново два полюса, независимо колко партии има в него. Единият поляс е образуван от всички партии влезли в него, с изключение на Реформаторския блок. Партиите в този полюс нямат различия помежду си, освен датата на раждането им.Представлява се от герб.Другият полюс е Реформаторският блок и се състои само от себе си.
  Независима, свободна и благоденстваща България може да има само при условие, че мафията може да бъде победена и премахната зависимостта ни от русия. Ето я разделителната линия. Ето,това различава БЪЛГАРИТЕ от тази част на българските граждани, които гласуват за полюса “герб”. Така че, нищо ново в новото ни НС. Битката за независима и благоденстваща България продължава. Мисля, че хората милеещи за това ОТЕЧЕСТВО растат. Полюсът “герб” се задъха, спря и леко отстъпи назад.Реформаторският блок, въпреки неетичната постъпка на м.к. и б.л. на 14.09.14, постигна добър резултат.Ако се беше провел избор за Председател на Реформаторския блок, според мен, Реформаторският блок можеше да постигне резултати близки до тези на бсп и дпс. Накратко, искрите егоизъм в Реформаторския блок трябва да бъдат загасени и всички да помнят, че при деспотизъм и бедност хората страдат, вдигат се само, когато видят надежда и признаци за подобрение.Гражданската квота в тази консолидация на Реформаторски блок ще играе основна роля.И още нещо. Нови избори не трябва да ни плашат, защото, ако все пак стане това за което споменава нашият Велик будител в този Велик блог-“Да обобщим ясно за финал: съставянето на коалиция с БСП е най-апетитната възможност за Борисов, но зависи от това колко унижение може да понесе ръководството на столетницата. То е доказало, че не се гнуси от монархисти и фашизоиди, загърбвайки десетилетната си реторика срещу „монархофашизма”, та един Борисов ли няма да понесе върху себе си!”,най-доброто решение за България кагегорично е-Нови избори. И ще припомня на интелектуалците прокрепящи герб думите на бай Добри Ганчев казани след погрома над страната ни, когато България за 6 години дава над 200000 убити и над 300000 ранени: “Фердинандовата самозабрава се крепеше върху нашето унижение пред него. Нашата сервилност, нашата робска покорност и послушност издигнаха този неуравновесен тип. Мигахме пред самовластието му, пред глупешките му махове и пред пороците му.Най-добрите измежду съвременниците му се надпреварваха да го славят.Славяха го в частни разговори с него, славеха го в публични речи, във вестници, в списания”.
  Никакво униние!Нещата бавно, но сигурно ще се подобряват. От нас се изисква вяра,твърдост и постоянство. Така че, както и досега, вдигнали високо Книгата и Кръста да продължим пътя си за да спасим Отечеството си. БОГ с нас!

 44. Прочетох във форума информацията с факти от миналото на Едвин Сугарев и отново си дадох сметка, че всички , които сме живели съзнателен живот преди 89 г., сме работили само в комунистически институции, защото други просто нямаше. Данеби Профсъюзите, ОФ или Земеделците да бяха по-малко комунистически от БКП ? Каква беше разликата между в.”Работническо дело” и в.”Труд”? Пропадандираха едно и също нещо, цензурираха по един и същи начин. Само че Кремъл, инициатор на „перестройката”, отреди на първия съдбата на Тодор Живков, а на другия – ролята на Луканов. Така че кой е бил по-комунистическия, по-вредния за обществото „орган” в тези подли времена?
  Комунистическата власт имаше практика да се възползва от ореола на хората с талант и влияние в обществото, както четем и в „огнеупорните точки” на съветската окупация на България от 1947 г.: „Да се прави системно разследване на хора – добри организатори и специалисти, които са популярни. Тези хора да се привличат към нас, а ако откажат – да не се допускат до ръководни длъжности”.
  И така, бил е Сугарев на ръководна длъжност в ГК на БКП? Доколкото се съди от цитирания тел.указател на ГК на БКП не е бил допуснат до никакви ръководни длъжности.
  Но , струва ми се, че този подход в анализа на фактите е неправилен. Въпросът , който би трябвало винаги да си задаваме не е какъв е бил, а как действа в момента и как е действал в последните 25 години Едвин Сугарев.
  Бил ли е предател в битката за повече справедливост и демократизиране на институциите ? Забогатял ли е от политическата си дейност като останалите политици? Колко апартаменти, вили и коли има?
  Не можаха да открият и нещо компрометиращо в биографията му,а мога да си представя как само им се е искало да публикуват някое доносче или картонче:) Затова непрекъснато се опитват „да го обезвредят” като го изкарат наивник или луд, умишлено коментират изявите и твърденията му винаги със снисхождение, но не могат да ги опровергаят, подхвърлят му дезинформации и понякога той “се хваща”, защото му липсва житейския опит на подлеца…

  Полезен или вреден е бил Едвин Сугарев с позициите си (често крайни и саморазрушителни) за демократизирането на обществено-политическия живот в България?

  В случая с подкрепата му за Бойко Борисов Едвин вероятно се опитва да бъде по-мъдър и прагматичен, да покрепи по-малкото зло, защото добро няма в предложеното „меню”. Кой знае, може и да е прав? Скоро ще разберем.

  Справедливостта изисква , ако не сме заставали до него и не сме помагали, поне да му бъдем благодарни за куража в тези „подли времена” да се бори (с вятърните мелници на статуквото) за истината и справедливостта като наш, български Дон Кихот на прехода.

  Благодарен

 45. Защо не предположим, че Б.Б. просто е искрен и достатъчно първичен. Това прави ли го вреден ? Я да си върнем Станишко и Местан защото не казват/говорят/ за това което правят и са много гейфрендли/няма по къса памет от българската/
  Иначе Инджев е блестящ с с перто, обаче поглед в бъдещето никакъв. Интересни литертурни упражнения, та се питам : Кой предложи Пеевски?
  Колко пъти “лицето” Пеевски ще благоволи да посети Парламента?
  Въпросче закачка, после Инджев плачка.

 46. “Полезен или вреден е бил Едвин Сугарев”……Вреден!!

  “български Дон Кихот”…в скута на Буда!

  “Защо не предположим, че Б.Б. просто е искрен”….един доказан интригант и двуличник не може да бъде искрен! Бакалските му политически сметки, тодор-живковска хитрост и огромно желание за власт, го правят изключително опасен за управлението на страната.

 47. До аз братанов благодарен батманчо,маладци.Дерзайте!Дано материалното ви удовлетворение да е очен харошае.Стефан.

 48. Към С.Братанов от вчера.Питам се за кое СДС сте гласували винаги:от онова от което излезаха”сините мравки” или онова,чиито външен министър Н.Михайлова се извини от трибуната на НС за управлението на Ив.Костов,или онова,което ,след напускането на Костов се опита и то неуспешно да си намери лидер:Н.Михайлова,П.Стоянов,кмета на Карлово,Собственика на кафе”Спетема”/на тези последните двама така и не запомних имената/?Или може би Ви впечатлява готовността на Лукарски да пристане на Борисов.Сигурно харесвате и синята икона Сугарев,ДС-то Г.Марков,Е.Михайлов??Колкото до продажбата на Лукойл на руснаците,сигурно не знаете,че завода е пригоден само за обработване на руски/съветски/нефт.
  Продържавам да смятам,че въпреки възможните”финтове”БСП няма да си направи харакири веднага след изборното сгромолясване/поредното/приемайки оферта за участие във властта ,начело с Борисов.Смятам също,че Борисов няма да игнорира предложението от вчера на Местан.И за тово ще се намери начин,въпреки съпротивата на някои среди.Да не забравяме,че преди изборите Борисов обеща да назначи 10 зам.министри-мюсюлмани???…

 49. @ Батманчо / Бат Манчо?

  Че е вреден Б.Б.- вреден е.
  Но искрен? Първичен… може би искате да кажете грубо примитивен?
  Как би реагирал Б.Б. на Бетовеновата 23-та соната? Преговоря ли уроците на тато, чел ли е Ленин към Горки? –
  “Но часто слушать музыку не могу, действует на нервы, хочется милые глупости говорить и гладить по головкам людей, которые, живя в грязном аду, могут создавать такую красоту. А сегодня гладить по головке никого нельзя — руку откусят, и надобно бить по головкам, бить безжалостно, хотя мы, в идеале, против всякого насилия над людьми. Гм-м, — должность адски трудная.”

 50. По-горе пак заглозгаха г-н Костов. Имаше в някакъв вестник изречение на деня:
  ‘От десет дни не е спряло да вали. Костов е виновен!’

  Като парафраза, разговорът между политици би бил:
  ‘Айде да се осерем, ама Костов да е виновен.’

 51. Към “Аз”:

  Брей, за втори път вече мнението ми съвпада с вашето..потресаващо. И поздравления за открояването от поредицата дежурни ласкателства към автора.

  @ Сия:
  Всъщност, каква е точно позицията на РБ, за да може човек да прецени дали да е съгласен с нея?

 52. Ако в България имаше закони, които да имат някаква сила, Бойко Борисов сега трябваше да е в затвора, а не да говори за върховенството на закона. Закона, който може да го окошари. Понеже мнозина скоро забравиха и подслушванията и нареждането за спиране на митническа проверка по телефона, за всички публични лъжи да не говоря. Това ако не са престъпления, аз не знам кое е.

 53. Liobopiten,
  Не се сърди на Савова, тя е уморена и изнервена!!
  Аз пък не виждам нищо лошо в Новият световен ред!!!
  Едно правителство, един език, едни пари, едни закони, едни стандарти, няма граници, няма мита, няма технотест за коли от САЩ, които са със стандартен волан/ германците са измислили този идиотизъм технотест за коли от САЩ и Канада, които са стандартни, а за колите от Британската империя, които са нестандартни, такова нема/.
  Ще престанем да се караме на тема величие!!!!

 54. Задкулисните договорки вече текат с пълна сила! РБ ако искат да оцелеят трябва да стоят по-далеч от Бoко.
  Всичко ясно разписано в коалиционно споразумение или нищо! По-добре – нищо. Боко е уникален проект на ДС. Комунистите наистина са извадили късмет откривайки го и издигайки го. Той е опасен и всяко заиграване с него може да е пагубно.

 55. @с.братанов
  Ти невежа ли си или малоумник, че задаваш такива глупави въпроси, на които многократно са давани отговори и то обратно на втълпените ти в твоята глупава тиква! А що се отнася за големия ИВАН КОСТОВ (кощунство е отрепки като теб да споменават името му), той няма нищо общо с това, което се коментира тук, тъй като не е кандидат за народен представител, нито пък за министър-председател за каквито се представят и към което се стремят редица некадърници днес.

 56. До Стефан:
  Извини се за думите си!!! Нищо не знаеш за мен, а ми пишеш по този начин без да ме познаваш, само защото съм изразил по-различно мнение от догмите на костовистката религия, като мантрата че Нефтохим е била пригодена само за руски нефт… Как не те е срам???!!!

 57. @ Васил:
  Преди да отговаря, нека се уверим, че съм разбрала правилно. Ти искаш да ми кажеш, че не знаеш каква е програмата на РБ, но не си съгласен с нея.

  Отговор ДА или НЕ ще свърши работа.

  Благодаря.

 58. Боко и да дойде на власт, какво ще промени изобщо, какво се кани да прави като дойде на власт? Та той няма нито една ясна позиция. Не се е изразил конкретно по нито един от въпросите, касаещи националния интерес. Какво мисли за ЮП, ще сключи ли договор за транзитни такси и др. неща свързани с ЮП, какво ще прави с КТБ, ще разкрие ли кредитните досиета, ще имитира ли 5млрд дълг, ще налее ли пари в гаранционният фонд за осигуряване на депозитите, целите суми по депозитите ли ще изплати, ще замрази ли пенсиите, ще има ли реформи в здравеопазването и образователната система и т.н. Той е поредния проект на ДС и не разбира от нищо. Освен стойки, чупки, въртели и хитрини, с които омайва матряла, нищо друго не предлага.

 59. Савова,ама тези думи,които Вие ги казвате,аз ги казвам от няколко месеца.Радвам се,че сте разбрала безизходицата.

  Тези избори доказаха,че “прехода” е завършил с краен резултат-никакъв преход от комунизъм не се е състоял.

  Само че сега всичко се утвърждава по-тихичко.

  Кртай на надеждите.Комунистите пак ше са на върха на копието,заедно с технич побратим Бо.Бо.

 60. ВЛАДО
  Не съм нито изморена нито изнервена.Не ми приписвайте състояния след като не ме познавате.Още повече,че съм дама.
  Просто попитах къде е мястото на Русия в глобализацията,тъй като познавам тази страна с личното си присъствие там.Вчера вечерта пуснах телевизия *бтв* към шест и половина вечерта за новините.Даваха някакъв турски филм в който изпълни на англииски език известният руски романс *ЭХАЛИ НА ТРОЙКЕ С БУБИНЦАМИ,А ВДАЛИ МЕРКНУЛИСЬ ОГОНЬКИ, ТАК ГРУСТИМ СОКОЛИКИ ЗА ВАМИ…..*Романсът се изпълняваше чудесно.Преводът на думите беше 1:1 към руският текст.Действието във филма се развиваше в Лондон.Може би това също е глобализация.Основен принос на Русия към съввременото глобално общество.

 61. Браво Савова,точно най-нецивилизованата страна в света да допринася за съвременното глобално общество.
  Добре че на запад не считат Русия за такава,че иначе ще ни глобализират както на Девети септ. 1944г.
  Не върви една дама както се самоопределяте да възхвалява Русията.

  Явно глобализацията на Русия започва от Бълграия-паметниците на съветските окупатори носят българчетата по пътя на глобализацията,но на запад от София,всички им се присмиват.
  Най-смешната и най-сбърканата държава е България.Който не вярва нека се вгледа в лицата на политическо-бандитските лидери.

  Номер едно е Бо-Бо!

 62. ANTIKOM

  NICHTA NE STE RAZBRALI

  KAZVAM 4E RUSIA MOGE DA U4ASTVUVA V GLOBALIZACIATA S POSTIGENIA /PROIVEDENIA/ OT 19/DEVETNAISETI/ VEK

  DRUGO NIAMA

 63. До инж. Симеонов:

  Съкращението “инж.”(каквито са между другото полувината ми роднини) предполага по-високо ниво на интелект, образование, възпитание, морални ценности и т.н., каквито предполагам си мислите, че имате въпреки че махленския Ви език говори за съвсем друго. Чудя се дали ще употребите същите думи ако сме лице в лице??!!

  P.S. По никакъв начин не съм Ви обидил за да ме нападате с такива думи, мисля че и Вие ми дължите извинение!!!

 64. @ Сия,

  Не ме разбирайте погрешно, не се заяждам. Въпросът ми е по-скоро насочен към липсата на единност в мненията им по някои основни теми (отношението към ГЕРБ, ще избираме/няма да избираме лидер, ще имаме/няма да имаме конгрес). От тази гледна точка питах – с кое по-точно мнение човек да е съгласен, или да не е съгласен

 65. Антикомунист, мисли малко бе човек!
  Савова не е противников играч – не я нападай! :)))

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.