Писмо до външно по вътрешен въпрос

ДО
ДАНИЕЛ МИТОВ

МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТНОСНО: ДОГОВОР ЗА ПРИЯТЕЛСКИ ОТНОШЕНИЯ И СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, СКЛЮЧЕН ПРЕЗ 1992

ОТ: ИВО ИНДЖЕВ, ЧЛЕН НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ НА СДРУЖЕНИЕ „ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА ДЕМОНТИРАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ”УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Обръщам се към Вас с молба да ни предоставите компетентно становище относно тълкуването на ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСКИ ОТНОШЕНИЯ И СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, подписан през 1992 г. от президентите Желю Желев и Борис Елцин.

Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия е юридическо лице със статут на сдружение, съгласно българското законодателство. Интересът ми към този договор е продиктуван от факта, че член 14 от него често се цитира като най-сериозен и силен аргумент паметникът на съветската армия в София да не бъде демонтиран и преместен от центъра на столицата ни. На този договор често се позовават някои български организации, които смятат, че той е защитен от демонтиране според член 14 на въпросния договор.

Член 14 гласи:

„Договарящите се страни се задължават да полагат нужните грижи и да предприемат необходимите мерки за запазване на намиращите се на територията на Руската федерация ценности, свързани с историята и културата на България, както и за намиращите се на територията на Република България, ценности, свързани с историята и културата на Русия, а също така и за военните гробища.

До гробовете на руските граждани на територията на България и до гробовете на българските граждани на територията на Русия, ще бъде осигурен свободен достъп.

Договарящите се страни ще се консултират за мерките, които те считат за целесъобразно да предприемат относно обектите, упоменати в настоящия член”.

Сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия” получи писмо от бившия зам.-министър на културата Тодор Чобанов, в което той изрично заяви, че паметникът на съветската армия не е недвижима културна ценност според българското законодателство. Разполагаме и със становище от Националния документален архив към МК според което „ПАМЕТНИКЪТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ в гр. София не притежава статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на чл.59, ал.4 и чл.65 от Закона за културното наследство /ДВ бр.19 от 2009 г./.”

ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Този спорен „паметник” продължава да разделя народа ни на палачи и жертви. Той е изпълнил отдавна идеологическите си задачи и недемонтирането му в последните 25 години е крещящ и позорен акт за една демократична държава, за каквато се представя Република България. Паметникът на съветската армия окупаторка продължава да е символ на една лъжа, която е видна още в надписа му: „На съветската армия освободителка – от признателния български народ”. Смятаме, че паметникът е безкрайно унизителен и уронващ националното ни достойнство символ, който вече няма място в центъра на столицата на България, като членка на ЕС и на НАТО. Демонтирането му и неговото преместване на подходящо място, ще е ясен знак за декомунизацията на страната ни.

Паметникът в България, която единствена е посрещнала мирно и без съпротива войските на СССР в края на Втората световна война, няма аналог никъде другаде в Европа, където съветската армия действително е водила боеве и е дала многобройни жертви. В България, неутрална държава към момента на съветското настъпление, е имало правителствена заповед да не се стреля срещу въпросната армия, която не е дала нито една жертва на българска територия. Тези обстоятелства, драстично различни от действителността във Виена, Берлин, Букурещ и т.н., лишават от основание самото съществуване на подобен топоним на една чужда държава в центъра на столицата на европейска България. Но го правят единствено и само отличителен знак на натрапената ни с чужда военна сила идеология и практика, заклеймена не само от общоевропейски институции, но и отречена дори от приемниците на политиката на БКП в България в лицето на БСП.

Разчитам на експертите от Министерството на Външните работи да ни дадат становище относно това доколко ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСКИ ОТНОШЕНИЯ И СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ засяга паметника на съветската армия в София.

С уважение: …………………………………………….

Иво Инджев, журналист, автор на блога ivo.bg

40 мнения за “Писмо до външно по вътрешен въпрос”

 1. Уви, няма да Ви отговори.
  Не е толкова свободен.
  Защото знае, че до няколко дни ще го сменят, а снишаването му е нужно, за да остане в тези коридори я като зам.министър, я като посланик в някой хубава държава, където няма паметници на никакви съветски армии.
  Освен това той едва ли има съмнение какви са настроенията на Боко Тиквата (истинският мениджър на служебния кабинет) към Масква, особено след като последният без грам притеснение тръби за привързаността си към Путин и негова политика, и едва сдържа омразата си към НАТО (коментарът му за самолетите от днес е очеизваден)…

 2. Браво Иво!!! Много Българи трябва да се учат от теб на Свободомислие.

  Едно предложение, Дайте мама му стара, да прекръстим думата Демокрация, така ,че да се възприеме. Наричането с Български думи на толкова важни понятия има голямо значение и смисъл. Правилното разбиране на такива думи носи подсъзнателен ефект и отпушва мисленето. Думата Демокрацията е важна, като думите Майка и Татко. Как ще я възприемеш правилно ако не е изразена на майчиния език?

 3. Благодаря г-н Инджев!
  Чувствително е към времето. Като отварянето на Симплегадите по пътя на аргонавтите.

 4. Моите почитания за писмото и гражданската Ви позиция, Г-н Инджев!

 5. Моите поздравления! Да видим какъв ще бъде отговорът.

 6. батков има уникалната възможност да насъска ултрасите си да бутнат паметника, но сигурно няма идея какво да постави на негово място. Въображението му ще достигне най-много до една от ръждясалите тръби за патока.

 7. И Альошката също . Там пише ” на непобедимата червена армия освободителка” . Да се чуди човек кое е вярно
  Непобедима …????? Справка Финландия и Афганистан
  Армия……… Изнасилвания ,пиянство, грабежи, убийства на цивилни българи , заграждащ огън в тила, гледай Цитаделата
  А най-безумното е освободителка
  Май само червена е вярно ако го приемем в кървавия смисъл на думата

 8. позволете да се присъединя към питането ви чакаме отговор г-н министър

 9. @1НАУМ

  Ако това писмо е депозирано официално в МВнР на България, министър Митов ще отговори.

 10. Поздравления!Мнението на Тодор Чобанов е много важно точно сега-той беше компетентният заместник на Вежди, но го напуснаха,а сега е заместник кмет по културата в Общината,която би трябвало да изпълни решението на Общинския съвет.

 11. Напълно подкрепям г-н Иво Инджев в желанитето за премахването на този паметник.Той е обиден за нас българите и трябва да бъде премахнат.

 12. Иво е абсолютно прав. Тези паметници нямат място в България, защото са ФАЛШИВИ и НЕ СА БЪЛГАРСКИ. Нека да припомним някои исторически истини скривани и покривани от “историци”, “интелектуалци” и всякакви.
  1. Това не са паметници за втората световна война, защото историческа истина е, че цялата българска армия се би срещу Хитлер девет месеца след 9/9/1944 до границите на Австрия. Хиляди български момчета загинаха, като спасиха хиляди руснаци и скъсиха дните на войната. Много от българскти офицери и войници, които участваха бяха после избивани както в Полша или пращани в оловни или ураниеви мини за “превъзпитание”. За това има хиляди свидетели и всички го знаят, но страхливо и сега мълчат. Отворете архивите и обяснете къде са истинските български паметници, за тези които дадоха живота си.
  2. Приноса на българите бе забранен да се споменава, и около десет години след войната ПО ЗАПОВЕДИ от Москва се издигнаха от БКП ФАЛШИВИТЕ паметници за войските от НКВД, или които да са като тях, които НИТО бяха се БИЛИ в България или за български интереси. Сега всеки ги вижда издигнати най на високо в София, Пловдив и други градове. Към тях бяха добавени паметниците главно на обирачите на мандрите, които съвсем не бяха рискували живота си на бойното поле, а колеха българите в най голямото клане в българската история. Много по голямо от това в Батак.
  3. Тези паметници са символ не само на съветската окупация, но на унищожаването на българската държавна администрация и структура, европейска икономика, елементарни човешки права и свободи и превръщането на България в територия на московския крепостнически вариант на комунизма.
  4. Сега няма съветска окупация и войски, няма НКВД, няма комунистическа партия, няма заповеди от КПСС, но паметниците ги ИМА. От комунистически, те станаха съветски, после руски а сега путински. Къде са “историците” да го кажат?
  Къде е руската благодарност? До кога ще търпим да ни лъжат за очебийни истини, които всички знаят?

 13. ОТГОВОРЪТ ЩЕ БЪДЕ:

  “ДА, ама НЕ”

 14. Ясно,категорично!Поздравления ,г-н Инджев!Винаги съм се възхищавала от откритата Ви,смела позиция,от която не се отклонявате.Поведение,което изцяло покрива представата за ЛИЧНОСТ.Проблемът с този унизителен паметник не трябва да заглъхва.Имате подкрепата ми и на още десетки мои приятели и съмишленици.

 15. Стискам Ви ръката,г-н Инджев!На фона на путинопреклонното поведение на Б.Борисов,събитие би било положителният официален отговор на министър Митов.Такъв отговор предполага НЕАНГАЖИРАНЕ НА М.Вн.Р. с действия по демонтиране на това срамно за БГ творение.Същевременно би отворило отново път за натиск върху софийската община за изпълнение решението на общинския съвет в тази посока от 199.. година.От сърце желая успех на начинанието!!

 16. Според мен и за голямо съжаление, няма такъв смелчага от овластените към момента в тази институция, който да отговори на този изключително резонен въпрос, зададен така пряко и категорично. Или в най-добрия случай, отговорът ще бъде витиевато замъглен.
  Но самият факт на смелото му задаване има огромно значение за нашето дело.

 17. както мъдро е казал българският народ(във времето, когато е бил наистина мъдър), “прост народ-слаба държава”. мъдрите в страната са “миноритарен дял”, повечето разумни българи са извън тази територия. останалите тук н биха могли да отворят очите на всички слепци. или поне скоро не могат да го направят. масата “слепци” искат кумири, ненавиждат умните и образованите. докъде искате да стигнем?

 18. Искам да споделя какво е разказвала баба ми, сега на 80 г. Тя е от Симеоновград. Била е малка но спомените и от присъствието на фашистки войници в Марица са свързани с изграден лагер около Марица на същите тези войници, спретнати униформи и как са раздавали шоколади и лакомства на децата. Спомените и от присъствието на руските войници са свързани с това как са били разквартирувани по домовете на хората. Нощните пиянски набези по къщите в търсене на алкохол и храна както и дрипавите униформи.

 19. Както винаги в десетката.Поздрав- ления! Имате и моята подкрепа.

 20. Подкрепям искането за демонтирането на този фалшив идол на комунизма, който уж си бил отишъл.Да си направят паметник на “зелените човечета” в Москва, които ще погубят Русия.Кого смятат още да лъжат, че не били агресивни – посред бял ден завладяха полуостров в Черно море, което граничи с България, отцепват части от суверенна държава, свалят пътнически самолети с ракети , а после президента Плевнелиев ги бил обидил.Стига толкова.Е, румънците не ги обиждат – направо им затварят фирмите , заради укриване на данъци и пране на пари.

 21. 1наум | октомври 10, 2014, 20:02
  …”а снишаването му е нужно, за да остане в тези коридори я като зам.министър, я като посланик в някой хубава държава, където няма паметници на никакви съветски армии.”

  Позволете да се обадя: навярно разбиранията на този човек надхвърлят краткосрочните ползи. В Библията е казано: “По делата ще ги познаете”

 22. Браво, господин Инджев! Още веднъж категорична, родолюбива позиция! Присъединявам се към тази инициатива и очакването на отговора!

 23. Поздравления и от мене, г-н Инджев, че поне Вие се наемате да измиете срама от челото на България!!!
  За съжаление, г-н Митов най-вероятно ще срита горещия картоф под масата на следващия министър !!!

 24. Присъединявам се към позицията на г-н Инджев!Голямо благодаря затова,че отстоява тази позиция години наред,че хаби енергия и сили за една национална кауза!Този паметник е трън в очите на българите!

 25. Махнете този паметник на мракобесието. Независима България!

 26. И все пак, не мога да разбера ЗАЩО се прави “паметник” на РККА, 10 години след окупацията на НРБ, след като даже самата РККА вече не съществува?!?
  При толкова зомбирна колониална администрация?!?
  10 години са много време за издигането на “паметник” на гасударите?!?
  Сталин явно е бил много толерантен гасудар, щом е позволил 10 години болшевишките му слуги в НРБ да се ослушват, вместо да “почетат” “освободителната саможертва” на РККА към НРБ през 1944г.?!?

 27. Много добре е написано.Православна Русия няма нищо общо с болшевишкия СССР!С болшевишкия Кремъл с червената звезда,там трябва да има КРЪСТ,а Ленин да бъде погребан.Това са техни проблеми,ние не желаем болшевишки терор,в България той се представя със сем.Василеви,собственици на КТБ и други разбойници,български еничари и колонизатори,подарък ни от КГБ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.