Призракът на СССР броди в холандския търговски регистър и стряска български избиратели

От холандския град Утрехт долетя в коментарната част на ivo.bg чудесна новина: над един фалирал съветски магазин, с табела СССР, днес се веят гордо две български знамена и той вече с казва иначе. Освен това собствениците на знамената се чувстват набедени от статията ми „Утре(хт) започва от вчера“, в която предавам информацията на българи, решили да не гласуват във въпросния магазин именно заради надписа СССР. Съответно те не са гласували там.

Това, че българските собственици са обидени, е втората добра новина: на всеки нормален българин би трябвало да му е обиден етикетът „СССР“. Защо обаче новите собственици не са подали заявление той да бъде свален от търговския регистър? Свалили табелата преди повече от година, но не взели мерки да я свалят от търговския регистър?!

Отказалите се да гласуват, заради „СССР“ , не са отишли чак до конкретната избирателна секция в „СССР“ в Утрехт, за да се учудят в последния момент и да не гласуват (там). Те са се информирали предварително по най-модерния начин в една от най-модерните ( технологично, манталитетно, културно и т.н. ) държави в Европа и света. Информирали са се чрез интернет.

В търговския регистър на Холандия изрично е посочено, че на същия адрес има магазин, който, ни повече, ни по-малко, се казва „СССР“. Така че не всичко в статията е „пълна измислица“, както обобщават ядосаните собственици на магазина.

Bedrijfsinformatie bestellen

Hoofdvestiging

KvK 50306316

Vestigingsnr. 000013574167

Nickeriestraat 27

1058VV

Amsterdam

50306316 0000 000013574167 CCCP. CCCP. Supermarkten en dergelijke winkels met een algemeen assortiment voedings- en genotmiddelen.

KvK 50306316

Vestigingsnr. 000025611267

Laan van Nieuw-Guinea 97

3531JE

Utrecht

Nevenvestiging

50306316 0001 000025611267 CCCP Utrecht. CCCP Utrecht. Supermarkten en dergelijke winkels met een algemeen

Остаряла информация в официалния сайт? Грешка? Е, много се извинявам на онези, които не са подали заявление като нови собственици с искане да се отпише „СССР“ ( или пък са предприели законовите стъпки, но мърлявата холандска администрация е проспала това обстоятелство?).

Това, че тази ( евентуална) грешка е прогонила български избиратели, е факт, за който няма как да се извиня. Но се извинявам наистина, че не съм взел самолета лично да проверя надписа на място ( и без това процъфтявам финансово като български блогър- засегнатите търговци от Утрехт правилно ме заплашват с искане за компенсации, направо ще си оправят търговския баланс с моите пари).

Като си намекваме такива неща обаче ( понеже не оперирам с пари, а с перо), консултирах се с холандски финансист ( безплатно ) и той заяви следното: тези собственици много трудно могат да докажат, че не са „СССР“, защото така пише в търговския регистър на кралството. Следователно няма как да си плащат данъците.

Ето и правото на отговор на засегнатите, което, освен в коментарната част на блога , предоставям тук ( включително за желаещите да го препубликуват там, където моята статия от 6 септември беше препечатана):

Здравейте на всички, ние сме собствениците на магазина в който беше гласувано в Утрехт.Статията е меко казано пълна лъжа!Да, този магазин беше руски и се казваше СССР, но фалира, ние откупихме договора от бившия собственик и от 01-11-2013 година се казва “Bulgarije shop 2″, което означава “Български магазин” а номерът 2 е понеже първият се намира в Амстердам, а третият в Зандам.Надписите СССР са свалени преди почти година и сега там гордо се веят 2 български знамена.Това са вторите избори които се провеждат там, никога не сме отказвали да помогнем с помещението, въпреки че това ни лишава от един ден работа и оборот.Специално за вас качихме и снимки от изборния ден за да видите как изглежда магазина и че всичко в статията е пълна измислица.Можете да ги видите: https://www.facebook.com/bulgarijeshop22/photos_stream
по този линк или да потърсите Bulgarije shop 2 във Фейсбук, снимките от изборите са в отделен албум.Очакваме извинение от Иво Инджев за поднесената дезинформация и си запазваме правото да потърсим компенсация за увредения ни престиж.
С уважение Валентина Генева и Костадин Димитров”.

11 мнения за “Призракът на СССР броди в холандския търговски регистър и стряска български избиратели”

 1. Г-жа Генева и Г-н Димитров,
  тъй като информацията във Фейсбук не е официална, бихте ли дали регистрационен номер в Търговската камара на Нидерландия, Yellow pages, или каквото и да било доказтелство, откъдето да стане ясно, че сте собственици на магазина намиращ се на адрес Laan Van nieuw Guinea 97, Utrecht. Също така съм любопитен, как изпълнявате търговска дейност на територията на Нидерландия, когато според същия регистър на същата държава, фирма с име “Bulgarije Shop 2” не съществува. Ако търговските обекти в Утрехт и Зандам са филиали на магазин “Bulgarije Shop”, защо никъде няма официална информация. Надявам се сте наясно, че преотдаването и пренаемането на жилища и помещения под наем в Нидерландия е незаконно.

 2. Г-н Инджев,
  Не си хабете таланта и времето за подобни дреболии. Очакваме от вас анализи достойни за вашата квалификация като журналист. Например, напишете нещо по въпроса “Кой финансира ислямска държава?”

 3. Към В.Стоев:

  Как кой финансира ислямска държава? Евреите, разбира се. Както и Обама-и изобщо гадният Запад. Те си взривяват центъра на Ню Йорк и Пентагона ( за единия кеф след това да се потят в Афганистан, истинско удоволствие за всеки американец, та какво остава да дадат някакви си милиарди на главорезите да режат западни глави. Не е ли логично- пишат го най-сериозно всякакви другари по форумите.
  Иначе Путин изобщо не каза на всеослушание, че за него ислямът и православието били по-близки религии, отколкото са православието и католицизма. Тук доказваме гения на мислителя Путин с факта, че най-големият ни православен храм носи името на руския пълководец Ал. Невски, громил западните католици ( шведи и германци) с помощта на Златната орда малко преди нейните османски роднини да ни заробят за половин хилядолетие. Което руските шовинисти и техните български слуги обясняват със същата “целесъобразнаст”, която виждат в подялбата на Полша между Сталин и Хитлер: била необходима ( не от съветска лакомия и лошотия-неее, а за да затрудни бъдещо нападание на Германия върху СССР). Та и Ал. Невски по същия начин: съюзил се дивите азиатци срещу западните европейци, защото тези християни са му били по-омразни от онези мюсюлмани.А пък ние палим свещи в храма Ал. Невски построен ( предимно с руски пари) в чест на освобождението от агаряните и замяната на едно робство с руска и съветска окупация.

 4. Подчертавам че пиша без грам ирония или зломислие.
  Не всеки има дарбата и рутината да има правдиво,остро и безпристрастно перо.Не всеки може да има лидерски способности и МИЛИОННА посещаемост в блога си.
  Освен интелектуалец Иво Инджев може да е безценен в политиката вьпреки че поне в Бьлгария политиката е истинско кално и зловонно блато.

 5. Току-що гледах репортажа на Бенатова, за гласуването на сънародниците ни, живущи в Англия!
  Илюстрираната картина е отвратителна и позорна! Ако бяхме нормална държава, външният министър би трябвало незабавно да отзове и подмени служителите от посолството!
  У мен окончателно се утвърди убеждението, че трябва колкото се може по-бързо да се въведе електронно гласуване! Ако над милион емигранти гласуват, БСП ще се бори да прескочи бариерата, а партии като АБВ, ББЦ и Атака ще преминат в небитието!
  Въпросните Генева и Димитров ако не са измислени и наистина са собственици на магазина, в което дълбоко се съмнявам, най-вероятно са подставени лица /а ла Батков/ – брънка от червените “свински черва”, а фирмата им – “СССР в нелегалност”!
  Приоритет на автентичните сини, трябва да стане промяната на изборния закон, с въвеждане на:
  – електронно гласуване и
  – образователен ценз!

 6. Едно малко допълнение – Относно т.нар. “Храмъ Александъръ Невский” – виждал съм преди няколко години публикувани факсимилета от стари вестници с обявления, приканващи българското население да жертва средства за изграждане на “новий Българский патриаршеский Храмъ “Св. Св. Кирилъ и Методий”, както е било решено да се казва тогава храмът според народната воля. Предполагам, че при проявен интерес в Народната библиотека все още могат да бъдат намерени някои от тези броеве. От тях се виждаше, че дори и парите за строежа на храма са дарени от българи от всички краища на страната, както и от българската диаспора извън границите на Княжеството. Има и скромна вноска от “Княжеский дворецъ – 5,0000 зланти лева”. Внесъл ги е княз Фердинанд, чиято годишна цивилна листа тогава е възлизала на 120,000 златни лева. Думата “лева” е изписана с “ъ широко”. Интересно е, че князът не е изтъпанил името си, а скромно е посочил – “От княжеский дворецъ”.

  Доброволните вноски са около 1,900,000 златни лева. Руските дарения са едва 300,000 златни лева. Пълната стойност на храма е 5,500,000 златни лева, като разликата е покривана за сметка на листите на тогавашните министерства на финансиите и на културата. Тоест, делът на Русия е под 6 процента (без стойността на архитектурния проект, изготвен безвъзмездно от русинът проф. Александър Померанцев, който обаче е италиански възпитаник!!!)

  Не случайно вътре в храма основните фигури на стенописите, видни още с влизането и които ви посрещат на входа, са на светите братя Кирил и Методий. Няма никакъв “Александър Невски”:) Важно е се припомни и че повечето икони и стенописи са зографисани от БЪЛГАРСКИ иконописци и художници, а не само от руски както обичат да послъгват говорещите с руски акцент екскурзоводи и светите отци в храма. Табелата на входа също е лъжовна, но никой не реагира и не изисква написаното да отговаря на истината.

  По време на кампанията “София-европейска столица на културата” около катедралния храм имаше изложба на стари плакати и пощенски картички, спонсорирана от гръцката “Алфа банк”. Няколко от фотосите бяха крайно интересни, напр. пощенска картичка от 1913 г., изобразяваща “Патриаршеский Храмъ Св. Св. Кирилъ и Методий”, същият надпис и на немски. Интересно бе, че немският надпис използваше думата “катедрала”, а не “църква” (Kirche).

  Въобще името “Александър Невски” е изискано от руския император Александър ІІ (преди да го убият терористите от “Народна воля”, сред които братът на В.И.Улянов-Ленин). Императорът смятал варварина Александър Невски за свой покровител, а български подлоги с наколенки в милата ни родина никога не са липсвали. Заради агресията на Русия в Добруджа и северното Черноморие обаче броженията срещу това име са били толкова силни, че то започва да се появява в официалните източници чак през 1924 г., след смъртта на екзарх, а после и патриарх Стефан, същият, който на първият коледен прием в Княжество България казва на граф Игнатиев, “Ваше превъзходителство, благодарни сме ви, че ни освободихте от Турция, но от вас кой ще ни освободи?”

  Всички тези факти са лесно проверими и доказуеми. Защо по тях се мълчи от нашето петоколоние и от клира ни (който се оказа в мнозинството си, че бил на заплата и в ДС, и в КГБ или ГРУ), е повече от ясно. Добрият стар Оруел го е формулирал най-добре: “Който контролира настоящето, контролира миналото. Който контролира миналото, контролира бъдещето”.

  Само не разбрах защо г-н служебният премиер проф. Близнашки пропусна златната възможност да припомни тези факти, тази важна част от историята на храма при официалното му предаване на на православната ни църква.

  Иначе за Ислямска държава – иронията Ви е точна. Външната политика на САЩ гъмжи от подобни “оливки”. Доктрината им е “кучи син, но наш кучи син”, само че нещата често излизат изпод контрол. Примери много- от Ли Син Ман, през Нгуен Као Ки, ген. Нориега, та чак до Саддам, талибаните, Ал Каида и днешните главорези от ИДИЛ.

 7. Моята дъщеря е студентка в Утрехт и на 5 октомври гласува -за РБ- както цялото ни семейство тук в България.Щом прочетох публикацията- а аз не пропускам нито една-я попитах дали е вярно, че магзаинът в който е гласувала се казва СССР. Тя ми отговори, че не е така. Просто е трябвало тези българи, които са протестирали да отидат на място и да гласуват, както направиха нашите деца- те са няколко българчета. А за това дали е редно да ползват регистрацията на руски магазин- Холандия е много уредена държава и законите се спазват- така, че собствениците ,ако са нарушили закона, ще бъдат съответно санкционирани.

 8. Извинете за предния коментар, но когато пропусна статии ги чета от най- старата напред- за да не пропусна нито една. Сега прочетох следващата- извинявайте за коментара.

 9. Пътуващите по “Сливница” също имат удоволствието да минат покрай “СССР”. Хубавото на ресторанта с отвратителното име е, че е доста близо до Централния затвор. Какво ли мисли общината за тази регистрация?

 10. @ Павел Тинков

  За електронното гласуване – да!!!!

  Хм, като everyone else… не мога да се съглася с предложението за образователен ценз 🙂

 11. Съдържателите от този магазин в Холандия явно държат на своят имидж , както е при всеки нововъзникващ бизнес.
  Но едва ли те са виновни за безобразната “организация” на “гласуването” в чужбина?!?
  Че то както тези(за 43 НС) , така и европейските избори трябва да се касират от КС, заради опорочаване на анонимността ИМ!
  Защото приетият от предишното “народно събрание” “изборен кодекс” въвежда НОМЕРИРАНЕТО на всяка бюлетина, което е крещящ отличителен знак , чрез който може да се КОНТРОЛИРА вота, буквално до всеки гласуващ , който вече е НОМЕРИРАН, и при преброяването може безпогрешно да се определи всеки КАК е гласувал!
  Ето защо ТРЯБВА да се сезира КС, който да касира евроизборите и изборите за 43 НС. Както да отмени “изборният кодекс” на предишното НС.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.