Земни размисли за въздушния бой в битката за България

В българските небеса се разигра невиждано авиошоу. Нямам на ум онази демонстрация на висш пилотаж на авиаторите ни, демонстриран на съветски и западни самолети, а пренесеният чрез темата за руските и западните изтребители дебат за избора на посоката, в която лети българската политика по невидимия за мнозина тук коридор на разделението на нацията в координатната система Изток – Запад.

Изтребителят Дмитрий Рогозин премина границата ( на елементарното приличие) като изпробва докъде се простира търпението на българската пасивна отбрана срещу руски провокации. Провокацията постигна целта си: в защита на България се вдигнаха наличните в момента управленски сили. Родината беше защитена от нахлуването на наша територия от президента Плевнелиев и трима министри, към които се присъедини и премиерът Близнашки.

Тази част от предизвиканата битка за България ( по аналогия с битката за Британия срещу нацистката агресия, с всичките условности при сравнението) обозначи наличния състав на проатлантическата ни отбрана. Но тя също така изобличи и гражданина за евразийско развитие на България №1 Бойко Борисов.

За пореден път говорители на руската пета колона отново застанаха в позата на защитници на огромната Русия от малката България. Кой повече, като политолога Мария Пиргова пред Нова телевизия в неделя, кой в по-мека форма, но със същото съдържание по същество, като ак. Георги Марков в статия за в. „Преса“ от 12 октомври, упрекнаха българските защитници, че не трябвало да се „хващат на въдицата“ на Рогозин.

И защо не трябвало да се „хващат“? Ами защото Рогозин е известен хулиган ( цитирам буквално), каза Пиргова и дори натърти на тази дума два пъти, сякаш това е възбуждащ радост комплимент за един вицепремиер и отговорник тъкмо за военната промишленост на най-голямата ( по територия) държава в света. Пиргова намира за нормално отговорникът за производството на ядрено оръжие да се държи безотговорно, включително с хулиганската си постъпка да „поздрави“ миналия декември света с коледна картичка, на която се вижда руска ракета- източник на национална гордост от способността на Русия да изпепели планетата, ако на такива, като Рогозин, има се даде още малко власт.

При ак. Георги Марков обосноваването на необходимостта от продължаващо българско премълчаване е идентично със същия подтекст, но с различни думи: Рогозин бил известен „грубиян и шегаджия“, казва той, претендирайки същевременно да знае по-добре от президента дали по черноморската ни граница в небето дебнат руски шпионски самолети.

Ак. Марков е носител на шумно рекламирани тук руски награди за заслуги към руското влияние в България и определено не е неутрален в спора за българската посока, но продължава да нарежда колко било вредно да се делим на „фили“ и „фоби“. Това е карикатурна реплика на съветската „миролюбива политика“ с нейния шизофреничен рефрен : „ние сме за разоръжаване“ ( докато бълваме такива количества оръжие в засекретените си военни градове, че накрая държавата ни се разпада от изтощението от свръхвъоръжаването).

Най-ярко обаче на небосклона се открои петолъчката на Бойко Борисов, който изостави опитите да се прави на неутрален и взе хулиганско участие в битката за България, определяйки като „бракми“ евентуалните западни самолети, които биха заменили съветско-руските в българската армия. В същия стил се произнесе и за министрите, застанали срещу изтребителя Рогозин, като ги нахока да си знаят мястото, защото просто били чиновници, а самият разговор за превъоръжаването сега не му бил интересен.

Това дойде малко в повече на съюзниците от НАТО. В резултат във в. „Сега“ днес изтече следната информация:

България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО, ако следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет “Визия 2020” и последвалия план за модернизация до 2020 г. Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар Шаламанов с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, съобщи “Сега”.

Преди два дни той взе участие в провелия се в София индустриален форум, на който беше обсъдена модернизацията на армията.

По неофициална информация по време на разговорите Браус е посочил, че НАТО внимателно ще наблюдава дали следващото правителство ще следва приетия от служебния кабинет план за модернизация до 2020 г. Той обяснил, че ако следващите управляващи се откажат от него, Брюксел ще наложи т. нар. програма за неподкрепа на България. Това е един вид наказателна процедура, тъй като НАТО няма други лостове, за да санкционира членовете си, които не изпълняват своите ангажименти. Т.нар. програма за неподкрепа ще ограничи достъпа на България до инвестиционните програми на НАТО. Ако България иска да купи нови 3D радари, както е записано в плана, няма да може да използва възможностите на програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Същото ще се отнася за всяка една друга програма, която ще се нуждае от инвестиране от алианса.

Брюксел вече даде зелена светлина на “План 2020”. По време на форума Хайнрих Браус похвали документа и го определи като амбициозен. “В Брюксел сме готови да помогнем за реализиране на този план. Разгледахме внимателно “Визия 2020” – тя може да допринесе за трансформирането на Въоръжените сили на България в рамките на НАТО и ЕС. Всички съюзници трябва да се адаптират. Без това има реален риск да бъдем надхитрени от нашите противници. Заедно с промишлеността може да използваме всички механизми като “Интелигентна отбрана” и други подходи, за да подобрим нашите способности”, заяви Браус.

Заплахите на НАТО са очаквани, защото от няколко години за България се говори като изключение. Последният преглед на структурата и възможностите на армията са показали, че тя реално не може да участва във военни действия. Брюксел вече няколко пъти отправя предупреждения към София в рамките на дипломатичния тон. По време на посещението си през пролетта бившият генерален секретар на алианса Андерс Фог Расмусен призова София да прекрати зависимостта си от Русия по отношение на армията и да започне модернизация. Въпреки че тогава ангажимент беше поет и от президента Росен Плевнелиев, и от тогавашния премиер Пламен Орешарски, така и не беше направено нищо. Едва с идването на служебния военен министър Велизар Шаламанов започна да се работи по програмата за модернизация.

След последните изяви на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов шансовете да се избегне наказателната процедура не са големи. Преди два дни той показа, че няма да следва “План 2020”, ако стане премиер. Планът предвижда да бъдат купени 8-10 западни изтребителя и да се “пенсионират” старите руски самолети. Това предизвика задочен спор между София и Москва. “Аз дори не знам за какво спорят. Ако спорят за това, че трябва да купим един цял самолет втора употреба, съм против. Да купим някоя бракма от Гърция и да се хвалим с един “Фантом” е обидно за нашата държава. Освен това, ако искат споделена отговорност в рамките на НАТО, така както са подпомогнали много държави, да ни подарят една ескадрила. Във време, в което ние не можем да платим на здравната каса и Порожанов казва всеки ден, че до края на годината не може да плаща вече, че няма пари в държавата, ние да отиваме да купуваме втора ръка “Фантом” ми се вижда най-малко удачното да се говори в този период такова нещо, и най-малкото от служебен министър. Аз уважавам много Шаламанов, в прекрасни отношения сме, но те все пак трябва да знаят, че са служебни министри. Даже според мен не би трябвало и министри да се казват – назначени чиновници от президента”, заяви Борисов.

На фона на тази битка за България, в която Борисов взе страната на Изтока, днес започват заблуждаващи маневри, наричани преговори за съставяне на (коалиционно) правителство. И вие ми казвате, че не било важно кой какви постове ще получи в него? Нима?

Ако защитниците на България, които руските провокации накараха да се обозначат, не получат дължимото им внимание от човека, който вече ги наруга като „чиновници“, смятайте, че става дума не за правителство на България, а за подставени лица на Путин, сред които за камуфлаж да бъдат допуснати няколко прозападни лица, само не и провинилите си пред Кремъл служебни “чиновници”.

(Не)видимата диря от битката е все по-сериозното разминаване между Борисов и президента Плевнелиев. Когато Борисов уязвява назначените от него министри, чиято проатлантическа позиция оспорва хулигански, той на практика атакува Плевнелиев. Засега не съвсем фронтално, а по източния фланг. Развръзката обаче предстои и когато стане неизбежна под формата на вече ясно дефинирано разграничаване, ще стане още по-актуална тезата за обединение на прозападните сили в България.

Казано (почти) на шега: защо, след като на Първанов му беше позволено да изрецитира в качеството си на действащ президент путлеристкия проект АБВ ( „Аз съм Българче Великоруско), на Плевнелиев да не му бъде разрешено да продължи узаконената чрез този прецедент азбучна традиция в рамките на подкрепена от него рецитация на следващите букви ГДЕ (Граждани за демократично единство)?

Прецент с президент- очаквайте продължение.

43 мнения за “Земни размисли за въздушния бой в битката за България”

 1. Борсов си е точно евразийския тип лидер.Управляваше точно като Путин.Не му хареса някой бизнесмен и хоп разследване на бизнеса, с цел насочване към правилните хора.Пример – с опита на едни едри бизнесмени да нарушат медийния монопол на Пеевски, приятелче на Бойко и хоп -разследване до продажба на активите на когото трябва.Путин ги вкарва директно в затвора.Раздуха се аферата Мишо Бирата и знаем как свърши.Въобще не е изненадващо поведението му и прямо Русия, ясно е че Златев го изтика до поста мин.председател и даже дългогодишната пиарка на Златев стана такава на ГЕРБ.Ясно е , че ГЕРБ ни водят към Евразия, дано котка да им мине път , а може би НАТО и ЕС.Най-важното е, че Близнашки не послуша този път Бойко, а си зае позицията на достоен премиер на демократична страна и обвини в агресия Русия.А съвпадение ли е как отношението на Рогозин “Някой си Шаламанов ” и това на евразиеца Бойко “не би трябвало и министри да се казват – назначени чиновници от президента” -все едно под индиго написано.Но след като Газпром диктуваше какви закони да се приемат в НС , нарушавайки европейското законодателство, защо сега да не са диктували и на Гражданина Борисов какво да говори, за да си получи новия мандат.Подкрепям иницитивата за ГДЕ , а ако иска президента да я оглави.

 2. бойко борисов е прав, че Служебното Правителство не би трябвало да се занимава със спорни и трудни въпроси, които могат и да почакат.
  Но дали закупуването на няколко американски самолета е толкова спорно за една Натовска Държава???
  А начина по който определя самолетите като “Бракми” говори , колко си уважава избирателите щом си мисли, че някой ще му повярва.
  Ако иска да разбере кои самолети са бракми, нека провери, колко самолетни катастрофи има в България с руски военни самолети.

  Защо другите Натовски държави не се Цепят тъй нагло и просташки? Защо не купуват руски Самальоти вместо Американските “Бракми” ???

 3. Аз Лойко Ларисов го оценявам по (НЕ)плодвете. От както предаде печелившото държавно предприятие “Зеленчуковата борса” в квартал Слатина в ръцете на ТИМ.ru, които вдигнаха наемите на търговците 8 пъти, които за да избият наема вдигнаха цените на едро и тн.т. Така плодовете и зеленчуците изчезнаха от нашата трапеза. Така,че на Гойко Нарцисов мога да му кажа, че това лято като тегля чертата виждам тоталния спад в употребата на полезни храни от всички, сякаш изплащаме луксозният ремонт на хотел Плиска / даден пак на ТИМ.ru(от същия)/

 4. Ако наистина има желане да се закупи правилният за БГ военен самолет, първото необходимо и достатъчно условие е, да се сменят съветниците, които съветват за подобни решения.
  Втророто необходимо и достатъчно условие е, да се пенсионират генералите, които не зам КОЛКО СА, но са доста и са със закостеняло про съветско мислене!
  Трето условие, да се разрови системата ТЕРЕМ АД, където и реално потъват доста големи суми пари.
  Що се отнася до “бръкми” и не “бръкми”, в авиацията такова понятие НЯМА.
  Има летателни апарати, които имат строго определени способности за постигане на определени цели!
  Самолетът Ф15 е доста добър, и ако трябва да сме по-точни, превъзхожда МиГ27, особено това зависи най-вече от оборудването с което ще бъде “зареден”.
  Ние МиГ 27 НЕ МОЖЕМ ДА РЕМОНТИРАМЕ И ДА ПОТДЪРЖАМЕ!!!!
  А и не ни е нужно, при положение че сме в НАТО. Тук цената вече няма значение, така или иначе ТРяБВА ДА ПРЕМИНЕМ КЪМ ТЕХЕН СТАНДАРТ. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
  Най добрата новина в случая е, че и НАТО СЕ СЕТИХА след 24 години да натиснат проруските управляващи, укрепили се в Източноевропейските страни!

 5. Imam priatel balgarin voenen pilot. Ta toy kaza; ruskite samoleti sa nesigurni i harchat MNOGO gorivo; bklyuchitelno i voennite. Takava ruska baraka ubi Gagarin ; ayde be-e-e.

 6. Нима очаквате от лакея Бойко Борисов да се противопостави на господаря си, па макар и от Русия? ЛакеяТ се репчи и драчи само с по-слабите – в конкретния случай с “назначените министри-чиновници”. Бойко Борисов винаги е бил първа писта на фашиста Путин и подлогата му в България Гоце, защото се заяви като “десен” “политик” – за левите е ясно по презумпция, че обичат най-паче болшевишката си (пра)родина!

 7. Диване, защо пък трябва да са американски изтребителите. Може да са шведски, каквито купиха други бивши членове на Източния блок.

 8. Тоя ББ направо утрепа рибата с глупости СИ!
  Че “бракми” има , както на Запад , така и на Изток!
  Всеки(?!?) лаик знае(а някои не знаят!), че който няма пари си купува само “бракми”!
  Ако ББ намери няколко милиарда ДОЛАРА, може да си купи и “нещо по-сносно”, като за неговите предпочитания!
  Според “експертното” мнение на ББ излиза , че и нашите Миг-ве са “бракми”, понеже са си на “ниво” от средата на 80-те , когато са произведени, и то “най-новите”, а по-старите са даже и от 70-те.
  НО най-голямата глупост е тая с “Фантома”! Няма ли няКОЙ съветник да го осветли по въпроса , за да не става за смях?!?
  Явно не е наясно , че дори “Фантомите” , произведени даже през 60-те , могат да имат по-голяма отбранителна стойност от нашите Миг-ове, НО…НО след като са преминали през СКЪПА МОДЕРНИЗАЦИЯ!
  А глупостта с “подаръците” ,може да я адресира до Путин. Как ли би реагирал той на такива просби?!?….

 9. До Владо
  Става дума за F 16 и МИГ 29 а не за F 15 и МИГ 27. Това за протокола.А иначе дискусията е абсурдна.МИГ 29 са с изтекъл ресурс и се ремонтират в Русия ако тя благоволи.И стеува адски скъпо.Има проблеми и с авиониката.Ако не купим Грипен или F 16 или там каквото е най изгодно да декларираме на съюзниците че нямаме изтребителна авиация.Ама ако стане война тия дето шикалкавят трябва да отидат на военен съд.

 10. Г-н Инджев,
  ние сме група автори, които списваме блога за Бойко http://boikob.blogspot.co.uk/2014/10/blog-post_13.html

  Ние сме група българи в България и по света. Респект за това, което пишете. Можете да използвате свободно каквото Ви се хареса от нашите коментари, защото е важно повече хора да разберат каква е истинската същност на Борисов.
  Специално за т.нар. южен поток, вижте интервюто му, цитирано в нашата статия по-горе и ще се убедите, че НЯМА по-добър проводник на интересите на руската мечка на балканите от Бойко Б. Първанов ряпа да яде.

  Използваме истинския ни имейл, за да можете да се свържете с нас, ако е нужно, но то всичко е ясно и без допълнителна “переписка”

 11. П.П.Колкото до “чиновниците” назначени от президента , ББ да си спомни , че те го смениха на , докато той подаваше оставка.
  Излиза ,че ББ сам сдаде властта на тези “чиновници”, които сега не харесва!

 12. Не се карайте за самолетите! Темата е отношението на Борисов към “чиновниците”, осмелили се да защитят българските интереси. Няма да е пресилено ако кажа, че по-страхлив политик на върха на държавата, в новата ни история не е имало, а страхът поражда подлост, интригантство и предателство. Бедна ни е фантазията, какво би направил този “самобитен талант”, без контрол от Реформаторския блок и европейските ни партньори.

 13. А Кремъл планира 73-процентно обновяване на въоръжението в следващите 5 години, на стойност повече от 630 млрд долара /при БВП малко над 2000 и очаквана рецесия/!
  Финансовият им министър е изпищял на умряло твърдейки, че това би се отразило пагубно върху руската икономика, но … Путин решава.
  Как не се сети един журналист да попита експерта по летателни машини Борисов, кои самолети не са бракми и с кои от тях препоръчва да заменим МИГ-овете, предвид финансовото състояние на здравната каса?
  Редно би било също да се обърне внимание на екс-премиера Борисов,че истински обидно е не евентуалното закупуване на ФАНТОМ-втора ръка, а това че “няма пари в държавата”!
  /За АЕЦ-Белене и ЮП обаче очевидно пари според Борисов има!/

 14. Направих си труда да прочета Конституцията на РБ по повод вихрещите се медийното пространство риторики за правомощията/задълженията на служебното правителство. Ами същите са както на редовно избраното са – което е напълно логично- държавата не може да бъде оставена без управление. Така че, Бойчето да спре да прави изцепки за министрите – чиновници, назначени от президента. На формците е позволено да не знаят конституцията и да изказват съждения от подобен храктер. То какво ли зе спазва в България, че ще гледаме някаква си Конституция.
  Нека да си спомним за Аню Ангелов. Той не беше ли министър в правителството на Борисов и какви самолети щеше да купува – моля да ми припомни някой, че съм забравила.

 15. Пилците се броят кога…? Прекалено рано е да се радваме. Прекалено малко доказателства имаме за истинските намерения и уклони на президента и премиера. Не малко техни думи и действия в миналото ги позиционираха директно в руския сектор. КГБ са експерти в сценариите на манипулация и заблуда. Това може да е една от поредните игрички за хвърляне на прах в очите на слабо интелигентния БГ народ.

 16. Браво, бат` БойкоБо!

  Много ме разсмяха анкетите ви, да сте живи и здрави! С тежка задача обаче сте се захванали-за семантична, логическа, политологическа, трансатлантическа и ред още интерпретации на казаното и реченото от генерал д-р на пожарникарските науки и пръв БГ еврогражданин ББ трябва цял институт да работи денонощно! Докато разбере, че си е изхабил времето и изсведователските ресурси за едно голямо и просташко нищо!

 17. За политическият “хулиган” Боко, важат думите на Химлер, че “когато чуе думата “демокрация” (добавям и партньорство), се хваща за кобура! Дай Боже да не му се даде възможност в следващите няколко години да бъде пълен “властелин” в страната ни, в противен случай нищо добро не ни очаква!

 18. Стамбо,
  Благодарим за добрите думи. Г-н Инджев разполага с истинския ни email, ако жалае да се свърже. Оставаме анонимни, защото някои от авторите са близки до ГЕРБ.

 19. Статия от Уолстрийт Джърнал: (извинете че я публикувам на английски в оригинал без превод, но я намирам за доста важна и хвъляща светлина върху непривлекателното бъдеще на сатрапите в РаССия, Иран, Венесуела и Айсис)

  OPEC Members’ Rift Deepens Amid Falling Oil Prices
  Rival Producers Moving in Sharply Different Directions

  A rift between OPEC members deepened over the weekend, as producers in
  the cartel moved in different directions amid falling oil prices.

  Venezuela, which has been one of the most outspoken proponents of a
  production cut by the Organization of the Petroleum Exporting Countries,
  called over the weekend for an emergency meeting of the group to respond
  to falling prices. But Kuwait said Sunday that OPEC was unlikely to act
  to rein in output.

  Saudi Arabia, meanwhile, appeared to expand on its recent move to defend
  its market share at the expense of other members by aggressively
  courting customers in Europe. Traders said Saudi Arabia is now asking
  for stronger commitments from some of its buyers in Europe, a move that
  would lock in those customers, including any new ones it would gain with
  recent price reductions.

  Also on Sunday, Iraq’s State Oil Marketing Company cut the price of
  Basrah Light crude in November for Asian and European buyers by 65 cents
  to a discount of $3.15 a barrel below the Oman/Dubai benchmark for Asian
  customers and $5.40 below the Brent benchmark for European customers,
  according to official selling prices published by the company.

  The moves and countermoves are the latest in a time of particular
  discord in OPEC. The organization was founded to leverage members’
  collective output to help influence global prices. In recent periods of
  low prices, Saudi Arabia—OPEC’s top producer and de facto leader—has
  managed to cobble together some level of consensus.

  But even modest cooperation between many members has broken down, and
  Saudi Arabia, in particular, has moved to act on its own. While it cut
  output earlier this summer, other members didn’t go along. Since then,
  it has dropped its prices.

  Each member has a different tolerance for lower prices. Kuwait, the
  United Arab Emirates and Saudi Arabia generally don’t need prices quite
  as high as Iran and Venezuela to keep their budgets in the black.

  Late Friday, Venezuelan Foreign Minister Rafael Ramirez, who represents
  Caracas in the group, called for an urgent meeting to tackle falling
  prices. The group’s next regular meeting is set for late next month.

  But on Sunday, Ali al-Omair, Kuwait’s oil minister, said there had been
  no invitation for such a meeting, suggesting the group would need to
  stomach lower prices. He said there was a natural floor to how low
  prices could fall—at about $76 to $77 per barrel—near what he said was
  the average production costs per barrel in Russia and the U.S.

  “I don’t think there is a chance today that [OPEC] countries would
  reduce their production,” Mr. al-Omair said, according to the official
  Kuwait News Agency. A cut in OPEC production “may not necessarily boost
  prices” because of high output by other producers, he said.

  Last week, OPEC’s average basket of crude fell to its lowest level since
  December 2010, while the Brent international benchmark fell near a
  four-year low at one point before bouncing back to close Friday at $90.21.

  Saudi Arabia has cut its Asian prices, and traders said it was asking
  European buyers to commit to maximum shipments, after cutting European
  prices, too.

  This month, state-owned Saudi Aramco stunned the rest of OPEC by
  slashing its November prices to defend its share of Asia’s growing
  market. Saudi Arabia also said it increased its output in September.

  After Saudi Aramco cut its November prices in Europe, traders said it
  was also asking refiners to commit to full, fixed deliveries in talks to
  renew contracts for next year, where it had previously offered a formula
  allowing flexibility of more or less 10% of contracted volumes, the most
  commonly used.

  Corrections & Amplifications

  Iraq’s State Oil Marketing Company on Sunday cut the price of Basrah
  Light crude in November for Asian and European buyers by 65 cents to a
  discount of $3.15 a barrel below the Oman/Dubai benchmark for Asian
  customers and $5.40 below the Brent benchmark for European customers,
  according to official selling prices published by the company. A
  previous version of this article misstated both discount figures.

 20. ГЕРБ и БСП са “Б” и “А” отборите на ДС и русофилистични образувания.

  Разликите м/у ГЕРБ и БСП са:
  – Броя на буквите
  – Броя на получените и предвидени за получаване рубли.

  Кьде са сега протестиращите с/у “КОЙ” при очевадната коалиция Борисов/Пеевски?

 21. още нещо се сетих. ако бойка е против Бракмите да си разпусне партията, защото цялата му партия е една смешна Бракма с фалшиви и полуфалшиви дипломи, заедно с него начело! И не само ГЕРБ ами и останалите Бракми от кохортата на Националните Предатели, да си събират Парцалите и да се разкарат, защото от 6 милиона Българи за тях са гласували едва 2 милиона от немай къде. Но и те скоро скоро ще разберат, че когато гласуваш за Бракма печелиш Бракма 🙂

 22. @ДЕМОКРАТОР
  Не се съмнявам в познанията Ви на английски език, но тук едва ли е уместно да се публикува текст без превод, което няма да може да бъде разбрано от мнозина (може би с изключение на Боко и малцина като Вас). Това в скобите е “шегичка” разбира се, но никой не е длъжен или не е имал възможност да овладее чуждите езици!

 23. П.С.
  В Република България се говори и пише на български език, с което трябва да се съобразяват и чуждестранните граждани, които пребивават в страната ни.

 24. Отново блестящ анализ, господин Инджев, браво! Всичко е абсолютно точно и правдиво!

 25. Поздравления за министър Велизар Шаламанов за решителността и национално отговорната политика на Министерството на обраната най~после намерило си достоен български офицер за министър.

 26. Следващите два дни са интересни консултациите за съставяне на ново правителство с ДПС и Реформаторския Блок. Интересно е предложението на ДПС за съставяне и управление Правителство на малцинството (добре е ако имат в пред вид такова с участие на ГЕРБ и РБ) с парламентарна подкрепа от страна на ДПС при условие Националистически (нацистки) партии да не се допускат до управлението. Смятам, че тук е възможно да се постигне и подпише някакво споразумение, със задължителни ангажименти и клаузи в договора и което може да гарантира определени демократични реформи при строго им спазване!

 27. https://www.youtube.com/watch?v=JTNB5RzlILI

  За всички, загрижени за Русия (сред които причислявам и себе си)),кеото за мен означава нещастния руски народ, смелата руска интелигенция, която застава зад своите граждани, и осъжда управляващата група на Путин. Призовавам всички обединени (Движение Русофили)и необединени русофили, след като гледат това видео, да се обозначат на чия страна са – на Руския изстрадал народ, или на групата на Путин.
  Гледайте.

 28. Бих искал да се обърна към най-взискателните читатели на сайта,които се опитват да разберат помпозното авио-шоу в страна,чието население живее в мнозинството си на прага на оцеляването.

  Най-бедната и най-нищожната държава в Европа ,ЕС и НАТО е България.

  Кой иска да се покаже в това шоу,на кого е нужна тази показност,тази демонстрация на последни и увяхнаи издихания на българаската ИА(изстербителна авиация в състава на ВВС)

  Ами на комунистите е нужно това шоу и респективно на техния (без) духовен( по И.И.) прародител-Русия и и руските чекисти.

  Както много пъти съм казвал,комунистическата пропаганда е по-силна и по-дълголетна от самия комунизъм.Тя е по-живучая(рус.) дори от старата комунистическа пропаганда.Осъвременена е с компютри(не руски),софт-уер и всичко,която световните технологии са постигнали.

  Авио-шоуто е руско-чекистка агентурна акция на Балканите.

  Както е всеизвестно тук чисто проруски и про-комунистически държави са само Република България и Република Сърбия.Точно този факт го знаят най-добре в Кремъл.И какво биха направили-ами операция по различни поводи,но с една и съща цел-пропаганда на добрата,нерушимата и вековна “Българо-Съветска дружба” и съответно “Съветско-Югославска”и нейните плодове.Е.плодове има някакви-авиацията,ама дружба вече няма,няма и да има,както няма и няма да има никога Съветски Съюз.Както и Югославия….

  Днес се приземявват на военно летище в Република Сърбия пет руски изстребитяля МиГ-29.,които след няколко дни ще участват в авио-шоу над Белград.Защо ли.ще се питат много разумни и любопитни хора? Ами защото и двете наши страни-България и съседна Сърбия са както споменах комунистически държави,казано с други думи про-руски.Само че повода за шоуто в Белград е 70-годишнината(16 окт.1944) от освобождението му от германска окупация.И ето под-текста,кой е освободителя му? Ами как кой-великия,непобедимия и нерушимия Съветски Съюз,който просто се изпари от географската и политическата карта на света.И по милост, и неизбежност,и наследственост,на шоуто ше се представи неговата дъщеря Русия. Извод-добрия Съветски Съюз умря,но наследницата му Русия също е добра,тя наследява добродететелите на своя родител.Тя също е “освободител”,не може да се различава от своя родител,нали.

  И всичко тече в кошницата на новата проруско-комунистическа пропаганда.Демонстрира се индиректно на сърбите и другите наивни и глуповати народи,че може всичко да е било,може Съюза да е бил всякакъв,но никой друг не е освободил Белград,Сърбия и Югославия освен той и респективно руснците.

  И цяла Европа гледа и не може да се сети какви са тези комунистически вечеринки.

  Ами гледайте господа и се налсаждавайте-освобождения вчера( 1944г.),освобождение днес(2104г.).Само че сегашната “освободена държава” е част от Украйна.Нас и сърбите болшевиките “освободиха” през есента на 1944г..И бяхме “свободни”докато не се освобдоихме от тези “освободители”.Ние българите се освободихме най-качествено.Каквато и да е България,тя си е България,но нито Съветски Съюз има,нито СФРЮгославия.Следователно има нещо тъмно,нещо покварено както при “осовбодителя”,така и при “освободените”-няма ги и никой не се опита да ги спасява.

  И кой може да се опълчи морално срещу “освбодителите”,никой разбира се.

  По всичко изглежда че поредната оперативна игра на съветските,пардон,на руските чекисти ще бъде успешна.Екзалтирани в България колкото щеш,а в Сърбия ще бъдат още повече.

  Догодина руските чекисти ше проведат и поредната световна и европейска пропагандно-оперативна игра,Освобождението на Европа от Съветския Съюз,който го няма. Но наивници се очкава да има бол…

  Но отново не се очаква да се говори за Съветския Съюз.Какви ли не думи ще се изговорят,но името на победителя СССР никой няма да изрече.Ами все пак русо-чекистите имат срам,докато българските комунисти нямат.

  Тази година нито една дъражвана институция в Република България не отбеляза аналогична годишнина,а именно 70-години от обявяването на последната война срещу България.А кой я е обявил ще попитат пак любопитните?Ами тези същите,които “освободиха” и българите и сърбите.

  Не бива нито един разумен и истински българин да очаква ,че Българските държавни власти ще отбележат и края на Съветско-Българската война.Тя завършва на 28 окт. 1944г.,също в Москава.Началото й е дадено също там-в прословутия и вечен Кремъл,донесъл освобождението на десетки милиони невинни хора от техния живот.

  Та,такива са днешните демонстрации в София и Белград.

  Летят българеските,руските и сръбските военни пилоти,а с тях лети и новата руско-чекистка пропаганда.

  Тук оснвоание е адекватен израза на Иво Инджев за “петата колона”,но явно изгежда че има много руски “пети колони”.Може и пердесет и пет да са ,кой знае….

 29. Обаче, забелязвам, че уж “най-евроатлантическата” партия ДПС въобще не коментира казура Русия-НАТО, западни изстребители или Миг-ове и т.н… сякаш тази тема не им е интересна. Време е и тях да ги попитаме както им е евроатлантическото!

 30. Браво г-н Инджев, дано накрая някой от ЕНП да си свери часовника и вземе отношение, относно политическата ориентация на най голямата партия в България 🙁 .

 31. Г-н Инджев, проблемът с реакцията на министърът е непропорционалността. В дипломацията е прието да има известна еквивалентност на действията. Ако използвам аналогията Ви. Изтребителят “Рогозин” леко наруши нашето пространство, а ние вдигнахме на крак ВВС, ПВО и обявихме мобилизация. Правилният ход щеше да бъде да поканим Рогозин в България да се запознае с Шаламанов. Като поканата трябваше да мине през Фейсбук естествено. Иначе твърдата реакция на овластените демонстрира слабостта ни.

 32. Г-н Инджев,

  Реорганизирайки музикалната си колекция, попаднах на това парче на Бараби Блус Бенд, което не бях слушал от 10 години.

  Казва се Блус за Ч.А.О. (червената армия освободителка).
  Записвано е някъде през 90-е, вероятно 91-92-а година.

  Макар да си го спомнях добре, текстът ме изуми със своята сила и актуалност.

  От повече от десет години не живея в България и не поддържам връзка с Буги, но предполагам че пази качествен запис и ако не е променил възгледите си, може би с радост би го предоставил за слушане.

  Мисля че тази песен никога не е пускана по радио, нито е преиздавана.
  За съжаление mp3-та на линка по-долу е прехвърляна от касетка.

  https://drive.google.com/file/d/0BwoG3P8ZhX1nMm1VcDl6QzY1TWM/view?usp=sharing

  Ще го оставя на сървъра около месец. Ще се радвам да придобие нова популярност.

  Поздрави от далечна Австралия
  Н. Тилчев

 33. У нас премъчаванията в политиката или “невинните изпускания” в движение казват всичко. Майната му на изявлението на марионетката Местан, нали никой, поне тук, не си прави илюзии, че е негова последната дума в ДПС, че движението било най-проантлантическата партия. Аз поне не съм срещал един коментар ни за “кризата в Украйна” това по кречеталото бб, ни за подигравателното отношение на расия към България, ни за визия 2020. Па дори и за ИДИЛ. Дето по презумпция би трябвало да са най-големите спецове.
  За Император Тиквоний банкянски който след като сподели с матрияла това дето му е най на сърце и по душа, текущият мач на Реал Мадрид или поредната победа на любимият брач Ноле в тениса, може да изтърве, че за неговото бъдеще правителство номер 1 е да “възстанови добрите отношения с расия”. Докога ще я карат така зависи и от всички нас и най-вече от РБ. Трябва ясно и категорично при преговорите утре да се набие в главите на трите грации, че не може. извинявам се за циничната поговорка, и х… в п….. и душата в рая.
  Европа и НАТО или евраазия.
  Друго НЯМА!

 34. До Георги Георгиев!
  Г-н Георгиев,какво е пък това “евроатлантическа партия”,още повече пък да се степенува с “по” и “най”.Откъде ги вадите тези квалифицкации.

  Тогава излиза,че комунистическата партия БСП е “капиталистическа”.А има ли “империалистически партии”.

  Партиите са такива,каквито са техните названия.В България има само една -единствена политическа партия и тя е комунистическата,под името БСП.Всички останали политически партии са политически запъртъци,които нито имат политически смиъсл в названията си,нито могат да бъдат определни по политически критерии.Движения,блокове,атаки,контраатаки,АБВ,ЮЯЕр-голям,граници,цензури,Гергьовден,Димитровден и ред простотии.Те са създадени от комунистите за параван.И ще бъдат създавани и други.Антикомунистическа партия засега няма и е малко вероятно да се създаде.Антикомунизма беше завързан и удушен.

  Това е българската политическа пародия.
  Някои дори определят дадени партии за “демократически”.У нас такива няма и не може да има.

 35. Браво на Г-н Тилчев!

  Но това “парче” по българска радиостанция няма да бъде пуснато никога,поне в близките няколко петилетки.Не се връзва с паметниците на съветските агресори.Те стоят непокътнати,но и песента никой не я докосва.

  Драги Тилчев,а Вие чел ли сте в български вестник текста на Нотата на Съветското правителство за обявяване на войната срещу България от 5 септ. 1944г.Досега такъв вестник не познавам.Остваете това,но и в личните сайтове на много известни и неизвестни публицисти не е публикувана,дори и в определено антикомунистически сайтове.Горят някои за съветска агресия,окупация и комунизация,но ДОКУМЕНТА,на чието основание е извършена тази агресия,окупация и болшевизация никой не го знае и публикува.А за учебнциците по история да не говорим.

  Същото се получава и с ДОКУМЕНТА за края на Съветско-Българската война,нарчен Примирие от 28 окт.1944г.

  Та кога ще чуем песента,която ни припомняте по радиото?-НИКОГА!

 36. Пред блока се появи един голям, отвратително нагъл екскрамент. Чудех се как да го премахна, нали ще се омаже всичко. И си казах, дъждът ще го измие и мухите ще го изядат. Мина се време, екскрамента беше изсъхнал и съвсем лесно го изметох и изхвърлих. Така трябва да се постъпи и с Путин.
  Иначе, кучетата от руската върхушка (Рогозин,Жириновки, Лавров и сие) нека си лаят, а кервана на Рублата си върви стремително НАДОЛУ…

 37. Rift ОПЕК потребители “Задълбочава фона на падащи цени на петрола
  Rival Производителите се движат в различни посоки Рязко

  A разрив между членовете на ОПЕК се задълбочи през уикенда, тъй като производителите в
  картела се премества в различни посоки на фона на падащите цени на петрола.

  Венецуела, която е един от най-отявлените поддръжници на
  намаляване на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол,
  призова през уикенда за провеждането на извънредно заседание на групата, за да се отговори
  падащи цени. Но Кувейт заяви в неделя, че ОПЕК е малко вероятно да действа
  да обуздае изход.

  Саудитска Арабия, междувременно, се появи за разширяване на неотдавнашното си ход да защитава
  пазарния си дял за сметка на други членове от агресивно
  ухажва клиенти в Европа. Търговците заявиха, Саудитска Арабия сега питам
  за по-силни ангажименти от страна на някои от купувачите си в Европа, ход, който
  ще заключите в тези клиенти, включително всички нови него биха спечелили с
  последните намаления на цените.

  Също в неделя, Държавната нефтена Marketing Company Ирак намали цената на
  Басра лек суров петрол през ноември за азиатските и европейските купувачи с 65 цента
  с отстъпка от $ 3.15 за барел под бенчмарка Оман / Дубай за Азия
  клиенти и 5.40 $ долу еталон Brent за европейските клиенти,
  според официалните продажни цени, публикуван от компанията.

  Ходовете и контра-са-късно, във време на специално
  раздор в ОПЕК. Организацията е основана на членовете на лоста ”
  съвкупно производство да помогне на влияние на глобалните цени. През последните периоди
  ниски цени, най-големият производител и Саудитска Арабия и ОПЕК де факто лидер-има
  успяха да скалъпят някакво ниво на консенсус.

  Но дори и скромен сътрудничество между много от членовете е съборена, и
  Саудитска Арабия, по-специално, се е преместил да действа по своя собствена. Докато го нарежете
  изход по-рано това лято, други членове не вървят заедно. От тогава,
  тя е спаднала цените си.

  Всеки член има различна поносимост за по-ниски цени. Кувейт, на
  Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия обикновено не се нуждаят от цени доста
  по-висока от Иран и Венецуела, за да запазят своите бюджети в черно.

  Късно петък, министърът на външните работи на Венецуела Рафаел Рамирес, който представлява
  Каракас в групата, призова за спешна среща, за да се справи с падане
  цени. Следващата редовна среща на групата е определен за края на следващия месец.

  Но в неделя, Али ал-Omair, министър на петрола на Кувейт, каза, че е бил
  не е изпратена покана за такава среща, което предполага, че групата ще трябва да
  стомаха по-ниски цени. Той каза, че има естествен пода до колко ниско
  цените могат да паднат ?? на около $ 76 до $ 77 на барел-близо до това, което той казва, е
  средните производствени разходи за барел в Русия и САЩ

  “Аз не мисля, че има шанс днес, че [ОПЕК] страни ще
  намалят производството си, “каза г-н Ал-Omair, според официалната
  Агенция Кувейт News. A намаляване на производството на ОПЕК “не може непременно да увеличи
  цени “, защото на висока производителност от други производители, каза той.

  Миналата седмица, средната кошница на суров ОПЕК падна до най-ниското си ниво от
  Декември 2010 г., по време на международния еталон Brent падна в близост до
  четири-годишно дъно в един момент преди подскачащи назад, за да затворите в петък в 90,21 $.

  Саудитска Арабия е намалила своите азиатски цени, както и търговци заявиха, че това питаше
  Европейските купувачи да поемат ангажимент за максимално пратки, след рязане на Европейския
  цени, също.

  Този месец, държавна собственост Saudi Aramco смая останалата част на ОПЕК от
  стремителен цените ноември да защити своя дял на отглеждането на Азия
  пазар. Саудитска Арабия също така заяви, че увеличава производството си през септември.

  След Saudi Aramco намали своите цени ноември в Европа, търговците го казаха
  също питаше рафинериите да се ангажират с пълни, фиксирани доставки в преговори за
  подновяване на договорите за следващата година, където преди това е предложил формула
  позволява гъвкавост на повече или по-малко от 10% от договорените количества, най-много
  обикновено се използва.

  Поправки & Амплификациите

  Държавната нефтена маркетинг компания на Ирак в неделя намали цената на Басра
  Американският лек суров петрол през ноември за азиатските и европейските купувачи с 65 цента до един
  отстъпка от $ 3,15 за барел под бенчмарка Оман / Дубай за Азия
  клиенти и 5.40 $ долу еталон Brent за европейските клиенти,
  според официалните продажни цени, публикуван от компанията. A
  предишната версия на тази статия подвеждащи и двете цифри отстъпка

 38. Това, че някой си бил хулиган, е лично негов и на родителите му проблем – зле е възпитано детето като малко. Но никога не е късно, изправителни заведения колкото щеш.

  Относно самолетите – вече беше писано, вкл. от скромната ми милост,защо някои хора така стръвно бързат да предрешат въпроса в полза на F-16 – ами защото цената е най-висока, съотв. най-много може да се открадне.

  Ето тук може да се види кои световни военни “сили” още държат на въоръжение МИГ-29 – Чад, Малайзия, Мянма, Судан, Куба, Йемен (http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-29)

  Умните източноевропейски държави си купиха “Грипени” (JAS 39 Gripen), шведско качество с двигател “Волво”. Скромно “бие” МИГ по почти всички показатели – два пъти по-лек, 3 м. по-къс, може да каца на магистрали, планински и горски пътища, има разбег 800 м по-къс (вж. тук http://bg.wikipedia.org/wiki/JAS_39_Gripen). Цената му е без конкуренция, но това е най-малкото. Политиката на шведския производител е да изнася производство и ремонтни дейности в страните-клиенти (сиреч високотехнологични, скъпо платени работни места) плюс разсрочено плащане и дълги гратисни периоди. Унгария, Чехия, Швейцария вече си ги купиха. Наред са Гърция, Дания, 3-те прибалтийски държави и Норвегия. Словакия и Хърватия водят преговори.

  Да не говорим, че рАЗИЯ не можа да направи авионика на МИГ-29, която да отговори на стандарта НАТО. Така че каква модернизация, какви МИГ, какви “Фантоми”? Май пак някои хора се готвят да забогатеят за една нощ за сметка на военните доставки?!?…

 39. Към Zukerman:

  Искам да Ви опонирам: не може да бъде!
  Всеки шоп ще ви каже, че не може да бъде- такъв ( шведски )жираф нема- Швеция е една мааалка страна с едва 8 милиона население. Друго си е голееемият съветски ( какъвто и да е, но в случая) самолет.

 40. Антикомунисте, ти пишеш така, както Гоцэ говори.

 41. ZUKERMAN, Грипен е добър самолет , НО си носи и шведските специфики! Двигателят е лицензен – американски, освен това и ракетите са шведско-европейски и американски. Сега му правят обща модернизация, която ще е готова след няколко години.
  Цената също е добра, пък предлагат и на лизинг, т.е. нашите летци само летят , а поддръжката се поема от шведите. Чехите ги взеха на лизинг, Швейцария засега ги бламира на референдум, Тайланд си взе няколко……и т.н…

  Ф-16 е произведен в много по-голям брой, има много модификации, той е най-често срещания западен изтребител в света. Освен това цената му не е най-висока, защото САЩ могат да ни дадат от консервираните от резерва им, но и те стареят , докато ние блеем вече повече от 15 години. А и румънците си взеха модернизирани Ф-16 от Португалия.
  Ф-16 може да е само преходен, разходен изтребител за 10-20 години, с добри възможности, но каква ще е поддръжката?
  Има и други опции – Ф-15,Ф-18, Мираж 2005, Еврофайтър…. Нови или употребявани.
  Има и още по-скъпи , като Ф-35…НО това са засега само мечти!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.