Петата колона в крак с времето по часовника на Кремъл

Явно разтревожена, че губи постколониалния си контрол върху най-значимата си монументална опорна пропагандна точка, петата колона на Путин реши да контраатакува и произведе първото от много години по рода си съобщение за социологическо проучване по въпроса за съдбата на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) в София.

 

Повтарям: става дума за съобщение на агенция Алфа рисърч, защото съм сигурен, че въпросът е следен отдавна, но едва сега решават да хванат МОЧА за рогата и да го издоят пропагандно в своя полза. Резултатът, който се цели, е едно „оле”! и „туш” за омразните българи, които да си кажат „олеле” и да бъдат туширани с един (социологически, научно обоснован) удар.

 

Трябва да се запитаме обаче защо изобщо се отклониха от досегашната тактика да не обръщат внимание на темата. Отговорът е в ескалацията на руската пропаганда, която преминава в атака по всички фронтове.

 

Забележете, както в случая с мавзолея на Г. Димитров („рубеж”, изоставен без бой), петата колона е готова да жертва още един основен местен комунистически символ, като спазарения вече за демонтиране паметник пред НДК в София, но демонстрира войнствена нагласа да се бие до последно за МОЧА: ни крачка назад, зад нас е Москва!

 

В по-старите си публични заклеймявания на всякакви посегателства срещу опорната точка МОЧА от Кремъл наблягаха на пренебрежението и презрението. Говорейки в София пред раболепни български „творчески съюзи” след януарския митинг от 2011 г. , когато стотици демонстранти настояхме за демонтиране на унизителния символ на българското подчинение на лъжата за съветското освобождение, посланикът на Москва Юрий Исаков спусна инструкцията за такива българи да се говори като за „маргинали”.

 

И „о, чудо”, с нас, настояващи за демонтирането, се отнасяха именно по този начин. На нито една обществена дискусия и в нито една медия нито веднъж петата колона, демонстрирайки презрението си към нас, „маргиналите”, не изпрати нито веднъж нито едно от своите остриета с академични титли по история или с политическа тежест в своята биография. Табуто, формулирано от Исаков, се спазваше желязно. Подиграваха ни се чрез изпращането на момчета и момичета, които на историческите факти, изобличаващи лъжата, отвръщаха с обезоръжаващия наивитет на невежеството, самопозволено на невръстни другари и другарки, скрити зад незнанието си от първа ръка: „ не сме живели при комунизма, за разлика от повечето вас и не знаем за какво говорите, но сме против вас, вандали такива- защото сте вандали и маргинали”.

 

Шепа „маргинали” проверихме миналото лято отношението на протестиращите граждани срещу проруското управление в страната. В разгара на демонстрациите приканихме шествието на хилядите хора да забележат МОЧА с лозунги за неговото демонтирани и бяхме горещо аплодирани от тези хиляди хора.

 

Явно анализаторите на петата колона и техните руски господари са отчели този безспорен, добре документиран факт. А в духа на днешното истеризиране срещу проявите на неподчинение от страна на София езикът на Кремъл се изостри не само чрез провокациите на руските дежурни хулигани от ранга на вицепремиера Рогозин и ултрашута на руския шовинизъм Жириновски.

 

На 8 септември руското външно министерство издаде нова инструкция. Новото в нея не беше изискването „вандалите” да бъдат залавяни и наказвани (българските милиционери изпълниха нареждането, дебнейки със специално сформиран за целта дежурен всяка нощ екип от 10 милиционери от Първо районно на МВР в столицата). Новото беше „повишението” на „маргиналите” в ранг на „ултрадесни”.

 

Така Москва приравни непослушните българи към украинците- в крак с времето!

 

И ето , че в крак с Москва българската пета колона откликва със социологически салют.

 

Нещо обаче все пак „куца” в това маршируване в крак с московското време. Цели 17 на сто от софиянците се оказват „ултрадесни”.

 

Не е ли малко множко като за „маргинали” или „маргиналите” са се размножили неимоверно за две-три години откакто има неправителствена организация, ратуваща за демонтирането?

 

Благодарим за комплимента- при още малко активност от наша страна от маргинали, т.е. от пренебрежимо малцинство, вече сме 17 процента с 30 на сто съмишленици. С такива темпове, въпреки медийната запушалка, много скоро ще изригнем в пълно мнозинство. Това ли е причината да бързат да ни контрират по нов начин?

 

София, по тази логика, е столица на ултрадесните не само в България, но и вероятно в Европа ( а защо не и в света!?). По стандартите на кремълската пропаганда тук цари някакъв галопиращ хитлеризъм, който със своите 17 процента „ултрадесни” като нищо ще узурпира държавата- болшевиките в Русия са можели само да мечтаят за такава подкрепа в руската столица в момента, когато узурпират властта през 1917 г.

 

А онези 30 процента, които имат негативно отношение към МОЧА- те какви са? Всеки трети софиянец се оказва потенциален ултрадесен вандал, така ли? С такова представителство би трябвало в столицата ни да не е останала и една следа от съветския колониализъм- ако представителството беше наистина представено там, където трябва.

 

За разлика от мнозина, които биха акцентирали върху твърдението, че социологическата агенция Алфа рисърч, наета за случая, е откровено червена и никога не е криела това, виждам другаде основната манипулация с обявения резултат в полза на едно БОЛШИНСТВО, което си харесва болшевишкото нещо, доминиращо над българските национални институции и над българското национално достойнство.

 

Преди всичко нямам съмнение, че официално оповестените вчера данни, според които две трети от софиянци си искат окупационния символ, са предварително неофициално проверявани от мрежите на петата колона. В противен случай тя не би възложила на социологическа агенция да се занимава изобщо с този въпрос на живот и смърт за нея.

 

Петата колона в България без МОЧА е като Русия без Путин в момента- сирота в лапите на разюзданата западна демокрация, жадна да наложи свободата и достойнството на нашите братски ( по нещастие) народи.

 

Обяснението за странната ситуация да имаме дясна, но просъветска (?) София е във феномена със „странното” отношение на онези около 50 на сто привърженици на ГЕРБ, които, според Алфа рисърч, не искат демонтирането на МОЧА. Нали уж са десни и по формулировката на руското външно министерство би трябвало да са близки до „ултрадесните” привърженици на демонтирането?

 

Нали се досещате какво смущава въпросните избиратели- те правилно отгатват мислите на онзи, за когото гласуват и заедно с него пасуват по болезнения въпрос за отношението към съветския колониализъм и руските му метастази.

 

В този смисъл Борисов държи ключа не само към формирането на правителство, но и от бараката със „загадката” защо дясна София, която вече четвърт век отхвърля като чуждо тяло всяко ляво туловище по време на избори, „изведнъж” се оказва толкова „малко дясна” по ултраактуалния повод с МОЧА, по който Москва атакува смълчаната България с канонада от ноти през последните няколко години.

 

И накрая: една истинска анкета, залагам си каквото кажете, би изобличила в масово невежество онази част от анкетираните, които си искат съветската монументална лъжа в центъра на столицата ни (и не само там, а и на много места в България). Самият Борисов е живо потвърждение, заявявайки на международна конференция в София ( на която авторът присъства и чу с изумените си уши), че България била обявила война на СССР и това бил много лош пример от историята, който не бивало да се повтаря. Направо не ви трябва Жириновски!

 

Невежеството продължава да е най-силния съюзник на лъжата в България. Само информираният избор може да ни помогне да й се противопоставим ефективно. В държавата, в която премиерът може да си позволи да не знае, че Родината му е била окупирана след обявяване на война от страна на окупаторите, да твърди обратното- и това му се разминава без дори да бъде отбелязано в медиите, цели 30 процента подкрепа за битката с лъжата и невежеството в столицата са истински подвиг на интелигентността и свободолюбието.

 

В „чистата” политика е твърде трудно да изобличим всички кандидати, напиращи да ни управляват. Но за успешната съпротива срещу една толкова високо стърчаща, основополагаща лъжа, като монументалната декларация на продължаващата съветска война срещу историческата истина в България, имаме шанс, но при две условия: достъп до масовите медийни трибуни и слизане на сдържащия „фактор Борисов” от монополния пиедестал в дясното политическо пространство.

 

За сведение на несъгласните с твърдението за сдържащата роля на Борисов: авторът на този текст е разговарял многократно с депутати от националния, европейския и столичния парламент, избрани от ГЕРБ, които напълно споделят необходимостта от демонтирането на МОЧА, но стане ли дума за действие- мълчат притеснено, защото няма как да направят каквото и да е без разрешението, сигнала или поне намека на своя партиен лидер.

 

 

Петата колона знае това отлично и бърза да ни изправи пред свършен факт с увековечаването на своята главна опорна пропагандна точка в навечерието на обречената на залез петолъчка на Борисов.

 

За петата колона лъжата е като слънцето и въздуха за всеки народ. Тук тя марширува в крак с московското време и явно се притеснява да не се утвърди западния изгрев и да не настъпи източния залез над постколониална България.

56 мнения за “Петата колона в крак с времето по часовника на Кремъл”

 1. Г-н Инджев, въпреки, че не споделям възторжено възгледите ви за демонтирането на МОЧА (една смяна на надписа би имала далеч по-възпитателен ефект) бих искал да попитам защо се фокусирате само върху един паметник, след като в София има поне още един, на който е написано, че червената армия ни е освободила? Покрай паметника в Лозенец на всичко отгоре си играят дори по-малки дечица, които попиват грешни исторически уроци.

 2. Г-н Инджев,
  с цялото ми уважение към вашите майсторски каламбури при други публикации, в този случай ми се струва, че сте допуснали техническа грешка в заглавието – “петаКа” вместо “петаТа”. Това досега не ви се е случвало и някой може да реши, че правите несполучлив каламбур.

 3. Едва ли може да се вярва на пропагандата в това “представително проучване” направено по заповед на “левите” болшевишките слуги на Путин!
  Който никога не се е стремял към левият политически спектър , освен в случаите на експроприация чрез НАШИонализация, т.е. присвояване чрез “държавните МУ органи”!
  Но и самите “проучватели”, и гасударите им, дори “бащицата” в Кремъл са лумпенизирани от ТОТАЛната пропаганда , която е била ЕДИНСТВЕНИЯТ им “източник” за “историческа” ДЕзинформация.
  Ето дори Жириновски едва ли някога(?!?) е чул дори , че България е платила дори финансово за Руско-турската война от 1877-78г., и за окупацията до 1885г..
  Освен това той изисква почит към военните загуби от тази война, НО странно ЗАЩО не проявява и грам почит към 40 000 военни загуби на България през Втората световна война, които са дадени срещу Третият райх???
  Е, почитта към военните загинали през 1877-78г. може да се види на всеки ъгъл и улица , особено в София, особено привилегировано към руските военачалници, макар и да са участвали много народности, но,нНО почитта към българските войници от 1944-45г. я НЯМА , нито в НРБ, нито в СССР, нито в рАЗЗЗИЯ, нито……Никъде!
  Но затова пък има “ПАМЕТник” на “освободителната”(от какво???) РККА?!?..
  И то построен 10 години след края на войната?!?….
  И ако изобщо трябва да има “АНТИфашистки ПАМЕТник” в София, тогава къде са “паметниците” на другите държави от АНТИхитлеристката коалиция – САЩ,Великобритания , Франция, Полша,Чехия…….
  Които даже са дали действителни военни загуби в България, като летци и самолети…
  Докато РККА НЕ е, НЕ Е имала НИКАКВИ военни загуби на българска територия! Но пък си има “ПАМЕТник”!
  А за жертваните 40 000 български войници НЯМА ПАМЕТник!
  Кога ли няКОЯ прислужна “агенция” ще проучи този въпрос?!?

 4. Невежеството на лакея Борисов не е тайна за никого! Самият той не еднократно е демонстрирал гордостта си от необразоваността си (за дипломи не говоря – всички мутри и мутреси станаха доктори на науките по нещо си, или юристи от Югозападния Университет, или финансисти от Свищовския, или са завършили психология в Бургаския…)?!!
  Историческите факти и тяхното популяризиране и познаване е огромна отговорност на образователната система (за чийто инспекторат от годииини отговаря другарката Ваня Кастрева?!!) и на медиите!
  Свободата да се говори, пише, публикува и разпространява слово и идеи ВКЛЮЧВА и историческите факти! Защо по дяволите публичната среда на “държавата” България сама си налага цензура да споделя истината за собствената си история?!? Защо никоя институция не отговаря веднага подобаващо на наглеци от сорта на Жириновски и Рогозин, както и на паленцето им в България Болен Сидеров??? Отдавна е дошло времето учебниците по история да включват историческата истина в програмите си за учениците в България!

 5. Поздравления, господин Инджев, и за тази статия, и за патриотичната Ви позиция. Освен всичко казано в статията Ви, искам да допълня, че този паметник трябва да бъде премахнат от центъра на София, и поради факта, че това е една треторазрядна скулптурна и архитектурна творба. Както съм писал и преди във Вашия блог, Неокласицизма /сам по себе си компромисен стил/ поражда Скулптурата на Третия Райх /крачка надолу в същата посока/, която поражда съветската скулптура /доста крачки надолу в същата посока/, а МОЧА е слаб преразказ на лош преразказ на немска пропаганда, с която и самите германци далеч не се гордеят. Смятам, че и останалите паметници от това време в България трябва да бъдат премахнати, защото освен лъжа, те са и много по-близо до пропагандния плакат, отколкото до скулптурата, имаща за цел и да изгражда естетически стойности у зрителя.

 6. За съжаление, ако агенцията беше АФИС (на члена на ВС на БСП Юрий Асланов), нещата щяха да са ясни. Агенцията, направила проучването, обаче, е една от малкото, ползващи се с добър образ – Алфа Рисърч.

  http://alpharesearch.bg/userfiles/file/0914_Monuments_report_PRESENTATION.pdf

  Проблемът идва по-скоро от малката извадка, чрез която е правено проучването – само 400 души. Това поставя под огромно съмнение както резултатите (при такава малка извадка има огромна статистическа грешка), така и изводите на агенцията и на общината.

  Ето тук трябва да се насочи критиката – че по същество това “проучване” е просто даване на едни пари от страна на СО в замяна на произволни данни, пробутани от агенцията като професионално изследване. Ако има някой статистик, който да се намеси с професионална информация за това колко голяма е статистическата грешка и как това се отразява на крайните резултати, нека да го направи тук или другаде, за да бъдат опровергани с професионални аргументи тези некоректни данни.

 7. аз съм горд РУСОФИЛ ,но също така съм и горд патриот,един истински БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ,НЯМА КАК ДА НЕ Е РУСОФИЛ,ДВЕТЕ СА ВЗАИМНОСВЪРЗАНИ !!! това значи ли че съм от 5-тата колона ?

 8. Не мето, в никакъв случай не си от петата, ти само си взаимосвързан с нея!! Някак си така гордо, като истински български патриот.

 9. Как преди повече от 100 години са се намерили българи да взривят една отоманска банка, а сега няма кой да сложи малко тротил на това безчестие и да се сложи край за винаги на това наше злочестно унижение?!

 10. демонтирането на паметник е прекалено,все пак е история,аз съм бачкал във Виена,там също има паметник на съветската армия и си седи,никои не иска да го маха,не харесвам комунистите заради възродителният процес и смея да кажа че съм от тези 30 процента каито искат да се смени името на паметника ,но не и да се демонтира..предлагам да отпадне “ЧЕРВЕНА” армия и вместо това да се напише “РУСКА” армия,дамек паметника да не бъде за ЧЕРВЕНАТА армия,а за РУСКАТА армия…тогава всички ще са доволни.

 11. До Мето

  Един истински Български патриот може да бъде единствено Българофил.
  Щом се определяте като русофил, американофил или какъвто и да е другофил, то Вие не сте Български патриот.

 12. “”аз съм горд РУСОФИЛ ,но също така съм и горд патриот,един истински БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ,НЯМА КАК ДА НЕ Е РУСОФИЛ,ДВЕТЕ СА ВЗАИМНОСВЪРЗАНИ !!! това значи ли че съм от 5-тата колона ?””

  Точно това означава, след като:
  – на първо място изтъкваш, че си “горд РУСОФИЛ”, а след това – (виж си текста).
  – с икрещяването на “ВЗАИМОСВРЪРЗВАНЕТО” си, но без да се аргументираш, за да разберем и ние на каква основа е тази “взаимовръзка”.
  – нячина на писане – без граматични правила, но с употребата на доста главни букви си и трол, не само “русофил”:).

 13. Поздравления за статията,г-н Инджев.По повод на нея имам въпрос:получихте ли отговор от министъра на външните работи по отношение на статута на МОЧА,изпратена неотдавна?И още:почти съм убеден ,че “незнанието ” на Борисов на историята на окупацята ня БГ от съветската армия,не е случайно.Ако човек се взре в поведението на Борисов към почти всичко отнасящо се към Русия/СССР/ въобще,и в частност -към БГ,не може да не забележи че то идва”отвътре”,или му е вменено като задължение.И понеже той ,Борисов” е прост /негово признание пред миньорите/,някакси от самосебе си,мнозина му прощават.Та признак на простотия ли е твърдото му заставане срещу програмата 2020,или срещу ПРОУЧВАНИЯТА на шистов газ,срещу предлаганата от РБ реформа на съдебната ни система.Безброй са случаите в подкрепа на моята теза,че няма нищо случайно в поведението на Борисов.Обстоятелството че той е твърде”хлъзгав” и повратлив в редица ситуации/безспорно голямо негово качество/му помагат да се държи в позицията на “незаобекулим”фактор в БГ политиката.

 14. Подмянатана истината с лъжа – оруелската тактика на комунистите. Желещите МОЧА са откърмени в лъжа и повтрят лъжите превърнати в нещастните им мозъци в истина..лъжа ама истинска. И в лъженето си достигат до върховното удоволствие,граничещо с интелектуален оргазъм – “Ама как майсторски лъжем,а? После,когато подобно Бареков, бъдат принудени да говорят истини, те звучат от устата им като опашати лъжи. Това е моментът на пълното обезсмисляне на истината. И масите започват да повтарят лъжите,потъват в лъжа, и обезсмислят живота си.. Процентът противници на МОЧА е процентът неподдатливи на манипуласии граждани,които мислят със своите глави, а не с главата на лъжеса. Поздрав.

 15. към МЕТО-гордият русофил,
  Може и да не сте петоколонник, но със сигурност сте не особено умен провокатор, защото звучите “на инат”,незряло-провокативно.
  Не е нужно да се изхвърляте, като тинейжърска…на пясък,и да не щете да видите основно важното:
  И то е, че монументът на СавеЦката Армия е издигнат, за да ни напомня къде ни е мястото-както скоро ни каза и пуделът на Путлер, Жириновски-трябва да лазим в краката им – на окупиралите живота, бъдещето и страната ни.
  За ваше сведение чех, поляк или финландец не би задал такъв въпрос-би било под достойнството му.

 16. METO.METO…. METO….

  RUSOFIL ILI FIL NA KERMA PRI VSI4KI OBSTOITELSTVA

  AKO SI ZAPOZNAT S ISTORIATA I LITERATWRATA NA RUSIA OT IVAN GROZNI DO PUTIN STE RAZBERECH,4E RUSIA E OCELIALA VAPREKI SVOITE UPROVNIZI

  TO NE BECHE

  KREPOSNI4ESTVO

  GULAK

  A SEGA BAGANE OT RISIA

 17. Мето, бегай обратно в съветския форум на СЕГА. Там твоя русифилис ще бъде почетен подобаващо.

 18. И още нещо,според 1НАУМ,извадката на това проучване е от 400 респонденти.Това въобще не е социологическо проучване всред гражданите на почти 2 милионна София.Освен това,не разбрах от късата информация която бе публикована,по чия поръчка е било извършено проучването.Ако е от Софийската община,вероятно е било заплатено за публикуваните числа..

 19. Към мето:”това значи ли че съм от 5-тата колона ?”
  Това значи, че си патологичен случай, и се нуждаеш неотложно от специализирано,стационарно лечение.

 20. Г-н ТОДОР ТОДОРОВ, вие като професионалист можете да критикувате МОЧА за “естетическите му качества”. Но въпроса е кардинален, защото МОЧА не е паметник. Не може на лъжата да бъде издиган паметник.
  Когато трябва да се отбележи някакво наистина важно събитие, паметниците може и да не са от най-естетичните, особено когато са военни мемориали. Важно е основанието за издигането на паметниците.
  Те да напомнят за наистина истинските неща и събития в историята на една нация.
  МОЧА не покрива дори тава базово условие за съществуването си!
  МОЧА си е една цинична лъжа , една чиста пропагадна лъжа, която ни напомня само за своята несъстоятелност вече 60 кръгли години.
  Докато тези от войната 1877-78 година имат своята историческа легитимация, макар и да присъстват навсякъде в София. Където пък няма никакви паметници нито на основателите на България, нито на духовните й водачи, нито……Но пък си имаме за компенсация МОЧА.

 21. SALMAN, на КОЯ руска армия искаш да издигнеш “паметник”???
  На тази на Путин, която окупира Украйна? Или по фройдовски имаш подсъзнателни щения за бъдещите й “подвизи”?
  МОЧА не е паметник, той е пропаганда! Разбра ли?
  А на пропагандата не трябва да се издигат “паметници”!
  Още повече ,че Виетнам не е бил под ОКУПАЦИЯТА на Червената армия!
  По твоята “логика” трябва да издигнем паметници и на османската армия и на византийската също!

 22. Статията, както обикновено, е забележителна.

  Искам само да вметна, че 400 допитани (мразя това “респонденти”) въобще не са представителна група. Да не говорим за леко “подмокрената” професионална репутация на въпросната агенция. Дори така 30% си е сериозна цифра, “некои другаре” са загубили сън и апетит. Сега предлагам нещо, с което да им довгорча сияйния соц-русофилистичен ден:

  Няма нужда от тротилови шашки и прочее крайности (все още не). Достатъчно е да се поговори с тарторите на синьокожите индо-българи. Да им се обясни, че при демонтажа “сичкоту джилязу остава скрап за вас”. Да им се връчат карти, обозначаващи всичките позорни паметници из НКВДейска България, най-вярната барака в савецкия ГУЛАГ. Останалото те ще свършат сами.

  Ползите са комплексни. Хем МОЧА и всички мочове по всички градове, градчета, паланки, села и спирки ще изчезнат в рамките на максимум седмица. Хем цяла седмица пълна заетост на синьокожите. Хем рязко повишаване на жизнения стандарт на същите. Хем рязък спад на битовата и прочее престъпност, понеже, нали, ще бъдат заети на пълен работен ден.

  Ако ви харесва, приемете го като бизнес план, не държа на авторството.

  Респект, г-н Инджев!

 23. Борисов вероятно е имал предвид обявяването на война от България на Англия и САЩ, които са съюзници на СССР.

 24. УВАЖАЕМИ ФОРУМНИЦИ,

  Мето е жалък и смешен, особено тук. Заплахата е от тихите подлеци като Салман. Винаги се пробутва за сравнение паметника във Виена и се манипулират по-малко разсъждаващите. Да се сменяло само името, а паметникът да останел. Може ли да има паметник на извършено злодеяние.
  Никой обаче не реагира на “финта” на Салман.

 25. “”аз съм горд РУСОФИЛ ,но също така съм и горд патриот,един истински БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ,НЯМА КАК ДА НЕ Е РУСОФИЛ,ДВЕТЕ СА ВЗАИМНОСВЪРЗАНИ !!! това значи ли че съм от 5-тата колона ?””

  Точно това означава, след като:
  – на първо място изтъкваш, че си “горд РУСОФИЛ”, а след това – (виж си текста).
  – с икрещяването на “ВЗАИМОСВРЪРЗВАНЕТО” си, но без да се аргументираш, за да разберем и ние на каква основа е тази “взаимовръзка”.
  – начина на писане – без граматични правила, но с употребата на доста главни букви ти си и трол, не само “русофил”:).

 26. Pozdravlenia g-n Injev, tazi visoka topka e neposilna za bb i petata kolona
  .

 27. Комунистическите историци вече дестелетия отказват да кажат истината за ФАЛШИВИТЕ НЕБЪЛГАРСКИ ВЪОРЪЖЕНИ ВОЙНИЦИ изправени нависоко из България за да сразяват НАТО, САЩ и всички непокорни българи. Тези паметници никой не може да мръдне шестдесет години, заради огромната ФАЛШИФИКАЦИЯ изработена от назначените “историци” от БКП и ДС. Нищо чудно, че толкова хора ги защитават без да знаят измамата. Историческа истина е, че цялата българска армия единствена от другите сателити, се би девет месеца на страната на съюзниците и много български момчета дадоха живота си вместо много руснаци. А комунистическата армия нито се беше била в България или за България. Тези паметници бяха направени по ЗАПОВЕДИ от КПСС десетина години след войната от най отявлени сталинисти. Само изпълнението и разноските са български. От комунистически, те бяха прекръстени съветски, после, руски, а сега путински. За загиналите българи паметници НЯМА, но пазачи и поклоници на ФАЛШИВИТЕ и ЧУЖДИ паметници колкото щеш. Даже се надпреварват да хулят тези, които имат смелоста да кажат истината. А руснаците вместо благодарности за огромната търпимост на лъжи и грабителство, ни наричат неблагодарни роби.

 28. Салман, тук поне многократно е обяснено, че за МОЧА няма място поне в центъра на София стърчащ с щръкнал шпаген над столицата. Първо в България няма и един ранен червеноармеец. За убити и реч не става. Второ, по него време, няма съветска армия. Името е РККА. Или по нашенско, Червена армия. Трето, построен е 10 години по-късно с цел да покаже кой кара влака у нас. По него време все още не е разбито окончателно антикомунистическо горянско движение. Ако въобще си чул за него. Пето, за Виена се водят ожесточени сражения, загиват хиляди червеноармейци и съхраняването на паметника, изключително скромен за разлика от огромното грозилище в”парка на свободата” е част от приложенията по Държавният договор за неутралитета на Австрия.
  Явор, на Лозенец иде реч за паметник-костница. Там се съхраняват тленните останки на умрелите от раните си червеноармейци получени в боевете за “освобождение” на Румъния, плюс разболели се и починали у нас войници и офицери на РККА. За това и никой не оспорва съществуването му.
  Иванов, Борисов е имал предвид единствено поредната изява на своята “чудовищна некомпетентност”. Смисълът на изказвцането му е, че в един момент ние сме се “изхитрили” да бъдем във въоръжен конфликт с всички съюзници след като на 5.9.1944 скъсваме дипотношенията със СССР и им обявяваме война. Войната срещу “англо-американците” стартира като символична от наша страна близо 3 год. по-рано. На 13.12.1941г. Учете я тази пуста история. Не следвайте във всичко пенкилера по незнанието Император Тиквоний банкянски.

 29. Към иванов: Това е невероятно г-н Иванов.Прекалено е сложно.

 30. До 1 Наум:

  Не е вярно, че при такава “малка” извадка имало “огромна статистическа грешка”. За каква “грешка” става дума? Стохастична? Някаква друга? Не се оставяйте на думата “грешка” да ви подвежда. В статистиката това понятие има друг смисъл и не означава, че някъде нещо е сгрешено. В статистиката се използва понятието риск за грешка или риск от грешка, който в социлогическата и употреба е фиксиран на 5%. Това означава, че се работи с точност от 95%. Извадката действително е малка и има много възможности за всякакви грешки навсякъде (вече в общия смисъл на думата грешка), но не е там, където вие твърдите.

  Лично според мен, масата българи вярват, че Русия ни е освободила и ако това не беше така, може би нямаше да имаме такива резултати от изборите и БСП не би се оказала толкова жизнеспособна. Все пак, мисля, доста хора споделят и убеждението, че в официалната ни история има доста лъжи и колкото повече източници, които предлагат алтернативна информация за историческите събития се появяват, толкова повече нараствата и надеждата лъжите в историята ни да се окажат безпредметни. Поне се надявам.

 31. Като чета и гледам как се развиват преговорите за правителство, си мисля, че следват протести и нищо чудно да се повторят събитията в Киев и паметника да бъде съборен, като символ на “Империята на злото”А на всички “патриоти”, които държат на МОЧА, само ще припомня думите на Левски/с който се кичат всички управляващи/-Байо Либене,
  дочувам, че
  ти
  и онази луда глава
  Ботьова
  искате да докарате
  миризливият казашки ботуш
  в Булгорско!
  Ако туй е тъй
  то аз с мойте кунки ще ви отрежа чепките”
  А ние още търпим символа на насилието.Докога?

 32. На мен ми е интересно защо досега не съм чул някой да изявява инициатива за съветските паметници във Варна , а те изобщо не липсват … Единствената смислена функция на паметника на “съветско-българската дружба” е да използваш стълбите като тренировъчна площадка. Не съм специалист ,но не мисля ,че въпросният паметник все още е годен за бомбоубежище … От своя страна пък другият подобен паметник – “Пантеона” се е сраснал до такава степен с Морската градина ,че не вярвам дори 50 % от варненци да знаят защо седи там. Бих се радвал да чуя и мнението на други граждани на любимия морски град : )

 33. към salman:
  Разбирам загриженоста Ви, но по точно ще е да се напише истината – вместо “ЧЕРВЕНА” армия, или “РУСКА” армия, да се напише “РУСКА ОКУПАЦИОННА ” армия, КАКВАТО Е ВСЪЩНОСТ.

 34. към до ТОДОР ТОДОРОВ:
  Подкрепям всяка Ваша дума. Може би не съм се изразил ясно, но все пак писах ” Освен всичко казано в статията Ви, искам да допълня, че”. Бъдете здрав, и все така родолюбив.

 35. народното събрание отново се напълни с безродници. не мисля че някой от тези нови народни представители се е изказвал подобаващо за пагубната роля на русия в историята на БГ. Вече си мисля дали единственият шанс да се пробуди този бг народ и да прогледне че името на вековния ни проблем е русия, е да ни погазят едни зелени човечета – точно както това се случи в Украйна. Май за да се спасим от тях завинаги ще ни се наложи да бъдем окупирани от тях отново (за 3 път).

 36. За представителноста на анкети като цитираната виж повече по-долу.
  Шменти-капели на екс както би се изразил един бивш-бъдещ премиер.
  http://reduta.bg/v2/article/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 37. Много е важно какво питаш и как питаш! Аз не знам каква е тази агенция – Алфа Рисърч, но интересно защо не е задала на Софиянци въпроса така : ” Съгласни ли сте в София да има паметник в прослава на армия окупирала България?”.

 38. СъвеЦкият електронен часовник – най-бързият часовник на света!

 39. До Мето,
  въпреки че съм убеден, че сте тролейбус на Кутев (който така да се каже монополизира рублофилския тролетариат в българската метрополия на ЕС) желая да ви обясня, че *филията сама по себе си изключва любов към родното.

  Пише ви го един непатриот и русофоб. Нормален човек няма какво да обича в руските.

  Между другото аз съм горд непатриот. Национализмът и патриотизмът са жалки отживелици във века на глобализма.

 40. до Мето от октомври 15, 2014 в 14:46 ч.

  Мето, лично право е да складирате в главата си каквито поискате идеологически конструкции. Лична отговорност също.
  Само от време на време се оглеждайте. Може скоро да се окаже, че злопаметно се насълзявате пред паметник, който вече не съществува.

 41. До Salman, иначе като пръв от персийците.
  Моча, като елемент на българо-руската историческа патогенеза, вероятно би бил незабелижимо малко по-безпроблемен, ако голяма част от българските политици не бяха омазани до ушите в руски лиги. Развитието на болестта продължавa и днес ние нямаме никакво морално право да търпим нещо, което е така зловредно за България!

  Само ако живеехме в страна, свободна от руска агресия, бихме могли да си лепим дъвките по МОЧА, превръщайки го в поредната посредствена публична скулптура с мъглива семантика.)

 42. Докато нашите Мекерета с русофилски занаят квичат любовно към Путин, в последните дни ръмженето на Мечката към света се чува все по-неприятно. Почти на Кръв. Сладката кравичка Украйна се измъква из под зъбите и малко по малко а Сладката Овчица България спи и сънува с издоено вименце. Агънцата и блеят жални и гладни…

 43. Преди време Иво Инджев спомена, че Б.Борисов му се е обадил по телефона да му каже лично, че се спира Белене. Иво го попитал, обаче и за МОЧА, какво ще стане с ПСА? И Борисов беше отговорил, че сега не иска да се кара с Путин.
  Кога ли ще поиска Борисов да се скара с Путин?
  А не може ли ние да скараме с Борисов, че Путин не ни е под ръка? 😉

 44. Към Ив. Терзийски:

  Борисов ми обясни в онзи телефонен разговор, че не искал да се кара с Путин именно заради преговорите за газа, които въврели в момента. Репликирал съм го задочно много пъти по този повод, че тези и подобните им преговори са безсрочни, т.е. явно няма “опасност” ББ да се “скара” с Путин.
  Сега на дневен ред ще са преговорите за “Южен поток”, за които ББ изпреварващо се предложи като по-верен на Москва от БСП и ДПС взети заедно, когато заяви, че отдавна да беше построил потока. Путин знаел това и поради тази причина го уважавал…
  Изобщо битката за паричните притоци на Южния потоп ни най-малко не е променила характера си, а само сменя фронтмените в бутаницата за поръчки, комисионни и откровени подкупи. Тази битка беше определяща за живота и смъртта на предишното правителство. Тя ще запази значението си и в сегашната конфигурация, по “вина на суверена”, както биха казали слюноотделящите край потока политици.
  А защо “суверенът” така и не разбра тази истина, питайте медиите и онези, които им дърпат конците. В няколко телевизионни интервюта от началото на годината ( още през януари пред Нова тв) успях да кажа, че войната за поръчките от Русия е в дъното на политическите вълнения на повърхността. И не го казвам само аз, лошия. Левият Валентин Вацев беше конкретен: влаковете с руските пари от “Южен поток” са на път. Някои ще бъдат смачкани от тях, а други- позлатени ( или нещо такова, цитирам по памет едно негово интервю).
  Апропо, нямаше да е зле журналистите, които имат достъп до ББ, да го изпитват с въпроси по-често по темата за Русия, която го издава моментално както нищо друго…

 45. СВОБОДАТА ИСКА ЕКЗАРХ!
  НЕ ЩЕ КАРАДЖАТА!
  Ведно с неотложно необходимите реформи в съдебната система и силовите министерства,от изключителна важност е реформата в образованието, акцентираща върху качеството на преподавателския състав и учебния материал, с цел възстановяване на ИСТИНАТА, особено в дисциплините: ИСТОРИЯ, български език и литература и стопанска география.
  Ефектът би бил изключителен, само след няколко години!Индивиди като мето и салман биха се оказали рядко изключение, а резултатът от анкети като гореотразената – сразяващ за русофилистиците!
  Промяната в образователната система, като елемент от програмата за денацификация на следвоенна Германия е била изведена като приоритет.

 46. Русия ни заробва на 9 септември 1944 и установява в България феодално робовладелчески строй.До тази дата България е свободна страна.Всеки неен гражданин е бил свободен да избира местоживеене,професия,право на собственост,да купува и продава земя,да пътува по света,да изучава децата си където пожелае в Европа.През периода 1930-1944 год в Европа завършват стотици и хиляди инженери,лекари,финансисти,юристи,които се връщат в България за изгражданета на неиното стопанство.Само в Габрово са открити над 200 предриятия от тези специалисти като фобриката за конци на братя Илеви. преприятията на Губеделников,Явашев и др.Всичка това е съсипано на 9.9.1944 год.Така че Русия не е освободила ,а е унижтожила България,която е била в първата десятка по темпаве на развитие в Европа до тази кошмарна дата,а след това се влачи на опашката.Къде щяхме да бъдем ако не беше тази злокобна окупация?Далеч преди Гърция,а сигурно и преди Австрия.По времето на Т.Живков заплатите на българските инженери и работници бяха 10 пъти/че и повече/ по ниски от тези на съответните специалисти в Австрия.Срамувала съм се от това когато съм се срещала със западни специалисти.Ето и затова трябва да бъде премахнат паметникът на Съветската армия.Освен,че ни заробиха и откъснаха от света те ни върнаха в средновековието с *забрани*,*правоимащи*,кастово делене,* политическа неблагонадежност*,пълно безправие и абсурди.Срамно е като нация да търпим тази лъжа на Русия,че ни е освободила.Далжим го на поколенията.

 47. На нашиянарод 70 години му е на бивано в главите за нашия двоен освободител.Трябва да се обяснява истинската история,най-добре чрез медиите.Но кои медии???

 48. Изключително, изключително важно е това, което Павел Тинков пише по-горе!

 49. @Иво Инджев

  “Апропо, нямаше да е зле журналистите, които имат достъп до ББ, да го изпитват с въпроси по-често по темата за Русия, която го издава моментално както нищо друго…”

  Вие сте го казали г-н Инджев, може би ако “го изпитват с въпроси по-често по темата за Русия” няма вече да “имат достъп до ББ”?

  Защото наистина “го издава моментално както нищо друго…”. А ББ не обича високи топки. Обича ниски, бавни, леки, по земята. 😉

  Много добре си я знаем сервилността на българската журналистика. Но все пак, от време на време някой може да се престраши…

 50. България е осеяна с паметници на “Альоша”-Пловдив,Варна,Русе…,но кулминацията е в София-МОЧА!Дори самият избор на място е унизителен.Най хубавите и централни места в тези градове се заети от паметници,възхваляващи чужда армия и държава!Само демонтирането им ще успокои душите на всички загинали за България!Дължим го на дедите си от Шипка,Шейново,Сливница,Беласица……..!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.