Руската газова при(ма)мка

Българските медии забелязаха, че цените на петрола на международните пазари падат драстично, но не и цената на бензина у нас. И от това няма кой да направи политически въпрос или дори протест, както стана с цените на тока. Защо?

 

Понеже сега текат преговори ( за съставяне на правителство) да си преговорим и ние поучителната история, как се стигна до падането на правителството на Борисов.

 

Искрата на бунта тръгна с палене на сметки за ток- вярвам, напълно спонтанно. После спонтанността беше оседлана от всякакви „исти” ( социалисти, атакисти и други свързани с тях агитатори срещу западните електромонополисти ). Накрая пожарът ловко беше овладян от адресата, от самия Борисов, който избяга от него, за да избегне и галопиращата амортизация на собствения му образ на пожарникар, охлаждащ страстите с маркуча на предсрочните избори.

 

Гасенето на пожар чрез бягство от него не е уникален принос в световната политическата пожарникарска практика, но е хватка, която не бива да забравяме.

 

Преди онзи токов удар срещу властта на Борисов имаше и протести срещу високите цени на бензина. Да сте чули обаче това предизвестие за червения картон за тогавашното правителство да е атакувало могъщия руски монополист и бензиноразпределител в България ( по аналогия с електроразпределителните дружества)? Нямаше такова нещо. Няма и в момента, когато медиите започнаха да се тюхкат за падащите цени на петрола и стабилно високите цени на бензина за българския потребител.

 

Организаторите на протестите срещу високите цени на тока няма как да посегнат на най-милото на петата колона тук- на руския монопол върху снабдяването на България със суровини за енергетиката. Това не са ви някакви презрени чехи и австрийци- отзад наднича самият Путин, а в средите на петата колона не е възможно да възникне дори мисълта от протести срещу тяхното божество от Кремъл.

 

Божеството междувременно се навърта наблизо. Намира се в Белград, където в негова чест правят военен парад. Именно в негова чест. Формално парадът е свързан с честванията на годишнината от края на нацистката окупация, но демонстрацията, първа по рода си от 30 години насам в сръбската столица, е изтеглена 4 дни по-рано, за да зарадва високия имперски гост.

 

Това угодничество напомня на подписването на предварителния руско-турски договор в Сан Стефано. Церемонията е била изтеглена по-рано, за да съвпадне с деня на коронацията на император Александър Втори ( който днес е официален празник на България).

 

Путин наглежда любимия руски исторически съюзник на Балканите в обстановка, когато в Кремъл панически смятат и пресмятат щетите от надигащата се криза с пресъхващите приходи от най-важното перо за руския бюджет.

 

Световните цени на петрола падат и тенденцията изглежда трайна, обаче Путин е на военен парад в Белград и задава риторичен въпрос към Вашингтон чрез сръбския вестник „Политика”: пита американския президент дали си спомня какво е станало, когато е имало конфронтация между двете водещи ядрени сили.

 

Да ми е простено, че отговарям в лично качество, но май всички си спомняме: стана така, че СССР се разпадна а съветската пета колона в България трябваше да се прегрупира в руска, припознавайки новия руски див държавен капитализъм като собствена социалистическа ценност. Ето защо питам и аз: в какво ще се прегрупира тя, ако отново осиротее, както в началото на 90-те години на миналия век?

 

Преговорът на този урок е полезен, защото истината е, че между руското пропадане и българското въздигане има пряка връзка. За илюстрирането на този факт не е нужно да се връщаме за примери чак до времето на Стамболов.

 

Ако Русия не беше прекалено заета със собственото си оцеляване след рухването на съветската империя, България днес едва ли щеше да е в НАТО и ЕС. Като нищо днешният парад в Белград можеше да е общ и за нас- нещо като двустепенна манифестация в чест на Путин в неговите балкански губернии.

 

Хубаво е все пак да отчитаме и някои ползи от пустия преход, който иначе много обичаме да пустосваме.

 

Парадоксално е, че до30-те години на 16 век Белград успява да отбива османските завоеватели благодарение на европейската подкрепа – съвсем пряка във военно отношение от страна на Унгария например. Днес откъм Белград Путин се опитва да води антиевропейското си настъпление, а България се оказва пречка за него като начален шлюз за неговата антиукраинска мания „Южен поток”.

 

С обходната си маневра от запад Путин засилва натиска върху България. Ще видим доколко сръбските съседи ще отстъпят в предверието на своето така желано членство в ЕС, където българският глас тежи много повече в европейския хор, отколкото при соловите акции на софийските продажници. Ето защо те трябва да бъдат системно изобличавани за тяхната лакомия и за готовността им да (у)служат на Путин.

 

Почти като султан Сюлейман руският Владимир Великолепни напира към Европа през Белград, но този път България не е сгазена предварително от ордите му. Напротив, България както никога преди, е интегрирана в европейската отбрана крепост на пътя на антиевропейския завоевател, а Сърбия се оказва в ролята на антиевропейско предмостие. Задачата ни е да не позволяваме на подкупните путински местни еничари да му отворят портите, привлечени от даровете на задунайците.

 

Българите, малко на брой, но решителни в действията си, са преградили Шипка и са спасили Русия от военна катастрофа в Плевен през 1877 г. и от поражение във войната- това е легитимният патриотичен отговор на наглите руски настоявания и днес да им пълзим в краката ( по израза на Жириновски).

 

Може да са малко опълченците, които „прохода бранят”. Но са достатъчно, за да направят бент срещу „Южен поток”, чрез който Путин иска не само да удави непокорната Украйна, но и да хвърли още една газова прим(ам)ка на Европа. В преносния смисъл Владимир Великолепни се опитва да взриви с корупционен барут досущ като османците, които подкопавали крепостните стени, за да ги вдигнат буквално във въздуха и сред руините да плячкосат след това поредното си завоевание.

 

Щом сме спасили Русия от поражение, защо да не можем да се отплатим и на Европа, която само броени години по-късно спасява България с единодушната си подкрепа за българската независимост пред надвисналата пряка опасност от руска военна окупация, замислена от руския император Александър Трети Българомразец през 1886 година?

26 мнения за “Руската газова при(ма)мка”

 1. ПРЕДИ 15 ГОДИНИ ТАКИВА НОВИНИ ИДВАХА И ОТ Б Ъ Л Г А Р И Я !
  ЩЕ ГИ ДОЧАКАМЕ ЛИ ОТНОВО?

  Полските служби за сигурност арестуваха висш офицер по подозрение, че е шпионирал за Русия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
  В кратко изявление министерството на отбраната потвърди, че е арестуван офицер, без да уточнява за коя страна е заподозрян, че работи.
  “Министерството на отбраната уведомява, че офицер от полската армия е бил арестуван въз основа на събрани от службите на военния контрашпионаж документи във връзка с подозрения, че участва в чуждестранни разузнавателни служби”, съобщи говорителят на министерството Яцек Сонта.
  Според агенция ПАП става дума за “необичайна личност с широки познания”, задържана в сграда на министерството на отбраната във Варшава.
  Според частното радио ЗЕТ са арестувани двама души – полковник от полската армия и юрист с двойно гражданство, полско и руско

 2. “Българите, малко на брой, но решителни в действията си, са преградили Шипка и са спасили Русия от военна катастрофа в Плевен през 1877 г. и от поражение във войната- това е легитимният патриотичен отговор на наглите руски настоявания и днес да им пълзим в краката ( по израза на Жириновски).”

  Добре казано! Поздравления!

 3. Малко бакалска аритметика. Обикновено дежурното оправдание при спад на цените на петрола е, че суровинната компонента не е 100%, а около 40%, а останалото се формира от ДДС, акциз и търговски надбавки. Дори така, цената на литър бензин е около 1 лев. Цената на петрола спадна към днешна дата с около 25%, от 115 до 85 долара за барел. Значи цената на бензина трябваше да е спаднала минимум с 25 стотинки, без да отчитаме понижението от изчисленията на ДДС върху по ниската база и търговската надбавка, също в проценти на по-ниска база.
  Между другото, още от 90те години, когато започнаха да излизат първите данни за търговския стокообмен на страната ни, ние имаме силно дебалансирано салдо с Русия. Нашият износ е около 15%, а вносът е 85%. Ако се премахне вносът на енергоизточници, стокообменът става балансиран. Също така ще добавя, че стокообмена ни с Германия, най-големият нетен износител в света, по-голям и от Китай, е с дефицит около 400 млн. евро (с Русия е около 1млрд.), представляващ около 15%. Със страна като Румъния имаме стокооборот около 2 млрд евро, с леко положително салдо.
  Т.е. имаме какво да продадем на Румъния, че и на Германия, но на великая русь няма. Не, просто Русия не иска да уреди въпроса със това салдо, подписвайки съответните търговски договори за облекчаване на търговията с български стоки, облагайки ги с високи мита.

 4. Страхотно перо имате, г-н Инджев!А колко много скрити исторически истини научих от Вас, и колко много заблуди успяхте да разпръснете! Бъдете здрав и Бог да Ви поживи!

 5. Алфа-догът се е сетил, че НЕЩО е станало, и има конфронтация между двете водещи ядрени сили.
  Но дали провинциалниЯТ КаГеБист се е сетил ,че няКОЙ е подписвал договори в Будапеща, които разоръжават третата ЯДРЕНА СВРЪХсила в света – Украйна ,СРЕЩУ….. срещу “честната” КаГеБистКА “дума” на алфа-лъжливият и нагъл циник на света!
  Алфа-примитивът сигурно е усетил ,че вече щом си отвори устата всеки е наясно, дори и бета-слугите МУ, че НЯМА да чуе нито една истинска дума!
  Колкото до сервилните сръбски лакеи, те също не се славят особено с “честната си дума”, меко казано! Освен това не са били окупирани от “бащицата на всички народи” – Сталин, понеже Тито не се поддаде на неговите лъжи(познавайки го добре!) за световният социалистическият райХ, и си построи НЕобвързан такъв, за повече от 35 години.
  То и сегашните му белградски посрещачи са наясно със същността и на тоя пореден кремълски алфа-тиран , но все пак той раздава и денги!
  П.П. За цените на бензина трябва да се следят и цените в съседните страни, защото май и там те все още не са паднали. Защото и Лукойл няма да може да спре контрабандата, при големи разлики в цените. Бизнесът си е бизнес , дори и в НРБ!

 6. И сръбските политици омотават сърбите в панславянска реторика – като оправдание за геополитическата си шугавост. На Балканите нищо ново и салатите са еднакви.

 7. Все по-малко места му остават да си прави парадите, демонстрирайки мускули, пардон – ядрени ракети. Мисля си, че и в Сърбия ще му е за последно.А Жириновски много добре обрисува петата ни колона – това са тези българи, които им лазят в краката, заплашвайки тези, които не искат.И това не е метафора.В Русия действително така си връщат благоволението на господаря – падайки по очи на килима , в краката му.Така правят и българските им слуги.
  Междувременно Газпром заяви, че отлага старта на Южен Поток , заради санкциите наложени от ЕС за финансиране на енергийните им проекти.

 8. http://www.blic.rs/Strip/2020/Marko-Somborac

  Интересна карикатура за парада в Белград е публикувал сръбският Блиц:
  Путина гледайки парада казва от трибуната:
  Па ови (тези) немаю нища.
  Замисли да них неко(й) сад (сега) нападне.
  Бащ док сам я ту! (Докато съм тук(?)!)
  Моля, публикувайте я и коментирайте!

 9. Путин е недостоен човек. Ръмженето му към Америка е Нагло и Гадно! Хората му подадоха ръка а той я хапе. Иска да си играе на война. Малоумник!!!
  Америка е държавата в която свободните хора осъществяват мечтите си. Целият Свят създаде Америка! Стотици хиляди Руснаци също живеят там ! Дори наскоро пуснаха един филм – Какво би бил света без Америка.
  Ако я нямаше “Гадната” Америка, сега руснаците щяха да говорят Немски !!!

 10. Направих голямо усилия да прочета коментарите в Сега под статия за посещението на Путин в Сърбия.
  Идеята, която се прокарва е че г-н Борисов всъщност е наше момче обичащо Русия, но трябва да се прави на европеец и никак не му е лесно.
  Невероятно тръшкане затова, че Сърбия е определена за първи приятел на Русия.
  Лошото е че тези хора дори Русия да ни бомбардира ще благославят всяка бомба.

  Ако имате нерви може и да се посмеете http://www.segabg.com/article.php?id=721592

 11. Както винаги Иво е в целта. Няколко думи повече. За претендираните от руснаците “освобождения” на сърбите и българите, назначаваните от ДС “историци” упорито мълчат. Нека да споменем някои исторически факти. През 1944 г. за освобождението на Сърбия се мълчи, че цялата българска армия, която се присъедини към съюзниците от 2 септембри 1944 г., отваряше пътя по който след българите партизаните на Тито вървяха и си възстановяваха власта. Българите дадоха не малко жертви, но спасиха живота на не малко руски и сръбски момчета. От стоте хиляди български участници, все още има живи, които могат да го кажат. А обилните документи за това време продължават да се крият от назначените от ДС “историци” и техните дезинформатори.
  Другата дезинформация е закопаването на румънското участие в освободителната война от 1878 г. Ако не са били румънците и българските опълченци да спасяват и помагат на руснаците, надали въобще войната щеше да има този край. Но този голям принос на българи и румънци през 1878 г. и на цялата българска армия през 1944-45 година се заповяда пълно мълчание, което днес се спазва както в България, така и в Сърбия и Румъния.

 12. Нека да добавя, че липсата за девет месечното участие в войната на цялата българска армия бе отречено и скрито, защото беше наречена царска и фашистка и вместо победители, бяха обявени победени. Много офицери бяха ликвидирани или пращани в оловни и ураниеви рудници като престъпници. Пълен чадър на мълчанието за това. А за невоювалите в България или за България окупационни комунистически войски, главно от НКВД, паметници и благодарности колкото щеш.

 13. Чудесна вест – цените на петрола падат трайно! Най-краткия път към сгромолясването на фашисткия блян на Путин с имперските му мераци! Да си спомним цените от 9 щатски долара за барел! Една година с такива цени и от “велика”-та Русия на агресора налапал Крим и части от Грузия ще е само спомен!
  Пък ако трябва ще платим с най-скъпия бензин удоволствието от разпаденето на необолшевишката империя.

 14. …и докато Му маршируват в Белград, го замайват и Той ЗАКЪСНЯВА ЗА СРЕЩАТА В МИЛАНО С …МЕРКЕЛ. Тя не постъпива като папата, като шведския крал, като английската кралица и всички други, с които Путин се е срещал, традиционно закъсняващ. Меркел отменя двустранната среща и се вижда с Владимир Владимирович на многостранната…Някои все пак се учат от грешките си, маскирани като толерантност. Дано и нашите, щях да кажа хора, нашите политици, научат нещо от сега нататък. Путин не е опонент, не е противник, той е враг. Враг на Европа, на България особено, и най-много, разбира се, на РУСИЯ.

 15. съветската пета колона

  Путин

  МОЧА

  е вече цяла година едно и също

  байгън!

 16. Искрено се възмутих от наглостта на провеждания в Белград парад пред Путин. Някой да казва една дума за българите, загинали в Сърбия? Царски и фашистки били войниците и офицерите. Ами къде остана армията на Тито, защо за нея също нищо не се споменава? Били освободили Сърбия, ама друг път. Толкова я бяха освободили Сърбия, че Тито им би шута и излязоха от лагера на мира и демокрацията. Резултата беше, че от стените изчезнаха образите на троицата Сталин-Тито-Димитров и както се изразяваше народният гений остана Сталин–Дупка– Димитров. Така че малко по-кротко с военните паради. Иначе България безусловно подкрепя влизането на Сърбия в ЕС. Цяла конюшня троянски коне се заформя.
  Аз се дразня от глупостта на ЕС и САЩ. Те много бързо решиха, че ей така ще си партнират с Русия. Искаше им се да е така и проспаха много сигнали. Другото, което проспаха, е превъоръжаването на българската армия по натовските стандарти веднага след като България стана член на НАТО. Наистина не знам как може с демократични средства да се пребори кварталния хулиган.

 17. Уважаеми г-н Инджев,

  От години следя вашият блог и много международни сайтове.

  Днес случайно попаднах на следната статия в украински сайт:

  http://obozrevatel.com/blogs/65102-katar-otomstil-rossii.htm

  Тя е тясно свързана с Русия и цените на петрола както сам ще се уверите.

  Проведох малко “разследване” и Изглежда първата част от статията е факт колкото и
  малко гластност да е дадено в медиите.
  Съпоставяйки ниякои изкавзания на министри от Саудитска Арабиа и Кувейт изглежда има някаква доза истина и във втората.

  Бихте ли я коментирали?

  Благодаря предварително!

  Бахариев

 18. Към БОРЕТО /в добавка/:
  Над 70% от приходите на Русия се формират от износа на петролни продукти /основно – нефт и газ/. Още 10-12% идват от износа на други природни богатства /основно редки метали/ и оръжие. Останалите приходи /?!/ са резултат от реална икономика. Още Политковская беше казала, че “злият гений на Русия” продава руската земя за власт.
  Но … мужиците-“патриоти” спят и сънуват световно господство!

 19. Ще направя коментар за моето виждане за ролята на руснаците в аферата КТБ.Ще бъда много благодарна ако някой ме опровергае или допълни.
  Русия не успя да придобие България с политически средства.Проспа присъединяването към ЕС и НАТО.
  Виденов не даде газопреносната мрежа на Русия,а Станишев не посмя да даде пълен ход напред на руските проекти.Луканов стана курбан.
  Затова Русия реши да дестабилизира страната финансово.Избра КТБ.и направи следващите стъпки в които волно или неволно,продажно или неосъзнато и помогнаха редица български високопоставени личности и институции.
  1.Защо бяха вкарани в тази банка финансите на стратегически предприатия.Волно или неволна-Борисов може да отговори.
  2,Внешторговбанк Русия участва с10% капитал.Малко но от сърце.
  3.Двама бивши финансови мшншстри Велчев и Дянков влизат в управата на Внешторг банк.Имат поглед върху цялата икономика на България.Волно или неволно могат да дават информация.
  4.Палучава се конфлакт м/у две влиателни фигури в тази банка.Управителят Ц-Василев и Пеевски.
  5.Негласно институциите Прокуратура и БНБ застават зад Пеевски съответно към ДПС.Ц.Василев си обръща към БСП,но те се дистацират.Волно или неволно.
  6.Влиателните политически фигури са явно предупредени да си изтеглят парите от банката.Там пари нямат нито БСП ГЕРБ,ДПС нито техните лидери.Там пари имат само непосветените.Ето това вече
  показва че процесът е бил управляван.От кого?
  7.Действията на прокуратурата и бездействието на БНБ ускоряват процесът.Банката се срива.
  8.Умишлено се създава паника в обществото и по същият път тръгва втора банка.Тогава БНБ и Прокуратурата се усещат и се хвърлят да спасяват положението.Вложителите на КТБ се дават курбан,а Внешторгбанк *как оказалась непричэм*.Те не се интересуват вече от КТБ.
  9.Руският план за срутване на Валутният борд и придобиване на стратегически активи в България и този път не успя.Докога?
  10.Ето затова Русия е враг.Президентът Плевневлиев го осъзна.
  Дано и готвещият да ни управлява Борисов да го осъзнае.Дано ама надали .Жална ни майка.

 20. П.п
  А финансовият министър в бившето правителство Чобанов за бездеиствието си около банката беше възнаградин от ДПС с депутатски пост *За добре свършена работа*.

 21. “Продължава спорът за съдбата на паметника на Съветската армия. Понеже спорът има много политически привкус, ние не бързаме с решение и искаме да направим нещата общоприемливи. Това заяви в предаването “Добро утро, България!” по TV7 главният архитект на столицата Петър Диков.
  В момента е финалът на задание за конкурс. Очакват се проекти, които да могат да се приемат от журито и да се реализират. Проектите са и за развитието на Княжеската градина, допълни арх. Диков.
  Този паметник трябва да бъде демонтиран и преместен в музей. Той е паметник на лъжата и националното предателство, заяви в пряка връзка Стоян Михалев от ДСБ. Той настоява и за смяна на името. Това е една подмяна. Никъде в Европа подобно нещо не се случва, заяви Панайот Бончев – зам.-предс. на столичния общински съвет.
  Арх. Петър Диков заяви, че до края на октомври ще приключи ремонтът на Лъвов мост. Той каза, че санирането на жилищна е добро решение, тъй като ще намали сметките за отопление.”
  Забележете, че т. нар. главен архитект на София няма мнение за МОЧА. Понеже въпросът бил “политизиран” (че какъв друг да бъде?), др. мошеник ще си затрае, докато мине време и изтече поредният му мандат. Не си трае, когато взима грамадни рушвети, когато лъже столичани, че ще имат и спасени зелени площи, и небостъргачи, построени върху незаконно отчуждени и закупени терени. СОС, пълен с гербаджийски калинки, няма воля да наложи изпълнението (най-сетне) на предишно решение на столичното правителство да бъде премахнат или преместен символът на окупацията. Ослушват се и кметът Фандъкова, и “вождът” Тиквоций, и “европейската” партия ГЕРБ. Пак ще се правят на умрели лисици. Докато не ни писне и не решим проблема като в Украйна с паметниците на Ленин.

 22. @EVERYONE ELSE

  Вече му отговорих, благодаря че споменахте.

 23. Do “EVERYONE ELSE”

  Някой вече е отговорил на рАЗИЯнската подлога, е има дребни забележки по английския, но браво на човека:

  “”@SNKuz

  Russia “liberated” Bulgaria too. But without sense. In Bulgaria were not any Nazi troops at that time. Even more, Bulgaria maintained diplomatic relations with the USSR all the WW2! But anyway, USSR insisted to “liberate” Bulgaria. By contrast with Nazis USSR army keep some time, 3 and a half years, in Bulgaria. To be goooooood liberated. 😉 We still got a bit headache of it. At the time of “liberation” there were killed 45,000 “Nazis”, most of them teachers, lawyers, priests, policemen… And the whole parliament!

  “Serbia, Montenegro, Bosnia, Bulgaria, Greece, Cyprus are all part of the greater Russian (Orthodox Christian) World.” WOW! This is really sickness! “”

  Респект!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.