Конт(р)актьорите пре(до)говоряват

С изключение на реформаторите, които явно не бързат да изпаднат в положението на прелъстените и изоставени извън ложето на споделено управление сини политици през лятото на 2009 г., всички останали (де)формации от политическия паноптикум, представени в новородения парламент, пристанаха на Борисов. Направиха го чрез намеци или направо с гюбеци на масата, на която искат да се облажат независимо от неприличната поза на примиряване с огледа на техните прелести, която им се налага да заемат.

 

Яденето е по-силен инстинкт в българската политика от чувството, че трябва да си пазиш честта!

 

Сред пропагандни призиви ( във в. „Дума”) за „смяна на климата” и за отказ от конфронтация ( с демонизирания доскоро от червената върхушка ГЕРБ), столетната партия първа полегна на диванчето на Борисов, който дори не я уважи с присъствието си. Гледаше отстрани.

 

Последваха я прокълнатите като прокажени многократно от Борисов преговарящи от ДПС. Скъсаха се да намигат с дясното око. След като я караха с ляв мигач мандати наред, сега вече били десни, а се оказват и много дащни по отношение на авансите, които пускат на Борисов. Били готови да дадат не 100 , а направо 300 дни толеранс на новия кабинет, стига Борисов да го роди. Това е нещо като „кума дава пералня”, както се надвикват по сватбите състезаващите се по щедрост към младоженците близки и роднини.

 

В изреждането вчера дойде ред на ББЦ ( България без цигани). Там чалгата в дуета с ГЕРБ беше предпоставена, макар че заявеното единодушие след т.н. преговори беше обявено с престорена изненада от медиите като „пробив”- т.е. като намокряне на водата.

 

Днес, с голямо нетърпение да обърнат пак палачинката, в груповия купон с Борисов се включват от „България ББ” ( България без Бареков, отпрашил вече към Брюксел), наричана за краткост вече от всички „цензурата”. Представител на осиротялата (де)формация ББ ( Без Бареков) опита да надмине подмазвачеството на конкуренцията пред строителя на новото правителство като още преди близкия контакт на конт(р)актьорите обяви на практика преговорите за ненужни. Толкова били вече готови да (у)служат, че цензурата щяла да подкрепи Борисов дори и той да не я пожелае ( още веднъж след днес), каза уважително по Нова телевизия пратеникът на цензурата, който получи комплименти от лидера на ББЦ ( България без цигани) малко преди да си разменят местата в студиото.

 

От екрана на друга телевизия вестоносецът на АБВ Румен Петков също увери всички, че течната дружба по трасето Борисов-Първанов си тече по своето русло: където е текло, пак ще тече. Със свойствената за него жизнерадостност ( спомнете си само възвишените му реплики за „куйович, муйович, уойвич” от времето, преди да бъде уволнен от своите като вътрешен министър!), Петков призова с широка като (про)руската душа усмивка водещата в БНТ да не се вълнува по отношение на позицията на АБВ ( относно гарантираната подкрепа за Борисов).

 

Кой остана да се мръщи вкъщи? А, да, самотният Сидеров. Той не влиза в сметката, таксуват го по привилегированата тарифа на пряко подчинение на Москва с отговорник Жириновски. Номенклатурата на Кремъл, извадена вече на показ, не се нуждае от посредника Борисов.

 

С какво Борисов ( който на едни, като Първанов например, е наистина автентично мил и драг, но на други (уж) е лют враг) мотивира всички споменати по-горе да му показват прелестите си, а той да опипва ( почвата) свадострастно в съответствие със свадливия си нрав?

 

Всички виждат и никой не крие: баядерките се страхуват да не ги подминат досущ като Пена от вица, която най-мразела груповия секс оти можело да я подминат в калабалъка.

 

 

Повелителят на това представление, верен пък на своя стил, ще се наслади на плячката, а после ще отсъди единствено и само според онова, което му е кеф. Кеф ти парламент и правителство, кеф ти нови избори. В момента е рано да се каже какво ще му скимне. Консумира си реалностите такива, каквито му се предлагат. Защото животът е кратък, насладите не могат да са вечни като интересите от онази сентенция, според която в политиката няма вечни приятелства- има вечни интереси.

27 мнения за “Конт(р)актьорите пре(до)говоряват”

 1. Бай Радой, си го е казал:
  “Другари до вчера – днес господа.
  Мрат за Кариера, не за Свобода.”

 2. Поредният чудесен анализ на Иво!

  Видя се с просто око. Реформаторите, уж най-естественият партньор за съставяне на правителство с ГЕРБ (по думите на Борисов преди доста дни), стана към момента най-нежеланият. А защо – то е много ясно.
  ГЕРБ няма никакво намерение нито да сменя порочното статукво, нито да се бори с мафията, нито да прави така необходимите реформи за страната.
  А реформаторите ратуват точно за това.

  Екипът преговарящи от страна на ГЕРБ са получили от своя гуру съответното нареждане за отхвърляне. Но доводите им са толкова плитки, че дори и за една приемливо замазваща обществото обосновка на отрицанието нямат нито акъл, нито капацитет.
  Мижи ке те лажем.

 3. Поздраврления за силната статия, Г-н Инджев!

 4. Искам да направя някои вметки по темата.

  1. Идеята за 300 дни безусловен толеранс за първи път се появи у Яне Янев и тогавашната му партия РЗС. Те дадоха триста дни толеранс на ГЕРБ за кабинет. Това беше партията, която уж щеше да играе резерва, контролирана от Борисов, пък после разритаха кошниците, пък после пак ги оплитаха, та до немай-къде. Това не е от днес, не е от ББЦ.
  2. Сидеров каза, че не се чувства опозиция. И това е единственото му медийно проявление последните дни. В интерес на истината – вярвам му, че не е опозиция. Почти всички са командвани от една столица, но тя не е София!
  3. Баш бацата в новоизлюпения ни парламент днес е инструктирал всичките си структури, да му кажат публично как трябва да се продължи политическият път, по предварително зададени от Него опорни точки. Така ще избяга от отговорност, или поне ще се опита, пред своите членове и симпатизанти.

  Между другото вчера-завчера Вежди Рашидов изпусна една от тези опорни точки, може би най-опорната дори:
  – Да се споразумее (Бойко) и с дявола…

 5. Господин Инджев, като изключим Реформаторите, всички останали са рубладжии и хрантутници на яслата на Путин. Само не разбирам, как могат да са толкова късогледи и неграмотни нашенските рубладжии. Матушката е пред най-голямата си криза, която ще я разтърси из основи. Печалбите на Газпром са паднали над 40% от началото на годината. Другото важно перо на Русия, неколкократно по-голямо от газа, е износът на петрол. Цените на петрола спадат драстично в световен мащаб. В света няма разкрити големи петролни находища в последните години. При леко увеличаване на търсенето на петрол на световния пазар, веднага започва увеличаване на шистовите сондажи и спад на цените на борсата. Не само това, има явен спадат цените на суровините по света, а както знаем, Русия се превърна в суровинен придатък, както го учехме не времето.

 6. Реформаторите имат в редиците си хора будещи недоумение с присъствието си. Не бъдете толкова оптимистични за тяхната роля. Единият от тези хора е сина на Хасковския Кмет. Да обяснявам ли за тесните контакти на кмета с гоце п. ??

 7. до ББ.
  Дявола отдавна ги върти на оная си работа (гоцета, моцета и прочие проститутки) и техните рожби ги виждате всеки ден. Не знам дали ще ми повярвате но говоря буквално а не условно.

 8. Относно: ” Били готови да дадат не 100 , а направо 300 дни толеранс на новия кабинет…”
  Защо да не допуснем наличието на сценарий, в който това време е технологично необходимо за да се довършат едни работи, а сетне избори две в едно? И ако това е така, какъв е мащабния проект, комуто трябва толкова много време за осъществяването му, а сетне обръщаме палачинката, защото съпротивата би станала нетърпима…А и дали този проект има своите поддръжници ВЕЧЕ в народното Събрание?
  КОЙ ли е проекта, за КОЙто има конституционно мнозинство и сега?

 9. Аз не оставам с впечатлението, че освен Радан Кънев реформаторите не са точно толкова готови на коалиция, колкото и останалите..

  Друг е въпросът за самите мнения на
  Радан

 10. Не текст, Иво е направил вивисекция на ситуацията! Без упойка!
  Вижте и този коментар. Някога бях много критичен към политическото поведение на неговия автор- Николай Слатински (за приставането му като съветник на гоцэ) но човекът успя да изчисти името си.

  След трогателното единомислие на ПП ГЕРБ и ТВ СКАТ, бих препоръчал следния малък тест на лидерите на Реформаторския блок:

  1. Посетете сайта на ТВ СКАТ, вижте предаванията на които и да са 5 произволно избрани дати през последните няколко години и преценете по това което говорят водещите т.е. лидерите на Патриотичния фронт /ПФ/ и аудиторията, т.е. електоратът на ПФ:

  Дали имате с тях и още повече дали избирателите ви имат с тях общи идейни и ценностни виждания и въобще представи за живота, политиката и решенията на проблемите на страната ни.

  2. Изберете на произволен принцип 5 дни от предишното управление на ГЕРБ, вижте какво сте говорили и отстоявали тогава за начина, по който ГЕРБ използва властта и преценете:

  Дали съществува реална надежда нещо в манталитета на водещите фигури в ГЕРБ да се е променило толкова и в такава степен, че да имате основание и вие да промените на 180 градуса своите позиции.

  3. Намерете 5 произволно избрани аналитични материали за миналото на ББ (може български, може американски, може европейски – в Интернет се откриват достатъчно на брой и достоверност) и-или 5 произволно избрани примера за неговото поведение като премиер, взривили общественото мнение (СРС-та, “Кокинов”, “Мишо Бирата”, “Ало, Ваньо”, “Вучката”, “Българите са като моите кучета”, “Младите да стават овчари”) и си направете извода:

  Дали когато бяхте млади и възторжени седесари (които от вас са били, защото някои от вас са били по онова време не толкова възторжени и не толкова седесари), милионите хора по сините митинги са мечтали тогава наследникът на СДС да служи след 25 години за патерица на безпринципно, т.е. безпрограмно скалъпена коалиция с подобен премиер и с подобна авторитарно командорена мандатоносителна партия.

  4. Вземете като ги подберете по съвсем произволен начин 5 принципа на съвременната модерна дясна (в смисъл либерално-пазарна) стратегическа визия – като политическа култура, ценности, икономически модели, социални приоритети, акцент върху свободата (в разумен баланс със сигурността) и личната отговорност (като морален дълг към обществото), като отрицание на репресивни, авторитарни и тоталитарни попълзновения, на расистки, ксенофобски и човеконенавистнически идеологии, на мутренски, милиционерски и ченгесарски манталитети и си дайте сметка:

  Дали в момента има парламентарно представени партии, с които може да се направят такива компромиси, които да си струват размиването на нормалната, креативна дясна политическа идентичност – политическата идентичност не на подбраните в голяма степен на случаен принцип лидери на РБ (т.е. на вас, изплувалите на повърхността временни лидери на РБ), а на онези десетина процента от избирателите, които гласуваха за РБ и поне на още двадесетина процента, които ако РБ намери верните пътища на поведение в този парламент, биха го подкрепили при следващи избори.

  Мнението ми е лично, крайно, емоционално и субективно, но аз продължавам да смятам, че единствената политическа сила, на която много ясно, абсолютно категорично бе отредена от избирателите ролята на реална и ефективна опозиция в този парламент – това е РБ.

  Останалите партии имат много общо – или като червен произход, или като авторитарно управление на лидера, или като гаранти на статуквото, или като олигархични марионетки, или като ДС-принадлежност, или като левичарско, отричащо свободата на личността мислене… Затова те ще се разберат, няма опасност да не се състави правителство, щом интересите на лидерите и кръстниците им съвпадат.

 11. Politicheskata situazia e otvratitelna, no da cheta statiata e udovolstvie. Pozdravlenia g-n Injev.

 12. Офтопик искам да споделя 2 неща от последните дни.
  Започвам като Цицерон : Докога с бюджета на данъкоплатците сателитният канал на БНТ ще процъфтява като блажен оазис за най-разпасана шумкарска пропаганда, камуфлирана като „българско кино” според филмовата естетика на Вълко, Пеко, Тако, Мако, Дако, Тано, Цоло, Цола и Грую Манафов?! Снощи случайно погледнах някаква мухлясъла помия, чийто „режисьор” бил еталонът за абсолютно комунистическо бездарие в киното и литературата илья вэльчэв (равен по некадърност на брадясалия комунистически плазмодий, гоцэв слугар и цербер-хранител на червената мафия като „главпрокурор” борыс вэльчэв).
  Другото е парадната поцелуйковщина пред Путин в Белград ( а, бе, волэн сыдэрав защо не подкара бусове с поклонници да излижат калдъръма на Калемегдан под стъпките на божеството си?). Е, можем с леко облекчение да кажем, че тук братята ни оттатък Калотина ни задминаха в патологичните стадии на русофилистичността… Но само привидно. Макар и съседна на 4 НАТОВСКИ държави+НАТОВСКИТЕ Словения и Албания съвсем наблизо, Сърбия не е и не иска да бъде в НАТО. Николич и Вучич казват направо в какво търсят смисъла на съвсем хипотетичното сръбско еврочленство (а според мен –невъзможно поради поне 3-4 сигурни ВЕТА на Хърватска, Унгария, Полша и Прибалтика)- искат да са „мост” (тук всички балкански рубладжии си приличат) между Европа и руските пазари. Сърбия откровено се декларира -и на практика е -100% московски съюзник и васал в икономическо, политическо и военно отношение. Т.е.- каквито и да са коравите сръбски кратуни-това са избрали, не играят двойна игра, не шмекеруват с „хем-хем”, не ги наричат „троянски коне на Русия”. Може да ги мразят в Европа, но не ги презират, както презират „евроатлантическите” им комшии на Изток от Калотина…

 13. браво за разбора на ситуацията.
  с няколко думи – всичко си е както трябва – баш по български 😉

 14. Исторически шанс за РБ да бъде единствената парламентарна опозиционна сила на едно бутафорно, прокремльовско правителство. За Меглена Кунева която се е прицелила поне за външен министър и за раздвоеният Лукарски, от една страна като запален манчовист ю. го тегли министерството на спорта, от друга, все пак адвокат, правосъдието, ще е много трудно да преглътнат мераците си. Но предвид вътрешното състояние на страната и “да живее международното положение” и едва ли раззия ще продължи в същите обеми спонсорството на марионетките си най-добре е и за самите тях е да устискат на позивните си.
  Удържат ли щенията на горните лица, има и по-дребни интересчии, реформаторите на скорошните предсрочни парламентарни избори са на път да възкресят най-добрите резултати на предшествениите си от СДС.
  Твърда, непоколибима опозиция!

 15. Тази публикация не ми харесва.
  Нищо от нея.
  А, езикът – “най-подходящ” за дискусия на Българската Държава.

 16. Писаното от СпасВ много ми харесва.
  Всичко от него.
  А, езикът – “най-подходящ” за диагноза на Психическия Проблем.

 17. Кьде са форумните герберасти да папагалстват другата седмица за коалиционното официално правителство ГЕРБ+АБВ+ПФ (и задкулисната) подкрепа на ДПС-базирана на гнусни договорки?!?
  Герберастите ще балалайстват за “европейски опит/пример”, за “компромиси в името на Бьлгария” и прочие помии (без извинение) за промиване на мозьците.
  Кьде са сега “умните и красивите” да защитават “принципите”?Кьде са “умните и красивите” да протестират срещу статуквото “КОЙ” и ОЧЕВАДНАТА коалицията ГЕРБ+ДПС+Гоце?

 18. Проблемът на РБ са всеядността и навика да не отказва на никого на мис Йес,което в друга ситуация не е нещо непременно лошо, като за готина дама като нея, както и Пилончо (Лукарски), на когото много му се министерства, ама си е кух като за наследник на оня пияница от Карлово. Ако РБ успеят да удържат мераците на тия двамата, срамотиите на Коалицията Южен Поток ще лъснат като хотел на Първанов в Белчин.

 19. освен статията нагосподин Инджев, много ми допадат и коменнтарите и напътствията на Стамбо към реформаторите. думи, изречени от моето сърце. също не виждам никаква причина петимата от РБ да подкрепят ББ в ситуацията. освен ако искат да ликвидират блока и надеждите на тези, които ги подкрепиха. а като слушам простотиите на трите патки(преговарящи), се чудя и кунева и лукарски толкова ли са гладни, че да се продават толкова на дребно.

 20. Блестящ анализ на г-н Инджев!
  Напълно споделям написаното.
  РБ трябва да бъде опозиция. Няма смисъл да подкрепят ГЕРБ. Целта на Боко и ДС е да разсипят и разединят реформаторите. ГЕРБ да направи коалиция с ДПС и АБВ и така тримата приятели Бойко, Доган и Първанов да се съберат. РБ задължително трябва да се отдръпнат и да се готвят за следващите избори и да не се мърсят отърквайки се в шайката ГЕРБ, а ДС ченгесарските партии и милиционерската ГЕРБ да се давят.

 21. От изявленията на трите “грации” след преговорите с РБ се разбра, че в 80 % от разглежданите въпроси е имало съвпадения на мненията, но поради други (несъществени въпроси)
  не се е стигнало до споразумение??!!! Но те пропуснаха да обяснат на избирателите си, че и по тези теми по които има съвпадения на гледищата им, тяхната “партия” няма намерения да изпълнява тези обещания и по тази причина, РБ ако има възможност да следи за изпълнението им, само ще им пречи!! Поради тази причина, те са готови да направят кабинет (правителство) в сговор със разни комунисти, фащисти, анархисти, нашисти, расисти, ционисти русофили, българофоби, антинатовсти, антиевропейци, лумпени, политически и обикновени хулигани (простаци) и каква ли не измет и врагове на България, но не и да допуснат РБ до управлението. А какво му дава “право” на един провалил се и бламиран само до преди една година министър-председател, пак да “напира” към този пост. А според други закони (например и закона за банките), ръководител довел до фалит управляваната от него институция, няма вече право да заема такава длъжност. А към пинистър-председателския пост, изискванията трябва да бъдат още по-строги!! Да не говорим за образователен ценз и други качества, които трябва да притежава такъв кандидат за този пост!

 22. Първо искам да кажа, че виждам тролове драскали по-нагоре и второ да попитам… кои са всъщност Реф. блок??? Не виждат ли последователите на костовистката религия, че с това говорене няма да постигнат нищо, не усещат ли, че зад Радан Кънев(трудно се сдържам да не употребя друга фамилия след Радан) стои тъмната страна на силата??? Зададох първия си въпрос целящ разомагьосването на митичния Костов преди време, сега искам да задам втори, кореспондиращ в не малка степен с ситуацията – помните ли на кой предложи първи коалиция Симеон Сакскобурготски(активиран от кгб, това е ясно, и все пак…защото знам какво ще напишат някои) през 2001-ва?

 23. Братанов, ние помним “на кой първо предложи коалиция Симеон Сакскобурготски (активиран от кгб, това е ясно, и все пак…”, но “тъмната страна на силата” прие ли?
  Съгласен съм със всяка дума, написана от Стамбо, но има едно “НО”, дори бих казал две “НО”-та при оставането в опозиция.
  1. Когато си в опозиция, до голяма степен си в ролята на страничния наблюдател, нещо като нас коментиращите тук – пишем, изразяваме мнения, НО по никакъв начин не влияем на процесите, които се случват. Вярно, може да осветим и дори да възпрем някои порочни практики с граждански протест, но не можем да променяме правилата. Ето защо смятам, че е по-добре да сме активна страна. Давам си сметка, че 9% са малко, но колкото, толкова.
  2. Ако РБ остане в опозиция, то всички “доброжелателни” политически коментатори, антикомунистическите ни “приятели” от “22 септември” ще ни наредят и сложат в един отбор с БСП. Да не говорим, че опозиционно поведение на РБ допълнително легитимира ГЕРБ като дясна проевропейска партия. Според мен, борбата трябва да се води от вътре, със съответната твърдост и непоколебимост и ако се налага дори с гласуване против, когато има разминаване с проевропейските ни виждания.

 24. Posted by choss | октомври 18, 2014, 7:35

  На практика с това, което пишете се съгласявате с това което всъщност искам да кажа…

 25. Напротив, Братанов, нима не виждате разликите?
  През 2001 г. Костов и ОДС излизаха от управлението, като победени след един мандат, който по всички основни показатели се определя като успешен – постигната бе финансова стабилност, непоклатима до тази година, България бе откъсната от руската орбита и поставена на Европейския коловоз, довел ни 6 г. по-късно в Европейското семейство и …. В същото време победителят НДСВ дойде на власт с почти пълно мнозинство само въз основата на умелия ПР на Симеон и на лековерието на хората, усетили “лабавото” около вратовете си и наивно забравили мизерията, която беше заклещила целия им живот.
  Днес ситуацията е съвсем друга. РБ не излиза от управление на страната. БСП излиза от него с катастрофален резултат след поредния си провал. Дори ГЕРБ с известна условност би следвало да приемем, че излизат от власт след едно спорно от гледна точка на успех управление, приключило преждевременно с оставка на Правителството. Задачите, реформите във вътрешно политически аспект, които днес стоят пред страната са продължение на тези, започнати през 1997 г., но останали без развитие след 2001 г. Няма нищо по-естествено от това, носителите на идеите и ценностите от 1997-2001 г., които сега са част от РБ, да влязат в управлението заедно с ГЕРБ, защото ГЕРБ сам по себе си едва ли би имал смелостта да извърши. Вече видяхме, че през 2009-2013 г. нямаше.

 26. Много хора наивно се (само)заблуждават, че “охранителят” има някакво намерение да “развива” България по “европейски”. Като обърнем внимание на “принципната” (задължителна) непостоянност на мненията на главния “гражданин”, стряскащо се набива на очи, че само следните изказвания не са били никога “преосмислени”:
  1. “Русия не е заплаха”, затова
  2. “Пускам Южен поток Ноември”, и понеже
  3. “Прокуратурата е независима”, но
  4. “Доган е най-успешният политик и ….управлява съда”, затова
  5. “Няма да подкрепим реформи”.

  Обърнете внимание!
  По всякакви други въпроси “охранителят” има едно мнение сутрин и друго мнение вечер, но горните пет са постулатите на предстоящото “развитие”.

  Сега, от РБ остро му поставят въпроса, по различни поводи и различни начини, дали нещо от горното не е случайно преосмислено.
  Като реакция “охранителят” или призовава РБ да “се смирят” или да внимават да “не се разпаднат” или отказва да разговаря, защото в РБ “са твърде много”, или избухва във “възмущение”, че “оня от Драгалевци ги командва”.

  Забележете – никога не се “възмущава” за “оня от сараите”!

  И сега, нека си спомним, че ТОЙ остави парите на държавата в КТБ, че КТБ от 10 стана 4-та по големина, че през неговото “европейско” “развитие” “мама” ( ДПС) придоби медиен монопол, ЛУКОйл принуди хиляди да протестират срещу цените на горивата, а Пламен се самоуби от отчаяние, че Цветанов играе с един ТИМ.

  Виждаме, че “охранителат” е много последователен САМО в едно – да не говори и действа ПРОТИВ модела на няКОЙ.

 27. Този анализ трябва да влезе в учебниците. Само че май ще трябват и съвсеем нови учебници.

  Искам да се подпиша и под казаното от “СТАМБО”. Без да се прехласваме по РБ, и гледайки под лупа и техните родилни петна (Боздуганов, Пръмова, Караджов и пр.) нека все пак отчетем, че те единствени ясно заявиха позиции против “патока”, Белене и руската енергийна и имотна инвазия у нас. Сиреч, подкрепа с резерви и будно.

  Респект!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.