Русия разбива собствената си пропаганда за хидравличното разбиване

В две свои поредни книги ( „Премиер на РъБъ” от 2013 г. и Течна дружба 2” от 2014 г.) застъпвам тезата, че Русия победи България в шистова война в стил блицкриг, когато буквално за половин година кампанията срещу добива на тази суровина по този метод на българска земя доведе до мораториума не просто до някакъв хипотетичен добив, но дори и до забрана да знаем, дали разполагаме със собствени запаси.

 

Далеч не всички участници в протестите ( у нас и другаде в Европа, оказали се обаче най-успешни като резултат именно в България в крайна сметка), използвани като претекст за мораториума, са ги подкрепили поради платена или платонична любов към руската пропаганда, която бълваше апокалиптични заклинания спрямо американската технология на хидравличното разбиване. Но руските подстрекателства и организаторската роля на проводниците на интереса на „Газпром” да държи България под монополния й ботуш без никакво съмнение изиграха ключова роля.

 

Срамът остана за Борисов, който буквално за няколко дни нареди на неговите депутати да подготвят и гласуват мораториума ( което те направиха, преписвайки френския закон, гласуван в Париж само 6 месеца по-рано, с добавката, че си забраняваме дори проучването, а не само добива на шистов газ). С решаващата намеса на Борисов българският парламент се оказа забележително единен и без опозиция по един въпрос за кастриране на българския потенциал да опонира на руския енергиен натиск, олицетворяван от „Газпром”.

 

Сега обаче, три години по-късно темата отново е дневен ред, както е дневен ред и нов управленски мандат на Борисов. При това отново има повод да се говори за нея благодарение на Русия. Ще се убедите в това от статията, преведена от руски по-долу.

 

Вместо предисловие към нея публикувам извадка от речта на британския посланик в София Джонатън Алън пред Атлантическия клуб в София, произнесена на 7 октомври.

 

 

 

„Не искам да засягам една деликатна тема непосредствено след изборите, но бих предположил, че е в интерес на България поне да е наясно със ситуацията по отношение на неконвенционалните въглеводороди, включително шистовия газ. Сега всяка държава сама трябва да направи своя избор. На базата на богатия опит на Северна Америка, Великобритания е убедена, че е възможно да се извлекат ползите от шистовия газ, като същевременно се управляват рисковете. Със сигурност не е моя работа да коментирам, ако България предпочете да каже: „Не, рисковете надхвърлят ползите”. Но, за да се направи тази оценка, България е необходимо да се знаe какви са ползите… какво всъщност се крие под българската почва”.

 

От години следя и описвам нрава на Борисов за протокола на национална памет. Чудя се, дали в ролята си на „помъдрял” премиер няма да се опита при новите обстоятелства да изтъргува реверансите към Путин с „Южен поток” срещу отмяната на вече де факто отпадналото руско ембарго върху хидравличния фракинг чрез едно де юре преразглеждане на мораториума в България ? Няма да е изненада, ако той прибегне до нова басня за баланса на жестовете си на Изток и на Запад, както направи със синхронното спиране на проектите за мъртвородената руска АЕЦ „Белене” от една страна и от друга- с умъртвяването на жизнеспособния опит на американската „Шеврон” да установи, дали сме потенциално богата ( на газ) държава?

 

 

 

 

Защо Русия използва Фракинг ?

 

“Газпром” и неговите дъщерни дружества активно прибягват до използването на технологията „хидравлично разбиване” – Фракинг .

 

Всяка година броят на случаите на фракинг се увеличава. А “Газпром” обявява още и още нови търгове за такива дейности.

 

И сега Русия попада в неудобна ситуация. Наистина, на фона на една безмилостна критика за добива на шистов газ, както и използването на хидравлично разбиване, структурите на “Газпром” също извършват грехове с използване на хидравличното разбиване за увеличаване на производството.

 

Удобният “варварски” метод

 

“Газпром Нефт Оренбург” – дъщерно дружество на “Газпром нефт”, направи първото многоетапно хидравличното разбиване в карбонатни резервоари.

 

В източния сектор на Оренбургското нефтогазокондензатно находище е било извършено многостепенно разбиване в хоризонтален сондаж.

 

Подобна технология се използва и при производството на неконвенционален природен газ, включително шистов.

 

Наистина , руските енергийни компании използват хидравличното разбиване в така наречените “трудни за добив залежи”. Когато находището е изчерпано и престава да дава големи количества газ или нефт,при някои от тях се “изсмукват” или “доизсмукват” необходимите резерви от въглеводороди.

 

И чак след това находището “умира”. Подобен процес се случва при добива на шистов газ, когато кладенеца изисква “изстискване”.

 

Това ни напомня думите на руския президент Владимир Путин, който наскоро остро “заклейми” използването на хидравлично разбиване, и го нарече варварски метод.

 

“За нас това (добива на шистов газ) днес не е актуално. Ако технологията се усъвършенства, ние не изключваме тази възможност. Ако ни притеснява (добива), то е само от съображения за опазване на околната среда, тъй като шистовият газ(т.е. -фракинга) – това е един много варварски начин за добив на минерални ресурси “, – твърдеше Путин.

Въпреки това, както можем да видим, руските фирми не обръщат внимание на думите на своя президент, и прибягват до удобното “варварско” хидравлично разбиване. И това е разбираемо. В крайна сметка, през миналата и тази години имаше заплаха от снижаване на производството на природен газ в Русия. Особено за структурите на “Газпром”.

 

За тях, използването на хидравличното разбиване е единственият и законен начин да се поддържат нивата на добив на газ.

 

Справедливо е да се каже, че Русия и Украйна отдавна използват хидравлично разбиване с цел “подсилване” производството на нефтопродукти. В Украйна, в повечето случаи, думата “хидравлично разбиване” се заменя с по-целомъдреното – “интензификация на производството.”

 

Но в случая с Русия, днес се вижда използването на нови технологии, които са създадени в Съединените щати и се използват за добив на шистов газ.

Хоризонтално сондиране ви позволява да извършвате многоетапно разбиване на един сондаж за увеличаване на производството,като едновременно се въздейства на няколко пласта.

 

Но Оренбургското находище не е изключение. На Вингапуровското находище, разработвано от “Газпром нефт” чрез дъщерната компания “Газпромнефт-Ноябърскнефтегаз”, също наскоро въведоха в експлоатация хоризонтален сондаж.

 

Там за първи път в Русия се проведе десететапно хидравлично разбиване. Дотогава, максималният брой етапи в един хоризонтален кладенец на “Газпром нефт” не надвишаваше осем.

 

Американска връзка

 

Резултатът определено впечатлява. Производството се увеличава с около една трета в сравнение с резултатите, получени за хоризонтални сондажи с по-малко етапи на разбиване.

 

“Газпром нефт”, прие програма за работа по тази категория залежи и, съответно, с помощта на хидравлично разбиване до 2020 г., тъй като ерата на фракинга в Русия е в самото си начало.

 

Освен тези фирми , хидравличното разбиване използват и други дъщерни дружества на “Газпром”. “Востокгазпром” още от 2010 г. насам по този метод експлоатира Мильджинското газокондензатно и Северо-Васюганското находища.

 

Тази година, “Газпром нефт”, проведе първото на полуостров Ямал хидравлично разбиване в Новопортовското находище.

 

Работата на полуостров Ямал се характеризират с висока сложност на геоложката структура. След фракинга , всички кладенци са увеличили средно 2,5 пъти своя дебит.

 

Следва също да се разбира, че “Газпром” отдавна не само експериментира,а и използва хидравлично разбиване на “макс”.

 

Вече споменатото Новопортовско находище – това е най-богатото на нефт и газ на полуостров Ямал. Резерви там надхвърлят 230 милиона тона петрол и 270 милиарда кубически метра газ.

 

Всъщност, за работа от такъв мащаб, “Газпром” ,а и не само той ,ще трябва да използва съвременни технологии за хидравлично разбиване, които в Русия няма.

 

 

Нека си припомним думите на ръководителя на “Газпром” Алексей Милер.

 

“Ние разполагаме с технологии, ние имаме опит, така че аз мисля, че можем да издигнем лозунга: ако имате шистов газ, ние идваме! “Газпром” има опит и собствена технология за добив на въглищен метан. Технологиите там са същите, както с шистовия газ “, – заяви той.

 

Макар че, все пак технологиите са различни, затова руските газови компании започнаха масово да привличат американски партньори и технологии за хидравлично разбиване.

 

Целта е ясна – да се увеличи производството от газовите и петролни залежи, които са били проучени и разработени в съветския период.

 

TNK-BP по-рано възнамеряваше да използва американска технология за фракинг заедно с хоризонтално сондиране за повече от половината от техните кладенци. Сега с тези проекти се занимава наследникът на TNK-BP – компанията “Роснефт”.

 

Освен “Газпром нефт” и “Роснефт” ,хидравличното разбиване планира да използва и компанията “Лукойл”.

 

Освен за Русия , такива планове са изгодни и за доставчиците на персонал и оборудване за провеждане на хидравличното разбиване, по-специално дружества Schlumberger, Weatherford International и CAT Oil, принадлежащи към най-големите в тази област.

 

И шефът на най-голямата руска нефтена компания “Роснефт” Игор Сечин изрично призна, че промяна в подхода към производство и масово използване на хидравлично разбиване „ни позволява да станем технологично по-развита компания.”

 

“Роснефт” през 2013 г. започна да използва технологията хидравлично разбиване в 50 кладенци. За сравнение, в предходната година фракинг е приложен само в три кладенци.

 

Сега в Русия активно се проучва възможността за използването на фракинг при добива на шистов газ, и нещо повече, нефтът от шисти, чиито резерви в Русия, са много повече, отколкото в Европа и Украйна.

 

Следователно, “доусъвършенстването” на хидравличното разбиване върху техните собствени изчерпани полета,м позволява на “Газпром” в бъдеще бързо и със собствения си опит, да започне разработването на неконвенционални залежи на газ и петрол.

 

Превод за ivo.bg

ВАСИЛ КОСТАДИНОВ

 

14.08.2014г

http://poslezavtra.com.ua/zachem-rossiya-ispolzuet-gidrorazryv/

 

36 мнения за “Русия разбива собствената си пропаганда за хидравличното разбиване”

 1. не съм чувал да има по-големи лъжци във вселената от руснаците

 2. Здравейте г-н Инджев, пиша от Стокхолм, където живеЯ от доста време.
  Вече втори ден вестниците и радиото не спират с коентари относно поредната сериозна руска провокациЯ. В петък е уловен спешен разговор на руски, който по-късно е бил криптиран между руска подводница и военна база, вероЯтно в Калиниград. Подводницата,( според източници във военното министерство навЯрно миниподводница) е аварирала или заседнала край островите на СтокхолмскиЯ архипелаг (Stockholms kärgård), това е община Värmdö изцяло в шведски териториални води. Казаха, че подобни мнинподводнисци се превозват и пускат от фалшиви рiбарски или търговски кораби и че един руски танкер от няколко дни седи неподвижно в международни води.
  Коментира се,че Швеция няма оборудване за хеликоптери за откриване на подводници и е поискана помощ от други страни. Районът е с много натоварен воден трафик и случаят се оценява като много сериозен след наскорошните въздушни провокации от русия за тестване на шведската бързина на реакция.
  Току-що казаха, че в района патрулират шведски военни кораби и авиация.
  За довечера в 19 е обйявена пресконференция за случая, за който сигурно ще съобщят утре и чужди вестници.
  Извинявам се за грешките, нямам кирилица клавиатура.

 3. e да,в Русия има огромни територии в които няма в близост населени места,полуостров Ямал е изключително слабо населен,така че за наи-голямата по територия страна в света,не виждам защо да не се добива газ и нефт от шисти,на места които не са заселени,иначе ако става въпрос за България и за фракинг в Добруджа,където е житницата на България,не мисля че е уместно да тровиме точно там почвата…

 4. Към nockeby:

  Това, което знам, е, че Путин е на път да накара дори Швеция ( най-яркия синоним на неутралитет след Швейцария в Европа и в света)да проговори за намеренията си да се присъедини към НАТО.
  Май ще се окаже, че Путин наистина е нещо като Петър Първи ( за какъвто се има), но не защото иска да европеизира Русия, а защото накрая ще го направи без да иска като обърне целия свят срещу собствената си страна- самите руснаци ще го махнат, помнете ми думата.

 5. Преди време Путин заяви, че санкците не само няма да се отразят зле на руската икономика, но ще направят Русия самодостатъчна. Въпрос на време е една ‘самодостатъчна’ система да се саморазруши. Путин гризе Русия като кокал.

 6. Към nockeby и Иво-

  Имаше един хубав шведски филм-минисериал (не идиотизмите на Ингмар Бергман-извинете, почитаеми сноби!- с “военнофашистката диктатура, която настъпва в Швеция” или ЩАЗИджийските кадри със “самоизгарянето на будистките монаси” в “Персона”, или за това какво да се прави, когато мъжът е импотентен, съпругата му-фригидна, пък комшийката- лезбийка, пикая на тези негови глупости,макар да е велик в “Изворът на девственицата” и другаде!) Филмът беше под заглавие “Враг на врага” (Fiendens fiende). Май и на миролюбивите (днес) шведи припарва от пацифизъм и трябва пак да го погледат.

 7. А като е за Бергман- един от гениалните западни идиоти, които хич и не забелязаха зверствата на комунизма, пляскаха на северовиевиетнамските касапи на собствения им народ, все с “фашизма”, Холокоста и Аушвиц плашеха гаргите, я да прочетем едно сведение от най-достъпна негова биография.

  “По-късно в своята автобиография Бергман си спомня окачения над леглото му портрет на Хитлер и пише, че в продължение на много години е привърженик на Хитлер, „радва се на успехите му и страда от неговите поражения“

  Много ясно, че който обича Хитлер, обича и комунизма. Но Бергман обича и капитализма. Не получава хонорарите си в левчета, рублички, вончета или тугричета, ами в долари, франкове, шведски крони и бундесмарки. Доживя и до еврото.
  От друга страна пък Бергман не обича много правилата на кпитализма- поради данъчни и други далавери взе, че избяга в Германия.
  Занимах ви с него,защото развенчаването на левите интелектуални икони от неговия тип е много необходимо в помията на моралния хаос, в който живеем.

 8. Da Ivo ; prav si i sled 100 god. bulgarite shte razberat che; v BG politikata se vodi i shte se vodi ot Ruskata Mafia t. e. KGB. No v BG ima mnogo MIJITURKI i t. n.

 9. Имам близки в Добруджа, които вече са наясно, че са измамени с мораториума. “Шеврон” проучва в Северна Добруджа и ще започне добив, ако открие шистов газ. Как ще се чувстваме българите като разберем, че пак сме изостанали и манипулирани?
  Добруджанци не знаят каква вода пият от езерото, което е на 200м дълбочина, и където се събират и отпадните им води. Не случайно ББ се направи на разсеян, когато беше поискано проби от водата на Добруджа от американският секретар по енергетика по време на посещението и, съвпаднало с обявяването на мораториума. Мисля си, че е голяма тайна състава на водата, която се пие в Добруджа.
  За всички специалисти, които се занимават с проучване и добив на газ у нас е ясно и това, че руски фирми необезпокоявано продължават, въпреки мораториума незаконно да проучват в Северна България, извършвайки по този начини шпионаж.
  Територията, която е необходима за един сондаж за проучване е 10 {десет} дка, а следата, която се оставя след сондажа е 5м на 5 м. Това го знае всеки специалист в тази област. Доколкото си спомням, изискваха се 2 сондажа.
  Цяла България очаква чалгаджията ББ пак да управлява, но аз никак не вярвам на масовото медийно облъчване и съм на мнение, че той не трябва да е премиер. Какво толкова страшно има от нови избори? Може би големите партии са свършили парите за купуване на гласове.
  Повече от 5 години след газовата криза през 2009г. българските управляващи не си мръднаха пръста по отношение на газовата ни независимост от Русия, което си е чисто национално предателство.

 10. Г-н Инджев, от вашите уста, в божиите уши. А дано и да е по-скоро.
  Когато съветските лидери бяха влезли в една хубава серия, на 10.10.1982г. Брежнев, на 10.02.1984г. Андропов и на 10.10.1985г. Черненко при “изпращането” на вторият с двама мои приятели отбелязваме, както си му е реда, подобаващо повода. Бяхме се събрали в родната къща на единият. По едно време се завъртя майката и синът ѝ посочи към екрана на телевизора: “Мамо, ето го новият руски цар”. Тя, народна женица, здраво стъпила на земята само промълви сред одобрителният ни гръмогласен смях: “Мами и тоя няма да годиняса”. Не позна само с един месец.

 11. Срамът остана за Борисов, който буквално за няколко дни нареди на неговите депутати да подготвят и гласуват мораториума ( което те направиха, преписвайки френския закон, гласуван в Париж само 6 месеца по-рано, с добавката, че си забраняваме дори проучването, а не само добива на шистов газ). С решаващата намеса на Борисов българският парламент се оказа забележително единен и без опозиция по един въпрос за кастриране на българския потенциал да опонира на руския енергиен натиск, олицетворяван от „Газпром”
  Не е проблема в срама за лицето Борисов
  Време е да се повдигне дело за мародерство и национално предателство за лицето довело нашата страна до крупни загуби и народа ни до просешка тояга.

 12. Спорът по темата “за и против фракинга”, както вече неведнъж писах тук, е повече от идиотски! Бях решил повече да не вземам отношение, но витиевати провокации, като тази на KRISI ме изкарват извън кожата ми!
  Разберете бе, хора, ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН за добив на полезни изкопаеми от повече от век е РАЗБИВАНЕТО! Да не би да си мислите, че някой в Родопите чопли с кирки галенита и сфалерита?!?!
  Класиката в рудодобива е РАЗБИВАНЕ С МОЩНИ ВЗРИВОВЕ! Някои ще ме апострофират, че взривното разбиване е сухо за разлика от хидрофракинга – НИЩО ПОДОБНО! Взривяването се изпълнява по хоризонти от -100 до -400, т. е. в особено богатата на подпочвени води зона. Зумпфът /най-ниският хоризонт/ се използва за водосбор и непрекъснато изпомпване на огромния дебит подпочвени води /шлам/! Ако по някаква причина изпомпването бъде преустановено, за броени часове, до няколко денонощия, рудникът се наводнява почти до кота нула! Всеки закрит рудник в Родопите е пълен и практически участва в неизвестен подземен водообмен, по всяка вероятност насочен към плодородното /и богато на уран!/ пловдивско поле или към плодородното беломорие.
  Моля ви, стига с техническа неграмотност и простотии, облечени в патриотични дрешки!

 13. Незабавно вдигане на мораториума за проучване и добиване на шистов газ! По-горе писалите зелени всъщност от вътре са много червени…

 14. До krisi:
  Фракинг се използва в находището Марковское, Ростовска област.Намира се на самата граница с Украйна.Районът е гъстонаселен.

  http://m-korchemkin.livejournal.com/278136.html

 15. Ново поевтинявне на Рубата 1$ = 40.72 рубли. Путин е тапа, която иска да лапа.

 16. на снимката пише за Украина да спре фракинга ,незнам….вижте хора откакто гладах филма GAZLAND ми се изправиха косите…незнам кои използва фракинг,говоря за България,аз доколкото знам като има находиште от газ,се прави лек пробив и газта от налягането почва сама да си излиза,фракинга е съвсем друго нещо,само едно мога да кажа,пожелавам на тия които са твърдо за тази технология,да почнат да добиват шистов газ до техните къщи,тогава да ги питам..

 17. Към krisi:

  Въпросното филмче, поръчано от “Газпром”, е предназначено за изправяне на коси на тъкмо такива, като Вас, които вярват на подобни къдрави фалшификати.
  Освен това спорът не е за това дали да се добива, а дали да знаем най-напред дали имаме какво да добиваме. Дори самата информация би помогнала да имаме огромен коз в ръцете, които руснаците така систематично ни извиват. Но Вашите коси са вплетени в тяхната пропаганда, на която Борисов се позова ( без да има коси за изправяне), за да предаде интересите на България, осланяйки се на подобни избиратели, които му гласуват.

 18. Ех, KRISI или си “зелен” провокатор, или си “учителка по руски”. На висококомпетентната ти представа за конвенционалния добив, при който “като има находиШте от газ” /на български ползваме вместо “Шт” буквичката Щ/ е достатъчно само леко боцкане, се смях с глас!
  Мечтата ми, кукло, е да си имам къща с гооолям двор, под него да открият шистово находище и да сключа безсрочен концесионен договор с ШЕВРОН, за добив чрез ХИДРОФРАКИНГ. Уверявам те, че ще консумирам най-качествения хляб на планетата, ще пия най-чистата вода, и ще дишам най-чистия въздух! И аз, и децата и внуците ми, и фамилията ми, и съгражданите ми, а защо не и цялото природонаселение на България /при условие, че наивниците, повлияни от неграмотното бръщолевене на хора като теб, са изключение/!
  За съжаление ще остана само с мечтите си – комунягите отдавна ме лишиха от къщата с двор и ме настаниха в панелка!

 19. Заплахите, че ще ни свърши водата за пиене са ужасни и много тежки. И как само звучат в измъчена , мизерстваща България!! Но ако се запитаме кой ни докара Мизерията и кой ни плаши сега, че и водата си ще загубим, ще си отговорим на много въпроси за черното Бъдеще, което ни се чертае.
  За мен е хиляди по-черно да си изгониш Децата и Специалистите от държавата. И после кой ще остане да си грижи за България?
  Душманите и ?!!!

 20. Фракинг се ползва отдавна и навсякъде

  Проблемът при шистовия газ е в използваните химикали

 21. Преди около месец в един от съботните броеве на в.*24часа* имаше статия за посещение на група журналисти от различни страни в Западен Сибир,където е Ямбурското находище за черпене на природна газ към нас през Украйна.В тази статия пишеше,че методът за извличане на газ е чрез хидрофракинг.Какви химикали като ПАВ са използувани при добива не се споменаваше.Спомних си за времето на Луканов,когато се говореше за Ямбургската спогодба,когато ние щяхме да финансираме разработката на находището за да получаваме по евтин природен газ.Някой знае ли нещо за това?

 22. @ NICOLA:
  Използваните при хидрофракинга химикали изобщо не са проблем! Всички те не са радиоактивни. Отстъпват по своята канцерогенност многократно на отработените газове от ДВГ и катраните в тютюневия дим. 90% от тях не се отличават с особена токсичност. И най-важното – концентрациите, в които се прилагат са пренебрежимо ниски.
  Независимо от всичко гореизброено, ползваните промишлени технологии предвиждат неутрализация и биологично дезактивиране на отработените води.
  За сравнение – повсеместно прилаганото класическо обогатяване на полезни изкопаеми, чрез мокро смилане и флотация е технологичен процес хиляди пъти по-опасен за природната среда. Не съм виждал “зелени” да протестират пред флотационните фабрики или край преливащите хвостохранилища!
  Според Вас, защо???

 23. да, извинявам се за грешката с ШТ вместо Щ,допуснах я в бързината докато пишех,а тука мисля че няма опция за редакция , но не мисля че това е кои знае какъв проблем ,важното е че сте разбрали какво искам да кажа …без да претендирам че съм много разбираща по темата за видовете добив на газ,доколкото съм учила в училище,обикновеният добив на газ,когато отдолу има “газова шапка”,мисля така че се казваше,се прави лек пробив и газта сама излиза под налягане,а това няма нищо общо с фракинга и в краина сметка добива на шистов газ не е забранен само у нас,а и в други държави.пак казвам ,нямам нищо против ,нека го добиват и в България,само да е по далече от моята къща, а на Г-н павел тинков,мога да кажа че ако е съгласен да добиват шистов газ в “неговия двор” или в негова близост -ок.само че,ако това стане, бих го посъветвала, да не пие вода от чешмата си вкъщи,за негово добро.аз например не бих рискувала!колкото до Газпром и Шеврон и двете компании не са стока и не само те,всички компании занимаващи се с тази деиност се интересуват само от печалбите си,а грижата за природата винаги е на заден план,за пример мога да посоча факта че осъдиха Шеврон на 18 милиарда долара,за щети нанесени на природата и здравето на хората в Еквадор,Газпром не правят изключение,при тях даже е още по зле,защото освен че съсипват и те природата ,Газпром се използва за шантаж на други държави от страна на Русия,ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА САМО И ЕДИНСТВЕНО ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ ПОСТЪПВА ВНИМАТЕЛНО КАТО СЕ ВЗИМАТ РЕШЕНИЯ СВЪРЗАНИ С ПОДОБНИ ГОЛЯМИ КОМПАНИИ,НЕЗАВИСИМО ОТ КАЯ ДЪРЖАВА СА.няма нищо лошо човек ако е загрижен за природата в собствената си държава,а това че има платени еколози -не се и съмнявам,особено пък в България,където е пълно с корупция и продажници !!

 24. KRISI, във всеки сондаж има риск.”Обикновенните сондажи” за газ и нефт се използват, когато газта и нефта могат да излязат на повърхността поради огромното си налягане, но когато първоначалното налягане падне се използват методи чрез “фракинг”, които да изтласкат остатъчните количества на повърхността. Фракингът се използва и при бедни находища, каквито са шистовите.
  Т.е. “обикновените сондажи” се намират под по-голямо естестено налягане от шистовите.
  Методи чрез фракинг са използвани и досега в България , още от времето на “социализъма” за доусвояването на вече изтощени кладенци. Новото във е хоризонталното сондиране, и по-специално на хоризонтално сондиране на шисти, които се намират на 2-3км дълбочина.Фракигът отдавна се прилага.
  Колкото до Шеврон, то всичко зависи от местната власт, колкото е по-социалистическа , толкова е по-голяма корупцията.

 25. Интелектуалците често биват ‘доставяни’ в пакет от митология. Следя с интерес, това, което Стамбо пише в тази връзка. Темата заслужава отношение.
  Ако помните утопичният Monte Verita в Аскона, събира Херман Хесе, Густав Юнг, Ерих Мария Ремарк, Ото Грос, Макс Вебер, Пол Клее……. И Ленин и Троцки.

 26. @ KRISI:
  Тактиката, която прилагаш, наричат “отстъпление с бой”.
  Като сме тръгнали да си даваме съвети, да се реванширам и аз с един към теб – доколкото си учила в училище… “без да претендираш, че си много разбираща по темата” въздържай се да демонстрираш становище; ако нещо не си доучила или си се заблудила, току-виж вземеш та заблудиш някои лековерни.:))

 27. Г-н Тинков,

  в Германия явно не приемат Вашите доводи и
  прилагането на фракинг за добив на шистов газ е забранено

 28. NIKOLA, всяка страна налага забраните по различни съображения, които зависят от местните ЛОБИТА – въглищни, зелени, ядрени….

  Въпросът на който трябва да си отговорите е – КОЕ лоби в Грмания е натиснало за тази забрана???

  Никой не лобира за шистовият газ в този блог! Нека пуснем всички лобита да се конкурират , за да спечелим по-ниски цени!
  Трябва НРБ да накара лобитата да се КОНКУРИРАТ, а НЕ да МОНОполизират!!!

 29. @ NIKOLA:
  Германия, освен това:
  – е най-мощната икономически държава в ЕС;
  – буквално “се къпе” в енергия;
  – произвежда от ВЕИ ел.енергия, достатъчна да задоволи пет Българии;
  – отрича необходимостта от АЕЦ;
  – купува от руснаците петропродукти на близо два пъти по-ниска цена от нас;
  – знае, че Путлер не би си позволил да врътне кранчето на СП, както прави това в Украина, защото знае, че ще му се стъжни;
  – има екс-канцлер, настоящ вице в ГАЗПРОМ;
  – има за настоящ канцлер тьотка от ГДР;
  – харесва Путлер /донякъде/, стига да не й диктува условия и да продава евтини суровини /както в доброто старо време/;
  – въздържана е в оценката си относно Крим, И.Украина и санкциите спрямо Кремъл;
  – не е натоварена с геополитически дилеми за решаване;
  – не гъмжи от русофилистични организации и сдружения, с пряко влияние върху държавното управление;
  – не е “троянска кранта” на Русия в ЕС;
  – няма водещи политици споделящи мнението, че: “Който не обича Русия, не обича Германия”
  – АБЕ … НЕ Е БЪЛГАРИЯ!
  Къде тук намираш основания за аналогия?!

 30. Към KRISI,
  Моля ви прочете този анализ:
  http://idvassilev.blogspot.com/2014/09/blog-post_11.html
  И нека оставим на страна дали използването на фракинг е вредно или не тъй като не в това е проблема.
  А в използването на корупция за налагането на монопол върху енергийните източници и суровини. Това дава пряко отражение върху цените им и съответно върху стандарта ни на живот.
  Да контрол как и къде се добива трябва да има но той не трябва да е в ущърб на развитието.
  Разберете че зависимостта ни от един доставчик (и то агресивно настроен към клиентите си) на тези изключително важни за икономиката суровини спъва всички дейности които подобряват живота ни. И това се отнася за здравеопазване, образование и екология дори. Прост пример е само колко по-екологично чисто гориво е природния газ и как това може да се отрази положително за здравето в един голям град ако е газифициран без дори да говорим за ефективност и удобство.
  Надявам се сами да си отговорите защо това не се случва в България.

 31. към Павел Тинков и Тенко искам само едно да ви кажа,против съм добива на шистов газ в България,без значение ,дали ще бъде добиван от Шеврон,Тотал,Газпром или която и да е компания ! даже няма смисъл и да давам доводи защо съм против и ще ви кажа защо,по простата причина че редица държави вече са наложили забрани за добив на газ от шисти !и то не държави от третия свят ,за които да кажете ,те видиш ли са купени или корумпирани,става въпрос за развити държави от Европа и къде ли не !!даже и в някоя страна да се разреши добива на шистов газ чрез фракинг,почти винаги има протести и несъгласие на местните власти и население и в краина сметка добива се прекратява ,факт е че никои не иска имота му да е в близост до добив на газ с фракинг ! в САЩ също ,доколкото съм запозната ,гледат да добиват шистов газ предимно в слабонаселени райони и това не е случаино..примера с Германия не го разбирам,то е ясно че Германия не е България и че разликата между двете държави е от небето до земята,но какво общо има това със забраната за шистов газ ,троянски коне и Герхард Шрьодер,с две думи ,ако технологията беше безопасна шистов газ в Германия щеше да се добива !Илиян Василав ми прави впечатление че е един от наи-големите лобисти за добив на шистов газ в България,така че това което казва не ме учудва.два въпроса само имам,-ок ,да приемем че всички противници на шистовия газ у нас са купени от Газпром или които и да е,ами протестите и забраните във всички други държави ? там също ли всички са купени ? и второ,след като се приема че противниците на добива на газ чрез въпросната технология са “купени”,защо да не се допусне че има купуване и от другата страна,дамек ,по същата логика може да се каже,че и привърженици на добива на шистов газ у нас,които постоянно и ежедневдно лобират за него ,защо да не са купени и те от чужди компании които имат интерес,абсолютно убедена съм че има купени агитатори и лобисти и от двете страни.какво мислите по въпроса ?

 32. KRISI, явно игнорирате по-горният ми пост?!?
  ЗАЩО???
  В Германия забраната не е продиктувана само от чисто екологични проблеми, защото екологични проблеми има с всяка енергетика и производство!
  Но пък всички си имат лобита!
  Нека всяко докаже че неговата енергия е “най-екологична”, “най-евтина”, “най-антимонополна”, най-………
  Защо предварително отричате една технология , която дори не познавате???
  Освен това защо гледате забраната в Германия?
  Погледнете “бащицата” Путин! Той е пратил “зелените си човечета” да добиват (фа)шистов газ под прикритие. Той НЕофициално е ВДИГНАЛ забраната върху (фа)шисткия газ , макар и официално да е “против”, т.е. прави едно , а говори друго!
  Както знаете – по делата МУ ще го познаете!

 33. Към KRISI, вие прочетохте ли статията на Илиян Василев и ако да разбрахте ли какво е основното послание в нея?
  Всичко се разбира от този цитат:
  “Основната цел остава неизменна – да не се допусне алтернативен на руските доставки местен добив на нефт и газ, като опитите се задушават в зародиш. Технологията предвидена от Парк Плейс Енерджи е твърде тривиална и позната, не изисква фракинг.”
  Хоризонталното сондиране е напълно безопасна технология или поне толкова колкото вертикалното. Защо да не се използва?
  Защо в България не се развиват дори конвенционалните методи за проучване и добив на нефт и газ?
  И причината за това не е екологична и се надявам да разбирате това.
  Плюс това никой не оспорва позицията ви против фракинга.
  Но не защитавайте руският монополизъм на тази база.

 34. 05.06.2014news.bg

  Германия ще отмени още през 2015 година действащата забрана за добив на шистов газ на територията на страната. Това съобщава днес лондонският делови вестник Financial Times, цитиран от ИТАР-ТАСС.
  Забраната ще бъде отменена, след като германският бизнес поиска да се намали зависимостта от руските доставки на природен газ и да се повиши конкурентоспособността на германската икономика в сравнение със САЩ, пише изданието. Вестникът допълва, че съответният проектозакон ще бъде внесен за разглеждане от правителството още преди лятната ваканция.
  Според експертните оценки запасите от шистов газ на територията на Германия достигат 2,3 трлн. куб. метра.
  Вестникът отбелязва, че германските специалисти са създали нова технология, способна да осигури евтин и безопасен добив на шистов газ.

 35. КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Аз по своя си начин, чрез една философска аргументация стигам до абсолютно същия извод, а именно, че Путин в крайна сметка ще постигне точно обратен на желания резултат, а именно: ще европеизира и демократизира Русия, ще я направи модерна държава с модерно мислене – именно като предизвика със своите обречени опити да я връща назад в историята ù собственото си сваляне от власт от възмутения народ. И моята аргументация е следната:

  Има едно нещо, наречено “ирония на историята”: става така, че историята въпреки “съзнателните намерения” на разните дейци, поставящи си някакви там цели, успява да постигне тъкмо своите, именно на самата история цели, като използва въпросните исторически дейци така, че те, без да си дават сметка за това, всъщност работят за нейната вътрешна и скрита кауза – нищо че си мислят, примерно, че ù противодействат, да речем, борейки се срещу прогреса, модернизацията и пр. Ще се поясня с тъй бляскавия пример с изначално обречените усилия император Путин: той, горкият, си мисли, че ще възроди имперската колониална слава на Русия, че отново ще успее да направи Русия “тюрма на народите” (“тюрма” значи затвор), мисли си, горкият така неадекватен спрямо истинските замисли на историята кагебист, че ще може да насили историческия процес и да върне Русия поне два века назад, а всъщност в крайна сметка ще постигне точно обратното на желаното, на намеренията си, именно ще европеизира и модернизира Русия, ще я направи истинска демократична и европейско-азиатска страна. Прочее, ето Янукович какво успя да направи в Урайна: същото ще направи Путин и с Русия, и то в недалечно бъдеще.

  Това, че с г-н Инджев по два коренно различни начина стигаме до един и същ извод много показва за ония, които разбират, които схващат смисъла…

 36. ДА,напълно споделям вашето мнение,аз отдавна съм стигнал до същия извод и не само аз ,а и много други,затова Путин има и тава висока подръжка..Затова трябва да се продължава с тази подкрепа към Руския президент Путин ,да се избягват безсмислените критики към Него и “иронията на историята” сама ще си свърши работата !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.