Кой? Кой ще поиска фактурата за фрактурата на българския череп с мораториума върху фракинга?

Читателите на ivo.bg могат да се запознаят тук с информация от първа ръка на руските специалисти за това как в Русия масово се прилага прословутият фракинг, който същата Русия чрез свои подставени лица забрани на България чрез мазохистичния мораториум ( прокаран с решаващата намеса на Борисов в парламента през януари 2012 г.) – мораториум върху познанието дали разполагаме с баснословно подземно богатство.

 

В преведената за ivo.bg от Васил Костадинов статия ( с изричното съгласие на собствениците на руския сайт) става дума не просто за руско хидравлично разбиване, а за разбиване на мита за руската съпротива срещу тази технология. Тя обаче беше забранена именно тук, където зависимостта от руския внос на изкопаеми течни горива ни прави покор(е)ни на Москва.

 

Намираме се в положението на болен, който има нужда от постоянно преливане на кръв, за да оцелява, но вместо да го лекуват, го държат на системи и като форма на колективно наказание карат роднините му да плащат прескъпо за всекидневното преливане просто защото така е изгодно на главния садист, т.е. на главния снабдител с кръв, контролиращ нещастието на болния.

 

А наоколо платени и доброволни клакьори скандират окуражаващо под прозорците на главния снабдител: “так держат, молодцы” и се аргументират с опасенията си, че при лечението ще има химиотерапия, а от нея на болния ще му опада косата. Не дават и косъм да падне от главата на умиращия, защото щял да падне в супата на скандиращите. Което е особено перверзна форма на “природозащитна дейност” в рамките на една застаряваща, изчезваща нация, чиято кръв изтича демографски както по линия на стареенето, така и в привлекателните западни обиталища, накъдето мигрират мобилните българи.

 

Приковаването към родината до вчера ставаше със сърп и чук. Днес сърпът позволява отрязването на пъпната връв с България, а чукът млати пропагандно и набива в главите спуснатите от Кремъл страхове от нещото, което в самата Русия се прилага , но не било подходящо за малките ( и глупави, поне таксувани като такива) българи.

 

“Молодците” междувременно, както ще прочетете в статията, си разбиват по хоризонтала шистови пластове в мащаби, които правят Русия вече Номер 2  в света от гледна точка на употребата на тази технология- каквото и да приказват иначе по вертикала на властта в Москва. И това не е някакво “местно своеволие”- това е официална руска политика на зависимите от Русия вносители да бъде забранявана независимостта. По всякакви начини.

 

Един призрак броди из Русия, призракът на хидравличното разбиване.

 

Оригинално заглавие – „Гидроразрыв шагает по России”

 

В нефтената и газовата промишленост на Русия , годишно се провеждат около 9000 операции хидравлично разбиване. Чрез използването на този метод се добива нефт и газ на старите, изчерпани полета и се извлича шистов нефт. Русия все още успява да запази високо ниво на производство на “черно” злато, като се конкурира за титлата със световният лидер – Саудитска Арабия. Ще повлияят ли глобалните санкции, наложени в резултат на военната агресия в Украйна, за производството на петрол в Руската федерация?

 

„… това не е нашият метод”, но руснаците заеха 2-ро място в света по неговото прилагане

 

От средата на миналия век в просторите на съветско пространство за добив на въглеводороди широко се използва метода на хидравлично разбиване (хидравлично разбиване на пластовете). Руската федерация, като правоприемник на СССР, наследи палмата на първенството и в тази област. В руската нефтена и газова промишленост се провеждат около 9000 разбивания годишно. По тези показатели Русия е най-големият клиент на територията на бившия Съветски съюз и Европа, на компаниите-доставчици на оборудване и услуги за хидравлично разбиване. Пред Русия са само САЩ.

 

Със значителни доказани петролни резерви, които, обаче, са три пъти по-малко от резервите на Саудитска Арабия, Русия поддържа високо ниво на добив, на равнището на световния лидер и по резерви и по добив на “черното” злато – Кралство от Арабския полуостров.

 

Удържането на високото ниво на производството на петрол в Русия не е лесно, като става единствено чрез използването на хидравлично разбиване на старите, изчерпани полета, и с добив на шистов петрол.

До 2013 г., дейностите по хидравличното разбиване се провеждаха изключително с вносно оборудване и чуждестранни подизпълнители. Широко се използваха само помпени агрегати от стари модели на ПКБ “Автоматика” ( http://www.automatika.ru ), и с тяхна помощ през 1996 г. успешно са извършени повече от 5000 хидравлични разбивания в Руската федерация и Казахстан.

 

В средата на октомври 2013 г. консорциумът “РФК” (Русская фрактуринговая компания – http://www.fracturing.ru/consortium-rfc.html ) е приключил приемните изпитания на първия руски комплекс за хидравлично разбиване. Тестовете бяха проведени върху съществуващите кладенци в Краснодарския край и Ростовска област. При тестовете, са проведени 3 разбивания в Анастасиевско-Троицкото находище на „РН-Краснодарнефтегаз” и 2 в Патроновското газокондензатно находище на „Газпром добыча Краснодар”. До края на 2013г. се планираха 10-20 разбивания в пробния период на експлоатация на това оборудване.

 

Разработката на комплекса за разбиване е поръчано от Министерството на образованието и науката на Руската федерация през 2011г( това е същата година, през която започна масираната и финансираната тайно от Русия протестна дейност срещу фракинга в България, довела скорострелно до мораториума от януари 2012 г., наложен след инструкциите на премиера Борисов той да бъде спешно подготвен и гласуван – бел. ivo.bg). като част от Федералната целева програма “Научноизследователска и развойна дейност по приоритетните направления на научно-технологичния комплекс на Русия за периода 2007-2013 г.”. Целта е да се намали зависимостта на родната петролна и газова промишленост от вноса на услуги, технологии и оборудване за хидравлично разбиване.

 

Разработките на ПКБ „Автоматика”, са финансирани от Министерството на образованието и науката на Руската федерация въз основа на публично-частно партньорство с инициатора на проекта – “Тихорецки машиностроителен завод – В.В.Воровски”. Стойността на проекта е 300 милиона рубли. Пусковият срок за опитна експлоатация – 2 години. Серийното производство на комплексите за разбиване през 2013г. започна консорциума “РФК.” (Източник:. „В России создан мобильный комплекс для гидроразрыва пласта. Испытано на скважинах”, 15.10.2013, http://neftegaz.ru/news/view/114848 )

 

Нетрадиционни методи на традиционните находища в Русия

 

В момента приоритет за Руската федерация е извличането на нефт от шисти в сложни структури на изчерпващите се и нови находища , а не на газ. Но се оказва, че традиционната ресурсна база на Руската федерация в северната част, откъдето идва газа към Европа, отдавна се разработва с такива методи.

 

Например, от създаването си през 2001г., цел на компанията “Нефтегазтехнология” от град Новый Уренгой беше въвеждането в Русия на най-новите руски и чуждестранни технологии, насочени към подобряване на техниките за възстановяване и интензификация на производството на въглеводороди. В описанието на фирмата е посочен 10-годишен опит в работи, свързани с хидравличното разбиване в находища, които отдавна и все още „хранят” Руската федерация, и осигуряват доставки за Европа:

 

Ямбургското находище , където през 2002г. за първи път в историята на хидравличното разбиване, е извършено в неокомовски и ачимовски кладенци;

 

Уренгойско находище, където през 2003-2004г. е адаптирана технологията за разбиване;

 

Уренгойска, Ямбургска, Южно-песцова, Заполярна, Едейска група находища (повече от 25 кладенци), където през 2005-2007 г.. успешно са приложени работи по хидравлично разбиване.

 

Компанията гордо докладва за изпълнението на проекти през годините, един от основните възложители на които е “Газпром” ( курсивът- мой, бел. ivo.bg), а именно, неговите дъщерни дружества, “Газпром добив Уренгой”, “Газпром добив Ямбург”, “Газпром добив Надым “, “Газпром бурение”, “Георесурс “,” Газпром подземремонт Уренгой “.

 

 

Докато в Украйна плановете на Chevron и Shell във връзка с проучване за шистов газ, свързани с хидравличното разбиване не бяха дори в замисъл, флагмана на петролния бизнес на Русия – НК “Роснефт” – отдавна и широко използваше хидравличното разбиване в мащаби, които в Украина дори не са и сънували.

 

По-специално, през лятото на 2009г. НК “Роснефт” кани организации да участват в търга за дейности по “Пропантно хидравлично разбиване” в своите находища през 2010 година. Според предварителен списък само за 9 от дъщерните дружества на “Роснефт” са предвидени 1809 хидравлични разбивания! (Източник: http://tender.rosneft.com/neftepromisel/archive/2009/01-26_07_2009.html)

 

През годините броят на тези операции се увеличава, като за тяхна сметка, компанията осигурява производство в голям обем, по-специално, рекордни резултати през 2013г.: дневното производство на въглеводороди е достигнало 4,9 милиона барела. Показател EBITDA – 947 млрд. рубли . „Ефективната работата на старите находища се дължи преди всичко на използването на нови, увеличаващи добива технологии, включително мащабно въвеждане на хоризонтални сондажи с многоетапно хидравлично разбиване …” – докладва “Роснефт” (Източник: http://www.rosneft.ru/ Новини / ПРЕССЪОБЩЕНИЕ / 04022014.html).

 

НК “ЛУКОЙЛ”, която заема след “Роснефт” 2-ро място в прилагането на хоризонтално сондиране (през 2013 г., по данни на Министерството на енергетиката, компанията проби 883 500 м скала), в периода 2013-2015г.. планира да пробие 449 хоризонтални сондажи с многоетапно хидравлично разбиване.

 

Нефтодобивното подразделение на “Газпром” – “Газпром нефт”, отбелязва, че пробиването на хоризонтални сондажи с извършване на многоетапно хидравлично разбиване е една от основните технологични операции в разработването на трудноизвлекаеми залежи. През 2013г. “Газпром Нефт” е пробил 120 хоризонтални кладенци, 1,5 пъти повече от 2012г., и четири пъти спрямо 2011г. Броят на многоетапно хидравлично разбиване извършван на един кладенец, през 2013 г., е повече от три пъти по-висок от този през 2012 година. “Увеличението на пробиването на хоризонтални сондажи с многоетапно разбиване в ” Газпром нефт “през 2014 г. ще бъде около 20%,” – съобщава първият заместник-директор Владимир Яковлев (Източник: Oil&Gas Eurasia, 06.02.2014г.).

 

Един месец по-късно, “Газпром нефт” обнови цифрите: през 2013г., броят на хоризонтални сондажи надхвърли 230 единици (през 2012г. – 87, през 2011г. – 27), а броят на кладенци за провеждане на многоетапно хидравлично разбиване за година се увеличава с повече от пет пъти – до почти 150 единици. (Източник: “Газпром нефт”, 18.03.2014, http://www.gazprom-neft.ru/press-center/news/1100014/).

Сега “Газпром нефт” проучва шистов петрол в рамките на 4 проекта.

 

През 2013 г. е създадено съвместно предприятие между “Газпром нефт” и Shell, което се занимава с нови проекти за проучване и експлоатация на шистов петрол в окръг Ханти-Мансийск. Само през януари 2014 г., съвместното предприятие е получило 3 разрешителни за участъци в Ханти-Мансийския окръг.

 

В средата на януари 2014г., “Газпром нефт” и Shell създадоха още едно съвместно предприятие за работа в райони с шистов нефт в Западен Сибир – Salym Petroleum Development (SPD). Фирмите веднага започнаха фракинг в Сибир. SPD започна пробиване на хоризонтален оценъчен сондаж и на най-големото шистово находище на петрол в Западен Сибир – Верхний-Салым. Общо до 2015г., като част от пилотен проект за развитието на находището Баженовская свита се планира да се построят пет такива кладенци, използващи многоетапно хидравлично разбиване. (Източник: “Газпром нефт”, на 14.01.2014, http://oilreview.kiev.ua/2014/01/14/shell-i-gazprom-neft-pristupili-k-frekingu-v-sibiri/)

 

През февруари 2014г. Schlumberger циментира партньорство с “Газпром Нефт” в развитието на Баженовская свита. Бяха подписани допълнения на действащите между тях от 2011г., споразумения за технологично сътрудничество по отношение на разширяването на взаимодействието в областта на развитието на труден за добив петрол, по-специално, Баженовская свита и други проекти за развитието на неконвенционални петролни резерви в Ханти-Мансийския автономен окръг. Schlumberger ще осигури на “Газпром нефт” доказани технологични решения в областта на неконвенционални ресурси. (02/10/2014, http://neftegaz.ru/news/view/119715/)

През май 2013г. за собствен рекорд заяви “Татнефт”, чиито сервизни подразделения заедно с партньори в лицето на “Там” и Halliburton извършиха многостепенно киселинно хидравлично разбиване в хоризонталния сондаж на кладенеца, с дължина от 584м. в Яуркинското находище.

 

“Татнефт” е включена в 10-те най-големите руски петролни компании. Фирмата се занимава с проучване, разработване и производство на нефт. На нея се падат над 80% от нефта, произведен в Татарстан. През 2013г. компанията увеличи производството на петрол в сравнение с 2012г. с 0,4% до 26,107 милиона тона.

 

През 2013г., “Татнефт” е провела 605 хидравлични разбивания. Това е с 60% повече, отколкото през 2012 година. 20 фракинга са направени на нови сондажи веднага след пробиване. С използването на фракинг флотилията , която е в експлоатация от 2013 г., са извършени 274 операции, включително киселинен многоетапен фракинг в Чуркинското находище, Самарска област. Като цяло, увеличението на добива за сметка на фракинга е 4,9 тона на ден. През 2014 г. се планира да се разшири използването на хидравличното разбиване, включително в шистови резервоари. (Източник: „Нефть России”, 02.19.2014 г. http://www.oilru.com/news/398147/).

За 4 месеца през 2014г. фракинг е извършен в 198 кладенци (включително през април – 51).

 

В 785 кладенци (през април – 162) са извършени дейности за подобряване добива на петрол, включително методи за химическа обработка, прилагани в 385 кладенци (април – 68). (Източник: „Татнефть”, 07.05.2014 г. http://www.tatneft.ru/press-tsentr/press-relizi/more/3298/?lang=ru)

 

Извлекаемите ресурси на нефт от шисти на “Татнефт”, в началото на 2014 г. се оценяват на около 192 милиона тона. Отбелязва се , че се провежда проучване на геофизични данни за добив, в избрани залежи за хидравлично разбиване през 2014 г. (03.27.2014 г., http://neftegaz.ru/news/view/121737).

 

В началото на 2014г., ръководството на “Татнефт” съобщи, че ще добива шистов нефт в Татарстан. Съответният проект за добив се разработва от 2012г., а програмата е готова през 2013 година. Сега се изучава ресурсната база, първият сондаж в Бавлы е пробит. Дълбочината му е 1800м..

 

Науката в помощ на фракинга “по руски”

 

Русия дълго време, не само извършва, но също и говори за използването на хидравличното разбиване в своите находища. Преди шест месеца това стана в рамките на първия международен “Форум на Неконвенционалния петрол и методите за повишаване извличането на нефт в Русия” (Москва, декември 2013г.).

 

Науката на Руската федерация в тази област отдавна не стои на едно място: учените се опитват да проектират световния опит на руските находища. Повече от другите в тази област преуспяват в компанията “Татнефт “.

„Татнефт” е един от малкото петролни компании в Русия, която изпълнява хидравлично разбиване със собствени сили и води изследователска дейност в тази посока. Тематиката фракинг успешно развива „ТатНИПИнефть”. Постигнатите резултати са разширили обхвата на проучвания, и през 2013г. е основана лаборатория за хидравлично разбиване. Научните направления на лабораторията са моделиране на фракинга, развитие на технологиите и съпътстващите процеси в кладенците. В процес на проучване са въпросите за многоетапно хидравлично разбиване в хоризонтални сондажи, активно се изучават проблемите на геомеханиката и геостатистика при хидравличното разбиване.

 

През 2008г. специалистите на „ТатНИПИнефть” публикуваха монография „Проектиране на хидравличното разбиване в системата Майер”, високо оценена от специалистите.

 

А през март 2014г. публикуваха нова уникална книга на учените от „ТатНИПИнефть”. Това е втората монография по темата за хидравличното разбиване: „Хидравлично разбиване на карбонатни пластове”. Неговите автори Салимов, Ибрахимов, Насыбулин, докладват резултатите от техните собствени изследвания и обобщават международния опит, който преди беше достъпен за руските читатели само на английски език. Стойност на книгата се крие във факта, че в руската практика няма литература на съвременната теория и технология на хидравличното разбиване, освен едно преведено издание (“Унифициран дизайн на хидравличното разбиване на пластовете: от теория към практика”, автори: Економидес, Олини и Валко). Новата монография представя теорията и практиката на моделиране и стимулация чрез хидравлично разбиване. Осветени са работни практики и технически инструменти, разработени в „ТатНИПИнефть”, “Татнефт” и “Татнефт-ЛениногорскРемСервис”, както и чуждестранни доставчици на оборудване. Авторите използват както експериментални изследвания,така и моделиране на процеси в програмата Mayer. Тази програма включва хидравлично разбиване от флотилията от техника на Stewart & Stevenson и е най-срещаната в Русия. В книгата са представени всички аспекти на хидравличното разбиване: резултатите от експериментални изследвания на параметрите на карбонатни скали, методи за определяне на параметрите при минифракинг, определяне на напрежението в земната кора, методите за автоматизиран избор на кладенци за хидравлично разбиване, въпроси на унифициран дизайн на хидравличното разбиване, хидравличното разбиване в кладенци с отрицателен скин-фактор, влиянието на хидравличното разбиване за разработване на находища, съдържащи вискозен нефт, многоетапно хидравлично разбиване в хоризонтални сондажи, икономически въпроси, и др. (Источник, „Татнефть”, 20.03.2014)

 

Фракинг по “белоруски”

 

На фона на мащаба на фракинг в Руската федерация, напредъка на Беларус в тази посока е скромен, въпреки че географията на хидравлично разбиване предлагано от белоруските фирми в Русия е впечатляващ и включва най-малкото Самара, Волгоград и Северен Кавказ. Докато в родината си белорусите започнаха подобна дейност през април.

 

През 2014 г. “Белоруснефть” планира да изпълни 22 сондажни фракинг-операции в Руската федерация за предприятието “Самара-Нафта” (част от ОАО “РИТЭК” на НК “ЛУКОЙЛ”). През февруари 2014г. флотилията по хидравлично разбиване е преместена в района на Самара. (Източник: „Белоруснефть”, 10.02.2014).

 

През март 2014г. „Белоруснефть” планира да проведе 10 операции за хидравличното разбиване в района на Волгоград. Трета поредна година „Белоруснефть” участва в търг за хидравлично разбиване в ТПП «Волгограднефтегаз» (влиза в «РИТЭК») и го печели. Съгласно условията на търга техниката за фракинг на Тампонажното управление още през юли 2014г. трябва да започне работа в добре известния на белорусите Арчедински петролен район (Източник: БЕЛТА, 2014 г.).

 

През 2014г. „Белоруснефть” планира да разшири географията на сътрудничеството с руските региони, по-специално в Северен Кавказ. Дискутираните перспективи за сътрудничество с фирмите „Грознефтегаз” и „РН-Ставропольнефтегаз”, и двете компании са дъщерни на НК „Роснефт”. По време на разговорите особено внимание обърнаха върху изпълнението на операциите по хидравличното разбиване.

„Грознефтегаз” разработва петролните активи на Чеченската република, „РН-Ставропольнефтегаз” – на територията на Ставрополския край, където изследва и развитива близо 40 лицензирани района (Източник: Neftegaz.ru, 02.17.2014 г. http://neftegaz.ru/news/view/119982)

 

Едва през април 2014г., „Белоруснефть” започна работа по разработването на неконвенционални въглеводороди в родината си. За да направи това, в Речицкото нефтено находище пробиха първият хоризонтален кладенец, с последвало многостепенно хидравлично разбиване. С помощта на фракинга ,експерти се надяваха да се оцени потенциалът на нефт и газ на находището. Приемаше се, че може да има резерви от „шистов” петрол, които досега бяха недостижими за белоруските нефтодобивници. Индустриално развитие на такива натрупвания на въглеводороди се извършва с помощта на специални, сложни и скъпи технологии, стимулиращи добива. Белорусите едва сега започват да се развиват такива методи, които изискват внимателен избор на оборудване и подготовка. (Източник: „Беларуснефть”, 04.04.2014 г. http://www.belorusneft.by/sitebeloil/ru/addUp/mediaCenter/newsDetail/slancevyj-zapas/)

 

По този начин, най-вероятно световните санкции няма да се отразят на плановете на Руската федерация да поддържа високо ниво на добив, поради увеличеното производство на шистов петрол, както и други въглеводороди, с помощта на хидравличното разбиване. Въпреки конфронтацията на Руската федерация със света, заради военната агресия в Украйна, сътрудничеството на руските фирми със специализирани международни компании само укрепва, въпреки че може да бъде ограничен достъпа до технологиите на Shlyuvberzhe, Shell, Halibarton и др. Русия има своя собствена флотилия за фракинг, вече тествана в региона на Кубан, в непосредствена близост до границата с Украйна, както и възможността за по-широко участие на белоруските фирми за добив на нефт с оборудване и технологии. По принцип в Руската федерация фракинга ще го бъде.

 

Александр Лактионов, кандидат на науките

Главен специалист по изследоване енергийните пазари в компания “Смарт Энерджи”

 

По материали на Finance.ua

 

http://news.finance.ua/ru/news/~/327254

 

17 мнения за “Кой? Кой ще поиска фактурата за фрактурата на българския череп с мораториума върху фракинга?”

 1. ми нека си го добиват шистовия нефт и газ и руснаците и янките и които си иска,всяка страна си решава сама за себе си .прави ми впечатление че напоследък нещо взе много шум да се вдита с тоя шистов газ у нас,след като има мораториум за добива му в България,гласуван и приет от нашият парламент,значи тук няма да се добива и това е .не мога да разбера защо се подхвана тази тема отново,народа си е избрал тези депутати,те са гласували този мораториум-ТОВА Е !на въпроса КОИ,давам отговор веднага -НИКОЙ,в БГ отговорност,никога от никои не се търси,гарван гарвана око не вади,това е положението….

 2. Извинявам се, че е не по темата но след като имаше статия, със снимка на господата Инджев и Кобляков и многобройни коментари смятам че си заслужава. Доживях и да видя български прокурор да действа законно, принципно и “русофобски”.

  http://offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_2/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD_406403.html

 3. Към петър н.

  Ако ставаше дума за автентична българска воля да си стоим бедни и неинформирани дали имаме алтернатива на руския газов шантаж, щеше да бъде вярно, че трябва да си решаваме сами. Само че този мораториум беше изработен след като Борисов го изигра изведнъж много впечатлен от няколко протеста- обслужи на руския интерес да не знаем дори дали разполагаме с противовес на газошантажа. Мораториумът само на хартия е български, но е поръчан от онези в Русия, които подстрекаваха ( включително с финансиране) протестите.
  Да си забраниш познанието за наличието на собствените си природни богатства- след което вече да направиш информиран избор, е чиста проба национално предателство с мирис на корупция (но троловете на Путин ще продължат да се правят на “природозащитници” от най-чиста българска порода и да настояват да твърдят, че невежеството е най-добрата политика).

 4. Много е важно КОЙ ще купи земята за добив на шистовия газ и петрол.Ако е някоя българо руска марионетка то смисъла дали има в България се губи.Монополиста ще диктува всички събития в държавата.Колко е да се манипулира българския прост народ?Така колкото и да се радваме,че имаме много газ за държавата си народа пак ще остане беден.

 5. Крайно време е ДАНС да открие специален Отдел за разследване на руските намеси в България, довеждащи до огромните финансови загуби за страната.
  ПП. Искам официален отговор пред младото поколение за мизерното състояние на трапезата на редовия българин!
  Завчера във вестник “Политика” прочетох, че Путин бил най-богатия руснак със седемдесет милиарда /не рубли/ и си спомних епиграмата на Радой Ралин: “КОГАТО СВОБОДИТЕ СА В АГОНИЯ, ХВАЛБИТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ИРОНИЯ…”

 6. Из НАРЪЧНИК НА РУБЛАДЖИЙСКИЯ АГИТАТОР
  (лозунги, девизи, слогани)
  към традиционните
  Руският болен-най-здравият болен!
  Руският слон-верен другар, брат и съратник на болхарския слон!
  Руските часовници пестят времето ви!(ако вървят бавно)
  Руските часовници-най-бързите часовници в мире! (ако избързват)
  явно се добавя нов
  Руският фракинг-най-екологичният фракинг!

 7. От цялата тази история/ЗАБРАНАТА ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НАЛИЧИЕ НА ШИСТОВ ГАЗ/за пореден път си вадя заключението,че българите са лесно манипулируеми ,независимо за какво става дума:от мита за Дядо Иван,през освобождението от Червената армия през 1944г и хубавия живот по време на Соцрежима,та до днешния ден в който мнозина припознават Путин и политиката му за гаранти на световния мир!…За това състояние на нещата главната вина носи БКП-БСП и производните й

 8. Къде си KRISI ??????????????????????
  Защо се скри като КРЫСА? В коя екологично-чиста и природосъобразна “дупка” се шмугна?
  Предупреждавам те: Не пали огън с кибрит – при изгарянето си главичката на кибритената клечка отделя над 500 химически съединения /основно – производни на фосфора!/, с ужасяващо въздействие върху човешкия организъм! Придържай се към палене чрез търкане на две дървета!

 9. Ей тук:

  https://ivo.bg/2014/10/20/%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BA%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86/

  колежката “Дари” пише, че Валентин “Золотой Валя” Златев вече бил изкупил като едноличеен собственик терените около Нови пазар, където се предполага, че има обилни находища на шистов газ.

  Публикацията била от 2011 г.

  Може ли линк и повече подробности, ще е доста интересно, особено за гласоподавателите на г-н Бойко Борисов, по-известен в подземния свят с прякора си “Рапона” (в подземния свят всеки играч си има прякор, който обикновено отразява най-характерното в него).

 10. Не само КОЙ, питам КЬДЕ са разни зелени,розови,лилави и други нюанси на ЧЕРВЕНИ рубладжии?
  Кьде са разни “еколози”,”герберасти” и вся остальная сволочь да ми пускат рубленски филмчета от НЕТа или да ми цитират за Венецуелски,Бимбистански или Марсиански екологични апокалипсис за американските шистови добиви?
  КОЙ и КЬДЕ са папагалстващите балалайки които ги мьрзи да впрегнат 2-3 мозьчни клетки да помислят,а вместо това са радостни БеСиПе-то,Путин,ЧеГевара, световната конспирация,масоните и антисемитски и антиамерикански сайтове да мислят вместо тях.

 11. КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Аз пък ето как си позволявам да преформулирам зададения от г-н Инджев въпрос:

  Кой изкомандва на Б.Борисов да наложи тъй изгодния за руснаците мораториум върху проучванията за това има ли България собствени залежи от шистов газ и нефт? Кой му заповяда да направи така, че българската свобода и независимост да продължава да е просто една фикция – заради енергийното робство, наложено ни от руснаците? Това според мен са необходими въпроси, които всеки българин трябва да си постави, особено сега, след като същият този “оправяч” отново се гласи да вземе властта…

 12. До господин А. ГРЪНЧАРОВ:
  Веднага отговарям на въпроса:
  валето златев, влюбеният в “големия член” и щабът на вся астальная пятоколонная сволоч по височайша заповед от Кремъл.

 13. ТАЗИ СТАТИСТИКА, КОЯТО Г-Н ИНДЖЕВ ПУБЛИКУВА СЕ ОТНАСЯ ИЛИ НЕ, НО ЗА РУСИЯ. ДО КОЛКОТО НИ Е ИЗВЕСТНО РАШАТА ПРИРОДА, ЧИСТОТАТА НА ВОДАТА И ПЛОДОРОДИЕТО НА ДОБРУЖА НЯМА НИЩО ОБЩО С ПОЛОЖЕНИЕТО В СИБИР И ЗАБАЛКАЛИЕТО.АКО ИМА НЕЩО ВЯРНО В ТОВА ЧЕ РУСИЯ Е НАЛОЖИЛА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ НАШАТА ЖИТНИЦА ЕДВА ЛИ ТРЯБВА ДА ИСЕ СЪРДИМ. В СЛУЧАЯ Г-Н ИНДЖЕВ ПО-СКОРО ХВАЛИ РУСИЯ И ПРИЗОВАВА ДА И БЛАГОДАРИМ

 14. До Г.ТАНЕВ:
  Така ли ще се мисли когато руски компании ще започнат да добиват шистов газ в Добруджа след като си закупят земите с предполагаемите находища?Както си порьчаха мораториум на Рапона/Тиквата така ще си порьчат и отмяна на мораториума.
  И тогава всички ще питате “Кой ми сра в гащите”
  Поврьща ми се от лигавщини от сорта “благодарности кьм Русия”,”славянски ценности” и прочие помия

 15. Супер. И съветски фракинг не искаме и американски и какъвто и да е друг.

  Въобще не искаме изкопаеми горива. Осъзнайте го – 21ви век сме – може и без тях

 16. @ Димитър Мирчев
  Интересно защо Германия, Полша, Швеция и Франция не мислят като вас? Или мислите, че не знаят, че сме в 21 век 🙂
  И в пълно различие с поведението на нашите политици, в горепосочените държави има грижа за диалог с публичността по темата, поне от 2011 насам.
  Неинформирано население се манипулира лесно. Ама че класика сме ние!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.