В Швеция търсят руска подводница, тук потопените сме ние

Предпочитам собствената игра ( на думи), но понякога баналният каламбур се натрапва сам. Такъв е случаят с факта, че днес гледаме филм, който ни се представя за „шведски”, а всъщност е съветски- като в онзи стар виц за обявата в ТКЗС-то за шведски филм, който обаче се оказал съветски и не бил „Баба дава на войник”, а „Съдбата на войника”.

 

Като ни припомня задочно в репортажите си и днес убитият за волнодумството си в Лондон българският писател Георги Марков, риторичният въпрос по онова време беше: „филмът хубав ли е или е съветски”?

 

 

Имаме някои общи неща с шведите. Не всички са с обратен знак, какъвто е случаят с наименованието на най-голямата православна катедрала у нас и на Балканите, наречена на руския пълководец Александър Невски, герой от руския епос, канонизиран като православен светец в Русия заради победата си над шведите ( в съюз със Златната орда, чиито османски роднини после ни разкатават фамилията).

 

И ние, като шведите, имаме златен пръст в създаването на нещото, което днес се нарича Русия, но е започнало като Киевска Рус. Българският принос е с перо и слово, а шведският- с огън и меч.

 

Варягите, както в Русия наричат войнствените скандинавски завоеватели, редовно преминавали с бойните си лодки на път за грабителските си акции към Константинопол през обитаваните от прароднините на днешните руснаци ( и украинци) земи. Пътьом ги подчинили и им предали своята войнствена организация на обществото, правейки от по-примитивните за времето си местни племена съюзи ( за самозащита и оцеляване). Дори названието „рус” е от скандинавски произход, както и първата царска московска династия на Рюриковите.

 

Първите водачи на руското православие пък били българи, но това не пречи на днешните руски шовинисти, облечени във власт, да настояват публично българите да им пълзим в краката.

 

Войните на Русия с шведите обаче приключили след последната победа на Петър Първи и оттогава Швеция се превръща в нещо като остров на пацифизма в раздираната от войни между нации и коалиции Северна Европа.

 

Походите на руските армии на юг обаче, по стъпките на варягите, продължили с разоряващ ефект за българите. От тях, както пламенно пише Раковски в „Дунавски лебед”, страдали поколения наред българи, използвани като извор за снабдяване на руската армия с храна, работна ръка и човешки ресурс за заселване на руските степи при обратния й път. Така било няколко века до момента на освобождението след последната руско-турска война. След не,за изненада на Русия, българите се оказали не просто „славяни и православни”, готови за претопяване в руския имперски казан, а народ със собствена физиономия, който иска да е независим от своята освободителка.

 

И тогава започват истинските проблеми на възродената България. Тя се сблъсква с Русия, която изобщо не е привиждала да акушира на (въз)раждането на един самостоятелен народ, третиран като покор(е)но племе от новите варяги, следващи грабителския си нагон.

 

Шведите, апропо, са колкото нас приблизително по население и са по-големи по територия, която обаче по своето гостоприемство към човешките същества, населяващи тамошните простори, не може да се сравнява с благодатността на българския климат, със земните и подземните ни богатства.

 

И защо тогава я има тази неземна разлика в стандарта и качеството на живот на шведите и българите?

 

Въпросът е твърде комплексен, а и комплексите ни са доста- включително защото са ни набивани със съветския чук в главите, много от които са били „резнати” със съветския сърп от джелатите на Сталин, наети да наложат диктатурата на съветската окупация, придобила между съветския чук и туземната наемническа наковалня формата на НРБ.

 

Оказва се, че респектираните в древността от варягите днешни дейци на руския империализъм се отнасят уважително и до днес към онези, които са им повлияли с огън и меч. Нищо, че са малко (като нас).Изглежда, че за тях важи руското управленско правило: „бий, за да те уважават”.А на нас, допринеслите да я има Русия с перо и слово, гледат като на „слабаци”, които могат и трябва да мачкат в мечешката си прегръдка.

 

Шпионирайки Швеция и днес Русия праща дълбоко засекретени подводници. Още от 1981 г. шведите се борят с тази заплаха, пише в „Дейли телеграф” военният анализатор Кон Кофлин ( мой приятел от Бейрут отпреди 30 години, чак се умилих да го „видя” с анализа му за руската заплаха срещу Швеция). Как да се вярва на Русия, че потъналата подводница, която трескаво издирват отг миналата седмица насам край Стокхолм, не била руска, като си спомняме как Москва лъжеше за потъналата „Курск” ( в началото на възхода на Путин), пита и Кон Кофлин.

 

Така е, не може да се вярва на изпечени лъжци, които половин столетие приписваха собственото си зверство в Катин на зверовете от Вермахта, надявайки се тази лъжа да им се размине, както им се размива отговорността за поробването на половин Европа, уж поделена доброволно със западните съюзници от войната, но всъщност похитена вероломно като безправна плячка.

 

Шведският неутралитет обаче започна да се пропуква като (уж) вечната ледена северна шапка на земното кълбо, накъдето са насочени апетитите на имперска Русия, надушила много нефт под топящите се ледове.

 

В Стокхолм не просто заговориха на военен евроатлантически език с намеци за възможно присъединяване към НАТО, но и участваха във военни маневри с алианса, в които доказаха ,че не приказват напразно. А заслугата за това си е на Путин, който показа чрез анексирането на Крим, че анклавът Калининград, насочен като руско оръдие срещу Швеция от края на втората световна война насам, не е последна страница във вековната руска претенция срещу всички и всеки, който застане на пътя на руската експанзия.

 

 

Срещу България руската тактика на сплашване , влияние и контрол няма нужда от подводници. Тук Москва действа открито чрез заложените си съветски мини, които активира в случай на нужда. Дори и редовите полицаи в софийското Първо управление на милицията откровеничат при арестуването на български патриоти, дръзнали да напишат със спрей истината за съветската окупация, че то става по нареждане на руското посолство. Изобличаването на този факт не предизвика никаква реакция в София- каква ти подводница, потопените сме ние.

 

 

Сега гледаме руския неприличен документален филм за формирането на руска тройка във властта, която трябва да изглежда като шведска- т.е. миролюбива и неутрална поне спрямо 8-те парламентарно представени пипала, но всъщност цели да обслужва нагона на съвременните варяги и техните аспирации чрез прокопаването на „Южен поток” на север.

 

На Борисов се пада ролята на главен варяга, преговарящ с огън и меч за обединяване на местните парламентарни племена под неговите знамена.

 

На реформаторите готвят съдбата на бурлаците, които да теглят със стиснати зъби българската лодка срещу течението на европейския интерес, формулиран ясно като позиция на Брюксел срещу прокарването на още един канал за руско обгазяване на Европа с още руска енергийна зависимост. Ако се съгласят ( да са заедно с Борисов), ще имат тази нерадостна съдба- искат или не, ще бъдат в неговата лодка, която отдавна е развяла флага с черепа, чиито контури твърде много напомнят на Путин.

 

За Борисов формирането на какъвто и да е плавателен екип по течението на „Южен поток” е изход от собствената му задънена улица, в която от избори на избори затъва властолюбието му- човекът пое ангажимент още с подписа си на премиер под проекта на Путин, когато му вдъхна живот, а след това потвърди силното си желание да го строи насред ясните сигнали от Брюксел с обратен знак.

А за реформаторите това плаване, което ще се окаже теглене на въжето на отговорността за движението срещу течението, си е капан. Те затова се дърпат, не е като да не го разбират, но крехките им коалиционни плещи трудно могат да издържат претоварването с другата отговорност. Тя им се вменява под формата на задължението да играят ролята на задължителна брошка на десния ревер на Борисов, без която той не може да се обозначи като капитан на разединеното ни племе.

 

 

Това е положението: в Швеция издирват руска подводница и това е символична битка за независимост срещу едно недоказано подозрение. Тук издирваме кой да се противопостави на потапянето на гемиите ни, които варягите настояват да минат без да се крият през българските земи при поредната атака на Путин срещу Европа и нейното податливо на корупция единство.

 

Филмът, който ни прожектират, е много повече съветски, отколкото шведски.

24 мнения за “В Швеция търсят руска подводница, тук потопените сме ние”

 1. Я ВИЖТЕ, ИВО И КОЛЕГИ, КАК СМЕ ПОЧЕТЕНИ И НИЕ НАКРАЯ (АКО ИЗТЪРПИТЕ, РАЗБИРА СЕ,ТАЗИ КГБСТКА ПОМИЯ!).ФАКТ Е ОБАЧЕ, ЧЕ ГИ Е ПОЗАБОЛЯЛО! И ТОЗИ МОСКОВСКИ КРЕТЕН ЖИВОТУВА ВЪВ ВАРНА!… ГРЕШКА ЩЕ ДА Е НЯКАКВА! ЧЕ ТАМ УПРАВЛЯВАТ ХАРД-АТЛАНТИЦИ… САМО ДЕТО СА С РУСКИ ФАМИЛИИ, С РУСКИ РУБЛИ В ДЖОБОВЕТЕ И С РУСКИ МИСЛОВНИ УШАНКИ!

  България е контролирана от олигархични кланове, които предимно са ориентирани към ЕС и към получаване на европейски кредити, казва в коментар пред държавната руска агенция ТАСС ръководителят на аналитичната служба на “Лента.РУ” Максим Жаров.

  В момента наблюдаваме отсъствието на проруски сили в политическата система на България, за разлика от Сърбия. В Белград редица обществени движения имат сътрудничество с Русия, а влиятелни политически партии са с проруска ориентация, казва Жаров.

  Българите имат все така добро отношение към Русия. Ние самите обаче трябва по-активно да присъстваме в тази страна, да задействаме технологиите на „меката сила“, да влияем върху политическия живот, категоричен е ръководителят на аналитичната служба на “Лента.РУ”.

  Ръководителят на Центъра за политически изследвания към Института по икономика на Руската академия на науките Борис Шмельов отбелязва следния факт: преди 1989 г. България беше много по-близка на СССР, отколкото Сърбия, но днес е обратното. Сега София категорично е в полето на влияние на Запада.

  Преди време някои български политици издигнаха следната теза: България може да не е съюзник на Русия, но не трябва да бъде враг на Русия. Днешното българско правителство и днешният български политически елит за жалост не спазват този принцип, коментира Борис Шмельов.

  Центърът за политически анализ на ТАСС се позова и на “публициста Яков Шустов, който живее във Варна”: българският народ обича руснаците по традиция и заради щедростта, която е присъща на руските туристи.

  Да, Русия има в България недоброжелатели в управляващите среди и сред една крайно малка група интелектуалци антисъветчици. Това недолюбване обаче е стереотипно и е подхранвано от западната пропаганда от времето на Студената война, казва Шустов.

  Руският публицист, който живее във Варна, разказва, че е подарил на свой български познат значка на „Единна Русия“ и сега този българин „я носи като орден“.

  В България се продават и тениски с лика на Владимир Путин, отбелязва още Центърът за политически анализ на ТАСС.

 2. Много точен мотив посочва Иво- смазващият комплекс на “россияне”-те пред скандинавците. Гол камънак покрай морска и езерна вода, освен рибите в нея, който знае какво ражда скандинавската земя за ядене, ще разбере защо последният масов глад там е преди 100-ина години. На ничие благоденствие така отчаяно не завиждат ушанките както на скандинавското- че эти фины, ну, нали до онзи ден ни бяха колония с една от най-високите смъртности и болести в европейската част на Русия, пък сега са в друга галактика по жизнен стандарт, как получилось? Никой бой не е болял кремълските гъзини толкова силно и непоносимо както върховните тупалки, маризи и кютеци на ГЕНЕРАЛ КАРЛ МАНЕРХАЙМ срещу “непобедимата и легендарната”, коментирали сме това. И в отношението на ушанките към България открай време има подобен травмиращ момент- точно презрителното перчене го изразява най-добре. Малка, бедна, ама е хубава, а и колкото и да са комунизирани българите, все един буркан от мазето ще извадят, все в свои къши са живели, а не в комуналки, все лозята им лозя, пиене колкото искаш и пак не са се алкохолизирали до пълна деградация, ей ги в Европейския съюз, не висят за визи…
  И ще завърша като перифразирам малко Иван Вазов:

  По-добре от тях сме били всякой път
  и затуй не могат нази да търпят..

  Работа ме чака, карайте до довечера без мен-канонада, масиран огън и напалм по Кремъл!

 3. Тъпите чебурашки нищо не могат да сдьелать! Едно време се майтапехме: -Колко камъка ти е съветския часовник? и че само два му стигат(един отгоре и един отдолу). То не им потънаха подводници, падаха самольоти,и т.н. Сдьелан жизнь! Сдухан! Ето и вчера слушам как една шмихава ушанка дърво пияна била на пистата… ОЛИГОФРЕНИ са цялата нация! А ТРИЖДИ по-ОЛИГОФРЕНИ са русолюбите платени с все по-евтините хартийки рублите…

 4. Щом Русия ПУБЛИЧНО се жалва, че “българският олигархичен елит я е предал”, значи е ТОЧНО ОБРАТНОТО!
  Това си е класически пример за КОНТРАДЕЗИНФОРМАЦИЯ.Като по учебник.
  Защо го правят точно сега? Ами за да помогнат на “елита си”, да се поотхлаби малко менгемето на обществения интерес към решенията ,които се готвят да вземат…

 5. Господин Инджев, Вие сте велик майстор на анализа и изказа! Удоволствието от ироничните сравнения, съчетани с безпощадна фактологическа точност, облягаща се на безпогрешна оценка за събитията, Ви превръщат в уникално явление, в иначе помийната яма на “журналистиката” у нас!!! Обичам много Швеция и този материал ми достави голяма следобедна наслада! Сигурен съм, че в шведското посолство ще го оценят по същия начин!!!

 6. г-н Инджев, благодаря ви за факела, които носите всеки ден.
  Но моля ви не оставяйте под мъглата на австро-унгарската и руската исторически школи. Те са силно манипулативни. Какво имам в предвид – (ето цитирам ви)
  “Дори названието „рус” е от скандинавски произход, както и първата царска московска династия на Рюриковите.”
  Названието Рус, Руси не е руско – то си често наше българско и се среща на Микенски документи – http://sparotok.blogspot.com/2013/02/blog-post_20.html
  Руси се среща и днес при нас, докато в Украйна и Русия го няма!
  Освен това Рюрик не е московска династия и никога не е била. Била е Белгородска и после Киевска(а името на Киев е дадено от брата на Кубрат – Шамбат Кий – оттам Киев)
  Рюрикови хералдиката им и тамгите им са абсолютно непознати на западната цивилизация, а името Рюриг на полски, украйнски и словашки значи сокол.
  http://merlin68.blog.bg/history/2011/08/19/riurik-krai-na-istoriiata-za-variajka-rusiia.804718
  http://sparotok.blog.bg/politika/2011/05/12/bylgarinyt-olgan-oleg-olga-i-syzdavaneto-na-rusiia.745913
  Може да прочетете и повече за Олег.
  Между другото, името на дъщерята на Симеон Велики е Олга, защо един велик цар би кръстил дъщеря си на диваци(такива са били Рюрик по това време за нас)?
  Поздрави

 7. Впечатляващи фактологични познания и журналистическо перо!
  Необходим сте с този Възрожденски дух за пробудата на народа ни.
  Бог с Вас!

 8. We all live in the Russian submarine… / в прекия и преносния смисъл, но с надежда за спасяване на екипажа поне/ 😉

 9. Жалко за Реформаторския блок! Прегръдката с Борисов няма да им се размине – съмнявам се, че ще устоят. Но ако го направят ще имат възможността да обърнат кормилото на държавата в посоката, която сме избрали с членството си в ЕС.
  А на Швеция можем само да се поклоним!

 10. ‘КОЙ’ удари шамара на КТБ и така получи достатъчно капитал за да си финансира петата колона. Очаквам нарояване на още подобия на АБВГ, ГЕРБ, АТАКА, ДПС, ББЦ и др. за да се осигури векуването на руското господство в БГ.

 11. ВАЖНО! Към Павел Тинков, Иво и колегите от предишна тема.

  Уникално, основано върху документи сравнително изследване между нацистките концлагери и ГУЛАГ- със снимки на уродите от клипа… Изводите са убийствени. Излиза, че…Излиза нещо, което поне в този блог винаги сме го знаели. Я да го формулирам като лозунг “Советские концлагеря- самые эффективные концлагеря в мире!”

  http://corporatelie.livejournal.com/38967.html

 12. Така- наблягам още веднъж върху данните- 1 година П Р Е Д И Хитлер да дойде на власт, САЗЛАГ бие по показател “смъртност” Бухенвалд!…

 13. Удивителен анализ!Слово, неопровержимо по своята фактология и недостижимо по логическа изящност. Как да направим така, че повече медии да публикуват тези статии? Иска ми се да има коментари по тях през събота в новото предаване “12+три” на БНР. Нима може да има по-силно “друго” мнение от това на Волгин?

 14. Чета с удоволствие, макар че сърцеето ми се къса. Но това е положението.

  Към първия коментар на “СТАМБО” – ето линка на първоизточника (стиснете зъби, преодолейте естествената си гнусливост, и го прочетете).

  Смея да се надявам обаче, че има и положителен момент – българският елит, който е предал своите “братушки-россияне”, може да очаква сериозен отстрел. Понеже руските павиани са най-злопаметните в света. Тъй че по списъка с комисионните, давайте смело, “братушки”, ще ви признаем, че сте ни освободили и трети път – този път от вашите собствени подлоги!

 15. Господин Инджев, ние сме по-добри майстори в лова на руски подводници от шведите. Преди доста години шведите бяха сгепцали една руска подводница, ама нали са добри хора, пуснаха подводницата да отплува. Ние, обаче, имаме на сметка две или три руски подводници потопени в наши води от храбрите ни военни моряци.

 16. не бил „Баба дава на войника”, а Балада за войника май беше.

 17. И преди съм споменавал Теорията на хаоса, във всяка подредена система настъпват събития, които я компрометират. Путя много се одърви, но май “Дмитрий Донски” е някъде на дъното на Стокхолмския архипелаг и нещата тепърва ще се раязмиришат. Ако това е истина и Русия е загубила поредния подводен ракетоносец , жална му майка на Путя. Ще забалее и в най-добрия случай пенсия. Ще има големи промени в следващата година. дано да са за добро!

 18. Точно така, драги СОТИРОВ, но ние се оказахме недостойни за подвига им, след като нямаме паметник на българските матроси, които отправят сесесерските агресори към дъното (о, миг блажен!), а вместо това рубладжийската измет издигна поредното гранитно чучело в памет…на агресора! Паметник на Борман и Айхман в Тел Авив би бил по-малко унизителен!

 19. Путин да не работи като агент на НАТО – такава консолидация на Алианса не е имало от години и то в момент , в който НАТО беше пред разпускане.А сега валят заявки за членство от къде ли не.А за Сърбия на руснаците им е лесно – все пак американци бомбардираха и едва ли не излиза, че са виновни за разпада на Югославия.Важно е тук да прогледнем за пагубната роля на Русия – освен всичко друго, руските компании и граждани, присъстващи тук водят до корупция, нарушаване на законността , направо писане на закони под техен диктат, неплащане на данъци – разпад на държавата.Мисля дори, че има руско участие в “кражбата клатеща държавата ни”- КТБ – участие на руска банка, руски купувачи на български структуроопределящи отрасли , после препродадени н офшорки . български бивши вицепремиери, шефове на споменатата ВТБ.
  Явно руската подводница у нас е много по-опасна отколкото издирваната край Стокхолм.

 20. Съветските подводници,потопени в наши териториални води,по време на ВСВ,са в резултат на “нагазване” от тях на минни заграждения.Морската ни отбрана е била ПАСИВНА,ЕВТИНА и МНОГО ЕФЕКТИВНА.

 21. Малко пропаганда на шведите няма да им се отрази зле. Руснаците да внимават с водката, за да не бутнат по погрешка някой друг мост в Балтйско море.

 22. Към СТАМБО:
  Благодаря за поредния материал. Веднага го разпратих на 10-125 адреса.
  Какво излиза?! Излиза,… още едно потвърждение, че
  НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМЪТ, НАРИЧАН ПРОПАГАНДНО-СПЕКУЛАТИВНО “ФАШИЗЪМ” Е БИЛ МАЛКОТО БРАТЧЕ НА КОМУНИЗМА, А БОЛШЕВИЗМЪТ – НАЙ-УРОДЛИВАТА МУ ФОРМА.
  Междувпрочем, дами и господа, не четете Солженицин /най-малко от гледна точка хигиена на принципите/ – четете ВАРЛАМ ШАЛАМОВ!

 23. Прося извинение! Моля в предишния ми пост да се чете “10-12 адреса”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.