И все пак, тя ( медийната свобода) се върти!

Трябваше свободата на словото в България да се срине до рекордното юбилейно стотно място в класацията на „Репортери без граница, за прочетем следното интервю ( с молба към коментаторите в ivo.bg да не насочват разговора към личността на интервюираната- прекалено лесно е да се концентрираме върху нейната уязвимост):

Светлана Джамджиева: Медии станаха съучастници в кражбата на века

 

Трябва да има яснота за собствеността и произхода на парите в печатните и електронните издания, казва пред Faktor.bg журналистът и главен редактор на Медии

Интервю на Анелия Димитрова

– Госпожо Джамджиева, как ще коментирате факта в последното изследване на „Репортери без граница”, че свободата на медиите в България става все по-ограничена, сринали сме се до стотната позиция в класацията?

– Свободата на медиите зависи от свободата на обществото. И от необходимостта на обществото от свобода. Ако едно общество допуска да бъде манипулирано, заплашвано, купувано, лъгано, ако то не е достигнало степен на развитие, в която това да е неприемливо за него, ако то не си е изработило механизми да се противопостави… Тогава няма как да очакваме медиите да са свободни, смели и неподкупни.

Електоратът си избира политици, те си създават обръчи, обръчите си купуват медии, медиите обработват електората при избора на политици… В последните години обаче – когато обръчите завзеха голяма част от икономиката и от финансовите ресурси – те поеха и водещата роля – избират политици, свалят политици, окрупняват медийната си власт, свиват до минимум правото на избор. По време на икономическата криза държавата, управлявана от обръчите и техните политици, се превърна в най-големия работодател. И в най-големия рекламодател, ако говорим за хляба на медиите. За каква свобода говорим?!

– До каква степен тази зависимост на медиите от задкулисието е релевантна на зависимостите на другите обществени институции – партии, гражданско общество?

– Всъщност вече отговорих на този въпрос. Но по-лошото е, че зависимостите са неизбежно и логично свързани. Защо една партия като “България без цензура”, например, създадена абсолютно безцеремонно пред очите на всички именно от обръчите, да има интерес от свободни медии? Коя партия, дошла на власт, ще се откаже от медиен уют, който би й струвал няколко уж дребни икономически “услуги”? Колкото до обществото като цяло, според мен то страда от тежък дефицит на грамотност. Което го прави лесно манипулируемо и лесно управляемо.

– Какво е участието на сивата икономика в зависимостите на медиите?

– В различна степен. За съжаление, не са много медиите, които могат с абсолютна сигурност да кажат не само кой е собственикът им, но и какви са парите, с които са направени и се издържат.

– „#Кой?” ли се оказа главният въпрос и пред медиите, и журналистиката?

– “Кой?” е основен въпрос в журналистиката като цяло. Но към “кой, какво, къде, кога” трябва да се научим да си отговаряме и на въпроса “Защо?. И тогава може би ще можем да отговорим на въпроса “докога?”.

– Собствеността ли е „първородният грях” за медийната несвобода? Кои са останалите, според вас?

– Собствеността? Не само. Между причините са бедността, липсата на избор, и неосъзнаване от обществото на необходимостта от по-свободни медии. А докато обявяването на собствеността на медиите е фиктивна, докато никой не се интересува кой с какви пари, с какви заеми и срещу какво придобива медии, кой държи реално разпространението на печатните медии, кой искаше да обсеби разпространението на телевизионните канали… Дотогава трудно ще се справим с несвободата.

Направете една проста сметка – колко от тези 4 милиарда дупка в КТБ са отишли за медии? Под формата на заеми, през разни подставени фирми и всякакви финансови машинации? Какво ще стане сега с една телевизия? Колко от медиите всъщност са станали съучастници в кражбата на века? Нали сега, когато лъснат сметките, ще получим яснота за редакционната политика на това или онова издание…

– До каква степен онлайн изданията, социалните мрежи и платформите за видеообмен компенсират така наречените „традиционни медии” – печат, радио, телевизия?

– Недостатъчно. Традиционните медии имат своята огромна публика. А онлайн изданията много често се правят недостатъчно грамотно, една голяма част от тях също са “несвободни”, с неизвестни издатели. Колкото до социалните мрежи, те са страхотен разпръсквател на информация, твърде често недостоверна. Мисля, че както обществото, така и журналистите се нуждаят от ограмотяване. От друга страна, онлайн медиите са по-евтини за издателите и досега безплатни за потребителите, което е обещаващо за свободата и за избора.

– Доколко тази тенденция може да се оцени като полезна за състоянието на медиите и журналистиката у нас?

– Тази тенденция създава условия за много по-реална конкуренция и за повече гъвкавост. Но и тук е редно да има яснота за собствеността и произхода на парите.”

 

Ако в анонса се долавя „нещо лично” от страна на автора на ivo.bg , то нека бъде схващано позитивно като реакция на факта, че казаното по-горе този път не е …лично ( мое мнение, каквото десетки пъти съм изказвал за централната роля на войната за овладяването на медиите в съсипването на българската демокрация).

Хубаво е да се види подобен пробив по една от най-забранените теми в България, която е и сред най-чести въпроси, прeдоставяни за размисъл в ivo.bg наред с табуто за руската намеса в България, което се „отпуши” напоследък също – уви, отново след „външна намеса”, ако за такава може да се брои проглеждането на западния печат и на политици от ранга на Барозу за метастазите на съветския комунизъм у нас, повлияни в това проглеждане от след руската агресия в Украйна.

 

Кой казва, че в ivo.bg се появяват само критики- ето ви една „добра новина”!

 

Както е тръгнало, може в скоро време някой политик или известен журналист да заеме също така ясно позиция и срещу пагубното за националното ни самочувствие триумфално присъствие на съветската монументална символика и прославяща търпимостта ни към лъжата, оглавявана по право в списъка от Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА). Чак такава храброст е трудно да очакваме, но може пък чудото да се състои.

 

29 мнения за “И все пак, тя ( медийната свобода) се върти!”

 1. Въпреки препоръката на многоуважаемият стопанин на блога длъжен съм и то единствено за да бъде разбран правилно да обявя, че познавам Светла. Вярно е, повече от 20г. дума не съм разменил с нея. Край на увода.
  Потресен съм от интервюто и за мен мотивите за тази безпощадна откровеност в случая са без абсолютно никакво значение.Както казваше Горби за перестройката, “процесь пошьол”. А дано и скоро да се сбъдне и пожеланието на г–н Инджев някоя видна публична политличност да се изока и срещу мрачно-погубващата символика на стърчащият над всичко в столицата МОЧА.

 2. Още една хубава новина, отнасяща се за евроскептиците- “патриоти” от НФСБ и ВМРО, които на журналистически въпрос (преди евроизборите) защо след като са против членството на България в ЕС искат да имат евродепутати, Валери Симеонов отговори така :”за да ги използваме!”
  Тогава същите “патриоти” бяха “ЗА” Южен поток. Много е забавно и ПОУЧИТЕЛНО човек да се върне малко назад в публикациите, за да се убеди за пореден път, че по правило всички ПАТРИОТИЧНИ организации в България са креатури на руските тайни служби:)И не само в България!

  Ето я и новината:
  АЛДЕ призова Борисов да не съставя правителство с крайни националисти
  09:30 | 23.10.2014 | 681 прочитания
  Размер на текста

  Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) осъжда възможността в новото българско правителство да има представители на “крайни десни и популистки партии”.

  Председателят на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат призовава председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да състави правителство, изградено на основните европейски ценности, с уважение към върховенството на закона и основните права.

  Това се казва в становище на алианса, в който членува и ДПС, по повод преговорите за съставянето на кабинет в България.

  Според Верхофстат най-лошият изход от разговорите за съставянето на коалиция би било правителство, в което влизат крайни националистически организации, “като популистката партия Патриотичен фронт и “Атака”. АЛДЕ изразява загриженост, че такава коалиция може допълнително да забави европейското приобщаване на България.

 3. Тая свинкя, която се е наплюскала като тахтаба със сиромашка пот и кръв и за всеки е ясно, че е част слугинажа на корупционната схема, сега говори като страничен наблюдател от далечна Патагония.

 4. Ами какво и пречи на госпожата да се бори за истинска свобода на словото, а не само да дава интервюта, че имало такова животно някъде. Да започне с установяване собствеността на нейната медия. Да се разрови да види колко от необезпечените кредити на фалиралата де факто КТБ са отишли в непрозрачни медии. Колко се обогатиха всички национални тв канали с рекламите плащани за ББЦ, които излъгаха хората да гласуват, както се лъжат от рекламите да си купят вафла или хапче.
  А за МОЧА искрено се надявам да го съборим, осъзнавайки символа му на руска заплаха – ако не ни харесвате, ще дойде ЧА да ви освободи от вас самите.

 5. Мисля, същественото казано в публикацията, просто е естествен резултат от държавното устройство на РБ – нейната конституция.
  Обаче, авторката не е “вестоносеца” (messenger).
  Вестоносецът е ДПС.
  Това, което не мога да разбера, е, защо повечето се “нахвърлят” върху вестоносеца? На него трябва да се дава шанс, защото демонстира възможностите си за адекватно, на обективната среда, поведение.

  off topic:
  1) Сега лесно се вижда, колко огромна е ролята на Изпълнителната власт в държавата. И лесно се вижда, че тя – Изпълнителната власт – трябва да бъде независима от Законодателната (Народното Събрание) и е задължително да се възлгага чрез МАЖОРИТАРНИ избори, както е например в Обединените Щати на Америка (USA).
  2) Правителство с участието на ДПС ми изглежда най-добрия вариант в този момент.

 6. “Колкото до обществото като цяло, според мен то страда от тежък дефицит на грамотност. Което го прави лесно манипулируемо и лесно управляемо.”
  и по-долу:
  “Мисля, че както обществото, така и журналистите се нуждаят от ограмотяване.”
  Ето, това е право в десетката!
  За да се стигне до генералния извод за
  “необходимостта на обществото от свобода”!
  Съвсем скоро в блога третирахме темата за “Свободата и салама”!
  Дано поне малко е пораснал броят на разбралите!

 7. Що се отнася до МОЧА, обяснението за българската пасивност по въпроса е просто: За мнозинството българи този паметник е неприятен, но в момента ги вълнуват далеч по-неприятни проблеми като масова безработица, платено но калпаво здравеопазване, още по-калпаво (макар и платено) образование, необуздана престъпност и т.н. Народната поговорка гласи “Гладният не пита кой му дава хляб”. Все му е едно дали благодетелят е “син” или “червен”. Преди 25 години българите се интересуваха много по-живо от свобода, тъй като бяха значително по-сити. Сега плюят на приказките за свобода, защото според последните статистически изследвания, всеки 4-ти българин гладува:
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371648

 8. До: МАМ
  На бибитко/ББ/ дали мислите, че му пука какво осъжда АЛДЕ? Съмнявам се..

 9. СпасВ, къде се изгуби, приятелю?

  Много стимулират интерпретаторските ми усилия твоите постинги. Хич не ми трябва судоку, като ги чета! Пращай повече и по-често, да си жив- и особено- здрав от главата до петите!
  Това за messenger-а ДПС обаче не го разбрах много изтънко. Виж, другото ми е по-ясно (за законодателната, изпълнителната и съдебната власт, дето още Монтескьо го е измислил (има такива идеи и преди него ,в интерес на истината). А за Обединените Щати на Америка (USA)- да,прав си, точно така би трябвало да се произнася СЪ-единени е механично, ОБ-единени е по-извисено, израз на волята им.

 10. Единствено и само след разрушаването на ВСИЧКИ съветски паметници в БГ ще имаме надежда да проимаме медийна свобода, надежди за нещо друга са по-бледи и от тази да видиш жив дядо Коледа. Може би не е по темата но искам да споделя че днес гледах филма ‘Съдията’ и не можех да се освободя от мисълта че той трябва да бъде показван на ‘участниците’ в българската кривосъдна система по три пъти на ден ЗАДъЛЖИТЕЛНО всеки ден до пенсия.

 11. Към VALPET:

  С извинение, но написаното от вас е много евтина манипулация.

  “проблеми като масова безработица, платено но калпаво здравеопазване, още по-калпаво (макар и платено) образование, необуздана престъпност и т.н” са СЛЕДСТВИЕ на доминиращото присъствие на МОЧА.

  Когато бъде премахнат тотемът на съветофилията, тогава ще се решат и изброените от вас проблеми и тогава няма “всеки 4-ти българин” да гладува.

 12. Милиционерите от ГЕРБ се прегърнаха с кагебистите от НФСБ. Не че е изненада, даже е много показателно за пълзящата евразийска ориентация на РъБъ. И както казва “kalchomaniq”, не им пука – тов. Валерий Семенев вече се изцепи, че възраженията на АЛДЕ били “голям праз”. Да видим сега страхливата банкянска пожарникарка какво ще измисли по въпроса. Зер, вече няма БКП-партбилет за пазене, докъде може да продължи шпагатът между про-европейските думи и про-кремълските дела, е крайно интересно. А на матряла д.пе да му е яко!

  Респект, г-н Инджев!

 13. Г-н Иджев Вие казахте, Че в България ВСЕКИ МОЖЕ ДА РУГАЕ БЪЛГАРИЯ, НО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КРИТИКУВА РУСИЯ (камо ли в официална медия)Тази Ваша квинтесенция обяснява целия медиен пейзаж с неговата хроническа НЕСВОБОДА.
  Ще дам два примера от личен опит. Преди повече от месец се излъгах да дам интервю в вестник 24 часа. Темата касаеше Радой Ралин и аз казах следното: “Напоследък в нета се върти едно стихотворение за ВАНКАТА С ТАНКА, което приписват на Радой и аз недоумявам защо истинският автор, след като е жив не излезе да каже, че това стихотворение е негово. Авторът се казва Хаджи Бойко Бочев – художник и музикант от кв.Слатина и е отпечатал творбата в своята книга “Епопея на незабравимите”. След това допълних, че Радой Ралин по същата тема е отпечатал в списание “Всяка неделя” /0коло 1992г./ “ОКУПАТОРЪТ В СТРАНАТА, ВЕЧЕ ПРЕКРАТИ ВОЙНАТА, НО НЕ ЩЕ ДА СИ ОТИВА, ИСКА ВЕК ДА СИ ПОЧИВА.”
  Естествено горе казаното не се публикува /понеже било маловажен случай/, а моето интервю незнайно защо бе поставено в рубрика – ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ.
  Втория пример за драстична НЕСВОБОДА е спирането на предаванията на ЕКИП ИНФОХОЛИЦИ в радио София и тяхното достойно самонапускане. Водещите на “Часът на инфохолиците” Емил Янев и Кин Стоянов са носители на 9 бр. престижни награди за тяхната работа. Те са автори на още четири предавания: “Часът на Клио”, “Реалити роан”, “Различния до теб” и за хората в неравностойно положение. Проформа са свалени от някакво шефче, но ето и моята версия. При тях, в националния ефир слушах тези три предавания:
  1. За подвизите на генерал Иван Колев!
  2. За руския окупационен фонд за създаване на заддунавска област на Якобсон!
  3. За преврата на офицерите русофили срещу княз Батенберг!
  Ха, сега ми кажете защо останаха без работа Кин и Емил? Хвала на тях!

 14. Колеги, моля не пълнете гушите на ВАРВАРИТЕ! Не зареждайте в Лукойл!

 15. За МОЧА…

  Когато т.н. критична маса от българи прочетат невероятно добре (само с факти, кратко, достъпно) написаната “България – военният трофей на Сталин” / К. Боздуганов, след което не може да не осъзнае огромният цинизъм на “освободителите ни” и техните “фили”, тогава “въпросът” с МОЧА ще се реши съвсем естествено…

 16. Тъжно ми става като си помисля.
  Нашите Дядовци са живели с радост, че най-после турско няма. Че си е отишло. България е процъфтявала. Борис е обичал истински България. Но ето идва Сатана и го покосява. Покосява и нас! Какъв мал шанс да живеем между Турци и Руснаци !!!

  Вярата ни в Христа е слаба и неговите врагове ни поробват. На кого да се сърдим ?! Ако сте чели Петър Димков … Той казва, че Турско ни е пратено от горе заради избиването на Богомилите.
  А Кръста на Кръстова Гора (пазена със автомати от Комунистите) е поставен точно то Борис. Как няма да го убие Сталин. Цялата тази наука за Комунизма е измишльотина от Сатана а Сталин, Хитлер и прочие са негови Слуги! Както станаха негови Слуги и милиони Българи. Каква Свобода искате! Кой ще ви в даде ? Сатана ли ???
  Кой от днешните полици в Парламента не е негов Слуга? А накои са му дори Любовници! Гоцета и прочие… Отрепки!!!

 17. MAM и СПАСВ , ДпС миналата година “управляваШЕ” с УЛТРАнационалсоциалистите от Атака, АЛДЕ да имаше нещо против това “управление”???…

  СПАСВ, миналата година ДпС НЕ искаше да прави коалиция с ГЕРБ, защо си мислите , че сега ще иска???…
  Не само ,че не искаше с ГЕРБ, но и си плащеше на Долен, за да “крепи” Олигархски!Само и само да не коалират заедно с ГЕРБ.

 18. Юлияне, приятелю и съмишленико!

  Там е проблемът, че ЛУКОЙЛ по статут на собственост е толкова оплетена история (няма време за подробности), от която накрая излиза, че руският дял в нея е миноритарен. Скалъпили са го някак…
  Виж, с ОМВ е още по-усукано, но отдавна се знае, че покрай австрийския неутралитет тя е стара сесесерско-руска перачница – тук само споменавам НОРДЕКС, а който е виждал във Виена централата на въпросната шпионска, пардон!-“търговска” централа на КГБ още от брежнево време, се кръсти!
  Че и за източноевропейските направления на ШЕЛ кръжат мрачни слухове…

 19. Извинете, въпросната г-жа се оплаква, защото нейният работодател, и в частност тя, не са част от обръчите. Проста не са “наши кучи синове”. Отдавна съм казал, че у нас прилича на филм на Тарантино, няма положителни герои. Не и във филма.

 20. Драги Zukerman,

  Без никаква вярвай ми, мистика-подготвих един пост, който в 90% се покрива с казаното така точто от теб за рубладжийския ортаклък между милиционерската тумба герб и тайфата пенсионирани ченгета- лаладжии от тв скОт.Изводът ми- рязко достанциране на РБ от този резил-още повече, че ББ пак увъртя за “програмна подкрепа”. А ние не сме толкова късопаметни и помним, как той сложи 2 услужливи човечета от ДСБ на зам.-министерски постове, как те там си кротуваха пред началника, как единият даже много кротува,преди да стане посланик.
  А за реакцията на шефа на евролибералите имам по-особено мнение. Никога не съм крил от колегите във форума, че аз (с коленопреклонно извинение пред дамите!) пикая отвисоко и надалеко на всякакви путеринги, долове, ромпои, ащънки, ЕНП-та, АЛДЕ-та, ПАСЕ-та, МАСЕ-та, ПРАСЕ-та и пр. импотентни персони и структури. Сочете ме с пръст, дерете ме жив- така мисля! Та как минхер Ги Верхофстад приема тоталния дерибейски феодален терор на неговите либерални партньори? Как минхер Ги Верхофстад оценяма миналото им на комунистически ченгеджийски куки, съсипали живота на своите сънародници? Какво минхер Ги Верхофстад мисли по юридически доказаната им роля за мафиотизирането на българската икономика и кражбите им на европейски пари? Ето пак двойните морални стандарти.

 21. Стамбо,
  Защо да е оплетено ? Дай ги тези подробности за Лукойл. Или когато имаш време.
  В нета се казва Ротшилд.

 22. ДРАГО ДИВАНЕ,

  Да, знае се за Ротшилд, но оставяме конспирациите – факт е, че 77 % от акциите на ЛУКОЙЛ принадлежат на базираната в Холандия банкова ING Group. Точно нейното руско поделение ИНГ банк „Евразия“ държи 100 %
  (Данните- ОАО „Лукойл“, Структура акционерного капитала, http://www.lukoil.ru/static_6_5id_213_.html ).Иначе с българския клон препродажбите между различни кайманови, крокодилови и вирджински офшорки замайват главата.

 23. Важното е кой държи контролния пакет на ING. Без никакви конспирации. Антон Тодоров даде доста документи по въпроса още на 25.02.2013 – който иска да чете:
  http://frognews.bg/news_51936/Vnimanie_zaplaha_otvan_-_Moskva_zadkulisieto_ili_koi_klati_darjavata/

  В ГУГЪЛ при желание може да се намери достатъчно достоверна информация. В общи линии, Тодоров казва следното:
  “Вие наистина ли нямате понятие как се случват процедурите при приватизация? Защото представите Ви са като за покупко-продажби на битпазар, без да ви обиждам, освен ако не го правите с някаква цел 🙂 Освен това знаете, че е лесно да пуснете интригата; „Костов подари на Златев и на руснаците….” и т.н, истинските факти за което изискват време и не е честно да разчитате, че рядко някой може да го намери, за да Ви опровергае.
  Ето накратко някои от процедурите при приватизацията в частност на „Нефтохим”.. От Лукойл!
  Най-напред кандидатите минават през конкурс по документи. Офертата представена от „Лукойл петрол” е най-добра, подкрепя я не само АП, но и Международната Финансова Корпорация ((International Finance Corporation – IFC), част от групата на СВЕТОВНАТА БАНКА, която е готова да финансира проекта, след окончателното решение. И уведомява за това с писмо. По сделката работи и посредник от ЕС: консорциумът “Артур Андерсен” – “Кредитанщалт”, който заедно с АП (Агенция по приватизацията), искат от тримата кандидати, преди финала, да подобрят офертите си. Тримата кандидати за „Нефтохим” са: “Лукойл петрол”, “Балкански нефтен консорциум” и кипърското дружество “Логомат сървисиз”. Те внасят запечатани пликове с подобренията си. Екипът на посредника ги занася за обсъждане и във Виена. Цената на “ЛУКойл петрол” е по-висока от цената, предложена от “Балкански нефтен консорциум”. Кипърската фирма “Логомат сървисиз” (“Шел”, далече преди това, се е отказала от “Нефтохим” и е предпочела да инвестира в бензиностанции и търговия с нефтопродукти), не е подобрила офертата си. От своя страна и IFC е одобрила Лукойл. Както и АП в България.. Такива са фактите за приватизацията на „Нефтохим” За какъв подарък на Костов за Валентин Златев говорите?
  Защо все пак има единомислие за „Лукойл”?
  1. България е бедна, едва излиза от катастрофа, а нефта от Русия е най-евтин, поради късите транспортни разстояния и ограниченото търсене в Черноморския басейн. Доставките отвъд Босфора не са проблем, но просто са по-скъпи.
  2. Лукойл беше вече фирма с масирано участие на западни капитали, действаща в конкурентна среда. Като такава се очакваше да не може бъде инструмент за геополитика.. Нито да бъде МОНОПОЛИСТ, според договора и възможността на държавата да го държи изкъсо, с притежаваните от нея 34% (тоест над една трета) от „Нефтохим”
  3. Държавата взе 101 млн. долара за предприятие, което за по-нататъшното си съществуване се нуждаеше от минимум 400 млн. долара за оборотни средства и инвестиции? И това стана. Нефтохим, която агонизираше (след една далавера с пшеница при Виденов), със загуба от 85 млн, през 1996 г. , източвана на входа и на изхода 1993-1996; която рафинерия никоя банка и никой доставчик в света (и най-вече руските доставчици) не желаеха да кредитират, след приватизацията изпълни изцяло инвестиционната си програма и СПАЗИ СРОКОВЕТЕ НА ЕС за преминаване изцяло към безоловен бензин?
  Правителството на Костов и тези след него не му позволяваха да граби.. В цената на горивата и тогава, като сега, влизаше като основна компонентна цената на петрола на борсата , но цените у нас се задЪржаха доста по-ниски от тези на европейските пазари.
  ПРИЧИНАТА ДНЕС, ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО МОНОПОЛИСТ, Е ЛИЧНОТО МУ ПРИЯТЕЛСТВО С БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА. А И С ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ. Както и общите им интереси към Русия.”

  Така че положителнии герои в пиеската верно няма, всички са нечии “кучи синове и дъщери”, а Лукойл зарежда всички вериги в РъБъ.

  Иначе за Верхофстад и двойните стандарти – също е верно, с дребно уточнение. Не Верхофстад вкара ДПС в АЛДЕ, а едни други уж демократи и европейци, дето обаче тайно много филят рАЗИЯ и куфарчетата със “зелено” от рАЗИЙските емисари. Несравнима е и бройката депутати, да не говорим, че ДПС никога не е правила преки антиевропейски изказвания като Валерий Семенев и агент Каракачанов.

  Иначе респект на СТАМБО и г-н Инджев!

 24. Мерси Мерси !

  Аз тук чета за ING (Internationale Nederlanden Groep) .
  http://investors.morningstar.com/ownership/shareholders-overview.html?t=ING

  Description
  ING Groep N.V. (ING), is a global financial institution offering banking, investments, life insurance and retirement services to meet the needs of the customers. The Company’s segments include banking and insurance. Banking segment includes retail Netherlands, retail Belgium, ING direct, retail central Europe (CE), retail Asia, commercial banking (excluding real estate), ING real estate and corporate line banking. Insurance segment includes insurance Benelux, insurance central and rest of Europe (CRE), insurance United States (US), Insurance US closed block VA, insurance Asia/Pacific, ING investment management (IM) and corporate line insurance.

  Това са нейните акционери.
  Най-големите са:
  CREF Global Equities
  CREF Stock
  TIAA-CREF Large-Cap Value Instl
  DFA International Core Equity I

  http://www1.tiaa-cref.org/public/about/governance/corporate/structure/index.html

  TIAA was chartered in 1918 as a stock life insurance company, domiciled in New York State, to provide employees of nonprofit education and research institutions with the means to enhance their future financial security. The Carnegie Corporation had provided TIAA’s initial $1 million capital, and as sole owner of TIAA, it held all the stock: five hundred shares.

  As a companion nonprofit organization to TIAA, CREF was founded in 1952 to provide retirement annuities based on investment in common stock. It was created through an act of the New York State legislature, under which it was organized as a nonprofit company controlled by specified members who generally have a legal function similar to that of shareholders. In the 1980s, CREF registered with the Securities and Exchange Commission (SEC) as an investment company under the Investment Company Act of 1940.

  DFA International Core Equity is an open-end fund incorporated in the USA. The Fund’s objective is long-term capital appreciation. The Fund invests in a broad portfolio of non-U.S. companies with an increased exposure to small capitalization and value companies.

  http://www.reuters.com/finance/stocks/companyOfficers?symbol=ING&WTmodLOC=C4-Officers-5

  А това е борда

  Погледни само какви постове са заемали.

  Не виждам нищо руско където и да е . Основните Акционери са с произход USA.
  За руския клон не мога нищо да кажа но нали той се подчинява на общата политика.

 25. Има два пасажа в интервюто, които според мен са обърнати наопаки – в тях следствието се представя като причина. Единият е: “Ако едно общество допуска да бъде манипулирано, заплашвано, купувано, лъгано, ако то не е достигнало степен на развитие, в която това да е неприемливо за него, ако то не си е изработило механизми да се противопостави…” С това не мога да се съглася, защото през последните 70 години комунизъм и посткомунизъм България се управлява от все същите манипулатори (КОИ!), които на няколко поколения българи не дадоха възможността да живеят, без да бъдат “манипулирани, заплашвани, купувани, лъгани”. Как да станеш свободен, като цял живот са те държали като роб, като всекидневието ти е борба за физическо оцеляване, а образователната и медийна среда те затъпява и опростачва духовно?! (Едно от първите неща, които разбрах, когато дойдох да следвам в Германия, беше, че не бях научен/а да… мисля самостоятелно. А в Германия учениците пишат още в трети клас реферати!). Но и без да си подрастващ интелектуалец: ако си германски работник, който взима примерно 30 евро на час, никога няма дори да помислиш да продадeш гласа си на избори – и то на тези, които смучат потта ти…
  Или за да обобщя с едно изречение: рибата се вмирисва от главата. Калпаво държавно управление –> калпав народ. А не обратното, Джамджиева!

 26. По-нататък в интервюто чета: “Електоратът си избира политици(…)”. Хайде, бе! Ако аз (а не КОИ?) като електорат наистина избирах политици, то гоцэ, боцэ, баракова и бардакова никога нямаше да станат политици. В този ред на мисли: жалко, че Иво Инджев не иска да влезе в политиката, а Иван Костов излезе от нея…

 27. Ами Да! Всъщност за мен е загадка тази история! Аз дори намерих още нещо. За съжаление в нашата БГ новините са кът.

  http://www.nytimes.com/2012/06/13/business/ing-bank-to-pay-619-million-over-sanctions-violations.html?_r=0

  ING Bank to Pay $619 Million to Settle Inquiry Into Sanctions Violations

  “For more than a decade, ING Bank helped provide state sponsors of terror and other sanctioned entities with access to the U.S. financial system, allowing them to move billions of dollars through U.S. banks for illicit purchases and other activities,” Lisa Monaco, the assistant attorney general for national security, said in a statement.

  и тук

  http://info.iwfinancial.com/RESOURCES/Issue_Updates/Risks_from_Violating_Iran_Financial_Sanctions

  Companies Accused of Violating Financial Sanctions Suffer Reputational, Financial Losses
  August, 2012

 28. До СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ
  Г-жо, Ние мислим обаче в погрешна посока. Духа ни мисли само за Салама и затуй си го получаваме. В повечето случаи отзад. Играем живота като Тото маниаци но в края винаги губим, защото играем по правилата на Паяка в чиято паяжина сме се уплели.
  Това е Българската държава – Една голяма Паяжина.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.