Руската “Новоазия”- другото име на “Антиевропа”

В статията от руския печат, преведена за ivo.bg от Васил Костадинов, няма място за твърде дребна(ва)та на фона на междуконтиненталните руски претенция тема “България”. Но пък написаното от руския автор може да послужи за ориентир накъде ни дърпат от Москва с помощта на тяхната пета колона в България-дърпат ни назад ( към времето, когато България е била  подопечна на Азиатския департамент на руското външно министерство) и на Изток, където дори и най-отявлените путинофили у нас не изпитват желание да живеят и работят. ( ivo.bg)

Новоазия

Русия като „друг свят”

 

Изминалата седмица бе белязана от едно от редките посещения на президента на Русия в Европа. От една страна, то беше съпътствано с доста познати моменти: национален фолклор, дълбока концентрация върху първостепенната тема в света – доставките на природен газ, както и убеждението, че при тези ниски цени на петрола, световната икономика ще рухне. От друга страна, посещението се състоя: “на фона на „срещата на върха „Европа-Азия”, провеждана на всеки две години – и беше трудно да се устои на впечатлението, че Русия в Милано е въздействала на европейците като „най-азиатския” партньор.

 

В течение на много години, законите за развитие на световната икономика диктуват правилата на поведение в политиката и определят начина на живот в много и различни страни – особено ясно това се вижда в Азия. Въпреки че днес е модерно да се говори за появата на „азиатския век”, това не е съвсем правилно.

 

Първо, правилният термин е „тихоокеанска ера” (на района сега се пада повече от 59% от световния брутен вътрешен продукт) – но не трябва да забравяме, че делът на азиатския “бряг” е по-малко от половината, и то дори,ако включим и Русия (БВП по пазарни цени, данни на МВФ за 2013 г.). В тази Азия, освен Китай, към който сервилно гледа Москва, има и Япония, с недружелюбни отношения с Пекин.

 

Второ, Азия напредна през последните десетилетия, не защото ясно се различава от Запада, а по-скоро защото започва да прилича на него. Да, можем да спорим за „китайската специфика”, но посещавайки китайските мегаполиси и индустриални центрове, е трудно да се убедим, че те не са въплъщение на западния модел.

 

Трето, въпреки наличието на голям брой азиатски политически противоречия и дългогодишни конфликти, на континента се запази мира, а дори и Китай, който има, меко казано, малко повече поводи за претенции за Тайван, отколкото Русия – за Крим, предпочита да провежда своята външна политика по съвсем различен начин. Азия с японския скок от 60-те, изглежда, си зададе ясна – и аз ще добавя достойна цел: да използва инструментите, преди това приложени от Запада за установяване на своето господство, да стане по-добра и по-съвършена от същия този Запад.

 

Днес Азия е континент, гледащ в бъдещето, като никой друг. Почти всички страни в региона започнаха модернизация, когато да погледнеш назад беше просто страшно: в Япония още димяха скелетите в Хирошима; в Корея – опожарена земя около 38ми паралел; в Сингапур – прогонени от Малайзия; в Тайван – разгрома в китайската гражданска война …

 

После Китай започна да се модернизира, измъквайки се от “културната революция”, глада и икономическата деградация. Ето защо чувстваш традицията тук, но не се вижда никакво желание “за завръщане в миналото”. Мао в Китай е почитан повече от Брежнев в Русия – но да се върне в онази епоха, за разлика от руснаците , както изглежда, не мечтае нито един китаец. Какво „азиатско” има в икономика, която внася 39% суровини и енергоресурси,а 86% от износа е електроника и други високотехнологични продукти, и където онлайн магазина Alibaba струва на пазара по-скъпо от най-голямата петролна компания PetroChina? „Азиатския начин на производство”, наречен от Карл Маркс най-изостаналата форма на индустриална организация, вече е част от историята.

 

Това е така, защото в Европа отдавна като с равен и “на един и същ език” говори с Азия – и този диалог е важен елемент на съвременната система на международните икономически и политически отношения.

 

Но има и друга Азия – Азия на ” Мюсюлманските братя” и “Хамас”, Азия на иранските аятоласи и молла Омар, Бин Ладен и Ислямска държава.Азия от този тип не е склонна да приеме напредъка през последните десетилетия и дори векове; тя е готова да “зацикли” в своята специфичност и уникалност, създавайки своя собствена идентичност, основана на религията, утвърждавайки върховенството на „духовното” над материалното, върховенството на канона над всички практически съображения.

 

Тя не говори със Запада, смятайки го за абсолютното зло, недостоен за съществуване и подлежащ на унищожение. Терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон, Найроби и Бали, Лондон и Мадрид – са само някои примери за новия „Диалог на цивилизациите”. Отговорът на Запада на това, което се случи, не може да се нарече безкрайна проява на хуманизъм – и, както изглежда, голяма война в Близкия изток, е малко вероятно да се избегне. Факт, е че има само един избор: „Или сте с нас или с терористите” – казваха в последните години, хора толкова различни, че изглежда единствено това ги обединяваше.

 

Междувременно, срещата „Европа-Азия” в Милано показа, по мое мнение, че сме свидетели на появяването на още една Азия, различна от първите две. Тя се въплъщава от днешна Русия, външно бързо променяйки се по западен модел, прекланяща се пред западните материалистични ценности, по-силно от съвременния Запад, но в същото време проповядваща собствената си уникалност и изключителност, основани на “силен генетичен код”, общи етнически корени и универсална духовна мисия. Русия, която се „набучи на нефтената игла” толкова дълбоко, колкото Саудитска Арабия, но за разлика от нея – постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, заедно с индустриалния Китай и постиндустриална Америка. Русия готова да признава и поддържа клиентелистки псевдодържави и да поддържа “управляема нестабилност” като нов инструмент на международната политика. Въпреки че все още е трудно да се каже колко успешен ще бъде проекта „Новорусия”, проектът „Новоазия” вече може да се счита за завършен.

 

Срещата в Милано, въпреки всички усмивки и комюникета, показа, че Европа е готова да разговаря с „Новоазия” (включително дори и за „Новорусия”), но нейното търпение е изчерпано, и напредъка на тези преговори ще намалява. Канцлерът Меркел изглежда е права като казва – „другия свят”. Съзнанието на руския политически елит и руската интелигенция е коренно различно от европейското. Използваният от тях език за моралните оценки (добро – лошо, справедливо – несправедливо) е много по-близо до реториката и аргументите на мюсюлманските богослови (съответстващи на принципите на исляма – или не), отколкото до европейския правен език (законно – незаконно, легитимно – нелегитимно). Границите на разумното и допустимото не се определят от законите, а от целесъобразността, и с течение на времето това ще става все по-очевидно.

 

„Новоазия” през следващите години има шанс да стане за Запада не по-малко предизвикателство, колкото „Новорусия” – за една малка част от него – Украйна. За Европа ще бъде изключително трудно – и психически, и на политическо ниво – да преодолее отношението си към Русия като част от себе си и да промени възприятието си за нея като враждебно настроена към Запада, традиционалистка и ретроградна държава. Този процес ще отнеме години, ако не и десетилетия – но в крайна сметка Европа ще трябва да се примири с това – както и Украйна, рано или късно трябва да се примири със загубата на Крим и Донбас.

 

Да се примири и продължи – навярно, и по-скоро в ежегоден формат – да провежда срещи на високо равнище „Европа-Азия” и „Азия-Европа”, обсъждайки на тях не само сериозни икономически проблеми, но и да „си сверява часовника” в политиката си към ислямските и православните държави, които толкова неподходящо разделят „атлантическия” и „тихоокеанския” клонове на цивилизацията.

 

Владислав Иноземцев

 

„Московский комсомолец” 21.10.2014

 

14 мнения за “Руската “Новоазия”- другото име на “Антиевропа””

 1. Чудесна статия! И понеже тук сме все хора с интерес към историята,размислите по тази тема водат към корените- това са теориите на Н.В. Устрялов за “националболшевизма”. За него чух и го четох за пръв път преди 10-ина години. Тогава си помислих, че както Сталин му е откраднал концепцията (че точно болшевизмът един ден ще се трансформира във великоруска хегемония), така е много вероятно Путин (и придворния му кръг геостратези) да я развият на практика. Изглежда, не съм се лъгал.

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%BB%D0%BE%D0%B2,_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

 2. Статията партнира на нещо много силно от тези дни, извинявам се на онези, които са го чели- “Не Украйна, Русия е грешка на историята”

  http://offnews.bg/news/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8_289/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BA%D0%B0_408209.html

 3. Добре де, САЩ И ЕС произвеждад над 65% от световния брутен вътрешен продукт, но да примем, че са 60%. Да приемем, че Азия и Тихоокенаският район произвеждат 59% – това прави 119%. Такива проценти даваха знатните доячки по Татово време – 120% млеконадой от възможни 100%, а на събранието Вуте питаше дека е сиренето, на другия ден питаха дека е Вуте. Та Канада, Мексико и Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия и още много неизброени държави, нищо ли не произвеждат цяла година? И още нещо, Китай изобщо не се води по акъла на Путин. На Китай пазарите са главно в ЕС и САЩ. Много от китайските фирми са дъщерни на европейски и американски фирми. Не броим други, като японските. Морето от работна ръка кара фирмите от цял свят да инвестират в Азия. И най-важното, най-големият враг на Русия е Китай. Ако Русия продължава с политиката си да се дърля (това е по силите на Путин – да се дърля) с ЕС и САЩ, съдбата на Русия е да се превърне в суровинен придатък на Китай. Китай вече поглъща руските фирми и това е началото на края на Руската империя.

 4. Бихте ли направили един задълбочен анализ чрез статия относно переспективите за Европа, във връзка с TANAP и ТАP, газовия терминал до Кавала,за втечнен газ,изградения терминал в Литва, и т.н.
  Благодаря предварително

 5. Илюзии, провинциални илюзии на г-н Иноземцев, типични за омъгления светоглед на депресирани “Не_знам_кой_съм,_но_ми_се_иска_да_съм_ някой”.
  Отблъскващата безпътица на Русия вече 25 години мъчително мести “Берлинската стена” на изток. Скоро от нашата страна на тази екзистенциална стена на Свободата ще са и Беларус, и Молдова и Кьонигсберг, наред с ЦЯЛА Украйна. И никой, никога няма намерение да се “примирява”. Злото от другата страна на тази стена е време да свикне с компресията на собствената си депресия, водеща до експлозия на цялата провинциална илюзия-заблуда.
  Както и халифат-мейкърите ще схванат, че държава в землянки не се прави.
  Само се мре и краде.

 6. Ако мога да опонирам на елемент от финала – за да си свериш часовника се изисква наличие на обективна необходимост от актуализация. Такава необходимост православните държави не проявяват последователно и с охота.

 7. Хубав анализ. Можеше и по силно да се свърже ислямската държава/което е лицето на войнстващия човекояден ислям, с Руското примитивно и също така войнстващо православие, което пък е туземен монархо олигархо комунизъм… Рано или късно, маската от лицата и на двете туземни некултурия ще падне и ще видим, че става дума за едно и също. Ислямския халифат е руско сирийско творение, създадено от останките на армията и спецсилите на Садам,което Путин подхвърли като занимавка на Обама за да забрави за Украйна. Скоро ще стане ясно, че Путиния и Халифата са едно и също. Очаквам опорни точки в тая посока на извъртания на нещата да бъдат спуснати много скоро и на нашите непримирими антиислямисти от Атака и другите русофилки..Ох как ще сложат гъжвите..! Логичното е тия които си приличат да се обединят срещу другите които са си лика прилика.Т.е. Русия и екстремисткия ислям срещу останалия свят.

 8. Здравейте! Току що се натъкнах на поредната фалшификация https://www.youtube.com/watch?v=XfZXmT_gdOU Болгары сняли антивоенный ролик “Together” с призывом объединиться против США и НАТО.
  Призивите от типа СКЭПИ БОЛГАРСКИ ДРУГАРИ!ПОЛНОСТЬЮ ПОДДЕРЖИВАЮ!ВЕСЬ МИР, ВСТАВАЙ В РЯДЫ БОРЦОВ ПРОТИВ ТРУПНОЙ ПОЛИТИКА США! се виждат и на сайта на Имперская газета. Самото клипче е по поръчка на сирийците в България.
  Това, обаче, което най-много ме издразни е отношението на кретените от рашата: те все още ни смятат за послушни едноклетъчни, и дори наричат “нелюди” всички антируски българи. Та, имаме още мноооого работа, докато изчистим тези боклуци оттук, “другари”

 9. off topic:
  IDC Study: How Many Software Developers Are Out There?
  Estimated # for 2014
  Software developers – 18,539,500
  Professional: 11,005,000
  Hobbyist: 7,537,500
  When it comes to countries, United States has the most software developers (professional + hobbyist) – 19.2%, followed by China with 10.1% and India with 9.8%.

 10. Честит първи сняг на всички.Не винаги нещата са хубави,но трябва да се посрещнат.Така е и с тази статия.Тя е една голяма словесна боза включваща неясната”срещата на върха,Европа-Азия”и многословието със срамежлива теза,че Русия като”друг свят”и новоазия са голяма работа.Явно авторът си е наумил,че има работа с люди любящи руския онзи свят.

 11. Конфуций е казал:“ не прави на другите това, което не искаш да правят на теб“.Явно руснаците не са го чели или не го харесват, но виждам, че китайците ще им го покажат нагледно като до десетина години провъзгласят Новокитай- от Урал до Владивосток.

 12. Г-н АНДРЕЕВ, НЕ сте прав! Ще има и “новорусия” ,и “новоазия”. Като новорусия ще е до Урал, а новоазия ще оттатък Урал. Като Китай ще се “погрижи” за новоазия, а туПин за “новорусия”. Китай ще “изпълни” желанието на туПин за “нова” Азия, за което вие намеквате!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.