43-тото народно сърбание на попарата, която ни надробиха

Може ли да се направи сериозен политически коментар върху несериозна фактологична основа?

 

Понеже не може и понеже днес (отново) не се изясни ще има ли, няма ли да има правителство, а вариантите се оказаха поне колкото са вероятните коалиционни партньори в управлението, нека и на един коментатор да му бъде позволено като на политиците да се взре в детайлите без риск да сбърка нещо с невъзможното прогнозиране.

 

Вашият коментатор, както всички вас, които не сте били в парламента, проследи обилните преки телевизионни включвания от откриването на 43-тото Народно събрание и да му (ми) е простено, ако нещо е пропуснал. Невинен съм: само толкова се видя от предкулисието!

 

Какво ми направи впечатление от езика на жестовете извън липсата на изненади в политическото говорене?

 

Голямо целуване на патриарх Неофит падна и предимно – на ръката му! Създаде се впечатление на отчаяно уповаване на Божията подкрепа от страна на едни объркани негови чада. А беше време, не толкова отдавна, когато всесилният премиер Борисов, говореше за Бог като за „началника”! Май вече не му е до хашлашкия майтап по темата.

 

 

Най-много в това старание се отличи самият Бойко Борисов. Камерите го показаха веднъж да целува патриарха в кулоарите по ръцете и бузите, после втори път в пленарната зала и накрая, вече за трети път, на слизане от трибуната след речта,    от която отново не ни изясни дали ще ни управлява ли пак ще избяга от тази отговорност , както от премиерския пост на 21 февруари 2013 година и от управленския мандат на извънредните избори след това.

 

Борисов си запази правото за всеки един от тези варианти и можем да не се съмняваме, че ще избере в крайна сметка най-изгодния за себе си, само че този път с позоваване на резултатите от предложената от него лидерска среща с другите ( т.е. виновните) партии.

 

На ръба на куриоза бяха и няколко други съприкосновения.

 

Меглена Кунева се ръкува, но не целуна патриаршеската десница. Само приклекна, както сме виждали да се прави по католически.

 

Валери Симеонов се ръкува делово и доста припряно по пътя към трибуната, но изведнъж се сепна и приклекна за целувка върху ръката на патриарха, която още стискаше неговата- сякаш го върна на поправителен.

 

Светлин Танчев, видимо не на себе си ( както се чу от многобройните му лапсуси после при прочетената от него реч), се задържа в клекналата поза на целувката притеснително дълго- почти като при изповед. Дали новоизбраният парламентарен лидер на България без цензура, преименувана от днес на Български демократичен център, не искаше по този начин прошка за всички лъжи на своя шеф Бареков и на собственото си (съ)участие в предизборното надлъгване?

 

Сидеров не само мина през процедурата на целуването по пътя към трибуната, но и надскочи в религиозния си плам всички с предложението в пленарната зала да има кръст ( а не европейско знаме, което той поиска незабавно да бъде махнато).

 

Сигурно е имало и други изключения, но изключението, което вероятно си струва наистина да бъде отбелязано, беше радушното, но без съпътстващи целувки, ръкостискане на президента Плевнелиев с патриарха.

 

Някои могат да кажат, че не е прав, но поне не беше прегърбен, а нали тъкмо в това го обвиняват , че бил безгръбначен?!

 

Впрочем, като става дума за президент(а), Борисов трижди засегна тази дума в своето неподредено, но за сметка на това неясно ( като посочване на изход) кратко изказване. На два пъти ясно подчерта, че не е честно президентът да бъде оставян да се справя още месеци с проблемите на страната чрез своето служебно правителство. И още веднъж, макар това изобщо да не беше необходимо да бъде споменавано в съществуващия контекст, Борисов съобщи новината, че няма да се кандидатира за президент.

Верен на себе си да раздава от публични трибуни заповеди за колективно изпълнение, Борисов повиши тон с инструкция, повече никой да не го пита дали иска да се кандидатира за държавен глава.

 

Борисов изтъква като свой приоритет загрижеността за удобството на Плевнелиев, когото унижи безцеремонно в нощта на спечелените президентски избори, изтъквайки себе си като човека, без когото Плевнелиев нямаше да стане президент.

 

В изпреварващ отговор Плевнелиев ( още преди това изказване на Борисов) не го пощади и обяви в речта си, че България няма нужда от месии ( в какъвто Борисов си беше повярвал, че се е превърнал).

 

И понеже днес всички са се вторачили в Борисов като в месия в центъра на политическата ни вселена, от когото зависи политическата развръзка, по мое скромно мнение репликата на президента за отминалото време на месията прозвуча като главното, макар и закодирано политическо послание. Разчита се така: може да има управление и без Борисов. Предполагам, че по този начин бяхме подготвени за най-вероятния сценарий.

 

Следва краткият епизод от сериала „Преход”, със заглавие „ 43-то народно сърбание на попарата, която ни надробиха”.

 

 

 

 

 

 

 

15 мнения за “43-тото народно сърбание на попарата, която ни надробиха”

 1. За първи път,до колкото си спомням,имах интереса и търпението да изгледам цялата процедура по откриване на народното събрание.Без съмнение акцентите които г-н Инджев поставя в коментара си са първостепенни и заслужаващи внимание.Това което ме впечатли ,без да ме изненада кой знае колко,бе абсолютно просташкото поведение на Сидеров въобще и в частност-назидателния и не търпящ възражение тон по отношение на чуждестранните дипломатически представители-гости,уважили откриването на 43-то БГ народно събрание.Това което Сидеров отправи към тях,бе като ехо на настървеното антиамериканско и антиевропейско послание на Путин,на последната му публична изява.И ако някой е имал съмнение за това ,че Сидеров и Атака са шпицкомандата на 5-та колона в БГ,нека да престане да се съмнява!!!Атака и нейният лидер са финансирани и изпълняват абсолютно открито тези си задължения!Чудно ми е ,как е възможно голяма част от гласуващите за тази партия,без вероятно до имат някаква лична материална облага,се вързват на тези номера.В същност,голямата част от БГ русофилите са в редиците на БСП и АБВ….

 2. И още едно допълнение, господин Инджев, ако ми позволите. През цялото време ББ говореше от първо лице, единствено число. За този човек няма ръководство на партията, в която членува, няма решение на самата партия, няма решения на коалиционни партньори и т.н. За него има само “АЗ” – “ТОЙ” не бил мислил за президентските избори, “ТОЙ” нямало да прави това или онова …
  И още нещо – когато всички започнат да коментират политиците, нека да се замислят върху следното:
  След като положението в държавата остава все така зле, а политиците не успяват да се справят с управлението на страната, то тогава хората, които са основата на избирателната система не са жертва на политическата система и нямат право да се оплакват, а са преки съучастници.

 3. Браво на Цецка Цачева! Как героично изтърпя просташките издънки на недоразумението Сидеров, отмина го без да изкаже нещо като от нещата, които ми дойдоха на ум на мен, например. Май ще е най-добре да не му обръщаме внимание.

 4. Заради ненормалника сидеров ме е срам,че съм българин!!Господи/врости ми,че споменавам Името Ти!/но след като живееш сред слепци и русофили-предатели на България,към кого можем да се обърнем за помощ????Към кого??

 5. Не съм гледал нищо. Изцяло и има защо се доверявам на коментара на г-н Инджев и на списващите под него съмишленици.
  “НормалнО”, нямал съм абсолютно никакви други очаквания, че Император Тиквоний банкянски ще реди пасианса си, било премиер сега, било за президент след 2 години, единствено през призмата на собственият си интерес и непомерното най-вече его. Всичко останало би било страхотна изненада за мен.
  Ще да видим!
  P.S.
  Г-жа Кунева,ако не съм в грешка, е католичка. Ерго, поне в това отношение при “общуването” днес с Патриарх Неофит е точна.

 6. Патриархът на Българската църква може и да е гост в Народното Събрание, но това е място на публичната власт, където той не си е на мястото.
  И най-добре е да има протокол т.е. формална процедура, която да определя публичното поведение на представителите на публичната власт.

 7. “Интересно” защо прокуратурата “дреме” толкова дълго време, след отнемане на имунитета му от предишното Народно Събрание и не връчва обвинителен акт и не го изправя пред съда, за поредицата му “хулигански прояви”, насилие, физически разправи и други престъпни деяния и закононарушения на лицето Сидеров!

 8. “…репликата на президента за отминалото време на месията прозвуча като главното, макар и закодирано политическо послание. Разчита се така: може да има управление и без Борисов. Предполагам, че по този начин бяхме подготвени за най-вероятния сценарий”.
  Ха дано!

 9. “И още веднъж, макар това изобщо да не беше необходимо да бъде споменавано в съществуващия контекст, Борисов съобщи новината, че няма да се кандидатира за президент.”

  Значи ще се кандидатира за президент.

 10. Ако Бойко иска подкрепа Свише, трябва да спазва Божиите Закони а не да целува ръката на Попа. Бойко, с Целувки не става майна!!! Такъв Смешник като тебе не се е раждал! Де е Алеко, да те опише да се посмеем! Ама сигурно ще го застреляш! Още един съвет! Да нямаш нищо с Гоцето, че ще го ядеш! Гоцето ако целуне кръста, ще изгори!

 11. Към mun40:”Заради ненормалника сидеров ме е срам,че съм българин!!”
  сидеров не е от Българския род. Обърнете се към корените си, за да се гордеете, а не да се срамувате. Съименникът Ви от “Под игото”, нито за миг не се е срамувал, че е БЪЛГАРИН, доказвайки го със смърта си, въпреки че не е можел да чете, говори и пише.

 12. Г-н МАДЖАРОВ, в един от коментарите си около сегашните избори г-н Илиян Василев твърдеше , че на тези избори е дошла заповед “свише” към рублофилите да гласуват за Долен и така той да влезне в парламента!!!
  В последните часове и минути преди края на изборният ден рублофилите и от БКП, и от АБоЦето са гласували за Атака, не за БКП и АБВ , а за Долен!
  Така че рублофилите не са нито от БКП, нито от АБВ , нито от …, те са си от мАсква, и по-точно от Кремъл.
  туПин им е казал да гласуват ,за който трябва и те “гласуват” според неговата воля, не според “политическата си принадлежност” под прикритие!
  Рублофилите имат само ЕДНА “партия” и тя се ръководи от Кремъл!

 13. всъщност новопоявилата се “диалогичност” на ББ е изключително силна заявка, че последният се готви за президентските избори вече. От там до президентска република има една малка стъпка само.

 14. Интересно,интересно е това което се случи вчера в НС!Припомняйки си за него и коментариите на г-н Инджев и на всички посетили страницата,ми направи впечатление,че остана без коментар изказването на Борисов,че няма да се кандидатира за президент,при условие на 4 годишен мандат на правителството му!Ето,това е поредния ОПИТ ЗА РЕКЕТ от страна на Мутрата,за гаранция на пълният му мандат!!Следват въпросите:1.Какви са гаранциите ,че ще спечели изборите за президент.2.Кой и как може да гарантира от страна на коалиционните партньори,че ако управлението на Борисов не спазва договорките от евентуалното коалиционно споразумение,някой от тях няма да напусне управлението с което ще предизвика криза.Ерго,Борисов иска да се презастрахова от такова развитие на нещата,добре съзнавайки че самия той не може да бъде гарант за себе си и екипа от неговата партия.Впрочем,в самия край на обърканото си и доста нескопосано изказван,той спомена че има опасност да не може да контролира своите министри.Отдавна бях убеден,че Борисов е СТРАХЛИВЕЦ,КОЙТО Е В СЪСТОЯНИЕ ЗА МНОГО КЪСО ВРЕМЕ ДА ЗАБРАВИ КАКВО Е ТВЪРДЯЛ ИЛИ ПРАВИЛ,И ДА СЕ ЗАВЪРТИ НА 180 ГРАДУСА,ПРЕХВЪРЛЯЙКИ ТОПКАТА НА ОТГОВОРНОСТТА ДРУГИМУ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.