Съдът оправда обвинените за протеста срещу паметника на “Позитано”

Софийският районен съд оправда днес активиста на “Протестна мрежа” Асен Генов и Цветелина Сърбинска, обвинени в хулиганство за надписите „БКП-позор” и „Кой” върху скулптурата пред централата на БСП на ул. „Позитано” 20 в София.

 

Оправдателната присъда беше прочетена днес от съдия Мирослава Тодорова.

 

Аргументите на обвинението бяха оборени от защитата до степен, че на вчерашното заседание на съда прокуратурата дори не изпрати свой представител.

 

Решението на съда е особено важно като прецедент за подобни казуси, защото обвиняемите Генов и Сърбинска поеха отговорност за надписите като политически акт. За същото пледират например Валентина Георгиева и Марта Георгиева, арестувани на 8 септември заради надписа „окупатори” на съветския монумент в центъра на София.

Медиапул припомни в навечерието на развръзката:

„Защитата им представи доказателства, че паметникът “Партизани” на практика е безстопанствен, тъй като не се води ничия собственост. Не представлява и паметник на културата. Освен това бе посочено, че комунистическият режим на БКП, чийто наследник е БСП, е обявен за престъпен със закон още през 2000 г. и акцията няма как да е неуважителна за обществото, както твърди прокуратурата.

 

“Всяка дейност, акция или изявление, осъждащи комунистическия режим като престъпен не могат да бъдат неуважителни за обществото”, заяви пред съда Асен Генов и поиска да бъде оправдан. Цветелина Сърбинска пък заяви, че произлиза от семейство, репресирано от комунистите и “това беше един акт – отговор на подмяната на историята”.

 

Адвокатът на Генов – Николай Беров, подчерта, че в предложението на прокуратурата за налагане на глоби са цитирани показания на трима полицаи, според които те забелязали “шест лица с тъмни дрехи, шапки и качулки и същите стояли пред този паметник”. Според юриста това показва, че вината на подсъдимите не е доказана, дори и съдът да приеме, че акцията представлява хулиганство, а не политически акт.

 

Защитникът на Сърбинска – Атанас Атанасов от Реформаторския блок, пък посочи, че “неуважение към обществото е, че днес продължават да съществуват символи на комунистическия режим, а не обратното”. По думите му в случая става въпрос за политически протест и съдът би се злепоставил, ако обяви Генов и Сърбинска за виновни”.

 

Между приключилото с оправдание дело срещу активистите на „Протестна мрежа” и разследването на случая с арестуваните на 8 септември обаче има и някои разлики. Освен че огромният монумент е най-строго охраняваната „светиня” на съветската окупация и съветския колониализъм в България, срещу правото на българите да изразят политическия си протест спрямо него пряко се намесва руската държава, която многократно изисква с императивен тон от българските власти да изпълняват указанията на Москва по отношение на български граждани, дръзнали да мислят различно по отношение на съветската окупация и нейната символика на българска земя.

 

По ирония на съдбата тъкмо днес, когато активистите на „Протестна мрежа” са оправдани от съда по казуса на „Позитано”, арестуваните на 8 септември са извикани на разпит в полицията. Тормозът продължава.

 

 

 

25 мнения за “Съдът оправда обвинените за протеста срещу паметника на “Позитано””

 1. Винаги съм имала чувството че съдия Мирослава Тодорова е почтен съдия.Още от оплюването и от Ц.Цветанов.Надявам се че с присъствиета във властта на РБ съдебната система ще стане по справедлива.И паметниците на армията окупаторка на България ще бъдат премахнати.Под наш натиск разбера се .

 2. Това е добра новина по много начини.
  Един от тях (неочакван) е, че е като лакмус за това кой новинарски сайт на кого прислужва.
  В дир.бг например статията е така написана, че излиза, че всеки може да си боядисва който си пожелае паметник и да се оправдае, че е израз на политически възгледи и мнение.
  Не знаех, че дир.бг е комунистически инструмент.

 3. Нека да публикуваме и закона. Добре е Милиционерите да го прочетат преди да хукнат с Рогата напред към Светли Личности, като тези начетени и смели Граждани!!! Ленин и Сталин нямат място на работното место на Милиционерите! Най-малкото е Противозаконно!!!

  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134920192

  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения “Народен съд”;
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.

  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  ————————-
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

 4. Като цяло – очаквано решение на съда с оглед на приведените аргументи на защитата ( описани и от г-н Инджев ).
  Добре е, че г-жа Мирослава Тодорова е взела правилното решение, но не ми допадат нейните мотиви, които заобикалят истинските, логичните мотиви:

  “Съдия Тодорова обаче ги оправда, като се мотивира с факта, че това, че у подсъдимите е намерена боя, не означава, че са я използвали.”

  “Изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с използване на художествени средства. А свободното изразяване на мнение е гарантирано в Европейската конвенция за защита правата на човека и Конституцията”

  Някак си и тя сякаш се страхува да заеме категорична антикомунистическа позиция.

 5. Защо ли са пропуснали в този закон да включат и бъдещи действия насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, с цел невъзможността отново да се утвърди и наложи като начин на управление и контрол на масите.

 6. В София има паметник на Левски, когото тачим като най-яркия символ на българската независимост, и паметник на Съветската армия, която, откъдето и да се погледне, е символ на поредната загуба на българската независимост, дори да приемем, че сме били на кяр от това. Имам следните чисто геометрични въпроси:
  1. Какво е съотношението на височините на двата паметника;
  2. Какво е съотношението на площите, върху които се проектират двата паметника;
  3. Какво е съотношението на обемите на двата паметника.
  В отговора на тези въпроси ще намерим реалното съотношение на стремежа ни към независимост и склонността ни да се примирим със зависимостта от силния на деня.
  Това е толкоз просто и логично…

 7. Браво!Една птичка пролет не прави,но дава знак и плаха надежда ,че тя ,пролетта, настъпва.

 8. Всички позорни паметници – тези на червената армия в БГ трябва да бъдат разрушени за да се съхраним като народ!

 9. Г-н Чанев,
  Напълно сте прав! Закона не е достатъчно силен, за да противодейства на възстановяването му или да изчисти България от остатъците му! Щом като обявяват Комунистите за Престъпници, трябва да се забрани използването на неговите символи , практики , идоли , паметници и прочие на обществени и държавни места. Единственото място да бъде Музея и Библиотеката. Същото важи и за паметници на Комунистически Армии !!!

 10. Съдия Мирослава Тодорова не веднъж е доказвала своята почтеност – като гражданин и като съдия. Тази жена изстрада правото си да бъде съдия! Гонена от профана-милиционер Цвъко, наказвана от висшите съдебни слуги на олигархията и властта, набеждавана за виновник и грешник за безобразията на милиционери, корупционери и агенти от ДС (което не съществувало?!?) тази жена заслужава поклон за професионализма и принципността си!

 11. Браво, много се радвам за децата! През 1983г, мен и още четирима души ни осъдиха за свирене на китара във влака. Репертоара беше Бйтълс,Стоунс и Боб Дилан. Наказателния член 325 ал. II. Присъдата 3 години условно, пет години изпитателен срок.
  Вижте тази новина за ТуПлер и Сърбия:
  http://news.ibox.bg/news/id_566085413

 12. Я, май ще се върне детската ми вяра в българския съд, Дядо Мраз, Снежанка, седемте джуджета, бозата и обикновения локум:)

  Не, сериозно, радвам се за децата и за това, че най-сетне няколко рубладжийско-милиционерски за.д.ници официално са наритани. И е хубаво този закон по-често да се тиражира, бездруго е съвсем кратък (благодарности към “ДИВАНЕ”)

  Обаче, май за баланс, я вижте тук какво казва г-н Президентът относно Южен поток – http://www.mediapool.bg/plevneliev-posavetva-sledvashtoto-pravitelstvo-da-izpalni-yuzhen-potok-news226644.html

  Дали има изгубване в превода, непропорционално разнежване, че е разговарял с немскоговорещ ръководител или просто изблик на комсомолска тъпота, но никак не е добре. Елитът ни май не вдяна, че темата ЮП е изчерпана – я да гледат по-честичко тук
  http://www.mediapool.bg/yuzhen-potok-nyama-da-e-prioritet-za-novata-ek-shte-bade-podkrepen-yuzhniyat-gazov-koridor-news226233.html (“Южен поток” няма да е приоритет за новата ЕК, ще бъде подкрепен Южният газов коридор) и да престанат с простотиите.

  Респект, г-н Инджев!

 13. Мирослава е човек, който вярва, че е възможно да има справедлива институция. И работи в името на това, в което вярва. Огромен респект към нея!

 14. Браво! Добра новина! Благодаря на г-н Инджев, че ни информира!

  Г-н Инджев, уважаеми съмишленици, моля да ме извините, ако вече сте прочели друга една новина, на която аз току що попаднах:

  “Огромен кораб за Южен Поток пристигна в Бургас.
  31 Октомври 2014, Петък

  В началото на ноември се планира да започне да полага тръби в морето
  Нов голям кораб пристига за Южен поток. Кораба се казва Saipem 7000. Той е още по-голям от Кастро Сей, който е в БМФ. Не може да акустира в пристанището, затова ще е позициониран на рейд на 6 морски мили в акваторията на Бургаския залив. В момента е навлязъл в Черно море. В началото на ноември се планира да започне да полага тръби в морето. В момента има над 30 000 тръби складирани на територията на БМФ Порт Бургас. Тръбите са за полагане изключително в офшорната зона в морето, като по този начин не са предмет на санкциите на ЕС.”

  Явно Путин и подопечните му в България си действат.

 15. Много се набива на очи,че се коментират кои ли не,милиционерите,дори съдийката Тодорова,но всеки го е хванала амнезията от коя политическа партия е служебният министър на МВР,при когото бяха задържани смелите младежи и който продължава стриктното наблюдение и пазене на МОЧА!Не беше ли от РБ?Нима и него го командват от Руското посолство!Не знае ли той,че този паметник не е военен мемориал,а е чист комунистически панегирик.Аман от подмени!

 16. Гледам за пореден път филма за Маргрет Тачър и за пореден път се просълзявам . Моля те Господи дай ни нейната мъдрост и коравина., нейния патриотизъм и вяра. Нека споменът за нея ни е опора във войната срещу империята на злото и надежда за бъдещето! Тя и Роналд Рейгън ще истинските лидери на свободния свят завинаги и нека Путя винаги да го знае!

 17. До “ivan kostadinov”:

  Явно рубладжиите не се отказват лесно – ти ги гониш през вратата, те се умъкват в къщата ти през прозореца. Мисля, че е изключително важно КАТЕГОРИЧНО да не се допуска полагане на никакви тръби, особено в блока “Хан Аспарух”. Утре павианите може да използват факта, че своеволно и незаконно са положили тези тръби, за да ни забранят сондажи в блока.

  Или пък да изпратят “зелените човечета” да им пазят “инвестицията”.

  Това се казва да черпиш правни последици от собствените си беззакония. Но те павианите от Сибир ги умеят добре тези работи…

 18. Путин ще претърпи крах за Слава Божия!!! А с него и нашите крадци и предатели!
  Българските политици, нямат съзнанието на достойни мъже! За тях кражбата , лъжата и предателството на Рода е нещо ежедневно. Те не служат на своя Народ а на своя изкусител. По плодовете им ще ги познаете, казва Божието Слово! А ние сме наказани да ни управляват Мърши, защото сме слаби във Вярата си!

 19. ДАНЧО ВОЛЕВ, не е.Самопенсионирал се е от политиката след още преди учредяването на РБ. Осребри на мах учатието си в миналогодишните летни протести. Изразява нескрити щения да продължи и като редовен вътрешен министър. А инак е боклук-интересчия. Поне няма нищо общо с реформаторите.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD_%D0%91%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2

 20. Преди месеци бях писал тук, че строителството на Южен Потоп въобще не е било спирано. Непрекъснато пристигат кораби, превозващи тръби и други необходими неща. Просто настоящият кораб е по-голям от обикновено. Другарите са си докарали хора от чужбина, които да им работят, а по масмедиите разгласяват как щяло да има регионални възможности за българската икономика. Бургазлии могат ежедневно да ги срещнат работниците от Saipem в бургаския мол Плаза. Настанени са в х-л Фаворит и си правят тегели до мола. Ще ги познаете по дръпнатите им очи. Явно са от някоя от източните републики на “необятната руска земя”. И това е ефектът за българската икономика – някоя парцалка, която ще си купят работниците и приходи за хотелиера.

 21. Някога войските от НКВД на Лавренти Берия най подло се погрижиха цялата българска държава и всеки българин да бъде закрепостен и предаден в феодално владение на определената от Народното събрание БКП, като престъпна организация с закон неотменен и действащ от 26/април/ 2000. Виж lex.bg!
  Това беше преди седемдесет години но “паметниците” им ги виждаме и днес.
  Не помните ли дните когато ви караха на робски труд по разните “бригади” за да ви плашат даже и като деца. Не помните ли дните когато хирурзи в неделя ги караха да копаят измислици като канала Павлово – Панчарево и стотици подобни, без да мислят, че на следващия ден ще пратят на небето с треперещи ръце всеки, който лежеше на масата и се нуждаеше от лекар. Не помните ли хилядите , които ги караха като стадо и викаха щом им кажеха викайте, каквото беше: Сталин или Живков или Путин сега. Сега говорим уж за Южен Поток или Потоп, но историята с заповедите от НКВД, КГБ или ФСС са същите. Вие сте на власт само, за да давате всичко на Москва. Кога ще го разберете, за да не гласувате за вашите поробители.

 22. Какво излиза,има Закон за престъпния комунистически режим,а всички негови символи са охранявани от държавата.Значи тази държава както съм казвал много пъти е комунистическа.И не спазва законите.

  Пълен ,няма думи за оприличаване на тази държава.
  И новата власт ще е стара комунистическа помия

 23. Както г-н Инджев е отбелязал – решение, особено важно като прецедент за подобни казуси. За мен лични означава, че една сутрин може да се иде до въпросната купчина бетон и желязо с чукове, клинове и шлайфове и да се демонтира. Ако това не стане до седмици (а защо не и на 10-ти този месец) – срам за българското дясно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.