КоМформизъм в (без)действие

Любослава Русева и Александър Симов заедно във възмущението си от оправдателната присъда за боядисването на монументалната възхвала на насилническата идеология пред централата на БСП на „Позитано” в София? Две в едно?

 

Не може да бъде!?

 

Любослава е уважавано перо в българската журналистика, независимо от това, че пресата на живота (й) го е поставила в една „Преса” в компанията на Тошо Тошев и Валерия Велева- символи на веруюто, че всички са маскари, чрез което беше опростачена българската медийна действителност в услуга на действителните й кукловоди пред последния четвърт век.

 

Докато за др. Симов от „Дума”- напоследък постоянно присъствие в списъците от кандидати за депутатската копаня в кочината, описана от Оруел във „Фермата”, изобщо не желая да обяснявам що за жираф е ( защото такова „животно” има). Човечецът вижда нещата отдолу: било му ясно, че вече на всеки било позволено да пикае пред централата на ДСБ, а на него лично- да нацапа вратата на съдия Мирослава Тодорова (така се е изходил във фейсбук), защото дръзнала да оправдае заподозрените, че боядисали каменните фигури пред централата на партията му.

 

Хващам се за възмущението на Любослава, чието мнение има значение, че въпросното боядисване се е състояло „тайничко”.

 

Призовавам всички, които са също толкова смели, решителни и безкомпромисни да прекратят с тази подла, малодушна, дребнава практика да се крием, когато изразяваме отношението си към символиката на забранения със закон режим на комунизма.

 

Хайде да вземем да го правим „явничко”, а не подличко да се възмущаваме от онези, които рискуват да бъдат арестувани, разкарвани по участъци с белезници и евентуално дамгосани като „осъждани” за пред техните работодатели,  които да имат удобното основание да им откажат работа като на „криминално проявени”.

 

Честно казано, омръзнало ми е да водя следния разговор по улиците на София:

 

„Господин Инджев, кога ще го бутнем този паметник”!

 

„Ами когато дойдете и вие да се хванете за въжето”, казвам обикновено.

В онази забавна реклама Ицата Стоичков ни агитираше банално, че който не рискува, не “пичели”.

Явно шутирането на рискуващите е “пичеливша” позиция за мнозина зяпачи по трибуните на мача, който е купен.

Или не е? Дали не може да се обърне резултатът, ако се възмутим от чер(ве)ното тото?

17 мнения за “КоМформизъм в (без)действие”

 1. Жестоко ме съмнява скоро да се състои “ако се възмутим от чер(ве)ното тото”.
  Щом “през последния четвърт век” абсолютно невъзмутимо си трайкаме и се възмущаваме само на масата пред телевизора на две-три ракии…
  Той,великия писател не напразно е сложил в устата на своя лирически герой думите:„Свободата, Санчо, е на върха на копието!”
  Ей,гледай сега какво може да стане в Украйна,която се намира в един супер ключов момент от своята най-нова история.
  Украинците са все едно както ние бяхме 90-та година,с голяааамата разлика,че в радата имат правилното мнозинство.
  А сега една здрава лустрация!
  А сега един здрав пакет от подходящи закони,които да бетонират независимостта на страната от ИМПЕРИЯТА!
  И украинците се изстрелват,както грузинците,в космоса!
  А ние ще продължаааваме да си стоим в батака до второ пришествие.

 2. През изминалите 14 години, първостепенна задача на сините политици в парламента беше разработката, внасянето и приемането на
  ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА, обн.в ДВ 37 от 05,05,2000!
  По мое скромно мнение, предложението би трябвало да предвижда:
  1. Към ЧЛ.2./2/6. – уточнение, коя е въпросната чужда държава.
  2. Безсрочно действие на предвиденото по ЧЛ.3./2/
  3. Поредица от превантивни законови мерки, санкциониращи всякакви опити за създаване и функциониране на партии и обществени организации, демонстриращи приемственост с престъпната БКП, като: изповядвана идеология, минало /конгреси/, членска маса и обслужване интересите на чужди държави.
  4. Поставяне извън закона на всички лъжеисторически, пропагандни и други символи, възвеличаващи идеологията и практиката на престъпната БКП и създадения и упражняван от нея държавен режим.
  Не претендирам за прецизност в юридически и законотворчески аспект, както и за изчерпателност. Убеден съм обаче, че подобен подход би разрешил радикално проблема с МОЧА и хилядите “Альоши” и “септемврийци”, осеяли страната, а най-вероятно и редица други проблеми по пътя към нормализиране на държавата.
  За целта не са необходими нито промяна на конституцията, нито ВНС

 3. На Л.Русева няма да и хареса нюанса на червената боя на “бояджиите”, както ги нарича, на “дядо Мраз” от Благоевгеад – предполагам мустаците, а на периодичните послания на МОЧА – шрифта?

  От монаха Паисий също се се възмущавали, че се рови из прашасалите архиви на манастирите, търсейки зрънца истина …

  Срещайки Т.Тошев и В.Велева на улицата, първосигнално е да отидеш на другия тротоар и после да се изкъпеш, но не всеки има нужда от хигиена, може би Л.Р също?

 4. Поздравления,г-н Инджев,за впечатляващото Ви участие тази сутрин.Силна,добросъвестна памет за миналото и изключително вярна преценка за настоящето и бъдещето.Но народната памет последователно,методично,с неизчерпаемата медийна енергия е замъглена и манипулирана.А верният глас и предупрежденията остават нечути.

 5. Въпросът ми към възмутената от “тайничките” неща Любослава, е как избиваха изтипосаните в тези паметници партизани и червеноармейци цвета на нацията ни? В колко учебници по история се изучават издевателствата на комунистите след 9-ти септември 44-та?Как убиха Г.Марков?Как забогатяха? Всичко това и още много мерзости ставаха”тайничко”.
  Стига са ни правили на идиоти.Факт е, че комунистическия режим е еднакво престъпен с нацисткия режим и паметниците им нямат място в Европейска България.А още по-голям факт е къде се намира и партията им /Б(К)СП/ след последните избори – в миша дупка.А ако посегнат на съдия Тодорова , това означава че посягат на най-изконното човешко право – справедлив съд.Изводът е , че точно тези двамата не са за справедливи и явни прояви – не са демократи.

 6. Едва ли може да “обори” решението на съдия Мирослава Тодорова въпросния Симов с “изхождането” си. Съдия Тодорова няма “поправена” присъда от по-горна инстанция произнесена от нея! Ако не ме лъже паметта това беше доказано при “пренията” на Цв. Цв. с нея по медиите, където Цвъчко обичаше да “раздава правосъдие” по време на министерстването си в преишния милиционерски мандат на бандата ГЕРБ.
  За Любослава Русева съжалявам – тя е добър журналист и е удоволствие да четеш писанията й, когато не са “подплатени” предварително с гледните точни на болшевиките! Жалко! Не разбирам обаче как е възможно човек по този начин да “плюе” сам на лицето си?!? Как се поглежда в огледалото след писания под диктовката на поредния силен “Прес”-бабаит?

 7. Г-н Инджев,с удоволствие Ви гледах тази сурин.Трябва да говорите-не само “много”,а още повече.Това е,което ни трябва. с уважение Марга

 8. За да не е „тайничко”, подновявам моето предложение от преди няколко години – съвсем явничко да поканим нашия сънародник Христо Явашев да опакова МОЧА с черен креп, или някакъв по-устойчив, но непременно черен материал.
  Смятам, че ще се съберем достатъчно подкрепящи идеята, за да се разплатим за тази услуга с висока художествена стойност.

 9. Ще съм благодарен, ако някой постне линк към предаването, в което е участвал нашия домакин, защото някои сме го изпуснали.

 10. Има поне по няколко политици, журналисти, политолози, социолози и общественици, които анализират задълбочено и далновидно събитията у нас, но толкова информирано, толкова прецизно, толкова умно и в същото време впечатляващо като Вас, г-н Инджев никой не го прави ( а може би и не може?). Ако не сте в самата политика – имам предвид пряко в “окото на бурята” – то поне (или по-скоро най-вече) трябва да оглавявате мозъчния тръст на някое истинско демократично движение или партия, която да спечели избори и да управлява България…Размечтах се, но не Ви правя комплимент и Вие го знаете, и хората които Ви четат и Ви харесват, са на същото мнение, сигурна съм. А за Любослава ще кажа само, че усетих кога започна да звучи фалшиво, не съм забелязала дали е свързано с преминаването й на работа в “Преса”(вероятно е свързано), но дори да е била безработна преди това, трудно ми е да я оправдая – на Вас да не би да Ви е лесно като останахте безработен от толкова години, на Иво Беров – също…Но талантът е извисен над трудностите и проблемите и намира начин да живее достойно, ако човекът е стойностен. Иска се характер, а това малко хора го могат.

 11. Хипопотично към г-жа Русева,др.Симов,проф.Кортенска и др.Ами изходете се,цапайте където ви е угодно явно,а не тайничко,вие го умеете.Никой няма да ви праща на съд.Дори ще ви бъде оказана медицинскОсъдетеа помощ.Вашите хора сами свалиха паметниците на Ленин,Брежнев и някои други,но вие сте решили,че свързаните с тях символи на лъжата и мракобесието трябва да останат.За това никой няма да ви съди.Вие сами се осъждате.Осъдете и съдия Мирослава Тодорова.Не много отдавна адвокати и съдии бяха лишавани от права,тикани в лагери и затвори,убивани без съд/голяма работа/.Разбира се вие не знаете за тези времена.Във вашите книги,както и в многобройните книги на друг един проф.Вучков не се говори за тях.Не знаете и не можете да разберете,че хората,които днес осъждате,утре ще сложат точка на времето на измамниците.А вие,вие всуе се морите.

 12. Я, к’ва “изненада”! Другарките и другарите от БКП и КоНсомола отново се правят на “правоимащи”, пардон, КРИВОимАщи!
  Таваришите отново и завинаги са сб’ръкали КРИВОимАнето с ПРАВОраздаването!
  КАК се вписва в КРИВОимащият им “юридически светоглед” ЗАКОНът за обявяването на комунизмът за ПРЕСТЪПЕН и ПРЕДАТЕЛски спрямо българският народ! Освен това с юридически ЛЕГИТИМНО решение на СОС се предвижда демонтирането на МОЧА!
  Въпросът е кой, кКОЙ, КОЙ пречи да се постигне законнообосновано ПРАВОраздаване НАД ПРЕСТЪПНОто КРИВОимАне??? КОЙ?
  Това е същинският въпрос на КОЙто трябва да търсят отговорът КРИформичните джурналя!

 13. Нека Русофилите да не приказват ами да пристъпят към действие, за да докажат тезите си. Тоест, като дърпат комисионни от Господарите си от Раша да го правят “Явничко” а не да се крият, като Мишки а после да се пъчат, колко са смели. С Пари в жобата и милиция в краката, всяка Мишка е смела!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.