Моментният проблясък на българска критичност към Путин в сянката на Борисов

Ако позволите една (само)иронична закачка за нашите вълнения около сглобяването на правителството на взаимната омраза ( или поне нехаресване)- ето какво се случва при изгледите за подобен успех в София: когато в София спрем да кихаме, Москва се разболява.

 

 

„В понеделник стойността на щатския долар и еврото продължи да се покачва спрямо рублата, съобщи РБК. Еврото достигна до 54.44 рубли, а доларът до 43.59 рубли при търговете на московската борса”.( „Дневник”)

 

Каква ли треска ги тресе рубладжиите тук? Макар и да им плащат в евро или в долари, корупционната им цена пада по инфлационни причини и може в „калабалъка” да ги застигне руската ликвидна криза, което да ликвидира доста туземни клиенти на руската корупция по веригата с надпис „Южен поток” например.

 

Не знам дали има връзка, но откакто Русия загази в пътуването надолу със спадащите цени на петрола и вдигащите се цени на храните ( след „мъдрите” санкции срещу вноса на храни от вражески държави), в България се случиха няколко чудеса.

 

Направо изплува споменът от началото на 90-те години, когато тук не се преследваха с полиция и не се тормозеха с арести и разпити българи заради изразеното им отношение към съветската символика със спрей в ръка. Чак след едно шушукане между софийския кмет Софиянски и московския мафиот Лужков изведнъж това се оказа забранено и за изпълнение на московската заръка най-високата крепост на съветския колониализъм в България се оказа най-охраняваният, денонощно обикалян от моторизирана полиция монумент на територията на България.

 

Но да оставим спомените за загубената свобода и да се върнем в реалността…

 

Преди всичко през август в публичното пространство у нас се появи документ от името на официална институция, като министерството на отбраната с визия до 2020 г. , в който за първи път от незапомнени времена в историята на двустранните отношения Русия беше посочена като враг, водещ на българска територия информационна война.

 

Напомням, че дори по времето на царство България, съюзник на Германия, София никога не е предизвиквала Москва с официална позиция, което е позволило подддържането на пълни дипломатически отношения със СССР до самото обявяване на война на 5 септември 1944 г. от Сталин на България.

 

Дори при изгонването на трима руснаци с дипломатически паспорти в началото на март 2001 г. българското правителство реши да не дразни северната мечка с разгласяване на подробности от шпионската дейност на прогонените.

 

Безпрецедентно откровеният документ „Визия 2020” нямаше да може да се роди при предишното откровено проруско правителство. Дори в цензурирания си вид ( след личната намеса на Бойко Борисов и „задния ход” на премиера Близнашки по въпроса руската информационна война) формално беше пренебрегнат от Москва, която не сметна за необходимо да се обажда отдалеч при положение, че си има тук за такива цели хранена от десетилетия пета колона.

 

Неформално обаче хулиганите на Путин, като момчето за мръсни поръчки в обругаването на руските „врагове” Жириновски и подобният нему вицепремиерРогозин, бяха задействани да изпитат закърнялата българската самоотбрана срещу руско вербално нападение. В резултат още двама министри, на външните работи и правосъдието- Даниел Митов и Христо Иванов, се обозначиха с готовността си да отвърнат на нападението. Дори и премиерът Близнашки, притиснат по-рано от Борисов, подкрепи тройката министри.

 

Заедно с президента Плевнелиев, чиято евроатлантическа позиция срещу руската агресия в Украйна не оставя съмнение у никого, публично ангажираните с критичен поглед към политиката на Москва български управленци на върха на държавата могат да се смятат за толкова много, колкото не се е случвало да бъдат от края на 90-те години на миналия век.Поне за момента е така и ще бъде интересно как ще продължи този “момент” при очертаващото се завръщане на върха на изпълнителната власт на Борисов, чиято прозападна мимикрия и проруска душевност беше описана в един изтекъл доклад на американското посолство в София.

 

И тук идва големият въпрос: защо никой от овластените българи не може или не иска да каже истината за „Южен поток”. Нещо повече, президентът Плевнелиев направо се гмурна в мътните води на съмнителната теза, че „Южен поток” можел един ден да ни бъде от полза като тръба за пренос на български газ ( все едно да искаме да построим още една магистрала „Тракия”, както се изрази колегата Петко Георгиев по този повод).

 

В помощ на тази безпомощност ето пресен пример как една бивша комунистическа, малка и славянска, смятана за доста русофилска европейска държава, управлявана от популиста Робърт Фицо ( доста подобен на нашия Борисов), не само вижда, но и артикулира проблема „Южен поток”.

Словакия: Европейска подкрепа за “Южен поток” би била враждебен акт спрямо Украйна

|21.10.2014

Одобрение на руския газопровод “Южен поток” би отправило послание към Украйна, че Европейският съюз не е готов да подкрепи амбициите й за свързване със Запада и не приема Украйна като надеждна транзитна държава. Това заяви ръководителят на словашкия газов оператор, цитиран от Ройтерс.

Газопроводът цели да транспортира над 60 млрд. куб.м. газ годишно по дъното на Черно море към Южна и Централна Европа, заобикаляйки Украйна, която сега събира такси за преноса на руския газ през своята територия към Европа.

Европейският съюз блокира проекта с мотива, че противоречи на европейските правила. Русия обаче продължава работа с няколко европейски държави, сред които България и Австрия, за да съобрази проекта с европейските правила, според които до тръбата трябва да бъде предоставен достъп и на други газови производители, отбелязва Ройтерс.

“Потенциалната подкрепа за “Южен поток”, особено в пълния му мащаб, не е позитивна подкрепа за нашия руски партньор, но всъщност е изцяло враждебен акт срещу Украйна”, каза председателят на Eustream Томас Маресек пред Ройтрес.

Не мога да разбера как ЕС би подкрепил това, особено в контекста на сегашните амбиции, нужди и надежди на Украйна, допълни той.

“Южен поток” би лишил Киев от приходи от “Газпром”, които помагат на страната да покрива сметките си към руския държавен монополист.

Това силно ще навреди на Украйна. Ще причини огромни финансови загуби, ще разруши стойността на газовите й активи, които са гръбнак на нейната икономика, каза още ръководителят на словашкия газов оператор.

Според него изграждането на “Южен поток” ще понижи енергийната сигурност на Европа, тъй като газотранспортната система на Украйна с мощност 140 млрд. куб. м. ще бъде заменена с по-малко мощната на “Южен поток”.

Той в същото време е убеден, че “Газпром” е надежден доставчик на газ за Европа и ще си остане такъв.

Словашкият оператор Eustream транспортира газ от Украйна към различни регионални газопроводи. Изграждането на “Южен поток” би лишило Словакия от част от тези обеми.

 

13 мнения за “Моментният проблясък на българска критичност към Путин в сянката на Борисов”

 1. Мирише ми на изгърмели комисионни 🙂
  Южен потоп май ще остане само в мечтите на Путин и неговите Хулигани.

  Робърт Фицо е прав! Европа, трябва да бъде последователна и да не допусне една нейна държава, да бъде подлагана на унижение от Азиатски Бандити!

  Относно нашите комунисти искам да отбележа една човешка постъпка на Комуниста Вълко Червенков! Правя го, защото доброто трябва да се насърчава от където и да идва.
  При мое посещение в град Чирпан, разговарях с един роднина на Българин прекарал 28 години от живота си в Комунистически Концлагери. Причината – желание да избяга от Престъпния Режим в Турция. Човека е бил собственик на един прост дарак в Чирпан. Нищо повече.
  Историята е следната. При посещение на майка му в Плевенския Затвор и съобщават, че сина и не иска да излезе. Жената била много наскърбена и не повярвала. Все пак един от старшините се смилява и и прошушва, че причината е че е тежко болен на умиране. Тя отива при началника на Затвора, да моли за лечение но той я нагрубява и и казва, че сина и е за разстрел а не за лечение. Тя го уведомила, че ще се оплаче на Вълко Червенков, при което жестокия изверг се изсмял и казал, че В. Червенков може да управлява само жълтите павета.
  Майката отива право в Министерски Съвет и стои два дни на стълбите, докато я приемат.
  Тя разказва историята си и какво е казал плевнеския изверг. Като чул това, Вълко Червенков я издърпал настрани и и казал – Майко, заради такива синове като твоя, България още я има! Отивай си, сина ти ще бъде настанен в болница.
  Така и станало! Началника на Плевненския Затвор е бил изгонен а Коравия, Непокорен Чирпанлия настанен в Болница и излекуван. След доста години, той е пуснат и прави втори опит за бягство но Комунистическата СГАН го залавя и го праща за още 5 години в затворите.

  След падане на Режима на Тодор Живков , той първи излиза с призив да не се търси мъст!
  Но за съжаление мъстта на Сганта го настига. При негово лечение в Софийска болница, издъхва при неизяснени, загадъчни обстоятелства. Малко преди смъртта му, неизвеста медицинска сестра му прави инжекция, която не е била предписана от лекуващите лекари!

  Въпроса ми към Управляващите (кметици, комици и прочие продажна, страхлива, паплач) в България е следния?
  Червената Армия е Комунистическа СГАН, която докара на Власт в България, Комунистическа СГАН! Тази СГАН убиваше и крадеше Българския Народ!!!

  На тази СГАН ли ще и гледаме Паметника, стърчащ в Сърцето на древна София!!!

 2. нещата в БГ ще започнат да стават истински и нормални САМО и ЕДИНСТВЕНО след събарянето на паметниците на руските окупатори в страната! Дотгава обаче очаквайте бутането на валутния борд по заповед на кремъл!

 3. ВЪЗМУТЕН СЪМ ОТ ИЗЛЪЧВАНЕТО НА ХВАЛЕБСТВЕНИЯ ФИЛМ ЗА МАСОВИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ УБИЕЦ ЧЕ ГЕВАРА И ТО В НАВЕЧЕРИЕТО НА 25 ГОДИНИ ОТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ НА 1 СРЕЩУ 2 НОЕМВРИ ПО ВОЕННИЯ ТЕЛЕВИЗИОНЕН КАНАЛ.

 4. Подобен оптимизъм ми се струва прибързан. Наистина, пазарната конюнктура притиска Русия и нейната (финансова) способност за агресия, но липсата на пари не винаги са били фактор, пречещ на руската агресия. Русия може да ограничи периметъра на агресия, да отпусне хватката спрямо някои, но България ще е сред последните, които ще останат обект на намеса.

 5. Това си звучи като мечта – да имаме няколко сериозни и достйни хора за министри, които да обичат България повече от руската метрополия с имперски мераци! И тук свършва хубавото – министър-председателят е меко казано “страхлив!”, на президента му се иска да се строи Южен поток, болшевиките от БСП и производни се борят за АЕЦ Белене (при положение, че имаме 3 пъти повече мощности за производство за електричество, отколкото ползваме!?!).
  Ще ни разгонят фамилията лакомниците насядали на руската корупционна хранилка. Децата ни няма да могат да изплатят заемите с които натоварват България.

 6. Даниел Митов заклейми изборите в Донецк и Луганск. Министерство на външните работи изрази притеснение от незаконните избори, проведени в неделя в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна.„Тези т.нар. избори са в противоречие с действащото укр. законодателство и с Протокола от Минск и не допринасят за намирането на трайно политическо решение на кризата в Украйна”, заявява министър Даниел Митов, цитиран от пресцентъра на ведомството. „Министерството на външните работи на Република България изразява дълбока загриженост във връзка с проведените на 2 ноември т.нар. президентски и парламентарни избори в ДНР и ЛНР”, посочва той.
  „Призоваваме страните, подписали Минските договорености, към тяхното стриктно спазване и прилагане, при зачитане на териториалната цялост, суверенитета, независимостта и единството на Украйна”, добавя още Митов….
  Разбира се, червената другарка Ташева от рубладжийската и продажна партия “Атака” е на друго мнение.

 7. Студената война пристига на крилете наруските бобардировачи, обикалящи Богатия Запад като чакали в меча кожа.
  В студената война е спасението от руско-червената мафия.
  Южен поток ще замръзнв, а заедно с него и разводнявщите се като айрян безкисело мляко рубли на рубладжиите ни.

 8. Проектът Южен поток е базмислен от където и да го погледнеш.И от Руска и от Българска страна и от ЕС.Чудя се на Президента Плевневлиев да смята че Южен поток може да носи полза за някого.Това е излишно чудовищна разходване на средства за този дето духа.По следните причини.
  1.Находищата на газ са едни и същи-Уренгоиското и Ямбурското.
  2.Газопреносната мрежа през Украина е с два пъти по голям капацитет от Южен поток.
  3,Украина става асоциран член на ЕС,така че законодателството и става по евролейските директиви както българското
  4.Украина и България ще участвуват в един и същ енергиен проект Европейският.Защо е необходимо да се прахосват средства за такъв скъп газопровод като Южен поток.
  5.Преминаването на газопровод по дъното на Черно море носи риск от екологично катастрофа.
  6.С тези средства които Русия ще вложи в Южен поток може да се прекарат пътища,напоителни системи,инфраструктура на тези краища от Русия,които сега се намират в 19 век.Как Руският народ ще позволи на безхаберниците в Кремъл да разпиляват националното богатство на някой си па бил той и Путин.На каква цена.
  7.За България не говоря.Същото това важи и за нас.Ние си имаме израдена газопреносна мрежа и друга не ни трябва.Кой е този който ще разпилява народната пара.Европа няма нищо да даде.
  И накрая се сещам за едно есе на Великият Георги Марков*Как София става пристанище на Черно море*.Чрез прокопаване на канал около София през 50-те год на 20в.Останките от тази глупост още се виждат в квартал *Дружба*
  Така ще стане и с Южен поток.

 9. Г-н PANDEV, Путляра е решил да си “повдигне” девалвираното “самочувствие” на примитивен провинциален КаГеБист докопал се случайно до властта , или още по-точно промотиран първоначално за “спасАтель” от ченгеджийската олигархия.
  Няколкото витлови летящи кошници, произведени преди минимум 30 години ,които все още летят, имат за цел да прикрият тоталният му “управленски” провал. Но туПин не загрява , че вместо да демонстрира нещо с това,той просто си прави антиреклама.

 10. Темата “Южен поток” едва ли ще бъде актуална повече, самата кремълска върхушка вече признава неговата несъстоятелност, дори и като политически проект.
  Декемврийските фючърси за нефт марка WTI на Ню Йоркска стокова борса вече са 78.30 долара, а от събота един галон бензин в САЩ струва на дребно 3 долара и вече е по-евтин от кравето мляко.
  “Чудото” продължава и в Балхария – бензиностанциите на “Газпром” дават литър А-95 за 2.31 и се конкурират с цената на “Лук ойл” – 2.39 в момента.

 11. Освен страхливият ни кандидат-премиер – специалист по разгъване на пожарен шланг в пресечена местност, страхлив е и президентът ни, който напоследък по темата за потока мъца, та се не чува нищо смислено. Проблемът е в генезиса – “тях червеното знаме роди ги”, нали се сещате. Всичките без изключение, тъй че какво очаквате? За близашки въобще не искам да споменавам.

  Иначе респект за анализа, жесток и точен като хирургически разрез, г-н Инджев.

  PS Относно “летящите кошници”, това са турбовитлови бомбардировачи ТУ-95 МС (по НАТО-Bear) с далечен радиус на действие, доста революционни на времето си. Но то и “Трабантът” е бил един малък технически шедьовър. Разработени са още 50-те години на миналия век, а в момента в работно състояние са само 32 (плюс 60 в консервирано състояние). Производството е прекратено през 1985 г. Повече – ето тук https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83-95

  По “непълни” данни (на съветските/руски военни павиани) катастрофирали са около 30 от тези самолета, загинали са над 200 летци.

  Самолетът е най-шумният в света, “лаком” за гориво, няма система за катапултиране, тоалетната е свободно преносим пластмасов варел със столче(?!?!?!), двигателят не може да се стартира при температура под -5 С. Но пък е изключително здрав, има огромен запас от мощност и коефицент на полезно действие на двигателя 34% (рекорд за 50-те години). Така че не бива да се подценява, особено пред вид, че е въздушен носител на ядрената сопа на сибирските павиани, които знаем, че не блестят с ум, култура или душевност.

 12. ZUKERMAN, няма да полемизирам за летящите мелници на СеСеСеРе! Но въпросът е ЗАЩО и другите държави НЕ произвеждаха турбоВИТЛОВИ бомбардировачи, още повече пък стратегически???
  Едва ли е от се дължи на недооценката на витловата техника, нали?!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.