Да сринеш ТВ пирамида у нас се оказа похвално, колкото и да е нахално

Слушаме караници до прегракване за провала на пирамидата КТБ, пред която до неотдавна немееха раболепно като сВинксове най-гръмогласните днешни гарги. В тази врява обаче отново се заглушава въпросът за строителството на пирамидата и за медийните бетонни блокове ( сутрешни телевизионни например), върху които тя беше изградила имперското си всевластие и безнаказаност.

 

Сред грохота на „величественото” съграждане на ново правителство се губи например „малката”, но всъщност доста съществена обяснителна подробност от пейзажа на рухналото корпоративно величие.

 

Ето една отломка от него.

 

„Доскорошният изпълнителен директор на TV7 Емил Кошлуков не е вече в ръководството на телевизията.  Александър Фогел застава начело на TV7 и BBT, съобщиха от телевизията.

В съобщение до медиите от телевизията днес бе обявено ново ръководство. „Като следваща необходима стъпка във връзка с текущите инвестиционни процеси в групата телевизионни канали TV7/NEWS7/SUPER7, беше взето решение за избор на нов Борд на директорите на телевизиите, гласи съобщението. Негови членове са Александър Фогел, Десислава Георгиева и Надя Костова. За изпълнителен директор беше избран г-н Фогел, а за негов заместник – г-жа Георгиева. В бъдеще изпълнителният директор и зам.-изпълнителният директор ще действат съвместно от името на TV7 и BBT.

За месец и половина заплатите в двете телевизии са били намалени драстично и екипите ги получаваха нередовно. Десетки от тях напуснаха, някои си намериха нова работа, а други останаха на улицата. Особено TV7 е затънала в дългове и никой не иска да я купи. Тя излъчва реклами, договорите за които обаче са подписани още преди финансовата криза в телевизията. ( Faktor.bg)

Може би някой иска да не го „занимавам” с такива дреболии докато исполинът Борисов се надига от пепелта на собственото си двукратно бягство от отговорността, възложена му от избирателите и този път е принуден да се обърне към действителността, поемайки риска да се „бие” на тепиха от немай къде ( защото трето бягство ще му съсипе окончателно претенцията за величие)?

 

С какво обаче съсипването на четвъртата по аудитория телевизия, която беше любима изповедалня на Борисов през целия му премиерски мандат, е по-малко престъпление от срутването на четвъртата по големина българска банка?

 

С нищо, освен в едно отношение: съсипателят на ТВ7 Бареков не само не се крие, но е потенциален „играч” в парламента с претенцията да крепи властта на Борисов, който няма нищо против. Докато съсипаният Василев е принуден да се крие в сръбска дупка.

 

Ерго: да си съсипател на медия в България не е наказуемо по никакви процедури и стандарти, дори е престижно, катапултиращо в законодателната власт упражнение. Защото медиите у нас са по-важни от всички останали инструменти за идване на власт, за нейното задържане и за оправдаване на бягството от нея.

 

Застъпвал съм тази теза десетки пъти в текстовете си. Днес можете да я видите как ни се плези нахално в луксозния си депутатски имунитет сред пушилката на сринатата корпоративна пирамида.

 

11 мнения за “Да сринеш ТВ пирамида у нас се оказа похвално, колкото и да е нахално”

 1. Ръсел Бранд и Вивиан Уестууд се присъединиха към хилядите маскирани протестиращи антикапиталисти, които предизвикаха истински хаос в британската столица Лондон. Те се събраха пред Уестминстърското абатство в Нощта на огньовете, за да се включат в протеста, организиран от „Анонимните“

 2. Много точна статия. Поздравления!
  Бих добавил само, че от най-елементарно-аритметична гледна точка, всяка банка е потенциална пирамида, която може да се превърне в действителна (каквато е сега КТБ), ако собствениците (може и да е един) на част от депозитите, превишаваща банковия резерв, решат да си изтеглят тази част. При капитализма е така. При социализма не е, но това е друга тема.

 3. VALPET, отново си на очакваното “ниво” в областта на “капиталистическата икономика”! При “социализма” също имаШЕ банки, колкото и да ги мразиш!
  Сигурно и тогава са били направо реални пирамиди, щом имаше тотален стоков дефицит и едновременно с това ОГРОМЕН “държавен” дълг!
  Не ни разсмивай с примитивната си пропагадност от “ерата” на социалистическата политикономия!

  П.П. И, VALPET, а и не само ти, защото въпросът ми е към всички – има ли разлика между “конвертируемият лев/рубла” и НЕконвертируемият лев/рубла???
  Какво е това кощунство в ТОТАЛитарните тиранични ДИКТАТури да има 2(ДВЕ!!!) “валути”?
  В демократичните страни има САМО една валута, но в СИВ има по ДВЕ!
  Няма нито “нековертируем” франк, долар, марка,… , докато в СИВ има и “конвертируема” “валута”, заедно с НЕконвертируема!
  И що “валута” е тази, която е НЕконвертируема, НО се използва за “разплащателно” средство в “социалистическата” “икономика”???
  Това де-фато означава , че и в НРБ, и в СССР не е имало легитимна “валута”!

 4. П.П.1 VALPET в по-горният ми въпрос – има ли разлика между “конвертируемият лев/рубла” и НЕконвертируемият лев/рубла???, има грешка защото думата “разлика” е в кавички.
  Има ли “РАЗЛИКА” между между “конвертируемият лев/рубла” и НЕконвертируемият лев/рубла???

 5. valpet
  при соца няма банка.Има правоимашти с валута и*вся осталная сволоч* сиреч ние. И взаимно спом.каса.Каква банка какви 5 лева какви долари. Моят племеник беше на 3 год.и когато го попитам какво да му подаря ме пита имам ли долари.Иначе подаракът не си струва.

 6. Чу се, че лидерът на европейските консерватори, към които се примъкна съществото Бареков, лично ще му спусне указания да подкрепи новото комун-милицейско правителство на РъБъ. Това ще издигне до нови висини коалиционната дружба на Дудука и Рапона, понеже, нали, няма вечна любов или омраза, има вечен интерес (да са на парламентарната копаня с цвик, единият в Брюксел, другият тук, кой за каквото учил, единият чел “Винету”, другият наръпал как се спряга глаголът “to be”)

  Какво тук значи някаква си телевизия, и някакъв си Емил Кошлуков, или Сиси Дългото бедро, както е по-известен с пандизчийския си ник (от 2 отряд (политическия) на затвора в Ст. Загора.

  Важното е, че милиционерското правителство все пак беше съставено, и си има пряк пълномощник и представител в лицето на др. нов министър на икономиката Лукарски (тоя същия, дето още не беше спрегнат за министър, и уреди любовницата си в една държавна агенция)

  Валентин “золотой Валя” Златев няма причини да бъде недоволен, има си и премиер-личен приятел, и министер на икономиката, и свой човек в МВнР, и прочее. Задкулисието никога не остава капо. На печелившите (и на онези, които тепърва ще се напечелят) честито. Матряла да му мисли, особено гласувалите за РБ.

  Рухването на пирамидите може и да се окаже полезно за образуване на някоя нова мозъчна гънка тук-там из електоралните глави, знае ли човек…

 7. Към Valpet, точно обратно е на това което си мислите.
  Повечето банки съществуват за да генерират печалба (и съответно би трябвало да функционират на основните капиталистически принципи). КТБ никога не е функционирала на базата на тези принципи. Цветан Василев като мажоритарен собственик не се е стремял да прави инвестиции с разумна възвращаемост а дори напротив. Раздавал е кредити за медии и чисто политически проекти като Южен Поток и финансиране на партии които нямат никаква реална възвращаемост. Тоест той не е показал интерес да развива банката а е извършил престъпление със средствата на вложителите. За което вложителите би трябвало да го осъдят (макар че виновни са също и БНБ и КФН).
  А самите банки не са пирамиди а търговски дружества които имат способността да създават пари. И съответно ако поемат рискови инвестиции губят тази си способност.
  Ако визирате банковата криза в САЩ там процесите са коренно различни (от една чиста кражба както е при КТБ). И в дъното на нея са именно рисковите инвестиции които банките правят. Фалита на тези банки е нормален и оздравителен процес. Социални са именно действията по оздравяването на тези банки.

 8. Нещо не мога да жалея за TV7, отдавна съм я преместил на дъното на програмите, за да не преминавам през нея и случайно.
  Колкото за работещите там, сами са си определили за какво се продават и какви компромиси са направили с моралните си ценности, а по моите критерии и принципи компромисът е прекален и не заслужавана съжаление.

 9. А един от иновниците за “изграждането” и “рухването” на тази пирамида се разхожда необезпокояван и безнаказан в коридорите Европейският и Българският Парламенти и си харчи награбените парички, пък за другите какво го инересува. Така е, когато в една държава съществува безнаказаност! Тогава разни Дудуци, капути и Боклуци ще си развяват свободно байрака и ще “напират” към висшите постове на управлението!

 10. VALPET, извинявай за малко прибързаните ми постове!
  В бързината не съм формулирал СЪВСЕМ точно въпроса си. Защото е “ВАЛУТЕН лев/рубла”.
  И както сам виждаш гротеската става още по-голяма, направо ТОТАЛна, защото самите болшевики от БКП и КПСС си признават , че имат 2(ДВЕ!!!) “ВАЛУТИ” – едната е “валутна”, а за “вътрешно ползване ” от “пролетариите” имат НЕвалутен лев/рубла. Което навежда на мисълта , че в НРБ “разплащанията” са се правили с нещо друго, но не и с валута!
  Логично е да се предположи , че щом има изрично определена “валутен лев/рубла”, то ВТОРАТА НЕ е “валутна”, т.е. НЕ е “ВАЛУТА”, нали така!
  И коя от двете е по-легитимната???
  Защото двете вкупом се обезценяват взаимно!

 11. Не само това правителство е на позлатения!
  Че даже и Румито Желева беше негов кадър, Близнощки – тоже!
  В първото правителство на Станишев – министрите на земеделието и регионалното му подариха язовир на последното заседание на МС.
  И бившия президент рита топка на стадионите му!

  Дори Украйна е по-малко зависима от руските имперски интереси прокарвани тук основно от олигарсите свързани с вноса на енергоресурси!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.