Прераждането на четворната мораторуимна коалиция

 

Малко са законите с наистина историческо значение, които са гласувани в България с пълно съгласие между управляващите и опозиция и едно от тези „знакови” изключения беше мораториумът върху правото ни да знаем, дали можем да се противопоставим на руския енергиен натиск чрез потвърждаване на хипотезата, че сме баснословно богати с природен газ, неудобен обаче като конкуренция на руския монополен внос. Този мораториум, наложен през януари 2013 г. практически еднолично от Бойко Борисов чрез публична капитулация пред руския интерес, ми даде основание от този момент нататък да наричам четворна коалиция парламентарното статукво на сбора от ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака в 41-то Народно събрание.

 

Междувременно Атака спря да се прави на българска партия и открито се заяви като говорител на руския шовинизъм до степен, че открива предизборните си кампании в Москва. С риск да подразня някого, да попитам: бях ли прав, обрисувайки Атака като руски проект ( например в книгата си „Течна дружба” 2011 г.)?

 

Сега, за съжаление, питам отново: нима не бях прав да констатирам кое сплотява четворните коалиции в България, страната на победилия путинизъм?

Днес сме свидетели на потвърждаването на четворната коалиция в нова комбинация в 43-тото Народно събрание. Ето какво я обединява отново в програмната декларация за нейните

„КЛЮЧОВИ ПРИОРИТЕТИ ЗА ФОРМИРАНЕ НА СТАБИЛНО ПАРЛАМЕНТАРНО МНОЗИНСТВО В 43-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И СЪСТАВЯНЕ НА ПРОЕВРОПЕЙСКО РЕФОРМАТОРСКО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА СТАБИЛНО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ”:

 1. ЕНЕРГЕТИКА
  „.Запазване на мораториума върху сондажи за шистов газ с технология хидрофракнг.”

 

Същевременно надвисналият над българската четворна коалиция бащица от Кремъл започна да се оплаква от това, че (извън България) не му играят по свирката, от което за пореден път става ясно доколко не сме като света и в крак с времето.

 

Забележете, употребяващият от много години енергетиката като геополитическо оръжие за открит шантаж и натиск в международната политика се оплаква, че някой друг му причинява болката да му отвърне с нещо подобно!

 

„Руският президент Владимир Путин допусна, че спадът на световните цени на петрола, който нанася сериозни щети на руската икономика, се дължи частично и на политическа манипулация.

 

В интервю за водещи китайски медии той не обвини конкретна страна за това, но някои руски коментатори представят срива на петролния пазар като саудитско-американски сговор срещу Москва.

Русия е най-големият износител на петрол. От средата на юни досега цената на суровия петрол тип Брент се понижи с почти 25%. Преди дни пък Саудитска Арабия намали цените на петрола за САЩ.

“Разбира се, очевидната причина за спада на световните цени на петрола е забавянето на икономическия растеж, което означава намаляване на консумацията на енергия в редица страни”, заявява Путин в интервюто, чийто текст беше публикуван от Кремъл.

“В цената на нефта обаче винаги има и политическа съставка. Нещо повече, в някои кризисни моменти възниква усещането, че в ценообразуването при енергоресурсите политиката преобладава”, допълва руският президент.

Според него се създават “условия за спекулативни действия и в резултат за манипулиране на цените в зависимост от нечии интереси”.( Медиапул)

 

Знам, че ще бъда репликиран за репликата си за шистовия мораториум като някакво преувеличение на нейното значение. Обаче точно в подробностите се съдържат истините, зарити под тонове думи, зад които не стои нищо друго, освен стремежът да погребат очевидностите.

 

Далеч от личната аналогия с визионер, като Рейгън ( нарочван по онова време от кого ли не за „прост” артист), нека завърша с една негова шега с 30 годишна давност, оказала се прозрение при цялата й привидна интуитивност и лекота. Когато Роналд Рейгън научава, че Горбачов е оглавил СССР, той възкликва, че това очевидно е „нов тип съветски лидер”. И защо? Ами защото е „първият, който тежи повече от съпругата си”.

 

Понякога „кучето е заровено” на повърхността и няма нужда от фракинг, за да бъде изровено на показ.

P.S.

На 9 ноември се навършват 25 години от демонтирането на Берлинската стена. Този ден отбелязва края на една епоха – тази на насилствено разделената Европа. Тази Европа, до която се стигна след “освободителния” марш на Червената армия. И която Европа Съветската армия се наложи да “освобождава” повторно през 56-та в Полша и Унгария и през 68-ма в Чехословакия.

Тази неделя ще направим своеобразна стена от кашони, върху която ще можем да покажем своето отношение към символа на разкъсана и подчинена Европа. Имаме пълна свобода в избора на изразни средства – можем да я боядисваме, преместваме, и демонтираме – така, както трябва да бъде, за да можем да бъдем заедно в семейството на обединена Европа.

от 11 до 15 часа на 9 ноември пред ПСА

организатор Гражданска инициатива за демонтиране на ПСА

 

 

 

34 мнения за “Прераждането на четворната мораторуимна коалиция”

 1. Здравейте г-н Инджев,
  Позволявам си са първи път да не съм съвсем съгласна с Вас. Убедена съм, че нашият път за енергийна (сиреч политическа независимост) от смъртоносната отрова на Росия се нарича диверсификация на газовитв доставки:
  – интерконекторни връзки особено с Румъния и Гърция
  -включване в Южен коридор -енергично съдействие на Полша за създаване на Европейски енергиен съюз и най-важното:
  – енергийна ефективност на индустрията и битовите потребители.
  Шистовият газ не може да бъде приоритет: Европа е гъсто населена и на този етап не бива да си правим експерименти с малко останалата ни природа.
  Не ми харесва коалицията и тежките компромиси, който РБ трябваше да преглътнат. Но такава е конфигурацията в парламента, а страната ни е в режим на свободно падане. Засега няма да критикувам, ще им дам малко шанс.

 2. Не мисля, че
  “Запазване на мораториума върху сондажи за шистов газ с технология хидрофракнг.”
  е съдбоносен проблем за България в момента.
  Този мораториум лесно ще бъде преодолян, по-късно.

  Много по-важно би било паметниците на “съветската” армия в България да бъдат разрушени.
  След като се случи това, значи след декомунизацията, ще дойде ред и на историята, за да бъде поставена и Русия там където и е мястото – агресивна “империя на злото”.

  След това, няма и да си спомяме за “технология хидрофракнг” – темата няма да е актуална.

 3. Съгласен съм с казаното в статията. Според мен всички представени в парламента ‘партий’ и коалиций са резултат от руско генно инженерство. Всичко що е в този парламент е проруско = антибългарско. Деформаторите си показаха маймунските задници на заклети заддунайци – вълци облечени в овчи кожи до изборите. И на тези които са гласували за казионното ‘дясно’ и ще хукнат да ги защитават ще им кажа че няма държвниk (в истинския смисъл на тази дума а не в покварения смисъл който влага в нея изкривената БГ журналистика) в историята на никоя страна който да е бил безпринципен. По-добре мълчете и мислете дали ще гласувате за същите следващия път, пък и ако искате наистина доброто на тази страна си подгответе отсега обувки и дрехи за демонстраций през зимата.

 4. Единствената тема, по която мнението ми се различава от това на г-н Инждев е шистовият газ. Бумът на неговото производство в САЩ (а се очаква това да се случи и в Русия) има една единствена важна предпоставка, която отсъства навсякъде другаде по света: Става дума за огромни ненаселени територии, голяма част от които не се използват и за земеделие, където екологичните щети (а те са сериозни и дългосрочни) фрапантно се пренебрегват в името на икономическия интерес; особено защото почти няма и кой да се противопостави (малцина фермери или жители на малки градчета, тип “едноетажна Америка”, резервоар не на напредничавост, а на регроградност и изостаналост; както навсякъде по света, впрочем).
  Тоест, в една гъстонаселена територия, на която освен това се развива земеделие, добивът на шистов газ означава нарушена екология и разрушено здраве. За десетилетия напред. (Погледнете в Google Earth картата на североизточна България – гъстотата на населените места, високият, стигащ до 100% дял на обработваемите площи…)
  Един пример: бумът на разрешителни в Полша доведе до стотици сондажни проучвания (а не добив), които да установят наличието и обема на потенциалните залежи. Е, установиха ги и се оказаха няколко порядъка (между 10 и 100 пъти) по-ниски от прогнозите. И затова мащабно производство все още няма. Затишието е свързано и с очакваните протести, каквито видяхме вече в Румъния. Да, голяма част от тях са инспирирани отвън, и в повечето случаи това е подпомогнато от местните корумпати на Газпром. Факт. Но има автентични и оправдани страхове на обикновените жители (които не са част от газпромските платени агитки) за собственото им здраве и поминъка им, зависещ от земеделие. И те са основание за това да не се започва шистов добив.

  И още нещо – шистовият газ (пък и нефт) и технологията за добива му са от 60-те години на ХХ век. Доскоро не са били използвани, просто защото себестойността на продукцията надхвърляше тази на добивания по обичайния способ. Изчерпването на големи находища, нарастването на индустриалното потребление и повишаването в пъти на пазарната цена на газа доведе до възобновяване на тази технология. Забележете, обаче, че изчерпването на един по-достъпен природен ресурс води до преминаване към изчерпването на друг природен ресурс, все по-малко достъпен.
  И докога така?
  Това е изключително порочен кръг, който ни поставя все по-притиснати в менгемето на енергийната мафия (тя е световен феномен, уви), която диктува с кои и какви технологии какъв природен ресурс ще се изчерпва…
  Неслучайно такъв визионер като Илон Мъск съвсем наскоро реши да предостави за свободно ползване (без плащане на лицензии!) от конкурентни и нововъзникващи компании всички патенти на Тесла Моторс, свързани с електроавтомобилите, за да се повиши шанса на човечеството да се измъкне от задушаващата хватка на световната автомобилна индустрия, фокусирана върху двигателите с вътрешно горене на нефтопродукти. Става дума за същия порочен кръг на зависимост от изкопаеми горива!

  Стремежът да се добива шистов газ е просто “още от същото” – зависимост от технологии и инфраструктура от ХХ век, характерни за индустрия, която дългосрочно е осъдена на катастрофа, просто защото природните ресурси, на които тя разчита, са ограничени и изчерпването им е заплаха основно за нас – хората (простичко казано, ако искаме да я караме по старому, да, можем, но за сметка на превръщането ни в самоубийци; и съвсем няма да е далеч това време).
  При задаващите се фундаментални промени в енергетиката на настоящото и особено на следващото десетилетие, свързани с масовизацията на ВЕИ, и особено при предстоящото масовизиране на комунални, както и на мащабни системи за съхранение на енергия от ВЕИ, инвестирането на обществен ресурс (в широкия смисъл на думата) в ретроградна и замърсяваща технология, каквато е добивът на газ от шисти, е като да си купиш фабрика на 9.ІХ.

  Решението за България, която е миниатюрен потребител на газ (както в индустрията, а още повече в бита), е в експресното изграждане на връзки със съдените газопреносни системи, в построяването на газопровода ТАНАП, както и в драстично повишаване на енергийната ефективност. По този комплексен начин ще станем автономни спрямо путинската бухалка Газпром и ще сме подготвени за идващата нова енергетика, в която използването на изкопаеми горива ще намалява прогресивно. И последното не е утопия – могъщата икономика на Германия вече показва, че това е възможно дори и днес.

 5. В НРБ новите технологии никога не са си пробивали път без “партийно”, и основно без гасударскоТО дозволение от Кремъл.
  Но един/а от постоянните постващи намекваше и за интересите на нашите олигарси, като В.Златев например, да МОНОполизират и този уж “забранен” от кремълският им бащица (фа)шистов газ.
  Но пък и кремълският цартрап е избрал много “подходяща” трибуна , за да се оплаква от “ниските цени” на петрола и газа(защото именно туПин ЗАВЪРЗА цената на газта към тази на петрола!). Китай като най-големият им консуматор има най-голяма изгода от понижение на цените им.
  Да не би провинциалният КаГеБист да визира именно Китай, като причина за намаляващите цени?!?
  Но да отиде на крака в Пекин , за да подФърля такива неадресирани обвинения тъкмо към домакините си ?!?
  Малко странно и едновременно с това КаГеБистки нагло от негова страна.

 6. Измина една година и половина преди отново да бъдем на една и съща позиция за РБ. В този тъжен ден за мен, това е утеха.

 7. Виц на деня: “Новите министри поеха властта и обещаха реформи.”

 8. ulian
  Те още не са започнали и Вие давате мнение.Мръднете малко по в лево.А може и към либералния сектор/дпс/.Какво Ви кара да мислите така.Или съпартииците на Костов-Москов и Кънев Ви тревожат.Има зашто-не са руски подлоги.А са млади и умни.А такива като Вас зле обучени симеоновски кадри са ми добре познати.Едно говорят а за друго мислят.До тук бяхте.Отровихте моето поколение,но следващото няма да позволим.

 9. Към г-жа НЕЛИ ЦЕНОВА:
  Много ми е интересно какви са Вашите образователен ценз и професионална квалификация. Произнасяте се по темата шистов газ с категоричността на експерт.
  По Вашата логика би трябвало “гъсто населена Европа” незабавно да преустанови добиването на всякакви цветни и т.н. редки метали /като се започне от среброто и се стигне до трансурановите/, тъй като то е в пъти по-опасно и вредно за природата от хидрофракинга. Наясно ли сте какви биха били последствията? Не ставайте смешна с подобни категорични твърдения.
  Към 1НАУМ:
  Напълно съм съгласен с Вас, доколкото коментираме енергетиката. Въглеводородите обаче са безусловно необходими /и ще бъдат в ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН/като незаобиколима суровина за органичния синтез, на който се базират 4/5 от индустриалната химия! Така, че хайде по-добре да си изясним разполага ли България с нефт и газ и с колко.

 10. съгласна съм с Нели Ценова.Има време и за шистовиа газ.Интер конекторвите връзки са по важни.

 11. Време е да се публикува и автобиографията на Радан Кънев и да се осветли имал ли е роднини в отряд Антон Иванов какви са по народност и не е ли крайно време за истинска дясна партия и в нея да влезнат хора който да нямат никаква връзка с ДРУГАРИТЕ.

 12. Крумов
  Приличате ми на тези,които в ВНС /комунисти/които се гавреха с лагерниците от земеделците.Сталински методи.Нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили.Мръсно ченге.

 13. На добър час г-жо Savova! Самятам че докато мнозинството българи не се научат да отличават истинското от фалша, КОЙ ще ни плъзга по неговата пързалка още много години. Вие сте интелигентна жена. Факт е че Реформаторския Блок е в едно управление с АБВ, точно така както Мадридският разбойник се прегърна с БСП и внесе яснота по въпроса кой кой е. Или смятате че АБВ е един достоен проект, макар и про-руски = антибългарски. Предпочитате да се отдадете на емоций и определения за това кой съм аз и откъде идвам, защото не смятам че има свещенни крави в българският преход (като Костов и неговата ДСБ). Аз не откраднах прехода на България г-жо? Не съм гласувал за нито една от партийте и коалицийте които днес са в парламента, защото нито една от тях не изрази позиция за отношението си към КОЙ – този дето ни мъти водата откак ни е освободил. Но вие сте гласували за тези, които се обединиха с едно от най-ярките олицетворения на руската петата колона в България (не че другите с които влизат в сговор не са в съшия кюп). И в името на какво се обединихте с АБВ г-жо, може би е в името на…бъдещето на България (казвам го със смях разбира се). Желая ви приятно гледане на продължението на шоуто с познатият сценарист и режисиор с партизанския си псевдоним ‘КОЙ.’ Дано да нямате гузна съвест в някакъв бъдещ момент.

 14. От всички, най много или само, ми харесаха Радан Кънев, Петър Москов и ……Велизар Енчев-какъвто и да е бил или е сега-ако сте видели Бойко Борисов гледаше като насран, по време на думите на Велизар Енчев , едва ли ще пуснат някъде словото му.Браво!, Браво! …браво….
  И ще го напиша отново:

  Иво Инджев е супер, брилянтен и начетен журналист—№1.

  Преди ДПС, бих добавил Русия Путин е ПРОКЛЯТИЕТО на България.

 15. E , duhat na istinata za razdelenoto po meridiana bulgarsko obshtestvo ne uspia da izstrelia tapata (DSB,RB) ot gurloto na butilkata , v koiato ot okolo dve petiletki beshe podlo pribran i staratelno uspivan .

  Za goliam kasmet obache , tia sama izgni .

  CHESTITO !

  Savsem normalno e otchaianata nadejda da se prevarne v debel inat , inache niama da prezimuva . No ot zlobata okolo nego edva li ima polza .

 16. И днес Болен Лидеров не пропусна възможността да организира фашистко сборище от лумпени, които нямаха представа защо са се събрали и срещу какво протестират (отговора на един бе: за всичко). Може би, както се случи в Украйна – активистка на Атака да бъде обявена за “персона нон грата”, същото трябва да ги сполети и в територията на България, а лидера им да си получи заслуженото наказание от реформирания съд, за извършените от него “престъпления”!

 17. Това не е ли déjà vu? Аргументите против проучването на шистовия газ и в подкрепа на мораториума са от ерата на динозавърското яйце.
  Мащабно производство в Полша (а и в други страни в режим на проучване и изчакване) няма – но не защото количествата са малки, а защото Европейската комисия не е изработила общоевропейска рамка за управление на риска при добив на неконвенционални горива. Междувременно се правят всевъзможни проучвания, прогнози, стрес тестове, препоръки, дискусии с институции и широка публика и т.н.

  У нас мораториумът е ‘мораториум върху правото да знаем’ и тук е разликата между нас и останалите.
  Иначе е ясно, че има въпроси, свързани със защита на човешкото здраве и околната среда.
  Тези, които продават България на Русия биха сложили и плъхове в каймата. За каква екология говорим при тях и за каква грижа изобщо?

 18. 1NAUM

  Srahotno svetlo badeshte izmislihte . Ama koga…

  Dokato to dojde zamiata ni veche shte e tolkova redko naselena , che shte e gotova , spored vashte preporuki za vsiakakuv vid dobiv .

  Ako sme stupili v kapan , po-dobre e da jertvame edin krak i da se spasim , otkolkoto da ostanem i glupavo da se nadiavame , che lovecat niama da e gladen .

  Toia e vechno gladen .

 19. Шистовият газ не е проблем. Всичките еколози и защитници на газпром ще загубят по три причини 1. Въпроса с добива му ще се реши с европейското законодателство 2. Щем не щем или ще добиваме или ще купуваме от Полша, САЩ и Газпром шистов газ 3. Газпром ще започне добив на шистов газ и тогава единственият аргумент, който ще остане на българските защитници на Путин ще е “Ама Европа е гъсто населена, а в Русия е ширнала една шир”, а това твърдение е чисто лицемерие. Ние от Северозападна България твърдим, че е много екологично да ползваме електрическа енергия, на нас не ни пука колко е екологично производството и от лигнитни въглища в Южна България.
  А популизма е присъщ на всички партии включително и на РБ. За какво стават всички ще имаме едно мнение след година две и то хич няма да е ласкаво. Не си представям анестезиолог с опита на Москов как управлява стотици служители и стотици болници, нито си представям Кънев с опита си на патентен адвокат как кове реформи в съдебната система, но този филм го гледаме във всеки МС.
  Господин Крумов убеден съм че ние двамат с Вас имаме общи роднини с Радан Кънев та дори това да е някоя маймуна преди един милион години, но това не ни прави нито еднакви нито виновни.

 20. Само да добавя, че по някаква ирония на съдбата в момента гледам през прозореца как rio tinto alcan изчистват от другата страна на улицата почвата от вредни емисии. И докато инсталират системата, работниците отделят време да разговарят с хората, които спират и разбираемо питат какво става. Освен обясненията на място, всеки може да вземе със себе си планове на обекта и текст с подробно описание на контекста и оздравителната работа, която се извършва.
  Грешката е била направена… индустрията е искала своето. Съвсем доскоро обаче, хората са мислели, че такова замърсяване е необратимо.

 21. Какъв е тоя идиот КРУМОВ, бе! Боже, прибери си вересиите. Само кръгъл ИДИОТ може да си помисли, че посетителите на този блог не могат да потърсят чрез Google автобиографията на Р. Кънев (сигурен съм, че повечето са го направили), и не са подвластни на опитите за тъпунгерски внушения на примитивни манипулатори.

 22. Само си представете цена от 10 щатски долара за барел!!!
  (Дори безина да струва 3 лева за литър??? в бензиностанците на Лукойл!)

 23. @ 1НАУМ
  Спомням си прекрасно едно интервю на Трайчо Трайков, където той беше категоричен, че за проучването за наличие на шистов газ в България, са необходими 4 /четири / броя сондажи. Освен това, не знам колко “ретроградна” е фракинг технологията, но благодарение на нея, САЩ са единствената страна, която миналата година е намалила въглеродните си емисии, а мъдреците от Европа увеличиха въглеродното замърсяване, заради разширеното използване на поевтинелите американски въглища.

 24. @ Ай сиктир, бе ULIAN-е, “костоваци”, “деформатори”, ти за кои си – някакви марсианци, или от някои по земни – я бареци, я някои дето само ти си ги знаеш?

 25. ulian
  Искам да ви съобшта една прекрасна новина.В квартала на СОФИЯ *СРЕДЕЦ* където живея/центъра на София/ РБ е първа политическа сила.Тази вечер бях на срешта с ръководството Марта Георгиева/момичето,което беше арестувано пред МОЧА и ген Атанасов.Бяха дошли много млади хора да се запишат в партията.Аз самата не съм член на ДСБ а съм само симпатизант.В неделя от 11 часа Марта ни покани за протест пред МОЧА.Аз ште отида,а вие хванете влака за Москва.Аз добре я познавам.Мога да ви упътя.Бие сте човек на миналото.Стоите си там.От Симеоновската школа няма накъде.Разбирам ви.РБ няма ништо обшто и не е подписвала ништо с АБВ.Но Борисов като тарикат им хързулна горештият картоф-Социалното министерство.Нека протестират комунетата/Много поздрави на Путин. Пуст всегда будет СССР.Само,че без нас българите.Ние имаме други приоритети.

 26. Улиан е вторият и последен член на НДСВ (Национално Движение Светлъо Витков). Те двамата са истинските и автентичните реформатори в България, други нéма.

  Братя, нека изчакаме министрите от РБ да предложат Делян Пеевски за някакъв висок пост в държавата, пък тогава да започнeм да ги замерваме с нечистотии. Все пак не забравяйте, че залогът е огромен не само за РБ, а за всички партии, влезли в правителството. Едва ли някоя от тях е там, за да участва в колективно самоубийство.

 27. До Д.Савова Моля,справете се с правописа и тогава пишете. Анализът г-н Инджев,както винаги е точен.Благодаря и на тези,които го подкрепят.Надявам се,да се видим на 9.11.

 28. Мринистър Даниел Митов тръгна от ДСБ.Беше първи зам. пред. на ДСБ.Лично Костов настоя да бъде изпратен на обучение на ЗАПАД.Добре направи.Е после Митов се отказа от ДСБ.Младежка му работа.Важно е ,че не смени посоката.Ние сме широко скроени.Костов помогно за изграждането на много кадри и никога не се отрече от тях.А те незнам.
  *При мене кой не се е спрял
  не ме само той ранявал* /ПП/
  SIK TRANZIT GLORIA MUNDI.
  УСПЕХ НА Д. М. УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ.

 29. Четворната мораториумна коалиция, уви, е факт. Напълно съм съгласен с г-н Инджев.

 30. Към марга:

  Имах намерение да пътувам, но срещата ни пред МОЧА ми е по-важна ( добре че имам подкрепата на семейството ми, иначе досега да ме бяха отлюспили).
  Ще се видим утре, за да построим нашата стена от картон (кашони) пред софийската Берлинска стена!

  “С кашона срещу бетона”!

  Дали картона може да победи бетона?

  Може,ако е червен- ако покажем червен картон на бетонираните във властта путинофили, начело с Борисов.

 31. Марга,
  благодаря за забележката.
  Ще се старая да пиша по бавно и граматически правилно.

 32. Марга,

  Смятам,че в коментара Ви, след думата *Анализът*ще бъде по разбираемо да се добави *Ви*.Анализът на г-н Инджев. Утре ще се видим на МОЧА.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.