Реформаторите, подложени на свършения fakt

Свърши се и се започва…

 

Да хванем заека за рогата и да извадим бика от шапката на фокусника, за да си дойдат нещата на местата след победоносното завръщане на Борисов, кичозно закичен с иконата на „началника” в премиерския кабинет.

 

Няма да говоря от ничие име конкретно, но от името на една нерегистрирана от социолозите, но много голяма група граждани, искам да кажа няколко горчиви думи.

 

Става дума за така наречената ( с елементи на презрение) „периферия” избиратели, която не просто е нежелана от „чистите антикомунисти”, но е демонстративно отритната, заклеймена и демонизирана. Поради което въпросните демократи едва достигнаха унизителното 4-то място на последните парламентарни избори, което и за тиквен хелуински медал не стига, но се оказа достатъчно, за да бъдат претопени в пещта на властта по милостта на Буда, имитиращ един проруски десен автократ от Будапеща.

 

Това е периферия невидимка на шапката на антикомунизма, която претендиращите за пуританска идеологическа чистота сами са си нахлупили над очите.

 

Правителството, в което цопнаха, е свършен faкt. Край на реформаторската претенция за погнусата от комунисти и ченгета. Преодоляха я, но трябваше да го направят по трудния начин след изборите, преди които говореха неща, обратни на онова, което направиха, съюзявайки се във властта ( и заради нея) с милиционерите Борисов и Цветанов, с Буда и Гоце.

 

Значи може заради участието във властта? Но не можаха и не пожелаха да го направят преди това заради принципа да съдят хората по делата им и така да приобщят хиляди и хиляди желаещи да бъдат полезни за демокрацията ( и да- за каузата на антикомунизма също).

 

Наложи им се да научат изкуството на компромиса след цивилно милиционерско ментално изнасилване, подобно на физическото, с което на 8 септември униформени милиционери заплашиха две жени, на които казаха , че трябва да бъдат изнасилени от футболен отбор. Арестуваха ги за „диверсия” срещу най-важния комунистически символ в България ( но нито един виден политик- демократ не извиси глас на възмущение от милиционерската гавра).

 

Впрочем чистите ни демократи-партократи изобщо не идват на протестите пред този символ, където арестуват и влачат по участъците дори снабдените с документ за кандидат-депутатски имунитет българи по нареждане на руското посолство ( както са се изпуснали да си признаят в участъка ядосани дискомфорта да се бъхтят посред нощ милиционери).

 

Развивам тезата за самоубийственото демократичното късогледство, видно от догматичното отхвърляне на електорална подкрепа по колективен признак заради („нечисто минало” ), не за първи път. Но за пръв път тя е онагледена толкова брутално като абсолютно безпринципна и конюнктурна.

 

Отказвал съм високи постове- от външен министър (съвместяващ поста с премиера Филип Димитров), до завръщане като директор на БТА през 1997 г. Отказвал съм в зародиш, още на ниво предложение по телефона, номиниране за най-тлъстата във финансово отношение кариера на евродепутат на две партии ( на бургаската организация на ДСБ и на РЗС). Ако съм имал „болни амбиции”, щях да ги осъществя и то без да се натискам, а просто като приема предложенията.

 

Болно е обаче да се преглътне цялостното отношение към знайни и незнайни, отритнати по колективен признак българи, които доказаха искреността си на страната на демокрацията с рисковете, които поеха и заради което мнозина изгоряха, повалени в калта под „приятелския огън” на откритието, че всъщност не са истински демократи, защото не са се родили такива.

 

Не се намери нито един политически костюмиран авторитет от дясното политическо пространство, който да разкъса дантелената си  ризница на целесъобразността в името на съмнителната цел да се хареса на „чистите” антикомунисти и да каже:

 

„Вера Мутафчиева се извисява над дребосъците сред нас с огромните си постижения на велика българска писателка, на уникален познавач на османската история сред писателите в България и в чужбина, на мъдър потомствен интелектуалец от европейска класа”.

 

Вместо това малодушно, егоистично и съучастнически с червената пасмина премълчаха и я оставиха в калта на изровеното мръсно минало, където тя скоропостижно се помина.

 

Не ме е упълномощавала да говоря от нейно име. Освен това го правя с пълното съзнание за обругаването, което по същите, споменати по-горе „стандарти”, ми се полага и без да съм голям, като нея.

 

Голямата писателка обаче днес има всички основания да повтори от отвъдното онова нейно „майната ви” на всички, които злорадо престанаха да я поздравяват, откривайки с чувство на облекчено превъзходство колко са чисти на фона на нейното мръсно минало.

 

Фигури, като нейната, допринесоха за възторга на милионите българи на страната на демокрацията. Заклеймяващите я дребосъци постигнаха обратното- отказаха милиони българи да гласуват за каузата на антикомунизма.

 

 

След кацата с горчилка, нарисувана дотук, следва лъжица мед.

 

Ако българското антикомунистическо, парламентарно и правителствено представителство е в състояние да осмисли днешния си опит на в рамките на унизителния свършен fakt с края на претенцията за антикомунистическата си непорочност, това би означавало помъдряване и шанс за развитие. Доста хора биха преглътнали безкористно ( както са го правили и преди) катрана, гарниран с порцията мед.

 

Но ще се окаже ли това приземяване на реформаторите лъжица за тяхната уста? Или са в състояние да се „смиряват” само, когато стане дума за постове и министерства?

 

Ако не са в състояние да си направят изводите, ще бъдат осъдени да бъдат съдени по същия расистки начин с мантрата, която винаги са подкрепяли, според която „няма бивши комунисти и ченгета”, но в разгърнато осъвременен вид: „няма възкръснали антикомунистически девственици след свършения fakt на груповото съвкупляване с бивши комунисти и ченгета”.

 

А пък България ще бъде обречена да бъде управлявана завинаги ( в рамките на един обозрим човешки живот поне) от точно онези бивши комунисти, ченгета и техните съвременни секретни сътрудници в политиката, администрацията, медиите, банките, силовите структури и банките, които си греят крадливите ръце на разпалвания от тях огън на кладата за всеки непослушен, пържен избирателно със скътани за целта спечени фъшкии, съхранявани грижливо в собствената им столетна клоака.

 

Казано иначе по отношение на реформаторите- с вашите съчки ще горите на следващата клада, освен ако не откажете на великите инквизитори на прехода да ви нашепват със сатанинска радост правилата на собствената ви „света инквизиция” над грешниците и да ви тикат кибрита на самозапалването за довършване на четвърт вековното им дело под девиза „разделяй демократичния враг и владей” .

 

43 мнения за “Реформаторите, подложени на свършения fakt”

 1. Еми като пиша за КТБ никой не слуша! Там е истината! Всеки който има желание може да я види, аз го направих… Жалко, че в блога не видях нито една статия по въпроса до сега, а нали всички искаме да знаем истисната…

 2. Иво,дано не си прав.Този път Тиквата е във вилица на Реформаторският блок и няма мърдане.Виж го как е посърнал завалията.Няма как? Ще се правят реформи.

 3. добре написано но ми позволете да не съм съгласен с тезата ви а и времето ще покаже кой е прав силно се надявам да не сте вие

 4. Г-н Инджев,
  Позволете ми да не се съглася с Вас.Не само РБ,а граждани са важни.Преставете си че РБ не беше влязъл в НС .Няма и да знаем какво става.В правителството също.Каква програма,какви пет лева.Борисов ще нарежда сутринта едно,вечерта друго.Днес са прищевките на Доган,утре на Първанов.Ние ще научим при срутване на поредната банка.Този филм вече го гледахме.Ама личностите на РБ може да не се справят.Нищо.Ще доидат други.А обществото трябва да бъде нащрек.Хареса ми Р.Кънев когато ги порздрави с песента на Стинг *Ще ви следя*.Същото го каза Антонта Цонева/протест./Същото го казвам и аз.Няма да пожалим никого. Или *НИЕ или *ТЕ*/мафията.Истинската борба за бъдещето на България сега започва.

 5. ДАНО този път винаги точният Инджев да не познае. Това е предсказание за съдбата на Реформаторите, но само ако не се вслушат в неговите и нашите думи и мечти. Петър Камбарев.

 6. Надежда има, но е толкова малка, та не си струва да се споменава. Не знам какво трябва да се случи в тая нещастна страна, та да се осъзнае периферията, че наготово нищо няма да стане и колкото по-късно, толкова по невъзможно.
  За нещастие българина е индивидуалист и не признава авторитети. А имаме отчаяна нужда от водач да ни извади от блатото.
  Иво Инджев, с цялото ми уважение, ни отваря очите, но това не стига. И това не е упрек към него, един от малцината, да не кажа единствения, който назовава нещата с техните имена.
  Аз лично се надявам на ефекта “колкото по-зле, толкова по-добре”, та дано като ударим митичното дъно, се събуди най-после прословутия заспал българин.
  Ако дотогава е останал някой от това злощастно племе…
  Не че това ще е края на света де, но все пак е ми е тъжно пред такава (много вероятна) переспектива…
  Моля се да не съм прав

 7. Рано или късно ще се види кой какъв е. Ще дойде време да се реже, тогава ще цъфнат на някои червените им задници. Това ще бъде Видовден. И ще видим реакцията на Борисов.

 8. С доста противоречиви чувства съм спрямо случилото се.От една страна приемам тезата на г-жа Д.Кацарова,но от друга страна имам усещането за горчилка.Ако си спомняте доста преди изборите циркулираше слуха ,че Кунева и Лукарски са готови да подкрепят Борисов.Не го направиха сеператистки ,но ето,вече са в кабинета….Искам да кажа и друго.Нямам впечатление,че Борисов тържествува:наблюдавах изражението на лицето му ,когата подписваше и даваше документа на хората от РБ.Това беше едно измъчено изражение в никакъв случай не на победител.Дано все пак нещо излезе от “тази трънка”,поне до следващите местни избори.В същност победител е Гоце,който не е имал големи надежди преди изборите,че АБВ ще влезе в НС и че ще участва по някакъв начин във властта.

 9. Чудесно казано! И това трябва да го прочетат “костовистите от 7-мия ден”. Защото много им се иска да бъдат морален съдник от последна инстанция, без да погледнат себе си и техния “гуру” ,който не се посвени да осъществи приватизацията в полза на същите ченгета ,съветски слуги и агенти ,които грьмко заклеймяваше.

 10. Постовете(на умните, честните и чистите)във форума до момента са очевадна илюстрация за причината, назована от Иво, поради която сме в сегашното безизходно положение…
  Явно още много сол, тояги и жабета ще изядем, докато всички осъзнаят подлостта на начина по който ни разделят и противопоставят: колективна вина вместо персонална,”тъмно” срещу “светло” минало ,различен етнос, красиви срещу грозни, умни срещу глупави…

  Не случайно, ако сте обърнали внимание, навсякъде по форумите триумфират самотни, озверени хейтъри. (Нещо като НАСЪРЧАВАНА от накого мода) Всеки да е сам срещу всички. Да няма общност от уважаващи се хора, които да споделят наблюденията, анализите си и така да бъдат коректив на действията на онези, на които обществото е делегирало в момента правото да го ръководят. (Със самотните “протестъри” няма проблем, там важи правилото “кучето си лае, керванът си върви”.)

  Идеолозите на зловещия сценарий на прехода за създаване на общество, което да съществува в циклична, провокирана икономическа криза(осигуряваща несметно богатство на избраните), се страхуват от всеки признак на обществена солидарност, от зараждане на общности вън от Сценария им.
  За “сценаристите” са приемливи само футболните агитки и рокерските походи,които да насъскват, когато им е нужно, срещу неудобните в момента.
  “Агитките” на мислещите ги разбиват още в зародиш по гореспоменатия начин.

 11. Напълно съгласен с Вас Г-н Инджев! Шапка Ви свалям и за тази статия!

 12. Имам неприятно усещане.
  Какво значи, моля ви, “Значи може заради участието във властта?”

  Да не би публичната власт да се разбира нещо като free софра?

  Не е ли тежка отговорност, особено за тези, които разбират и поемат отговорности да променят?

 13. И статията и почти всички коментари са на изключително равнище.
  Моето скромно мнение е, че за РБ гласуваха повече отколкто даденостите позволяват. Какво имам предвид. Близо 2 милиона си биха камшика в юужбина. Немалка част от тях са дясно мислещи. При интернет гласуване картината би била далеч по-различна от сегашното “извънпризово” 4-то място. Отделно, нека не се заблуждаваме, че огромна част от над 50% въздържали се и с пистолет на врата пак не биха гласували за РБ. Това са обикновено ония за които никога няма да се намери
  сила на света да променят байганьовското си “всички са маскари”.
  Дори гласувалите за РБ не са хомогенни. Защото повечето са критично-мислещи и улавят лесно фалша на част от лидерите. Но така или иначе по-добър избор в дясното нямаше.
  Не съм очарован ни най-малко от “споделената отговорност”. Остава ми единствено надеждата, че както в култовият филм “Полет над кукувиче гнездо” реформаторите да кажат “когато му дойде времето”, “поне опитахме”.

 14. И аз свалям шапка!

  Чета г-н Инджев и поста на “МАМ” и си казвам – ето, това са нещата, които преди 10.Х си шепнехме под сурдинка, а днес имаме свободата да ги крещим по площада и да ги пишем по форумите. Но какво от това? Не е ли това просто един отдушник тълпата да не излезе на улиците и да направи това, което украинците сториха на Майдана?

  Преди време един добър приятел, бивш офицер в елитна армейска част на изток от столицата, ми довери, че малко след 10.Х няколко негови подчинени почти със сълзи на очи го молели да ги поведе към София. Строго, почти грубо той ги отпратил, а те се подчинили въпреки вътрешната неохота. Понеже моят познат бил неформалния лидер на частта. Трябвало да докладва “където трябва”, но никога не го сторил. Днес всяка сутрин, когато се бръсне, се пита дали не е сторил най-голямата грешка в живота си. Защото батальон парашутисти пред Народното събрание щели мигновено да решат “въпроса за властта” в Милиционеристан и да сложат край на прехода в рамките на 1-2 седмици. И да решат незабавно други въпроси като лустрация, декомунизация, десъветизация и пълна конфискация на грабеното 45 (дотогава) години.

  Уви, онзи златен и може би единствен шанс бил пропилян. И днес шайката комун-милицаи, взели властта с кръв, продължават да са на власт. И да точат още и още кръв. Нашата, уважаеми колеги! Няма от какво да се притесняват – днешната армия брои едва 32,000 цеви, а милиционерските и пара-милицейски сили са над 67,000, плюс жандармерия, гранична милиция, части за борба с безредиците (с нас, в случай че ни хрумне самостоятелно, по своя воля, извън сценария да излезем на улицата и да поискаме сметка), и пр. Двете елитни танкови бригади, в Гора баня и в Карлово, разчетени да стигнат за 48 часа съответно до Солун-Кавала и Истанбул, днес са толкова окаяни, че не стават и за един мижав парад. С две думи, няма какво да попречи на сем. Овчарови, Кадиеви и Манчеви да източват енергетиката и да ни продават ток, по-съкп отколкото в САЩ, за да могат да изнасят на дъмпингови цени. Нито на сем. Доневи и Марешки да ни продават най-скъпите лекарства в Европа, и пр., и пр.

  Пропуснатите възможности за действие са си пропуснати, но има нещо по-тревожно. През последната седмица пишман “анализатори” и “коментатори” натрапчиво повтарят как било невъзможно да ни извадят от ЕС, защото, видите ли, Путин не желае това. Явно това е новата опорна точка, с която да започне разчистването на пътя пред Южен поток. Приспиват ни, за да не продължив да си трайкаме, докато те продължават да се държат в собствената си страна като окупационна армия.

  Затова няма да се уморя да повтарям, че когато протестърите надуват дудуци пред празните държавни учреждения, това е ялово и шизофренно. Протестира се пред пълни учреждения в работно време. Когато мишоците – “слуги на народа” са вътре. Носят се домати, яйца и умрели котки. И се пита – конкретно, ясно, със срокове. Кога влизаме в Банковия съюз? Подадохте ли молба? Входящ номер на молбата? Защо вдигате цените на тока? Заради дефицита в НЕК? Ама дефицита не беше ли в резултат на незаконните плащания по АЕЦ Белене и Южен поток? Ами я сем. Овчарови, Манчеви и Кадиеви да платят щетата. И Георги “гоцэ” Първанов също. Заедно с Дянков, Орешарски, Златев, Гегов и пр.

  Трябва списък с точки, и докато една точка не се изпълни, управленските тикви да не се оставят на мира.

  И две думи за МОЧА. Г-н Инджев, респект за всичко, които сторихте по въпроса. Но, уверявам ви, когато го бутнем, ще си бъдем точно толкова бедни, голи и боси, колкото и когато махнаха червената петолъчка от Партийния дом. Предпочитам едновременно с него или дори изпреварващо да изискаме събирането на данък печалба от онези 300,000 съветски и руски фирми, които всяка година имат оборот от милиарди, но от 10 години не са внесли и стотинка данък печалба.

  Покойният съдия -следовател Джовани Фалконе казваше, “Да направим мафията бедна!” Важи с пълна сила и за българските комун-милицейски шайкаджии и масковската пета колона. От боят по джоба ще ги заболи повече, отколкото от бутнатия МОЧА. Пък и не е лошо да има място, където грядущите поколения да идват и на дечицата да им се казва, “Ето това е паметникът на позора на вашите дядовци и бащи, които цункаха съветският окупационен ботуш, защото преклонената главица остра сабя не сече. Помнете и не го повтаряйте!”

  А след време можем да го преустроим в паметник на българските войници и офицери, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Та нали и Бастилията не е бутната веднага, площадът с надпис “Тук ще се танцува” се появява много по-късно, въпреки услужливо-патетично-мазните исторически студии.

  За да завърша оптимистично – известно време няма да мога да пиша във блога ви, г-н Инджев, по здравословни причини. (До дежурния милиционер, който докладва какво и за какво се обсъжда – др. старшина не се радвай, казаха, че е доброкачествено). И нека да объркаме сценария на сценаристите на прехода и да не им позволим повече да ни объркват, разделят и владеят. Можем! Правили сме го вече – Априлското въстание, Шипка, Съединението. Можем и днес. Хайде да го направим!

  Респект!

 15. Морала на средностатистическия българин е около критичния минимум , реформи в администрация,общини,агенции са обречени на неуспех.
  Поне в правителството РБ трябваше да прави разликата , не можаха ли например да убедят някой уважаван от общество и колеги лекар,запознат с проблемите на система,с амбиция и възможности да ги реши…инстинкта за самосхранение на Борисов не би му позволил да прилага просташките си номера срещу човек,излъчващ достолепие

 16. За мен пък уважението ми към РБ се увеличава, вследсвие на участието им в управлението. Защото така поемат отговорност. В крайна сметка хората са гласували за тях (предполагам) с надеждата да допринесат за добруването на страната. За тази цел те могат да поемат отговорност, да запретнат ръкави и да докажат, че могат и че има защо хората да им възлагат надеждите си.
  Е, като си запретнеш ръкавите и нагазиш в калта, за да буташ заседналата кола – няма как да останеш чист. Ако си стоиш отстрани в белите дрехи на морално чистия съдник (който обаче нищо не върши) сигурно ще ти бъде по-добре. Чакаш момента си, след време, в който всички ще са толкова кални, че ще дойде и твоя ред да си месия. Чакаш го джафкайки начетено отстрани. Радвам се, че РБ не приеха тази роля, ами поеха отговорност в управлението. Сега ще се види, дали наистина ги бива.
  Дано. Защото за съжаление не мисля, че описаното от Инджев малцинство някога ще стане мнозинство в България. По-вероятно е хората тук да продължат да си търсят спасителя и ще гласуват за демагози. Защото хората, мнозинството искат някой да “ги оправи”, да им причини хубав живот, за който ако може те да не си дават много труд. Тези, които си дават труд са от малцинството описано от г-н Индже, но те ще се оправят, защото не ги мързи и са способни. Но в демокрацията мнозинството определя, а то не мисля, че иска (за съжаление) дясно управление, което да дава възможности на способните, а ляво, което да се грижи за тях. И това ни обрича на управление от демагози, бесепета и друга лява паплач, явна или тайна.
  Ако се сещате за по-поносим от наличните ни демагози от ББ, кажете, ама аз поне не се сещам. Ако РБ успеят наистина в ролята, в която се заявават – да инициират и правят промени, както и да гарантират прозрачност и принципност – ще бъде добре за всички. Да видим.

 17. Респект за острото Ви перо г-н Инджев. Не знам защо се обиждат много от четящите Ви, просто това са фактите.Или както е писал великия Джек Лондон -„Опашката на кравата расте надолу. Аз не се опитвам да обясня защо опашката на кравата расте надолу. Само посочвам факта.“
  Ще си позволя и още един цитат , който направо залепна за новосформирания ни кабинет като гербова марка-
  “Правителство на малцинството, включващо коалиция в коалицията, подкрепяно от друга коалиция и от отцепила се партия” – посочва британският в. “Файненшъл таймс”

 18. То, ако Тиквоний не беше присламчил пълномощника на Путин – Гоце сирищника, бихме могли да преглътнем останалото по лесно. Сега горчи! Горчи истината, че не сме независима страна. Защото никой не може да ме убеди, че влюбеният в Русия Кальфин, е там за друго, а не за да шпионира в полза на Путин.

 19. Аз също не съм във възторг от новосформираната коалиция, но само взета сама по себе си. Каква е алтернативата, ако тази коалиция не беше формирана по гореописания от Вас начин. Нови избори, на които събудения от доблестното поведение на Реформаторите народ дружно да го подкрепи ?! Засега резултата от 9% е повече отколкото можем, тепърва трябва да израстват новите избиратели на реформизма. Съжалявам г-н Инджев, но да оглеждате в огледалото за обратно виждане събития на които за огромно съжаление алтернатива не се вижда от никъде и да отсъждате така строго и крайно без давате шанс ако щете дори на фриволна и нелогична случайност нещата все пак отнякъде да потръгнат (примерно изтъргуваната съдебна реформа) не е добре – депресирате! Ваш Фен.

 20. Поздравления за вашия труд, г-н Инджев!

  Искам само да отбележа, че написаното от Васил звучи много вярно и се присъединявам към него.

 21. Към Venko:

  Така е, вярно е, но е адски неудобно- и на мен самия ( да не мислите, че си умирам от кеф да пиша неща, които се употребяват срещу собствената ми персона!). Толкова е неудобно, че мои съмишленици, редовни коментатори в този блог, ме призовават любезно да млъкна. Да не преча, макар да съм прав за фактите,поради което да не ги припомням, а само да ги интрепретирам, но по удобен за логаритмуване по целесъобразен начин. Само че, ако исках да действам “целесъобразно”, отдавна щях да съм част от политиката, а не да остана коментатор, който заради волнодумство пребивава “на свободна практика” 14 от общо 25 години “преход” и е платил лукса на свободата с 4 уволнения ( от БТА, в. “Експрес”, в.”Демокрация” и БТВ).
  Нека желаещите да ме ругаят да бъдат любезни да свалят маските на своята анонимност и да си сравним на кантара кой какво е платил за правото на критика и несъгласие със статуквото.

 22. Г-н Инджев,струва ми се, че не ме разбирате правилно.
  Вашият принос за свободата на словото е несъмним и неуспорим.Толкова се радвам, че Ви има! Колко са като вас в тази измъчена България? Да оставим на страна факта, че има почти пълно припокриване на възгледите и мирогледа между нас.
  Позицията на Васил не е лишена изобщо от логика и ми се харесва. Нека опитат.Най-вероятно нищо няма да се получи и скоро ще напуснат, но алтернативата не е по-добра…
  С най-сърдечни поздрави!!

 23. до Г.Николов,
  Господине ти одобряваш ли сина на Хасковския Кмет да бъде депутат от любимия ти РБ ??
  А също и бившия кмет на Димитровград сина на собственика на Неохим, женен но разведен заради гейските си наклонности за дъщеря на един от ТИМ .
  Ако не си наясно какво е Неохим да ти кажа, че идола ви Костов не можа да го бутне но бутна Старазагорския, който беше по-голям и по-нов!
  Ти наясно ли си кой е Хасковския Кмет???
  На приказки сте много бързи а на дела люхи !!!
  Народа знае защо не трябва да се гласува а ти си едно синьо канарче със червена каишка! Както и лидерите ви дето със Гоцето и Тиквата делят баницата. Ама няма да я делят дълго! Щото е малка а те са алчни !!!

 24. Аз пък считам, че това не е стъпка в процесите ни, зависеща от някого отделно, а е стъпка, до която най-сетне стигна процесът ни. И това има да се цени, а не да се оплюва! И най-вече – не да се тълкуват произволно и цинично мотивите, по които е направена тази стъпка! Въпреки огромното брожение, което предизвиква, тя сега вече е възможна. Като обществена нагласа, на която да има надеждата да се опре.
  Трябва да признаем и друго – че нейното достигане беше затормозявано по хиляди начини. От страна на комунистите – с техния неистов стремеж да се представят за “нормална партия” и да не бъдат заклеймявани, без да се променят.

 25. Умирам да чуя кой аджеба е Хасковският кмет?

 26. Eдин фамилен терапевт веднъж написа книга: ‘The Situation Is Hopeless But Not Serious’. Името му е Paul Watzlawick.

 27. Към Zukerman: Бъдете здрав и се върнете скоро!

 28. До Диване

  Ценя постовете ви, но не и този, по-горе. ‘Гейски наклоности’, довели до перепитии в нечие семейство, могат много по целесъобразно да бъдат обсъждани в махалата. 🙂

 29. Ами то в България затова нищо добро няма да се случи, защото на всеки ще намерим нещо не дотам да ни харесва в миналото му, особено ако упорито го потърсим.Бойко Борисов не е и не може да бъде никакъв реформатор- той е ясен, но за Радан Кънев, поне засега , нищо лошо не мога да кажа. Желая му успех от сърце и стискам палци да бъде силен политик и държавник. В Библията е казано- По делата им ще ги познаете- нека им видим делата. И Мария- Магдалена е била блудница, но е последвала Спасителя.Дайте шанс!

 30. Реформаторският блок е Радан Кънев и Гражданския съвет. Дали м.к. и б.л-трикаджийски ще са в него или не, това няма никакво значение. Ако тия двамата не започнат РЕФОРМАТА и не отстояват провежданието и, ще им остане само спомена, че са били за няколко месеца министри на нищо. Въпреки направените компромиси Реформаторският блок е в по-добра и по-силна позиция от герб. РЕФОРМАТОРИТЕ просто не трябва да остъпват от РЕФОРМАТА в Съдебната власт и МВР. Отстоявайки тази РЕФОРМА техните подръжници ще растат непрекъснато, независимо колко време ще просъществува това правителство и независимо от интригите и мераците на м.к. и б.л.

 31. В блога на Иво пишат много честни и достойни читатели. “Диване” със сигурност не е между тях. От мен също, пожелание от сърце към Zukermann за Gute Besserung! Ще ни липсвате, дано не е за дълго!

 32. В това объркано време абсолютната истина не е собственост на никого.Затова подкрепям всички,които не захраннват удоволствието на ком.тролове и прибързаните оценки на хората уважавани и обичани от мен.

 33. Киров, и ти ли си от онези дето правеха синята приватизация , продаваха за 1 лев на посочени момчета фабрики и раздаваха крави и овце на селяните. А сега вашата селянизация дава на хората трохички от земята им а пълни гушките на партизански и не толкова партизански фамилии. Вие сте тези, които направиха възможно това с фалшивата си дясна политика с която легитимирахте кражбите на бившите комунисти. Заради вас сме на дъното на Европата. Ролята на СДС беше точно тази , да подсигури легитимни европейски паспорти на таваришите и да ги направи господа със замъци и роби а България руска губерния. Сега каква ще е ролята на РБ със синчетата на тези червени господа??? Бързи на приказки а на дела люхи!!! “Демократи” с червени каишки! Това сте вие! И благодаря за оценката! От твоите красни уста звучи като комплимент! 🙂

 34. Към Zukerman: Само още едно изпитание, нищо повече.
  “Ако имате вяра…..нищо няма да бъде за вас невъзможно” /Матея 17:20/
  Доскоро!

 35. Излизаш от някой тъмен ъгъл, слагаш си анонимен, впечатляващ ник “антикомунист” или “диване”, влизаш в блога на Иво Инджев, смесваш много лъжа с малко истина и я поднасяш тук по няколко пъти на ден. Арогантните атакати са винаги срещу Иван Костов, Радан Кънев и техните съмишленици. Проста рецепта на обикновен трол.

  В блога на Иво пишат много честни и достойни читатели. “Диване” със сигурност не е между тях.

 36. Киров, лаеш лаеш и господаря ти те нарича “достойно” куче! Мерси! Не съм от твоята кучешка порода!
  Можеш да се спукаш от лаене!

 37. Заради такива лаещи кучета като теб в България няма не синя не пембяна ами никаква свобода и правда! Думата демокрация, заради такива Кучета като теб е превърната във представа за спукан презерватив!
  Ако обичаш би ли казал от Кой Светъл Ъгъл изпълзяхте вие! От кой светъл ъгъл, изкарахте синчето на хасковския кмет, което се сдоби със цял хотел още преди да навърши пълнолетие ??? Сигурно си е пукнало г да бачка нали! Това е ваш депутат! най-достойния! И ти си като него – много достоен!

 38. ДИВАНЕ, г-н Инджев е писал тази статия за вас и за подобните “антикомунистически кръстоносци”! Вие прочетохте ли я все пак? Статията?
  П.П. И ДИВАНЕ, “предприятията” ,и “заводите”, и АПК, и ТКЗС , и….., бяха фалирали още преди пАроструйката на Горбачев.
  Ако “социкономиката” беше в ред , според вас дали щяха да се нацвъкат толкова “външнотърговски” дружества през 80-те години, които да правят “външнотърговска” “дейност” с “капиталистическите държави”?

 39. П.П.1. ЗАЩО вместо “външнотърговските” дружества “отговорните другари” не развиваха “вътрешнотърговските” дружества , които фалираха???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.