ТАСС илюстрира полски демонтаж на съветски паметник със снимка от София

Властите на полския град Нови Сонч са дали съгласието си да се премахнат части от паметника на съветската армия. Ще бъде демонтиран централният барелеф със съветските войници и ще бъдат заличени надписите от четирите ъглови колони.
Решението за демонтиране на фрагменти от мемориала било взето под натиска на съюзи на ветераните и на редица други обществени организации, които заплашили, че ще направят това собственоръчно с чукове.
Властите на Нови Сонч гарантират, че при демонтажа няма да пострада гробът на съветските войници, който ще остане на мястото си невредим до момента, когато останките ще бъдат пренесени на градското гробище.
Не е изненада, че това съобщение на ИТАР-ТАСС е “пропуснато” от медиите в путлерофилска България. Но е забележително, че претендиращата за статут на световна агенция ИТАР-ТАСС е толкова фрустрирана, че илюстрира текста си за демонтирането на съветски паметник в Полша с фрагмент от съветския паметник в София, който може да бъде разпознат от всеки българин, който не минава с преклонена глава край него.
Ето една илюстрация на тази фрустрация.

” На юге Польши власти без согласия России начали удалять элементы памятника Красной Армии

“В результате работ будет демонтирован барельеф советских солдат с главного цоколя”, – заявил пресс-секретарь малопольского воеводы Ян Бродовский
Памятник советским воинам, архивное фото, 2013 год

Памятник советским воинам, архивное фото, 2013 год

© ИТАР-ТАСС/ Игорь Броварник

ВАРШАВА, 5 ноября. /Корр. ТАСС Ирина Полина/. Власти польского города Новы-Сонч дали согласие на демонтаж элементов памятника Красной Армии. Как сообщили в администрации, 5 ноября с монумента будут сколоты “тоталитарные символы”.

“В результате работ будет демонтирован барельеф советских солдат с главного цоколя, а также затерты надписи на четырех угловых цоколях”, – сказал пресс-секретарь малопольского воеводы Ян Бродовский, указав, что удаление этих элементов соответствует решению от октября 2012 года, касающегося согласия на консервацию и ремонт памятника.

Руководство города приняло решение удалить фрагменты мемориала после того, как получило угрозы от ряда ветеранских и общественных организаций сделать это собственноручно при помощи молотков. Заместитель мэра города Ежи Гвизд указал, что эта деятельность “не бьет по российско-польским отношениям”. “Мы с уважением относимся к похороненным здесь солдатам и праву. Удаление советской символики с памятника у военного захоронения соответствует закону”, – сказал он.

Власти Новы-Сонча заверили, что во время демонтажа фрагментов памятника не будет затронута могила солдат Красной Армии, которая останется на своем месте до момента переноса останков на городское кладбище. Соответствующие работы запланированы на весну 2015 года.

Часть жителей Новы-Сонча много лет добивается снесения памятника Красной Армии. Однако российская сторона выступает категорически против демонтажа и требует от польских партнеров соблюдения соглашения между правительствами двух стран о захоронениях и местах памяти жертв войн и репрессий от 22 февраля 1994 года”.

 

А ето и снимки от истинското място на събитието в Полша, публикувани от члена на Обществения съвет към българската Инициатива за демонтиране на МОЧА , руския журналист Олег Панфилов ( известен като “ужаса на Путин”), принуден да емигрира и работи днес в Грузия.

 

Нови Сонч 4-1 Нови Сонч 1Нови Сонч 3

P.S.

На 9 ноември се навършват 25 години от демонтирането на Берлинската стена. Този ден отбелязва края на една епоха – тази на насилствено разделената Европа. Тази Европа, до която се стигна след “освободителния” марш на Червената армия. И която Европа Съветската армия се наложи да “освобождава” повторно през 56-та в Полша и Унгария и през 68-ма в Чехословакия.

Тази неделя ще направим своеобразна стена от кашони, върху която ще можем да покажем своето отношение към символа на разкъсана и подчинена Европа. Имаме пълна свобода в избора на изразни средства – можем да я боядисваме, преместваме, и демонтираме – така, както трябва да бъде, за да можем да бъдем заедно в семейството на обединена Европа.

от 11 до 15 часа на 9 ноември пред ПСА

организатор Гражданска инициатива за демонтиране на ПСА

 

7 мнения за “ТАСС илюстрира полски демонтаж на съветски паметник със снимка от София”

 1. Най-накрая само в България ще остане паметник на съветската армия и усмихнатия Гоце.

 2. руснаците – лъжци до гроб, следвани от ‘братята’ си като тези дето чистосърдечно си признават че не изпълняват и няма да изпълняват лъжовните си обещания дадени преди изборите.

 3. Току що изгледах на един дъх този филм. Извинявам се, ако отдавна ви е известен, ако ли не, горещо ви го препоръчвам:

  https://www.youtube.com/watch?v=GQoe-3Va2oU&feature=youtu.be

  След тези потресаващи кадри, човек разбира защо г-н Иво Инджев настоява, че България, но и Европа като цяло трябва час по-скоро да се освободи от газовата си зависимост от това чудовище наречено Русия. Този филм трябва редовно да се излъчва в българските училища(в часовете по родолюбие, предложени от ПФ) и поне веднъж месечно в Европейския Парламент.

 4. В този ред на мисли до добавя един пресен пример за това как хората отстояват националното си достойнство и самосъзнание срещу атрибутите на колониализма и империализма. Става дума за принудителното премахване на монумент в испанския крайбрежен град Картахена, открит едва преди седмица от Принц Чарлз в памет на загиналите британци в опит да превземат в средата на 18-ти век този апетитен икономически и търговски център. Става дума на нагъл по своето същество монумент, целящ да отдаде почит на чуждите нашественици и наемници, дошли да сложат ръка върху чуждата собственост по безкомпромисен начин. Местните хора с право се възмощават на това и особено на факта, че не се споменава за герочината съпротива на испанските войници, успяли да отблъснат 8-пъти по-многобройната армия (флотилия) след двумесечна обсада. Забелжете – монумента бива подложен на моментална саморазправа от местните хора, подбудени от поругаване на националното им самосъзнание и презрително отношение към историческите ФАКТИ. Тяхната памет изглежда НЕ Е КЪСА, като нашите туземни мимикриращи плазмодии. Не съм чул и някой да е бил арустуван или обвинен в поругаване на историчеки паметници или друга формулировка за вандализъм. И няма да чуя. Дори британските журналисти не си позволяват да пишат подобни нагли неща, нито дори и чрез лек намек – за това обаче се изисква преди всичко морал и непредубеденост.
  http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-29913286

  В нашата столица гордо се издига шмайзера на червените поробители, вкарали страната ни в духовен, ценностен и икономически вакуум.
  Сетивата ни са дотолкова претъпени, че не ни правят впечатление паметници като този или на американските и английски летци които сринаха града и избиха хиляди невинни (тук и ние имаме наблагоразумието да им обявим война под диктата на съюзниците ни, но чак пък да полагат паметници на бомбардираните от тях места – ИЗВИНЕТЕ!);или пък безбройните чешми-паметници на мюсюлмани с неясно потеклно и объркано самосъзнание, извършили атентати срещу мирното ни население. В това чиало и на османски султани – българоубийци.
  За финал ще употребя една болезнено вярна формулировка (с моя модификация), използвана многократно от автора на този блог => Все едно наследниците на един изнасилвач да издигнат паметна плоча в дома на жертвата, заради усилията, скритите опасности, потта и стреса на които е бил подложен и най-вече на факта, че дори си е бил навехнал глезена…!

 5. Ето значи и в Полша започнаха с гоненията на руснаци. Сега Путин трябва да прати “опълченци” и в Полша, за да защити любимото си малцинство от руски монументи. Него живите хора не го интересуват, ще пожертва колкото е необходимо от тях. А ако победят и на тях ще направи паметници.

 6. ОАЕ смята да започне внос на шистов газ.Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал-Мазруи заяви, че страната му в бъдеще може да започне да внася шистов газ, съобщи местната агенция WAM.
  По думите му ОАЕ е 50 процента зависима от вноса на природен газ и планира да диверсифицира източниците си на доставки. В момента САЩ са лидер по производство на шистов газ в света, отбелязва агенцията.По думите на ал-Мазруи шистовият газ е “един от перспективните пазари и може да запълни част от нашия бъдещ внос “.ОАЕ планира да построи терминал за прием на втечнен газ на брега на Оманския залив в източната част то страната, който с мощността си от 9 млн. тона ще е най-мощният врегиона. В момента страната внася газ по тръбопровод от Катар.

  Потреблението на природен газ в ОАЕ се увеличава, заради бързия ръст на проишлеността и броя на населението. Основни консуматори в страната са газовите електростанции и съоръжения за преработка на морската вода. Макар да са един от големите производители на нефт в марките на Организацията на страните износителки на петрол, ОАЕ са принудени да задоволяват значителна част от газовите си нужди чрез импорт, посочва РИА Новости./медиапул.бг/

 7. IVAN KONSTANTINOV Благодаря за линка!Ще се постарая да го популяризирам!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.