Журналистическият преход по пантофи

В Kafene.net се появи текст за една от емблемите на журналистическия приход през последния четвърт век- емблема на прехода по пантофи.

 

Това е единствената персона в българската журналистика, срещу която достатъчно известен политик, като Ахмед Доган, се е ангажирал с прозрачен намек за корупция. Наричайки я „Мадам В” в гневно писмо, по повод обръщането на една от палачинките в палачинковия в. „Труд”, Доган без много заобикалки се подписа под твърдението, че е поръчкова. Остана си „дума срещу дума”, както се случва обикновено у нас.

 

По-голямото зло ( в очите на обществото) остана да спи под камък в Бояна, а огнеупорната госпожа не само оцеля без проблем, но и се превърна в нещо като щатен коментатор на най-гледаните телевизии със заплата, плащана отвън, но с гарантирано място пред камерите- особено в БНТ ( и днес, на 10 ноември, също). Абонамент!

 

Питал съм например Асен Григоров, на когото отказах заради постоянното присъствие на Велева в студиото му да участвам в неговата рубрика „Прес клуб” в рамките на иначе интересното публицистично предаване „Животът и други неща”: защо е тази практически постоянна нейна поява, на какво се дължи? Не можа да ми обясни смислено. Била му вдигала рейтинга, приятелски ме излъга той, а аз не му спестих приятелската реплика, че една стриптизьорка ще му свърши още по-добра работа.

 

Както и да е, отпаднах и от тази трибуна, превзета на абордаж от такива, като Велева. И предпочетох да не се „обаждам” по темата, че ми станаха множко „звездните” опоненти, като Велева, заради които отказвам по хигиенни съображения да деля едно студио като безплатен коментатор. Мислех си, че май нещо не съм наред и сигурно вината ще да е моя- я как другите не се гнусят нито от Блъсков, нито от Симов, нито от Велева! Хем като правило, за разлика от мен, другите си получават заплатите другаде и не се борят да напомнят , че са живи ( с което безплатните им гастроли да се превръщат във форма на шантаж- „ако щеш, плащаме ти, като ти позволяваме да кажеш няколко думи, а като се дърпаш, мри тогава я от глад, я от яд”).

 

Обаче се оказа, че имало и други погнусени.


 

Инфотейнмънт по пантофи
10/11/2014
http://muncho-muncoo.blogspot.co.ukНа български език думата артилерия неслучайно е от женски род. Валерия Велева е тежката артилерия на вестник „Труд”.

Година след година г-жа Велева правеше сладникави интервюта с първите държавни мъже, които публикуваше в поредицата „Политици по пантофи”.

Въпроси от сорта на: „Г-н Иванов, в политиката Вие се утвърдихте като отговорен фактор, но малцина знаят за Вашата риболовна страст. Читателите ми не заспиват от вълнение да разберат дали Ви остава време за любимото Ви занимание и какво мислите за предлаганите промени в Закона за лова и риболова.” или: „Г-н Петров, Вие сте известен на широката публика както с мъжествените си изяви в Народното събрание, така и като научен работник в областта на… Какви са Вашите бъдещи творчески планове?” положиха у нас основите на т. нар. инфотейнмънт.

В превод терминът означава забавление чрез информация.

Предтечите на забавлението чрез информация можем да открием в Гьобелсовата пропаганда, която развива цяла митология, придаваща човешки черти на нацистките лидери.

Така например пропагандната машина убеждава немската нация, че любимото цвете на фюрера е еделвайсът, при положение че Адолф Хитлер е бил напълно безразличен към цветята въобще и към еделвайса в частност.

Какво постигна забавлението чрез информация на българска почва? То превърна любопитното във важно и по този начин замъгли, а в редица случаи напълно прикри важността и социалните последици от действията на политиците.

Отношенията Велева – Доган се разгръщат в класическата схема на инфотейнмънт скандал. Тази схема изглежда приблизително така: журналистическо „разкритие” – реакция на официалните власти – отговор на засегнатия – журналистически интерпретации – насочване на общественото мнение в желаната посока.

Ако извадим скандала от схемата обаче, ще се предпазим от информационната въдица, която е заложена, за да улови нашата първа сигнална система. Тогава бихме могли да надскочим злободневната уловка и да отдадем дължимото на същностния проблем.

В съвременния цивилизован свят ПР-специалистът не е сляп изпълнител на чужда воля или медийна секретарка с повишена мощност. В съвременния цивилизован свят ПР-специалистът е посредник между дадена институция от една страна и журналистите, от друга страна и в това свое качество той е гарант за обществения интерес.

Пак в същия съвременен цивилизован свят журналистите не говорят на „ти” със силните на деня, каквато е масовата практика у нас. Там политиците по никакъв начин не общуват с медиите в отсъствието на своя ПР, тук се дават интервюта по пантофи, правят се изявления по налъми и мъжки прашки.

Там журналистите не си и помислят да безпокоят политиците по неофициални поводи и на личните им телефони, тук политиците звънят на журналистите или им пращат любовни СМС-и.

Там информационните агенции имат стриктни правила за истинност и социална значимост, тук БТА може да публикува като оригинален текст всяко словоизлияние на завряния зет до своята тъща.

Ако зетят си плати, естествено, и ако заема висока позиция в обществената йерархия.

Инфотейнмънт!

 

 

 

 

16 мнения за “Журналистическият преход по пантофи”

 1. Великолепно! Помня едно слугинско изхождане на Мадам В. във възхвала на нейния любимец гоцэ сырыщныка. Звучеше горе-долу така “Георги Първанов. Просто-едно мъжко момче. Тази нощ той летя.При нашите мъжки момчета в Афганистан. И те го посрещнаха като един от тях. А ние спяхме през тази нощ. Спал е и Костов, ако злобата му е позволила да затвори очи…” и т.н…. ,извинете, тичам към тоалетната!…

 2. Страхотно!
  Стамбо, загуба велика, опущил съм го този “вертолейшън” на мадам-ката В. Сега и за мен пътят е, към тоалетната.
  Боже, колко мъка има на този свят, Боже!

 3. В.Велева, П.Блъсков, Т.Тошев, Ал.Симов (в по-късен период), са най-отвратителните и продажни лица на българската журналистика през целия период на прехода. Интересното е обаче, КОЙ подържа и финансира техните постоянни “гастроли” по ТВ студиа и печатни медий в продължение на толкова дълъг период (въпреки очивидните им провали и излагации)?

 4. Винаги когато зърна Мадам В. на тв.екран излизам скоростно от стаята.

  Знам, че не е по темата, но все пак: Гари Каспаров предупреждава: Путин е като Хитлер, ЕС и САЩ да не се лъжат! Европейският съюз действа спрямо Владимир Путин като някой пълен невежа. Това заяви един от най-великите шахматисти в света Гари Каспаров пред EUobserver.

  Каспаров прави аналогия между Путин и Хитлер и предупреждава, че сега е далеч по-лесно руският президент да бъде спрян, отколкото би било на по-късен етап. Част от европейския елит обаче – например Франция и Италия, не го е грижа за Украйна и просто иска да си прави бизнес с Русия както досега. Каспаров дава и примери – случаят с опозиционерът Михаил Аблязов. Той е екстрадиран от Франция на руска земя, въпреки че искането за това е подписано от съдия Алексей Криворучко, който е в черния списък на САЩ и ЕС на лицата, участвали в делото „Магнитски”.

  Друг пример на Каспаров е руският актьор Алексей Девотченко. Той е яростен критик на Путин, но умира преди само пет дни – на 5 ноември. Тялото му е намерено в апартамента с явни следи от насилие. „Обзалагам се, че руската полиция няма да разкрие случая”, сигурен е Гари Каспаров. „Това, което става в Русия, е възраждане на империализма и национализма в най-опасните им форми.”

  http://europe.actualno.com

 5. Вещицата на българската демокрация – мадам Валерия Велева!

 6. —————————————-
  …И ВЪН РУСНАЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ !

  …и БРАВО НА КИТАЙ !

  Руският газ за Китай падна със 100 милиарда долара в цената
  —————————————-

  Китай отказа да плати авансово $ 25 млрд. за да помогне на Газпром в изграждането на газопроводът в Сибир, който трябваше да доставя газ в Китай.

  По думите на шефът на Газпром, на преговорите в Китай, не е било постигнато съгласие. Газпром ще се наложи сам да осигури парите в размер на $ 55 млрд., вместо да получи аванс срещу договора.

  Газпром не желаят кредит, а авансово плащане, но Китай поне засега отказа да даде пари за газопровод, по който би получил газ най-рано през 2019 г. и то ако не възникнат проблеми.

  Според Борис Немцов, Путин и Милер са излъгали през май, че са сключили договора, защото днес Милер е признал, че цената е уговорена едва сега през ноември.

  Според Немцов, ако Газпром успее да вземе назаем пари за проекта, при условие, че Китай няма намерение да финансира нито копейка от него, то само лихвите и времето ще го оскъпят до $ 95 млрд. Пролетта Путин и Милер обявиха, че договорът сключен между тях и CNPC е за $ 400 млрд. Това обаче се оказва, че не е така.

  Ако помните бях споменал през май в “Путин не можа да подпише за доставки на газ за Китай”, че Пекин се снабдява с газ от Туркменистан. Миналата година беше завършен газопровод от Бенгалския залив до Китай, страната внася втечнен газ в огромни количества и продължава да диверсифицира енергийните си източници.

  Поне засега на Китай руския газ не е необходим за друго, освен за диверсификация и чрез него китайците да свалят още повече цените и на другите си доставчици. Страната внася от Туркменистан 65 млрд. м3 газ, което е 2 пъти повече от газта предвидена да доставя Русия през “Силата на Сибир” договорът за чието финансиране говорим в момента.

  Има и голям проблем с цените на газта.

  Според Михаил Корчемкин от East European Gas Analysis цените са спаднали до $ 260, което е много дори под цената която бях посочил 4 дни по-късно през май в “Цената по договора на “Газпром” и CNPC, около $ 300 – $ 311”.

  Ако $ 300 са под цените на които Газпром продава в Европа все още, то $ 260 е цена с повече от $ 100 под цената на която Газпром продава на Германия и $ 215 по-ниска от цената на газта за България. А обемът газ договорен за Китай, дори не е голям, защото се равнява на обемите газ които купуваше Украйна в годините когато икономиката и бе добре.

  При тази цена това прави газ бруто за по $ 10 млрд. годишно.

  Проблемът пред корпорацията е финансирането и свиването на печалбите, защото при тази цена газта ще се пренася на огромно разстояние.

  Износът за Китай ще бъде освободен от данък върху добива, а най-вероятно и от износни мита. Което означава, че руският народ ще субсидира сделката от джобовете си според Немцов и пак според него това ще доведе до покачване на цените на газта в самата Русия за да се компенсира китайската сделка.

  Според Немцов опасност ще бъде и надуването на цената на проекта при строежа от близките до властта фирми.

  В неделя в Пекин бе подписан меморандум за намерения, за доставки на газ и по западния маршрут. По западния маршрут – газопровод „Алтай”, се предвижда в началния етап да се доставя 30 млрд. м3 газ годишно. Евентуален договор може да бъде подписан догодина, но и по него вероятно цените на газта ще са ниски.

  Китай отдавна смята да замени част от енергетиката си основана на въглища с газ. В октомври китайската CNPC публикува прогноза, съгласно която в 2030 г. Китай трябва да е увеличил потреблението на газ от 167 млрд. м3 до 550 млрд. м3.

  Но Китай ни най-малко не смята да прави отстъпки от цените по които плаща и често преговорите се водят с години. По проекта “Силата на Сибир” които както се оказва сега дори не е окончателно подписан, преговори се водят от 1996 г., вече 18 г., а още не е доставен и платен нито един кубик.

 7. Мадам В е емблематичоТО лице на проституцията като българска журналистика! Същата мадам е и сериозна причина за мнението на хората за журналистическата професия като лакеи на властимащите! Потрес!!! И отврат!!!
  Странно е защо тази пеперудКа е толкова канена да ни запознава с “мислите” си по всевъзможни въпроси????????????!!!

 8. Аз пък случайно попаднах на сайта на едни ченгета “доаени” на порножурналистиката, които си живеят царски в уж натовска държава (за разлика от нашия домакин) и обясняват на простия бай ганя как Путин щял да смачка Обамата.

  http://strogosekretno.com/index.php?p=aboutus

  А ето и част от техните лъжи.

  Преди всичко “Строго секретно” е национален политически вестник. Той е единствения независим вестник в България, който е единствената реална алтернатива на манипулираните масмедии.
  Нашата цел е проста – хората трябва да четат онова, което им даваме почти даром, за да могат да предвидят своите стъпки в правилната посока.

  Да се чуди човек в каква държава живее.

 9. Г-н ВАСИЛЕВ, вие се “шегувате”?!?
  Та безпардонно арогантният владетел на вселената не може да се моли! “Арийската” му раШИСТка кръв го не позволява. Не може да си е сложил наколенки , за да се моли на низшите жълтурки с дръпнати очи. Това противоречи на “свещеният” и “благородният” МУ НАШИСТки ген от КаГеБистки произход!
  Той в Европа не преговаря, той направо завладява. А вие казвате , че на едни низши азиатци ще се моли?!?

  П.П. То е ясно и ,че китайците НЕ са преговаряли с него, просто той е изпълнил всичките им желания. Няма ги “преговорите” с дребните европейци. Когато ходи в Китай туПин слуша и изпълнява. Няма я арогантната великорашистка надменност и произвол ,каквато си позволява в Европа.Там само чака заповедите от низшата китайска раса , на която скоро с готовност и ще козирува по КаГеБистки.

 10. Спомням си едно телевизонно сборище след „европейските” избори, на което бяха сложили един до друг Огнян Минчев и Мария Пиргова. Горкият! Толкова се беше алергизирал от „близкото” присъствие и комунистическата смрад около ентусиазираната колхозничка , че непрекъснато се наклоняваше (рисково за телосложението му) в обратната посока и не беше в състояние да се концентрира по темата. Само следеше с периферното си зрение ръката на „социоложката” ,която ръкомахаше в опасна близост до носа му и не смееше да вдигне поглед към камерата, защото очевидно не беше в състояние да прикрие погнусата си. От преживения стрес за пръв път човекът нищо смислено не можа каже. Явно присъствието му в тази дискусия беше грешка.

 11. Има толкова кулинарни шоу програми,където Валерия Велева може да се разхожда по пантофи,защо избра политиката?Защо някои журналисти,като Асен Григоров, не научат английската поговорка-“По добре сам,отколкото в лоша компания или по добре сам,отколкото зле представен”?Хора като мен,потомствени представители на средната класа,сравнително добре образовани и културни,възпитани,говорещи чужди езици,без амбиции да бъдат активни участници в политическия и обществен живот,копнеят да чуят по умни,по образовани от себе си.А това се случва рядко,което говори,не че ние сме много горе,а че тези които трябва да бъдат елит-духовен,политически и финансов,са много долу.Ужасявам се от разговори за българския народ,като едно цяло,като купа с пържени картофи или шопска салата.Кога ще възприемем ,че хората не са равни?Някои дават парите си за книги,други за бира и семки,за билет за футболен мач.На тази земя има място за всеки,но в България всичко е объркано и никой не си знае мястото.Няма дефицит на кадри,това е измислено от полуграмотници,които искат да са на върха.Има много образовани хора във всички сфери,но нали ако ги покажат ще лъснат неграмотните?Помислете си за тестовете с 200 въпроса,за да получиш работа в Западна Европа и как се назначава на работа в България?Може ли да си топ журналист и да не владееш друг език,освен родния?Може ли журналист,икономически коментатор да казва ошфорка?Дори Сашо Диков е научил,че е офшор!OFFSHORE,зона извън брега, нали?А Григор Лилов не знае,ами как чете сложни икономически анализи на английски?Има предаване по телевизия и тръгнал дори да просвещава българите по икономически въпроси.Утре и командировка в чужбина ще го пратят,като Бареков.Простотията не седи затворена в България,ние вече я изнасяме по света.

 12. Винаги слушам много внимателно Мадам В. Нама как иначе да се ориентирам в най-новите опорни точки, спуснати от “КОЙ?”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.