Велизар Шаламанов пред ivo.bg: Русия не ни смята за суверенна държава

Потърсих за коментар Велизар Шаламанов, бившия министър на отбраната в служебния кабинет на Близнашки по следния повод: ” Уолстрийт джърнъл” е публикувал интервю с него, което от от руското външно министерство отказали да коментират.

Именно нежеланието на руското ведомство да вземе отношение, което е типична демонстрация на руска имперска надменност, ме накара да се свържа с г-н Шаламанов, за да запълни вакуума със свой отговор на въпроса ми какво означава това мълчание на Москва.

 

“Това означава, че Русия не ни смята за суверенна държава”, отсече той.

Ето и публикацията на Клуб Z за статията в “Уолстрийт джърнъл”:

“Уолстрийт джърнъл”: Русия може да нахлуе и в България

Москва обещавала на Велизар Шаламанов военно оборудване срещу отказ от НАТО

Велизар Шаламанов отпратил някога руския военен аташе.

Клуб Z

Дори в България, където проруските възгледи са относително широко разпространени, Москва напоследък предизвиква все по-голямо безпокойство.

Това пише в. “Уолстрийт джърнъл” в статия, озаглавена “25-ата годишнина от края на студената война напомня за руската военна заплаха”.

Велизар Шаламанов – военен министър до миналата седмица, споделя, че Русия е нахлула в Украйна и че за нея “не би представлявало никакъв проблем да нахлуе в съседните славянски православни страни” – описание, което се отнася не само за Украйна, но и за България и нейните съседи, обяснява вестникът.

Руското ръководство е съсредоточено върху разширяването на влиянието на Москва чрез акваторията на Черно море и това заплашва развитието на България като страна членка на НАТО и ЕС, казва Шаламанов.

По думите му за противопоставяне на тази заплаха след 15-годишни преговори страната трябва най-после да замени самолетите, радарите и ракетите от съветско време с въоръжение, използвано от съюзниците в НАТО.

Модернизацията на отбранителните структури на България за сметка на придобиване на употребявано от НАТО оборудване има решаващо значение, защото когато съюзниците дойдат в България, “те ще трябва да вземат със себе си пълния логистиченв комплект, тъй като в нашите авиобази нищо не е съвместимо със самолетите на НАТО”, цитира медията бившия ни военен министър.

В момента България води преговори с Гърция и други членки на НАТО за закупуване на изтребители Ф-16, но дори заради това Москва й оказва натиск.

Наскоро руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа в туитър, че България предава Русия, като се стреми да закупи самолети от Северноатлантическия пакт.

Шаламанов изтъква, че българите трябва да си припомнят, че България е суверенна, независима държава, която не трябва да играе по свирката на Кремъл.

Когато той бил зам.-министър на отбраната от 1998 до 2001 г., руският военен аташе дошъл лично в кабинета му и казал, че Русия ще даде на България “цялото оборудване, което поискаме, ако не стремим към членство в НАТО”.

Той отказал да разговаря с аташето и го отпратил.

“Това е само една илюстрация до каква степен Русия може да оказва натиск при всяка възможност”, добавя доскорошният министър.

От руското външно министерство не отговорили на молбата на “Уолстрийт джърнъл” да коментират това и други подобни обвинения.

Атанас Атанасов, избран през октомври за депутат от листата на Реформаторския блок, заявява, че предишният му опит като шеф на НСС го накарал да се опасява от руските спецслужби и методите им.

“Един от най-успешните методи, които те използват, е да купуват местните политици, за да придвижват нужните на Русия сделки в областта на отбраната или енергийните проекти, такива като противоречивия проект “Южен поток”, изтъква той.

P.S. Продължение на темата очаквайте в следващата ми книга ( ivo.bg).

25 мнения за “Велизар Шаламанов пред ivo.bg: Русия не ни смята за суверенна държава”

 1. Текста от Клуб Z е копиран два пъти.

  Glad to help!

 2. Ако се откажем от НАТО, Русия не само ще ни докара всякакво военно оборудване, но ще ни го даде заедно с обучения персонал и известно количество вежливи зелени човечета.

 3. Господин Инджев , проявявам интерес към книгите ви, но уча в Берлин и нямам идея тук къде мога да ги намеря. Има ли начин да си поръчам “Течна дружба” онлайн, било то 1 или 2 , и колко би излязла доставката. Другият вариант е някой да ми купи книгата в България и да ми я прати. Поздрави !

 4. Крайно време е всички българи да разберат, че най-големият враг на България винаги е била Русия и имперската й политика по задоволяване на мераците си да добие топлите проливи!
  Тази фашистка към днешна дата страна действа агресивно и анексията на Крим е ярко доказателство! Войната която провокира и води в източните части на Украйна също е доказателство дори и за слепците.
  Банкрутът на империята би спомогнало на демократизацията на Русия. Време е цената на петрола да стане едноцифрено число!

 5. Много съм мислил по въпроса и съм стигнал до извода , че проблема на България не са циганите , турците и т.н. , проблема е един и той се казва Русия ….. не знам , може и да съм тъп , но до този извод стигнах 🙂

 6. Бившият министър според мен е напълно прав. Смятам че русия с помощта на безбройните си петоколонници сред българите е в състояние да превземе БГ за часове (не дни), когато си поиска. Армия реално нямаме т.е. тя е напълно небоеспособна (знам го от военни с висок чин, т.е. руснаците го знаят далеч по-добре). Освен това по-голямата част от т.н. ни армия е настроена категорично про-руски. Това накратко означава, че нямаме никакъв имунитет срещу вежливите зелени човечета. Окупацията (извинете, имах предвид новото ни освобождение) ни ще бъде като тази през 1944 и като неотдавнашната на Крим – без нито един изстрел. Какво ще последва от това? Според мен нищо! Сили на НАТО от кои точно държваи ще идват да ни освобождават – от банкрутирала Гърция или от Турция, която си има достатъчно проблеми на границата с Ирак и Сирия и е с обтегнати отношения със САЩ, САЩ (със сегашният президент пацифист), Германия с нейния канцлер – първа дружка на Путин или пък Италия, управлявана от про-руско лоби и с икономика, която бере душа дотам че външният министър призовава да се смегчат санкциите срещу русия, или Англия която е далече и се чуди как да излезе от ЕС, или Франция (хайде бе, да не сме Румъния да се надяваме на Франция) или някоя от бившите соц. страни които винаги са ни презирали за това че си умираме да лижем задните части на руснаците? След като БГ територията бъде ‘приобщена’ към голямото и велико семейството на зелените човечета, дали е сериозно да смятаме че някой в НАТО би дошъл с танкове и бомбардировачи да рзрушава български градове и да избива (макар и не умишлено) мирно население, за да убеди зелените човечета да си вървят? Това че везните са наклонени в тяхна (руска) полза е кристално ясно преди всичко на руснаците, особено след като САЩ и Англия де факто се отказаха да изпълнят договора си с Украйна и да гарантират суверенитета й.

  Прогнозата ми е че един ден (в не толкова далечно бъдеще) ще осъмнем със зелени човечета по улиците за радост разбира се на всички представени в това Народно събрание партии и коалиции, които ще излязат с хляб и сол да посрещат този път тройните освободители на БГ и да им шепнат в ушенцата колко дълго са ги чакали да ни избавят от проклетото НАТО и ЕС. Тези лъже патриоти ще си приберат приказките за евроатлантическия курс на БГ и ще актуализират бюджета ‘немедленно’ за издигането в най-кратки срокове на стотици паметници на великия зелен войн освободител, а също така ще почнат да градят и Белене, Южен и всякакъв друг паток, който е нужен на ‘зелените’. Бас държа че няма да има никаква съпротива от българска страна, а само съжаления от типа ‘защо учих английски, а не руски.’ И тогава руският мир ще е придобил нови, по-широки очертания в съответствие с размерите на както знаем супер широката руска душа. И тогава автоматчиците от МОЧА, Алиошата от Пловдив и всички Ванковци с техните танкове ще се усмихнат нашепвайки на техния си каменобетонен език ‘Ето НАШЕ, Всe НАШЕ’

 7. ULIAN -За жалост си прав.
  Това е жалката ни участ, която русофилите-българомрази ни отредиха напълно съзнателно, откровено предателски.
  Ако, подобно на Иво Инджев и сега Шаламанов, всеки от нас не започне да бие камбаната за руската опасност, с България и българите е свършено.
  Руснаците и бългаските им подлоги са изкопали гроба на народа ни отдавна и само чакат подобни на Обама и Меркел да продължат глупашкатас си политика още само година две за да ни ритнат в него.

 8. Налице е старата наивност на нов глас.

  Къса ли е паметта на толкова хора, или сетиват им не са в добра кондиция.

  Политиката на Русия към България се основава на определен обективен фактор в самата страна, нашата…
  Този фактор е политически субект и това е добре познатата комунистическ партия с актуално наименование БСП.
  Ако в България няма толкова много комунисти, агресивните заявления от Москва по адрес на България ще са безпочвени и безрезултатни. Втория фактор е, че самата българска държава е комунистическа.

  Третия фактор е,че официалната пропаганда от различните институции, преса, радио и телевизия е също комунистическа.

  Така че, проблемът не е външен, а вътрешен, или поне 90% е наш, български.

 9. Според мен не можем да виним никой лидер за неговата миролюбивост! Бъдещето на Планетата е във Мира. Мира във всички негови форми с цялата благодат, която може да донесе. Диктаторите трябва да бъдат изоставени от собствените си народи а не унищожавани от чужда нация. Противопоставянето между държавите, ражда само войници а не хора. Погледнете идеите за които се води война. Всеки доктатор или религиозен водач говори за мир и благодат! Но пътя, който те сочат минава през реки от кръв! Това ли наистина е пътя към Мира!?? Мир който ще трае 5-10 или 20 години не е Мир! Това е само прелюдия към нова война, ново противопоставяне, нови войници, нови диктатори! Мир изкован с меч не е Мир! Това е нова война. Нова религия или нов диктатор. Хидрата на Сатана не може да се убие с меч а с Любов! Да дадеш меч е много по-лесно, отколкото да дадеш Любов! Този урок човечеството ще учи много дълго!

 10. “Крайно време е всички българи да разберат, че най-големият враг на България винаги е била Русия”
  Борето

  “проблема на България не са циганите , турците и т.н. , проблема е един и той се казва Русия …..”
  Anany Kiurkchiev

  Напълно споделям това становище.
  Ето още малко по темата от Интернет:
  “Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! – “Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен – Георги Георгиев, специално за Faktor.bg” –
  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html

  Бъх чувал от дядо ми, че обесването на известен човек от турската администрация не е било практикувано, за да не създават изкуствено кумири. Предпочитали са да ги купят, за да работят за тях, или в краен случай да ги заточат в Диар Бекир, както са постъпили с поп Минчо Кънчев. Сега разбирам дядо ми какво е искал да ми каже.

 11. Хайде за пореден път да го напиша:
  русия Е ВРАГА, била е, е, и ще бъде ВРАГА. За тях нашето съществуване е неприемливо защото чрез това лъсва голия гъз на руската империя и всички прилежащи по темата фалшификации с руската “култура”, “изкуство”, “наука” и т.н. достижения. Гледайте Грузия и Украйна и мислете за България!
  Поздрави на всички БЪЛГАРОМИСЛЕЩИ за останалите украинците го казаха – чемодан, вокзал, разия!

 12. Логиката в заключенията на ULIAN е желязна, уви! Остава ми единствената надежда, че републиканците в U.S.A. ще надделеят още по-силно, в рамките на две години, т.е. до края на мандата на Обама, по начина, по който го направиха и на местните избори през по-миналата седмица и в края на краищата ще успеят да наложат един истински американски президент, който да е в състояние да обуздае империалистическите домогвания на кремълският сатрап!

 13. В подкрепа на написаното от господин Lozan Bizov:
  “Всеки успех на България е смъртоносен удар за Русия!” Аксаков

 14. Г-н Тодоров,
  Дано да видим тези документи! Такива неща се хвърлят не просто така а с доказателства. Аз трудно бих повярвал, че Русия може да нарежда на Турция. При положение, че тези две държави са във война постоянно, как си представяте Турция да се подчинява на Русия?! Ако бях Турчин нямаше да обеся Левски ако Руснаците ме помолят, нарочно за да им направя напук! Не забравяйте, че мечтата на Русия е Истанбул! Малко им оставаше да го вземат.

  Мисля, че да определяте Русия като убиец на Васил Левски е доста смело! Дори пристрастно и ще се обърне срещу Вас и Българските десни партии ако не положите усилия да го докажете.

  Вижте какво сте написали :
  “Граф Игнатиев изисква от османските власти ” ??? Не звучи правдоподобно!

 15. Юлиан, забрави за Украинците! Има кой да ни защитава не се бой!
  Според мен изобщо не ти е желязна логиката! Русия предпочита задкулисното влияние в България. То и стига. Не и трябва военно. Вие имате повече разпалено въображение отколкото логика. А това ви прави слаби и няма да помогне на никой.

 16. Много добро попадение на факти и въпроси, браво на г-н Шаламанов!
  От сигурен източник знам, че многократно руски самолети са нарушавали нашето въздушно пространство през тази година. Но никой не говори и не пише за това.

 17. До Диване:

  Вашите контра аргументи се свеждат до това че русия предпочита да влияе задкулисно. Това може би е така, когато русия се чувства не досстатъчно силна. Нека не забравяме че русия ни е окупирала два пъти в рамките на около 130 години. Ако историята е някакъв индикатор за бъдещо поведение, то по-скоро е вероятно да бъдем отново окупирани защото русия счита БГ за сфера на нейното влияние (точно както счита и Украйна), защото нали тя е ‘големия брат’ на който са подвластни вси православни славяни (а именно Украинци, Сърби, Българи и Македонци). Освен това, в една неотдавнашна своя реч Барозу каза че ако бившите соц. страни не бяха в НАТО, днес вероятно нямаше да говорим за Украйна, а за България или Прибалтика (цитирам по памет). Освен това неотдавна във Финаншал Таймс имаше статия която посочи именно България като най-вероятната следваща мишена на Путин. Статията, ако не се лъжа бе коментирана и от Г-н Инджев в този блог. Ако се приемем че Барозу, както и автора на статията във Файнаншал таймс са по-информирани от вас, то тогава позицията ви не е силна и обратното, разбира се тя е силна ако се смята че вие сте по-информиран от Барозу или автора на статията. Може би не съм бил ясен, но въпросът е готови ли сме реално ние като общество да дадем отпор на възможна руска инфазия, а не да я отричаме като невъзможна. Единственото, което стои между нас и възможната инвазия на русия в БГ са договора за НАТО (който мисля че никога не е бил изпитван). Не претендирам за желязна логита, но смятам че е по-добре когато човек е в гора където има мечки, да приеме голям камък който прилича на мечка за звяра и да го заобиколи отколкото да приеме мечката за голям камък и да се мушне в ръцете й. Бъдете здрав!

 18. Естествено, че единствените, които могат да ни защитят от фашизма на Путин са американците. И слава Богу, америка навлиза в нов благоприятен цикъл – и политически, и икономически! Русия – напротив. Затова, те все по често ще “плашат гаргите” – я с нов самальот, я с успешно изстреляни балистични ракети, а белите цигани все повече ще “наблягат” на самагона и сурогатния салам, отдалечавайки се от придобивките на цивилизацията!

 19. Крайно време е всички българи да разберат, че най-големият враг на България винаги е била Русия”
  Борето

  “проблема на България не са циганите , турците и т.н. , проблема е един и той се казва Русия …..”
  Anany Kiurkchiev

  Напълно споделям това становище.

  Аз пък не го споделям и твърдя,че най-големия враг на България е комунистическата партия.Тя канализира и дистрибутизира руските набези.Комунистическата партия е почвата за проникването и поникването на руските мърсотии.

  Руските мърсотии вървят рамо за рамо с българските комунистически мръсници.

 20. Русия няма оправдания да навлиза в България! Да влизала е но и в двата случая сме били окупирани от чужди държави! Сега от кого ще ни освобождава Юлиане! Ако сега влезе военно, това завинаги ще я разобличи като агресор към Българите. Не се заблуждавай. Барозу е политик. Не знам информиран ли е или дезинформиран. Посочи ми ако обичаш честни политици, които не лъжат и тогава ще се съглася с теб, че може и да е вярно.

 21. До Диване:

  Извинявайте не разбрах от кого твърдите че руснаците освободиха БГ през 1944? Историческата правда е че БГ е била ОКУПИРАНА през тази година от т.н. си голям брат. Има и паметник в центъра на София посветен на това ‘велико’ събитие.

 22. ДИВАНЕ, КОГА е бил вторият път ,когато рАЗЗЗИЯ ни е “освебодила” от “чужди окупатори”???
  И вие почнахте да пригласяте на туПлеро-болшевишката пропагадност! пАчему…?

 23. Абе големи психари сте! За мен Хитлер не е желан в България и го приемам за насилник и окупатор. Ако вие го пиемата за Приятел и съюзник, проблема си е ваш. Не съм писал никъде,че България е освободена. Да, трябваше да сложа “освобождава” във кавички!
  Ако го нямаше Хитлер и Сталин не би имал повод да влиза в България. И едва ли щеше да влезе.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.