Как руската мечка заравя милиарди долари на инат

Тръбна щафета към Поднебесната империя

За “изгодния” договор с Китай трябва даже и да доплащаме

Оригинално заглавие – „Бег с трубой за Поднебесной“

Юлия Латинина
„Новая газета“
11.11.2014

Цената на петрола се срина до под $85 за барел. Ясно е какво означава това за руския бюджет и за курса на рублата. Но има едно важно нещо – какво означава това за руско-китайският договор за износ на газ.

Напомням ви, че на 21-ви май 2014г. беше обявено, че Путин е подписал договор за доставка на газ по “източния” (т.е. чрез газопровода “Силата на Сибир”) маршрут. Беше официално обявено, че договорът е за срок от 30 години и доставките са 38 милиарда кубически метра годишно. Общата цена на сделката е 400 милиарда щатски долара. Експерти веднага пресметнаха, че Русия ще доставя газ на Китай за $350 на хиляда кубически метра.

Въпреки това, според прессъобщение на “Газпром”, формулата за изчисляване на цената е обвързана с цената на петрола. И когато се подписва договорът, нефтът струваше $109 за барел. Сега струва $82 и спрямо тази цена Кремъл ще доставя газ по 263$ за 1000 кубически метра, а общата сума на договора е реално не $400, а $300 милиарда.

Какво друго се е промени през това време?

На първо място, увеличи се цената на строителството на газопровода.

Спомнете си, че Русия доставя газ за Европа от работещи находища ,по газоопроводи, които са вече изградени. За да достави газ до Китай, е необходимо да се проучат и разработят две нови находища – Иркутското и Чаядинското , и да се изгради газопровода “Силата на Сибир“- 4000 километра.
В навечерието на подписването разходите за строителство на “Силата на Сибир” и разработването на находищата се оценява на $60 милиарда. Сега “Газпром” вече определя нова цена от $100 милиарда.

Дори и на цена от $350 за хиляда кубически метра,при разходи за строителството $ 60 милиарда, сделката според експертите е губеща. Въпрос: какво става сега при цена на газа с една четвърт по-ниска, и цена за изграждане с $40 милиарда повече?

За да „докара“ сметките, Владимир Путин дори освободи газовите находища от плащане на данък за добив на полезни изкопаеми (НДПИ). Преведено на руски език, това означава, че хазната няма да получи нищо от “договор на века” , а ще спечелят само тези, които полагат тръби и добиват газа. Следва друг въпрос: от какво още трябва да се освободи проекта, за да се намалят загубите ?

Спомням си, че едно време Михаил Ходорковски предложи да се изгради “комбиниран” петроло- и газопровод до Китай, което, в действителност, е една от причините за неговото „отстрелване“. Проектът Ангарск-Дацин – 2300 километра – щеше да бъде частен при цена, според оценки на Юкос – $5 милиарда.

Позволете ми да ви напомня също така, че изграждането на трите клона на туркменско-узбекският газопровода до Китай струва $7 милиарда за 6,4 хиляди километра – около милион долара на километър.

Това не е всичко. “Газпром” заяви, че доставките на газ за Китай по “Силата на Сибир” ще започнат през 2018 г.. Въпреки това, през септември, един от ръководителите на “Газпром” –Селин, по невнимание заяви, че доставките ще започнат едва през 2020 г., и то в обем от не повече от 5 милиарда кубически метра. Селин веднага беше уволнен, но духът беше изтърван от бутилката.

Отбелязвам за сравнение, че туркменско-китайският тръбопровод беше започнат през 2007г., а първата и основната му част от 2 хиляди километра заработи през 2009г.

Но това не е всичко.

Меморандум за намерение за сключване на договор за доставка на руски газ бе подписан от Путин с китайците още през 2006 г. След това, преди всяка среща с лидерите на Китай Путин съобщаваше, че тук на тази среща най-накрая, договор ще бъде подписан.

Преди майското посещение на Путин в Китай , истерията достигна своя пик. ЕС просто наложи санкции срещу Русия, а на Кремъл беше необходимо на всяка цена, да сключи договор с Китай, за да натрие носа на европейците според неговото – кремълското разбиране, което означава в действителност – да докаже, че Русия може да бъде суровинен придатък не само на Европа, но и на Азия. Китай, от друга страна,нямаше за къде да бърза. В условия, в които положението на Русия все повече се усложняваше,а освен това газовите компании декларираха готовност да започнат строителството на “Силата на Сибир”, дори и ако не е подписан договор (което е трудно да се тълкува по друг начин, освен като желание да се заровят пари в земята на всяка цена), китайците можеха да мачкат Русия, както си искат.

Поради това, много експерти се съмняват, че китайците ще подпишат окончателното споразумение. Те, изглежда, бяха засрамени. Русия гръмко обяви подписването.

Но… на 10-ти октомври 2014г., на сайта на “Газпром” се появи съобщение за пресата,в което се посочваше: “Днес в Пекин се проведе среща на Алексей Милер и първият вицепремиер на Държавния съвет на Китай Чжан Гаоли“, на която “страните обсъдиха подготовката на междуправителственото споразумение за организиране на доставките на руски газ за Китай през източния маршрут. ”

Виж ти! Следователно, окончателно споразумение изобщо не е имало?

Впечатлението е, че изграждането на “Силата на Сибир” е необходимо на кремълските PR мениджъри, просто защото в Европа строителството на “Южен поток” отиде във фризера. Все едно къде ще заровим парите – на запад или на изток, най-важното е да ги заровим.

Превод за ivo.bg: ВАСИЛ КОСТАДИНОВ

P.S. Само броени дни след публикуването на статията, в която се говори за $85 за барел, актуализацията на тенденцията към днешна дата е следната:

“Петролът поевтиня рекордно

 13.11.2014

Декемврийските фючърси на петрола сорт Брент на борсата в Лондон  паднаха под 80 долара за барел в сряда. Това е най-ниската цена от септември 2010 г.

Към края на сесията на лондонската междуконтинентална борса сортът Брент от Северно море поевтиня с 1.79 долара, стигайки 79.88 долара за барел.

На Нюйоркската търговска борса американският лек суров петрол с доставка през декември поевтиня със 76 цента до 77.18 долара за барел – най-ниското равнище, достигано от октомври 2011 г., съобщи Франс прес.

Основна причина за спада в цените е повишеното предлагане на пазара, което се дължи на засиления нефтодобив в САЩ чрез фракинг и връщането в играта на традиционни износители като Либия, Иран и Ирак, в които през последните година-две добивът бе силно намален”.( Медиапул)

34 мнения за “Как руската мечка заравя милиарди долари на инат”

 1. Ха, така! Синджира около врата на руската мечка се затяга, след време ще и сложат и намордник…

 2. Около 140 милиарда долара влизаха в брутния продукт на Русия от износ на петрол при цена за барел 120$. Средните разходите за добив на петрол в Русия са около 35$ за барел. Това е много висока цена. Разходите за добив на барел в Саудитска Арабия са около 5$. В Канада, където се добива петрол от нефтени пясъци по специална технология, разходите са около 9$.

 3. Прогнозите за цените на петрола през 2020 г. силно се колебаят, но най-ниските са за цена около 95$ на барел, на неприятните за нас прогнози от цени 200-250 $ на барел не искам да вярвам. Но при 95 – 105 $ сметката на Газпром ще излезе. По-добре е ние да си направим сметката защото цената на петрола и природния газ паднаха заради добива от шисти, а ние като по умни взехме, че го забранихме. България има изключително големи залежи от природен газ в шисти, според американската фирма, която се канеше да проучва у нас и добива в Полша, потенциала на нашите находища е по-голям от тези в Полша. само, че Полша ще добива шистов газ, ЕК вече почти е готова да и отпусне пари за строителство на газопроводи към Чехия, Литва и др., а ние слушаме путинските еколози и злобничко се надяваме газа от Русия да поевтинее. Илф и Петров добре са го казали “спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се” и в никакъв случай спасението няма да дойде от злобничка завист, че някой щял да закъса.

 4. Там е работата, че май въобще няма подписан никакъв договор с Китай, а само меморандум. Поредния, може би 4-ти или 5-ти от 2006 година насам. Без ангажименти. Вятър и мъгла. Пропаганден шум на Кремъл за успокояване на обстановката в страната.
  Източник: http://echo.msk.ru/blog/milov/1434634-echo/

 5. Ходорковски: 5 милиарда, Путин: 100 милиарда. Къде отиват останалите 95? Ами там, където отиват над 3 милиарда от 3.8 милиарда за Южен Поток – в грабителската банда на Путин и неговите грабителски български партьори.

 6. Вижте видеото,което пускам по-долу.
  Не знам,кой как ще го разбере,но според мен излиза,че комунистическата система се е крепяла единственно и само на единия петрол.

  http://www.vbox7.com/play:fe6d5770f3

 7. Дай боже да падне цената още! След 5 години ще се радваме и на електромобили. В момента в Щатите е разработен революционен ел.двигател без магнитно поле и медни проводници. Изцяло от Алуминий. Тепърва ще им присяда на Петролните Бандити.

 8. Косвено е по темата:
  Януш Бугайски: “България трябва да реши дали принадлежи на Запада, или на Русия.Настоящите управници на Русия не само изкривяват спомените за репресиите на комунизма и на царизма, за да оправдаят миналото, но също и, за да оправдаят сегашните си атаки към част от съседките си, особено към Украйна.

  Целта на Москва е нов империалистически проект
  и заедно с това – да разедини Европа, да демонизира либерализма и демокрацията, да превърне европейските политици в пасивни наблюдатели, да корумпира институциите и да лимитира суверенитета на Централна и Източна Европа.

  И така, България и всички близки държави,трябва да вземат решението

  дали принадлежат към демократичния западен свят, където миналото може да се изследва, или към автократичния руски свят, където спомените се подменят, за да обслужват интересите на държавата. Двата свята не могат да се слеят, точно както комунизмът не може да е в едно с демокрацията.”

 9. JP Morgan значително намали прогнозата си за цената на суровия петрол и обяви, че цената на бенчмарковия сорт Brent може да падне до 70 долара за барел до края на 2014 г. и дори временно да достигне 65 долара през януари. Според банката това развитие ще настъпи, в случай че на ноемврийската среща на ОПЕК не се вземе решение за намаляване на добива в страните от организацията./дневник/

 10. Какво ще правим ние когото Румъния започне добив на шистов газ от Северна Добруджа?

 11. Б.Б. неотдавна сподели, че е бил подведен и уплашен от протестите на противниците на шистовия газ. Сега е времето да докаже, че вече е проумял. че поне трябва да се баправи проучване за залежите от този газ в БГ.

 12. Черепомир Путин ще бъде достигнат от всички злини, които причини на човечеството. Поляците са тези, които ще му е*ат пу*чицата майчина. Нали те ни избавиха от комунягите навремето. Сега пак надеждата ми е в тях!
  П.С. Хвала Украйне!

 13. evgeni
  прочетох някъде, не си спомням къде,маи във в.*24 часа*, че в Румъния, не е установено наличие на шистов газ и проучванията са преустановени.

 14. Ще започнем и ние да добиваме.Находището е едно. Иначе комшиите ще източат и нашия:)

  Я виж руснаците отколко време вече добиват шистов газ !

 15. Внимателно прочетох текста, любезно предоставен от г-н Инджев, но все по-малко разбирам. Там се цитира г-н Милер да казва, че подготвя с китайските другари междуправителствено споразумение за доставка на газ, т.е. още НЕ е подписано. Но какво тогава е подписал г-н Путин през май 2014 в Пекин? Много неясно, може ли някой да обясни.

 16. 11.13.2014 – 12:13 CTS

  Пертолът сорт Brent днес се срина на $78.31 за барел а Американският WIT na $75.21.
  Тъй като през месец Юни САЩ станаха производител номер 1 в света на петрол и природен газ те намалиха вносът на петрол и тази киличества станаха излишни. Това принуди страните от ОПЕК да намалят цените.

  Колкото до каране на електрически коли след 5 години – съмнявам се.
  В момента Tesla e $71 070 (и това е без данаците).
  За тези пари човек може да си купи 2 Mercedes CLA class na cena $30 000 (също без данаците). Като заплатите данаците (максимум $2000 за кола) ще ви останат $6000. При цена на бензина днес около $2.70 за галон (3.79L) и падаща и среден разход 23 miles/Galon ще може да си карате едновременно 2-та мерцедеса цяла година и отгоре за тези $6000 които остават.

  А през това време САЩ ще започнат и да изнасят петрол и газ и вероятно цената ще падне още. Предполага, се че дори цена от $60/барел ще е рентабилна за вече разработени находища на шистов петрол.

  Междувременно ще падне и цената на природният газ особенно след пускане в действие най-новата американска технология за добиване на природен газ от морската вода или метанхидрид.
  Технологията беше тествана през 2012 година в полу-промишленни условия и в момента се строи централа за добив на метан за Япония.

  Япония внаса 100% от природниат си газ от Катар. Заработи ли централата катарският газ ства излишен и цената ще падне.

  Предполагам сещате се колко дълго ще изкара “Рашката” при цени на петрола $60/барел след като бюджетът и е правен при цени $115. А после?
  После разпад. Както с СССР.
  А когато от Русия остане само московското княжество (то това си е истинската Русия, останалото са колониите на империята) тогаз няма да смее да напада никого за да не яде пердах.

 17. И още нещо, за което никой не пише. Според проекто договора тръбите ще бъдат произведени от Китай с руска руда и Китай ще участва в разработката на находището – т.е. Русия няма да реализира добавена стойност, а просто ще изнася суровина на особено ниски цени.

 18. @ ЛЮБОМИР
  Меморандум. Тоест, уточнени подробности по бъдещата сделка.

 19. @ АНГЕЛ
  Как да не се радваш, като виждаш как най-големият ти враг закъсва!? Та нали като закъса Империята на Злото, възможностите и за водене на хибридна война срещу България намаляват.

 20. Най- добре, е че всичко това се случи в момента на изригването на руската агресия към околния свят.Освен всичко друго и пазара се обърна срещу Путин, може би защото не го признават.И най-вече , защото вместо да се възползват от възможността да черпят технологии и ноу-хау от чуждите компании, и да се развиват, те тръгнаха по познатия си път – да водят войни.Няма как да промениш шпионин, какъвто е бил в Германия – целта му е да навреди, а не да създаде нещо.

 21. Дари , това е гиганската ИСТИНА . Радвам се , че имам съмишленници!

 22. @ EVGENI:
  Точно за това е замислена интерконекторната ни връзка с Румъния. За сега тя е реализирана на почти 60 процента и при наличие на политическа воля от страна на управляващите е въпрос на 6 месеца и смешно малко средства същата да бъде финализирана. Ето още един тест за политиците от РБ – вече управляващи!

 23. Руски бойни самолети /стратегически бомбардировачи, способни да употребят ядрено оръжие/ “патрулират” край Карибите! Да ви напомня нещо за Хрушчев?
  Така, че не е “на инат”. Май “ножът е опрял в кокъла”! Путинистите са притиснати като плъх в ъгъла. Цуг-цванг!
  Западът не трябва да допуска ново “настъпване на мотиката”, както по времето на двамата мустакати! Ухапването от плъх крие опасност от сепсис!

 24. Удавника за тръбопровода се хваща и рита най-много преди да се удави окончателно.

 25. Попаднах на интервю на М. Крутихин в “Клуб Z” и вижте коментарът му за шистовият газ в България/впрочем окончателно ме обърка -моля някой да коментира,ако има информация по въпроса:

  ” И накрая, какво е Вашето мнение за евентуалния добив на шистов газ? Ще може ли той да замени руския газ?

  – Не одобрявам това начинание. За да има добив на шистов газ в която и да било държава, освен този газ да бъде открит, е необходимо да разполагате със стотина бригади, които да пробиват, да правят хидроразрив на пластовете и да преминават към следващата дупка. Необходими са много дупки. При наличието на шистов газ през първата година или две той постоянно блика нагоре. Но след това губи силата си и 20 години може само леко да се просмуква. Къде ще намерите място за толкова дупки? И откъде ще намерите толкова добре оборудвани бригади? В САЩ те са 1600. А в цяла Европа те са едва 55. Защото ако сте пробили 30 дупки, това не значи, че вече имате шистов газ. Ще го имате при най-малко 500 дупки.”

 26. “…всякое торжество болгар есть смерть России…”
  Иван Сергеевич Аксаков (руски публицист, обществен деец, СЛАВЯНОФИЛ)

  Ето с това трябва да започват всички Български учебници по история!
  Това умозаключение е написано в 24-ти брой на газета “Русь”!
  Ако някой успее да намери в интернет архив на въпросния брой на въпросната газета,нека да пусне линк към архива!

  Това съм го изнамерил от линка,който пускам по-долу и е от писмото на Захари Стоянов към И.С.Аксаков.
  Имам съмнения,че братухите са скътали някъде на сигурно архива на въпросното издание!

  http://russia.ru/Lagezza/status/26c52000002e2

 27. В сериозната наука, интегрални изводи се правят само въз основа на интегрални показатели. По-долу вижте четири графики на международната агенция Global Economy за търговските баланси на България и Русия (първата и втората), и за техните външни дългове (третата и четвъртата):

  http://www.theglobaleconomy.bg/Bulgaria/indicator-NE.RSB.GNFS.ZS/

  http://www.theglobaleconomy.bg/Russia/indicator-NE.RSB.GNFS.ZS/

  http://www.theglobaleconomy.bg/Bulgaria/indicator-DT.DOD.DECT.GN.ZS/

  http://www.theglobaleconomy.bg/Russia/indicator-GC.DOD.TOTL.GD.ZS/

  Данните са достатъчно красноречиви, но се нуждаят, разбира се от внимателно разглеждане и непредубедено обмисляне.

 28. Да си призная, за мене енергийната ни независимост от Русия е по-важна дори от отстраняването на комунистите от власт. Изграждането на интерконекторни връзки е смешна сума дори за нас. Вероятно не повече от сто млн. евро, в пъти по-малко от “братската имперска” добавка в цената на руския газ. Нещо повече, условията по които Русия иска да строи Ю. Поток, най-важното от които е недопускане на друга газ, освен руски, е точно във връзка с вероятността добива на шистов газ да се случи в България. Колкото и да е, дори малко да остава за препродажба навън, това ще означава, че ние няма да имаме право да ползваме газопровода.
  Впрочем, аз прочетох друго, че Китай въобще се е отказал от проекта за сибирски газ. Възможно е това да е просто извиване на ръцете на Путин. Но е възможно и китайците просто да отлагат нещата, за да видят как ще се развива енергийния пазар.

 29. Към ХАЙДЕ ХОЛАН:
  Не знам що за птица е въпросния Крутихин, но цитираното от теб негово изказване граничи с пълен идиотизъм. Непреодолимият проблем, според този руски „експерт”, се състои в това, че трябват стотина бригади /не е споменато от по колко човека/ и поне още толкова „дупки”. Вероятно, за добива на нефт и газ по руската технология/?/ не трябват нито бригади, нито дупки.
  А висококомпетентното съждение: „ Къде ще намерите място за толкова дупки?” направо кърти мивките!
  В заключение: „Я по-добре да си купуваме „братски” газ от по 600 евро, вместо да го добиваме от български находища по стотина долара.”
  То аслъ, както е тръгнало, скоро ще се окажем единствените им клиенти освен германците! Всичко живо по Европата се юрнало да дупчи! Акъл нямат тези хора!

 30. Няколко думи за шистовия газ в България, по повод въпроси и спорове в този форум. За съжаление, в общообразователното училище не се изучава геология, но може нещо да се прочете в специализираната литература. Накратко – българските учени са доста резервирани относно възможностите да се открие шистов газ в България и по-специално в Добруджа, поне не в значими количества. Има, обаче, други две интересни неща: 1) В Добруджа има голямо и добре проучено находище на качествени въглища от промишлен интерес. Минус е голямата дълбочина на заложение на тези въглища, но напоследък излязоха модерни технологии за газифициране на такива въглища на място. При правилна организация с държавна намеса може да има положителен ефект. И : 2)По-горе някой спомена за метан от морето, т. нар. метанхидриди. Това е много перспективно, макар, че може би е малко рано, известно е, че в България се правят плахи стъпки в тази насока. АКО 1) и 2) се доведат до резултат, друго не ни трябва!

 31. До D. SAVOVA:
  Здравейте!
  Информацията, която Ви е попаднала, е в стил и степен на достоверност от нивото на “Една жена каза …”
  Действително има подобно изказване /с половин уста/ от страна на Виорел Понта, в периода на предизборната му кампания. Понта обаче, не посочва източникът си на информация /резултати от проучванията на ШЕВРОН, мнения на конкретни експерти и пр./
  Ако се интересувате от темата, препоръчвам Ви становищата на редица световно признати авторитети.
  На разположение са:
  Доклад на EIA, Доклад на БАН, лично заявени позиции от страна на румънски, украински, български и дори руски специалисти.
  Колкото до самия Виорел Понта – препоръчвам Ви да се запознаете с жизнения път и кариерата на този политик, преди да се доверите на изказването му. Убеден съм, че след като си изясните произхода му, възпитанието, образователната подготовка, политическото кредо и партийна принадлежност, ще престанете да се тревожите за това има ли залежи от петропродукти в Черноморския регион и в частност – в Добруджа /румънска и българска/.
  Сърдечни поздрави и до нови срещи пред МОЧА!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.