Малко пластичният Вежди поражда многопластови въпроси

Чух днес Вежди Рашидов да бъде обобщен, основателно (според мен), като прост, арогантен и неграмотен, както и като фукльо, който се е самообявил за голям талант като скулптор. Каза го обаче Копринка Червенкова, с която сме от различни „политически семейства” ( нали така му викат днес на европейското делене на ляво и дясно в Брюксел).

 

И какво да правя сега? Толкова пъти съм писал и казвал същото като нея, за което си навлякох безсилния му гняв да ме попържа и той с единствената псувня, която може да ми лепне в отговор по примера на своя вожд Борисов, обявявайки ме за доносник! Това прави ли ме сега еднакъв с днешните му критици, както веднага биха заключили моите „доброжелатели” , които обичат да ме приравняват към червените всеки път, когато левите решат да се върнат към мърморенето срещу техния Бойко, с когото бяха петимни да си разделят вече официално властта, ако имаха нужните гласове в парламента  ( нямам предвид критиката на театралната критичка Копринка Червенкова, с която не си говорим от четвърт век насам)?

 

Обратно, трябва ли да се съгласявам с актьора Христо Мутафчиев, с когото си говорим и имаме близки възгледи по някои политически въпроси? Като е толкова яростен последовател на правата линия на Бойко и Вежди, това прави ли го мой враг автоматично?

 

Не, не го прави, както не прави мои врагове и други, доста по-добри познати, определили се напоследък в лагера на Борисов, макар да сме делили доста години и твърде активно заедно окопите на демократичната битка без да сме имали начело месията Бойко, от когото все още и днес смехотворно се очаква да ни „спаси от комунизма”. Гледам без удоволствие, но спокойно на тяхната неразбираема иначе за мен позиция днес като на нещо, което утре няма да им е приятно да си спомнят от своето минало.

 

Разбирам ги, минал съм по –условно казано- подобен път макар и в период от живота си, когато, за разлика от тях днес, не съм имал и най-малък шанс да направя зрелия си информиран избор, който вече трето десетилетие следвам упорито с цената на много храчки в лицето ми, серия от уволнения и „пропуснати финансови ползи”. Изтъквам специално обстоятелството за възможността да направят днес информиран избор защото си представям, че ще бъда репликиран колко различно е да имаш досие от времето на НеРеБе от допустимото леко прегрешение „само” да прегърнеш Буда днес.

 

Не искам да хвърлям камъни по грешните ( в моите очи) и да постъпвам с тях така, както е постъпвано с мен.

 

Заключението ми звучи библейски, но е всъщност резултат от моя опит житейски: не пожелавам на приятелите си ( или поне на добрите си познати) грешките им и проявените от тях слабости да се превърнат във вид неофициална лустрация, отстраняване от кръга на демократично проявените българи.

 

Това се отнася обаче само за онези, които се заразиха от бойковизма по други, неразбираеми ( да кажа пак) за моята глупава глава причини, а не от меркантилизъм.

А може би не всичко, което не разбирам, е грешно ( макар да не си представям как Вежди изведнъж ще стане финяга и скромняга, който си признава, че не е централна пластика в българската вселена)? Ще видим. Скоро ще да е.

 

 

22 мнения за “Малко пластичният Вежди поражда многопластови въпроси”

 1. На мен пък ми е симпатичен Вежди, вижда ми се отворен човек без лукавство и без претенции за особено величие, макар че за министър не става – просто някой трябва да му го каже.

 2. Кък:

  За величието грешите- само ББ го изпреварва по такива претенции ( аз дадох, аз построих, аз , аз, аз ). Говорете с който и да е скулптор в режим, в който той може да си позволи да е искрен ( включително да е ясно, че не завижда на милионите на Вежди, за да е обективен в оценката си) и ще ви каже, че въпросният е смятан в гилдията за занаятчия, който знае как да изкара мангизи от масовата си продукция малки пластики, но се държи, сякаш е българският Огюст Роден плюс Микеланджело на Ориента. Поради което смята, че му е позволено да псува на майка пред тв камерите, да пуши демонстративно в телевизионния ефир в ситуация, когато тече подготовката за закон за забрана на пушенето и прочие разпасани жестове, които той си самопозволява именно защото се смята за нещо много, много повече от “обикновения” човек. А всъщност е един слабо образован човечец, който е ударил кьоравото да е полезен на Бойко като негова малка пластика, умалено Бойково копие, за да се залъгват хората, че ББ е истински скаран с Доган, когото Вежди мрази по някакви техни си причини.
  Апропо, така мислят и много от онези хора на интелектуалния труд (истинския, а не въображаемия на Вежди), независимо от това, че направиха трудния компромис да подкрепят ББ по целесъобразност ( за да им мир и да не ходим в Сибир). Сиреч големия ББ могат да преглътнат (все още), но малката му пластика- не.

 3. Малко е да се каже, че съм изумен от думите на Муфтаджиев,чието образование е съизмеримо с това на в е ж д и т о,
  макар и в различни нюанси на т.н. соцреализъм и “културата”,под която и двамата разбират “занаятчийство” и изключителната ценност на собствените им гилдии и прочие.
  Става въпрос за това колко обичал черните, Обама и за /проблемите на американците/ с президента им.И по точно,цитат от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на Съюза на артистите, Хр.Му.”И на мен не ми харесва, че Обама е цветнокож…ама си го избраха за президент”?!
  Освен това то кусурте на веждито да бяха в цвена на кожата му или в творчеството…А то , какви ги бе натворил и какви още ще натвори в МК.

 4. Поздравления, господин Инджев – брилянтен анализ! Само ако позволите едно малко уточнение – той не е смятан в гилдията за занаятчия, а за предприемач. Бъдете здрав!

 5. Към КК:
  За малко да пропуснеш:
  НОСИТЕЛ НА ПОЧЕТНОТО ЗВАНИЕ
  “ГЛАВЕН МУЛТАК НА РЕПУБЛИКАТА”,
  ,удостоен лично от споминалия се Илия Павлов!
  Също така – “световно известен” с:
  – убогата си същност;
  – скромната ерудиция;
  – ограниченото познаване на български език;
  – еснафска безочливост;
  – поведение на провинциално парвеню;
  – подчертана склонност към андрешковщина, понякога преминаваща към грубостта на селяшки скандалжия и побойник;
  – слабост към софрите и в частност към чашката;
  – автор на “гениални” творби от рода на пластиката “Златният пъпеш” и т.н.
  С три думи –
  ПОДХОДЯЩ ЗА МИНИСТЪР!
  На културата!
  В правителство на ББ!
  🙂

 6. Свършиха ли се културните хора, та Веждито да е най-личен сред тях?
  За морал да не говорим…
  Но нека погледнем: Ако Боко минава за реформатор, то и Вежди може да мине за човек на културата:

  http://tinypic.com/r/oisqkx/8

  *снимката с Карамански се зарежда бавно.
  ПП: Званието Главен Мултак винаги носи позитиви в БГ!

 7. Макар да не харесвам Копринка Червенкова, днес тя беше права.

 8. Има един показателен документален филм, който разказва за действителният автор, аниматор, художник, артист на филмите на Доньо Донев – агент на ДС както е известно. Никой не чувал неговото име, казва се Антон Траянов. Авторите на филма го споделят в YouTube с молбата да бъде разпространяван, понеже има възможност филмът да бъде забранен.Ако изгледате филма забележете между 35-38 мин. какво разминаване има между обясненията на Траянови Донев за авторски детайл от филма „Умно село“ . И всеки да си прави сметка, кой върши работата и кой обира славата и съпровождащите я пачки от долари- 50 хил, долара например подарък от Шаха на Иран за Д. Доньов и нито цент за Траянов и т.н. https://www.youtube.com/watch?v=V6keaGZb3R4#t=4180

 9. “Вие още не сте били камериерки на Ахмед Доган, когато аз съм го хранил с шкембе чорба.” – Главният Мултак

  Наградата се връчва в 3:40.
  Предупреждавам, за тези които не са го гледали или са го позабравили – клипчето е доста гнусно:

 10. Съжалявам, че повтарям един факт: По времето на Рашидов като министър на културата автентичните стенописи в митрополитската черква Св. Марина в Пловдив бяха брутално облепени с тапети; в добавка към мушамите, които дремят там от соц. време. Рашидов нарече това ‘самодейност!’и то само след като му беше поискан отговор. Повече от неадекватно, когато става дума за престъпление срещу културен паметник.
  Когато Рашидов говори за култура, културата подскача в агония!!!!

 11. Бойко и Вежди са в парадигматична връзка. Не очаквам нищо добро от тях. Но в това настоящо кривителство има няколко министри, които биха служили достойно на България. Друг е въпроса доколко това е възможно в наличната рамкова ББ конфекция.

 12. Добре де, като си Доносник, защо не покажат поне един донос написан от теб. Е..ти и малоумниците…
  Над България, лежи тежка прокоба! Нито Нато нито ЕС ще променят нещо, докато ние се борим помежду си като безумници! Разделяме се на лагери (със фланелки и гербове на чужди държави) и се бием, невиждайки смеха на Сатана, стоящ зад гърба ни. Колкото повече простотии направим тук, толкова по-тежко за нас. Имаме само един шанс – да вършим добри дела и да търсим Този, който иска да ни спаси от Измамата! Парите, колите, софрите … Ха Ха!

 13. Бойко Борисов, да спре да имитира някаква религиозност. Двамата с Путин ми приличат на пионерчета, които са получили за домашно от класната си, упражнения по целуване на икони и кръстене!
  Няма те ли срама бе Боклуци! Ченгета сте до мозъка на костите си! В главите ви няма Мир и Правда!

 14. Г-н Инджев,

  Извинявам се, че Ви пиша под тази статия и вероятно не на място, но се опитах да намеря Ваш email и не успях.

  Бих искал повече хора да видят този филм и ако можете Вие да му отделите внимание. Ако вече сте го направили, моля за извинение.

  http://youtu.be/oVZjyyAE-78

 15. Да добавя само, че получилият “втори шанс” за “поправителен” досущ като патрона си, култминистър преди 7-8г. се “сдърпа” с постови полицай пред столичната община. Случка неслучайна която мина и замина по реда си. Бързо изместена от нов скандал. Въобще, родната политика се захранва основно от гафове и скандали. Дежа вю.

 16. Ето едно логическо упражнение като за уикeнда
  Моят „дрийм тим”, спасител на България:
  (Би ми било полезно да видя и други „дрийм тиймове „. Всеки има право на мечти:)

  Президент – Едвин Сугарев,
  вице президент – Росен Плевнелиев( докато охрабрее още)

  Премиер и министър на икономиката- Иван Николаев Иванов

  Министър на енергетиката – Илиян Василев, съв. Огнян Минчев

  Министър на финансите – Мартин Димитров, Стив Ханке ( под наем), Красен Станчев

  Министър МВР – ген.Атанас Атанасов

  ДАНС – председател – Методи Андреев, зам. предс. Антон Тодоров

  Министър на отбраната – Велизар Шаламанов
  Министър на външните работи –- Алекс Алексиев ( зам мин. Надежда Неински)

  Министър на културата – Евгени Михайлов, зам. д-р Любомир Канов

  Министър на образованието и науката – проф. Пламен Цветков

  Ген. директор на БНТ – Иво Инджев

  СЕМ председател – Люба Кулезич, зам.председател Иво Беров (преса),Георги Коритаров,Петко Георгиев,Георги Ифандиев.

  Председател на Констититуционния съд – Експерт от Европейския съд (под наем)

  Министър на правосъдието –Експерт от Европейския съд (под наем)

  Главен прокурор – Джовани Фалконе (като вдъхновение), Експерт от Европейския съд (под наем)

  Министър на спорта- Йордан Йовчев,зам.мин. Ивет Лалова,зам.мин., Кубрат Пулев (след мача)

  Министър на екологията, земеделието и туризма- Асен Йорданов, зам. Даниела Горчева

  Министър на здравеопазването и социалната политика – проф.Генчо Начев, зам.министър Петър Москов

  Министър на информационните технологии- д-р Преслав Наков

  Министър на регионалното развитие и транспорта – арх. Христо Генчев, зам. мин.Бойко Борисов (има и приемственост )

 17. Културен министър, културен паметник ….Е, Веждичката пък си е некултурен министър!

 18. До BOB: Относно Дрийм-Тима

  Безброй глупости, но най-голямата е министър на здравеопазването Генчо Начев…
  Явно познавате лицето само от (част) от приказките му по телевизиите. Аз съм скептичен към моя любимец Москов (в ролята на министър, не на доктор и демократ), та ми предлагате селски тарикат с висше образование и титла.
  Е, все нещо е свършил за пациентите си, но кой доктор не е? А какъв му е интелекта (не образованието), морала и отношението към “низшестоящите”? Този познава ли думата СКРОМНОСТ. Нали БКП Чирков и болната амбиция го направиха това което е днес. Е, потрудил се е и той…поне малко. Но кой доктор не се е потрудил ?

  P.S. НИКОГА не съм имал НИКАКВИ взаимоотношения с Начев, но съм го наблюдавал отблзо.

 19. Абе, и аз не го обичам много, но ако може да научи културните дейци да печелят малко пари, пък било то и с еснафски методи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.