Москва се опитва да ни заблуди с “русофобски” образ на Борисов

 

Руският аналитичен портал „Слон” публикува анализ на журналиста Максим Саморуков, който се разхожда сред фактите като слон в стъкларски магазин. Анализаторът анализира ли анализира, пробутвайки героичен ( според моя милост и такива като мен, които гледат на съпротивата срещу руския натиск като на подвиг) образ на …Бойко Борисов.

Ако човек не познаваше истината и се позоваваше на усилията Максим да максимилизира едни факти, да минимализира други и да „пропусне” най-важните, би останал с впечатление за следния образ на Борисов: титан на русофобията на Балканите, а защо не и в света!

Целта е същата  , като съгласуваната с българската пета колона пропагандна кампания в Русия в навечерието на посещението на Путин в София през 2008 г. Тогава руската пропаганда се постара да излъже лековерните, че в София предстояли трудни преговори с твърдите българи, които много щели да се опъват да подпишат предлаганите от Путин енергийни договори. Най-много се престара в. „Правда”, която направо ожали в аванс тежката мисия на обзетия от мрачни очаквания за неуспех Владимир Владимирович в леговището на българския звяр.

Българските другари изпаднаха в радостна еуфория от безусловното подписване на капитулацията на България пред руското енергийно робство, но съгласувано припяваха в миманса, че се били борили като при Сталинград за отстъпки на среднощните „преговори” . Те се водиха в бар „Синатра”, собственост на Мишо Бирата. За него пък после президентът Първанов твърдеше, че не му бил близък. Вече беше неудобно да признава познанството си с този скандален покойник, намерен издъхнал в разцвета на силите си в хотела на шефа на Лукойл Валентин Златев, където Борисов и Първанов имаха навика да пируват заедно. Така издъхна една възможност някога да се изясни кой повече е покровителствал бизнеса на Мишо Бирата и срещу каква отплата – Борисов или Първанов.

За целите на днешната руска пропаганда Максим максимилизира за начало полуистината за спирането на отдавна отписаната от самата Москва идея за петролопровода „Бургас-Александруполис”. На Борисов му беше подарена от Москва позицията да обяви кончината му като бонус за пред Запада и наивните българи, които трябваше да повярват в изграждания образ на Бойко като защитник на националните интереси дори и срещу любимата му Русия ( че му е на сърцето писаха американски дипломати в таен доклад, изплувал от Уикилийкс).

 

Да напомня, че тези номера е прихванал и самият Борисов. На 28 март 2012 г. той се обади на автора на тези редове да го „обезврежда” като журналистически критик с новината, че е наредил да бъде спрян проекта АЕЦ „Белене”. Идеята му беше да се полаская и да спра да го критикувам, след като ме е уважил лично и ми е подарил такава световна новина, която да бъде разпространена от скромния ми блог.

В статията на руския анализатор не се казва и дума за всичките безумни криволици на Борисов в протакането на решението за спиране на АЕЦ „Белене”, който струваха междувременно на България два пъти повече плащания в бездънните руски джобове, отколкото извършиха преди него социалистите. За смета на това авторът се е ангажира с лъжата, че Борисов бил спрял проекта с аргумента, че той е опасен.

Никога, никога, никога, ама абсолютно никога Борисов не е намеквал дори подобно нещо – тъкмо напротив, вътреше и сучеше за ползите от строителството в пари и работни места ( основните опорни точки на петата колона), но така и не отвори разговор за опасностите от построяването на централата- включително най-очевидната от тях България да се окаже още по-зависима, още по-проядена от руска агентура и оядените от руски подкупи местни предатели, още по-компрометирана в очите на западните съюзници база за руски пробив в общата отбранителна стратегия на евроатлантическата общност.

На всичко отгоре руският автор в сайта „Слон” раздува мухата за храбростта на Борисов да се противи на Путин до слонски размери с невероятната измислица, че някога нашият герой се бил осмелил да произнесе публично и непочтително словосъчетанието „руски агенти”. Това е все едно да очакваш от Борисов да се откаже пред съответния паметник в Правец от любовта си към Живков!

След тези лъжи, „предположението” на автора в руския сайт, че Борисов „вероятно е щял да се откаже” от Южен поток още в предишния си мандат, може само да предизвика кикот сред всички, които помнят, как опозиционерът Борисов се подиграваше не веднъж на Станишев, че не бил довършил (започнатото от него дело за ) газопровода. Борисов стигна дори дотам тази предизборна пролет да се пъчи, че ако е бил останал на власт е щял да завърши ударно проекта и че тъкмо поради тази причина Путин го уважавал, знаейки тази истина.

Има и един „малък пропуск”, но с голям ефект. Това е цирковият номер Борисов да бъде представян като борец срещу руските интереси в България в кривото огледало на торбата с лъжите чрез премълчаване на основната му заслуга пред Москва като премиер: екзекутирането на възможността България да има поне на теория коз в преговорите срещу руския газов шантаж чрез проучване за наличието на шистов газ. Борисов не просто се съгласи, той буквално нареди екзекуцията с мораториума от януари 2013 г.

И всичко това можете да видите в самата статия в сбит вид- така се прави „имидж” на своя човек, когото представяш за „враг”, за да му отвориш вратата за нови предателства, като онова с шистовия газ. Какво ли предстои?

Да не би да се окажат пророчески воплите на соцдругарите на Борисов, които се вайкат лицемерно ( защото Путин вече е решил нещо друго по въпроса за фракинга като технология за добив на газ от шести), че той имал намерение да отмени мораториума?

Ето „анализа”, който спокойно може да влезе в учебниците като пример за класическа дезинформация, препечатан в Клуб Z:

 

МАКСИМ САМОРУКОВ

 

„Като че ли Кремъл и “Газпром” могат да празнуват една след друга газово-политически победи. Ръководството на ЕС вече много месеци твърди, че е против строежа на “Южен поток”, а работите по него продължават да се движат. Едва Путин успя да се върне от триумфалното си посещение в Белград, където сърбите още веднъж потвърдиха, че няма да се откажат от “Южен поток”, в Унгария правителството на Виктор Орбан вече одобри всички необходими закони и, въпреки критиката на Брюксел, планира да започне строителните работи след шест месеца.

Сърбия плюс Унгария вече е пряк излаз към самите граници на Западна Европа плюс още редица балкански държави по пътя, където могат да бъдат построени разклонения. И уж всичко е наред, но картината е помрачена само от едно нещо – между Сърбия и Черно море световният исторически процес незнайно защо вмъкна и България. А там след няколкоседмични преговори най-после успяха да формират управляваща коалиция и премиерския пост получи Бойко Борисов, който направи отказа от “Южен поток” главното си предизборно обещание.

Скок към тръбата

В Москва разбираха, че България е най-уязвимото място в целия проект. Орбан, който винаги е готов да се договори с когото и да било, ще управлява Унгария още дълги години. Сръбската любов към руснаците въобще е многовековна. А в България нестабилното правителство се хвърля ту към най-тясно сътрудничество с Русия, ту към пълно скъсване на всички споразумения, независимо от милиардните глоби и неустойки. Но да минем без България е невъзможно, защото в антируска Румъния въобще не може да се вярва никому. А от българите на Москва й вървеше да среща разбиране поне със социалистите – същите са бивши комунисти и комсомолски началници.

Затова, когато в края на май 2013 г. българските социалисти след четиригодишно прекъсване успяха отново да се върнат на власт (те не спечелиха изборите, но създадоха коалиция с ДПС, а в парламента разчитаха на “Атака” за поддържане на кворум – б.р.), Москва се постара максимално да форсира реализирането на “Южен поток”, за да успее да направи колкото се може повече до поредната правителствена криза. И наистина, направено бе немалко. Главното бе, че през пролетта българският парламент одобри промяна на правния статут на “Южен поток” на територията на България. Това позволи той да бъде изваден от действието на Третия енергиен пакет на ЕС, който изисква достъп до използването на газопровода да имат трети страни.

След това българите вече не обръщаха внимание на настояванията на ЕС да прекратят строителството и на всички въпроси отговаряха, че не нарушават никакви закони на ЕС. Когато Брюксел обвиняваше българите, че с участието си в “Южен поток” помагат на Кремъл да използват газа за политически натиск, българите отговаряха първо да бъде спрян “Северен поток”, който се използва за същото нещо, а след това ще се разберем и за “Южен”.

Но покрай изострянето на украинската криза ЕС твърдо реши да не допусне строителството на “Южен поток”. През май Брюксел започна да разследва за възможна корупция при търга за строителството на газопровода, който бе спечелен от българската компания “Газпроект Юг” и руската “Стройтрансгаз”. Не помогна. Тогава през юни ЕС замрази регионалните субсидии, които се полагаха на България от неговия бюджет – там също откриха нещо подозрително за нарушения. Но българите продължиха да работят по “Южен поток”.

Най-накрая под натиска на ЕС младшите партньори в управляващата коалиция решиха да напуснат правителството. Българските социалисти загубиха мнозинство и бяха принудени да свикат предсрочни избори и да сдадат властта на временен служебен кабинет. Но и тогава в Москва не губеха надежда да успеят да направят толкова много неща, че да не бъде възможно отстъпление. През август във Варна докараха тръби за “Южен поток”. В началото на септември в Бургас пристигнаха кораби за подводното строителство на газопровода. Но през октомври в България се проведоха избори и всичко това се оказа напразно.

Пожарникар срещу газа

В резултат на изборите и последвалите партийни преговори толкова приятелски настроените към Русия социалисти останаха в опозиция, а премиер на България за втори път стана Бойко Борисов. По образование той е пожарникар, преди е работил като охрана на Тодор Живков. През първия си премиерски мандат той се запомни с това, че отмени на практика всички съвместни проекти с Русия, които можеха да бъдат отменени, а в замяна подари на Путин кученце.

През 2009 г. Борисов още в първия ден на първия си премиерски мандат замрази реализирането на всички руски проекти в българската енергетика. А после започна окончателно да ги отменя. Първа жертва бе петролопроводът Бургас-Александруполис, по който руският петрол трябваше да съкрати пътя си към Европа през България и Гърция, като заобикаля турските проливи. Но Борисов реши, че петролопроводът заплашва българските курорти, и извади България от строителството.
После същото се случи с АЕЦ “Белене”, която в България строеше “Росатом”. Към момента, в който Борисов реши да прекрати споразумението, АЕЦ бе вече наполовина готова, а България успя да вложи строителството близо 3 милиарда евро. Но Борисов заяви, че руската АЕЦ е опасна и е по-добре България да развива алтернативната “зелена” енергетика.

Вероятно той щеше да се откаже и от “Южен поток” още в първия си мандат, но тогава репутацията на този проект бе по-добра и в ЕС не изключваха, че този газопровод може да се окаже необходим. Затова пък сега европейските лидери изключиха това за себе си и Борисов направи борбата срещу “Южен поток” главна тема на своята предизборна кампания. По думите му за руски газопровод могат да се застъпват само агенти на Москва, а всички прогресивно мислещи българи трябва да се ориентират според мнението на ЕС. И изобщо не е толкова важно, че заради украинската криза доставките на руски газ в България намаляха почти двойно – това е малка жертва в името на европейската солидарност.

Спирането на всички работи по “Южен поток” е една от най-важните точки в програмата на новото българско правителство. Борисов обещава да не се връща към този въпрос, докато не бъде получено съответното одобрение на Брюксел. В Брюксел тази негова позиция вече бе оценена и обещават тези дни да размразят полагащите се на България субсидии от бюджета на ЕС. Излиза, че новото българско правителство, макар и да съществува едва няколко дни, вече успя да си върне доверието на европейските лидери.

В историята на постсъветска България още не е имало случай някой премиер да бъде избран за втори път, така че Борисов със сигурност не е вечен. Но въпреки това той току-що стана премиер и пред него са още четири години управление, при което можем да забравим за българския участък от “Южен поток”. Защо така активно Унгария и Сърбия да бъдат коткани, за да започнат строителството, е трудно да се каже. Изглежда, руското ръководство реши, че не е задължително да се чака да се събере цялата верига от нужните държави. В една страна е дошло нужното правителство – строим бързо. В друга страна то се мота – чакаме, докато се смени. Нали ще се смени рано или късно, а не бързаме за никъде”.
———————————

 P.S. Вместо обобщение, едно опасение: щеше да е хубаво Борисов да е тъкмо такъв непоколебим защитник на българския интерес от руския натиск, какъвто, уви, изобщо не е .

Каква обаче може да бъде причината тъкмо Москва да го героизира в тази посока? Изглежда от него се очаква нещо, което ще прозвучи като скандална отстъпка пред Русия и за контратежест му се гради образа на Боримечката срещу игото на руската мечка, за да понесем пасивно новината.

А има и друг сценарий, който не изключва горното: в очакване на окончателен провал на “Южен поток” Кремъл избързва да го припише на Борисов, вместо да повярваме на онова, което чуваме и виждаме като единствена институционална съпротива срещу руската политика от страна на президента Плевнелиев,който се открои като единствен автентичен говорител на евроатлантическата роля на България. Съответно Кремъл иска да “върне в мача” загубилия образа си на “гражданин за европейско развитие” Борисов, който е нужен на руските интереси такъв, какъвто е- сговорчив и рублообвилен в търбуха на българския руски троянски кон.

 

38 мнения за “Москва се опитва да ни заблуди с “русофобски” образ на Борисов”

 1. Борисов – поредната московска кукла на конци.

 2. Не вярвам Борисов да има постоянна позиция. Може да е фоб и фил стига да му е угодно.

 3. На пръв поглед този автор М. Саморуков ни има за идиоти.
  Но познавайки коварството на руската полигика, твърде вероятни са целите, към които ни насочват предположенията на Иво Инджев.

 4. Лъжата се лее като мед от перото на руския имперски “журналист”. На спечелилия изборите Борисов, министър-председателстващ България за 2-и път и през ум не му е минавало да се противопоставя на Путин. И нищо направено от него не подкрепя подобна “опорна точка”.
  Ако реформаторите успеят да наложат спирането на този корупционен проект наречен “Южен поток”, то Борисов ще се прикачи към такова решение и ще се опита да извлече дивиденти в негова полза! Но милиционерът-пожарникар да пречи на строежа на газопровода е лъжа, като всички лъжи, които пропагандата на болшевиките ползва ежедневно за да създава измислена реалност.

 5. Имам познати, които вярват, че Натовски самолети пръскали Тиквите им от небето и затуй кашляли! Даже знаели с какво ги пръскат!
  Пред тия хора… , Путин по прашки да се покаже, ще кажат, че това е трик на Обамата. Камо ли да не повярват за ББ, че бил русофоб. Те отдавна приказват, че Бойката ходел на инструкции във Вашингтон. Ужасно смешно но факт.

 6. 70-те години. Място на действието-легендарното софийско кино “Аура”. Вече втора седмица се върти култовият френски филм “Зоро” с Ален Делон в главната роля. Салонът е препълнен, вкл. и правостоящи, щото “такова беше времето” с мургави братчеди. Сцена от филма при която на някакво кьоше устройват засада на Зоро. След като го е изгледал, гратис разбира се, н пъти филма, едно цигане не издържа на напрежението и миг преди “фаталната” крачка на Зоро се изцепва с все сила: “Бат Зоро, пай се. Ще те изтемарат курвенската”.
  Ей това ми дойде първо наум изчитайки статията на руският слонски газетарин.
  Кой разбрал-разбрал.

 7. Не е по темата, но е актуално:
  http://www.dnes.bg/world/2014/11/15/ukraina-zakriva-vsichko-dyrjavno-v-separatistkata-chast.245447#comment-newest
  Порошенко закрива държавните институции в сепаратиската част на Украйна. Ясен знак, че Украйна ще се разцепи. ЕС и НАТО не направиха нищо срещу сатрапа от кремъл.
  Жалко…

 8. Има един лесен начин да се разбере кой кой е – ако бутне паметниците на позора ще повярвам че е българофил, докато не настъпи това обаче, тезата за обратното е необорима.

 9. Борисов безспорно е *играч-покерджия*,Има интуиция за оцеляване,но не и визия за пътя на България.Той няма интелекта и ценностите на Плевнелиев.Той налучква, е по някога правилно.. Но не се знае.Спомням си за Фуше.Той служи на Луи 16,после гласува в Конвента за обезглавяването му.Служи на Наполеон.И когато идва Реставрацията отново е на власт.Тогава го забелязва Мадам Роал-дъщерята на Луи 16 единствено оцелялата от семеиството на Краля.На публични места и на приеми,когато Фуше влиза,тя излиза и Луи 18 е принуден да го изгони в Австрия.Там умира в приут за бедни.Аз вярвам повече на министрите, че ще направят нещичко.С Борисов смятам че ще има скандали,като този с *тефтерчето*.А и сагата с КТБ престой.Надявам се политиците от всички партии да са си взели поука и нещата да тръгнат по друг път.Да няма*Пеевски* и нова КТБ.

 10. Познатите на ДИВАНЕ са най-вероятно от кв.Република в град Хасково.

 11. Какъв русофобски образ с участието на Първанов в кабинета – най яростния проводник на руските интереси /още помним големия шлем/ или дружбата му с главния разпределител на постовете в България – от мин.председател до кмет на Бургас – Златев.
  Преструвката на Боко е само докато му отпуснат еврофондовете, вземе милиарди заеми.А за ЮП ще изкара предишните виновни.Помним и как подари на Лужков резервт Камчия.С една дума си знаем, че ГЕРБ си е “Б” отбора на рашите .Надявям се ЕС да не отстъпи за потока, пък и Путин взе да се изнервя от липсата на евтините кредити от Европа.

 12. @Васил

  ББ и ГЕРБ щяха да са спрели АЕЦ “Белене” ако преди референдума бяха призовали да се гласува против него. Вместо това ББ си смени пет пъти позицията по въпроса, Аецка Цачева призоваваше да се гласува за АЕЦ-а, а и по места гербаджийските функционери агитираха за същото. Резултатът от този изключително непрофесионален подход на най-голямата партия към една от най-важните политически теми за БГ беше, че симпатизантите на ГЕРБ просто не излязоха да гласуват. Ако “Белене” не се построи, заслугата изобщо няма да е на ГЕРБ, а на факта, че проектът е безсмислен по всички показатели, освен като корупционна схема.

 13. Руските ,както и българските журналисти претоплят непрекъснато яхнията с русофилството и русофобството на българите.Политиката е сложна игра и никога не е черна и бяла.Шепа платени агенти внушават,че българите изпитват голяма привързаност към руснаците,но никой не коментира,защо емигрират на Запад и зад океана.Англичаните първи признаха СССР,но това не ги направи русофили,нали?

 14. Winford, не позна нищо! Говоря за Българи на възраст 30-40 с добри заплати. Съветската пропаганда не прощава на никой. Народа масово е изтрещял.

 15. Според мен, Москва се опитва да заблуди не нас, а партньорите ни от ЕС.

 16. Към СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ | НОЕМВРИ 16, 2014, 4:31

  Че е безсмислен, и дори вреден – няма две мнения.
  Разбирам целия патос по темата, мнения и впечатления можем да си разменяме доста. Обаче има и факти. И спирането на Белене от ББ/Герб е факт, независимо доколко се вписва в общата тема за русофилията на ББ.

  Спирането на строителството на на АЕЦ Белене е през март 2012, взето е в доминирания от ГЕРБ парламент, преди това има и решение на МС. В парламента Герб и Синята коалиция гласуваха за спирането, БСП и Атака – против. ДПС май не гласуваха въобще.

  За спомен:
  http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/13936

 17. Спешъл за Сините или морави или квито си изберат Патки и Патоци.

  уинфорчо, Ей тия знаеш ли кои са. Може да не са цигани от Република ама са крали и лъгали за 5 републики.

  Не знам на какво се хилиш …

  http://www.hsmaritsa.com/razsledvaniya/srednoshkolets-vdigna-hotel-za-milioni.html

  Този по-долу пък беше женен за дъщеря на Тимаджия. Да обяснявам ли какво е ТИМ ??? Предполагам сте наясно , че не може по случайност да се ожениш за Дъщеря на Мафията. Ако не сте няма смисъл да споря с вас. И питайте Гоце защо бие път да Хасково да открива някаква учебна година, вместо да си джитка из еленския балкан с пушката.

  http://izvestnik.info/%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD/

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%98%D0%9C

 18. Иво, сетих се, че СЛОН има и едно друго значение в сесесерския език Соловецкие Лагеря Специального Назначения. Известни са освен с другите си прелести, и като лаборатория, от която скромният ученик на съветския опит в концлагерното дело Адолф Хитлер е взел доста пинизи на Горки и Ягода и Сталин за заблуждаване на комисиите на МЧК, които са обикаляли от време на време концлагерите. Тук добре облечени и хранени концлагеристи пишат поезия, други рисуват,трети спортуват, а там свирят в голям оркестър в специални часове за почивка, репетиции и творчество.При скромния ученик в Терезин дори правят е американски джаз ГЕТИ СУИНГЪРС. Замечательно, вундербар, грейт айдия! Комисията си тръгва, тръгват и творците…сещате се накъде. Но значенателно е, че пак от СЛОН ни будалкат, а ние явно още сме сесесерски концлагеристи поне по манталитет.

  За технологиине на камуфлирането от КГБ на руски агент -президент на суверенна европейска държава- като опърничав спрямо Москва напомням историята и поствам студията на финландски исзледоветел с абсолютния и върховен представител на тази категория- Урхо Кеконен. гоцэ сырыщныка пред него е почти евроатлантик и би могъл само да мете сауната му, където е снасял агентурните си донесения като ЩАТЕН агент. От низостта и предателството на кекавия кэконэн сигурно кокалите на МАРШАЛ КАРЛ МАНЕРХАЙМ (Вечна му слава и памет!)са трещели от обръщане в гроба.

  https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10224/4054/kekkonen_and_kgb2008.pdf?sequence=1

  Кеконен имаше и наследник. Голям приятел на Тодор Живков, само дето името му Мауно Койвисто създаваше зор при произнасянето на правешки. Имаше и едно много готино стихотворение на Н.Нанков:
  ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРО-ФИНЛАНДЦКАТА ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ!

  Мауно Койвисто

  изцъцра отривисто-

  “Аз искам дупце чисто
  да цункам тази нощ!”

  Бай Тошо пък му кимна

  “Сегичка, подир химна
  ша доде кака Кина (видна другарка от ЦК по “межд. култ. сътрудничество с особен опит и в други сфери на взаимно сближаване-заб.)

  ТЯ С ДУПЦОК Е ХАРОШ!

 19. @Васил
  Това, което сте пуснал, потвърждава твърдението ми, че с лъкатушенето си по темата и неучастието си в дебата преди референдума (който беше 10 месеца СЛЕД въпросното решение) ГЕРБ объркаха и демотивираха симпатизантите си да участват в допитването. По този начин най-голямата партия всъщност ВЪРНА темата за АЕЦ “Белене” на изходната й точка, и то не от преди референдума през януари 2013г., а от преди собственото си решение за спиране строителството й през март 2012г.

 20. Диване, are you
  the one who has to take the dried frog pills?it is hard to understand nothing,but the universe is full of it.Nothing travels everywhere,always AHEAD of something.

 21. ДИВАНЕ,
  Цветът морав идва от хим.съединение Морова сол/сол на Мор-откривател на съединенито/Като студентка имах задача да синтезирам съединението.Направих го и оставих горещият разтвор в кристализатора в шкафчето си.След два дни погледнах и видях,че са изкристализирали невероятни виолетови кристали приличащти на скъпоценни камъни.Проф.Коларов/Коки му казвахме ние /ме похвали,че правилно съм провела процеса.От тогава обичам мораво.Писателят Георги Марков също е химик.
  А сега сериозно,няма значение цветът с изклучение на генетично увреденият червен всички ние в това число патките и патоците да бъдем непримирими срещу пишман българските политици с уклон към Москва за да не станем Източна Украина.Каква България ще оставим на бъдещото поколение от нас зависи.Далеч от Москва.За сега това е най важното.

 22. @ СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ

  Референдумът беше иницииран от БСП. Тъй като нямаше достатъчно участие, беше върнат за решение в парламента, все още по времето на Герб, където те пак гласуваха за спирането.

  За неколкократната промяна на мненията сте прав/а, но ФАКТЪТ си остава. Останалото са тълкувания, впечатления и хипотези. Може много да си бърборим какво би могло да се случи, ако Герб са били по-активни в кампанията за редерендума, в който резултатите бяха нещо като 60/40 в полза на аец-а. Всъщност е добре, че нямаше достатъчно голяма активност, ако приемем, че при достатъчно голяма такава резултатите можеше да бъдат сходни и окончателни. Освен ако не бяха толкова активни, че да обърнат тенденцията. Но стават много “ако”…

 23. Стамбо, вместо Специального за да стане правилно абревиатурата СЛОН, думата е Особого.
  Ето го и разгърнатото наименование на Соловецкият лагер според все още действащата в раззия википедия. Нали таварищ пут.ин е поръчал нова да я смени.
  Соловецкий лагерь особого назначения — Википедия

 24. Савова, като Ви чета и почвам да си мисля дали иконите не са комунистическо дело. И те са целите в червено. Имам едно копие на Богородица Троеручица от Троянски Манастир. Богородица е наметната с червен плащ. Дали да не помоля да я пребоядисат ??? Вече не съм сигурен… Може би някой ортодоксален руснак има пръст в това. Така ще спася България от участта на Източна Украйна или не ?! А червеното вино? Защо като химик не се постараете да му сменим цвета. Например син или виолетов…

  Прочетете ми последния пост във “Свалените гащи на дупликата срещу свободолюбието”. Може да не е шедьовър но трябва да се започне от някъде. Трябва да се промени атмосферата на полирическото мислене. Всеки пишман политик носи вреда, както всяка ръжда върху меча на Война.
  Вашето напиране срещу червеното напомня болката, която идва от хитлеристкия кръст. А той е древен символ на щастие. Само, че някой реши да го поругае и го изпише върху машините на смъртта от Хитлеристкия Райх.
  Тази борба между Доброто и Злото може да бъде спечелена само със упование и Вяра в Доброто и Този, който го носи на света.

 25. Диване,
  Дсбронамерена съм.Не отричам правото на мнение на никой.Но когато зад гърба ни е Сърбия,с политици като Шешел,а отпред Русия с агресивната си политика тръпки ме побиват.Корените ми са от Западните покрайнини,и като дете помня как дядо ми разказа през 50 год.на миналият век сърбите са убили наше момче граничар на границата от далечен край на България и са го погребали в местните гробища.Дядо ми имаше кръст за храброст от Сръбско -българската война.Спрени са били Сръбските войски при* Дъсчан кладенец/*проход/който е затворен и до днес и при *Секирна*.Битки от решаващо значение за България.Но че червените не виждат по далеч от носа си е видно.Примери много.*Голям шлем*и други глупости да не ги изброявамТ.Димитров и националното му предателство.Не е нужно да си морав за да не ги виждаш.

 26. Зная, че си добронамерена…
  Според мен България е в много тежка ситуация. Путин и Ергоган разбирам, че били в добри отношения. Правят си комплименти, въртят тайни планове. А България със купена изпростяла полиция и няколко уж верни солжъра се намира между техните челюсти и подкупи с които си купуват всеки ден влияние и територия. Единствения ни шанс е Украйна да устои на позицията си… И нашата непокорност и непримиряване със пробутани депутати каквито според мен са двамата за които писах! СДС се разпадна точно заради пробутани червени гниди!

 27. Към Васил: “…спирането на Белене от ББ/Герб е факт..”
  В никакъв случай проекта АЕЦ”Белене” не е прекратен. НС само подкрепя действията на правителството б.б./герб от 28.03.2012 за прекратяване изграждането на АЕЦ”Белене”.Продължаващите плащания след тази дата до сега, говорят не за прекратяване, а за продължаване на работата по проекта. И още нещо. Решението на НС относно проведения на 27.01.2013 год. национален референдум е: отново подкрепя решението на правителството на б.б./герб за спиране на проекта за строителство на АЕЦ”Белене” и забележете “настоява за окончателното му прекратяване”. С една дума повече от две години от така обявеното намерение на б.б./герб проекта не е прекратен.

 28. @ Тервел,

  Ако ви разбирам правилно, според вас “прекратяване на изграждането” не е същото като “прекратяване на проекта”. Не съм юрист, нито съм компетентен в тази материя, но се съмнявам, че тази разлика има голямо практическо значение. На мен ми изглежда, че решението на НС като върховен законодателен орган, съчетано с решение на МС е достатъчно осезаем факт. Ефектът си е същия, причинителя на спирането – също.

  Е, не е в подкрепа на основната тема, но ако все пак целта на разговора е да докажем русофилията на ББ, пак можем да го завъртим така, че да са спрели нарочно, за да може росатом да съди страната. Нали все искаме нещата да са или черни, или бели, че така става по-ясно….

  По интересно обаче за мен е написаното от вас за продължаващи плащания – имате ли достоверен източник на информация?

  Поздрави

 29. Edin vapros ne mi dava mira.Vsichki komunisticheski, mutrinski, putinski pochitateli si imat vestnizi, “samo nash smuglia ga nema”/ot shopska folklorna pesen/. Za da ima prozrachnost, smiatam, che e dobre za vsichki, koito viarvat v RB da poluchavat informazia i s obratna vrazka Nima naistina Reformatorite ne mogat da imat vestnik i tribuna……..

 30. STEPHANIE
  МОГАТ КАК ДА НЕ МОГАТ.НО НАЛИ ТРОЛОВЕТЕ И ПСЕВДОДЕМОКРАТИТЕ ЩЕ НАПЪЛНЯТ ВЕДНАГА.А АКО НЕ СА ТАКИВА ЗА ПАРИ ВЕДНАГА ЩЕ СЕ ПРАДАДАТ.КОЛКО СЛУЧАИ ИМАМЕ НА ЖУРНАЛИСТИ ОБЪРНАЛИ ПОСОКАТА.ЗА ПАРИ.НЕ БЛАГОДАРЯ.ТОВА Е ПО ДОЛНО ЗА МЕН.ТЯКОВЯ ОБРЪЩАНЕ ПРЕДИЗВИКВА В МЕН ПОГНУСА.СПОМНЕТЕ СИ ЗА ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ*ДЕМОКРАЦИЯ* И В СЕДЕМ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.