От катаджията до КаТеБеджията- бозаджията за халваджията

Покрай изобличения с взимането на подкуп пътен полицай, оказал се почитател на Тодор Живков (според страницата му във Фейсбук), се разгоряха въглените на възмущението от вечния огън на корупцията, на който се пържим още от времето на „най-справедливия строй”. Сега виновният вероятно ще бъде наказан, че се е оставил да бъде сниман- за назидание на всички, които не охраняват правилно публичната тайна за униформената корупция.

 

Вицовете за митничаря и милиционера на пътя, за които най-страшното наказание е да им отмениш дежурството и така да ги лишиш от тлъстия им дневен рекет, не са от вчера, а от онзи ден и онзи строй, когато ни принуждаваха да маршируваме под строй.

 

Интересно, толкова много неща се промениха от „едно време”, но точно корупцията не само оцеля, но и се самона(д)гради до корпоративно ниво. Ние обаче продължаваме едновременно да се възмущаваме и да …даваме. А корупцията е точно това: взимане- даване в солидарно нарушаване на закона.

 

В рамките на една телевизионна дискусия днес дочух призива да си признаем дали в нашия приятелски кръг има човек, на когото пътен полицай да не му е искал подкуп. Явно сме я докарали работата до положението да смятаме, че направо няма изключение от това правило, което сме приели за неизбежно природно бедствие.

 

Не че това е централния ми аргумент, поставяйки скромната си личност в центъра на този разговор, но не съм от даващите. Мога да декларирам публично, че никога и при никакви обстоятелства не съм давал подкуп- нито на пътя, нито под пътя, макар и моята каруца да е п(р)опадал в безпътица, от която някоя и друга банкнота би могла да ме измъкне по-лесно.

 

Въпросът е защо обвиняваните по колективен признак цели професии не смятат за нужно и възможно да излъчат свои говорители сред редовите представители на занаята, които да могат да кажат същото с открито лице: никога не съм имал взимане-даване, в каквото непрекъснато ни обвиняват!

 

Това криене просто потвърждава масовостта на явлението. Или както веднъж ми каза един познавач на „системата”- на всеки кандидатстващ за работа в полицията се падат ( условно) 100 мераклии да попаднат именно в КАТ. Защо? Да не би да са любители на опасностите на пътя, на жегата през лятото, студа през зимата и валежите през всички сезони?

 

Иначе казано, схемата е известна на всички и най-вече на онези, които я управляват и не си правят никакви илюзии за мотивацията на желаещите да упражняват тази професия, т.е. рекета. Нима трябва да повярваме, че знаещите и управляващите златната мина гледат отгоре безучастно, безпристрастно и безсребърно при разпределението на плячката?

 

А каква е разликата между масовата алчност на униформените и алчността, свързана с „явлението КТБ”, освен в мащаба на ограбването, който най-после стана видим и за предишните крепители на финансовата пирамида ( в медиите, в политиката и т.н.)?

 

Финансовата пирамида КТБ години наред е гъделичкала апетита на фирми и човеци, превърнати сега във формени идиоти със запорираните им под руините на пирамидата супер доходоносни влогове- за кредитите да не говорим, това е отделна, грамадна тема. Даването и взимането на подкуп ( под формата на уникални лихви за привилегировани вложители) манталитетно е доста близко до склонността към облагодетелстване „ по втория начин”, както се казваше при онзи „справедлив строй”, при който нищо не можеше да се постигне без „връзки”- другото име на корупцията.

 

Вероятно е вярно, че за срива на КТБ вина има(и) гуверньора Иван Искров, но къде са гувернантките на дребосъка КТБ, отгледан с вкусни държавни хапки до размерите на ламя, кято гълташе активи наред в държавата?

Искров беше посочен публично като първия за уволнение държавен служител от Борисов преди изборите през 2009 г., но вместо да бъде посечен, посоченият Искров се оказа и първият персонално помилван пак от Борисов вече в качеството му на премиер. Каква е истината за обръщането на палачинката от „разпни Искров”, до „ осанна” , така и никога не ни бе съобщено. Днес никой не се осмелява да потърси сметка на отново разгневения от Искров гръмовержец Борисов, който ни подготвя за подвига да отстрани гуверньора, макар да няма законов лост за подобно упражнение.

Междувременно вече възниква идеята Искров да бъде сменен от чужденец чрез международен конкурс за оглавяване на БНБ. Супер! Обаче щом може за БНБ, защо да не може за КАТ, за митниците и т.н.?

 

България не веднъж е била управлявана от чужда администрация в новата си история- първо след руската окупация от 1878 г., и второ след съветската окупация през 1944 г. Незавършеното поробване от първата окупация, осуетено от българските патриоти в края на 19 век, придоби успешното си развитие в прекършването на българската воля за европейско развитие при второто мечешко настаняване по нашите земи.

 

Днес сме официално в ЕС, а не в евразийския съюз на Путин, но неофициално тук вилнее свирепа руска корупция, изнасяна енергично по енергийните канали на български внос от Русия, чрез който малка България налива милиарди в руската икономика година след година. Корупция на пътя и магистралната, която ни залива с потоците енергоносители от север, са част от един и същи потоп, в който се дави европейското ни развитие. Едната бетонира другата и обратно- нарича се “политическа система”, която крепи статуквото, в чиито рамките се сменят водачите, но не и козината на самата глутница.

 

На власт е партия, прокламирала европейското развитие за свое кредо. Ако рече да си внесе от Европа управленци, направо ще й отива на табелата, с която се е закичила. Освен ако за втори път не покаже, че не прави разлика между „кредо” и „крада”.

11 мнения за “От катаджията до КаТеБеджията- бозаджията за халваджията”

 1. За мнозина от нашите управляващи (политици, банкери, магистрати, висши държавни служители, олигарси, мафиоти и др. подобни) разлика между “кредо” и “крада” няма, тъй като КРЕДОТО им е ДА КРАДАТ!

 2. Имам паметни следи от причакващи пътни полицай, изхвърчащи от храстите като сойки след нещо паднало. Последният съкровен образ (по пътя Бургас-Варна) гледа на ‘сектирме’. Пауза… и чувам сплашващото, мазно и подкупващо: ‘Е, ся кво праиме?’

 3. “Вторият начин” по времето на соца, “връзките” пак оттогава за които нашите северни комшии бяха измислили приказката “вие с вашите връзки надминахте прословутата ни корупция” днес са осъвремени с мутренският “баланс”. Само с две графи. Имам да вземам и имаТ да МИ дават”. Преди няколко години бях поразен колкото и да е трудно в наше време от снимка направена пред административната сграда на свиленградската митиница. Има-няма се бяха събрали толкова хора,говорим все пак за случващо се в малък провинциален градец като за следдесетоноемврийски митинг.
  Чакам с повишен интерес неизбежната развръзка на “драмата” КТБ. И като си помисля откога за тази откровена пирамида г-н Инджев бие с все сила камбаната се питам къде бяха тогава “отговорните фактори”. Дали ще излезе цялата истина. Единствената ми надежда е в многобройните противоречиви интереси на замесените по един или друг начин в предизвестеният фалит на КТБ на силни на деня.

 4. Не успявам да разбера манталитета на полицаите-та нали е напълно възможно този,който вчера ги е “черпил кафе”,днес да го вадят от ламарините на части.И точно “пилият кафе” полицай да помага за това.Как издържат тези полицаи на гледката,как един не се замисли върху своята отговорност за такава гледка?Как не се замисли,че и неговото дете,жена,брат,майка,какъвто и да е роднина може да е в купчината смачкани ламарини?Или мислят,че Господ дава индулгенция за тях и техните роднини?

 5. Не е много по темата но малко или повече си заслужава мястото тук. Изкопано от мрежата.

  Вовка Путин – бъдещият национален дурак на Русия

  Ние, българите, казваме: „Утрото е по-мъдро от вечерта!“, което ще рече, ако си ядосан по-добре си легни и се наспи. Като се събудиш ще мислиш по-добре. Така ли е с Путин?
  На срещата на Г-20 в Бризбейн му казаха, че е побойник и че ще си плати за свалянето на боинг MH17. Освен това – трябва да си събере необозначените войници заедно с танковете, оръдията и зенитни комплекси, и да се маха от Украйна. Накрая, за последно го унижиха, като за общата снимка го избутаха от централната позиция в самия край – никой не застана вдясно от него, всеки отляво и той – аха, и за малко да излезе от кадър. А Путья беше решил, че ще ги стресира всички, като заедно с него в Австралия пристигнат и бойните му кораби. Язък за горивото! Не му помогнаха корабите. Настресиран предостатъчно – реши да си ходи, да поспи. И какво измисли като се събуди, каква беше отпочиналата му мисъл, която сподели с крепостните си:

  „САЩ никога няма да покорят Русия! Те не само искат да ни унижат, те искат да ни покорят, за да да решат техните си проблеми за наша сметка. Никой в цялата история не е могъл да постигне това с Русия и никой няма да може.“

  Тцъ, тцъ… Не е ли гениално, а? Решението на американските проблеми – с руски!? Мислех,че до такава „истина“ може да се извиси само дребно кагебейско агентче. Да, ама не! Крепостните бурно и продължително го аплодираха за прозорливостта му.
  Не, Путлерчо, САЩ не искат да покоряват Русия, те ще разрушат путинската Русия, както разрушиха СССР. А, ако някой ще я покорява, това ще е Китай. В Сибир има „руски“ територии, населени с китайци. Неслучайно, кака Меркел подари на китайците такава карта, където са обозначени тези територии. На езика на дипломацията, това означава: ако искате да си ги вземете, ние няма да ви възпираме!

  И друго мъдро решение е взел след отспиването: кримчани го молят да отложи влизането на руските закони в сила за 2016 година. Вместо това, Хуйло започва национализация в Крим!? Честито на чисто новите руснаци!
  Или както руските православни комунисти (путинистите) казват:

  Добре дошли в Русия, където всичко ваше – става наше!

  П.П. Обещата снимка на Г-20 с избутания Путин може да видите тук:
  http://www.examiner.com/article/putin-punched-at-g20-summit

  Картата – тук:
  http://www.vestifinance.ru/articles/41335

 6. EVERYONE ELSE, според вас има ли “разлика” между джу(ха)дистите и джихадистите???

 7. Борбата с КАТ-аджиите, любители на рушвета е много проста – човек спазва правилника, ограничителните знаци, стреми се да е максимум изряден и си свирка! Не е лошо и видео-регистратор да си сложи в колата, много е полезен. Преди 2-3 седмици ме спряха без причина двама с познатото, сплашващо, мазно и подкупващо: ‘Е, ся кво праиме?’ Отговорих, “Добър ден! Чин, фамилия, РПУ, причина за спирането. И моля, усмихвайте се повече, за да изглеждате добре на записа”. Щях да се пръсна от смях колко бързо си подвиха опашките и с колко извинения ми пожелаха приятен път.

 8. Eто една разлика: има ‘голям’ и ‘малък джихад’. Не знам за ‘голямо’ и ‘малко джудо’?! Иначе ‘стойките’ са им едни и същи 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.