Южен поток пресъхва пред Рим, на ход е Бойкоскони

Още една италианка, на име Федерика, подобно на Федерика Могерини, изненада неприятно, ако не и фатално Путин.

След като Федерика Могерини стана миналия месец външен министър на ЕС, още в първото си изявление опроверга опасенията, че била настроена в полза на Путин с изявление срещу руската агресия в Украйна.

Проектът „Южен поток” не ни е приоритет , обяви днес италианският министър на индустрията Федерика Гуиди, цитирана от EurActiv.

Газопроводът, целящ да заобиколи Украйна и да залее с газ Източна и Централна Европа, изглежда несигурен поради наложените от Запада санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Рим Федерика Гуиди за първи път разхлаби от името на Рим примката около врата на Украйна, лишавайки не само Кремъл, но и българската пета колона от най-важния й коз за корупционната си лакомия да участва в плана на Москва за подчиняване на Киев на великоруската имперска стратегия. Досега подкупените от Кремъл нашенци се позоваваха на това, че не друг, а самата Италия си мечтае да стане част от „Южен поток”.

 

За сведение на всички, които се правят че не знаят това, Русия  на практика дава заден ход в по(д)хода си да ни залее с още повече зависимост по трасето на нейния „Южен поток”.

 

В България тази „подробност” дори не бе маркирана за пред публиката, но по време на посещението на Путин в Китай беше даден сигнал, че Москва е на път да се откаже от „Южен поток”. Лондонското издание на руския вестник „Комерсант”, списвано на руски, публикува подзаглавие на статията си за руско-китайските преговори:

 

„Партнерство с КНР может задержать другие проекты”.

 

В Рим явно четат руските послания, но в София властите се ослушват и продължават да повтарят, че сме щели да строим „Южен поток” в съответствие с правилата на ЕС.

На ход в София е Борисов, малкият приятел на  големия някога Берлускони ( който посети в София Борисов за рождения му ден и Путин по същия повод в Москва) .

Ерата на популисткото мъжкарско перченето по линията Рим-Москва и София (почти като Рим-Берлин и Токио в едни други времена) приключи.

Бойкоскони може и да не го разбира, може и да няма позволение да го признае, но за президента Плевнелиев би било логично да направи следващата крачка като  евроатлантическа (о)позиция и да застане до Италия срещу  руския натиск.

 

 

 

30 мнения за “Южен поток пресъхва пред Рим, на ход е Бойкоскони”

 1. Господин Инджев, това че Путин ще продава газ на китайците го знаем вече. Ама дали и китайците знаят тази блага вест?

 2. Ако Путин е опасен във военен план, колкото е глупав във всеки друг, НАТО трябва да въведе състяние на най-висока тревога. Надявам се да е предимно глупав. А и като гледам какви кервани с ковчези извозва от източна Украйна, явно и военно е импотентен.

 3. Поредната лоша новина за Император Владимир Краткий.

 4. От нашите крадливи мишки не чакайте нищо! Освен да ви изгризат кашкавала и да ви напикаят хляба за друго не стават.

 5. Диване
  По подобна технология работят и български учени.Но цената ще е висока.

 6. Не знам какво смята да продава Путин, но както виждам, цената на петрола се е “гмурнала” надолу и вече е под 80! Ако са верни прогнозите, нищо чудно да забие и към шестдесетте, че и още по-надолу!
  Ами сега?!
  Руските икономисти /най-великите в света/ мрънкат нещо за някакви 37 милиарда във фискалния резерв?
  “Берлинската стена” не е разрушена /както си мислехме/. Само я демонтираха и я преместиха по-на Изток. Дали пък не е дошло време за нов демонтаж и ново местене?!
  Току виж, след време се наложи “братушките” да боядисват тръбите си в … червено. И с бяло да изписват на тях “Кока Кола”…
  :):):)

 7. До Павел Тинков. Изключително смислени въпроси и предположения. И като си спомним откъде започна развала на СССР, “сценарият” пак е 1:1. Този път башка сриващата се рубла.
  Която е оставиха също в режим на свободното падане.

 8. Синтетични горива Германия произвежда още от 2-та СВ, от въглища, както и французите. Това може би е и една от причините, петролните горива да се облагат с висок акциз в Европа, защото производството на синтетични горива е все още скъпо. Но населението плаща за да покрие разликата. Иначе Германия и Франция ще трябва да си затворят мините за въглища, които са и основен източник за производство на синтетични горива.

 9. Вода (т.е. водород и кислород)има в неограничени количества. От вода се получава идеално висококалорично гориво чиито отработени газове са водна пара. Всичко по тази технология отдавна е измислено в степен да може да се ползва масово. Когато бъде преодоляна съпротивата на богатите петролни лобита, тази революция ще се състои.

 10. ВЛАДО
  Бъркаш се с производството на газ чрез газификация на въглища директно в мините.Това е познат процес не знам дали германците не го ползуват и до днес.От получените въглеводороди могат да се произвеждат течни горива,а могат до се синтезират редица други продукти…до маргарин.Тези технологии са внедрени през 30 год на 20 век в Германия и аз им викам *продукти от времето на Хитлер*,които се изполуват успешно и до днес.Синтезата на водород о Въглероден окис с подходящ катализатор се наричя Фишер Тропшова синтеза на името на откривателите, но не се прилага промишлено/Катализ. е скъп и т.н.

 11. ПП
  За сега най евтината суровина за горива с природният газ и нефт.

 12. Ще ви разкажа нещо любопитно.
  Когато русаците влизат в Германия през 1945 г. вземат тези тхнологии като трофейни.Една част от тях са внедрени в Русия г. Сумгаит толкова нескопосано,че полето наоколо беше като лунна повърхност-изгоряло.Била съм там.По дългосрочна спогодба трябваше да изкупуваме продуктите на тези синтези-висши мастни киселини.Те не ставаха за нищо,миришеха лошо и вероятно още не са изгнили в Равно поле.В същото време подобни техологии в Зап.Германия бяха осъвременени/фирмата Хеокст-също съм била там/ с катализатори,ултра виолетови лъчи качеството на продуктите беше несъизмеримо.

 13. Към D. Savova:
  Най-евтината суровина за горива са дървата от гората. От тях се правят дървени въглища, с които + вода се задвижва парната машина. Този метод, макар че е най-евтиния, е отречен от цивилизацията и е останал в историята. Един ден същото ще се случи и с нефта, и с природния газ. А дали този ден ще дойде скоро е въпрос на политика, а не на технология.

 14. Не само Плевнелиев трябва да застане до италинаската министърка! Повече публичност на този факт трябва да дават и от “десните” сили в България. Изобщо от всички на които им е дошло до гуша от руската наглост – имперска и болшевишка.

 15. г-н ПРАХОВ,нефта и природният газ са най-използваните суровини в органичният синтез. И скоро няма да бъдат заменени с нещо по-равностойно. Това са органични съединения продукт на милиони години усвоявана от живите организми слънчева енергия. Те НЕ са продукти с НЕорганичен произход, затова са в ограничени количества и са изчерпаеми – за жалост!Освен това тектоничните процеси намаляват техните количества през определени цикли на почти пълното обновяване на земната кора. И въглищата и нефта са се образували през последните само около 300 млн. години, което не е много голям запас предвид днешните темпове на изчерпването им. А голяма част се губи от ниското им оползотворяване ,като енергоизточници.
  Но за синтез в големи мащаби нефт и газ ще се добиват.

 16. До госпожа D. SAVOVA:
  Здравейте!
  Този път ме изненадахте. Да не би да сме колеги – отнасяте се “на ти” с химичните технологии???
  Ако разрешете, една мъничка забележчица – по понятни причини “синтезата на водород от въглероден окис” е абсурд. Вероятно сте допуснала лапсус.
  Сърдечни поздрави!
  :):):)

 17. Да направя допълнение
  Фишер Тропшовата синтеза е допълнена в частта за катализатора от Циглер Ната.

 18. Колеги, че Германия произвежда синтетичен бензин още от 1943 г., е стара школска новина (не само масла и не газ чрез подземна газификация, “SAVOVA”), истински качествен бензин 92 октана, при това още по онова време на доста добра себестойност. Неволята прави чудеса, нали трябвал бензин за самолетите, танковете и пр., а находищата на Баку били отрязани, предстояло отрязването и на Плоещ.

  Но темата тук е съвсем друга, затова си позволявам да припомня, че и говорителят на ГАЗПРОМ онзи ден смънка под мустак, че то, такова, май Южен паток вече нямало да бъде приоритет, пред вид строежа на века “Силата на Сибир”.

  Най-смешно е, че всъщност договор за газови доставки с КНР все още няма, има куп меморандуми. Китайците хитро изчакват и явно се забавляват с руската газова истерия. И помнят като слонове – и униженията на др. Сталин-Джугашвили, и о-в Даманский, и бруталната намеса на СССР при виетнамско-китайския спор-конфлект (през 70-те). И всички останали великоруски, брутално-имперско-назидателно-арогантни прояви, или “дипломацията на слона в стъкларския магазин”, както ги наричаше Бжежински.

  А Русия (на олигарсите) държи с все сили да закопае няколко десетки милиарда в мъртвите сибирски полета, и да открадне още толкова като комисионни или “откати”. Италианското официално заявление би трябвало да е студен душ върху нашите петоколонци, защото значи само едно – тежки финансови времена. Ех, Позитано, Позитано, светът е пълен с мъка. Дори за червените мобифони…

 19. Г-н ТИНКОВ
  Колеги сме.Даже се познаваме.От близки випуск сме.Водородът естествено се получава отделно.Наи евтино от вода при определени условия.Въглеродният окис също.При катализ. на Ц/Н се получават въглеводороди с Четен брои С-12/сосо/ атома.Следва оксоокисление,сулфониране и сулфатиране -суровини за козметика,пасти за зъби.перилни и няма област в живота, където да не се използ.за сега всичко това идва от нефт.Но стига.Този блог не е за това.Поздрави.

 20. В същото време 6 OSV са край Варна очаквайки да почнат товаренето на тръбите на платформата за инсталиране.която е италианска.
  Тръбите са добре подредени на пристанище Варна.
  Изглежда всички чакат товаренето да започне следвщата седмица.

 21. А знаете ли, че…
  Слънцето в България дава около 900W/кв. метър площ средно през деня.
  И понеже в последните години това е тема табу заради източените пари по европейските програми – никой политик не смее да спомене даже за развитие на фотосоларните технологии.
  Да, но в Германия например няма да строят нови ядрени централи след 2020, просто защото /при тяхното географско положение/ соларните /и други алтернативни/ източници на енергия ще са достатъчни за да поемат увеличението на потреблението.
  Отново да поясня – става въпрос за микро източници – от порядъка до 20-50 KW, които се поставят на покриви на домове, ферми и т.н.
  КОЙ говори за това сега в България?

 22. Аз се съмнявам Путин да се откаже толкова лесно от Ю. Поток. По-скоро това са залъгващи ходове на Путин. Друга новина, която не беше публикувана е, че всъщност договор с Китай май няма. Отново има само високопарни заявления, но газ към Китай е твърде далечно понятие. А на Путин му трябват пари сега.

 23. ЕС и Русия ще имат обща граница, това ще е границата на Украйна!
  Защо тогава руснаците да строят газопровод по дъното на Черно море???
  Путин пак удари голяма греда!!!!

 24. към Николай
  Путин може и да се откаже от Южен поток, защото какви са перспективите за ползване на този газопровод (ако приемем че е успешно построен и пуснат в експлоатация)? ЕС няма да позволи ползването му защото то не отговаря на III-ти енерг. пакет и е извън закона, а всяка страна, която си позволи газ от този поток, я очакват тежки санкции. Единственият възможен ход на Путин, ако много държи на потока, е да го продаде на независимо акционерно дружество, което да го построи като магистрална линия осигуряваща включване на каспийски и какъвто има там газ в източния край на морето и на турски, български, румънски, гръцки и кипърски от западния край. Така Русия ще може да участва в продажбата на газ през Южен поток на конкурентен пазарен принцип. Ясно е, че на Самодържеца това никак не му харесва, но е интересно какво ще избере да направи.

 25. ДОШЛО е време,
  ако искам е да строим ГАЗОПРОВОД за пренос на ГАЗ от ТУРКМЕНИЯ, ИРАН, ИРАК(КУВЕЙТ, Близкия Изток), АЗЕРБАЙДЖАН,
  да го направим по направлението:
  АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ-ЧЕРНО МОРЕ-БУРГАС(ВАРНА)-СЪРБИЯ(УНГАРИЯ, АВСТРИЯ)-ХЪРВАТСКА-СЛОВЕНИЯ-ИТАЛИЯ!!!
  ВЪЗМОЖНО ли е???

 26. Към Радко
  И кач парасъ струва това, след като ще има газопровод през Турция.Ами *Набуко*.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.