Затишие пред южен поток в България и надигаща се буря в Европа

Ако е вярно, че в България тези дни е гостувал един руски гражданин, който е достатъчно важен, за да бъде обявен за нежелана персона в списъците на страните от ЕС и НАТО като част от санкциите срещу Русия заради агресията й срещу Украйна, „к’во праим сега”?

Въпросът ми е в стил пътен полицай хваща в нарушение водач на МПС и си проси подкуп- с тази разлика, че не искам нищо от водача на държавата Борисов, освен да му съобщя, че двойната му игра между Запада и Русия няма да мине незабелязано, както явно се надява.

 

На сцената на санкциите вече се появяват гражданите на поне две държави, в които отделни вождове заиграват с Путин в противоречие с общата политика на ЕС и НАТО. Това се случи по време, когато Италия даде замразяващ сигнал на север:

Проектът „Южен поток” не ни е приоритет , обяви на 19 ноември италианският министър на индустрията Федерика Гуиди, цитирана от EurActiv. Съобщението на практика доразви идващите от месеци насам сигнали на италианския концерн Eni за отказ от участие в руския проект, „в случай, че той се оскъпи” . А той се оскъпи драстично!

По политическото трасе по-рано се дочуха скептични нотки и от Виена, която изглеждаше готова да сътрудничи с Путин (особено преди агресията му в Украйна).

Хърватия мълчи „неутрално”- поне не се присъединява към унгареца Орбан в реториката за строителството на Южен поток” като национално решение, независимо от мнението на Брюксел.

Един словак обаче направи изненадващо съобщение по темата- изненадващо, заради предишната позиция на Братислава. На 21 октомври ръководителят на словашкия оператор на проекта „Южен поток” Томас Марасек беше цитиран от Ройтерс да казва следното:

„Одобрение на руския газопровод “Южен поток” би отправило послание към Украйна, че Европейският съюз не е готов да подкрепи амбициите й за свързване със Запада и не приема Украйна като надеждна транзитна държава”.

И още от Ройтерс:

“Потенциалната подкрепа за “Южен поток”, особено в пълния му мащаб, не е позитивна подкрепа за нашия руски партньор, но всъщност е изцяло враждебен акт срещу Украйна”, каза председателят на Eustream Томас Маресек пред Ройтрес.

Не мога да разбера как ЕС би подкрепил това, особено в контекста на сегашните амбиции, нужди и надежди на Украйна, допълни той.

“Южен поток” би лишил Киев от приходи от “Газпром”, които помагат на страната да покрива сметките си към руския държавен монополист.

Това силно ще навреди на Украйна. Ще причини огромни финансови загуби, ще разруши стойността на газовите й активи, които са гръбнак на нейната икономика, каза още ръководителят на словашкия газов оператор.

Според него изграждането на “Южен поток” ще понижи енергийната сигурност на Европа, тъй като газотранспортната система на Украйна с мощност 140 млрд. куб. м. ще бъде заменена с по-малко мощната на “Южен поток”.

Той в същото време е убеден, че “Газпром” е надежден доставчик на газ за Европа и ще си остане такъв.

Словашкият оператор Eustream транспортира газ от Украйна към различни регионални газопроводи. Изграждането на “Южен поток” би лишило Словакия от част от тези обеми”.

Словакия, чиито премиер Робърт Фицо се беше откроил месец по-рано като неофициален говорител на няколко държави от бившия съветски колониален лагер със скептична позиция срещу западните санкции по отношение на Русия заради Украйна, се оказа първата от навързаните по трасета на „Южен поток” държави с институционално дефинирана позиция срещу проекта по морално-политически причини. При това го направи въпреки факта, че Словакия има интерес да разпределя повече руски газ, за разлика от България, която няма никакъв интерес да стане двойно по-зависима от него при липса на алтернатива.

 

Дали става дума за солова акция на един словашки висш чиновник? Едва ли. Просто той е оставен да говори на фона на потъналия (вече) в мълчание премиер Фицо.

 

Но дори и да беше солова акция, разделителната руска линия в Европа междувременно доби нови очертания.

 

Миналата седмица на сцената на Унгария и Чехия се появиха разгневените граждани. Хиляди демонстранти в Прага се изправиха срещу проруските вербални демонстрации на техния президент Милош Земан и още повече унгарци потърсиха сметка на премиера Виктор Орбан (и) за заиграването му с Путин, принуждавайки го да се оправдава.

 

В Румъния, през която Путин не е правил опити да копае газов коридор към Европа, но все пак беше намекната от самия него тази година на енергиен форум в Петербург като потенциална алтернатива на евентуално българско непослушание, картината е най-радикална. Там дори левият премиер Виктор Понта се бори за пред народа да се докаже като по- голям борец срещу руския шантаж от десните му конкуренти в политиката.

 

Остана само една Сърбия в калейдоскопа „Южен поток” (извън българската ключова входна врата на проекта), където ехото от фанфарите по посрещането на император Путин с военен парад през септември вече се изроди в намалени руски доставки на газ за Белград през ноември и предизвика миналата седмица настойчиви призиви на Брюсел към Сърбия да не се включва в руския енергиен марш срещу организацията, за чието благоволение се бори от години като кандидат за членство.

 

У нас министърът на отбраната от служебния кабинет Велизар Шаламанов, дръзнал да предизвика руската мечка с документа „Визия 2020” с констатации за руската информационна война в България, на практика бе отстранен тихомълком от властта чрез пасуване. Борисов не е предложил на Шаламанов да остане на поста си, а на публиката бе съобщена половинчатата истина, че Шаламанов се завръща на предишната си работа в НАТО по свое желание.

Привилегията да остане на поста си заслужи външният министър Даниел Митов, който цял месец мълча и остави колегата си Шаламанов да поема сам ударите за „Визия 2020” преди руският вицепремиер Дмитрий Рогозин да провокира реакцията му ( и на премиера Близнашки) с нагло подмятане по адрес на българския суверенитет в социалната мрежа туитър.

Голямото изключение, което на Борисов му се е наложило да направи, беше принудителното преглъщане на кандидатурата на правосъдния министър Христо Иванов- четвъртият от карето „опълченци” по руската тема ( водено от Плевнелиев и Шаламанов, към което месец по-късно се присъедини и Митов). Христо Иванов, заедно с Митов, също проговори ( и дори го направи язвително) срещу провокацията на Рогозин.

На пръв поглед „закъснелите” с подкрепата за Шаламанов министри от служебния кабинет на Близнашки през трудния месец септември са двама. Но тънкият нюанс и намек е във факта, че Христо Иванов, за разлика от Даниел Митов, е нежелан от Борисов министър в днешното му правителство и за това си има причини, чиито генезис би се изяснил при евентуална криза…

Сега президентът Росен Плевнелиев отново е сам на държавния връх по отношение на твърдата евроатлантическа линия в контекста на руската агресия срещу Украйна. Христо Иванов най-вероятно си мисли същото, което каза на една пресконференция, заявявайки ,че суверенното право на България да се превъоръжи по натовски стандарти е защита на българските национални интереси (а не е работа на Русия го коментира). Христо Иванов заяви тогава това в качеството си на вицепремиер, наблюдаващ съответния сектор в изпълнителната власт. Днес той няма тази власт.

Действащият в момента външен министър Митов формално се активизира по темата за руската агресия, но нито веднъж не е формулирал българска позиция на острия и откровен евроатлантически език, на който говорят съюзниците и Плевнелиев.

 

Този, от когото зависи балансът в България, се нарича Бойко Борисов- същият, който е накрещял по телефона на служебния премиер Близнашки заради оригиналния вариант на „Визия 2020” и му е наредил ( в качеството си на партиен лидер, преди да е спечелил изборите !) да накара авторите да редактират, т.е. да цензурират в желаната от Москва посока небивало смелия ( като за държаната в шах от петата колона България) български документ, който всъщност отразява мисленето на ръководството на НАТО.

 

С подкрепата си за оригиналната визия на „Визия 2020” ключови натовски държави на практика бламираха самия Борисов в задкулисната му роля на цензор. Въпрос на време е този конфликт да стане публичен, освен ако Борисов не рискува да се откъсне от руските си зависимости и да се обозначи ката гражданин за европейско развитие на България на дело, а не само на думи.

 

Сега, когато Борисов отново е на власт, по темата за руската зависимост на България ( иронизирана редовно от писарушките на руска служба в българските медии, независимо от очевидния факт на пълното енергийно заробване на страната ни от руския внос), вместо надграждане на прозападната позиция, наблюдаваме затишие.

 

Дали няма да се окаже пред буря?

 

Борисов трябва да знае, че при следващите граждански протести, срещу които той се опита да се подсигури с подкупващи предложения към БСП, може да му бъде потърсена сметка както на Милош Земан в Чехия и на Виктор Орбан в Унгария.

 

Мечката ( която се обажда на името Кремъл) и преди е заигравала в двора на чешките и унгарските съседи. Историята ни учи, че трябва да сме готови да заиграе и у нас ( вече открито, а не само чрез двулични политици). Унгарците и чехите са пионерите в съпротивата срещу тази мечка, но макар и оставачи в тази съпротива в посткомунистическия период, българите също не са за пренебрегване.

Пък и имаме да наваксваме по отношение на каузата на българската еманципация от Москва. Време е да видим истината в очите зад запотените очила на корупцията и това обстоятелство да се превърне в мобилизиращ фактор срещу двуличието на нашите управляващи политици.

 

24 мнения за “Затишие пред южен поток в България и надигаща се буря в Европа”

 1. Ще ви кажа само едно (който иска да вярва на това) – имам познати, които работят на пристанището в Бургас и са запознати със ситуацията с тръбите за Ю Поток, които се стоварват там. Преди броени дни се видяхме за последно и те ми казаха, че виждат с очите си, че работата по доставянето и приемането на тръбите не е спирала НИТО ЗА МИГ през последните месеци.

 2. Чудесен обзор, в който има и оптимистични тонове. За съжаление-преобладаващо от чужбина, но и у нас просветна. Добавям вихрещата се в момента истерия на рогозыновцыте заради хард-изказването на Даля Грибаускайте за Русия като терористична държава-чак и скъсване на дипломатическите отношения с Литва искат! Но онова, което наистина много ме радва, е победата на Йоханес на президентските избори
  в Румъния. Това е много важно геополитическо събитие и жесток удар по приятеля на гоцэ Володя! То Румъния колкото си беше и продължава да е твърдо русофобска, че и сега! И никой не зарева, че тази категорична победа е “етническа”!

 3. Аз само ще изръкопляскам ! Не разбирам от литературно майсторство но текста е кристално точен (в центъра на десетката)
  и носи мъдрост, която определено липсва в кратуните на много самозвани политици.

 4. Към Калин Господинов:

  Дори и да назова име, опитът ми показва, че нито медиите, нито политиците ще се трогнат- само и само да не цитират първоизточника-“конкурент” ( за медиите)и да не го “правят велик”. Така че предпочитам да ни си излагам на опасност източниците- написал съм толкова, колкото съм преценил за нужно.
  Написаното остава, а в конкретния случай вероятно ще предизвика суматоха в редиците на петата колона,която по природа е конспиративна освен когато не реши да се афишира като инициира хайки срещу някого.
  Но нека не си мислят, че двойните им игри остават незабелязани.

 5. Кой е този руски гражданин- персона нон грата в ЕС и НАТО?

  С кого се е срещал? Хората трябва да знаят кой ги предава.

 6. Уважаеми господин министър-председател,
  Поздравления за избирането Ви за втори мандат като министър- председател на България. Очаквам с нетърпение да продължа да работя с Вас за задълбочаване на връзките между нашите две страни.
  Във време на множество глобални и регионални предизвикателства зная, че САЩ може да разчита на България като на свой съюзник и приятел в придвижването напред на нашите общи евроатлантически цели. Трябва да продължим да подкрепяме суверенитета на Украйна, изправена лице в лице пред руската агресия, което включва твърдо придържане към санкции. Като отбелязваме десетата годишнина на членството на България в НАТО бих искал да Ви благодаря за трайната ангажираност на вашата страна в Афганистан и за вашата подкрепа на международните усилия за противодействие на Ислямска държава в Ирак и Леванта.
  Надявам се, че като министър-председател ще продължите да водите управлението си по пътя на реформите, включително чрез борба с корупцията на всички етажи и надпартийно с цел изграждане на по-силна и по-благоденстваща България и благоприятен за чуждестранни инвестиции климат. Поздравявам България за приемането на хиляди бежанци и ви насърчавам в хода на работата ви за интеграцията им в обществото публично да отстоявате нуждата от толерантност. Имате нашата постоянна подкрепа в тези усилия.
  Желая Ви всичко най-хубаво за успешен втори мандат и очаквам нашето бъдещо сътрудничество.
  С уважение,
  Барак Обама

  До
  Н. Пр. Бойко Борисов
  Министър-председател на Република България София

  ………….
  “Негово Превъзходителство” Борисов си е държан от всякъде. Не знам лъже ли ги, тъпи ли са, ама ми стана смешно 😀

 7. Към рара:

  Предават ги домакините на руския гражданин, а въпросният си е предан на господаря си в Москва.

 8. Винаги съм бил притеснен за руското влияние у нас. Почти съм убеден, че единствено санкциите, които да отслабят Москва, могат да намалят натиска на Русия върху Източна Европа. Кремъл гледа на бившите соц. страни като територия на свое влияние, а на България като най-лесна плячка, извън бившия СССР. За мене е вън от съмнение, че Борисов е най-малкият високопоставен “проблем” на руснаците. А Путин ще стане ортак с дявола да построи Ю. Поток. И аз въобще не съм оптимист за поведението на нашия “истаблишмънт”. Ама хич.

 9. Смайващо е как Кремъл, при все пак огромните си разузнавателни ресурси, не схваща, че Западът, с икономическа и политическа мощ 16 пъти над руската мощ (БВП на САЩ и ЕС спрямо руския), не може да бъде преборен по такъв ключов въпрос като Южен поток. Самозабравяне от преяждане с абсолютна власт в границите на собствената държава…

 10. Към Валери:

  Кремъл отлично знае това, но разчита на разединението и нерешителността на едни държави, които трудно си оставят добруването заради един побойник-нещо като спретнатия гражданин в трамвая, нежелаещ да се цапа с пияницата и по тази причина предпочита да слезе една спирка по-рано. По-умният отстъпва в такива ситуации. Само че в случая Путин прекали толкова, че вратите на трамвая се оказват затворени и ще му се наложи да си понесе заслуженото. То ще му бъде наложено от собствения му народ , когато установи в какво са го забъркали.
  Много по-смайващо е, според мен, колко много българи са готови да защитават побойника Путин. У нас е жалка традиция да заставаш на страната на по-силния, какъвто е случаят с възхитата от това как голямата и по-силна Русия мачка по-малката Украйна. Тук се намериха дори “доброволци”- т.н. националисти, които хукнаха за Крим да помагат на руснаците срещу украинците, които не пукнаха и една пушка при руската инвазия.

 11. Към Иво Инджев:

  Разбирам. Но все пак Москва от предишен дълъг опит би трябвало да знае, че опитите за отцепване на Западна Европа от САЩ никога не са успявали. Дори Митеран се превърна в твърд съюзник на Рейгън. Много по-умно за Москва щеше да бъде да беше продължила да действа по-меко и подмолно в Украйна – не да ги заплашва с Южен поток в последните години. Даже Янукович беше против Южен поток.
  А за стратегията им в България какво може да се каже освен, че е пълна загуба на руски ресурси и усилия – и с Бойко и с който и да е няма да успеят срещу Запада. Дали и кога би им светнало в Москва, че си губят времето и парите в България?

 12. Към Валери:
  Най-хубавото, което Русия и руснаците са постигнали, е прилагането на европейския опит ( в икономиката, културата, обществените отношения). Руската култура всъщност е европейска, преведа с някой друг век закъснение на руски ( въпреки руското управленско мракобесие). Така че най-умното за руснаците би било да продължат с успехите по европейския път, обаче вместо това се напъват да “изобретят” нещо друго, което мегаломански наричат “руски път”. Прав им път, но да не закачат по пътя другите народи, които избират европейското развитие!

 13. Иво и приятели, подхванахте интересна и неизчерпаема тема. Често споменаваме финландското чудо и МАРШАЛ КАРЛ МАНЕРХАЙМ като прекрасен героичен пример за победа на малък народ и скромна като ресурси армия над болшевишката орда. Питам се- къде толкова точно е прицелил и е ударил тази сган великият патриот и военачалник? С бабите снайперистки по дърветата,със запасняците селяни от тундрата, с момчетата с коктейла “молотов”, с рунтавите северни кончета и лосове, впрегнат в шейните и старите картечници по тях? Отговорът- В САМАТА СЪРЦЕВИНА НА ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА ПСИХОЛОГИЯ НА КРЕМЪЛ КАТО ЦЕНТЪР НА СВЕТОВНОТО ЗЛО!МАНЕРХАЙМ е познавал това зло и понятията му за света като никой друг. Русия никога не толкова слаба,колкото изглежда, никога не е и толкова силна, колкото изглежда, твърдят някои, именно заради никаквата стойност на човешкия живот там. Но поради това аз пък казвам, че тя е винаги по-слаба, дори и отколкото изглежда. Ето-конкретно- колко милиони пръснаха в Словакия за 2-3 руски партии, в Унгария-и то точно за тези с пречупените стрели “нилаш”, които славят Ференц Салаши, който пък е драл на кол живи пленени съветски войници, черт возми, сейчас гораздо важное другое-ебать Европу и США!, колко-в Румъния като се поразклати малко единният антируски елит, колко пък- у нас?! Кой калкулира това, в какъв бюджет е отразено? Да те хване ужас от безсмислието, а и параноята, които вилният върху такава част от света и влияят върху останалата!

 14. Следя всеки ден коментарите под коя да е новина засягаща темата Русия и запада. Ден след ден все повече се плаша , какви хора живеят сред нас. Те са готови да убиват и да предизвикат гражданска война само и само да бутнат кораба в посока Русия, правейки ни тяхна колония. И как само са се самозабравили и като някакви обезумели фенове на фолкпевица симпатизират на Путин. Страшно е ! И тези хора са на всички нива – армия , полиция , държавни институции. Дори вече чувам за случай на портрети на Путин окачени до тези на Левски в кабинети на някой управления. Дано не ни чака съдбата на Украйна- гражданска война предизвикана от това разцепление на русофили и русофоби , но мисля че е неизбежно на даден етап.

 15. Допълвам- КАРЛ МАНЕРХАЙМ е знаел, че в страната му нахлува не армия, а орда изверги, палачи, дегенерирали садисти и катили, които СА СЕ ОПЛУЛИ КАТО КЪРЛЕЖИ САМО В КРЪВТА НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД! И КОИТО ЩЕ ПОДВИЯТ ОПАШКАТА ВЕДНАГА ЩОМ КАТО ЗЪРНАТ ВОЙНИЦИ С ПАТРИОТИЧЕН МОРАЛ, ГОТОВИ ДА УМРАТ И ДА НЕ ПОЗВОЛЯТ СМРАДЛИВИТЕ САПОГИ НА МОНГОЛОИДНИЯ ПОДЧОВЕК ДА ГАЗЯТ ЕДНА СВОБОДНА СТРАНА! Същата история като през 1920 г. с Чудото на Висла-едва въоръжените легиони на ЮЗЕФ ПИЛСУДСКИ (който също прекрасно знае кой е Ленин и какво готви на света!) размазват от бой некадърния бандит Тухачевски (е, тук искрени поздравления за тов. Сталин за закъснялата, прекалено хуманна но подобаваща санкция!).Защото извергът Тухачевски освен да избива беззашитните селяни от Тамбовско и Д А Г И Т Р О В И С Г А З !!! (ало-о-о, къде е Адолф Хитлер тогава и какво прави, бе, другари антифашисти, че той, човекът кротко си пише книгите и си рисува, на ум не му идва някого не газира, но пък с интерес наблюдава съветския опит!)
  Изводът е ясен и днес. Дано ние и останалите европейци-малки и големи- сме дорасли и достойни да направим.

 16. “СТАМБО”,

  Винаги с удоволствие ви чета и се възхищавам на чувството ви за хумор. Но ще си позволя да ви поправя за съветско-финландската война. Бабите-снайперистки, лосовете и фермерите-запасняци са само екзотичен щрих, защото за Финландия това наистина е била “народна война”. Иначе тя е война на малка, но технологично неизмеримо по-напред страна срещу подгонвани от заградителни отряди орди, прилагащи безумната тактика на Будьони и Първа конна армия. Финландските малки подвижни отряди са 100 % въоръжени с почти съвършения тогава картечен пистолет SUOMI M-31, всяко отделение има поне по 2 отлични снайперисти, а линията “Манерхайм” е последната дума на военното инженерство и фортификация, която още 20 години няма да бъде надмината (70-метрови подземни бункери, подземни полеви болници, складове за лекарства, кръв, плазма, горива, муниции), плюс класическите телени мрежи, минни полета и противотанкови заграждения. Филандецът се бие за родното си село или град, който е на няколко километра за гърба му, а вечер може да се прибере на топло, да се окъпе и нахрани с гореща храна, да спи в чаршаф, а ако бъде ранен, да го оперират на +25 С в подземната болница. За мотивацията повече ето тук, и хора като Симо Хайхе са били стотици – http://ntotkov.blogspot.com/2010/08/blog-post_3958.html . А павианите, въоръжени с винтовки образец 1838 г. (т.н. “трилинейка”), шляпат из снега с брезентови ботуши, а хирурзите им работят в палатки на -40С. И единственият стимул са им картечарите от НКВД, които разстрелват всеки, който не атакува бетонните фортове с достатъчно ентусиазъм. Провалът в първата фаза на войната е почти тотален, дотам, че Джугашвили Й.В. масово разстрелва командния състав до рота включително пред строените части, за повдигане на духа, един вид. Да добавя и че СССР едностранно денонсира пакта за ненападение с Финландия, а за агресията си е изключен от Общността на народите (предшественика на ООН), за което 1941 г. стотици хиляди неподозиращи нищо павиани при Хитлеровото нахлуване плащат с живота си.

  Филандия иска мир едва когато практически остава без боеприпаси.

  Иначе по темата – “Въпрос на време е този конфликт да стане публичен, освен ако Борисов не рискува да се откъсне от руските си зависимости и да се обозначи ката гражданин за европейско развитие на България на дело, а не само на думи.” Няма, г-н Инджев, защото лицето Бойко Методиев Борисов, известно в подземния свят с прякора си “Рапона”, е просто един страхливец. Днес за зам.-министър на туризма той преназначи др. Бранимир Ботев. Този, за който официално всички се клеха, че няма да е зам.минитър. Същият, който в Орешарското правителство ратуваше съветските павиани да получат право безконтролно да си строят хотели, вилни селища, почивни домове и пр. по НАШЕТО Черноморие – всеки павиански град в парцелите на почивните станции на побратимения му български такъв. Дори асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите скочи против него за това предложение. А патриотизмът на тези главно комун-милиционери, получили трохички от туристическата баница при големите грабежи 1993, 1996 и 2003, свършва с личния им интерес. Интересно е, че др. Бр. Ботев сам се хвали, че е “работил в екипа на президента Франсоа Митеран”. Повече инфо за тази одиозна фигура на задкулисния грабеж – https://www.google.com/?gws_rd=cr&ei=yt1nUqKJH4iatQbqioGwDQ#q=%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B5+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2.

 17. Към Иво Инджев:

  Точно! По пътя към превръщане в ресурсен придатък на Китай самите руснаци ще се освестят и откажат от путинизма. Великоруските фантасмагории нямат друг край.

 18. Скъпи АЭРОФЛОТ, благодаря за ерудитската изчерпателност- и аз доста литература съм изгризал по темата, последно покрай филма за Хемингуей и Гелхорн, където дори левичарката е на страната на финландските герои и заминава като репортер- признавам греха си – публицистично пресилих нещата с военната екзотика, без да съм лъгал или измислял! Разбираш ме, жанрът малко го позволява, ако пишех военно-историческа студия- тонът и фактологията щяха да са други!
  Бъди здрав и лети високо!

 19. Като лакей ББ няма да си позволи да се противопостави на фашистка Русия. Надеждата е това да направят Реформаторите! Както и да стартират реформите в кллючови сектори като правосъдието например, което изобщо отсъства по тези географски ширини подчинено на болшевишката ни прокуратура.

 20. По темата. ббб(бай бойко борисов) е отявлен русофил на битово ниво. Като “държавник” имитира прагматизма на Меркел. Ориенталската. С три думи. Интересът клати феса. И понеже партньорите от ЕС и съюзника САЩ изискват единствено да се спазват договореностите и правилата без ДМС(допълнително материално стимулиране), само за него де, налице е симулация на реформи. Друга работа са “братушките”. Комисиони за петоколонците-бол, вкл. и най-вече за извиканият на бис премиер. Ние ще сме последните които ще свием знаметата за по-добри дни за ЮП.
  ДО Стамбо и Аерофлот. Вижте на какъв руски документален филм попаднах в тубата. Има известен пропаганден уклон но общо взето, дава горе-долу, с приближение, реална картина на позора на РККА в т.н. зимна война.

 21. АЭРОФЛОТ- последно по финската тема.
  Как са се държали финланците с пленените съветски войници, личи от тези снимки. Признати като автентични, потвърдени от свидетели, включително и от сесесерските комисии за военни престъпления! Забележете- махнали са им брезента, облекли са ги във фински военни кожухчета и ги водят да релаксират в къщи, каквито в “другой такой страны не знаю” не са и сънували. Както в солнечната Болгария през 1944 г. ги поразили и във Финландия като високономенклатурни храни за сефте кашкавалът и топенето сирене в закуската им! Че и топлото мляко! Има и такива снимки-мажат филиите като невидели… но раят свършва. След репатрацията следва заповед на Берия- и 60-те хиляди- към ГУЛАГ за превъзпитание! Че то като си видял рахата в “лагерния ад” на “фашиста” МАНЕРХАЙМ как да си “вольный человек” в “рая” на комуниста Сталин!

  http://waralbum.ru/131824
  http://waralbum.ru/17392/

 22. Майдан чука на портите на Фидес. До седмици ще започнат и концертираните партньорски ритници по наглата глава на неонацистите от Унгария. И ако някой си мисли, че само нацистка Унгария ще яде пръта, да бъде наблюдателен и за гръцките фашаги от позлатена зора.

 23. АЭРОФЛОТ, не е съвсем така! РККА е най-въоръжената орда в света! НО, се състои от ОРДИ, т.е. тавариш Сталин влага повечето деньги в техниката , но не и в обучението на ОРДИТЕ!
  Заради свръхвъоръжаването Сталин предприема “колективизацията” в Украйна и Казахстан, където умират от глад 10-15млн..
  В РККА войниците са били нищо повече от придатък на техниката.
  Пък и при такова свръхвъоръжаване не позволява нормално приучаване на войниците със него.
  Нещо подобно се случи и след Втората световна война, по времето на СИВ и Варшавският договор.
  Невъзможно е обучиш толкова тесни специалисти за ОГРОМНОТО количество техника в РККА. А техниката без обучени войници е само СКРАБ! Но Сталин го научава по-трудният начин във Финландия, където многобройните му необучени орди по-скоро си пречат ,дори без противодействието от фините.
  Освен това Сталин напада през зимата, което си има своите недостатъци.
  Финландия има много по-малко и по-стара техника от СССР. Укрепленията и са отлични , но само толкова, другото е във самите финландци.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.