Бумерангът на Путин събуди и германците

 

Путин май ще се окаже наистина най-влиятелния политик на своето ( нашето) време, постигнал невъзможното за други диктатори. На път е да повлияе не само на запленените от шовинизма руснаци, но и на германците ( след като вече успя да накара шведите да напуснат уютната черупка на своя 200 годишен пацифизъм и да обсъждат сериозно вероятността за присъединяване към НАТО).

 

“Под натиска на икономисти управляващата коалиция в Германия е решила да промени строгата забрана за добив на шистов газ в страната. В Бундестага е вкаран вече законопроект, който да уточнява при какви условия това ще бъде възможно. Министърът на околната среда Барбара Хендрик заяви, че ще има възможно най-строги условия за разрешението на този метод, съобщи БНР.

За да може да добива шистов газ, една фирма трябва да докаже, че е извършила успешни пробни сондажи. Тези проби се оценяват от научна шестчленна комисия. Ако мнозинството в тази комисия одобри добива с комерсиална цел, то тогава фирмата може да пристъпи към действие. Целта е да се предотврати замърсяване на подпочвена вода, затова разрешението ще се дава само след оглед на учени и еколози, посочват от Министерството на околната среда.

Първоначално Германия забрани изцяло добива на шистов газ до 2021-ва година с изключение на пробните сондажи с научна цел. Преди 2021-ва година бе предвидено тези сондажи да бъдат анализирани и тогава да се решава дали в бъдеще шистовият газ е допустим в Германия. Това намерение обаче отпада с новия законопроект.  Въпреки това с новите ограничения в законопроекта продажба на шистов газ може да започне едва най-рано след 5 години”. (Медиапул)

 

Благодарение на Путин и неговата конфронтационна политика цяла Европа трескаво търси начини да се освободи от руския енергиен шантаж, за чийто край вчера призова американският вицепрезидент Байдън.

Вместо да заобиколи и обрече на нов гладомор Украйна чрез „Южен поток”, Русия си навлече дългосрочна битка с досегашни свои клиенти, които от десетилетия зарибяваше с доставки на горива. Сега всички търсят начин да заобиколят Русия!

 

В надпреварата по заобикаляне на Русия се включи активно бившата съветска република Азърбайджан.

 

Вчера и Израел направи съобщение, че планира да освободи Европа от Русия с помощта на новото си находище от газ със стотици трилиони запаси, проучвано  от 2009 г. насам. За целта практичните израелци побързаха да успокоят критиците за цената на газопровода: сами ще го финансират! Израел също е малка, раздирана от проблеми и доста по-застрашена за своето съществуване държава, от България. Но е независима и разполага с ресурсите си, върху които Путин няма право на вето чрез овластени подставени лица, какъвто е нашият случай.

 

За пропуснатите години, през които израелците са си направили сметката чрез проучвания, можехме ние да сме малката, но богата на газ държава, която да спасява сега Европа. Но явно и на тях ще им дишаме газовата пушилка и ще се молим да ни включат по трасето.

 

Обединяване на търсещите освобождение от Русия държави, трябва да му се признае на Путин, е феноменално постижение! То разклати дори непоклатимите по отношение на екологията германци, като се вижда.

Къде сме ние? Ами крием се. Нямаме разрешение от Москва.

Питайте Бойко Борисов защо се крие. Той също се оказа обединител- поне на българските партии, които поведе към мораториума от януари 2012 г. в 42-то му Народно събрание, който по своята забранителност ( да знаем дали разполагаме с огромни запаси от газ, каквито имаме по данни на Американската агенция за енергийна информация ) удари от земята дори строгите германци.

Може пък Германия, Израел и Азърбайджан да ни освободят от руското енергийно иго! Само че май преди това ще трябва да ни освободят от самите нас или по-точно- от нашата търпимост към путлеристката пета колона.

 

31 мнения за “Бумерангът на Путин събуди и германците”

 1. Господин Инджев, един ден Путин ще слезе от политическата сцена (извинявам се за клишето) или по-вероятно, да изчезне според законите на физиката. Според мен, няма да чакаме много. В случая, друго ме вълнува, не мога да си представя какво ще стане, но не в Русия или по света, а у нас, в България. Ще настъпи невероятен вакум, в и без това празните чугунени глави на родните русофили. А как ще го преживеят родните рубладжии, на кой Господ ще се кланят, изобщо не мога да си го представя. Сигурен съм в едно – тези който днес му се кланят и го славословят, първи ще се отрекат от него и ще го заплюят.

 2. Най после и за нас The Prize/много поучителен, макар и стар документален филм в 8-ем серии/.
  От доста време ми се “струва неправилно”, че причината за недобива на шистовата газ и шистова НЕФТ в Европа е повече Германия подкрепена от Русия. Все пак всичките тези 20-сет и повече години именно Германия бълваше милиарди инвестиции в Русия, пускаще си потоци, а за западналата и неразвита източна Европа не и “пукаше”. Даже си позволи да поиска да изкупи и островите на гърците.
  Добре че я има Америка!!!!
  Все пак Меркел като че ли взе да се променя, когато разбра че Америка я е подслушала! Какво ли са чули американците, ……….. за да кажат по-късно “f*ck the EU”?
  Но нека не се задълбочаваме. Важното е, че “локомотивът” на ЕС се завърща в коловоза и ще се закачи за вагоните с европейски “пътници”. Дай Боже и цената на билетите да “паднат” поне малко.
  Защото в САЩ, когато цената на барел петрол бе 115$, цената на един галон бензин беше 3.68$, а днес когато барела струва под 80$, цената на галон бензин е вече 2.64$. Което означава, че “пазара” работи!!!
  А в Европа имам чувството, че “математиката” е друга. В БГ “падна” с няколко стотинки.
  Или “нашите” барели не са като техните, или математиците ни са “по-добри”.

 3. Много дьржа да чуя сега воя на червени,зелени,пембени и вся остальная сволочь еколози,природозащитници(които едно дьрво не са посадили в живота си)и вся остальная русофилистичная бляд.
  За Израел ясно: евреите,американците и Иван Костов са виновни.

 4. Днес попаднах на информация ,че партията на Жан -Мари льо Пен е получила кредит от руска банка на стойност 9 милиона евро.Докъде доживяхме Русия да финансира ултра десни в страна като Франция.Идва обаче ред на следният въпрос ,кога някой ще обясни как се финансира Атака?

 5. Който не е гледал предаването на БНТ за 10 ноември може да го види тук:http://bnt.bg/predavanyia/v-kadur/v-kada-r-10-noemvri-2014-parola-demokratsiya
  Обърнете внимание на лапсуса, който прави Юнал Лютфи в 31мин 10сек. от клипа и казва “правителството на Мултигруп” вместо правителството на Беров!

 6. Първите три коментара са супер яки ! Браво Момчета!!!

 7. (допреведете си)

  – “Пьянство, малограмотность, тупость и убожество русского мужика, отставшего от Европы лет на двести , и до сих пор еще не совсем уверенно застегивающий собственные штаны, в очередной раз показывает, что с ним дружить нельзя, так как он рассматривает дружбу как слабость”.
  (А.П. Чехов)
  – “Есть у русского человека бескорыстная любовь к подлости. Он ничего с этого иметь не будет, но гадость ближнему сделает”.
  (Николай Гоголь.)
  – “Aко заспя и се събудя след 100 години и ме попитат, какво се прави сега в Русия, ще отговоря, – ПИЯТ И ЛЪЖАТ”.
  (Михаил Салтыков-Щедрин)
  – “Когато в Русия се говори за патриотизъм, знай: някъде, нещо са откраднали…“
  (Михаил Салтыков-Щедрин)
  – В Русия няма пътища – само направления.‘‘
  (Наполеон Бонапарт)
  – “Русия ме плаши – хората в автобусите изглежат така, сякаш ги водят на електрическия стол“
  (Мохамед Али)
  – “Никогда не воювайте с Русия. На всяка ваша военна хитрост ще ви отвърне с непредсказуема глупост.“
  (Ото фон Бисмарк)
  – “Руснакът много често се смее, когато трябва да плаче“
  (Федор Достоевски)
  – “Русия произвежда впечатление, че е велика държава, по повече от това, нищо не произвежда“
  Акрам Муртазаев
  – “Ако искате с една дума да кажете, какво се прави в Русия: лъжат.“
  (Николай Карамзин)
  – “Освен глупаци и пътища, в Русия има още една беда: глупаци, които ни показват, по кой път да вървим.“
  (Борис Крутиер)
  – “Самолюбието и самомнението у нас са европейски, а развитието и постъпките – азиатски.“
  (Антон Чехов)
  – “Не народ, а скотина, хам, дикая орда, душегубов и злодеев.”
  (М.Н.Булгаков )
  – “Московие – Рус на тайгата,монголска, дива, зверска.”
  (Л.Н.Толстой)

  —————————————-

 8. Все добри новини, но за другите държави. Спомням си за спешната визита на Хилари Клинтън с цел да убеди ББ за шистовия газ, ама Тиквата не я послуша.А сега?Мъка.Мъчи се и с еврофондовете – не му ги дават , само защото е станал пак мин.председател.Май си загуби чара в Европа или пък ще му ги дават само срещу спазване на правилата.Мъчи се и с КТБ.Нямаше да има цесии, сега се оказа, че ще има.За ЮП пък не ми се и мисли каква мъка ще е.
  Колкото за цените на бензина в Щатите – да така е – различна математика, защото данъци и акцизи не са съставна част в цената, а у нас е даже данък върху данък.Акциза се прибавя към произвоствената цена и после се умножава и по процента на ДДС-то.Има и еко такси.И пак данък лихви ще увеличават – с една дума -трябва да платим въздуха в балона КТБ.

 9. Светлана Шаренкова
  —————————————–

  Русия не е в позиция да иска каквото и да било, от който и да било. Най- голямата по територия държава в света е с Брутен Вътрешен Продукт колкото малка Италия. Срамота!

 10. Някой има ли линк към новината от вчера, че Израел ще избави Европа от Руския газов шантаж?

  Това, което успях да намеря е доста по-различно: израелците очакват Европа да финансира “многомилиардния” проект, находищата са две – едното малко над 8 млрд. куб. фута (не метра), а другото – 17-18 млрд. куб. фута.

 11. Зайчето изскочи от мужишката шапка. Националния фронт на неонацисткото френско семейство Лю Пен имало теглен кредит от руска банка: http://www.lemonde.fr/politique/reactions/2014/11/23/le-front-national-a-emprunte-de-l-argent-a-une-banque-russe_4527889_823448.html
  И то не от няколко хиляди, а от 9 милиона. И защо от руска банка? Досещате се за първата причина. Всъщност тя е следствие. Националният фронт е теглил кредити през изминалите години от Сосиете Женерал обаче е спрял да ги погасява и във Франция са отказали да работят с политическата сила. Тук разбира се се намесва добрият чичо Путер и решава да даде кредит на чаровната изрусена “патриотка” само заради красивите ѝ сини очи 🙂 Да ама не. Ако подобни новини не впечатляват никого в България, то те са истински скандал в нормалните държави, между които (все още) влиза и Франция.

  Имам някакво предчувствие, че скоро ще наизскачат и други скандални разкрития за други крайно-“патриотични” партии в ЕС, а Путлеровата чета я очакват много сътресения по каменистия път към нацисткото бунище.

 12. Към Ignatia:

  Израел спасява ЕС от “Газпром” със своя тръба
  OFFNews
  22 ноември 2014
  Израел спасява ЕС от “Газпром” със своя тръба
  Находището “Тамар” се намира в близост израелския бряг.

  Правителството на Израел има намерение да изгради собствен газопровод, с който да захранва със синьо гориво държавите от ЕС като по този начин ги избави от зависимостта им от “Газпром”, съобщава Times Of Israel.

  Проектът е бил представен от министъра на енергетиката на Израел Силван Шалом по време на среща с колегите му от Кипър и Гърция. Според предложението разходите по строителството ще са изцяло за сметка на Израел. Идеята се харесала и на Италия, но проектът ще трябва да получи зелена светлина от Брюксел.

  Тръбата ще се захранва са газ от находището “Тамар” в Израел, което е открито през 2009 година. Добивът на газ от него започна през 2013 година, а запасите се оценяват на 8.5 трилиона куб. метра. В близост има и второ находище – “Левиафан”, в което има около 16-18 трилиона кубически метра природен газ. Прогнозата е добивът от него да започне през 2016 г.

  В “офертите” за избавление от зависимостта на Европа от руски газ вече се включиха Азербейджан и Иран.

 13. Без грам заяждане,имам много скромен въпрос,даже въпросче,към г-н VLADO.
  Първо да го цитирам:

  “Колко малоумен трябжа да си като поет. за да наречеш народа си мърша!
  Колко малоумен трябва и да си като политик, участвал в омършявяването на народа си!
  Колко малоумен трябва да си като гражданин, цитирайии такива МАЛОУМНИ АВТОРИ и политици като Славейков!”

  Надявам се,че е прочел поста на ХРИСТОВ,където изрежда мнението на руските и неруски авторитети за”широката руска душа”!
  Та пита се в задачката-кой сега е “малоумен”?
  Големите руски умове,нашия поет П.Р.Славейков или …!?

 14. И тези новини не са за пренебегване.

  Бившият руски финансов министър Алексей Кудрин, оглавил Комитета за гражданска инициатива, призова по време на втория общоруски форум на комитета към нова перестройка. Участниците във форума диагностицираха системната икономическа криза в Русия и значителната деградация на политическите институции, съобщава вестник РБК Daily.
  Руската икономика се намира с ситемна криза, икономическият ръст се забавя, започва падане на нивото на живот, рублата ще продължава да се обезценява през следващите години, цените на петрола няма да се повишат, през следващата година страната я очаква рецесия, затова на Русия й е нужда корена перестройка на икономиката. Именно икономическата мощ ще реши съдбата на Русия, каза Кудрин. Сред главните причини за плачевната ситуация бившият министър на финансите посочи конфликтът в Украйна и икономическите санкции срещу Русия.

  Русия ще загуби около 40 млрд. долара годишно заради санкциите, наложени й от Запада заради украинската криза. Това заяви руският министър на финансите Антон Силуанов, цитиран от AFP.
  „Ще губим около 40 млрд. долара годишно заради геополитическите санкции и губим между 90 и 100 млрд. долара годишно заради понижението на цените на петрола с 30%”, каза Силуанов в своя реч на икономически форум в Москва.

 15. Русия финансира фашистки партии из цяла Европа – последната информация за финансирането на партията на Льо Пен е само една от дългата редица подобни. Следователно Русия ясно се самоопределя като фашистка държава – мисля, че няма съмнение в това.

 16. Някои Българи постигнаха мъничък успех, като станаха несимпатични на едно руско движение за изнасилване на разума, сформирано с парите на КГБ и откачени руски “учени”.

  Може ли да попитам Президента и ДАНС …
  Защо движението на ядрения физик Маслов (самообявил се за божествен пророк – а е абсолютен мошеник и психар) не се преследва като нездравословно за нормалната психика на човека??? Ами дори има издадени книги с неговите Шизофренни писаници в които на всеки 10-15 ред цитира някаква “божествена воля” според, която руската сган трябвало да управлява света щот много я бивало.
  Нима някой вярва че това “учение” не вреди ?
  Защо не се поставят тези хора извън закона, като вредоносни идолопоклонници и притеснители? И на вас ли ви плащат от Масква, Недраги Слуги на народа?

 17. @Ignatia

  Нямам абонамент за Haaretz, no цитираният от OFFNews източник е достъпен: http://www.timesofisrael.com/israel-pitches-massive-natural-gas-pipeline-plan-to-europe/

  Колкото до шистовия газ у нас: Нелепо маскирано като ‘екологично’, мораториумстването на Б.Б. и сие единствено говори за липса на политическа екология.

 18. или с други думи разделянето на света на сферите на влияние между Великите сили си тече с пълна сила и в момента, а ние си се джавкаме да става шум….

 19. Без да се заяждам Ви отговорям:
  “Големите руски умове” са малоумни в случая, когато така наричат народа си!
  Малоумен е и поета П.Р.Славейков в случая, когато така нарича народа си! Още повече, че този поет е бил и народен представител, шеф на НС и министър и е получавал заплата от данъците на “мършавия” му народ.
  Но име неща, написани от същият П.Р.Славейков, които заслужават да се цитират.

 20. Ако разчитаме Бойко Борисов да ни освобождава от нещо то тава ще да са спестяванията ни. Както и бъдещето на тази територия.

 21. Демократор, благодаря за споделянето на новината! Médiapart споменават усилено лобиращите от Москва и срещата през февруари между Льо Пен и Алeксандър Бабаков (фигуриращ в черния списък на ЕС).

 22. Идва най-сетне краят на руското робство!
  Време е за събаряне на паметниците на окупатприте, нацвъкани из цяла България и сваляне на маските от лицата на всички путинисти в България!!!

 23. @ Vlado
  Tози спор по-горе за поета и народа (а и стана дума за руските поети) ми напомни за ‘Искусство и ответственность’ на М. Бахтин:
  ‘Поэт должен помнить, что в пошлой прозе жизни виновата его поэзия, а человек жизни пусть знает, что в бесплодности искусства виновата его нетребовательность и несерьезность его жизненных вопросов.’

 24. Много студена война и закони по Маккартър..! Това е неизбежно.Задава се голямо застудяване, в което ще измръзнат доста червеноносковци.

 25. Владо, нека за момент да оставим Русията и нейния народ.

  Опитай се да обориш диагнозата на Петко Славейков за нашия.Досега нито един историк, поет, публицист и др. не са се опитвали да сторят това. Знаеш ли, че Славейков е говорел четири езика, живял в Цариград сред доста народности, издавал е книги и вестници. И при тази негова широка информираност и познания, навярно е имал силни основания да определи народа, от който произлиза за мърша.

  Само ” мършав” народ, както го казваш може 60 години да заспива и се буди с паметниците на неговите окупатори и убийци. Втори народ като нас няма в света. Затова няма и втори Петко Славейков. Нещата са взаимносвързани. Не вярваш в диагнозата на писателя и поета? Добре, сложи ръка на сърце и кажи кое в днешна комунистическа България не смърди като мърша. Посочи едно, ама само едно нещо.

  Воним та свят ни се завива, но сме свикнали и това ни крепи! Най- издръжливия народ по признака обоняние е българския.

 26. До антикомунист,
  1. Аз примери от Русия и нейният народ НЕ ДАВАМ. Но виждам, че доста от пишещите в този блог, постоянно се уповават на “руска класика” или нейните поети и писатели, което за мен е повече от странно!!!!
  2. И аз знам или по-точно използвам четири “езика”. Познавам и доста хора, които използват даже и повече/ако това за вас е фактор/!!! Но никой от тях не се определя, или да опредли други за “мърша”. Човек, който има претенциите да е “учител”, какъвто е и бил Славейков НЯМА ПРАВО ДА ИЗПОЛЗВА ТАКАВА ДУМА ЗА СВОИТЕ УЧЕНИЦИ ИЛИ СЪНАРОДНИЦИ, КОИТО МУ ДАВАТ ЗАПЛАТАТА.
  Вестници не издавам, но си пиша по-форумите, ако имам мнение по определена тема.
  3. Нашият народ се буди с онези паметници, които ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ АРХИТЕКТИ, ПОЛИТИЦИ, ПИСАТЕЛИ, ПОЕТИ, ЖУРНАЛИСТИ са определили да бъдат построени. Вие сте прав само в едно, че в БГ има доста паметници на ЧУЖДИ АРМИИ И “ГЕРОИ”.
  Но тогава възниква въпросът, ЗАЩО НЯМА ПОСТРОЕНИ ПАМЕТНИЦИ НА НАШИ АРМИИ И ГЕРОИ, ИЛИ АКО ИМА ТЕ СА В МАЛКИ РАЗМЕРИ ИЛИ СА ЗАБУТАНИ НЯКЪДЕ В “КЪРА”. Искате ли примери???
  4. За това дали има “втори” като Славейков не сте прав!!! Има, ваши колеги от блога са цитирали НЕ ЕДИН РУСКИ, НО САМО РУСКИ “автори”!!!!
  Тогава излиза, че Славейков, КАКТО И ДРУГИ БГ ИНТЕЛИГЕНТИ, са повлияни силно САМО от “руски автори”. Техен си проблем. Но АЗ руска и френска класика не използвам за пример!!!!!! Има доста други писатели, които са написали доста по красиви и полезни неща.
  5. Ако Вие сте приели за себе си че воните, си е ваш проблем. Но недейте да обобщавате. Нямате право!!!! И Славейков няма това право.

  Но това си моето мнение!! Не го налагам на никого!

 27. Към всички, коментиращи миризмата на народа:

  ‘Който обича народа, трябва да го заведе на баня.’
  Хайне

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.